Silly season – Östra ettan

Sista serien ut att få en noggrann genomgång av silly-händelserna i alla lag är den östra ettan. Och ser man till sillyhändelserna så här långt ser det faktiskt ut att mest vara förlorare, men mycket kan fortfarande hända givetvis. Jag kommer uppdatera denna nyhet med regelbundet mellanrum så ni kan följa hur lagbyggena fortskrider.

ENKÖPING

Truppen just nu:

Målvakter

Emil Jansson (ny från Malung)

Backar

Edwin Günther
Johannes Hellsten
Alfons Lindblad
Sebastian Lindström
Robin Nilsson

Forwards

Daniel Andersson
Rasmus Hahnebeck
Emil Linqvist (ny från Sundsvall)
Viktor Mattsson (ny från Tierp)
Maximilian Popovic
August Sandell
Tobias Smids
Alexander Starck
Ludvig Wallin
Edvin Wiklund

Tränare

Jonas Norgren

Tapp:

Pontus Hagman, mv (ej klart)
Jesper Bärgård, f (slutar)
Jesper Cederberg, f (slutar)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Enköping har drabbats av ett par tunga avhopp, då såväl Jesper Bärgård som Jesper Cederberg valt att lägga skridskorna på hyllan. Kvar offensivt finns dock de två i toppen på interna poängligan, Ludvig Wallin och Daniel Andersson. Men utöver dessa båda känns det tunt, de invärvade känns mest som utfyllnad och resten av forwards som stannat likaså. Man behöver verkligen förlängning på Gustav Lindberg. Lika tunt är det på backsidan. Utöver rutinerade och pålitliga Robin Nilsson, samt unge veteranen Sebastian Lindström så saknar man riktigt stabila backar. Kanske omskolade forwarden Johannes Hellsten kan bli ett utropstecken? Adam Rachidi ryktas inte förlänga (lägger av?). Wilmer Lindblad och William Kaijser lär få ett och annat samtal av sportchefen om att förlänga, men de kommer säkert vilja ha in ytterligare en stark back. På målvaktssidan så lämnar Pontus Hagman och även Benjamin Johansson ryktas bort. Emil Jansson är därmed enda målvakten och han är nog tänkt som andrekeeper. Det blir också ny tränare, Jonas Norgren är dock ett oskrivet kort för mig.

HUDDINGE

Truppen just nu:

Målvakter

Albin Andersson
Oscar Walldén (ny från Tyresö/Hanviken)

Backar

Joakim Albertsson
Jonatan Asplund
Alexis Binner
Emil Hedström
Jesper Karlsson
Filip Pilö
Nils Strandberg Sarén (ny från Djurgården J20)
Jonathan Tordhall

Forwards

Marcus Collin (ny från Piteå)
Frans de Groot
Sebastian Frantz
Johan Franzén
Joakim Hälleström
Björn Jonasson
Anton Kalte
Anton Larsson (ny från Vallentuna)
Daniel Liiv (ny från Segeltorp)
Anton Nüth (ny från Södertälje J20)
Filip Runbjer

Tränare

Peter Nylander

Tapp:

Sebastian Andersson, mv (ej klart)
Marcus Lissäng, b (slutar?)
Martin Eklund, b (slutar?)
Fabian Lundh, f (ej klart)
Christoffer Odjung, f (ej klart)
Robin Sjörén, f (ej klart)
Christopher Usov, f (Segeltorp)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Efter att i många år haft i stort sett samma lag, ett lag som visserligen varit kompetent, men ändå på nerförsbacke allt eftersom de rutinerade spelarna sett allt tröttare ut, så verkar det som att Huddinge nu bestämt sig för att det är dags för en föryngring. För de har sagt farväl till ett helt koppel gamla spelare för att istället plocka in nytt och ungt. Det behöver inte betyda att Huddinge kommer bli sämre. Målvaktssidan ser till exempel starkare ut, där man valt att ersätta Sebastian Andersson med Tyresö/Hanvikens genombrottsman Oscar Walldén. På back och forwardssidan kanske lyftet inte är lika tydligt, men att byta spelare som passerat 30 mot yngre är en generationsväxling som måste ske. Man har släppt spelare som passerat zenit och väl det, medan man istället plockat in intressanta spelare som Daniel Liiv och Anton Nüth med framtid och utvecklingspotential. Jag skulle inte bli förvånad om man kommer att bli bättre redan i år, man kommer definitivt att bli det på sikt.

NYKÖPING

Truppen just nu:

Målvakter

Sebastian Wagner

Backar

Lucas Byhlin
Linus Malm
Wilmer Mattiasson

Forwards

Christian Axelsson
Max Buredal
Sören Dietz Larsen
Albin Ivarsson Hamberg
Elias Stenman (ny från Modo J20)
Joakim Stjern Svensson
Jerry Tornberg
Martin Tyllander

Tränare

Filip Algeman

Tapp:

Adam Wagner, b (Muik)
Olle Hellström, b (Strömsbro)
Robin Axbom, b (ej klart)
Tim Thorsén, b (ej klart)
Daniel Ohlsson, b (ej klart)
Isak Sandström, b (ej klart)
Adam By, f (ej klart)
Daniel Bergqvist, f (Dalen)
Daniel Andersson, f (Surahammar)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Nyköping har drabbats av en hel del avbräck, framför allt på backsidan. Värst av alla svider givetvis tappet av Robin Axbom, en riktig trotjänare och en ledande back i många år. Skador har dock följt honom de senaste åren och han kunde inte riktigt leva upp till sin potential säsongen som gick. Man har i alla fall kvar Lucas Byhlin, som är en stark back för nivån. Men man behöver ha in i alla fall 2-3 backar till av klass för att kunna vara nöjda. På målvaktssidan så har Daniel Fahlström aviserat att han letar nytt, jag tror Nyköping håller tummarna för att det inte dyker upp och att han blir kvar. Offensivt har man lyckats förlänga med de flesta av de bästa. Man har också gott hopp om att få behålla spelskickliga Alex Levänen. Även trion Isac Dahlin, John Moberg och Elias Jakobs vill man säkert ha kvar. Kan man sedan bredda med ytterligare något namn så ser det bra ut offensivt. Ny tränare är Filip Algeman, en rätt ung coach som ska bli spännande att se vad han går för.

SEGELTORP

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Forwards

Robin Carneholm
Dennis Finn Olsson (ny från Vallentuna)
Christopher Usov (ny från Huddinge)

Tränare

Mikael Österblom

Tapp:

Wille Hedqvist, b (Surahammar)
Daniel Liiv, f (Huddinge)
Daniel Nilsmats, f (Tyresö/Hanviken)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Det ser minst sagt tunt ut i Segeltorps roster, så det finns inte mycket att säga. Men de tre forwards som ändå står under kontrakt är faktiskt en bra grund till en forwardsuppsättning, speciellt Dennis Finn Olsson är vass. Tappet av Daniel Liiv svider dock och även Daniel Nilsmats hade man säkert velat ha kvar. Mikael Österblom byter öst-klubb, denna gång tillbaka till Torpet som han haft tidigare. Vi får se hur det går denna gång.

STRÖMSBRO

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

William Eriksson (ny från Brynäs J20)
Olle Hellström (ny från Nyköping)
William Mann
Viktor Svensson

Forwards

Jonathan Backlund (ny från Färjestad J20)
Axel Boberg
Abbe Boberg (ny från Valbo)
Max Freyschuss Nordin
Mikael Hansson (ny från Mariestad)
Philip Hägerström
Emil Lindgren
Linus Mattisson

Kommer Stefan Söder fortsätta spruta in poäng i Strömsbro? Foto: Oliver Åström, Kalix

Tränare

Magnus Jansson

Tapp:

John Morelius, mv (Ockelbo)
Linus Lundberg, b (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Så här långt så har Strömsbro signat tolv spelare, men ingen av dom är något av förra säsongens stjärnor. Ingen signatur från Stefan Söder, Viktor Ehn, Nicklas Stridh eller Gabriel Deutsch, ja faktum är att ingen av topp åtta i interna poängligan står under kontrakt. Om det betyder att Strömsbro står inför en massiv generationsväxling eller om de kommer skriva kontrakt framöver är svårt att sia om. Det de ändå plockat in är mestadels ungt och oetablerat, men Mikael Hansson är en riktigt vass forward man kommer få nytta av.

TYRESÖ/HANVIKEN

Truppen just nu:

Målvakter

Viktor Lundahl

Backar

Ludvig Georgsson
Edvin Hammarlund
Oscar Kellerstam
Ivar Sjölund

Forwards

Daniel Nilsmats (ny från Segeltorp)
Oskar Ståhl

Tränare

Anders Hultin

Tapp:

Oscar Walldén, mv (Huddinge)
Nicklas Nousiainen, f (Väsby)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Backsidan är den lagdel som Tyresö/Hanviken lyckats bäst med så här långt. Spelskicklige Edvin Hammarlund hade säkert locktoner från andra klubbar och jag gillade också det jag såg av Ludvig Georgsson. Kellerstam och Sjölund är stabila ettanbackar. På målvaktssidan har man dock tappat utropstecknet Oscar Walldén och det svider givetvis. Framåt så har man fått in en bra värvning i Daniel Nilsmats, men det saknas signaturer från flera av de andra ledande spelarna. Felix Liljegren och Dennis Nordström skulle vara intressanta för de flesta ettanklubbar, T/H hoppas givetvis att de stannar. Ny tränare blir Anders Hultin som kanske inte gjorde succé med Torpet förra säsongen, men till slut hängde de i alla fall kvar.

VALLENTUNA

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Forwards

Johan Liebschner

Tränare

Tim Johansson Bräck

Tapp:

Hampus Henriksson, f (Olofström)
Anton Larsson, f (Huddinge)
Måns Krüger, f (slutar)
Dennis Finn Olsson, f (Segeltorp)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Tomt sånär som på ett enda namn, en spelare som gjorde en poäng förra säsongen på elva matcher. Det finns massor att göra för sportgruppen i Vallentuna minst sagt, speciellt som det redan står klart att man blir av med spetsarna Dennis Finn Olsson och Måns Krüger. Tränaren är också ny som huvudtränare på nivån, så nej, Vallentuna ser inte ut att bli att räkna med i år.

VISBY

Truppen just nu:

Målvakter

Oscar Leijon (lån från Almtuna)
Filip Lindblad

Backar

Olle Andersson
Lukas Karlsson
Martin Lindberg
Erik Palm
Lucas Ramberg (ny från Luleå J20)
Fredrik Sandberg

Forwards

Adam Andersson
Linus Dahlberg
William Erenrot
Leo Landor
Emrik Söderström
Eric Winbergh

Tränare

Hans Särkijärvi

Tapp:

Anton Malmborg, mv (Mariestad)
Carl Wäng, b (Troja)
Anton Johansson, f (Troja)
Miro Lehtimäki, f (Troja)
Casper Andersson, f (Tranås)
Adrian Elefalk, f (slutar)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Det är ett starkt brandskattat Visby så här långt på silly season. Fem tunga tapp där man blivit av med tvåan, trean och femman i poängligan, en stark back i Carl Wäng och dessutom skicklige burväktaren Anton Malmborg. Elakast har Troja varit, som snott tre av spelarna, man kan ju undra vad för dumt Visbys klubb/sportchef André Lundholm gjort Troja egentligen? Enda esset offensivt som är kvar är Eric Winbergh, men man hoppas givetvis också kunna förlänga med spelgeniet Ville Heikkinen. Men även med honom ser det väldigt tunt ut. På backsidan ser det bättre ut, där finns det en helt ok stomme med Erik Palm i spetsen. Fast tappet av Carl Wäng svider och Sebastian Walfridsson vore fint att få ha kvar. Målvaktssidan känns rätt bra, där kan lånet från Almtuna, Oscar Leijon bli en bra backup till Filip Lindblad. På bänken fortsätter Hans Särkijärvi, meriter finns onekligen, men har han fått ut så mycket av laget egentligen under sina år i klubben?

VÄSBY

Truppen just nu:

Målvakter

Linus Ryttar (ny från Västerås)

Backar

Daniel Carlkvist (ny från Kalix)
Mikael Lengmo (ny från Wings)
Oliver Lexenberg (ny från Halmstad)
Fredrik Stridlund
Rasmus Sörgardt
Lucas Torstensson (ny från Almtuna)

Forwards

Nils Bolin (ny från Oskarshamn J20)
Adam Falk
Tobias Liljendahl (ny från Almtuna)
Nicklas Nousiainen (ny från Tyresö/Hanviken)
Carl Åsell

Tränare

Jussi Salo

Tapp:

August Hedlund, mv (Karlskrona)
Gustav Eurenius, b (Wings)
Tim Welin, b (ej klart)
Christian Holmblad, f (ej klart)
Victor Andersson, f (ej klart)
Jonathan Rodensjö, f (ej klart)
Elias Lindström, f (ej klart)
Felix Dahlgren, f (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 23/5

Väsby sportchef Tom Tärnström brukar vara klar med lagbygget så här dags, därför är det lite förvånande att de ”bara” är 12 namn i rosterns så här långt. Det som också är förvånande är att det är så många nya namn, Tom brukar gilla att behålla en stark stomme. Men nu är det bara fyra förlängningar och åtta nya. Han har också tackat nej (eller om det är dom som gjort det) till starka spelare som Victor Andersson och Christian Holmberg och Carl Wassenius och Henrik Rommel ryktas båda till Nybro. Det skulle innebära att man tappar topp fyra i interna poängligan. Men allt är inte bara minus, man har också förstärkt med några fina namn. Främst i det ledet står givetvis Almtunas lagkapten Tobias Liljendahl, men också Linus Ryttar är en kvalitetsvärvning. Frågan är dock om inte Väsby trots dessa värvningar blir något svagare, så ser det i alla fall ut just nu. Men får man behålla Rommel och Wassenius, och kan få förlängt med Jakob Spångberg, så ser det helt plötsligt mycket bättre ut. Vi får helt enkelt vänta och se!

WINGS

Truppen just nu:

Målvakter

Albert Adamsen (ny från Odense)
Filip Andersson
Viktor Andersson

Backar

Gustav Kapborg
Marcus Karlsson
Leo Råtts
Edvin Stegfeldt
Anton Stenborg

Forwards

Jesper Andersson
Gustav Eurenius (ny från Väsby)
Emil Gabrielsson
Adam Harrysson Karlsson
Ville Hornborg
Sebastian Linder
Joel Linnander
Oscar Sarhus

Tränare

David Lundmark

Tapp:

Mikael Lengmo, b (Väsby)

Kommentar om lagbygget den 23/5

De stora poängspelarna i laget, Christian Blomqvist, Isak Sahlqvist och Jesper Andersson saknas ännu i truppen och även om de kan vara intressanta för andra lag så talar väl en hel del för att man i alla fall får behålla Blomqvist och Andersson. Det behövs om laget ska utmana om en allettanplats. Bakåt ser det ändå helt ok ut, både på backsidan och målvaktssidan, där det ska bli spännande att se vad nye danske målvakten Albert Adamsen går för.

Silly season – Norra ettan

Min noggranna genomgång av hockeyettanlagens silly season fortsätter. Nu har turen kommit till lagen i norr. Där är det faktiskt ett lite oväntat lag som är hetast. Jag listar trupperna, nyförvärv och tapp samt ger min syn på lagbyggena så här långt. Sedan är tanken att jag ska uppdatera denna nyhet med jämna mellanrum så man hela tiden kan följa hur trupperna byggs på. Trevlig läsning!

BODEN

Truppen just nu:

Målvakter

Mike Sjöberg (ny från Grums)

Backar

Fredrik Granberg

Forwards

Linus Hedman
Pontus Johansson
Fabian Nilsson
Alexander Wallin

Tränare

Robert Nordberg

Hur starkt kommer Robert Nordbergs Boden bli i år? Foto: Oliver Åström, Kalix

Tapp:

Anton Danielsson, b (slutar)
Fredrik Bergdahl, b (Piteå)
Johan Höglund, b (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Boden har satsat hårt mot allsvenskan under några år nu med många meriterade och starka namn, men i år ser man inte samma vassa start på lagbygget. Är det månne den dyrköpta konflikten med Hockeyettan som satt sina spår? För utöver rutinerade och kompetente Pontus Johansson så är det ungt och utvecklingsbart snarare än etablerade stjärnor i lagbygget så här långt. Från Grums hämtas en av tvåans bättre målvakter, Mike Sjöberg, men är han redo för spel i ett topplag i ettan? Fredrik Granberg gjorde en kanonsäsong och var gjuten att förlänga med, men det är också enda namnet på backplats, här finns mycket hål att fylla. Det finns det också på forwardssidan, där tre ynglingar som nog mer är tänkta för spel längre ner i hierarkin är de enda komplementen till nämnde Pontus Johansson. Robert Norberg är i alla fall kvar vid rodret även om det inte står på eliteprospects ännu.


HUDIKSVALL

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Forwards

Jesper Wiberg

Tränare

Tapp:

Isac Ollas Mattsson, b (Skövde)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Här finns det inte mycket att skriva om, endast ett(!) namn finns på rostern! Det är i och för sig inget dåligt namn, skyttekungen Jesper Wiberg är en klasspelare på hockeyettannivå. Men i övrigt ekar det alltså tomt, och det ryktas också om att en hel del spelare har allsvenska kontrakt att ta ställning till. Det kan med andra ord bli en jobbig silly season för Lars ”Lillis” Lövblom där han får jobba långt in i sommar för att få en trupp på plats. Fast samtidigt har han en väl tilltagen spelarbudget att arbeta med, så Hudiksvall kommer säkert bli att räkna med också i år. Speciellt som succétränaren Dennis Hall är klar (tvärtemot vad eliteprospects påstår).

SUNDSVALL

Truppen just nu:

Målvakter

Christof von Burg

Backar

Oskar Edström Petré (ny från Timrå J20)
Pontus Englund
Vilgot Eriksson
Anton Gustafsson

Forwards

Fabian Alm Westling
Martin Arpe (ny från Timrå J20)
Gustav Marnetoft (ny från Timrå J20)
Adam Millén
Svante Nordberg (ny från Timrå J20)
Casper Sjödin
Oliver Sundberg
Mathias Wikudd
David Åhlin

Tränare

Jonas Lindström

Tapp:

Johan Bengtsson, b (ej klart)
Erik Svennas, b (ej klart)
Isak Andersson, f (ej klart)
Emil Lindqvist, f (ej klart)
Jakob Lundberg, f (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Sundsvall har kommit rätt långt i sitt lagbygge då man har en målvakt, fyra backar och nio forwards under kontrakt. Christof von Burg är en helt ok målvakt och kommer säkert ta hand om förstafiolen också i år. Meriterade Anton Gustafsson skolade om sig till back och tillsammans med Pontus Englund så utgör de en bra grund till backsidan, som i övrigt dock är tunn. Tunn är också forwardssidan, framför allt är den ung och oprövad. Av nio kontrakterade forwards är två blott 17 år och sex av de övriga max 21. Tre stycken (+ en back) plockas från grannklubben Timrås juniorverksamhet, där har man en fördel som man utnyttjar på bästa sätt. Mest spännande känns Martin Arpe och Gustaf Marnetoft, men Sundsvall skulle också behöva ha in lite mer etablerat och spetsigt på de sista platserna för att kunna utmana om en allettanplats på allvar. Förlängning med Filip Sjöberg står säkert högt upp på prioriteringslistan. Jonas Lindström fortsätter som tränare, nu med ett års rutin på bänken (varav ett halvt som huvudtränare), vilket säkert gjort honom gott.

KALIX

Truppen just nu:

Målvakter

Marcus Johansson

Markus Johansson fortsätter mota puckar i Kalixdressen. Foto: Oliver Åström, Kalix

Backar

Alfred Hjälm (ny från Södertälje)
Johan Pettersson

Forwards

Christoffer Björk
John Hansson
Marcus Leijonhufvud
Emil Lindblom
Johan Warg
Wille Åström

Tränare

Robert Bergdahl (ny från Boden)

Tapp:

Ludvig Wirtoft, b (Kiruna IF)
Martin Liljekvist, b (Teg)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Kalix har fått en rätt bra start på sin silly season. På målvaktssidan har man förlängt med duktige Marcus Johansson och man ser säkert gärna att även Anton Hjalmarsson fortsätter en säsong till. På backsidan har man visserligen tappat välväxte backen Martin Liljekvist, men man har fått behålla outslitlige trotjänaren Johan Pettersson och har fått in Alfred Hjälm som redan gjort ett gäng matcher i Södertälje under sitt sista juniorår. Annars är backsidan den med mest hål i, två spelare gör inget lag. Robin Liljekvist vill man säkert få förlängt med, men vill han stanna nu när brorsan försvann? På forwardssidan saknar man visserligen fortfarande signaturer från årets poängkungar, Samuel Eriksson och Ace Cowans, men man har en handfull namn med påskrivet kontrakt från de som kom därbakom och det är en bra stomme. Ryktet säger att lag söderut rycker i Samuel Eriksson så risken är stor att han kommer att behöva ersättas. Som tränare får man in oprövade Robert Bergdahl från den stora rivalen Boden. Kalix visade för övrigt prov på humor när presentationsintervjun gjordes utanför Bodens hemmaarena, sånt kan svida.

KIRUNA AIF

Truppen just nu:

Målvakter

Hugo Engsund (ny från Kalmar)

Backar

Samuel Hou Gustafsson
Philip Kemi
Kalle Koivuniemi
Filip Lundqvist
Emil Nilsson
Marcus Rhodin

Forwards

Viktor Burman (ny från Mörrum)
Daniel Bäckström
Joacim Eriksson
Justin Grillo (ny från Colby College)
Oscar Haaraoja
Elias Klockare
Joakim Nilsson
Helmer Oskarsson
Markus Runnkvist
Davide Schiavone (ny från Fassa)

Tränare

Juhani Matikainen

Tapp:

Alexander Nilsson, mv (Kalmar)
Niclas Rosenberg, f (Muik Hockey)
Rihards Puide, f (Sierre)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Kiruna AIF gjorde en oväntat bra säsong, och gick till den norra allettan under nye tränaren Juhani Matikainens ledning. Att han är kvar en säsong till är en bra start och man har också hunnit rätt långt i sitt lagbygge. Man saknar fortfarande signaturen från Oskar Fredriksson samt ett par av sina letter, men i övrigt har man fått behålla det mesta av det bästa. På backsidan så blir före detta stortalangen Philip Kemi kvar, en hel del år äldre men fortfarande en riktig poängback, han vann faktiskt interna poängligan säsongen som gick. Offensivt så är Joakim Nilsson tänkt att vara en spets, men man har också plockat in två jokrar i form av amerikanen Justin Grillo som spelat NCAAIII, en liga med varierande kvalitet, samt en italienare vid namn David Schiavone som kommer från Österrikiska andraligan AlpsHl. Det vill till att de faller väl ut, för i övrigt ser det tunt ut offensivt. Slutligen på målvaktssidan så har man gjort en rockad. Alexander Nilsson lämnar för att återvända till Kalmar och i motsatt riktning går Hugo Engsund.

KIRUNA IF

Truppen just nu:

Målvakter

Ludvig Christoffersson
Filip Eriksson

Backar

Nico Joki (ny från Borås)
William Palovaara

Forwards

Jacob Hansson Geidon

Tränare

Tapp:

Edmunds Augstkalns, b (ej klart)
Rasmus Similä, f (Piteå)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Kiruna IF:s säsong var en besvikelse då man trots högt ställda förväntningar fick kvala sig kvar i ettan. Jag vet inte om det beror på baksmällan efter den motgången, men IF har i alla fall inte kommit särskilt långt med sitt lagbygge. Målvaktssidan är dock intakt och det är rätt val. På backsidan återfinns enda nyförvärvet, finnen Nico Joki, som gjorde det helt ok i tvåan för Borås. William Palovaara är andra backen i truppen och offensivt så har man lyckats behålla poängsprutan Jacob Hansson Geidon, men i övrigt är det tomt. Tyngsta tappet är Rasmus Similä som går till Piteå, han lämnar ett stort tomrum som måste fyllas. Fast det är å andra sidan rätt mycket hårt jobb kvar för att fylla truppen.

PITEÅ

Truppen just nu:

Målvakter

Johannes Sundström
John Vestermark

Backar

Fredrik Bergdahl (ny från Boden)
Markus Magnusson
Ludvig Stenvall
Albin Thyni Johansson

Forwards

Victor Edström
Adam Eriksson
Joakim Högberg
Joakim Landkvist
Petter Mäkitalo
Oscar Nilsson (ny från Skellefteå J20)
Albin Nylund
Rasmus Similä (ny från Kiruna IF)
Ludvig Warg

Tränare

Mikael Aaro

Tapp:

Aron Hansson, mv (KTH IF)
Marcus Collin, f (Huddinge)

Blir det en fortsatt måljubel för Magnus Isaksson i Piteåtröjan? Foto: Oliver Åström, Kalix

Kommentar om lagbygget den 22/5

Norra ettans hetaste lagbygge just nu hittar man inte i Hudiksvall eller Boden, utan i Piteå. Man har gått ut med och sagt att man vill bli Norrbottens näst bästa lag (efter Luleå) och än så länge finns det ingen anledning att ifrågasätta den målsättningen. För man har lyckats med att behålla stora delar av sin spets förra säsongen, med spelare som Joakim Högberg, Ludwig Stenvall, Petter Mäkitalo och Viktor Edström i spetsen. Undantaget är megastjärnan Magnus Isaksson, men han brukar kunna dröja med att skriva på, till slut så sitter ändå kråkan på kontraktet. Dessutom har man plockat in ett par riktigt spännande talanger i Oscar Nilsson, fyra i J20 nationells poängliga, samt Rasmus Similä som gjorde stor succé i ett i övrigt blekt Kiruna IF. Lägg därtill att man plockar stabile backen Fredrik Bergdahl från värsta rivalen Boden. Detta spännande lagbygge leds av nye tränaren Mikael Aaro, som förra säsongen basade över SHL-laget Djurgården. Det finns fog för optimism i Paltlaget!

TEG

Truppen just nu:

Målvakter

Oliver Tornerefelt

Backar

Nils Karlsson
Martin Liljekvist (ny från Kalix)
Kim Sehlstedt

Forwards

Tobias Holmberg
William Magnusson (ny från Nidaros)
André Nordstrand
Johannes Rahm
Simon Rodling
Ludvig Wistén

Tränare

Victor Wallsson

Tapp:

Ludvig Wistén fortsätter i Teg. Foto: Oliver Åström, Kalix

Kommentar om lagbygget den 22/5

Teg har kommit en bit på vägen med sitt lagbygge, men har ändå en del kvar att jobba på. Oliver Tornerefelt hade en kanonsäsong och blir kvar, det är en trygg sista utpost. På backsidan får man tillbaka Martin Liljekvist efter en halv säsong i Kalix, han är stabil. Framåt så ser nye William Magnusson spännande ut, där har man också förlängt med skickliga spelare som Tobias Holmberg, André Nordstrand, Simon Rodling och Ludvig Wistén. Man är dock inte ens halvvägs klara med sitt lagbygge och prio 1 i fortsättningen lär vara att förlänga med Sebastian Manberg. Hasse Wallssons pojk, Victor, får fortsatt förtroende som tränare.

VÄNNÄS

Truppen just nu:

Målvakter

Felix Olsson (ny från Sollentuna)

Backar

William Hoffman
Adam Roger
Marwin Wedemo Nordkvist

Forwards

Filip Bergsdorf
Wilhelm Blömer
Johan Fahlgren
William Kjellin
Filip Nordin

Tränare

Tapp:

Oskar Lööv, b (ej klart)
Oskar Edmundsson, b (ej klart)
André Pettersson, b (ej klart)
Elias Lustig, b (ej klart)
Simon Söderberg, b (Lejon)
Adrian Wingerli, f (ej klart)
Filiph Laine, f (ej klart)
Elis Svartling, f (ej klart)
Mattias Fahlesson, f (ej klart)
Alexander Westerbergh, f (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 22/5

17, 18, 18, 18, 20, 21, 21, 21, 22. En rätt bra rad om man spelar black jack, men nu är det inte kortspel Vännäs ägnar sig åt, utan ishockey, och det är inte summan av några kort, utan åldern på spelarna under kontrakt. Och då är det VÄLDIGT ungt, det ger en snittålder på under 20 år, med andra ord skulle det lika väl ha kunnat vara ett juniorlag. Laget fick kvala sig kvar säsongen som gick och man har inte lyckats förlänga med någon ännu av topp 8 i interna poängligan. Enda ljusglimten är värvningen av målvakten Felix Olsson som gjorde det riktigt bra i Sollentuna säsongen som gick. Men här måste det in rutin för att det inte ska gå ännu värre denna säsong.

ÖRNSKÖLDSVIK

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Noah Arnlund
Kevin Bergkvst (ny från Leksand J20)
Ludvig Byström (ny från Modo J20)
Oskar Byström
Viktor Söderholm

Forwards

Andreas Andersson
Erik Molinder
Filip Wiberg (ny från HA74)

Tränare

Tapp:

Simon Rönning, mv (ej klart)
Victor Blom, b (ej klart)
Daniel Nyberg, b (ej klart)
Jure Cehic, f (ej klart)
Kevin Karlander, f (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 22/5

Det osar ju inte av klass om Örnsköldsvik så här långt. Visserligen har man åtta man i rostern, men ingen av dem kom topp 18 i interna poängligan säsongen som gick, och samtliga åtta är födda på 00-talet. Intressantaste namnet är unga nyförvärvet Kevin Bergkvist som gjort rätt bra ifrån sig i Leksands juniorlag. Nej, detta känns väldigt svagt, man får hoppas på att Linus Håkansson fortsätter vara en trotjänare och att Oskar Håkansson vill göra en andra säsong i laget.

Till sist ett STORT tack till Oliver Åström och Kalix hockey för att jag får använda hans bilder. Bäst i ettan?

Silly season – Södra ettan

Serie nummer två ut i min kartläggning av hockeyettanlagens silly season är den södra ettan. Jag listar hur lagens trupper ser ut i nuläget, samt kommenterar hur jag tycker att trupperna ser ut. Tanken är sedan att jag ska uppdatera denna nyhet någon gång i veckan eller så med de nya spelare som tillkommit och på så sätt så kan vi se lagbyggena formeras över tid. Trevlig läsning!

BORÅS

Truppen just nu:

Målvakter

Konstantin Barulin

Backar

Fredrik Eriksson

Forwards

Gustav Arvidsson
Vadim Berdnikov

Tränare

Tapp:

Albin Alexandersson, mv (Grästorp)

Nico Joki, b (Kiruna IF)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Nykomlingen Borås satsning på ett koppel meriterade ryssar gav bra utdelning och laget kunde studsa tillbaka till ettan igen. Så här långt på sillyn har man lyckats förlänga med de två mest framstående ryssarna, målvakten Barulin och centern Berdnikov. Man har dessutom förlängt med ettans mest meriterade back, Fredrik Eriksson, som trots 38 år fyllda fortfarande håller hög klass. Några tunga tapp har man ännu inte gjort, men truppen innehåller blott fyra spelare, så det finns en hel del hål kvar att fylla.

HALMSTAD

Truppen just nu:

Målvakter

Jacob Crespin

Backar

Filip Persson

Forwards

Robin Dahse
Victor Gagic
Melker Iversen

Tränare

Fredrik Johansson

Tapp:

Oliver Lexenberg, b (Väsby)
Jakob Stöffling, b (Kalmar)
Ludvig Levinsson, f (Tingsryd)
Garrett Milan, f (Ej klart)
Carl Westberg, f (Ej klart)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Det har varit rätt turbulent kring Halmstad och laget har också tappat några viktiga pjäser, främst genombrottsmannen Ludvig Levinsson och skicklige backen Jakob Stöffling. Samtidigt har man lyckats behålla meriterade Robin Dahse och attitydspelaren Victor Gagic, så det ser inte helt nattsvart ut. Dock har man endast fem spelare på kontrakt, så sportgruppen i Halmstad lär få slita hårt för att få till ett slagkraftigt lag.

KALMAR

Truppen just nu:

Målvakter

Alexander Nilsson (ny från Kiruna AIF)
Jonathan Stålberg

Backar

Lyckas Jonathan Stålberg upprepa sin fina säsong?

Caleb Efting (ny från Mörrum)
Sebastian Ottosson
David Rosander (ny från Leksands J20)
Jakob Stöffling (ny från Halmstad)

Forwards

Victor Crus Rydberg
Linus Dahlstedt
Robin Dahlstedt
Viktor Fridolfsson (ny från Karlskrona)
Hampus Karlsson (ny från Boro/Vetlanda)
Victor Laz
Gabriel Olsson
Jesper Sellin
Linus Skager
Ludvig Svensson

Tränare

Viktor Tuurala

Tapp:

Hugo Engsund, mv (Kiruna AIF)
Jonatan Lundgren, b (Ej klart)

Anton Brandhammar, b (Almtuna)
Matias Varttinen, f (Ej klart)

Oliver Arle Östergren, f (Ej klart)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Kalmar gjorde ett stort lyft sportsligt säsongen som gick, mycket tack vare en talangfull forwardssida. Den har man nu förlängt med till stora delar, medan man förnyat en hel del på backsidan. Där har man fått in offensiv spets i form av Caleb Efting och en bra tvåvägsback i form av Jakob Stöffling. Det fyller mer än väl ut tappet av allsvenskt flyktade Anton Brandhammar. Men tappar man Eric Israel, som siktar mot allsvenskan, så skulle man behöva ha in något vasst till för att inte tappa slagkraft. På målvaktssidan fick man behålla Jonathan Stålberg som slog personligt rekord säsongen som gick, det är man säkert glada över. I båset stannar färgstarke Victor Tuurala, det borgar för fler underhållande citat också denna säsong.

KARLSKRONA

Truppen just nu:

Målvakter

August Hedlund (ny från Väsby)

Backar

Christoffer Rasch

Forwards

Alexander Bergström (ny från Krefeld Pinguine)
Filip Cruseman (ny från Vita Hästen)
Alexander Heiver
Linus Lööf (ny från Växjös J20)
Mikael Roslund
Erik Santesson
Sebastian Sundlöv

Tränare

Eric Karlsson

Tapp:

Mika Järvinen, mv (Ej klart)
Martin von Schoultz (Mörrum)
Filip Forsmark, b (Tranås)
Viktor Fridolfsson, f (Kalmar)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Förra säsongen blev inte alls som Karlskrona tänkt sig, mycket beroende på en lite mager backsida, som man trots idoga försök under säsongen inte lyckades få till riktigt. Men av det verkar man inte ha lärt sig, för enda namn så här långt på backsidan är Christoffer Rasch, en i och för sig skicklig back, men skadebenägen. Man har också tappat stortalangen Filip Forsmark till Tranås. Det återstår med andra ord en hel del jobb med backsidan. Då ser det bättre ut på forwardssidan, där man tidigt fick in två riktigt tunga förstärkningar i form av Alexander Bergström och Filip Cruseman, två spelare med (bland annat) SHL-meriter och som egentligen är alldeles för bra för ettan. Man har också förlängt med några av de tyngre pjäserna från tidigare säsong, Mikael Roslund (kaptenen), Erik Santesson och Alexander Heiver. På målvaktssidan så har man släppt meriterade finnen Mika Järvinen och ersatt honom med kompetente August Hedlund. Kvar i båset, trots magra resultat tidigare, står Eric Karlsson. Blir det tredje säsongen gillt nu för hans del?

KRIF

Truppen just nu:

Målvakter

Emil Cederlund (ny från Tingsryd)
Felix Tengvall

Backar

Tim Bothén
Martin Ekström
Herman Håkansson (ny från Karlskronas J20)
William Petersson

Forwards

Oliver Glenmar
Rasmus Koskinen (ny från Tranås)
Theo Lewén
Noa Lindqvist Muci
Sebastian Magnusson
Rasmus Olofsson
Oliver Olsson
Martin Pärna
Vincent Reimer (ny från Malmös J20)

Tränare

Emil Ivansson (?)

Tapp:

Isak Edman, mv (ej klart)
Jonathan Karlsson, b (ej klart)
Lucas Fredin, b (ej klart)
Robin Holm , b (ej klart)
Wilhelm Wassberg, b (Hammarö)
Jonas Nyman, f (ej klart)
Jacob Hallberg, f (ej klart)
Lukas Fransson, f (ej klart)
Eddie Levin, f (Vimmerby)
Gabriel Johansson, f (Grums)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Det har rensats rätt friskt i Krif efter en svag säsong, hela tio spelare är klara i förlustkolumen. Bland annat så återfinns inte giftige forwarden Jonas Nyman i Kriftröjan nästa säsong, det ryktas om flytt hem till Värmland igen. På målvaktssidan så har Emil Cederlund ersatt Isak Edman, det känns som en uppgradering. På backsidan har man behållit de två starkaste korten i form av trotjänaren Martin Ekström och Tim Bothén, men där bakom är det tunt. Offensivt så har man gjort en finfin värvning av Rasmus Koskinen, och Vincent Reimer ser intressant ut. Man har också förlängt med tunge trotjänaren Sebastian Magnusson och nyttige centern Noa Lindqvist Muci. Även Martin Pärna blir kvar, flytten till Kallinge kanske inte blev någon succé, men vi vet alla vilken kapacitet han besitter. Men vi saknar ännu signatur från Andreas Nordfeldt och det bör komma in lite mer spets ytterligare för att hävda sig i en tuff söderserie. Enligt eliteprospects så är ingen tränare klar, men nog står Emil Ivansson under kontrakt?

MÖRRUM

Truppen just nu:

Målvakter

Martin von Schoultz (ny från Karlskrona)

Backar

Andreas Anarp
Johan Diberius Sköld (ny från Södertälje J20)
Albin Falk (ny från Krif J20)
Filip Lundqvist (ny från Södertälje J20)

Forwards

Sebastian Freed Karlsson
Martin Fridén
Tom Fridén
Edvin Hansson
John Henrion
Khalid Ibrahim
Noah Liljegren Blomqvist
Marcus Paulsson
Martin Söderberg
Samuel Wälimaa (ny från Hanhals)

Tränare

Thomas Engman ?

Tapp:

Didrik Jansson, mv (ej klart)
Ahlbin Hernod, b (Gislaved)
Caleb Efting, b (Kalmar)
Alexander Naskov, f (ej klart)
Jonatan Wik, f (ej klart)
Pontus Okerblad, f (ej klart)
Viktor Burman, f (ej klart)
Adam Ingvarsson, f (Tyringe)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Mörrum har gått ut med att de halverat spelarbudgeten inför kommande säsong och det märks. Visst har man fått behålla storstjärnorna Marcus Paulsson och John Henrion, men i övrigt är det inte mycket att glädjas åt, tvillingbröderna Fridén undantagna. Tappet av Adam Ingvarsson svider givetvis värst, men även tunga backpjäser som Caleb Efting och Ahlbin Hernod kommer saknas. Just backsidan känns väldigt svag för tillfället. Det ska dock bli spännande att se vad Martin von Schoultz kan göra i en större roll. Ej heller Mörrumtränaren Thomas Engman står antecknad på eliteprospects, men han ska vara klar.

NYBRO

Truppen just nu:

Målvakter

Pontus Eltonius
Robin Johansson

Backar

Viktor Bohlin
Erik Lindström

Forwards

Sebastian Borg
Adam Persson

Tränare

Mikael Tisell (?)

Tapp:

Anton Schagerberg, b (ej klart)
Markus Västilä, b (ej klart)
Fredrik Strömgren, f (Östersund)
Alexander Torchenyuk, f (ej klart)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Nybro har massor att jobba med framöver, för såväl backsidan som forwardssidan ser väldigt tunn ut. Robin Johansson och Pontus Eltonius är dock klara för en fortsättning, och därmed är ettans bästa målvaktspar intakt och det är en bra start. Viktor Bohlin tillsammans med Erik Lindström är enda backarna med kontrakt och här måste man hitta ersättare för bland annat allsvenskt flyktade Anton Schagerberg. Ett kännbart tapp offensivt är Fredrik Strömgren, men man fick i alla fall behålla Adam Persson (som egentligen är för bra för ettan) och Sebastian Borg. Det ryktas att de båda finnarna Väyrynen och Savilahti ska vara nära kontrakt, det vore guld för Nybro, men man kommer troligen tappa den tredje succéfinnen, Juho Liuksiala. Nybro har dock gått ut med att man ska fortsätta satsa, så det kommer säkert nya meriterade finnar in vad det lider. Mikael Tisell står inte uppsatt på eliteprosepcts men han ska enligt uppgift vara klar, och därmed så kan vi räkna med ett fortsatt defensivstarkt Nybro kommande säsong.

TROJA

Truppen just nu:

Målvakter

Wictor Ragnewall
Milton Rosén (ny från HA74)

Backar

Kalle Bartholdsson (ny från Rögle J20)
Carl Ernberg
Dennis Fröland
Daniel Karlsson
Christian Lindberg (ny från Vimmerby)
Carl Wäng (ny från Visby)
Rasmus Åkerblad

Forwards

Emil Ekholm (ny från Tyringe)
William Gustavsson (ny från Janesville Jets)
Anton Johansson (ny från Visby)
Lucas Käkelä (ny från Växjö J20)
Miro Lehtimäki (ny från Visby)
Victor Romfors
William Romfors
Carl-Johan Sjögren
Simon Wester (ny från Sölvesborg)

Tränare

Jens Gustafsson (ny från Graz 99ers)

Tapp:

Markus Ruusu, mv (Jukurit)
Kevin Karlsson, b (Djurgården)
Oskar Lindgren, b (Vimmerby)
Tobias Törnkvist, f (slutar)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Det är lite Karlssons blandning på Trojas lagbygge så här långt. Etablerade toppspelare på hockeyettannivå blandas med spelare från tvåan och juniorspel. Backsidan ser dock ruggigt stark ut där man lyckats behålla fyra bra backar från allsvenska säsongen och dessutom plockat in Vimmerbys succéback Christian Lindberg. Wictor Ragnewall är en trygg sista utpost och offensivt har man lyckats behålla en rutinerad trio samtidigt som man plockat in två av Visbys bästa, Anton Johansson och den tilltänkta skyttekungen Miro Lehtimäki. Så visst finns det spets, men det saknas ett mellanskikt, för i övrigt är det mycket ungt och oprövat. Nye tränaren Jens Gustavsson är ett oskrivet blad för mig, men han har fint CV och kommer säkert göra ett bra jobb.

TYRINGE

Truppen just nu:

Målvakter

Victor Karlsson

Backar

Melker Bergman
Simon Ericsson (ny från Kristianstad)
Isac Hedlund
Meirs Moore (ny från Vänersborg)
Viktor Wahldén

Forwards

Jesper Ahlgren
Isac Bexdal
Robin Ericsson
Felix Franzén
Simon Hedlund (ny från Leksand J20)
Adam Ingvarsson (ny från Mörrum)
Filip Jannerstig
Ludvig Jansson
Brian Lietchi (ny från Trelleborg)
Kim Runermark
Hugo Wirell (ny från Borlänge)

Tränare

Pelle Svensson

Tapp:

Andrew Masters, mv (Francais Volants Paris)
Gabriel Widell, b Glimma
Emil Ekholm, f (Troja)
Fredrik Hansson, f (Glimma)

Kommentar om lagbygget den 21/5

Att nykomlingen Tyringe inte har samma ekonomiska muskler som de flesta andra klubbarna i södra ettan har är rätt tydligt när man granskar truppen. Utöver den ruggigt vassa värvningen av Adam Ingvarsson och den lika vassa hemvändaren Simon Ericsson så är det rätt anonyma värvningar på pluskontot så här långt. Tappet av rutinerade klasspelaren Fredrik Hansson svider också. Victor Karlsson är enda målvakten just nu, här skulle man behöva förstärka för att fixa den tuffare hockeyettannivån. Backsidan ser ändå helt ok ut så länge Simon Ericsson är fri från sin skada, Victor Wahldén och Melker Bergman håller bra på ettannivå. Offensivt är det utöver nämnde Ingvarsson samt Ludvig Jansson rätt tunt. Dock så tycker jag värvningarna av Hugo Wirell och Simon Hedlund känns spännande. Tryggaste delen är dock tränaren, där rutinerade Pelle Svensson vet hur man bygger ett lag och ett spel på bästa sätt.

VIMMERBY

Truppen just nu:

Målvakter

Robin Christoffersson
Scott Hector (ny från Hanhals)

Backar

William Dageryd
Oskar Lindgren (ny från Troja)
Johan Norberg (ny från Västerås J20)

Forwards

Charlie Björklund (ny från Oskarshamn)
Jakob Karlsson
Eddie Levin (ny från Krif)
Hugo Olilla

Kaptenen och trotjänaren Jakob Karlsson kommer bli viktig för Vimmerby också i vinter.

Tränare

Tapp:

Oskar Karlsson, b (slutar)
Måns Krämer, b (Karlskoga)
Christian Lindberg, b (Troja)
Philip Elgestål,f (Stenungsund)


Kommentar om lagbygget den 21/5

Vore jag Vimmerbysupporter som tittade på lagbygget just nu så skulle jag vara lite orolig. Dels då truppbygget inte hunnit så långt, dels för att det som ändå kommit på plats känns som en klar försvagning jämfört med föregående säsong. Scott Hector är ingen Gustav Bågenvik, och därmed är målvaktssidan svagare. På backsidan tappar man sina tre toppbackar och har ersatt dem med ett par av lägre klass. På forwardssidan så har man inte officiellt tappat så mycket, men det saknas fortfarande signaturer från viktiga pjäser som Todd Winder och Lucas Jidenius. Jakob Karlsson är visserligen en stark pjäs, men det måste in mer klass om man ska vara en topputmanare kommande säsong. Och vem ska träna laget?!

Silly season-kollen, västra ettan

Nu har batterierna laddats nog för att ta sig an det tidskrävande bloggandet igen! Och då det är silly-seasontider så är det givetvis det jag kommer rikta fokus på i en serie inlägg där jag lyfter fram sillyhändelserna för samtliga 40 hockeyettan-lag. Eftersom jag har bäst koll på den västra ettan så är det där jag börjar mitt nedslag. Tanken är att jag sedan kommer att uppdatera denna nyhet allt eftersom trupperna fylls på.

BORLÄNGE

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Forwards

Patrik Elfsberg, c

Tränare

Stefan Gustafsson

Tapp:

Martin Janohls, f (slutar)
Ludwig Danielsson, b (Arvika)
Hugo Wirell, f (Tyringe)
Viktor Bemström, b (Rödovre Mighy Bulls)

Ensam är stark? Patrik Elfsberg är så här långt enda spelaren i Borlänges spelatrupp.

Kommentar om lagbygget den 20/5

Just nu består Borlänges spelartrupp av ett enda namn. Och visst är Patrik Elfsberg både kapten och en duktig spelare, men att han är det enda namnet på papperet, så långt in på silly season som det ändå är, är ett svaghetstecken. Lägger man därtill att man tappar hela ettans bästa poänggörare (Martin Janohls) och hela ettans poängstarkaste back (Viktor Bemström) så ser det minst sagt prekärt ut för Dalalaget. Borlänges trupp var tunn redan ifjol, det måste till ett under om det ska se bättre ut denna säsong.

DALEN

Truppen just nu:

Målvakter

Oscar Malm
Hampus Hedman

Backar

Sebastian Ehrenflod
Axel Eidstedt
Linus-Jacob Hjalmarsson (uppflyttad junior)
Kalle Holm
Anton Johannesson (ny från HVJ20)
Karl Jonsson
Gustav Särenborg

Forwards

Daniel Bergkvist (ny från Nyköping)
Alex Ek
Kalle Hult
Gustav Salmi Lilja (ny från HVJ20)
Karl Smedberg
Erik Thorwalls
Oliver Wallqvist
Felix Wermelin

Tränare

Tapp:

Jaeden Martin, b (ej klart vart)
Martin Thörnberg, f (slutar)

Kommentar om lagbygget den 20/5

Dalens allt i allo Pelle Gustafsson har hunnit långt med lagbygget inför kommande säsong. Såväl målvaktssidan som backsidan är antagligen klara och på forwardssidan så saknar man väl egentligen bara den yttersta spetsen för att vara helt nöjda. Man hoppas givetvis på att kunna förlänga med viktiga Jesper Thörnberg och Adam Hirsch, men det ryktas vara flera klubbar som rycker i de klasspelarna. Mycket talar dock för att de stannar, och gör de det och Pelle dessutom kan hitta någon ersättare för meriterade Martin Thörnberg så ser kvalserielaget minst lika starkt ut kommande säsong. Att Pelle Gustafsson inte signat officiellt ännu är mest en kosmetisk fråga, den skicklige tränaren kommer att sätta sin starka defensivprägel på laget också i år.

FORSHAGA

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Forwards

Tränare

Tapp:

Viktor Berglind, b (Arvika)
Jesper Nordin, b (Arvika)
William Eriksson, b (Skövde)
Lucas Danielsson, f (Kil)

Kommentar om lagbygget den 20/5

Inte ett enda namn i rostern och två ruggigt tunga tapp i Viktor Berglind och Jesper Nordin, två riktigt bra hockeyettanbackar. Visst lyckades Forshaga koka soppa på en spik förra säsongen och nå allettan trots tapp av flera offensiva spetsar, men det ser verkligen mörkt ut för Forshaga så här långt på sillyfronten.


KÖPING

Truppen just nu:

Målvakter

Kommer Jonas Eneroth fortsätta agera stabil sista utpost i Köping?

Backar

Alexander Björklund
Gutsav Grankvist
Lucas Gustavsson
Andreas Thelander

Forwards

Wille Bärehag (ny från Leksands J20)
Eric Eljas
Linus Gustavsson

Marcus Viitanen

Tränare

Johan Hellström

Tapp:

Kommentar om lagbygget den 20/5

Köping har fått en helt ok start på sin silly och har förlängt med flera av sina tongivande spelare, med Marcus Viitanen i spetsen. Wille Bärehag är ett intressant nyförvärv. Men Köping fick kvala sig kvar förra säsongen och skulle behöva ha in ytterligare lite spets.


LINDEN

Truppen just nu:

Målvakter

Anders Olsson

Backar

Erik Backman
Niklas Hjalmarsson
Linus Jacobsson (ny från Västerås J20)

Forwards

Johan Cederberg
Lucas Ekholm (ny från Södertälje J20)
Thom Flodqvist
Alexander Larsson
Alexander Sollén
Dominic Süsskind

Tränare

Nico Surenkin (ny från Vimmerby)

Tapp:

Hampus Wallin, f (Surahammar)
Balint Horvath, f (ej klart)
Linus Ageborg,f (Arboga)

Kommentar om lagbygget den 20/5

Visserligen tappar man duktiga Linus Agerborg och Balint Horvath, men man har lyckats förlänga med ett par ur den yppersta spetsen i laget. Eric Backman snittade över en poäng per match från sin backplats och Thom Flodqvist är också en väldigt skicklig spelare med allsvensk rutin. Tobias Sjökvist vill man säkert också ha kvar, men han kan ha fått uppmärksamhet från lag högre upp i hockeyettanhierarkin. Annars är det mest anmärkningsvärda att man nu väljer att satsa på en heltidsanställd tränare i form av Nico Surenkin. Det ska bli spännande att se om det kan lyfta laget.

LINDLÖVEN

Truppen just nu:

Målvakter

Backar

Elias Lindgren
Philip Nyberg
William Lindgren

Forwards

Johannes Jämsén (ny från Södertälje J20)
Anton Karlsson
Filip Nyberg (ny från Örebro J20)
Anton Toolanen
Anton Widmark

Tränare

Tapp:

Kommentar om lagbygget den 20/5

Lagbygget har inte hunnit så jättelångt, men man har lyckats förlänga med interna poängtvåan Anton Widmark och trean Anton Toolanen. Philip Nyberg är en duktig defensiv back och man har också ett väldigt spännande nyförvärv i form av Johannes Jämsén som faktiskt kom fin sexa i J20 nationells poängliga säsongen som gick. Man har inte heller tappat några spelare, så det ser intressant ut för Lindlöven så här långt, även om det fortfarande finns en hel del platser att fylla.

MARIESTAD

Truppen just nu:

Målvakter

Anton Malmborg (ny från Visby)
Isac Ohlsson

Backar

Tobias Aronsson
Jesper Broeng
Manne Håkansson
Gustaf Malmkvist
Simon Svensson

Forwards

Eric Hedlund (ny från Leksands J20)
Jesper Lindén
Otto Henell
Lucas Larsson
Herman Lundin

Tränare

Tapp:

Tobias Sandberg, mv (Vita Hästen)
Oliver Kandergård, f (ej klart)
Mikael Hansson, f (Strömsbro)
Anton Pettersson, b (ej klart)

Att viktige Jesper Lindén blir kvar ännu en säsong i Boiströjan är en viktig signal från klubben.

Kommentar om lagbygget den 20/5

Mariestad har tappat ett par riktigt tunga pjäser i Tobias Sandberg och Oliver Kandergård. Anton Malmborg är en riktigt bra ettanmålvakt, men inte av Sandbergklass, och nye Erik Hedlund är ingen fullgod ersättare till Kandergård. Men Mariestad letar fortfarande spets och har platser kvar att fylla på såväl backsidan som forwardssidan. Man har också visat ambitionsnivån när man lyckats behålla såväl Jesper Lindén som Tobias Aronsson, trots locktoner från högre nivå. Att tränaren Andreas Appelgren blir kvar ger rätt låga odds.

SKÖVDE

Truppen just nu:

Målvakter

Robin Wallin

Skövdeburväktaren från förra säsongen, Hugo Fagerblom, ryktas till Borås.

Backar

William Eriksson (ny från Forshaga)
Max Kardewall
Isac Ollas Mattsson (ny från Hudiksvall)
Anton Sundin

Forwards

Jesper Emanuelsson
Oscar Forsmark
Alexander Henriksson
Oscar Johnsson (ny från Rögle J20)
Anton Lundmark
David Lundmark
Kristoffer Söder
Alexander Ternblad

Tränare

Staffan Lundh (ny från Vimmerby)

Tapp:

Kommentar om lagbygget den 20/5

Det är en ny form av lagbygge i Skövde denna säsong. Tidigare har man haft väldigt många egen- eller lokalt fostrade spelare, och även om man fortfarande har behållit de starkaste från förra säsongens trupp, så har man nu också plockat in spelare utifrån. William Eriksson och Isac Ollas Mattsson är två bra värvningar till en tidigare svajig defensiv, och Oscar Johnsson är en spännande poängspelare från juniornivå. Den allra mest spännande värvningen är dock tränaren Staffan Lundh, en välrenommerad tränare som vet hur man bygger en trygg defensiv, något som saknats i Skövde de senaste säsongerna.

SURAHAMMAR

Truppen just nu:

Målvakter

Linus Marcko (ny från Östersund
David Otter

Backar

Mattias Eklund
Oscar Forsman Larsson
Wille Hedqvist (ny från Segeltorp)
Marcus Johansson
Gustav Lagerlöf (ny från Västerås J20)
David Lidström
Elliot Sjöström (ny från Falu IF)
Sebastian Tellström Jovicic
Christoffer Udd

Forwards

Samuel Ander
Daniel Andersson (ny från Nyköping)
André Astley (ny från Almtuna)
Tobias Boström (ny från Grums)
Lukas Henze
Adam Karlsson
Eric Karlsson
Samuel Lidström
William Otter
Hampus Pettersson
Lukas Söderlund
Sebastian Thors
Marcus Wahlgren
Hampus Wallin (ny från Linden)

Surahammar skyttekung Lukas Söderlund imponerade stort under lagets succésäsong

Tränare

Thomas Maikkula

Tapp:

Anton Ahlin, b (slutar)
Markus Ekholm Rosén, mv (ej klart)
Arvid Mella, f (ej klart)
Jakob Forslund, f (slutar)

Kommentar om lagbygget den 20/5

Surahammars lagbygge har inte bara kommit långt, det ser helt klart ut, ja till och med nästan överfullt! Två målvakter, nio backar och fjorton forwards varav merparten är spelare som bidrog till den stora framgångssagan som Surahammar var förra säsongen. Kvar finns skyttekungen Lukas Söderlund, rutinerade backen David Lidström och kaptenen Christoffer Udd. Man har också fått tillbaka skicklige centern André Astley och dessutom skrivit med Grums skyttekung Tobias Boström. Han kan säkert fylla ut tomrummet efter trotjänaren Jakob Forslund, övriga tapp känns inte speciellt tunga. Även om truppen ser full ut, så kan man säkert bereda plats för succéspelaren Hampus Pettersson om han väljer att stanna, men risken är stor att han är förlorad för spel högre upp.

TRANÅS

Truppen just nu:

Målvakter

Viggo Andrén (ny från Frölunda J20)

Victor Jonsson

Backar

Petter Eklöf
Robin Felix (ny från HA74)
Filip Forsmark (ny från Karlskrona)
Fredrik Lindström
Viktor Nilsson Westlund (ny från Munkfors)
Elliot Timander (ny från Modo J20)
Hugo Wendt (ny från Malmö J20)
William Wennström

Forwards

Casper Andersson (ny från Visby)
Ivar Arnesson
Erik Brissle
Pontus Eklöf
Lukas Isaksson
Edvin Karlsson (ny från HA74)
Chong Min Lee
Oscar Lilja
Anders Skoog

Tränare

Artto Miettinen ?

Tapp:

Emil Jidskog, mv (slutar)
Love Palm, b (ej klart)
Jonas Fredriksson, b (ej klart)
Oscar Karlsson, b (slutar)
Rasmus Koskinen, f (Krif)
Hugh Levenius Quinn, f (ej klart)
Timo Hiltunen, f (ej klart)
Niko Kivelä, f (ej klart)
Mathias Hellgren, f (en klart)

Kommentar om lagbygget den 20/5

Det har varit rätt stor omsättning på spelare i Tranås. Backsidan är nu komplett och man kan se att den har genomgått en föryngring, det ska bli spännande att se hur det faller ut. Värvningen av KHK:s backtalang Filip Forsmark var av det vassare slaget och han kan få en stor roll i laget. Man är inte heller riktigt klar med lagbygget på forwardssidan, men man har fått behålla nyckelspelarna Anders Skoog, Pontus Eklöf och Lukas Isaksson. De båda finnarna floppade och där har man nu utrymme för att kunna få in något spetsigare, lyckas man med det så kan vi se ett starkare Tranås säsongen som kommer.

Förutsättningarna inför kvartsfinal två

Idag tänkte jag ge min syn på lagens förutsättningar inför kvartsfinal två, hur stor chans har de att gå vidare?

Boden-Wings

Match 1: Bodenseger efter sudden med 2-3.

Boden gick in i matchserien som stora favoriter, men man låg faktiskt under i match ett rätt långt in i matchen. Bodens kvittering kom med endast tre minuter kvar av matchen, sedan kunde man avgöra i powerplayspel tidigt i sudden. Wings gjorde en riktigt bra match och hade med lite flyt ha kunnat vinna den. Nu gjorde man inte det och därmed så har nog chansen till en jätteskräll i kvartsfinalserien tappats. Speciellt som man har tre tuffa matcher i benen från playin.

Chans att gå vidare: Boden 90%-Wings 10%

Väsby-Lindlöven

Match 1: Lindlövenseger med 3-2

Jag ser Väsby som det kanske starkaste kvartsfinallaget och hade alltså dom som skyhöga favoriter i denna kvartsfinal. Man hade också ett rätt bra grepp om händelserna i två perioder, och också ledningen med 1-0. Men i den tredje perioden kom Lindlöven mer och mer in i matchen och på mindre än en minut både kvitterade man och tog ledningen och detta på ett rätt lamslaget Väsby som inte alls lyckades spela det tighta försvarsspelet man kan i sina bästa stunder. Nu står Väsby med kniven mot strupen, medan Lindlöven har allt att vinna. Med tanke på klasskillnaden på papperet, där alla i stort sett spelat allsvenskt i Väsby medan i stort sett ingen gjort det i Lindlöven, så är Väsby fortfarande favoriter, men jag är inte alls säker på att de fixar det.

Chans att gå vidare: Väsby 60%-Lindlöven 40%

Surahammar-Huddinge

Match 1: Huddingeseger med 1-4

Denna matchserie såg jag som relativt öppen, jag tippade 2-1 till Huddinge i matchserien då de har mer slutspelsrutin. Det kunde man också se i den första matchen, där Surahammarspelarna såg rätt tagna ut av stundens allvar, man bjöd inte alls upp till den bekymmersfria och sevärda hockeyn man brukar bjuda på. Huddinge däremot tog tillvara de chanser som bjöds och även om spelet inte glimrade så var segern odiskutabel. Om inte Surahammar släpper nerverna tar det slut ikväll.

Chans att gå vidare: Surahammar 25%-Huddinge 75%

Mariestad-Halmstad

Match 1: Mariestadsseger med 2-3

En match där Halmstad kom ut som bålgetingar men där Mariestad mer och mer åt sig in i matchen och i tredje perioden hade gästerna bra kontroll på skeendet fram tills 18 sekunder kvar då det både blev reducerat och sånär också kvitterat. Bois känns som det tyngre laget och man har också den klart bättre målvakten och nu när man dessutom har hemmaplan så ska det mycket till för att Halmstad ska kunna vända detta.

Chans att gå vidare: Mariestad 80%-Halmstad 20%

Kalix-Piteå

Match 1: Kalixseger med 3-6

Tittar man enbart på resultatet så skulle man kunna tro att det var en självklar Kalixseger men så var det inte. Piteå hade 3-3 och bra läge att ta ledningen med drygt fem minuter kvar då man fick powerplay. Men då stjäl vesslesnabbe Jesper Juntto pucken och kommer i en två mot etta där han skjuter och Wille Åström kan dra in returen till en för Piteås del snöplig Kalixledning istället. Sedan gör Kalix såväl 3-5 som 3-6 i öppen kasse. Piteå ska dock inte avskrivas, sett över hela matchen så var Piteå minst lika bra och att slå in en matchboll kan vara nog så svårt.

Chans att gå vidare: Kalix: 65%-Piteå 35%

Karlskrona-Vimmerby

Match 1: Vimmerbyseger med hela 8-2!

Vad som var en jämn match i två perioder (2-1 till Vimmeby) kom att utveckla sig till en ren överkörning i tredje perioden då KHK vek ner sig totalt. Kan Blekingelaget resa sig efter en sådan överkörning? Kanske. Hade de inte haft den svaga form de visat upp på slutet hade jag varit mer övertygad, men nu så finns kanske inte riktigt det där självförtroende som krävs för att orka resa sig. Samtidigt gav målexplosionen säkert Vimmerby en massa råg i ryggen och de vet att tiden talar till deras fördel.

Chans att gå vidare: Karlskrona 15%-Vimmerby 85%

Dalen-Strömsbro

Match 1: Dalenseger med 2-5

Som jag förutsåg inför matchserien så är det väldigt mycket som talar för Dalen. Man spelar en typ av hockey som passar offensivglada Strömsbro väldigt illa. Dalen försvarar sig riktigt bra och kontraslår på varje motståndarmisstag. Ett dåligt hemjobb, en felräkning i sorteringen i hemgångarna, och Dalen utnyttjar det hänsynslöst. Jag ser inte hur Strömsbro ska kunna vända detta.

Chans att gå vidare: Dalen 95%-Strömsbro 5%

Borlänge-Visby

Match 1: Borlängeseger med 0-3

Tillsammans med Lindlöven den kanske största skrällen i kvartsfinal 1. Visby var ruskigt formstarka och är normalt både hemmastarka och svårslagna i ett slutspel. Samtidigt så hade Borlänge varit mycket upp och ner, inte alls den stabilitet man helst har på väg in i ett slutspel. Men Borlänge vann den första matchen utan snack och har nu skaffat sig ett gyllene läge att avgöra på hemmaplan.

Chans att gå vidare: Borlänge 85%-Visby 15%

Stjärnfighterna i kvartsfinalerna

Det finns alltid spelare som sticker ut i lagen, spelare som är de som ska göra skillnaden mellan en snabb sorti och avancemang. I detta inlägg tänkte jag lista vilka som är nyckelspelare i respektive kvartsfinal.

Boden-Wings

Boden säsongen 20/21 vimlade av stjärnor som alla kunde avgöra en match på egen hand. Men Kristoff Kontos och Sebastian Kaijser lämnade för allsvenskan medan Antti Kauppila lämnade för utlandet. Denna säsong är det mer laget som ska göra det, men en riktigt vass pjäs har man värvat in: Oskar Matushkin. Han leder inte bara lagets poängliga som back, han har dessutom klart bäst plus/minus-statistik av samtliga. En skridskostark, spelskicklig och puckstark back som gärna fyller på i anfallen. Där måste Wings se upp!

Christian Blomqvist gjorde säsongen 19/20 hela 50 poäng, varav 19 mål, på 36 matcher i Wingströjan innan han lockades att lämna för Huddinge. Till denna säsong återvände han dock och han leder just nu såväl målliga, poängliga samt plus/minus-ligan för laget. Kommer att bli enormt viktig för Wings om man ska lyckas skrälla sig fram till en semifinal.

Väsby-Lindlöven

I Väsby vimlar det av stjärnor, jag skulle kunna plocka poängkungen Carl Wassenius som gjort stor succé, eller viktige och skicklige backen Jakob Spångberg som alltid gör något bra med pucken. Men jag väljer istället att lyfta fram Henrik Rommel, lagets målkung och anförare offensivt. Han har alla verktyg för att vara en bra forward i mina ögon. Bra skridskoåkning, bra med puck, ett bra skott och dessutom inte blyg för att spela fysiskt. Han betyder mycket för Väsbys offensiva spel.

Sedan Lindlöven tappat Maksim Semjononov och Joshua Karlsson till AIK och allsvenskan så återstår inte så många stjärnor i laget. Men längst bak så tronar en riktig backgeneral i form av David Berg. David vände efter flera allsvenska säsonger åter till Lindlöven inför förra säsongen och har, när han inte varit skadad, varit en nyckelpjäs för Lindesbergslaget. En rörlig back som läser spelet väldigt bra och dessutom är bra med pucken. Otroligt nyttig för Lindlöven.

Surahammar-Huddinge

Surahammars klarast lysande stjärna är givetvis Lukas Söderlund, hela ettans målkung. Efter en målsvag säsong i Mariestad Bois sökte han, och fick, en nytändning i Surahammartröjan. Och han har verkligen burit laget på sina axlar. Får hur mycket istid som helst och utnyttjar också detta. Var innan han anslöt till Mariestad endast en målskytt, men där fick han lära sig allt annat som behövs för att bli en riktigt bra ishockeyspelare. Numer gör han inte bara mål, han gör hela tiden något vettigt med pucken och hans defensiv går inte heller att anmärka på längre. Men framför allt är han en målskytt av högsta rang.

Huddinge har många vassa kort, framför allt offensivt, men jag skulle vilja säga att den stora stjärnan är evigt unge Björn Jonasson. 33 år gammal har han fortfarande inte tappat suget efter att vinna hockeymatcher, och gör allt för att det ska bli så. Är hela tiden där det händer, med massor med trashtalk och attityd. En pådrivare!

Mariestad-Halmstad

I och med den sena värvningen av Markus ”Pajen” Persson, hela ettans poängkung flera säsonger de senaste åren, så hände något med Mariestad. Inte bara tack vare att ”Pajen” själv bidrog med både mål, assists och ett spel som öppnar ytor, utan för att helt plötsligt föll hela lagbygget på plats. Axlar sänktes, självförtroendet stärktes, spelare som petades neråt i hierarkin lyfte sin omgivning. Att en spelare kan göra stor skillnad är ”Pajen” ett tydligt exempel på. Fart, kraft, spelsinne, attityd och skytte i en och samma person.

Halmstads självklara stjärna är ruggigt skicklige Robin Dahse. Med massor med allsvenska säsonger i ryggsäcken anslöt han till Halmstad inför förra säsongen och har varit en given kapten sedan dess. En spelare som både gör mål på egen hand samtidigt som han gör omgivningen bättre. Har redan gjort fem poäng på tre matcher i playinspelet och har varit avgörande för att Halmstad gått vidare. Dessutom gillar jag hans publikfrieri, det märks att han gillar att stå i centrum, att avgöra matcher. En nog så viktig egenskap.

Kalix-Piteå

Samuel Eriksson har charmat både Kalix och hela hockeyettan med sin fart och kreativitet. Trots att han bara är 22 år gammal så leder han lagets poängliga och har gjort stor succé. Avig, svårstoppad och ständigt i rörelse! Lär spela allsvenskt nästa säsong.

Som vanligt i Piteå så är det en och samma spelare längst upp i poängligan. Evigt unge Magnus Isaksson är egentligen för bra för hockeyettan, även om hans peak som spelare kanske passerats redan. Med ett spelsinne som få andra så ser det ut som han alltid har mer tid på sig än alla andra på isen, och han blir bara bättre och bättre ju tuffare matcherna blir. En riktig slutspelsräv som kommer bli livsfarlig för Kalix.

Karlskrona-Vimmerby

Nu kanske jag sticker lite i ögonen på alla Karlskronasupportrar, när jag inte utser ikonen Niklas Johansson till lagets stjärna. Han är bra, missförstå mig inte, men lagets viktigaste spelare är istället någon som saknats väldigt mycket på slutet när laget radat upp förluster. När Jesper Solomon Frisell drabbades av hjärnskakning och missade flera veckor så tappade laget också sin klart bäste och viktigaste back och laget avslutade också serien svagt. Jesper är väldigt stark i båda ändar av isen, rörlig, spelskicklig och han tillför en stabilitet till de bakre regionerna som är väldigt viktig för laget.

Jakob Karlsson är Vimmerbys hjärta och ryggrad i ett. En spelare som alltid gör det som krävs, offensivt, som defensivt, och som alltid är som bäst när det gäller som mest. Har rutinen som ett i övrigt rätt ungt Vimmerbylag behöver. Poängspelare och grovjobbare i ett.

Dalen-Strömsbro

Det är Martin Thörnberg som sitter på de största meriterna, med VM-guld bland annat, men största stjärnan i Dalen denna säsong är brorsan Jesper. Fart, spelsinne, arbetsmoral, målskytt, ja hans kvaliteter går inte att hylla nog. Får massor med speltid, men fixar det också. Kan användas för att jaga mål framåt, men likväl för att stänga ner defensivt. Otroligt nyttig spelare för Pelle Gustavsson.

Ettans bästa målvakt? Ja han har förespråkare som menar att han är det, Alexander Sahlin. 30-åringen med mängder med allsvenska säsonger är den enskilt största anledningen till Strömsbros exceptionellt fina avslutning av den norra allettan. Kan vinna matcher helt på egen hand, och är det något som ska göra att Strömsbro välter Dalens semifinaldrömmar på ändå så är det en storspelande Sahlin.

Borlänge-Visby

När dominanten Markus ”Pajen” Persson lämnade Borlänge inför säsongen så sökte man en spelare som kunde ersätta honom. Och i Martin Janohls så har man verkligen prickat rätt. Janohls vann hela ettans poängliga efter hela 65 poäng på sina 43 matcher. Efter många allsvenska säsonger (och en i SHL) så har han en helt annan fart i allt han gör, både på isen och i tanken. Nyckeln för Visby blir att få stopp på dalmasen.

Visby har varit lite upp och ner under säsongen, även om det varit upp på slutet. Men en som levererat under hela säsongen är finländske centern Ville Heikkinen. Otroligt svår att få tag på med bra skridskoåkning och teknik, och han har också bra blick vilket gör att han ofta hittar lösningar på isen.

Stora guiden inför kvartsfinalen Dalen-Strömsbro

Här är min maffiga genomgång av kvartsfinalerna. Statistiken från allettorna/vårettorna, analys av lagdelar och en förutsägelse av hur matchserien sluta.

DALEN – STRÖMSBRO

STATISTIKEN

Placering i allettan: 6 – 8
Gjorda mål snitt: 2,96 – 2,67
Insläppta mål snitt: 3,15 – 3,93

Räddningsprocent målvakter:
1. Hampus Hedman 91,01% (17 matcher) – 1. Alexander Sahlin 92,89% (12 matcher)
2. David Elmgren 86,11% (1 match) – 2. Adam Matsson 86,38% (10 matcher)

Bästa poänggörare
1. Jesper Thörnberg 20+10=30 – 1. Stefan Söder 12+18=30
2. Adam Hirsch 7+22=29 – 2. Viktor Ehn 4+14=22
3. Martin Thörnberg 10+13=23 – 3. Simon Appelqvist 7+7=14

Utvisningsminuter: 12,15 – 13,78
Powerplay: 21,25 – 14,77
Boxplay: 76,00 – 77,57
Tekningar: 48,96 – 47,06

MATCH-UPS

Målvaktsmatchen

Med Oskar Malm skadad så har Hampus Hedman fått ta ett stort ansvar och har i många matcher gjort det bra. Men Alexander Sahlin har gjort det ännu bättre sedan han anslöt till Strömsbro och han kanske kan anges som den största anledningen till det spelmässiga lyft Strömsbro gjorde i slutet av allettan som innebar att de fixade en slutspelsplats.

Vinnare: Strömsbro

Backmatchen

Det är få lirare i de bakre leden hos Dalen, det är mer fysiska spelare som Gustav Särenborg Sebastian Ehrenflod och Jaeden Martin. Det gör ont att ta sig in på Dalens mål! Då är det mer lirare i Strömsbros bakre led, även om Nicklas Strid på slutet fått vicka som forward. Samtidigt så är det defensiven som är backs främsta uppgift så jag håller Dalens backsida som klart starkare.

Vinnare: Dalen

Forwardsmatchen

Det finns gott om offensiva hot i Strömsbro. Stefan Söder, Gabriel Deutsch och Viktor Ehn kanske främst. Men Dalen har en bättre mix och också i mina ögon en vassare spets i trion Jesper och Martin Thörnberg och Adam Hirsch, som måste ha ettans högsta Corsi (skapade målchanser minus släppta).

Vinnare: Dalen

Tränarmatchen

Magnus Jansson är relativt nu som tränare men har ingen imponerande historia de klubbar han ändå tränat. Då är Pelle Gustavssons nu sjuåriga sejour i Dalen som huvudtränare desto mer framgångsrik. Han har tagit laget från en blyg nykomling till en tuff topputmanare med små medel.

Vinnare: Dalen

Så slutar matchserien

Jag tror att Dalens tighta och småfula defensiv passar ett mycket offensivt viktat Strömsbro riktigt illa. Dalen kommer att spela tight pch släppa till lite bakåt, samtidigt som de kommer vara dödliga i omställningarna mot ett Strömsbro som har en akkilleshäl just i omställningsspelet. Jag tror detta är den mest ojämna kvartsfinalen.

2-0 i matcher till Dalen

Stora guiden inför kvartsfinalen Väsby-Lindlöven

Här är min maffiga genomgång av kvartsfinalerna. Statistiken från allettorna/vårettorna, analys av lagdelar och en förutsägelse av hur matchserien sluta.

VÄSBY – LINDLÖVEN

STATISTIKEN

Placering i allettan/vårettan: 3 – 1
Gjorda mål snitt: 3,26 – 3,16
Insläppta mål snitt: 2,89 – 2,39

Räddningsprocent målvakter:
1. August Hedlund 92,43% (15 matcher) – 1. Jonathan Frykholm 90,29% (11 matcher)
2. Jesper Eliasson 89,95% (14 matcher) – 2. Riku Lindroos 92,13% (7 matcher)

Bästa poänggörare:
1. Henrik Rommel 20+13=33 – 1. Christoffer Anrén 7+8=15
2. Carl Wassenius 10+19=29 – 2. Albin Gunarsson 7+6=13
3. Lucas Feuk 11+14=25 – 3. Simon Brännvall 3+9=12

Utvisningsminuter: 12,15 – 13,94
Powerplay: 32,47% – 20,00%
Boxplay: 68,54% – 79,45%
Tekningar: 47,16% – 51,89%

MATCH-UPS

Målvaktsmatchen

Två lag som alternerar på målvaktsposten och det är inget tvivel om att Väsby har det mest namnstarka paret med allsvenskt rutinerade August Hedlund och Färjestads tredjemålvakt Jesper Eliasson. Jonathan Frykholm och Riku Lindros siffror skäms dock inte för sig, så även om de kanske inte riktigt håller Väsbymålvakternas klass så är de värda respekt.

Vinnare: Väsby

Backmatchen

Lindlövens backsida är rätt bra om man tittar på topp 6 backar med David Berg som krona. Men det vimlar av både rutin och klass i Väsbys bakre led, med spelare som Jacob Spångberg, Ricard Blidstrand, Rasmus Sörgardt med flera.

Vinnare: Väsby

Forwardsmatchen

Offensivt besitter Väsby en av ettans allra vassaste uppsättningar. Henrik Rommel, Carl Wassenius, Christian Holmblad, Viktor Andersson… ja det går att rada upp namn på namn som håller hög klass. Lindlöven blev av med sitt ess Maksim Semjonov och sitter nu på en rätt anonym men rätt skridskostark besättning.

Vinnare: Väsby

Tränarmatchen

Väsbys Jussi Salo är en erkänt bra tränare och har bland annat fått chansen att träna allsvenska AIK. Han har tidigare bland annat tränat just Lindlöven. Jonas Dufåker är en kompetent tränare men kanske inte riktigt med samma rutin som Jussi.

Vinnare: Väsby

Så slutar matchserien

Väsby är starkare i alla lagdelar, man har dessutom både mer rutin och hemmaplansfördel.

2-0 i matcher till Väsby

Stora guiden inför kvartsfinalen Karlskrona-Vimmerby

Här är min maffiga genomgång av kvartsfinalerna. Statistiken från allettorna/vårettorna, analys av lagdelar och en förutsägelse av hur matchserien sluta.

KARLSKRONA – VIMMERBY

STATISTIKEN

Placering i allettan: 5 – 7
Gjorda mål snitt: 3,07 – 2,37
Insläppta mål snitt: 2,93 – 2,57

Räddningsprocent målvakter:
1. Mika Järvinen 90,91% (25 matcher) – 1. Robin Christoffersson 91,01% (18 matcher)
2. Martin von Schoultz 90,20 (3 matcher) – 2. Gustav Bågenvik 92,83% (10 matcher)

Bästa poänggörare:
1. Mikael Roslund 10+12=22 – 1. Jakob Karlsson 4+14=18
2. Niklas Johansson 4+18=22 – 2. Todd Winder 7+10=17
3. Jacob Grönhagen 10+11=21 – 3. Tatu Kokkola 8+8=16

Utvisningsminuter: 8,22 – 6,74
Powerplay: 25,64% – 16,46%
Boxplay: 75,00% – 81,33%
Tekningar: 53,73% – 52,39%

MATCH-UPS

Målvaktsmatchen

Om man får tro KHK:arna så har man ettans bästa målvakt i Mika Järvinen. Och visst är han duktig, absolut, men sett på en hel serie med 27 matcher så är statistiken för hans del visserligen bra, men inte topp-bra. Såväl Robin Christoffersson som Gustav Bågenvik kan visa upp bättre siffror, men så har också Vimmerby en stabilare defensiv. Samtidigt så ger ett stabilt målvaktsspel en stabil defensiv, de hänger intimt samman.

Vinnare: Knapp seger för Vimmerby

Backmatchen

Hade Karlskrona haft en skadefri backsida, med skicklige Christoffer Rasch och vassa värvningen Gustav Berglund i toppform så hade Karlskronas backsida sett ruggigt stark ut. Men nu saknas antagligen båda dessa, och Jesper Salomon Frisell är ännu inte helt i matchform efter en lång skadeperiod, vilket sätter ner slagstyrkan. Har dock fortfarande några stabila pjäser i Fransson och Ekman Larsson och en lovande talang i Markman. Vimmerbys backsida är mer ordinarie och med backar som Christian Lindberg, Pelle Ström och Måns Krämer så är man ett jobbigt lagg att skapa chanser mot.

Vinnare: Knapp seger för Vimmerby

Forwardsmatchen

Karlskrona har en både spetsig och bred forwardssida med rutinerade Mikael Roslund och Niklas Johansson, unge och kraftfulle Jacob Grönhagen och spelskicklige finnen Micke Saari som grädde på moset. Vimmerbys är inte alls lika spetsig och bred, men det finns kompetenta forward i truppen, som Todd Winder, Tatu Kokkola, Lukas Jidenius och rutinerade slutspelsräven Jakob Karlsson.

Vinnare: Karlskrona

Tränarmatchen

Staffan Lundh har varit med ett bra tag, både på allsvensk och hockeyettannivå och vet att coacha ett lag. Unge Erik Karlsson har endast två säsonger som huvudtränare så han är relativt oprövad på nivån, faktum är att detta är hans första slutspelsmatcher.

Vinnare: Vimmerby

Så slutar matchserien

Detta är den absolut jämnaste av alla kvartsfinalerna. Det är så jämnt så jag har svajat fram och tillbaka flera gånger under dagen om vem som tar hem det. Vimmerby brukar vara ett slutspelslag, men samtidigt har föreningen KHK vana av slutspelshockey. Jag tror att den som vinner första matchen tar hem det, och efter många om och men så har jag valt att det blir Karlskrona.

2-0 i matcher till Karlskrona

Stora guiden inför kvartsfinalen Kalix-Piteå

Här är min maffiga genomgång av kvartsfinalerna. Statistiken från allettorna/vårettorna, analys av lagdelar och en förutsägelse av hur matchserien sluta.

KALIX – PITEÅ

STATISTIKEN

Placering i allettan: 5 – 7
Gjorda mål snitt: 3,11 – 3,19
Insläppta mål snitt: 2,67 – 3,11

Räddningsprocent målvakter:
1. Anton Hjalmarsson 90,89% (20 matcher) – 1. John Westermark 90,40% (20 matcher)
2. Marcus Johansson 89,76% (8 matcher) – 2. Johannes Sundström 88,32% (10 matcher)

Bästa poänggörare:
1. Christoffer Björk 11+17=28 – 1. Petter Mäkitalo 19+11=30
2. Johan Pettersson 12+13=25 – 2. Magnus Isaksson 9+17=26
3. Ace Cowans 8+13=21 – 3. Joakim Högberg 11+13=24

Utvisningsminuter: 10,48 – 13,26
Powerplay: 26,51% – 20,62%
Boxplay: 81,37% – 80,68%
Tekningar: 47,34% – 52,42%

MATCH-UPS

Målvaktsmatchen

Tittar man på målvakstmatchen så är det en väldigt jämn sådan. Anton Hjalmarsson och John Westermark har stått 20 matcher var och har liknande siffror. Det är också min bedömning, att det är en väldigt jämn målvaktsfajt, bäst för dagen vinner.

Vinnare: Oavgjord

Backmatchen

Har vässat backlinjen ordentligt till denna säsong i och med bröderna Liljekvist intåg. Två rejäla pjäser som ändå både kan åka skridskor och hantera en puck. Det har gjort att Johan Pettersson inte behövt svälja riktigt lika mycket istid och det kan säkert ha gjort honom gott, han blir ju inte yngre. Men i den trion tillsammans med Jens Andersson har man en duktig kvartett. I Piteå är det Ludwig Stenvall som får gå i bräschen tillsammans med Calle Behm och Markus Magnusson, men de känns inte riktigt på samma nivå som Kalix backar.

Vinnare: Kalix

Forwardsmatchen

Unga fartfyllda Kalix mot betydligt mer rutinerade och kanske smartare Piteå. Det är lite som att välja mellan äpplen och päron, var sak har sin charm. Men jag tror ändå att spelare som Magnus Isaksson, Joakim Högberg, Cal Becker och Petter Mäkitalo kommer att lyfta sig ett snäpp till i slutspelet, mer än vad lysande Samuel Eriksson och Ace Cowans kan göra.

Vinnare: Piteå

Tränarmatchen

Mikael Lindgren har bidragit till att Kalix varit ett stabilt allettanlag två säsonger i rad. I Piteå så har tränaren Andreas Karlsson fått foten och istället får assisterande tränarna Daniel Rankvist och Ulf Wikgren ansvar för att coacha laget i slutspelet. Båda är rätt gröna och helt oprövade som huvudtränare på seniornivå.

Vinnare: Kalix

Så slutar matchserien

Kalix slutade allettan två placeringar högre än Piteå, mycket tack vare en starkare defensiv. Och just defensiven tror jag kommer bli avgörande i denna matchserie.

2-1 i matcher till Kalix