Lag för lag – Östersund

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass
Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Andra laget från norra ettan är Östersund.

Östersund

Placering i grundserie: 2
Placering i alletta: 5
Slutspel: Ut i semifinal mot Hudiksvall med 2-1 i matcherna

Målvakter

Isak Mantler (ny från Björklöven)
Hugo Marklund (ny från Skellefteå J20)

Betyg 4-

Isak Mantler är en av ettans tio bästa målvakter i mina ögon, även om han inte hade så imponerande stats i Björklöven så fick han ändå chansen att spela 20 matcher vilket visar att de också såg något. Han är värd en fyra i betyg. Men Marklund är en av de svagare backupmålvakterna i ettan, dels för den svaga statistiken, dels för att han knappt fått spela. Stämmer statistiken har han spelat 35 matcher totalt på tre säsonger. Östersund lär definitivt värva en ersättare asap om Mantler skadar sig.

Backar

David Westlund
Linus Rotbakken
Albin Runesson
Niklas Nilsson
Johan Grönquist (ny från Kalmar)
August Hansson

Betyg 4-

Östersunds backsida består av bara sex spelare, men den innehåller några riktiga guldkorn. 24-karatiga David Westlund är lite unik på så sätt att han både har storleken och fysiken samtidigt som han är rörlig och har bra spelsinne. En av ettans bästa backar. 18-karatiga Linus Rotbakken är en offensivstark back som presterat bra med poäng också i allsvenskan. Även Albin Runesson, Niklas Nilsson och Johan Grönquist håller bra ettanklass. Hade inte backsidan varit så tunn hade fyran varit stark.

Forwards

Braylon Shmyr, f (ny från Utah Grizzlies, USA)
Henrik Marklund, f
Johan Mörnsjö, c/f (ny från Grums)
Oskar Pentler, c (ny från Almtuna)
Elias Bjuhr, f
Felix Lidgren, c/f
Carl Skärström c/f
Erik Rainersson, f
Jesper Schiöler, f
Casper Larsson, c/f
Jesper Fastesson, c (uppflyttad från J20)
Elias Lindström, f (uppflyttad från J20)

Betyg 4

Precis som baksidan så ser forwardssidan stark ut, men lite tunn. 12 forwards, varav två egna juniorer, är i tunnaste laget. Men även forwardssidan har en del riktigt bra spelare, även om de kanske inte är toppklass i ettan likt David Westlund. Men Brandon Shmyr har meriter från proffsligan ECHL vilket kan liknas vid tredjeligan i USA, ja han har tom tre matcher i andraligan, AHL, vilket indikerar klass. Henrik Marklund är också en riktigt bra ettanspelare, en målskytt av rang. En stark målskytt är också Johan Mörnsjö, fast medan Marklund förlitar sig på bra spelsinne och skott så förlitar sig Mörnsjö på sin enorma speed. Den lille liraren är ett riktigt kraftpaket och en av ettans allra snabbaste och var Grums överlägset bästa spelare säsongen som gick. Oskar Pentler är det tredje nyförvärvet. Han har bra fart och intensitet i spelet, men har inte haft rollen som poängspelare utan mer som hårt jobbande center. Kan han utveckla poänggörandet i ettan? Kvar i laget finns profilen Elias Bjuhr, en kille som både är en stor skitstövel och showartist i ett. Men han är också viktig för laget på isen med sin intensiva spelstil och gör ett stort jobb framför kassen och är inte utan skills heller. Felix Lidgren, Carl Skärström och Erik Rainersson är bra hockeyspelare på ettannivå utan att glänsa.

Tränare

Kjell-Åke Andersson

Betyg 3

Kjell-Åke har förfogat över en av ettans starkaste trupper i flera år utan att riktigt få det att gå hela vägen, man har ännu inte nått en kvalserie. Men samtidigt har man inte heller floppat totalt, så han gör ett gediget jobb utan att riktigt få till toppresultatet.

Totalt 15- –

Östersund har som vanligt en riktigt stark trupp, men hittills så känns den väldigt tunn på alla positioner. Antagligen är tanken att fylla på den allt eftersom under säsongen.

Lämna ett svar