Så slutar den norra ettan!

Jag har lagt ner en massa timmar på att gå igenom hur starka lagbyggena är i de olika ettanserierna, där varje lagdel har synats in i minsta detalj och sedan betygsatts. Summerar man sedan lagdelarna så har det blivit ett lagbetyg där det allra bästa laget nådde så högt betyg som 17+, medan det svagaste hamnat på 7—. Ville man göra det enkelt för sig så skulle man sedan bara kunna ranka lagen efter det totalbetyg de fått och voilá, du har en sluttabell! Men så funkar det inte alltid ute i verkligheten. Bara för att du har det starkaste laget på papperet vinner du inte alltid, och på samma sätt så kan även ett sämre lag besegra ett bättre genom att de får ihop gruppen till att prestera mer än de enskilda delarna visar på. Att ett plus ett blir tre istället för två eller kanske bara ett. Se bara på floppen Tranås ifjol eller på flippen Halmstad för två säsonger sedan! Samtidigt så är ju det normala att ett starkare lag når ett bättre resultat än ett svagare. I dessa artiklar, en för varje serie, så tänkte jag försöka förutse vilka som överpresterar och vilka som underpresterar, och givetvis vilka som presterar precis som man kan förvänta sig. Att sia om det man inte kan förutse. Mission impossible? Absolut, men vem minns en fegis?!

Först ut i mina profetior är den norra ettan. Det är den som drar igång först och därför är det också naturligt att den är först ut. Så här såg min betygsättning ut lag för lag:

Det totala betyget på lagdelarna i respektive lag. Betyg sattes från 1-5 med plus eller minus som förstärkning och lades sedan ihop.

Men hur tror jag då den norra ettan slutar? Här kommer mitt tabelltips!

(Klicka på rubriken för att komma till min artikel där jag kartlagt laget!)

1. Boden

Boden har den starkaste truppen och har respekt med sig i den norra ettan efter den fullkomliga överkörningen av serien man ägnade sig åt förra säsongen. Lika överlägsna lär man inte bli denna säsong, det har inte minst träningsmatcherna visat där man åkt på stryk i parti och minut (relativt sett). Men man har ändå en så pass stark trupp att det kommer krävas en hundraprocentig insats av motståndarna för att vinna och det är svårt att få till sådana prestationer kväll efter kväll. Till slut kommer man mala ner motståndet och ta hem seriesegern.

2. Östersund

Jag hade ett tag funderingar på att sätta Östersund före Boden, de har ett så pass bra lag att de borde kunna utmana. Men Östersund brukar ha bra lag, men hela vägen fram brukar de ändå aldrig nå. Nu är truppen dessutom rätt tunn till att börja med vilket också talar emot laget. Samtidigt har man kvalitet och stabilitet nog för att lyckas hålla undan lagen därbakom. Framför allt har man en solid defensiv, man är alltid svåra att göra mål på, och det brukar ge framgång över tid.

3. Kalix

Kalix har spänt musklerna och har framför allt fått till en riktigt stark målvaktssida. På backsidan har man tillförlitlig kompetens i form av Johan Pettersson och med hjälp av ett par fina nyförvärv på forwardssidan från Sundsvall och USA så ser inte forwardssidan alltför pjåkig ut den heller. Med andra ord ett lag utan direkta svagheter och då man ofta dessutom brukar få till ett bra lagspel så tyder mycket på att Kalix återigen spelar i allettan.

4. Piteå

Piteå har imponerat under försäsongen där man bland annat vann DM obesegrade och man följde upp den vinsten med att besegra Boden igen. Sedan är träningsmatcher en sak och seriespel en annan, men jag tror att paltgänget kommer in med gott självförtroende in i seriespelet och kan spinna på detta över en ganska kort och intensiv grundserie. Orosmolnet är backsidan, men man ska tydligen ha pengar kvar att spendera (för ovanlighetens skull vad gäller Piteå;-)) och backar på ingång. Spetsen framåt har man redan.

5. Kiruna IF

Det kommer vara jämnt, det kommer vara strid in i sista omgången, men till slut så tror jag ändå att Kiruna IF är det lag som drar längsta strået och får spela allettan. Man har kunnat bygga på kontinuitet, stora delar av truppen är kvar, och det gör att startsträckan blir kort. Det har man också visat under träningsmatcherna där man gått bra. Och i en kompakt serie behöver man vara med från start, det talar för IF.

6. Sundsvall

Nykomlingen från föregående säsong har tappat ett par riktigt tunga pjäser, men samtidigt har man fått in kanonvärvningen Anton Gustafsson och ett gäng spelare som kan bättra på bredden i laget. Nu har man dessutom skaffat ett års erfarenhet och vet mer vad som krävs för att nå framgång. Man har också imponerat mot storlagen i slutet av träningsmatchandet, med segrar mot Östersund och Hudiksvall. Jag tror att de är med och utmanar, men i slutändan räcker man nog ändå inte riktigt till.

7. Teg

Teg har åderlåtits rätt kraftigt, speciellt svider tappen av Elias Edström, Isak Stenlund Ädelgran och Mattias Granlund. Det gör att en del av ryggraden som burit laget till fina säsonger nu är borta och ska ersättas. Det kan säkert göras, men det kan ta tid att fylla rollerna och när man dessutom har en helt nybakad tränare så tror jag inte man riktigt räcker till.

8. Kiruna AIF

Förra säsongen var man aldrig nära att nå en alletta, och till kommande säsong ställer man ett klart försvagat lag på benen. Att sikta uppåt är med andra ord svårt. Men samtidigt har man ett för stabilt lag för att på allvar behöva oroa sig för att hamna i den absoluta botten.

9. Vännäs

Han har inte mycket att jobba med, men i slutändan så tror jag att tränaren Jesper Jäger ändå blir tungan på vägen för att slippa en sistaplats. Han är duktig på att bygga försvarsstarka lag och det kommer att göra att man kan gnetspela till sig någon poäng mer än Örnsköldsvik.

10. Örnsköldsvik

Svaga målvakter och forwards och VÄLDIGT svaga backar. Därtill en tränare som visserligen har mycket erfarenhet som spelare, men som aldrig tränat ett seniorlag tidigare. Kommer få sikta på att komma näst sist, men tror inte att de lyckas.

Lämna ett svar