Så slutar södra ettan – ettan

Hela ettans kanske största favorit står att finna på den översta platsen i söderettan. Är det sista året i ettan?

Nybro

Placeringar föregående säsong

2:a i södra grundserien
1:a i allettan södra
3:a i kvalserien till hockeyallsvenskan

Starka värvningar

Nikolai Skladnichenko, f från Kristianstad
Oskar Matushkin, b från Boden
Jesse Pelamo, f från Nice
Sebastian Walfridsson, f från Visby/Roma

Tunga tapp

Fredrik Strömgren, f till Östersund
Axel Lindström, f till Troja
Anton Schagerberg, b till Västervik

Talar för

+ Har ettans starkaste målvaktspar.
+ Har ettans starkaste forwardsuppsättning.
+ Har södra ettans starkaste lag på papperet.
+ Mycket rutin från kvalspel uppåt.

Talar mot

– Försäsongen har varit rätt knackig.
– Lever under ett gigantiskt favorittryck.
– Stundtals problem med att leverera offensivt trots imponerande starka spelare.

Betyg lagdel för lagdel

Målvakter +++++
Robin Johansson och Pontus Eltonius har visat att de båda tillhör den absoluta toppen av ettanmålvakter.

Backar ++++
Har av tradition väldigt starka tvåvägsbackar, till denna säsong så har man försökt tilkföra lite mer offensiva kvaliteter i Oskar Matushkin och Sebastian Walfridsson. Har sju backar som alla håller bra ettanklass, litet frågetecken dock för bredden.

Forwards +++++
Det vimlar av spets i Nybro, de kan få ihop tre stycken kedjor som skulle kunna vara förstakedjor också i topplag i ettan. Spelare som Skladnichenko, Liuksiala, Persson, Savilahti, Pelamo och Väyrynen skulle inte göra bort sig i allsvenskan. Har försökt addera lite attityd genom att plocka in Simon Eriksson och Albin Kedbrant, det ska bli spännande att se om det kan tillföra en dimension i Nybros spel.

Tränare ++++
Mikael Tisell går in på sin fjärde säsong som huvudtränare i klubben och har i alla år lyckats forma laget till en stark lagmaskin, framför allt defensivt.

Totalt 18+

Kommentar

Man har varit nära ett par år i rad nu men inte nått riktigt hela vägen fram. I år ställer man dock ett starkare lag på benen än någonsin, med den uttalade målsättningen att i år är året Nybro ska gå till allsvenskan. Har tidigare år fallit på att man inte fått det att lossna offensivt, därför har Tisell skruvat lite på offensiva detaljer i spelet, vilket gjort att det kanske svajat lite på försäsongen. Men faller bitarna på plats så kan man mycket väl gå in på sin sista hockeyettansäsong på ett tag (länge?).

Roligare att se målarfärg torka

Idag inleddes sändningen mellan Dalen och Troja med tekniskt strul, strul som sedan upprepades vilket gjorde att man missade stora delar av den första perioden. Med facit i hand så hade det varit bättre att de inte fått ordningen på sändningen, för ska man vara ärlig så hade det varit roligare att se på målarfärg torka än att se på den match som utspelades.

Eller match och match förresten. Att kalla det match är alldeles för snällt. Det såg ut som ett race mellan två sömngångare, där ingen vann. För det blev aldrig något tempo i matchen. Det blir sällan det när lagen inte förmår att få ihop två vettiga pass i rad och där det bara är spelaren med pucken som har någon fart, de övriga åkte mest och såsade. Ingen vilja, inga närkamper, inget jävlaranamma. Bara en spelare som tog pucken och tutade och körde mot ett samlat försvar som naturligtvis enkelt tog hand om honom. Att det blev mål i matchen berodde enbart på powerplay, där man faktiskt kan stå stilla och passa varandra, eller skjuta. Tre av fem mål i 2-3-viktorian för Troja (efter sudden) kom i spel i numerärt överläge, naturligt också då lagen inte verkade beredda att offra hörntänderna för att täcka skott heller. Ett mål på en random retur och så ett mål som var matchens enda behållning. När Dennis Fröland i den superhöga hastigheten av 3 km i timmen snurrar upp först en Dalenback och sedan Dalenmålvakten upp på läktaren i suddenspelet. Men mer fanns inte att skriva om, så här dåligt får det inte se ut helt enkelt!

Lagens interna poängligavinnare – södra

Det finns en hel del spets i samtliga lag, men det finns bara en som kan vara allra spetsigast och vinna den interna poängligan. Här siar jag vilka det blir i respektive lag!

Borås – Henrik Eriksson

Det finns en trio väldigt rutinerade spelare som kommer göra upp om interna poängligatiteln. Vadim Berdnikov gjorde flest poäng i tvåan, Anders Eriksson kom trea strax efter, men jag håller ändå Henrik Eriksson som den mest troliga vinnaren. Rightaren är en riktig målskytt som gjort det bra de senaste säsongerna i Boråströjan, även i ettan.

Halmstad – Robin Dahse

Förra säsongen var det Ludvig Levinsson som vann den interna poängligan under grundserien, men nu har han lämnat och har därmed också lämnat vägen vidöppen för att Robin Dahse ska lyckas bäst i poängprotokollet. 30-åringen har kraften och skillsen för att såra alla lag.

Kalmar – Adam Hirsch

Konkurrensen kommer vara stenhård, men av det jag sett av Kalmar så kommer Adam Hirsch bli hypergiftig i Kalmartröjan. Många menar säkert att han var en produkt av bröderna Thörnberg under sejuouren i Dalen, men Adam är på riktigt. Snabb, teknisk och med bra spelsinne och otroligt svårfångad för motståndarbackarna.

Karlskrona – Alexander Bergström

En no-brainer. Alexander har sprutat in poäng på betydligt högre nivå än ettan och det finns ingen anledning att tro att det ska gå sämre i Karlskrona.

Krif – Jesper Hultberg

Förra säsongen vann backen Joseph Berger den interna poängligan på låga 11 poäng i grundserien. Jag tror att nyförvärvet Jesper Hultberg kommer slå det med råge. Han har sett stor, stark och svårstoppad ut under träningsmatcherna.

Mörrum – Marcus Paulsson

Förra säsongen var det John Henrion som tog hem titeln, men jag tycker att det är Marcus Paulsson som sett hetast ut av det jag sett Mörrum denna säsong. Med nyskriven förlängning så visar han att han vill fortsatt vara en viktig del av Mörrum och brinner sålunda för klubben fortfarande, det borgar för fortsatt leverans.

Nybro – Juho Liuksiala

Juho har sett minst sagt stekhet ut under försäsongen och har spelat i en helt annan liga jämfört med omgivningen. Utvecklar en enorm fart och är supervass i avslutslägena. Nybro ska vara väldigt glada över att han inte lämnade för allsvenskan.

Troja – Joakim Hillding

Vann den interna poängligan för Troja i allsvenskan i stor stil och hade givetvis kunnat bli kvar i allsvenskan, också i ett topplag. Nu får Trojanerna istället njuta av hans skills i vinter: Fart, teknik, skottstyrka och spelsinne i ett.

Tyringe – Adam Ingvarsson

Frågar man Tyringesupportrarna så är det nyförvärvet Heikki Harju som ska avgå med segern, men jag tror att det i slutändan ändå kommer stå Adam Ingvarsson överst i poängprotokollet. Det spelskickliga och aviga nyförvärvet kommer betyda massor för Tyringe.

Vimmerby – Jakob Karlsson

Svåraste valet i samtliga söderklubbar, då det inte finns någon solklar kandidat. Adam Bäckstrand har sett bra ut under träningsmatcherna och kan få en nytändning i en ny klubb. Isac Andersson skulle också kunna vara tänkbar, han gjorde mycket poäng när han anslöt i slutet av förra säsongen. Men till slut väljer jag ändå trotjänaren Jakob Karlsson, han är en pålitlig poänggörare som alltid levererar.

Topp 3 i södra poängligan under grundserien

 1. Juho Liuksiala, Nybro
 2. Alexander Bergström, Karlskrona
 3. Joakim Hillding, Troja

Så slutar östra ettan – ettan

Då har vi kommit till det lag som vi tror kommer att vinna den östra ettan. Det handlar givetvis om Vilda Väsby.

Väsby

Placeringar förra säsongen

3:a i grundserien
3:a i Vårettan södra

Starka värvningar:

Linus Ryttar, mv Västerås
Daniel Carlqvist, b Kalix
Tobias Liljedahl, f Almtuna

Tunga tapp

Jacob Spångberg, b Almtuna
Lucas Feuk,f Calgary Wranglers
Christian Holmblad, f slutar

Talar för:

+ Rutin i alla lagdelar.
+ Väsby har seriens bästa backsida och forwardssida.
+ Linus Ryttar är i sina bästa stunder en av seriens bästa målvakter.

Talar emot:

– Tappat ett gäng rutinerade spelare i Viktor Andersson, Christian Holmblad, Rickard Blidstrand och ett gäng till.
– Väsby är nog själva sitt största hot.

Betyg på lagdelar

Målvakter ++++
Linus Ryttar återvänder till Väsby efter en säsong i Allsvenska Västerås. Ryttar är en rutinerad målvakt som är en av seriens absolut bästa målvakter. 22-årige Victor Olsson var förstemålvakt i Segeltorp ifjol. I Väsby lär han få nöja sig med att vara andremålvakt.

Backar +++++
Massor av rutin i Rasmus Sörgardt, Fredrik Strindlund och Mikael Lengmo, Man har även gjort några intressanta värvningar i Daniel Carlqvist och Lucas Torstensson.

Forwards ++++
Almtunas lagkapten Tobias Liljedahl återvänder till Väsby och blir en av ettans största profiler. Sportchef Tom Tärnström har även värvat Axel Olsson och Christian Hägg från Östersund. Från fjolårstruppen så stannar poängkungen Carl Wassenius och nyttiga trion Adam Falk, Calle Åsell och Pontus Karlsson.

Tränare ++++
Jussi Salo gör sin andra säsong som huvudtränare för Väsby. Finländaren har gjort succé i Lindlöven och har varit huvudtränare i Hockeyallsvenskan för både AIK och Vita Hästen.

Totalt 17+

Kommentar:

Väsby kom trea i såväl grundserie som alletta. Till denna säsong är man storfavorit till att vinna den östra ettan. Man har en både en bred och spetsig trupp. Jag tror att Väsby har stora möjligheter att gå långt med denna trupp. Skulle man göra någon offensiv förstärkning under resans gång så kan man absolut ge sig in i matchen om den allsvenska platsen.

Tabellen som vi tippar den:

1. Väsby
2. Visby Roma
3. Huddinge
4. Tyresö Hanviken
5. Strömsbro
6. Nyköping
7. Enköping
8. Wings
9. Vallentuna
10. Segeltorp

Intressant genrep mellan södra och västra topplaget

Idag såg jag ett väldigt intressant genrep mellan Kalmar och Tranås, två lag som får räknas vara allvarliga utmanare i södra respektive västra ettan. Och det blev ett väldigt intressant genrep som bekräftade lite av den bild jag fått av lagen tidigare, men också gav svar på en del undringar jag ställt.

Det var Kalmar som inledde den första perioden som man vant att se dom denna försäsong. Med ett rörligt och fantasirikt anfallsspel som fullständigt malde ner Tranås djupt ner i egen zon. Man radade upp lägen och kunde ha haft ledningen med mer än de 2-0 man nu ledde med. Tranås såg så långt stillastående ut, med ett slarvigt passningsspel och inte ett etablerat anfall på hela perioden. Man kunde nästan likna det vid kattens lek med råttan

En fråga jag dock ställt mig när jag sett Kalmar är vad händer om de får möta ett lag som ligger närmare dom, spelar mer fysiskt och får stopp på deras fart? Och det var precis det vi fick se i alla fall första halvan av period två. För då var det Tranås som med hjälp av långa uppspel lyckades förflytta spelet till Kalmars zon och där checkade hårt, låg nära, och såg till att vara på Kalmarspelarna innan de fick upp farten. Och då såg Kalmar betydligt mer mänskliga ut. De började själva sprida passningar, hamna lite fel i positioner och helt plötsligt så var det Tranås som skapade chanser och också lyckades få in en tjusig reducering i powerplay. Tranås förmådde (orkade?) sedan inte fullfölja den hårda pressen och Kalmar kunde under slutdelen av perioden jämna ut spelet, men de fick aldrig den där riktiga pressen som de haft i period ett.

Den jämna matchbilden höll sig sedan period tre ut, även om Kalmar via en riktigt snabb och läcker kombination kunde göra 3-1 som blev slutsiffrorna. Värt att notera från den tredje perioden är också en väldigt ful huvudtackling av Tranås JD Dudek, den kunde gått riktigt illa.

Sammantaget en underhållande match att se på, som spelades i högt tempo vilket kanske drabbade passningsspelet lite, det såg stundtals lite hafsigt ut. Att det är två lag som kommer slåss i toppen på sina serier visade de dock defintivt.

Bäst i de båda lagen var i mina ögon Adam Hirsch, Linus Skager och Victor Crus Rydberg för Kalmar, medan Lukas Isaksson, Pontus Eklöf och Anders Skoog gjorde bäst ifrån sig i Tranås.

Lagens interna poängligavinnare – Västra

Idag tänkte jag ge mig i kast och försöka sia om vilken spelare som kommer vinna den interna poängligan under grundserien i alla lag i den västra ettan. I några fall känns valet givet, i andra svårare. Men här är i alla fall de tio jag tror kommer producera bäst för respektive lag.

Borlänge – Patrik Elfsberg

De fyra som toppade interna poängligan under grundserien ifjol (Martin Janohls, Marcus Karlberg, Arvid Degerstedt och Viktor Bemström) har alla lämnat och det finns ingen given ersättare bland nyförvärven, även om Isak Garfvé känns väldigt spännande och säkert kommer kunna leverera en hel del poäng. Jag tror dock att en Borlängeveteran kommer att göra ännu fler. Patrik Elfsberg har sex säsonger i klubben och har levererat bra med poäng allihopa. Senast blev det 15 poäng på de 18 grundseriematcherna och jag tror han är god för att göra uppåt 20 denna säsong.

Dalen – Anton Johannesson

Även Dalen har tappat sina topp 4 i interna poängligan (Martin Thörnberg, Jesper Thörnberg, Adam Hirsch och Emil Larsson). Nog kommer femman, Hugo Rostedt, kunna öka på sina åtta poäng men inte tillräckligt för att vinna någon intern poängliga. Då får vi istället söka bland nyförvärven, och där känns Gustav Salmi-Lilja som mest spännande bland forwardsvärvningarna och därmed borde han vara ett givet val. Men jag tänker faktiskt istället satsa mina pengar på att det blir en back som kommer göra flest poäng. Anton Johannesson är en NHL-draftad back med fin skridskoåkning, bra teknik och väldigt bra spelsinne. Jag tror att han kommer kunna ligga bakom väldigt mycket av det offensiva spelet i höst hos Dalen och därmed stå som intern poängligavinnare.

Forshaga – Wilson Johansson

Sju av topp åtta i poängligan har lämnat och när dessutom tilltänkta stjärnvärvningen Jonas Nyman lämnat innan grundserien ens startat så ser det tunt ut. Kvar finns dock tvåan, William Johannesson och han vore givetvis det självklara valet. Eller så kunde man utse Filip Nordström, ett nyförvärv med hög potential. Men jag väljer att sticka ut näsan lite och ta en outsider i form av unge Wilson Johansson som gjorde blott 4 poäng under grundserien förra säsongen. En 21-årig rightare med bra fart och teknik som imponerat stort på mig i träningsmatcherna. Han har fått mycket istid och har tagit tillvara på det riktigt bra och jag tror att han kan få det att lossna ordentligt på poängfronten kommande säsong.

Köping – Emil Norberg

Topp fyra är borta (Mathias Kemppi, Lucas Lagerstedt, Charles Backman och Marcus Viitanen) men fyran Cristopher Norlin är kvar och han gick också riktigt bra under vårserien. Men jag tror dock att det blir ett av nyförvärven som kommer ta hem titeln. Emil Norberg vann interna poängligan i Köping för två säsonger sedan i stor stil och återkommer nu till klubben efter en säsong i Norge. Norberg har rutin från Björklöven och kommer bli väldigt viktig för laget.

Linden – Thom Flodqvist

Thom kom tvåa i den interna poängligan förra säsongen, men hade ett högre poängsnitt än ettan Tobias Sjökvist. I år har han sett bra ut på försäsongen och även om jag tror att offensivstarke backen Eric Backman kommer ge honom en hård kamp så tror jag att den meriterade 32-åringen tar hem det.

Lindlöven – Tobias Sjökvist

Förra säsongens poängligavinnare Anton Widmark är kvar och är en klar aspirant på titeln. Men han får hård konkurrens av tre väldigt spännande nyförvärv: De unga talangerna Filip Barklund och Johannes Jämsén, samt rutinerade poänggöraren Tobias Sjökvist. Jag väljer dock att tro på den sistnämnda, Tobias Sjökvist. Widmark var skadad länge efter jul och kanske behöver lite tid att komma igång, och en liknande startsträcka kan också de båda ynglingarna ha. Sjökvist kommer leverera från match ett och får därför mitt tips.

Mariestad – Anton Blomberg

Mariestad har tappat ettan och tvåan i grundseriens poängliga (Oliver Kandergård och Joonas Alanne) men trean Erik Olsson är kvar liksom Jesper Lindén och båda är kapabla poänggörare och tänkbara poängligavinnare. Men av det jag sett på försäsongen så är det två andra som visat på ännu starkare poängsnitt, nämligen nyförvärven Gustav Lindberg och Anton Blomberg. Lindberg är den stora framspelaren medan Blomberg är en grym avslutare, men även med en hel del spelsinne. Vem av dessa som i slutändan vinner är dock svårt att säga, de kommer antagligen hamna på samma poäng. Men då Lindberg kommer stå för assisten och Blomberg för målen så får det bli målskytten som får bli vinnaren. Det som talar för det är också hans historia som notorisk poänggörare.

Skövde – Emil Smedberg

Om det kan vara svårt att tippa poängligavinnare i övriga lag så är det enklare att utse Skövdes. Adam Thilander är visserligen en stark poängback, men han lär inte få så enormt mycket istid som han fått de senaste åren och bör därmed gå ner i poäng. Josh Laframboise sprutade in poäng i tvåan men har haft problem med tempot mot ettanmotstånd under träningsmatcherna. Då återstår egentligen bara nyförvärvet Emil Smedberg, som inte bara kommer från en stark säsong i Forshaga, han har dessutom sett klart vassast ut under träningsmatcherna. Ska jag ändå slänga in en outsider så får det bli Alexander Henriksson, som verkar ha fått en nytändning efter en svag säsong.

Surahammar – Lukas Söderlund

Förra säsongen pryglade han fullständigt in poäng och gjorde finfina 25 poäng på de 18 grundseriematcherna förra säsongen. Nu har konkurrensen internt hårdnat då Andre Astley återkommit, men jag tror inte att ens han rår på Söderlund.

Tranås – Lukas Isaksson

Han vann interna poängligan i grundserien förra säsongen med hela fem poäng och det är inte mycket som talar för att Lukas Isaksson ska lyckas sämre denna säsong. Det är inte så att han saknar konkurrens, Pontus Eklöf är också en potent poänggörare och nya Joonas Larinmaa har gjort mycket poäng i Mestis. Men Lukas är ändå ett snäpp vassare i mina ögon.

Tips på topp 3 i västras poängliga

1. Lukas Söderlund, Surahammar
2. Lukas Isaksson, Tranås
3. Anton Blomberg, Mariestad

Fotocred: Oliver Åström, Kalix

Så slutar västra ettan – ettan

Då är vi vid vägs ände, dags att presentera det lag vi tror kommer vinna den västra ettan. I en rekordjämn serie där sex lag är så gott som jämnstarka så går vi på förra säsongens facit och utser vinnare att vinnare i den västra ettan blir…

Dalen

Placeringar förra säsongen

5:a i södra grundserien
6:a i allettan södra
4:a i kvalserien till allsvenskan

Starka nyförvärv

Anton Johannesson, b från HV71 J20
Felix Lidgren, f från Östersund
Gustav Salmi Lilja, f från HV71 J20
Colton Kaledzic, f från HA74

Tunga tapp

Martin Thörnberg, f till slutar
Jesper Thörnberg, f till Odense
Adam Hirsch. F till Kalmar
Emil Larsson, f till Black Wings

Talar för

+ Kommer från en stark säsong där man gick till kvalserien till allsvenskan.
+ Spelar otroligt tight defensivt, släpper alltid in få mål.
+ Pelle Gustavsson har kunnat bygga ett spel under många år och brukar alltid få ihop det.

Talar mot

– Tunga tapp på forwardssidan, vem ska göra det framåt?
– Kommer ha höga förväntningar på sig, något man inte är vana vid.
– Tunn forwardssida med bara 12 spelare.

Betyg på lagdelar

Målvakter ++++
Oscar Malm och Hampus Hedman är målvakter som båda kan vinna matcher på egen hand, hög ettanklass.

Backar ++++
Har fått behålla hela backsidan så gott som och har fått in lovande backen Anton Johannesson som tillför en offensiv uppsida laget kanske saknat i de bakre leden tidigare.

Forwards ++
Forwardssidan är tunn, bara 12 namn stor, och det finns ingen given poänggörare som kan axla manteln efter den försvunna förstakedjan (bröderna Thörnberg och Adam Hirsch). Kommer få förlita sig på att några av de unga får en väldigt bra utveckling och kan ersätta i alla fall en del av de 174 poängen som försvann i topptrion.

Tränare ++++
Pelle Gustafsson har gång på gång byggt starka lag med små medel, och i år så kommer hans roll bli viktigare än någonsin. För laget är utan stjärnor, men med många starka unga talanger som nu får stora roller att fylla.

Totalt 14+

Kommentar

Som ni märker i betygsättningen så kommer den västra grundserien bli otroligt oviss, de fyra första lagen får samma totalbetyg, medan femman har ett mindre och sexan två. Så egentligen skulle man kunna lotta mellan dessa sex lag. Men Dalen var det lag som gick bäst av samtliga lag förra säsongen, och även om man blivit av med några spetsar så är den stora massan intakt. Det var inte bara förstakedjans förtjänst som gjorde dem framgångsrika, det är ett starkt kollektiv där alla underkastar sig Pelle Gustafssons direktiv. Kan man göra det också denna säsong så kan man mycket väl vinna den västra grundserien.

Så tror vi att den västra ettan slutar:

1. Dalen
2. Surahammar
3. Mariestad
4. Skövde
5. Tranås
6. Lindlöven
7. Borlänge
8. Forshaga
9. Linden
10.Köping

Olika formbesked från topplagen

Mariestad och Dalen är två förväntade topplag i den västra ettan. Med en vecka kvar till seriepremiären så spelade båda igår match och lämnade då helt olika formbesked. För medan Mariestad visade upp ett riktigt bra spel och enkelt avfärdade Forshaga med 5-0, så famlade Dalen efter riktigt tydliga linjer och konsekvens i spelet när man föll mot Borås med 2-4.

Resultaten är rätt logiska om man tittar på lagens formkurvor. Dalen inledde träningsmatcherna resultatmässigt starkt med tre raka segrar, (Borås 3-0, Mariestad 2-1 och Tranås 4-3) men har sedan dess nu tre raka förluster (Tranås 2-5, Troja 1-5 och nu Borås 2-4). Bois inledde istället rent ut svagt uselt, men ju mer tid Appelgren fått med laget desto mer styrsel har han fått på dom spelmässigt, något som resultaten också indikerar: Dalen 1-2, Forshaga 4-3, Linden 3-4, Borås 4-3, Borås 2-0 och Forshaga 5-0.

Jag har sett de båda lagens senaste match och konstaterar att det som man ser i resultaten också speglas i hur man spelar. För medan Mariestad igår såg väldigt stabila ut, med ett tryggt försvarsspel och ett kreativt och vasst anfallsspel, så famlade Dalen, framför allt offensivt. I två perioder så skapade man knappt en enda målchans offensivt, medan Borås tilläts spelvända gång på gång till frilägen med mera.

Det som kännetecknat Dalen under de senaste åren, då man seglat upp som ett topplag i ettan, har varit det trygga försvarsspelet och de snabba omställningarna. Laget har varit oerhört tighta i egen zon och har hela tiden satt anfallande motståndare under hård press, och när man sedan vunnit pucken har man ställt om snabbt och sylvasst. Nu såg det mest segt ut. Man var långsamma ut i presspelet, det smällde inte heller till i kontringarna. Borås kunde rätt komfortabelt döda allt anfallsspel som Dalen försökte få ihop. Det var egentligen först i den tredje perioden, då Borås tröttnade (de gick kort på folk, bara tre kedjor) i kombination med att Dalen spelade mer desperat som hemmalaget lyckades skapa tryck och målchanser. Men då handlade det om att man stressade Boråsbackarna till misstag med hög press istället för snabba omställningar. När Boråsbackarna sattes under press började de sprida puckar och tappa dem på fel ställen, och då kunde Dalen skapa flera vassa lägen, men mer än ett mål blev det inte, och då man låg under med två inför sista så nådde man inte ifatt. Sista målet kom sedan i tom kasse. Lite förvånande var intervjun efteråt där Dalentränaren Pelle Gustavsson verkade rätt nöjd med lagets insats, den andra perioden undantagen (som man förlorade med 2-1). För med liknande spel kommer man definitivt inte vinna någon västra etta, kanske inte ens nå en alletta. Nu har man i och för sig en träningsmatch kvar innan det blir allvar, men ska man kunna få en seger i sista träningsmatchen mot Troja så måste man steppa upp rejält. Ska man se något positivt från insatsen så var det nya Anton Johannessons backspel. Oerhört rörlig och trygg med pucken.

Om Dalens form känns tveksam så känns Mariestad som betydligt hetare. Bois tränare Andreas Appelgren har gjort underverk med laget om man jämför med inledningen av träningsmatchandet. För när matcherna drog igång så var det inte mycket som stämde. Man taggade inte i i försvarsspelet utan gick bort sig gång på gång, man spred passningarna värre än en avsågad hagelbössa och hade förtvivlat svårt att skapa något ordnat anfallsspel överhuvudtaget. Men allt eftersom tiden gått och laget fått mer träning så har det också sett bättre och bättre ut. Först fick man ordning på försvarsspelet, sedan passningarna och nu också anfallsspelet. Det laget visade upp mot Forshaga var både underhållande och effektivt och laget kan med en helt annan tillförsikt se an mot seriepremiären än vad man hade för bara några veckor sedan. Spelare efter spelare har börjat visa framfötterna och speciellt nyförvärven Oscar Tellström, Gustav Lindberg och Anton Blomberg har sett vassa ut. Blomberg gjorde igår tre mål på sina första tre byten, assisterad samtliga tre gånger av Lindberg. Den duon lär bli vass i vinter.

Kmhockey.se avslöjar ny stor övergång!

För några dagar sedan stod det klart att forwarden Markus Ruuskanen lämnade Nybro ”av personliga skäl”. Sedan dess har spekulationerna gått höga om vilken klubb som skulle få hans signatur på kontraktet. Intressenterna har varit många, bland annat har han varit och förhandlat med Halmstad, men nu har han bestämt sig för en klubb. Och det är enligt flera insatta källor som kmhockey.se pratat med Tranås som dragit det längsta strået i förhandlingarna. Ett val som blir rätt logiskt när man ser att pappa Vesa Ruuskanen är tränare för deras J20-lag. En bra värvning som kommer bredda Tranås trupp och göra dem än mer slagkraftiga.

Så slutar norra ettan – tvåan

Nu har vi kommit till det lag vi tror landar på en andraplats i Hockeyettan Norra.

Betygsnyckel:
+ Tvåanklass
++ Låg ettanklass
+++ Ettanklass
++++ Hög ettanklass
+++++ Allsvensk klass

Piteå HC

Placeringar förra säsongen:

Fyra i norra grundserien
Sjua i norra Allettan

Starka värvningar:

Tommy Wargh, b Boden
Rasmus Similä, f Kiruna
Jesper Ylivainio, f Troja-Ljungby

Tunga tapp:
Emil Wrenman, f slutar?
Carl Becker, f slutar?
Marcus Collin, f Huddinge

Talar för:

+ Bättre backsida än ifjol
+ Sparkapital i Wargh och Ylivainio
+ Intressant lagbygge

Talar mot:

– Håller Tommy Wargh och Jesper Ylivainio sig borta från skador?
– Håller målvaktsspelet för att gå långt?

Betyg

Betyg på lagdelar

Målvakter +++
John Vestermark och Johannes Sundström stannar kvar i PHC. Vestermark är en stabil målvakt och i sina bästa stunder en toppmålvakt i ettan. Johannes Sundström gjorde sin första säsong i ettan ifjol och gjorde ett stabilt intryck under de 14 matcher han vaktade kassen.

Backar ++++
Sportchef Jonathan Glader har nog gjort årets prestigevärvning i Tommy Wargh som hämtats in från rivalen Boden. Inte blev det sämre att backveteranen smällde in tre mål i sin första träningsmatch i PHC-tröjan. Utöver Wargh så har man även stabila backar som Markus Magnusson, Ludvig Stenvall och Fredrik Bergdahl.

Forwards ++++
I offensiven väg har man tappat tappat Emil Wrenman och Carl Becker. In i deras ställe kommer talangen Rasmus Similä från Kiruna, rutinerade Jesper Ylivainio från Troja och rollspelaren Sebastian Hansson från Boden. Lägg därtill att man får behålla Petter Mäkitalo, Joakim Högberg, Viktor Edström och hockeyettans kanske bäste center i Magnus Isaksson.

Tränare ++++
Piteå har värvat hem Mikael Aaro som senast var assisterande tränare i Djurgården i SHL. Aaro med PHC som moderklubb har visserligen främst varit assisterande tränare tidigare, men jag är övertygad om att han är rätt man för jobbet.

Totalt 15+

Kommentar:

Piteå har något riktigt intressant på gång. Årets lagbygge känns betydligt mer intressant än vad PHC har känts på många år. Man har i mitt tycke valt rätt tränare och nyförvärven känns också rätt. Dessutom fortsätter trotjänarna Magnus Isaksson och Joakim Högberg ännu en säsong. Enda faran som jag ser det är att man har en del skadedrabbade nyckelspelare. Jag tänker främst på Tommy Wargh, Joakim Högberg och Jesper Ylivainio.

Så tror vi att den norra ettan slutar

 1. Piteå
 2. Boden
 3. Kiruna IF
 4. Teg
 5. Kalix
 6. Sundsvall
 7. Kiruna AIF
 8. Vännäs
 9. Örnsköldsvik