Kmhockey avslöjar: Tranås värvar spelare med KHL-rutin

Tranås fortsätter att värva meriterade finnar. Efter tips från flera oberoende källor så kan kmhockey.se avslöja att det senaste nyförvärvet från Finland heter Miro Mäkinen, en 25-årig center med ett antal KHL-matcher men också två säsonger i den finska högstaligan. Det är inte heller alltför långsökt att spekulera i att de också kan vara på jakt efter hans tvillingbror Atte, som tidigare har följt i Miros fotspår under hela karriären. Hur det blir med det ska dock inte vara klart, men ikväll så släpps alltså Miro Mäkinen som ett riktigt spetsnyförvärv för ett Tranås som alltmer ser ut som ett riktigt topplag i den södra ettan.

Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 11

Så var det dags för lördagsgodis i form av sillyhändelser igen. Några har grävt djupt ner i gottepåsen (plånboken) för att hitta det allra göttigaste, medan andra fått se riktiga godbitar försvinna. Dessa karameller är dock de bästa och värsta!

Alla händelser har skett mellan den 17/7 och 23/7.

De 5 tyngsta tappen

Andreas Söderberg, b från Hudiksvall till Almtuna
Med tunga meriter från både SHL och allsvenskan så var det föga överraskande att Andreas Söderberg gjorde stor succé i Hudiksvall. Rörlig och spelskicklig men också stark och bra i man-man-spelet. Det är med andra ord ett riktigt tungt tapp för Hudiksvall, även om det givetvis var väntat.

Henrik Thegel, f/c från Skövde till slutar
En spelare som ALLTID levererade. Mest känd för sina många mål, men en nyckel till dom var inte bara det fina skottet utan också sitt fina spelsinne som gjorde att han också fixade att spela center. Dessutom hjälpte det honom bra försvarsarbetet. Den som hållit i mycket av Skövdes spel de senaste säsongerna och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig när han nu lägger av.

Hampus Falk, b från Visby till Vita Hästen
En defensivstark back som förstod att spela enkelt. Det är faktiskt betydligt svårare än man kan tro, men ändå otroligt viktigt att ha i ett lag. Falk ersätts inte bara sådär.

Mikael Crocock, b från Tranås till Cincinatti Coyonnes och Tyler Busch, från Tranås till Reading Royals
När Tranås gick kräftgång så bestämde man sig för att försöka värva sig ur krisen. Crock och Busch var två väldigt meriterade herrar som plockades in, och även om förväntningarna på dom var större så bidrog dom ändå till att Tranås till slut ändå kunde fixa fortsatt kontrakt.

Viktor Nilsson, från Piteå till slutar
En trotjänare som varit klubben trogen utöver en halv säsong då han provade den östra ettan med Visby. Såna är viktiga för ett lag, speciellt när det är en så gedigen back som Viktor var. Två säsonger som assisterande kapten dessutom, han kommer att vara saknad i omklädningsrummet i vinter.

De 5 bästa värvningarna

Niko Kivelä, f från Ässät till Tranås
Tranås laddar på rejält, de verkar ha höjt spelarbudgeten med åtskilliga procent och landade förra lördagen Liiga-meriterade Niko Kivelä. Kanske inte den som kommer synas mest i målprotokollet, men en forward som ändå kommer göra stor nytta i båda ändar av isen.

Isak Sahlqvist, f från AIK till Wings
Wings landade i Isak en ovanligt meriterad spelare till truppen. Med en säsong i allsvenska AIK så bidrar han trots sin ungdom med nyttig erfarenhet och fart i spelet. Visade det redan under avslutningen av förra säsongen då han gjorde 10 poäng på 11 matcher utlånad till klubben.

Niklas Mattila, f från Kovee till Kumla
Inte den mest meriterade finnen till hockeyettan denna säsong, men ändå något som kan komma att bli en bra värvning av Kumla. Ordinarie i Mestis förra säsongen och bidrar på så sätt med erfarenhet till en svag backsida i Kumla.

Emils Ezitis, f från Olimp Riga till Strömsbro
Mycket spännande värvning! Jag antar att de fått bra referenser på Emils från förra säsongens succélett Georgs Golovkovs. Lettiska landslaget är inte så dåligt och här får man in en landslagsman som dessutom har en vana att göra poäng.

Lukas Macklin, från AIK till Nybro

Nybro fortsätter att vara heta på transfermarknaden. Nu knyter man till sig Lukas Macklin, talangen från AIK som utlånad till Vallentuna visade upp sig från sin bästa sida. Nu lär han få en mer defensiv roll, men det är han van vid sedan AIK-tiden så det fixar han säkert galant.

De 5 bästa förlängningarna

David Berg, b Lindlöven
Lindlöven tappade sin bäste offensive back Jesper Broeng till Mariestad, därför satt det säkert riktigt skönt att rutinerade och allsvenskt meriterade David Berg väljer att fortsätta. David hade skadeproblem förra säsongen och det bidrog starkt till Lindlövens kräftgång, men nu ska han vara fit for fight igen och då kan Lindlöven också börja snegla uppåt.

Tobias Holmberg, f Teg
Tobias fick ett riktigt genombrott säsongen som gick och noterades för finfina 47 poäng på 38 matcher. Med det så var han starkt bidragande till den fina säsongen Teg hade. Med hans och flera andra fina värvningar och förlängningar så lär Teg bli att räkna med också i år.

Robin Wallin, mv Skövde och Hugo Fagerblom, mv Skövde
Skövde stod utan målvakter när jag rankade laget, men nu ramlade det in inte bara en utan tre målvakter. Vassast i trion är givetvis allsvenskt meriterade Robin Wallin som storspelade i grundserien innan han fick skadeproblem. Men också Hugo Fagerblom är en bra målvakt som kan vinna matcher på egen hand. Målvaktssidan är därmed 4*-ig i Skövde.

Nicklas Johansson, c Karlskrona
Ska jag vara ärlig så var Niklas Johansson en besvikelse för mig säsongen som gick. Inte så att han var dålig, tvärtom han var en bra center, men jag trodde att han skulle vara ännu mer dominant än han var. Det lägre tempot borde ha gett honom massor med tid att briljera, men den där stjärnglansen infann sig inte riktigt. Men visst tillhör han fortfarande toppskiktet i ettan.

Adam Bäckehag, b Karlskrona
En lovande ung back som kommer få en ännu större roll i Karlskrona kommande säsong. Väldigt rörlig och utrustad med ett bra spelsinne.

Så starka är lagen i den östra ettan just nu!

Den västra och den södra ettan är noggrant genomlysta och kartlagda med sina givna favoriter och underdogs. Nu riktar vi blickarna mot den östra ettan, en serie där flera av de mer namnstarka lagen faktiskt inte kommit så långt i lagbygget. Men det hindrar oss inte från att skärskåda det man ändå plockat in, och det gör också det lätt att peka på vad som saknas. Lagdelarna betygsätts på sedvanligt manér i skalan 1 till 5*.
* Hockeytvåanklass
** Låg ettanklass
*** Medel ettanklass
**** Hög ettanklass
***** Allsvensk klass

Denna gång är det Göran Strid, Skövde IK:s före detta ordförande och tidigare medlem i Vita Hästens sportgrupp som ger sitt perspektiv på lagbyggena.

Som vanligt börjar vi nerifrån…

10. Segeltorp

Placering föregående säsong
Grundserien 11:a
Vårserien 5:a
Kvalserien till hockeyettan 2:a

Målvakter

Victor Kilefors Petersson
Victor Olsson

Kristers omdöme: **
Viktor Kilefors Petersson stod merparten av matcherna för Segeltorp förra säsongen och gjorde det helt ok med en räddningsprocent på 90, men GAA lite sämre, 3,75. En av flera backuper förra säsongen var Victor Olsson. Han lär få finna sig i att vara backup också kommande säsong.

Backar

Gustav Grahn
Wille Hedqvist
Johan Svensson
Seán Goliats
Emil Andersson, ny från Hammarby
Isac Ollas Mattsson, ny från AIK J20

Krister omdöme: *
De två spetsarna Ludvig Georgsson och Pontus Johansson lämnar och det som är kvar är väldigt blekt. Dock saknas det fortfarande 1-2 backar i laget, alla supportrar till ”Torpet” får hoppas det är bra klass på dom, gärna någon som kan bidra offensivt, för de som finns är främst defensiva.

Centrar

David Ljusbol, ny från Huddinge
Philip Zubenko
Marcus Appelberg, ny från Huddinge
Alexander Tärnström

Kristers omdöme: *
De fyra som just nu ser ut att få spela center gjorde förra säsongen 19 poäng tillsammans! Oskar Alholm och Adam Winborg lämnar med andra ord ett gigantiskt hål att fylla. Visserligen kan Huddingevärvningarna David Ljusbol och Marcus Appelberg få ett lyft med mer förtroende, men detta lär ändå vara ettans svagaste centeruppställning.

Yttrar

Joel Thulin
Robin Carneholm, ny från Huddinge
Daniel Liiv, ny från Hammarby
Hampus Magnusson
Marcus Nylander, ny från Djurgårdens J20
Gabriel Söderström, ny från AIK J20

Kristers omdöme: *
Har en rätt lovande trio i Joel Thulin, Robin Carneholm och Daniel Liiv, men i denna uppsättning så ska de ta stora ledande roller och inte bara vara komplement och då blir det tufft. Utöver dessa 21-åringar ekar det tomt och ettan är given.

Tränare

Anders Hultin

Kristers omdöme: **
Anders Hultin har en lång tränarkarriär bakom sig och har flera säsonger i hockeyettan. De senaste säsongerna har han dock tränat juniorlag och det kan passa i det mycket unga Segeltorp. En stark tvåa.

Totalt

Kristers omdömen totalt:7*
Utan att ha granskat alla lag ännu så lär Segeltorp just nu vara ettans allra svagaste lag. Laget kvalade sig kvar som sista lag i östra ettan och har sedan dess tappat sina åtta poängstarkaste spelare utan att ha ersatt dom. Frågan är hur många poäng ”Torpet” mäktar med att ta?

Göran Strids kommentar om Segeltorp:
För några säsonger sedan var laget ganska bra med topplirare från Huddinge på ”hockeysemester”, som inte ville lägga ner allt jobb som krävdes för en toppklubb i ettan och det gick ganska bra. Förra säsongen klarade laget att hänga kvar – Sollentuna och Hammarby var ännu sämre i negativa kvalet – och denna säsong kan det bara finnas ett mål och det är att försöka hänga kvar. Truppen som är på väg att bli klar ser mer än lovligt tunn ut i alla delar tvärs över – möjligen målvaktssidan undantagen – och det måste till ett smärre mirakel om laget skall klara kontraktet. Tränare Anders Hultin med sina medhjälpare har en utmaning som heter duga! Inte ens ett trollspö lär hjälpa. 

9. Tyresö/Hanviken

Placering föregående säsong
Grundserien 5:a
Vårettan 10:a

Målvakter

Oscar Walldén, ny från Hammarby
Viktor Lundahl

Kristers omdöme: **

Victor Lundahl hade förstaspaden förra säsongen, men frågan är om inte nye Oscar Walldén kommer att sno den. Han hade i alla fall klart bättre statistik föregående säsong och det i ett sämre lag.

Backar

Edvin Hammarlund
Ludvig Georgsson, ny från Segeltorp
Oscar Lundin
Ivar Sjölund
Oscar Kellerstam, ny från Sollentuna
Carl Bäcklin Nejnes
Samuel Hellberg
Douglas Alex

Krister omdöme: **
Ludvig Georgsson är en bra tvåvägsback, och kan både göra poäng och spela resolut bakåt, ”Torpets” klar bäste back föregående säsong. Edvin Hammarlund gör en hel del poäng men kan också bjuda på en del bakåt. I övrigt är det arbetare i vingården, anonymt, och tvåan är svag.

Centrar

Mattias Sundberg
Oskar Alholm, ny från Segeltorp
Nicklas Nousiainen, ny från Tranås

Kristers omdöme: ***
Saknar ännu en center (om ingen ytter får gå på den positionen) men de som redan är på plats håller bra klass. Mattias Sundberg gjorde en kanonsäsong mellan Felix Liljegren och Dennis Nordström, och i Oskar Alholm har man en center som både fick mycket istid och gjorde mycket poäng i Segeltorp. Nicklas Nousianen fick en defensiv centerroll i Tranås och kommer säkert få en sådan också i denna omgivning. Men då man saknar en center är trean svag.

Yttrar

Felix Liljegren
Dennis Nordström
Oskar Ståhl, ny från Sollentuna
Isak Nygårds, ny från Mora J20
Emil Svartbro
Tim Ljungkvist, ny från Sollentuna
André Pettersson

Kristers omdöme: **
Har ett par riktiga spetsar i rutinerade Liljegren och Nordström. Kedjan med dom och Sundberg var kanske östra ettans allra vassaste förra säsongen. Men bakom dom är det inte samma spets, visst är Oskar Stål och Isak Nygårds unga och intressanta, men nu ska de ta ledande roller med tanke på vad som finns i övrigt i truppen.

Tränare

Daniel Karlunden

Kristers omdöme: **
Har en hel del rutin som spelare, men väldigt begränsad sådan som tränare. Räddade dock Hanviken kvar i ett sent inhopp säsongen 18/19 . Mycket svag tvåa.

Totalt

Kristers omdömen totalt:11*

Centersidan är just nu klart starkaste lagdelen, men i övrigt saknas det en hel del för att Hanviken ska kunna upprepa fjolårsskrällen då man gick till allettan. Framför allt känns det för tunt bakåt.

Göran Strids kommentar om Hanviken:
Laget ger lite Forshaga-vibbar med tanke på förra säsongen. Forshaga från västra serien och Hanviken gjorde i stort sett samma resa som få hade trott och spelade en frejdig hockey som charmade de flesta. Kan det bära lika långt igen? Tveksamt, även om laget just nu ser bra ut på center- och forwardssidan och hyggligt på backsidan och likaså på målvaktssidan. Tveksamheten till att nå lika långt som förra säsongen beror bland annat på att motståndarna vet vad som väntar. Laget kommer inte överraska någon denna gång. Jag håller just nu laget högre än Krister och tycker man kan vara med någonstans strax under mitten och möjligen, möjligen utmana om en plats bland de fem till allettan och det beror nog mera på att övriga konkurrenter runt mittenstrecket inte håller någon högre klass som skrämmer.

8. Vallentuna

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Vårettan 1:a
Ut mot Piteå i playin med 2-0 i matcher.

Målvakter

Daniel Rosengren
Alexander Jirhage

Kristers omdöme: ***

Daniel Rosengren var en stor prestigevärvning inför föregående säsong. Han kom då från allsvenska Almtuna, men hade också fått göra 8 matcher i SHL med Oskarshamn under säsongen. Men den förväntade toppvärvningen blev en stor flopp, en räddningsprocent under 90 är inte godkänt i ett mittenlag. Komplementet Jirhage hade ännu risigare statistik och faktum är att 30-åringen inte haft över 90 i räddningsprocent en enda säsong när han gjort över 10 matcher. Trean blir på nåder, för gamla meriter på Rosengren.

Backar

Jim Jakobs, ny från Borlänge
Alexander Svarvén, ny från Huddinge
Marcus af Burén
Karl Holmqvist
Lucas Eriksson
Elias Svensson Dervall, ny från Rögle J20
Ludvig Almgren, ny från Djurgården J20

Krister omdöme: ***
Ser ut att tappa några tunga namn i Isak Renmark (Kristianstad), Gustav Ahnelöv och Erik Näslund, även om de två sistnämnda ännu inte officiellt lämnat. Men i Jim Jakobs och Alexander Svarvén har man fått in två riktigt vassa defensivbackar. Ja Jakobs visade faktiskt också en del offensiva skills senaste säsongen. Det kan behövas, för än så länge ser det oroväckande tomt ut med spelskickliga, poängstarka backar i Vallentunas bakre led. Men defensivt står Vallentuna väl rustat.

Centrar

Marcus Andersson
Oscar Karlsson, ny från Linden
Viktor Trojmar

Kristers omdöme: *
Det blir bara en etta i betyg med den uppsättning som finns tillgänglig just nu, men vem vet, Niklas Lehmann och Jakob Lundin kanske bestämmer sig för att fortsätta i Vallentuna och då snäppas betyget också upp ett par snäpp. Trotjänaren Marcus Andersson är dock givetvis kvar, och betyder mycket för laget, han är en bra center på nivån. Oscar Karlsson och Viktor Trojmar har dock oroväckande hög plus/minusstatistik för att vara defensivcentrar, och är samtidigt för dåliga framåt för att platsa i en topplina.

Yttrar

Dennis Finn Olsson, ny från Borlänge
Lukas Paulsson
Erik Aterius, ny från Borås
Anton Larsson, ny från Djurgården J20
Oskar Söderberg
Anton Larsson, ny från Segeltorp
Marcus Abrahamsson
Wilhelm Stoor

Kristers omdöme: ***Trotjänarveteranen Andreas Söderberg och stjärnlirarna Stefan Söder och Viktor Andersson har lämnat och ersatts av mer anonyma nyförvärv. Dennis Finn Olsson är dock en riktigt bra värvning med bra fart, teknik och målkänsla. Erik Ateius hade höga förväntningar på sig i Boråströjan utan att lyckas, går det bättre nu? Kvar finns Lukas Paulsson och Oskar Söderberg som kommer behövs ta större ansvar, om det nu inte ramlar in några vassare kort på slutet. Svag trea.

Tränare

Mikael Österblom

Kristers omdöme: *
Mikael Österblom har haft riktigt vassa trupper tre säsonger i rad nu i olika föreningar (Segeltorp, Huddinge och Vallentuna) men med fiasko som facit varje gång.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 11*
Bakåt är det så gott som färdigbyggt, möjligen ska en åttondeback in och då gärna en mer offensiv pjäs. Offensivt saknas det dock en hel del, framför allt ser centersidan svag ut. De sista offensiva platserna måste vara rejäla spetsar för att laget ska kunna utmana om en allettanplats.

Göran Strids kommentar om Vallentuna:
Förra säsongens våldsamma satsning med drösavis av forwards på toppnivå slutade i en kraschlandning. Bränd av detta verkar föreningen satsa lite mer smart denna säsong och truppen har inte så många platser kvar, innan den är komplett. Det är främst på centersidan som det behöver komma in spelare på toppnivå, om man skall kunna vara med och utmana om en plats till allettan. Målvaktsparet Jirhage/ Rosengren får chansen igen efter en högst medioker säsong och har mycket att bevisa! Backsidan ser bra ut och bland forwards måste Dennis Finn Olsson och Erik Aterius nämnas. Det skall bli spännande att följa dessa två i sin nya omgivning!

7. Enköping

Placering föregående säsong
Grundserien 2:a
Allettan 9:a

Målvakter

Benjamin Johansson
Pontus Hagman

Kristers omdöme: ***
Delade broderligt på målvaktspositionen föregående säsong, då Benjamin hade den något bättre statistiken. Två stabila målvakter, men inga stjärnor.

Backar

William Kaijser
Robin Nilsson
Adam Rachidi
Sebastian Lindström, ny från Wings
Hampus Lindström, ny från Vita Hästen
Martin Jonsson
Fredrik Lundin
Johannes Hellsten

Krister omdöme: ***
Enköping är klar med backsidan och den ser rätt så välbalanserad ut även om man säkert önskat in ytterligare något poängback. Har dock redan en stark sådan i Robin Nilsson och William Kaijser får anses vara en tvåvägsback av bra ettanklass. Sebastian Lindström kan säkert ta en större roll offensivt och bli en bra tvåvägsback också han, även om han inte håller Kaijsers nivå (än). Adam Rachidi syns och hörs mycket, och får mer publicitet än vad han förtjänar om man ser till hockeykunnandet, men är en helt ok hockeyettanback. En stark trea.

Centrar

Daniel Andersson
Jesper Cederberg
Edvin Wiklund

Kristers omdöme: **
Saknar fortfarande vad som tidigare säsong var tredjecenter. Tobias Smids fick i och för sig prova på rollen ifjol, men då bara som ersättare vid skador. Poängstarka Daniel Andersson är given som toppcenter men sedan beror det på vad man får in som sista kort. Jesper Cederberg är inte oäven offensivt, men kan också spela i en tvåvägsroll. I nuläget kan den dock inte få mer än en tvåa i betyg, Edvin Viklund känns mest som utfyllnad.

Yttrar

Ludvig Wallin
Niklas Regelius
Johan Eek
Tobias Smids
Albin Olofsson, ny från Hudiksvall
Maximilian Popovic, ny från Vimmerby

Kristers omdöme: **
Här var det minst sagt tunt. Ludvig Wallin är en spelskicklig ytter och Niklas Regelius är god för 20+ poäng medan Tobias Smids är en duktig gnuggare. Svag tvåa i nuläget, men så ska det säkert in minst tre namn till.

Tränare

Christoffer Eriksson

Kristers omdöme: **
Succétränaren Patrik Fagerlund lämnade för Västerås och stafettpinnen har gått vidare till Christoffer Eriksson. Ett oprövat namn som huvudtränare, även om han tog över Strömsbro i november ifjol.

Kristers omdömen totalt:12*
För de flesta lagen är det bakåt svagheterna finns, men hos Enköping så är det försvaret som ger stadgan och stabiliteten medan det offensivt saknas en hel del slagstyrka. Men så är man inte heller färdigbyggda där, det lär komma in flera vassa kort som gör att man kanske ändå kan vara med och fightas om en allettanplats.

Göran Strids kommentar om Enköping:
Ett lag som i nuläget ser tämligen klart ut bortsett från att några fler forwards måste in, något som är tämligen lätt att åtgärda eftersom det finns tretton på dussinet att hämta på marknaden, men ändå svårt att se om laget är fågel eller fisk. Stabilt på målvaktssidan och likaså på backsidan samt hygglig bredd på centrar. Ett lag för ”Mittens rike” , som för övrigt kommer bestå av ganska många lag som det just nu verkar. Totalt sett ett lag som i grunden prestandamässigt ser ut som förra säsongens upplaga.

6. Wings

Placering föregående säsong
Grundserien 10:a
Vårettan 4:a
Kvalserien till ettan 1:a

Målvakter

Viktor Andersson, ny från Borås
Marcus Nygren, lån från Modo J20

Kristers omdöme: ***
Viktor Andersson krigade på bra i ett hopplöst försvarssvagt Borås, men det hjälpte föga och laget ramlade ur. Nu tar Viktor klivet över till östra ettan och Wings där han kommer att få lika stort ansvar. Viktor kan stänga igen helt vissa matcher, det hoppas Wings säkert blir en frekvent vana. Nygren lär få finna sig i att agera backup.

Backar

Sebastian Båvensjö
Gabriel Munck, ny från Vännäs
Niklas Larsson
Mikael Lengmo ny från Väsby
Leo Råtts
Gustav Kapborg, ny från Västerås J20
Marcus Karlsson, ny från Almtuna J20
Albin Lundquist, uppflyttad från J20

Krister omdöme: **
En till stora delar ny backsida där värvningen av Gabriel Munck känns som den bästa. Gabriel tog stort ansvar i Vännäs som gick oväntat bra. Spelskicklige Sebastian Båvensjö blir kvar och det behövs, för offensivt starka backar i övrigt finns inte. Lengmo är dock en stabil defensiv pjäs. En mycket svag tvåa.

Centrar

Pontus Andersson
Rasmus Hedin
Isak Sahlqvist, ny från AIK J20
Linus Dahlgren, uppflyttad från J20

Kristers omdöme: ***

Wings har två etablerade centrar med hög kapacitet i Pontus Andersson och Rasmus Hedin, samt en lovande talang i Isak Sahlqvist. Som fjärdecenter går troligen Linus Dahlgren som flyttas upp från J20. Stabilt!

Yttrar

Christian Blomqvist, ny från Huddinge
Fredrik Wink, ny från Sollentuna
Oliver Ödman Hadzinikolic
Isak Salqvist
Jesper Andersson
Oscar Sarhus
Emil Gabrielsson, ny från Sollentuna
Adam Harrysson Karlsson, ny från AIK J20
Joel Linnander
Sebastian Linder, ny från Oskarshamn J20
Viktor Pahlén
Nils Vikner, uppflyttad från J20

Kristers omdöme: ***
Wings fick en välkommen förstärkning i vasse Christian Blomkvist, som senast han var i Wings säsongen 19/20 smiskade in hela 19 mål och 31 assists på blott 36 matcher. Bakom honom är det inte lika spetsigt, men laget har ändå en bra bredd på forwardssidan med potentiella poängspelare i nya powerforwarden Fredrik Wink, vesslesnabbe Oliver Ödman Hadzinikolic och det från AIK plockade allsvenska löftet Isak Sahlqvist. Men det finns också gnuggare som kan ta jobbet längre ner i hierarkin.

Tränare

David Lundmark

Kristers omdöme: **
David gör sin första seniorsejour, tidigare har han tränat klubbens J18-lag. Inte utan framgång ska sägas, han var med och förde laget till högstaligan för åldersgruppen. Men seniorer är en annan sak och det kommer säkert ta ett tag att hitta rätt i den nya rollen.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Wings är antagligen klara med lagbygget då man redan har en trupp på 25 man. Offensivt ser det också välbeställt ut, även nya målvakten Viktor Andersson håller. Akkilleshälen finner man istället på backsidan där man framför allt saknar spelande backar. Ett frågetecken är också nya tränaren.

Göran Strids kommentar om Wings:
Laget ser ut att vara fulltaligt och kan bedömas utifrån det och hur det kan bli i serien. Bra gjort att redan nu ge tidigare sportchefen, nu tränare, David Lundmark med flera fina förutsättningar att veta vad man har att räkna med under försäsongsträningen! Förra säsongen gick långt ifrån hur man hade hoppats på, där missad alletta förbyttes till negativt kval. Ett intressant grepp kan vara att anlita Roger Melin som ”Senior Advisor”. Risk för tårta på tårta eller smart? Truppen ser ganska grå ut och tämligen ointressant, även om några namn som nye målvakten från Borås Viktor Andersson, centrarna Pontus Andersson och Rasmus Hedin samt forwarden Christian Blomkvist sticker ut. Räcker till allettan? Tveksamt, men något negativt kval lär det inte bli denna gång.

5. Strömsbro

Placering föregående säsong
Grundserien 6:a
Vårettan 2:a

Målvakter

John Morelius
Adam Matson, ny från Brynäs J20

Kristers omdöme: ***
Strömsbro hade ordentlig rotation på målvaktspositionen förra säsongen med hela fem olika som gjorde allt emellan 4 och 14 matcher. När John Morelius fick chansen hade en räddningsprocent på över 92, och var med det klart bättre än Johan Flink som fick stå flest matcher. Det bästa vore nog att bestämma sig för en målvakt och lita på den, blir det så med Morelius denna säsong? Som backup finns Adam Matsson som testade på Strömsbrodräkten fem matcher redan förra säsongen och gjorde det helt ok.

Backar

Niklas Strid
Adam Deutsch
Lucas Gustavsson
Viktor Svensson
Linus Bergander
Axel Westlund

Krister omdöme: ***
Samtliga backar som är klara är också förlängningar. Det innebär att den offensiva tonvikten består, för backar med offensiva kvaliteter har man verkligen. Niklas Strids poängskörd minskade visserligen från 34 till 12, men han har fortfarande en grym blick. Adam Deustch är en annan back med offensivkraft. 20 poäng på 28 matcher som back är starkt! Lucas Gustavsson har ett gäng matcher med Brynäs i SHL och snittar i stort sett ett halvt poäng per match. Viktor Svensson har även han offensiva kvaliteter, men får finna sig i att ta en mer defensiv roll. För några stabila, starka defensiva sarg-utbackar saknas, det gör att balansen blir skev. Därför mycket svag trea just nu, men det saknas ännu något namn, kanske den kommer då?

Centrar

Viktor Ehn
Erik Broman

Kristers omdöme: **
Strömsbro lär jaga centrar då man just nu endast har två under kontrakt. Eller egentligen bara en, då Erik Broman fick spela ytter förra säsongen, men han kan också spela center. Han är en smart spelare som kan anpassa sig och spela lite överallt, med fina offensiva kvaliteter och fart. Förstecenter lär dock ikonen Viktor Ehn vara, han har noterats för finfina 98 poäng de senaste två säsongerna. Men med bara två (en?) spelare på positionen kan betyget ändå bara bli max en tvåa, och det är snällt.

Yttrar

Stefan Söder
Joakim Axman
Martin Naenfelt
Gabriel Deutsch
Verners Egle, ny från American International College (NCAA, USA)
Jesper Åhlén Hedenström
Emil Lindgren
Max Freyschuss Nordin, ny från Timrå J20

Kristers omdöme: ****
Strömsbros adelsmärke är deras vassa yttrar. Där finns det några riktiga klasspelare, framför allt skarpskyttarna Stefan Söder och Joakim Axman. Två spelare som många klubbar i söder säkert lagt rätt höga bud på men som ändå blir kvar. Även Gabriel Deutsch och Martin Naenfelt är spelare med hög poängpotential. Ett av två nyförvärv bland utespelare är Verners Egle, en spelare som spelat i höga juniorligor i USA med bra facit, där kan man ha gjort ett fynd. Det jag saknar är de riktiga defensivstarka yttrarna, men anfall kanske är bästa försvar? Ändå en fyra.

Tränare

Magnus Jansson

Kristers omdöme: *
Har två seniorsejourer som tränare. Den första med Nacka där han fick sparken, den andra var med Sollentuna som slutade med degradering. Det är med andra ord inget vidare track record för Strömsbros nye tränare.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Offensivt finns det kvalitet i Strömsbro, både på backsidan och forwardssidan. Men man saknar ännu centrar för att ta upp kampen om en allettanplats, men det lär väl komma in. Tränarsidan känns dock minst sagt tveksam, och frågan är om allettankampen inte faller på det.

Göran Strids kommentar om Strömsbro:
Ytterligare ett lag som verkar tillhöra mittenskiktet i serien som det ser ut, men kommer att utmana om en plats till allettan. Och mer än så kommer det inte att bli så länge som truppen fortsatt är starkt framåtlutad, där filosofin verkar vara ”anfall är bästa försvar”. Detta återspeglas dessutom på backsidan med spelare som bara vill framåt. Åtminstone såg det så ut förra säsongen och det måste erkännas, laget var kul att titta på för man visste inte vad som skulle hända i nästa ögonblick, när alla stormade framåt! Och det finns profiler i laget som sticker ut rejält i ”anfallsmaskinen” Strömsbro! Backarna Niklas Strid, Adam Deutsch, Lucas Gustavsson, centern Viktor Ehn samt forwards som Stefan Söder och Joakim Axbom borgar för underhållning. Ett spännande lag att följa även denna säsong! Men frågan hänger ändå i luften, visst var förväntningarna stora inför avancemanget till ettan för några år sedan och de har väl inte infriats?

4. Visby

Placering föregående säsong
Grundserien 3:a
Allettan 8:a
Ut mot Nybro i semifinalen med 2-0 i matcher.

Målvakter

Anton Malmborg
Filip Lindblad

Kristers omdöme: ****
Två målvakter som båda håller hög klass och som också fick dela på målvaktssysslan säsongen som gick. Malmborg lånades faktiskt in till SHL-laget Malmö under säsongen, men fick nöta bänk. Glänste sedan i slutspelet. Detta kan bli sista säsongen för hans del i hockeyettan.

Backar

Erik Palm
Martin Lindberg
Olle Andersson
Lukas Carlsson

Krister omdöme: **
Erik Palm tillhör de bättre offensiva backarna i ettan och har en stor roll i powerplay. I övrigt har man tre mer defensiva backar under kontrakt, även om Martin Lindberg har lite offensiva skills. Men då backsidan än så länge bara är halvbesatt så blir betyget bara en svag tvåa.

Centrar

Casper Andersson, ny från Tyringe
Carl Eriksson

Kristers omdöme: *
Har blivit av med Henri Tamminen, Albin Kedbrant och Alex Eek på centersidan, tre tunga tapp, och än så länge har man bara plockat in en, Casper Andersson. I nuläget har jag svårt att se annat än att de kommer få agera i mindre centerroller och att det ska in (minst) två etablerade toppcentrar till. Det skulle inte förvåna om det blir utomlands ifrån då sportchefen André Lundholm har en förkärlek för finnar och amerikaner. Men än så länge är det bottenbetyg på centersidan.

Yttrar

Samu Markkula, ny från Briancon (Ligue Magnus, Frankrike)
Christian Olsson
Eric Winbergh
Chase Phelps
William Erenrot
Adrian Elefalk
Emrik Söderström

Kristers omdöme: **Det räcker bara till en tvåa. Visserligen så har man som vanligt sökt spets i Finland i form av Samu Markkula, (han lär snitta över en poäng per match med tanke på hans facit i Mestis), men sen? Spelare för tredje och fjärdekedjan, spelare som kan göra ett bra jobb men som inte direkt glänser i offensiva situationer. Ungtupparna Elefalk och Söderström må vara framåt med mycket fart, men det händer för lite. Nej här krävs det precis som på centersidan spets, de 2-3 spelare som ska in ska ta plats i de första kedjorna.

Tränare

Hans Särkijärvi

Kristers omdöme: ****

”Säcken” har mängder med rutin och meriter från en lång karriär. Även om han börjar bli till åren så har han ännu en och annan räv bakom örat.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Är långt ifrån komplett och det märks i alla lagdelar utom på målvaktssidan. Det är spetsen som ska in, eller det får Visbyfansen hoppas i alla fall, för annars vette 17 om det inte blir spel i fortsättningsserien. Anmärkningsvärt är att än så länge har man endast ett nyförvärv.

Göran Strids kommentar om Visby:
Laget är svårbedömt för truppen är långt ifrån färdig med endast 16 spelare klara och med rejäla luckor på back- och centersidan och endast ett nyförvärv än så länge i Sammy Markkula. Ett tillskott som heter duga med tanke på hans cv och det är i och för sig ingen överraskning för Visby har år efter år lyckats med sina värvningar, men denna gång finns det frågetecken kring lagbygget. Blir det förr eller senare allt svårare att knyta till sig tillräcklig spelarkvalité till ön, där det i sig måste vara en konst för föreningen att med alla medel understödja den sociala biten för hockeyns gästarbetare? Visby är liksom inte detsamma i november och december som i juli och augusti och detsamma gäller även färjeresorna. Skall man gå på erfarenheten från tidigare år kommer laget säkert att bli konkurrenskraftigt. Skall det bli spel i allettan? 

3. Hudiksvall

Placering föregående säsong
Grundserien 4:a
Allettan 2:a
Kvalserien till allsvenskan 3:a

Målvakter

Andreas Bosson

Kristers omdöme: ***
Andreas fick kliva fram i rampljuset förra säsongen efter att ha levt i stormålvakten Magnus Åkerlunds skugga. Och han gjorde det bra måste man säga, visserligen inte på Åkerlunds nivå, men en räddningsprocent på över 92 är bra, även om han givetvis hade stor hjälp av en av ettans allra starkaste backuppsättningar. Vem som får assistera i målvaktsrollen är än så länge ovisst och betyget blir därför bara en trea.

Backar

Hannes Lindström
William Eckmyhl, ny från Timrå
Fredrik Jansson, ny från AIK

Krister omdöme: *
Det är absolut inget fel på de tre backar man har under kontrakt, tvärtom är alla tre unga och lovande. Hannes Lindström imponerade under sin första hela seniorsäsong och William Eckmyhl och Fredrik Jansson gjorde inte heller bort sin. Men tappet av Andreas Söderberg svider och Hugo Enock ryktas också bort. Flera av de andra ledande backarna från föregående säsong har inte heller skrivit på ännu, och när backbesättningen inte ens är halvbesatt så kan inte betyget bli annat än en etta.

Centrar

Johan Lindholm, ny från Timrå
Lukas Enkvist

Kristers omdöme: **I Johan Lindholm så får man kanske inte en så utpräglat offensiv center, men en center som tar stort ansvar i båda riktningarna av isen. Lukas Enkvist spelade tredjecenter förra säsongen och gjorde det bra, han har ju tidigare haft liknande roll i allsvenskan med Timrå och Karlskrona bland annat. Men det är också allt som återfinns på lagret. Förra säsongens toppcenter Christoffer Jansson, har ännu inte skrivit på, eller ja, det är i alla fall inte officiellt. Men fram tills centersidan blir mer fulltalig så blir det lågt betyg på positionen.

(Not: Marcus Linderborg kan mycket väl spela center, men användes nästan uteslutande som ytter föregående säsong. Därför räknar jag honom dit.)

Yttrar

Jesper Wiberg
Marcus Linderborg
Marcus Sirén
William Nilsson Ignberg, ny från Hammarby
Emil Carlqvist

Kristers omdöme: **Det har tagit några år, men säsong för säsong har Jesper Wiberg utvecklats och den förra lossnade det ordentligt när han gjorde hela 31 mål, mest i hela hockeyettan! Så har han också ett riktigt vasst skott, snabbt och hårt. Han lär ha haft anbud från klubbar högre upp, men valde ändå att stanna, det var viktigt för klubben. Marcusarna Linderborg och Sirén hoppade lite mellan andra och tredjekedjan, och bidrog med det man kunde förvänta sig av dom i den rollen. Nye William Nilsson Ignberg gjorde det bra i Hammarby, men hade där en stor roll. Här lär han få finna sig med spel i en kedja längre ner i hierarkin. Men liksom i övriga lagdelar så är det långt ifrån färdigbemannat och betyget blir därefter.

Tränare

Dennis Hall

Kristers omdöme: *****
Dennis hall gjorde en riktigt bra resa med Forshaga förra säsongen, där det lilla laget charmade hockeysverige med en fartfylld och fantasirik ishockey där alla såg ut att båda ha roligt och kämpa livet ur sig. Då startade det ändå riktigt illa, men när man väl fick ihop spelet och upp självförtroendet så var man nästan ostoppbara. Dennis Hall gjorde ett kanonjobb i Forshaga och han gjorde det också riktigt bra när han var i Borlänge. Ett framtidsnamn inom tränarkåren som säkert kommer att få prova på allsvenska uppdrag inom kort.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
Med endast elva spelare under kontrakt så är jag nästan givmild på ett par ställen när de får ihop 13*. Det saknas mycket spets ännu, men tränarsidan är ett starkt kort som redan är lagt.


Göran Strids
kommentar om Hudiksvall:
Laget är synnerligen svårbedömt med stora hål i truppen och här har man en utmaning som heter duga. Föreningen har välkända ekonomiska muskler och en supervärvning i succécoachen Dennis Hall från Forshaga och det kommer att krävas för att forma en konkurrenskraftig trupp. Visst är dragningskraften säkert stor hos spelare som vill till laget, men klockan går…

Det finns starka kort i truppen som målvakten Andreas Bosson, nye centern Johan Lindholm från Timrå och forwards som Jesper Wiberg och nyförvärvet  William Nilsson Ignberg, som gjorde en kanonsäsong i Hammarby, men nog är vi många som undrar hur truppen till slut kommer att se ut.

2. Väsby

Placering föregående säsong
Allsvenskan 13:e
Förlust i playoutspel till hockeyettan mot Kristianstad med 3-2 i matcher.

Målvakter

August Hedlund, ny från Vita Hästen
Isak Johansson, ny från Wings

Kristers omdöme: ****
Det blir en ny målvaktsduo i Väsby efter degraderingen, men en bra sådan. Förstamålvakt lär August Hedlund bli, han gjorde det bra utlånad till Tranås. Isak Johnsson vann inte många matcher med Wings men höll ändå flaggan väl uppe med en räddningsprocent på nästan 91. De där riktiga toppmålvakterna kanske de inte är dock, så fyran är svag.

Backar

Alexis Binner, ny från Huddinge
Fredrik Stridlund
Viktor Åström
Gabriel Österberg

Krister omdöme: **
De offensiva spetsbackarna i form av Jakob Spångberg, Gustav Bouramman och Rasmus Sörgardt har ännu inte signat, men de duktiga defensivbackarna Stridlund och Åström har skrivit på för en förlängning trots att allsvenskan förbytts mot hockeyettan. Återkommer från en låneperiod gör Gabriel Österberg. Alexis Binner är mer en tvåvägsback med bra storlek. Men de som ska göra det framåt saknas fortfarande, om det blir fler förlängningar eller nya namn in återstår att se, men betyget blir därefter också.

Centrar

Jonathan Rodensjö, ny från Huddinge
Felix Dahlgren, åter efter säsongslån till Wings
Gustav Eurenius, ny från Linköping J20

Kristers omdöme: *
Tre centrar har man på pappret, men jag är inte säker på att dessa till slut kommer att spela där. Rodensjö och Dahlgren bemannade i alla fall den positionen senast Väsby spelade i ettan, men fick ge plats åt mer namnkunnigt förra säsongen i allsvenskan. Annars är Dahlgren en spelare med bra fart och blick. Gustav Eurenius har sin naturliga position som center, och spelade där i Wings. Men jag har svårt att tänka mig att ett storsatsande Väsby skulle satsa på dessa i de två tänkta toppformationerna, där vill man nog ha mer spets. Alla dessa passar bättre in i en mer defensiv enhet.

Yttrar

Christian Holmblad
Pontus Karlsson
Charles Eklund, ny från Mora
Manfred Ehlers
Rasmus Järvelin, ny från Södertälje J20

Kristers omdöme: **Fem yttrar är på plats så här långt, varav tre blir klubben trogen. Christian Holmblad är den vassaste i samlingen, med sin blick och mjuka handleder han noterades för över 20 poäng i allsvenskan vilket är starka siffror för att spela i en bottenklubb. Pontus Karlsson hade en mer defensiv roll, men i ettan står han för nästan en poäng per match, så han behärskar spelet i båda ändar av isen. Charles Eklund har nytta av en säsong i allsvenskan med den rutin det ger och kan säkert bli nyttig. Men det lär komma in mer spets framöver, minst 4 man till ska in.

Tränare

Jussi Salo

Kristers omdöme: ****
Jussi gjorde det mycket bra under sina år i Lindlöven, då var Lindlöven ett ständigt topplag i den västra ettan. I AIK gick det sedan lite tuffare, men det har å andra sidan inte gått så bra för andra tränare i den klubben heller, så det kanske mer berodde på andra faktorer. Nu är han tillbaka i ettan och jag tror att han är rätt man för Väsby. En lagbyggare med fast hand samtidigt som han är social.

Totalt

Kristers omdömen totalt:13*
De kanske viktigaste posterna, målvaktssidan och tränarpositionen är på plats. Men man har endast tolv utespelare och det avspeglas på betyget. Det antalet ska nästan fördubblas innan silly season är över och då lär man vara en av favoriterna till allettan.

Göran Strids kommentar om Väsby:
Det bästa nyförvärvet är coachen Jussi Salo. En riktigt kompetent coach på denna nivå! Laget och föreningen var av förståeliga skäl inte beredda på vad som väntade i allsvenskan och även om man föll knappt mot Kristianstad till slut, så var det ingen överraskning att man denna säsong får göra en återstart i ettan. Visst blir Väsby ett topplag och kommer tämligen bekvämt att ta en plats i allettan, men en varning är på plats för det blir ingen glidarfärd på en räkmacka i allettan och eventuellt kval. Truppen är långt ifrån klar med endast 14 spelare under kontrakt och likt Hudiksvall är det frågetecken kring kommande importer, men ekonomiska muskler räcker till för en bra trupp så småningom. Rykten går om handelsresanden i hockey, duktige Victor Andersson (Huddinge-Södertälje-Huddinge-Vallentuna-Almtuna de senaste åren) och hans nivå måste minst in, om det skall bli något.

1. Huddinge

Placering föregående säsong
Grundserien 1:a
Allettan 4:a
Förlust i åttondelsfinalen mot Östersund med 2-1 i matcher

Målvakter

Sebastian Andersson, ny från Väsby
Albin Andersson, ny från Nybro

Kristers omdöme: ***
Sebastian Anderssons status är lite oklar då han förra säsongen var utlånad till Huddinge från Väsby, men nu står som Huddingespelare. Någon övergång går dock inte att finna. Men det må vara hur det vill med det, att han kommer att spela för Huddinge också kommande säsong är dock klart. Det är något som Huddinge ska vara rätt nöjda över, Sebastian gjorde det helt ok säsongen som gick med en räddningsprocent på 90,6. Albin Andersson fick förra säsongen en otacksam roll som backup till Robin Johansson och det blev bara 12 matcher för Albin. Men då hade han faktiskt exakt samma räddningsprocent, 90,6. Ett stabilt målvaktspar med andra ord.

Backar

Kim Lennhammer
Joakim Albertsson, ny från Hammarby
Jonathan Tordhall, ny från Wings
Jonathan Asplund, ny från Krif
Filip Pilö
Charlie Granath, ny från sabbatsår
Emil Hedström, ny från HV J20
Jonatan Widlund, ny från J20
Jesper Karlsson, ny från J20

Kristers omdöme: ****
Kim Lennhammer är en välväxt back med både bra skott och spelsinne, vilket kompenserar att han inte är den mest rörlige backen. Med sina 43 poäng kom han tvåa i hela ettans poängliga för backar en poäng bakom Bodens Antti Kauppila. Kim är blott en av två backar som blir kvar i laget, (Filip Pilö den andre). Även Joakim Albertsson är en poängback med offensiv uppsida, 23 poäng i ett bottenlag imponerar. Det defensiva arbetet går dock att anmärka på, – 20 i plus/minus-statistiken var klart sämst i laget. Jonathan Tordhall är också han offensivt lagd, men backar inte för att spela fysiskt. Från Krif plockar man en av deras bättre tvåvägsbackar, Jonathan Asplund, medan Filip Pilö får stå för defensiven, även om han med sin fina skridskoåkning gärna bidrar offensivt också. I Charlie Granath hoppas man säker ha gjort ett nytt fynd liknande det man gjorde med Alexander Svensson säsongen som gick. Han gick från ett sabbatsår till 30 poäng på blott 27 matcher innan AIK värvade honom mitt under säsongen. Charlie har också ett sabbatsår men faktiskt bättre meriter sedan innan, spela i ECHL får inte vem som helst, och han kan nog bli ett riktigt fynd. Det kan säkert ta ett tag att få ihop försvarsspelet med så många nya in, men potentialen är hög.

Centrar

Sebastian Frantz
Anton Kalte
Fabian Lundh
Ludvig Westerlund, ny från Timrå J20


Kristers omdöme: ****
Centersidan är till 3/4-delar intakt och man kan förstå att man gärna behåller sina centrar. För i Frantz och Kalte har man två fartfyllda centrar med bra spelsinne som är pålitliga poängleverantörer. I Fabian Lundh har man en perfekt tredjecenter med enorm karaktär som gör jobbet riktigt bra i båda ändarna av isen. Ny i sällskapet är Timråjunioren Ludvig Westerlund. Han hade bra stats innan J20 Nationell stoppades och han hann bara göra 12 matcher föregående säsong.

Yttrar

Björn Jonasson
Joakim Hälleström
Rasmus Dahlberg Karlsson
Christoffer Usov, ny från Segeltorp
Robin Sjörén
Filip Runbjer
Tim Kämpeberg
Christoffer Odjung

Kristers omdöme: ****Det vimlar av offensiva hot i Huddinge! De tre trotjänarna Jonasson, Hälleström och Dahlberg Karlsson hade alla ett poängsnitt på en bra bit över en poäng per match säsongen som gick. Jonasson är en härlig profil som inte backar för att sticka ut näsan medialt, men som också är en ruggig vinnarskalle på isen, en riktig bålgeting. Hälleberg var skadedrabbad under säsongen men är riktigt bra med pucken, medan Dahlberg Karlsson är en fartfylld ytter som är svår att få stopp på. Till detta har man adderat Segeltorps skyttekung Christoffer Usov som gjorde nästan en poäng per match i bottenlaget. Längre ner i hierarkin hittar vi pålitliga grovjobbare som till exempel Robin Sjörén. En stark fyra redan och det kan komma något namn ytterligare.

Tränare

Peter Nylander

Kristers omdöme: ***
Har en gedigen spelarkarriär bakom sig och gjorde förra säsongen sin första seniorsäsong som huvudtränare i ett seniorlag. Laget gick ungefär som förväntat och det ska bli spännande att se vad han dragit för lärdom av den och om han med hjälp av den lärdomen kan få laget att lyfta.

Totalt

Kristers omdömen totalt:18*

Huddinge är det av topplagen i östra som kommit längst i lagbygget och det märks också, laget vinner stjärnligan överlägset. För att gå längre än förra säsongens åttondelsfinal så har man valt att bygga om backsidan medan man offensivt behållit stora delar av laget. Laget känns komplett, men kan behöva en startsträcka.

Göran Strids kommentar om :
Huddinge levererar alltid och det gör man i år också. Föreningen har en förunderlig förmåga att dra till sig talanger och fullärda förmågor. Det måste bero på någon slags tradition rent hockeymässigt för det kan inte bero på hallen man spelar i. Björkängshallen är idag inte något man jublar över när det gäller modernitet och faciliteter jämfört med många andra toppklubbar i ettan. Laget ser starkt ut och är nästan komplett. Inga svaga punkter och dessutom har man denna säsong förstått att man måste ha en defensiv värd namnet för att kunna hävda sig på allvar. Laget glider till allettan på en skridsko och är därefter en av favoriterna till att gå riktigt långt. Trevlig och sevärd hockey spelar man dessutom!

Sammanfattning

Flera förväntade topplag i den östra ettan har fortfarande många hål att fylla innan de är färdigbyggda. Men det man kan slå fast är att Segeltorp kommer att få det mycket svårt att undvika sistaplatsen och att Huddinge definitivt kommer att vara ett topplag. Sedan talar väl mycket ändå för att det blir de gamla vanliga lagen som till slut slåss om platserna. Hudiksvall, Visby, Väsby har alla redan nu trupper som utmanar trots att flera spetsar ska in. Men om den femte platsen kan det bli mer öppet. Strömsbro, Enköping och Vallentuna kommer alla att kunna vara med och utmana med rätt spelare in på slutet.

Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 10

Idag är det sex som gäller. För idag plockar jag ut sex tapp, sex värvningar och sex förlängningar som jag ser som de allra viktigaste veckan som gick. Alla är gjorde mellan den 10/7 och den 16/7.

De tyngsta tappen

Christoffer Gozzi, c från Väsby till Grüner
Gozzi är ännu en av Väsbys grundpelare som fick mersmak på spel på högre nivå och nu lämnar klubben för spel i Norge. Gozzi var lagkapten i Väsby tre raka säsonger, och hans uttåg kommer bli minst sagt kännbart.

Dennis Santesson, f från Skövde till ???
Dennis är en oerhört spelskicklig ytter som presterar bra med poäng i varje klubb han spelat i. Ändå lyckas han aldrig få vara kvar, nu är det Skövde som ger honom silkessnöret efter rekordlånga två säsonger i klubben.

Kim Runermark, f från Kalmar till ???, David Algulin, f/c från Kalmar till ??? och Johan Järlefelt, c från Kalmar till slutar
Kalmar kommer att komma till spel kommande säsong utan tre spelare som varit väldigt viktiga för laget de senaste säsongerna. Nye sportchefen Daniel Stolt har varit framme med kvasten och rensat ut det gamla för att få plats med nytt. Men samtidigt är det tre spelare av bra klass. Så om det var klokt eller ej återstår att se.

Roope Elimäki, c från Nybro till Kiekko-Vanta
Han gick inte så bra i allettan, men i slutspelet lossnade det ordentligt för den välmeriterade finske centern med över en poäng per match. Men Nybro tror sig ha gjort ett uppbyte när man istället tar in Janne Kettunen, och därmed står man fast vid det finska spåret.

De bästa värvningarna

Matias Vartinen, f från Ketterä till Kalmar
En av många nya spelare i Kalmar, en ytter med tre säsonger i finska Liiga. Senaste två har han dock spelat i Mestis där han gjort över en poäng per match, så han lär absolut bli ett stort hot för motståndet i vinter.

Eric Israel, b från Rapid City Rush till Kalmar
Eric Israel kommer till Kalmar från den amerikanska proffsligan ECHL, en liga som håller riktigt hög klass. Fixar Israel bara omställningen till stor rink så lär han absolut bli en stor tillgång för Kalmar.

Daniel Andersson, c från Kristianstad till Karlskrona
Stor, tung och svårstoppad center som hade en bra första säsong i allsvenskan men en sämre andra. Då lånades han ut till Karlskrona och där får han nu alltså kontrakt för kommande säsong.

Balint Horvath, c från Tyringe till Linden
Har varit en av få ljusglimtar i det ständiga bottenlaget Tyringe de senaste två säsongerna. Men nu ramlade skåningarna ur och Linden kan ha gjort ett fynd i den 22-årige centern.

Christopher Usov, f från Segeltorp till Huddinge
Segeltorp blir av med flera av sina bästa spelare, senast i raden är Christopher Usov som gjorde fina 18 mål och 12 assists säsongen som gick. Huddinges spår under åren att plocka russinen ur kakan på 08-lagen fortsätter därmed.

Albin Storm, c/f från Kalmar till Hanhals
Albin är ännu en spelare som inte fick förlängt med Kalmar, lite förvånande i mina ögon. För 24-åringen är en spelare med bra attityd som alltid ger allt och lite till. I Hanhals lär han definitivt få en stor roll.

De bästa förlängningarna

Magnus Isaksson, c Piteå
Piteås garant för fortsatta framgångar fortsätter ännu en säsong. 34-åringen fortsätter att tillhöra toppen i poängligan säsong efter säsong och är otroligt viktig för laget.

Hampus Melén, f/c Mörrum
Hampus var skadedrabbad stora delar av föregående säsong men ska nu vara tillbaka i god form. Det är goda besked för Mörrum som i Hampus får en stor och stark spelare med näsa för poäng.

Lukas Enkvist, f Hudiksvall
SHL- och allsvenskt meriterade Lukas Enkvist anslöt till Hudiksvall inför föregående säsong och var nyttig för kvalserielaget. Det finns dock ännu mer att plocka ut av Lukas offensivt, tar han fram det denna säsong?

Jonathan Ström, c/f Skövde
Otroligt nyttig lagspelare. Behärskar spelet över hela isen, är till exempel väldigt duktig i boxplay, men också en bra målskytt. Assisterande kapten säsongen som gick.

Sebastian Båvensjö, b Wings
En av Wings bästa backar säsongen som gick. Fin spelförståelse och stark på offensiv blå.

Lucas Gustavsson, b Köping

En väldigt resolut spelande back som inte lägger fingrarna emellan. Samtidigt vann han Köpings backpoängliga, så visst finns det en del offensiva skills också.

Så starka är lagen i södra ettan just nu!

Min stora genomgång av trupperna i den västra ettan fick väldigt många läsare och även en hel del positiva kommentarer, och det gav suget att ge mig i kast också med trupperna i den södra ettan. Upplägget är detsamma med betyg på lagdelarna som de ser ut just nu i skala 1-5 enligt denna mall:
* Hockeytvåanklass
** Låg ettanklass
*** Medel ettanklass
**** Hög ettanklass
***** Allsvensk klass

För att få en annan synvinkel så anlitade jag denna gång Tobias Johansson. Tobias är före detta sport- och klubbchef för Kalmar och följer fortfarande hockeyettan hängivet. Nu kör vi igång!

10. Karlskrona

Placering föregående säsong
Grundserien 3:a
Allettan 9:a

Målvakter

Mika Järvinen, ny från Jukurit (Finland (Liiga)
Martin von Schoultz

Kristers omdöme: ****
Mika Järvinen är en riktig prestigevärvning med matcher i såväl Liiga som KHL. Men tittar man på statistiken de senaste säsongerna så imponerar de verkligen inte och det känns därför som en liten chansning, även om det givetvis kan bli succé. Blir det flopp så har man ändå en rätt bra backup i ungtuppen Martin von Schoultz, vilket gör att fyran är stark.

Backar

Måns Hermansson, ny från Fassa (Italien, AlpsHL)
Jesper Salomon Frisell
Ludvig Carlsson, ny från Krif
Filip Forsmark, ny från Örebro J20
Ludvig Markman

Krister omdöme: **
Återvändaren Måns Hermansson är en bra värvning, en defensivstark back som dessutom är rightare. Han kommer behövas, för visst är Jesper Salomon Frisell duktig och Ludvig Carlsson är en stabil hockeyettanback, men sedan är det tunnare. Just nu så tunt att det är svårt att ge mer än max en stark tvåa.

Centrar

Daniel Andersson, ny från Kristianstad
Jakob Grönhagen, ny från Hv71 J20
Sebastian Sundlöv, ny från Krif
Samuel Wälimaa

Kristers omdöme: ***
Karlskrona verkar gå på storlek på centersidan, för både Daniel Andersson och Jacob Grönhagen är minst sagt välväxta pojkar. Daniel Andersson har i många år visat att han är en center av bra klass på hockeyettannivå, och det finns en stor potential för att också Jacob Grönhagen kommer att bli det. Han imponerade stort i Dalentröjan de 16 matcher han gjorde där, med 5+10 i poängprotokollet men också bra spel. Sebastian Sundlöv hittar vi då snarare på barnavdelningen i klädaffären med sina blott 1,72. En rapp center som är mer offensivt lagd men som antagligen kommer att få en mer defensiv roll. Samuel Wälimaa är just nu fjärdecenter, men frågan är om det inte kommer in något mer etablerat på centersidan (Niklas Johansson?). Just nu så känns det som att centersidan haltar lite, med två bra toppcentrar men sedan svagare längre ner.

Yttrar

Mikael Roslund
Alexander Heiver, ny från Krif
Oscar Gustafsson, ny från Vimmerby
Viktor Fridolfsson

Kristers omdöme: *
Mikael Roslund är en riktigt stark målskytt, en spelare som alltid driver på kassen och med bra attityd. Alexander Heiver hade en kanonsäsong för två säsonger sedan, men innan och efter det så har det gått sämre, frågan är om det blir fågel eller fisk nu när han anslutit till KHK. Viktor Fridolfsson är nog tänkt som en rollspelare för en kedja längre ner. Men ännu är yttersidan för tunn för annat än ett bottenbetyg.

Tränare

Eric Karlsson

Kristers omdöme: *
En halv misslyckad säsong i hockeyettan är seniorfacit för den unge tränaren så här långt. Han har ännu en hel del att bevisa.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 11*
Att placera KHK sist sticker naturligtvis i mångas ögon, men truppen har fortfarande så mycket hål att fylla att placeringen inte blir bättre. Det saknas minst ett par backar, en center och ett helt gäng med yttrar innan vi kan få facit på hur starka KHK står sig när säsongen drar igång.

Tobias Johanssons kommentar om Karlskrona:
KHK ska tillbaka och det har man varit tydliga med, dessutom har man stärkt upp ekonomin efter debaclet från Hockeyallsvenskan. Än så länge så ser det riktigt tunt ut i lagbygget. Målvakterna är på plats och självklart ska rutinerade Mika Järvinen tillhöra topparna i ettan. Fem backar klara där Måns Hermansson är en viktig pjäs. Offensivt så har man just nu åtta spelare signade. Roslund, Heiver och Andersson är alla väldigt bra spelare i ettan och jag tror att Jacob Grönhagen från HV71/Dalen kommer göra det riktigt bra i ettan. På minussidan sticker självklart Niklas Johansson ut, Linus Pettersson likaså och backen Victor Grahn kommer saknas med sin starka offensiv. Men KHK:s lagbygge kommer se annorlunda ut från första augusti och står man för det man sagt så ska man ställa ett lag på isen för Allettan, men nuvarande trupp är inte där.

9. Hanhals

Placering föregående säsong
Grundserien 10:a
Fortsättningsserien 3:a

Målvakter

Isak Ragnevad

Kristers omdöme: ***
Isak anslöt till Hanhals inför förra säsongen och gjorde en riktigt bra insats med 92,3 i räddningsprocent.

Backar

Jacob Olbing, ny från Tranås
Linus Andersson, ny från Troja
Kim Roussakoff
Oscar Ramqvist
Albin Rundberg
Robin Vikström

Krister omdöme: **
Två bra värvningar i skridskostarka Jacob Olbing och fysiska backen Linus Andersson, och man får behålla rutinerade Kim Roussakoff. Men tappet av Jens Hellgren svider och det ser rätt tunt ut utöver nämnda tre. Svag tvåa i nuläget, men det ska säkert in något eller ett par namn till. .

Centrar

Ludvig Nilsson, ny från Halmstad
Albin Bardh
Rasmus Rosenqvist

Kristers omdöme: **
Ludvig Nilsson är en bra värvning med Hanhalsmått mätt och det finns potential i Albin Bardh, men laget jagar fortfarande en riktig förstacenter. En svag tvåa än så länge.

Yttrar

Albin Storm, ny från Kalmar
Felix Wermelin, ny från Dalen
Emil Backman, ny från Tranås
Jonatan Lundin Andersson
Erik Hansson
Robin Sundman, ny från Kalmar
Albin Svensson
Erik Andersson
Gustav Göransson

Kristers omdöme: **
Nu är det dags för spelare som Albin Storm, Felix Wermelin och Emil Backman att kliva fram från anonyma roller till en betydligt större roll när de lämnar sina respektive klubbar för Hanhals. Men har de verkligen potentialen att kunna leverera 30+poäng? Det kommer nämligen behövas, för även om det finns löften i forwardsuppsättningen, främst Jonatan Lundin Andersson, så är det tunt bakom. Mattias Elfström, Ludvig Levinsson och Markus Ruuskanen är tunga namn som inte är kvar och forwardssidan känns svagare än tidigare. Också här blir betyget en tvåa.

Tränare

Per Ljusteräng

Kristers omdöme: **
Visst är det ett omtalat namn, men mest för att han är kontroversiell. Två gånger har han fått sparken de senaste tre säsongerna och den tredje var han också ifrågasatt. Hård och tuff ledarstil och det går inte alltid hem hos spelarna.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 12*
Hanhals har en del kvar att plocka in men än så länge saknas det spets i de flesta lagdelar. Vem ska göra poängen? Hanhals lär gå en tuff grundserie till mötes.

Tobias Johanssons kommentar om Vimmerby:
Topp 5 i interna poängligan från förra säsongen har lämnat eller ännu inte signat på och det är många poäng som ska ersättas. Viktigt för Hanhals att duktiga Kim Roussakoff valt att stanna och så har man en riktigt bra målvakt i Isak Ragnevad. Albin Storm och Robin Sundman från Kalmar är två intressanta nyförvärv som adderar speed och tyngd, unga backen Felix Wermelin från Dalen kommer dessutom från en fin säsong. Som alltid ett ungt Hanhals där säkert ett par Frölunda lån kommer dyka upp men jag tycker det ser tunt ut och placerar Hanhals som jumbo, så pass bra kommer södra ettan att vara i år.

8. Krif

Placering föregående säsong
Grundserien 8:a
Fortsättningsserien 5:a
Kvalserien 2:a

Målvakter

Isak Edman
Felix Tengvall, ny från Rögle J20

Kristers omdöme: ***
Isak Edman kommer liksom hela Krif från en sämre säsong, en räddningsprocent på 89,2 är långt ifrån godkänt. Nu får han en ny konkurrent i Felix Tengvall som hade en minst sagt splittrad säsong med strömatcher i fyra olika klubbar med varierande framgång. De lär få delat ansvar, men det är osäkert på var de står, så trean är svag.

Backar

Martin Ekström
Joshua Berger, ny från Hanhals
Tim Bothén, ny från Troja
Lukas Fredin
Jonathan Karlsson
William Petersson, ny från Tingsryd
Wilhelm Wassberg, ny från Grums

Krister omdöme: ****
Det blir till stora delar en ny backsida i Krif kommande säsong. Men man får behålla väldigt viktige veteranen och trotjänaren Martin Ekström som håller hög ettanklass. Joshua Berger och Tim Bothén är också att betrakta som bra hockeyettanbackar, de kan både spela puck och spela fysiskt. Överlag en stabil backsida.

Centrar

Oliver Olsson, ny från Halmstad
Noa Lindqvist Muci, ny från Troja
Rasmus Olofsson, ny från Borås

Kristers omdöme: ***
Också centersidan är ny, och det återstår dessutom en pusselbit. Orkar 35-årige Andreas ”Notan” Nordfeldt med en säsong till? Men i Oliver Olsson har man en riktigt bra toppcenter och i Noa Lindqvist Muci har man en av ettans bättre tredjecentrar (passar bäst i en sådan roll). Rasmus Olofsson duger som fjärdecentrar, men då man saknar en center fortfarande så kan inte betyget bli högre än en trea.

Yttrar

Sebastian Magnusson
Jonas Nyman, ny från Vimmerby
Martin Pärna, ny från Halmstad
Eddie Levin
Otto Henell, ny från Nybro
Gabriel Johansson
Lukas Fransson
Jacob Hallberg
Oliver Glenmar

Kristers omdöme: ***
Att väldige Sebastian Magnusson återfinns ännu en säsong i Kriftröjan förvånar ingen, det blir hans tionde säsong i föreningen. En otroligt nyttig spelare med sin fysik och tyngd framför mål. Jonas Nyman är en riktig prestigevärvning, den rappe och avige yttern vann Vimmerbys poängliga säsongen som gick. I Martin Pärna så gör man dock en liten chansning, 27-åringen är en riktig poängleverantör i Halmstad men har haft svårare i annan omgivning. Dessa tre är topparna i laget, i övrigt är det gedigna hockeyarbetare med potential hos Eddie Levin att blomma ut. En mycket stark trea.

Tränare

Emil Ivansson

Kristers omdöme: ***
En ok första säsong som tränare följdes av en riktigt dålig. Emil lyckades aldrig få laget att leverera trots bra trupp, därför är trean mycket svag.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 16*
Krif är ett lag i kraftig ombyggnation efter den usla fjolårssäsongen. Men man har fått in ett helt gäng värvningar av bra klass och kan säkert vara med och utmana länge om en allettanplats, speciellt med rätt spelare in på sista centerpositionen.

Tobias Johanssons kommentar om Krif:
Förra säsongen var den sämsta sedan KRIF gick upp i ettan 11/12 och man var också nära att åka ner i division 2, men man lyckades med knapp marginal rädda upp det. Unga Emil Ivansson är kvar vid rodret och har var det verkar ett intressant lag på gång. Martin Pärna, Oliver Olsson och Jonas Nyman är offensiva spelare jag verkligen gillar med sin speed och finurlighet. På backsidan ansluter Joseph Berger från en riktigt bra säsong med Hanhals. Annars är det just backsidan som ser tunn ut hos KRIF. Martin Ekström och Tim Bothén är stabila och bra men i övrigt är det tunt. Rögle fostrade målvakten Felix Tengvall storspelade i det negativa kvalet och blir kvar, han måste komma upp i en bra nivå. KRIF ser offensivt intressant ut men jag tror backsidan gör att man inte räcker till för Allettan denna säsong heller.

7. Halmstad

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Fortsättningsserien 1:a
Playin Ut med 2-0 i matcher mot Visby

Målvakter

Jacob Crespin
Hampus Nivalainen, ny från Krif

Kristers omdöme: ***
Jacob Crespin är en stor målvakt som täcker målet bra, gjorde också en helt ok säsong men utan att riktigt glänsa. Hampus Nivalainen delade målvatspositionen i Krif med Isak Edman men inte heller han fick det riktigt att lossna. Lär få dela på ansvaret.

Backar

Jakob Stöffling
Filip Persson, ny från Hanhals
Tom Johansson
Hampus Johansson
Oliver Lexenberg

Kristers omdöme: ***
Jacob Stöffling stod för att riktigt stort genombrott säsongen som gick när han lånades in från Vita Hästen. Han lär få en stor roll i Halmstad tillsammans med nyförvärvet Filip Persson, där har laget två bra offensiva backar. Tom och Hampus Johansson samt Oliver Lexenberg är lojala backkrigare, men ingenting att luta sig emot. En mycket svag trea, men Halmstad lär vässa upp backsidan med ett par-tre namn till.

Centrar

Melker Iversen
Victor Gagic, ny från Troja
Ludvig Levinsson, ny från Hanhals
William Berg

Kristers omdöme: ****
På centerpositionen håller Halmstad hög klass! Melker Iversen, hemvändaren Victor Gagic och nye Ludvig Levinsson är alla centrar för en topp 2-lina i nästan alla hockeyettanlag. Även William Bergh håller bra hockeyettanklass och fyran är stark.

Yttrar

Robin Dahse
Mattias Åkesson
Karl Påhlsson, ny från Vita Hästen
Carl Westberg
Marcus Borgh
Hugo Johansson
Alexander Klarin

Kristers omdöme: ****
Rutinerade duon Robin Dahse och Mattias Åkesson är klasspelare på hockeyettannivå och kommer få massor med speltid i offensiva lägen. Nyförvärvet Karl Påhlsson är en riktigt spännande talang som kan stå inför ett stort genombrott på seniornivå, dock är frågan om han kan fylla luckan efter flyktade Martin Pärna? I övrigt bra hockeyettanspelare, men mer av kategorin hockeyarbetare. Svag fyra i nuläget.

Tränare

Fredrik Johansson

Kristers omdöme: ***
Har basat över Halmstad i sex säsonger nu och utöver kalassäsongen för två år sedan så har framgångarna minst sagt varit magra. Snacket om att ”han dansade en sommar” kan vara på sin plats. Svag trea.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 17*
Offensivt ser det riktigt bra ut för Halmstad, men det är tunnare bakåt. Där bör man ha in ett par klassbackar till för att kunna vara med i snacket om en allettanplats.

Tobias Johanssons kommentar om Halmstad:
Senaste säsongernas överraskningslag som byggt med kontinuitet under Freddas ledning. Har till årets säsong tappat Martin Pärna och Oliver Olsson som är kännbara tapp för vilket lag som helst men också adderat Victor Gagic som har visat innan att det finns mycket att ta av. Det mest intressanta nyförvärvet är Ludvig Levinsson från Hanhals. Viktigt för Hammers att Robin Dahse finns kvar. Frågetecken för målvaktssidan där varken Crespin eller Nivalainen är den där toppmålvakten. I en tuff söderetta kommer Hammers i aktuell skepnad få det tufft är min uppfattning och ser inte årets upplaga som ett lag för Allettan men och andra sidan så sa man det även 19/20.

6. Dalen

Placering föregående säsong
Grundserien 1:a
Allettan 2:a
Ut i åttondelsfinalen med 2-0 i matcher mot Mariestad

Målvakter

Oscar Malm
Hampus Hedman, ny från HV71 J20

Kristers omdöme: ****
Oscar Malm gjorde en stark säsong och var en starkt bidragande orsak till Dalens succé. Fyra av de fem senaste hockeyettansäsongerna har han haft en räddningsprocent på 92 eller högre, det visar också på en stabilitet. Hampus Hedman gör sin första seniorsäsong och är betydligt mer oskriven, fyran får därför anses svag.

Backar

Axel Eidstedt, ny från Vålerenga (Norge, Get Ligaen)
Karl Jonsson, ny från Karlskoga
Jaeden Martin
Sebastian Ehrenflod
Gustav Särenborg
Isac Lagander
Andreas Röykås Marthinsen

Krister omdöme: **
Har drabbats av några riktigt tunga tapp i Jakob Stridsberg, Christoffer Persson och Johan Malmborg, tapp som kommer bli omöjliga att ersätta. Men man har fått in en rutinerad och meriterad defensivback i Axel Eidstedt som kan svälja mycket istid i boxplay och i slutet av matcher när man behöver stänga en ledning. Karl Jonsson kan säkert göra en del poäng, det visade han under sina låneperioder till hockeyettanklubbar säsongen som gick. I Sebastian Erenflod, Jaeden Martin och Gustav Särenborg fick man behålla tre fysiskt spelande talanger. Men än så länge så känns backsidan väl ihålig, framför allt saknas spelande backar med rutin. Betyget blir därför bara en stark tvåa.

Centrar

Adam Hirsch
Karl Smedberg
Anton Johansson
Hugo Rostedt

Kristers omdöme: ***
Behåller hela sin centerkvartett. Adam Hirsch är en fartfylld center med bra blick och teknik, en skicklig offensiv center. Karl Smedberg har rätt fina händer medan Anton Johansson och Hugo Rostedt är två bra tvåvägscentrar men kanske inte med de största offensiva skillsen.

Yttrar

Martin Thörnberg, ny från speluppehåll
Jesper Thörnberg, ny från Herlev Eagles (Danmark, Metal Ligaen)
Alex Ek, ny från Visby
Kristian Röykås Marthinsen
Kalle Hult, ny från Nybro
Emil Larsson
Oliver Wallqvist

Kristers omdöme: ****
Söker fortfarande efter ett par yttrar men det man redan har skäms verkligen inte för sig! Martin Thörnberg har 588 SHL-matcher och 126 slutspelsmatcher med ett snitt på över en halv poäng per match och hela 97 landskamper. Utrustad med ett ruggigt skott som varit dödlig också på högsta nivå. I brodern Jesper så har man också en poängspruta med många allsvenska säsonger med bra produktion. Nyförvärvet Alex Ek är en offensivt skillad spelare med bra teknik och fart, god teknik och dessutom målsinne. Målsinne och teknik har också Kristian Röykås Marthinsen. Kalle Hult och Emil Larsson är mer hårt jobbande rollspelare och gör stor nytta på så vis.

Tränare

Per Gustafsson

Kristers omdöme: ****
Går in på sin sjunde säsong som tränare i Dalen och den förra var hans klart mest framgångsrika. Visst har han nått allettan någon gång tidigare, men nu vann han västra ettan och kom tvåa i allettan södra, det var ett stort kliv framåt. Duktig på att sätta defensiven.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 17*
Dalen har tappat tre riktigt tunga pjäser på backsidan, pjäser som till stor del låg bakom framgången säsongen som gick. Hålen som dom lämnat måste fyllas bättre om man inte ska stå utanför kampen om allettanplatserna.

Tobias Johanssons kommentar om Dalen:
Imponerade i västra serien förra säsongen och kom tvåa i Allettan och var utan tvekan förra säsongen succélag. Större tapp i Henrik Neubauer, Christoffer Persson och framför allt backen Jakob Stridsberg men bygger vidare på stommen med en riktigt bra målvakt i Oscar Malm längst bak och Martin Thörnberg är kvar och nu dessutom en hel säsong. Nyförvärven imponerar. Axel Eidstedt är i mitt tycke för bra för ettan. Poängspelaren Jesper Thörnberg kommer tillbaka, Alex Ek är en toppspelare i ettan och Kalle Hult var lyckosam senast i Dalen och adderar rutin och tuffhet. Dalen är nu tillbaka i den stentuffa södra serien men kommer klara sig bra, utan tvekan ska man vara med i racet om platserna till Allettan.

5. Vimmerby

Placering föregående säsong
Grundserien 5:a
Allettan 3:a
Ut i kvartsfinalen med 2-1 i matcher mot Troja

Målvakter

Gustav Bågenvik
Robin Christoffersson, ny från Östersund

Kristers omdöme: ****
Tomas Rydén lämnar för allsvenskan och lämnar givetvis ett hål efter sig. Men ersättaren Robin Christoffersson håller bra klass och kvar blir en annan stabil sista utpost i Gustav Bågenvik. Det känns som att målvaktspositionen kommer att kunna ge stadga också kommande säsong.

Backar

Aku Alho, ny från Kiekko Espoo (Finland, Mestis)
Pelle Ström
Christian Lindberg
William Dageryd, ny från Boden
Måns Krämer, ny från Hanhals
Helge Holmstrand

Krister omdöme: ***
Vimmerby hakar på den finska trenden och värvar Aku Alho från Mestislaget Kiekko Espoo. En back som beskrivs som en fysiskt spelande back, och det kan man också utläsa när man ser utvisningsstatistiken, 172 utvisningsminuter på de senaste två säsongerna. Frågan är om han kommer att bli en tillgång eller en belastning? Pelle Ström är dock aldrig en belastning, utan en solid back med ledaregenskaper på isen. Christian Lindberg är också en bra back, och det ska bli spännande att se vad talangerna William Dageryd, Måns Krämer och Helge Holmstrand får för utveckling.

Centrar

Tatu Kokkola
Jakob Karlsson
Pierre Gustavsson

Kristers omdöme: ***
Står just nu med tre centrar och ska antagligen ha in en till (om inte en ytter får spela center). En andra finne in i laget är Tatu Kokkola, en center med näsa för poäng i finska Mestis, ett snitt på 0,71 är bra. En lite lustig detalj är att medan backen Aku Aho är en riktig buse, så har Tatu blivit vald till seriens störste gentleman två gånger (en i Mestis, en i J20). Jakob Karlsson fick först silkessnöret inför föregående säsong, men togs sedan till nåder och gjorde ännu en bra säsong, en riktig personlighet. Pierre Gustavsson är en mycket duktig tvåvägscenter. Så de som är på plats är riktigt bra, men man saknar ännu en pusselbit, så det blir en väldigt stark trea i betyg så här långt.

Yttrar

Anton Carlsson
Niki Koskinen, ny från IPK (Finland, Mestis)
Lucas Jidenius, ny från Mariestad
Todd Winder
Hugo Olilla, ny från Linden
Ludvig Vännström
Gustav Jansson
Philip Elgestål

Kristers omdöme: ****
Anton Carlsson har imponerat på mig de senaste två säsongerna, en bra ytter med både fart och spelsinne. Borde kunna vara en bra center. En tredje invärvad finne finns också på yttersidan. Niki Koskinen snittar över en halv poäng per match i Mestis och har haft bra plus/minus, han lär bli en tillgång. Har spelat med Tatu Kokkola vilket givetvis också borde underlätta. En annan bra värvning är Lucas Jidenius. Lucas är ett ständigt hot med sin fart och vann också slutspelets poängliga föregående säsong. I Todd Winder så har de en äkta målskytt. Kanadensaren noterades för 21 mål under säsongen, varav sex i slutspelet, trots starkt begränsat med istid. Hugo Olilla hade en kanonsäsong sin första som senior men lite trögare andra, men där finns en hög potential. Philip Elgestål är en av ettans snabbaste skridskoåkare, men väger väldigt lätt vilket gör att han lätt blir bortplockad. Men en väldigt duktig boxplayspelare.

Tränare

Staffan Lundh, ny från time out

Kristers omdöme: ****
Staffan Lundh ledsnade på hockeyn och blev istället klubbchef i innebandylaget Lockerud säsongen som gick. Men nu har han fått upp suget igen och det är en riktigt duktig tränare, med meriter från allsvenska Karlskoga bland annat. En stark fyra.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 18*
Omtalade tränaren Phil Horsky ut, nye Staffan Lundh in. Det är en rätt stor förändring vad gäller ledarskap. Men Phil har ändå fått resultat med laget, det ska bli spännande att se om Staffan kan få ut lika mycket. För visst finns det potential i laget, men man har ändå inte riktigt samma starka uppställning ännu som flera andra lag i serien. Men visst kommer Vimmerby vara med och bråka om en allettanplats i höst!

Tobias Johanssons kommentar om Vimmerby:
Sedan laget tog klivet upp i ettan 11/12 har man varit ett av serien stabilaste lag men aldrig lyckats gå riktigt långt när det drar ihop sig. Phil Horsky har varit framgångsrik och ersätts nu utav rutinerade Staffan Lund. Laget har en del tunga tapp både defensivt och offensivt och det mest märkbara är målvakten Tomas Rydén som landat i hockeyallsvenskan och TAIF. Rydén har i flera säsonger varit en av de bästa i ettan, nu ska Bågenvik och nya Christoffersson axla det ansvaret. Båda har tidigare visat att man håller bra klass. En spelare som Hugo Ollila ska bli kul att se efter flera framgångsrika säsonger i Linden. Likaså Philip Elgestål som var riktigt bra i Hanhals men inte fick det att stämma i Mariestad. Vimmerby har en del platser kvar att fylla och har satsat på Mestisfinnar som tillsammans med målvakterna måste lyckas. Dessutom bör Oscar Carlsson signa om eller ersättas. Viktigt att man fick behålla Todd Winder. Summa summarum för Vimmerbys del så tror jag åter igen på en stabil säsong från smålänningarna, men ser inte riktigt att man kommer gå långt denna säsong heller.

4. Kalmar

Placering föregående säsong
Grundserien
9:a
Fortsättningsserien
2:a

Målvakter

Jonathan Stålberg, ny från Kumla
Hugo Engsund, ny från Oskarshamn J20

Kristers omdöme: ***
Jonathan Stålberg har vandrat runt i tre olika hockeyettanklubbar nu utan att få något riktigt genombrott. Tar han chansen i den fjärde? Som kollega så får han Hugo Engsund, kusin till bröderna Oskar och Filip, Engsund som båda spelar SHL-hockey. Filip har bra stats i J20, men är oprövad på seniornivå. Det gör att målvaktspositionen känns lite osäker, blir det fågel eller fisk?

Backar

Eric Israel, ny från Rapid City Rush (USA, ECHL)
Sebastian Ottosson
Anton Brandhammar, ny från Forshaga
Libelin Bäckström Valiant
Erik Norén, ny från Kumla
Jonathan Lundgren, ny från Lejon

Krister omdöme: ***
Det ska bli spännande att se vad Eric Israel kan få ut i svensk hockey. Han kommer från ECHL, en liga som håller hög klass, så han borde absolut kunna bli ett vasst kort när han väl anpassat sig till de större rinkarna. Sebastian Ottosson vet vi redan håller toppklass som offensiv back. Offensiv är också Anton Brandhammar, han är nästan en extra forward på isen ibland. Det kan bli lite fel i egen zon ibland, men offensivt håller han bra klass. Libelin Bäckström är en fysisk back som kommer få ta stort defensivt ansvar. Saknar ännu något eller ett par namn.

Centrar

Victor Crus Rydberg
Oliver Arle Östergren, ny från Kumla
Robin Dahlstedt
Filip Nordström, ny från Karlskrona

Kristers omdöme: ****
Kalmars klart vassaste lagdel, en stark fyra! Victor Crus Rydberg är en riktig lirare med grym blick, en stark offensiv center. Oliver Arle Östergren har gjort det kanonbra i ett svagt Kumla, också han främst en offensiv kraft. Det ska bli spännande att se vad han förmår i en starkare lag. Robin Dahlstedt och Filip Nordström är två duktiga tvåvägscentrar som tar stort ansvar över hela banan.

Yttrar

Niko Ahoniemi, ny från Ketterä (Finland, Mestis)
Linus Dahlstedt
Linus Skager, ny från Karlskrona
Jesper Sellin
Victor Laz, ny från Krif
Ludvig Svensson Träff, ny från Mörrum
Marcus von der Geest
Carl Sjöberg, ny från Lindlöven
Gabriel Olsson

Kristers omdöme: ****
Finska Mestis mest utvisade spelare och ändå ett poängsnitt på nästan en poäng per match, Niko Ahoniemi svävar mellan galenskap och genialitet. Om det blir fiasko eller succé återstår att se. Linus Dahlstedt är dock ett säkert kort, han ger alltid allt och har också bra näsa för mål. I Linus Skager har man plockat in en ruggigt skridskostark spelare som vände ut och in på SHL-backar för ett par säsonger sedan. Även Jesper Sellin tillhör den skridskostarkaste procenten i ettan, men han har också bra poängsinne. Så spetsen finns på yttersidan, men det finns också ett djup med vettiga värvningar i Victor Laz och Ludvig Svensson Träff.

Tränare

Viktor Tuurala, ny från Väsby

Kristers omdöme: ****
Förde upp Väsby till allsvenskan men fick där sparken mot slutet av säsongen. Sägs vara en väldigt speciell tränare, men samtidigt en bra lagbyggare. Har tidigare endast tränat Väsby, det ska bli spännande att se vad han kan få ut av Kalmar.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 18*

Nya sportchefen Daniel Stolt har byggt om rejält och har lyckats väldigt bra med de offensiva delarna av laget. Målvaktssidan känns dock som ett osäkert kort och backsidan saknar ännu ett par namn. Men att man utmanar om en allettanplats står klart.

Tobias Johanssons kommentar om Kalmar:
KHC bygger om och bygger nytt. Hittills 14 nya spelare in och dessutom en helt ny tränarduo i Tuurala/Styf. Jag tror det kommer ta lite tid att få allt på plats för årets upplaga av Kalmar och dessutom börjar man med 6 raka bortamatcher innan man flyttar in i den nya toppmoderna arenan. Här finns det massor av unga intressanta spelare som adderats av sportchef Daniel Stolt. Skager, Östergren, Laz, Ahoniemi är alla potentiella spelare i toppen av poängligan. Dessutom ska det in en spetsfinne till. Addera på det Crus Rydberg, Linus Dahlstedt, Jesper Sellin och Filip Nordström så förstår man att offensiven inte kommer vara att bekymmer i Kalmar även om jag gärna hade sett att både Kim Runermark och Johan Järlefelt hade varit kvar. Defensivt är jag mer frågande och osäker. Kapten Ottosson håller hög klass både offensivt och defensivt, Anton Brandhammar en mycket intressant offensiv back och det finns potential i -01 backarna. Amerikanska Eric Israel har fina meriter och måste lyckas. Målvaktssidan är inte den där riktiga spetsen även om Stålberg var riktigt bra i ett defensivt starkt Vimmerby. Kommer målvakterna upp i klass och importerna håller vad utsago säger, ja då tror jag på Allettan men det krävs en bra start på bortaturnén. Frågar mig också om man inte är lite för snälla på papperet i alla fall.

3. Tranås

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Fortsättningsserien 4:a
Kvalserien till hockeyettan 1:a

Målvakter

Emil Jidskog, ny från Herlev Eagles (Danmark, Metal Ligaen)
Victor Jonsson, ny från Boden

Kristers omdöme: ****
En stark fyra. I de både ”hemvändarna” Emil Jidskog och Victor Jonsson har man ett målvaktspar få lag kan matcha. Emil har ett antal allsvenska säsonger i meritlistan men kommer senast från Danmark där han kanske inte haft de bästa siffrorna de senaste säsongerna, men visst är hans potential hög. Victor Jonsson gjorde det bra i Boden men hamnade på bänken sedan Kevin Lindskoug anslöt.

Backar

Otto Huttunen, ny från IPK (Finland, Mestis)
Fredrik Lindström
Jonas Fredriksson, ny från Halmstad
Oscar Karlsson
Oskar Lindgren, ny från Vimmerby
William Wennström
Love Palm

Krister omdöme: ****
I nye finnen Otto Huttunen så har man fått in riktig spets. Har blivit vald till månadens spelar i Mestis och har också vunnit assistligan. Men inte bara en bra passningsspelare, han är också rightare och har bra storlek. Har också fått chansen i Liiga vilket visar att han tillhör toppen bland Mestisbackarna. Fredrik Lindström har lite samma egenskaper, en bra passningsspelare med storlek som kan smälla på. Jonas Fredriksson är en bra värvning, en spelande back med rutin. Oscar Karlsson och Oskar Lindgren får ta det defensiva ansvaret och kommer sköta det bra. Och hur stor roll kommer talangen Love Palm få?

Centrar

Anders Skoog
Filip Peterson
Lukas Isaksson
Petter Eklöf

Kristers omdöme: ****
På centersidan är Tranås välbesatta. Filip Petersson gick skadad stora delar av förra säsongen men ska nu vara på väg tillbaka. Det innebär att man nu har tre poängstarka centrar då också Anders Skoog och Lukas Isaksson är producerande. Skoog är otroligt spelskicklig och teknisk och väldigt skicklig när han får tid på sig medan Petersson och Isaksson är skridskostarkare. Petter Eklöf kommer få ikläda sig rollen som fjärdecenter.

Yttrar

Petter Eklöf
Rasmus Koskinen
Erik Brissle
Ivar Arnesson
Mathias Hellgren, ny från Hudiksvall

Kristers omdöme: ***
Det saknas ännu flera ytterforwards, men det är i alla fall klart med en viktig förlängning: Pontus Eklöf aviserade att han sökte sig uppåt, men valde till slut att fortsätta. Det var en viktig pusselbit för Tranås. Kvar blir också hårt jobbande Rasmus Koskinen, Erik Brissle och Ivar Arnesson. Men än så länge är forwardssidan tunn och trean är mycket svag.

Tränare

Arto Miettinen

Kristers omdöme: ***
För första gången så ska Arto Miettinen ansvara för ett seniorlag. Han har tidigare endast assisterat och har då varit omtyckt. Men det är en annan sak att vara huvudansvarig, en omställning som kan vara nog så knepig. Men visst har han nytta av att ha varit med i seniorbåset under ett antal år.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 18*
Förra säsongen var katastrofal för Tranås, men man har gjort sin läxa och förstärkt bra på den fallerande målvaktssidan och dessutom plockat in ett par spelskickliga backar. Centersidan är intakt och bra, medan yttersidan fortfarande saknar rätt mycket. Allettanplatsen kan dock vara inom räckhåll med rätt kompetens in där.

Tobias Johanssons kommentar om Tranås:
Sedan 18/19 när Tranås spelade kvalserie till HA har det gått lite i stå och förra säsongen blev det negativt kval. Arto Miettinen debuterar som headcoach på seniornivå och det ska bli intressant att se vad han kan göra med årets upplaga. Målvaktssidan är helt ny med Emil Jidskog och Victor Jonsson och den håller högsta klass. På backsidan ser nya finnen Huttunen intressant ut och Oskar Lindgren från Vimmerby är stabil, kvar finns dessutom en av de allra bästa backarna i ettan i Fredrik Lindström. Ska bli intressant att följa blott 17-åriga Love Palm som redan förra säsongen bokfördes för närmare 20 matcher i ettan. Tranåsfostrade backen Albin Torstensson försvinner och kommer vara saknad. Offensivt har man lyckats behålla merparten av spetsen undantaget Hampus Olsson. In kommer Erik Brissle som är en etablerad hockeyettanspelare som det dessutom finns mer att ta utav. Dessutom en målvaktsduo som kommer vinna mycket poäng åt laget. Har man hämtat sig från senaste säsongernas fiasko så bör vara med i jakten på Allettan.

2. Mörrum

Placering föregående säsong
Grundserien 4:a
Allettan 6:a
Ut i åttondelsfinalen med 2-0 i matcher mot Vimmerby

Målvakter

Didrik Jansson, ny från Tingsryd
Emil Cederlund, lån från Tingsryd

Kristers omdöme: ****
Två unga (20 år) målvakter som säsongslånades in från Tingsryd förra säsongen och som då gjorde succé. Framför allt Didrik Jansson. Emil Cederlund inledde med att få stå mest, men Didrik klev sedan fram och hade väldigt fina siffror (93,2 i räddningsprocent och 2,18 i GAA) i slutet. Dock kan andraåret ofta vara tuffare, men betyget blir ändå högt.

Backar

Caleb Efting
Andreas Anarp
Albin Hernod
Filip Brahm
Linus Olsson
Linus Björk

Krister omdöme: ***
Behåller sin backsida intakt och har då två offensivbackar i Caleb Efting och Andreas Anarp, och två mer fysiska defensivbackar i Albin Hernod och Filip Brahm, Linus Olsson och Björk är två ok komplementsbackar. Saknar dock den riktiga spetsen på backsidan.

Centrar

Adam Ingvarsson
Jesper Hultberg
Alexander Karlsson, ny från Vännäs
Edvin Hansson

Kristers omdöme: ****
Adam Ingvarsson har varit skadeförföljd med tre allvarliga hjärnskakningar och förra säsongen så fick han spela på smärtstillande efter problem med skridskorna. Nu ska han dock vara fit for fight igen och det är goda nyheter för Mörrum som med Adam får en kille som kan göra mycket på egen hand. Har gjort ett antal drömmål där han drar hela laget innan han lägger in pucken. Jesper Hultberg är inte lika stor talang, men jobbar hårt och gör också en hel del poäng. Alexander Karlsson tar steget från den norra ettan till den södra, det brukar vara ett rätt stort steg att ta, poängproduktionen brukar sjunka en hel del, men han gjorde det bra i Vännäs säsongen som gick. Edvin Hansson känns som ett rätt svagt kort på fjärdecenterrollen vilket gör att också fyran i betyg är svag.

Yttrar

Johan Henrion, ny från Ravensburg Towerstars (Tyskland, DEL2)
Marcus Paulsson
Hampus Melén
Adam Bäckstrand
Oscar Holst
Khalid Ibrahim
Martin Söderberg, ny från Kiruna IF
Sebastian Freed Karlsson, ny från Örnskölsvik
Noah Liljegren Blomqvist, ny från Tingsryd J20

Kristers omdöme: *****
Vilken ytterforwardssida! En före detta allsvensk skytteligavinnare i John Henrion. En före detta landslagsspelare i Marcus Paulsson. Dessutom tre välväxta poängspelare i Hampus Melén, Adam Böäckstrand och Oscar Holst. En lirare i form av Khalid Ibrahim. Och så vidare… Så stark fyra det bara går att få.

Tränare

Thomas Engman

Kristers omdöme: ****

Gjorde det bra i Strömsbro och fick också ihop det till slut i Mörrum, även om insatserna var upp och ner. Men tillförde ett lugn och en trygghet i laget som fick till två spurter i slutet av serierna som gav slutspel.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 20*
Mörrum tog ett stort kliv framåt under Thomas Engmans ledarskap och nu siktar man på att behålla till stora delar samma manskap men krydda det med väl valda kort. John Henrion lär till exempel spetsa en redan stark offensiv ytterligare. Backsidan är än så länge det svaga kortet, men där lär ytterligare något starkt namn ramla in. Men att Mörrum är en väldigt stark kandidat till en allettanplats är säkert.

Tobias Johanssons kommentar om Mörrum:
Förstod det på hockeyettans årsmöte som att Goiset ska upp i år, så bra tycker jag personligen absolut inte att der ser ut, men att man kommer tillhöra toppen av grundserien och vara med en bra bit vidare, ja! Mörrum har fått behålla i stort sett allt man velat behålla, undantaget är Filip Owesson. Prestigevärvningen John Henrion kommer ha lekstuga tillsammans med Paulsson, inte minst i en grundserie. Offensivt finns det mycket kvalité i Bäckstrand, Ibrahim, Melén, Ingvarsson. Dessutom fått in lite intressanta spelare i Alexander Karlsson och Martin Söderberg som ger tyngd. Sen finns loket Oscar Holst kvar. Målvaktssidan med inte minst Didrik Jansson som överraskade alla förra säsongen är kvar, men jag är däremot frågande till backsidan som inte matchar offensiven och är Goisets svaga punkt på papperet, men här ska det säkert in minst 1-2 backar till. Duktiga Thomas Engman är kvar som headcoach och han förfogar totalt sett över ett lag som kommer gå till allettan, annars är det fiasko med tanke på den uttalande satsningen.

1. Nybro

Placering föregående säsong
Grundserien 2:a
Allettan 1:a
Kvalserien till allsvenskan 2:a

Målvakter

Robin Johansson
Pontus Eltonius, ny från Huddinge

Kristers omdöme: *****
Robin Johansson var ettans bästa målvakt säsongen som gick, och när han nu får en annan toppmålvakt som backup så måste man säga att målvaktssidan håller allsvensk klass.

Backar

Markus Västilä, ny från Nove Zamky (Slovakien, Extraliga)
Viktor Bolin
Erik Lindström
Niklas Dahlberg, ny från Kalmar
William Alftberg
Anton Schagerberg
Jesper Mångs
Melker Bergman

Krister omdöme: ****
Markus Västilä är en vass offensiv förstärkning, en back med väldigt bra blick men som också är skridskostark. Även värvningen av Niklas Dahlberg är främst för att förstärka offensiven, även om han inte är oäven också defensivt. I övrigt väljer man att behålla sin backstomme, med spetsar i rutinerade Viktor Bohlin och Erik Lindström, men också övriga backar håller bra ettanklass. En stark fyra.

Centrar

Eero Savilahti
Fredrik Strömgren
Adam Persson
Robin Wengdahl

Kristers omdöme: ****
En centersida med såväl spets som bredd. Alla fyra skulle kunna spela toppcenter i många av hockeyettanlagen. Savilahti och Strömgren är mer skillade, medan Adam Persson spelar mer på attityd och hela tiden ligger på gränsen för det tillåtna, ibland också över. Stark fyra.

Yttrar

Janne Väyrynen
Janne Kettunen
Sebastian Borg
Simon Hansson
Hannes Johansson, ny från Tingsryd
Oliver Nilsson, ny från Tingsryd

Kristers omdöme: ****
Att Janne Väyrynen stannar var verkligen goda nyheter för Nybro. Den hårdskjutande finnen hade ordentlig mållavemang och nu satsar man på ännu en finsk Janne, nämligen Kettunen. Också han säga vara en hårdskjutande herre med fin poängskörd under sina säsonger i Mestis. Sebastian Borg är främste svensken i forwardsgarnityret och är god för uppåt en poäng per match. Hansson, Nilsson och Johansson är nog mer tänkta för checkingroller. Det saknas också ett antal pjäser, och känner jag storsatsande Nybro rätt så kan det bli ytterligare tunga spetsar. Men redan nu så får man en fyra i betyg, så pass stark ser den ut redan.

Tränare

Mikael Tisell

Kristers omdöme: ****
Nybro inledde säsongen trögt då den defensivtänkande Mikael Tisell tänkte lite väl mycket på försvaret först. Men så kom några vassa finnar in och gav laget de enkla målen och sedan var de med och stred om allsvenska platsen hela vägen in i mål. Men så hade han också ettans starkaste spelarmaterial till förfogande.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 21*
Nybro var starka redan förra säsongen, nu steppar man upp ett snäpp till. Trots att laget saknar flera forwards så är man redan laget att slå. Stora favoriter i södra ettan.

Tobias Johanssons kommentar om Nybro:
Här har det inte sparats på krutet och bortsett från Rasmus Johansson och Matej Galbavý så känns det som att man fått behålla precis det man velat. Till det redan starka laget från förra säsongen har man signat upp ett koppel av riktigt bra spelare på hockeyettan nivå. De som sticker ut är Janne Kettunen, Hannes Johansson och Markus Västilä. Men viktigast av allt är ett ettans bästa målvakt Robin Johansson blev kvar tillsammans med finnarna Janne Väyrynen och Eero Savilahti. Dessutom finns sedan innan flera riktiga bra spelare där jag håller Adam Persson allra högst, en av de klokaste och mest konsekventa spelarna i hela ettan. Nybro kommer utan tvekan nå Allettan och bör sett till vad man har på papperet nå en kvalserie så småningom. Mitt enda frågetecken är om det är för mycket av det goda och kommer spelare som är vana att käka mycket istid acceptera en anonymare roll. Tränare Micke Tisell är en av de allra mest rutinerade i ettan och ska ha verktygen för att hantera detta. Men om resultaten inte kommer så vet vi att den kräsna Nybropubliken kommer att börja gnälla och hur kommer laget då hantera en sådan eventuell press när det på förhand bara pratas om uppflyttning till Hockeyallsvenskan framåt våren? Nybro har en av ettans högsta spelarbudgetar och man förfogar över ett riktigt vasst lag, får man ihop det så är man favoriter till avancemang i min bok.

Sammanfattning

Krister sammanfattar södra ettan:
Nybro får finna sig i att vara stora favoriter och Mörrum ser tack vare en riktigt stark offensiv ut att kunna vara något av en andrahandsfavorit. Och kommer inte Hanhals sist så har de storskrällt. Men bland resten av lagen känns det helt öppet kring vilka som ska ta de tre återstående allettanplatserna. Även Karlskrona, trots att de har särklassigt svagast trupp just nu. Men så har de också flest platser kvar att fylla, och då det lär vara spetsen som återstår går det inte heller räkna bort dom.

Så starka är lagen i västra ettan just nu!

Silly season har nu kommit en bra bit in och många trupper ser mer eller mindre kompletta ut, även om de flesta lag ännu har en del pusselbitar kvar att lägga. Men jag tycker att det ändå finns tillräckligt mycket substans i trupperna för att man ska kunna ge dom ett tidigt omdöme, hur de står sig och vad som behöver läggas till. I denna genomgång så tänkte jag presentera de tio lagen i den västra ettan och hur deras trupper står sig. Jag gör det genom att ge lagdelarna betyg från 1* till 5* enligt följande skala:

* Hockeytvåanklass
** Låg ettanklass
*** Medel ettanklass
**** Hög ettanklass
***** Allsvensk klass

Men för att ge er ytterligare perspektiv så har jag också fått en rutinerad kompanjon som också ska få ge sin syn på lagbyggena. Göran Strid har varit ordförande i Skövde IK i ett par omgångar, men han har också suttit i Vita Hästens sportgrupp, och han är mycket väl insatt i hockeyettan.

Men nu kör vi igång och vi börjar väl för spänningens skull med laget vi just nu rankar tia.

10. Kumla

Placering föregående säsong
Grundserien 8:a
Fortsättningsserien 5:a
Kvalserien 2:a

Målvakter

Elias Olofsson (Ny från Grums)
William Kias (Ny från Örebro J20)

Kristers omdöme: ***
Elias och William kämpade faktiskt redan förra säsongen om målvaktsspaden då William lånades ut till Grums från Örebro J20. Då hade William riktigt bra statistik, 92,4 i räddningsprocent och endast 2,69 i insläppta mål i snitt på sina 10 matcher, medan Elias hade 89,6 och 3,87 på sina 11 spelade. Jag ser det dock som en öppen kamp mellan två rätt oprövade målvakter men med stor utvecklingspotential. En svag trea.

Backar

Jacob Sandberg (Ny från Tyringe)
William Berglind (Ny från Karlskrona J20)
Hampus Dahlqvist
Elias Lustig (Ny från Kalmar)
Hampus Rönning (Ny från Örebro J20)

Krister omdöme: *
Värvningen av Jacob Sandberg är riktigt bra, Jacob kom faktiskt trea i Tyringes interna poängliga som back och fick massor med istid. Men i övrigt ser det minst sagt magert ut, det saknas både rutin och storlek, äldste back är 21 år och tyngste back väger 86 kg. Kumlas backsida imponerar inte.

Centrar

Carl Berglund (Ny från Karlskoga)
Oscar Berghult (Ny från Malung)

Kristers omdöme: **
Värvningen av Carl Berglund från Karlskoga är lysande. Han har under flera år personifierat lagets kämpar- och grishockey, och han kommer vara en blåslampa i röven för alla andra i laget. Det är mer som pådrivare än för sina hockeykunskaper han kommer bli viktig. Också Oscar Berghult är en bra värvning. Han gick visserligen ytter i Malung, men det finns kvaliteter att spela center hos honom också, och då Kumla saknar sådana så lär 22-åringen få spela i den centrala positionen. Kan mycket väl göra 30 poäng i vinter. Men det saknas ännu ett par pusselbitar och fram tills dess så kan inte betyget bli mer än en svag tvåa.

Yttrar

Daniel Lindberg
Eric Karlsson (Ny från Grums)
Victor Cubars (Ny från Hvidovre II)
Oscar Svanborg
Victor Sand
David Harrysson

Kristers omdöme: *
I Daniel Lindberg har man poänggaranti, senaste säsongen så gjorde den spelskicklige yttern hela 57 poäng! Men utöver 24-åringen så ekar det tomt bland spetsforwardsen speciellt sedan Oliver Arle Östergren lämnat för Kalmar och Viktor Wänghult dröjer med besked. Visserligen har man fått in ett par spännande talanger i Eric Karlsson och Victor Cubars, men att förvänta sig att de ska bära laget är mycket begärt. Nej yttersidan behöver få in både ytterligare spets och bredd och jag tror säkert att man fortfarande hyser förhoppning om att Wänghult till slut ska bestämma sig för att köra en säsong till.

Tränare

Robert Bergh

Kristers omdöme: *
Robert har en gedigen karriär som spelare i Kumla, men han har också spelat allsvenskt med Karlskoga. Men som tränare har han endast tränat TV-puckslag, så han har med andra ord en hel del att bevisa ännu för att betyget ska bli bättre.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 8*
Kumla har en helt ok målvaktssida och något bra namn i varje lagdel, men man saknar bredd och spets bland framför allt yttrarna. Centersidan är bara halvbesatt och lär stärkas upp innan det drar igång. Det är dock svårare att göra något åt tränarsidan, den kommer att vara oprövad. Detta gör sammantaget att Kumla just nu måste ses som bottenlaget i serien.

Göran tycker till om Kumla:
Carl Berglund till Kumla är bingo för vilket lag som helst, så varför Kumla? Sannolikt beror det på sociala faktorer. Tillskottet kommer inte att hjälpa. Tappet av vassa spelare som höll Kumla vid liv kan inte kompenseras hur hårt man än jobbar. Förra säsongen levde man på en femma och det kommer inte att gå igen. Just nu är bara 15 spelare klara och för mig är Kumla klar jumbo, en nivå lägre än övriga nio lag. Kommer laget att ta mer än 15 poäng?

9. Köping

Placering föregående säsong
Grundserien 7:a
Fortsättningsserien 4:a
Kvalserien 1:a

Målvakter

Jonas Eneroth
Oscar Svensson (Ny från University of Wisconsin)

Kristers omdöme: ****
Jonas Eneroth var ruggigt bra säsongen som gick. Hade 92,4 i räddningsprocent under säsongen för att i kvalet neråt noteras för ruggiga 96,1 på sex matcher. En toppmålvakt i serien som nu kompletteras av spännande Oscar Svensson som spelat universitetshockey i USA de senaste säsongerna.

Backar

Martin Jörgensen
Alexander Björklund (Ny från Borås)
Emil Norstedt
Kevin Jansson
Ludvig Hultgren
Gustav Grankvist (Ny från Malung)

Kristers omdöme: *
Alexander Björklund är en intressant värvning och Martin Jörgensen är en back av ok klass, men det känns tunt, väldigt tunt.

Centrar

Marcus Vitanen
Christoffer Norlin (Ny från Linden)
Eric Eljas (Ny från Leksand J20)
Karl Sand (Ny från Enköping)

Kristers omdöme: **
Marcus Vitanen är för bra för bottenlaget Köping men förblir trogen. Heder åt den skridskostarke lille centern för det. Christoffer Norlin är också en bra center, men i övrigt är det oprövat. En stark tvåa ändå med tanke på de två förstacentrarna.

Yttrar

Eric Juhlin (Ny från Växjö J20)
Mattias Kemppi (Ny från Sollentuna)
Linus Gustavsson
Edvin Johansson (Ny från Enköping)
Casper Åkesson (Ny från Tyringe)
Charles Backman
Viktor Burman (Ny från Tyringe)
Lukas Carlsson
Arvid Leremar (Ny från Kalmar)
Linus Nilsson

Kristers omdöme: **
Det blir en till väldigt stora delar ny forwardssida i Köping. Två av de mer spännande namnen är Eric Juhlin och Mattias Kemppi. Båda gjorde det bra på juniornivå men har också hunnit visa upp sig en säsong på hockeyettannivå och gjort det bra. Linus Gustavsson är en av få spelare som är kvar och han lär också få en stor roll. Men den riktiga spetsen saknas, så det blir inte mer än en tvåa.

Tränare

Johan Hellström

Kristers omdöme: **
Var senaste säsongen med och ledde Borås till degradering och innan dess så ledde han Skövde i två säsonger utan större framgång.

Totalt

Kristers omdömentotalt:11*
Framför allt känns backsidan väldigt tunn, men man skulle också behöva ha in någon center och en spetsforward (minst). Målvaktssidan räddar dom dock från en riktig bottenplacering.

Göran tycker till om Köping:
Jag måste nämna Jonas Eneroth som imponerar. En riktigt bra målvakt som platsar högre upp! Till detta Marcus Viitanen som är en av de bättre centrarna vi har i ettan trots sina 169 cm och 65 kg!  Alltid lika kul att se med sin finurlighet och spelsinne! Detta kommer ändå inte att räcka och några större tillskott lär det inte bli då truppen är i det närmaste full. Med all respekt för Johan Hellström som ny tränare från Borås och tidigare Skövde, så tror jag inte Johan kan göra underverk med laget som ser mer än grått ut.

8. Surahammar

Placering föregående säsong
Grundserien 12:a
Fortsättningsserien 3:a

Målvakter

David Otter (Ny från Boden)
Markus Ekholm Rosén (Ny från Malung)

Kristers omdöme: ***
Det var en liten skräll att David Otter gick från hockeyettangiganten Boden till hockeyettanslagpåsen Surahammar. Men han är faktiskt bara en av flera riktigt intressanta Suravärvningar. David får kampas i målet med en annan värvning, Markus Ekholm Rosén, som gjorde en rätt bra säsong i Kiruna AIF för två säsonger sedan, men som hade en tuffare fjolårssäsong. Jag tror att det kan bli en rätt bra kamp mellan de två.

Backar

David Lidström
Christoffer Udd
Anton Ahlin
Mattias Eklund
Oscar Forsman Larsson
Jesper Svadäng (Ny från Malung)
Sebastian Tellström Jovicic (Ny från Malung)

Kristers omdöme: **
David Lidström anslöt inför föregående säsong och bidrar med nyttig rutin från bland annat nio allsvenska säsonger. Christoffer Udd är också en bra hockeyettanback. Men sedan ser det tunnare ut, tappet av Kevin Lidström är tungt och tvåan är svag.

Centrar

André Astley
Jakob Forslund
Hampus Pettersson
Samuel Ander

Kristers omdöme: **

André Astley är en skicklig tvåvägscenter och i Jakob Forslund så har man en center som skulle kunna spela i en större klubb. Men Hampus Pettersson och Samuel Ander är inte centrar för en alletta, och omdömet blir därför bara en tvåa.

Yttrar

Lucas Söderlund (Ny från Mariestad)
William Otter (Ny från Kiruna IF)
Adam Karlsson (Ny från Malung)
Lukas Zukauskas (Ny från Kaunas, Litauen)Joker
Hugo Ek Koskela (Ny från Grums) talang
Lukas Henze (Ny från Lindlöven)
Marcus Wahlgren
Hugo Bergström
Samuel Lidström

Kristers omdöme: ***
Det är främst på yttersidan som Surahammar värvat bra. I Lucas Söderlund har man en potentiell supersniper och även William Otter är god för över 10 mål. Lägg därtill spännande unga spelare som Adam Karlsson och Hugo Ek Koskela som gjort det bra i svaga lag, och Lukas Hennze som är en skridskostark ytter med hög potential. Dessutom har man fått in en riktig joker i litauern Lukas Zukauskas som gjort bra med poäng i deras liga och också representerat Litauens landslag. Vad det betyder ska bli spännande att se. Sammantaget ett spännande yttersida med fin utvecklingspotential.

Tränare

Thomas Maikkula

Kristers omdöme: *
Ännu en TV-puckstränare med en hel del att bevisa.

Totalt

Kristers omdömentotalt: 11*
Såväl backsidan som centersidan känns ännu väldigt tunna och där är jag säker på att Surahammar ännu söker något för att vässa konkurrensen. Laget håller ändå en tillräckligt hög klass för att slippa jumboplatsen som man tidigare abonnerat på. Framför allt har man en spännande yttersida, och det ska bli intressant att se om oprövade tränare Thomas Maikkula kan få ut potentialen där.

Göran tycker till om Surahammar:
Poplaget på vårsidan som stormade in under vårserien och charmade hockeypubliken! Unga kanadensare rörde om i grytan och visade förstummade medspelare att det går att spela hockey bara man tycker det är kul och ger järnet! Hur är läget just nu? Ja, spännande värvningar som William Otter och Lukas Söderlund kan göra en del, men en plats bland topp fem är utesluten. Spännande hur som helst att följa superjumbon under så många säsonger! Ja, jag måste erkänna att här har jag fått en liten favorit!  

7. Forshaga

Placering föregående säsong
Grundserien 5:a
Allettan 3:a
Ut i åttondelen med 2-1 i matcher mot Visby

Målvakter

Eric Forsberg
Gustaf Griborn (Ny från Segeltorp)

Kristers omdöme: **
Det är en väldigt svag tvåa som Forshagas målvaktsuppsättning 21/22 får, tappet av David Söderberg (som slutar) är mycket kännbart. Eric Forsberg var backup säsongen som gick men imponerade inte när han fick chansen. Och Gustaf Griborn är inte heller en målvakt att luta sig emot när det blåser. Frågan är vem av dem som tar chansen att kliva fram och nypa förstaspaden?

Backar

Victor Berglind (Ny från Karlskoga)
Jesper Nordin
Herman Johansson (Ny från Visby)
William Eriksson (Ny från Grums)
Oscar Skärberg
Oscar Olsson
Linus Carlsson
Adrian Jonsson
Filip Norberg

Kristers omdöme: ****
I Victor Berglind får man en riktigt vass back med mängder av allsvensk rutin. Han kan mycket väl få spela tillsammans med offensivstarke Jesper Nordin, en back som är rörlig och bra med pucken. Ett annat tänkbart bra backpar är defensivstarke Herman Johansson och talangen William Eriksson. De båda nyförvärven har sina starka sidor i var sin ända av isen och skulle komplettera varandra bra. Oscarna Skärberg och Olsson är två helt ok hockeyettanbackar och sammantaget känns backsidan riktigt bra.

Centrar

Anton Klint
Jakob Ringsby
Linus Johnsson (Ny från Grums)
Oscar Jemail

Kristers omdöme: ***
Tappet av Henrik Olsén är tungt, även om Linus Jonsson känns som en spännande talang så är skridskorna väl stora att fylla ut. Tre av fyra centrar är dock kvar från förra säsongens succélag och det finns en bra nivå att plocka ut av centersidan.

Yttrar

Oliver Kandergård
Wilson Johansson (Ny från Mora)
Filip Olsson
Mikael Hedlund (Ny från Visby)
Victor Sandberg (Ny från Visby)
Emil Smedberg
William Johansson
André Fredriksson
Hédi Fatnassi
Linus Johnsson (Ny från Grums)
Viktor Owesten
Lucas Sanielsson (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
En stark trea. Oliver Kandergård är en fartfylld ytter med näsa för både mål och poäng. Wilson Johansson har redan 35 allsvenska och 9 SHL-matchers rutin trots att han är endast 20 år. Wilson gjorde som 18-åring stor succé i Lindlöven, så han är en riktig talang med stor potential att bli ett riktigt utropstecken i vinter. Filip Olsson, Mikael Hedlund och Victor Sandberg finns det också stor potential i. Kort sagt vimlar det av möjliga utropstecken bland forwards i Forshaga.

Tränare

Kristers omdöme:
Då det ännu saknas tränare kan jag inte ge något omdöme.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 12*
Laget har en väldigt talangfull och lovande trupp med en viktig lagpappa i Karlskogavärvningen Victor Berglind. Men man har en akkilleshäl på målvaktssidan och man står ännu utan tränare. Det kan bli både fågel och fisk av Forshaga kommande säsong.

Göran tycker till om Forshaga:
Succésagan från 20/21 riskerar att krascha. En av ettans absolut bästa tränare Dennis Hall lämnar och nyckelspelare har slutat eller lämnat, bland dem Anton Brandhammar som mer och mer liknar en handelsresande i hockey med sina fem lag på fem säsonger. Detta kommer inte att hålla. Arbetare i vingården är kvar och kommer att göra ett gediget arbete, men att ens utmana om topp fem kan man glömma eftersom truppen är i princip komplett. 

6. Linden

Placering föregående säsong
Grundserien 10:a
Fortsättningsserien 1:a
Ut i playin med 2-0 i matcher mot Mariestad

Målvakter

Anders Olsson

Kristers omdöme: **
Anders Olsson är en rätt bra hockeyettanmålvakt, liten men rörlig. Vem som ska komplettera honom återstår dock att se och fram till dess blir omdömet lågt.

Backar

Albin Johansson (Ny från Tingsryd)
Niklas Hjalmarsson
Filip Hedberg
Markus Hansson (Ny från Malmö J20)
Andreas Thelander (Ny från Leksand J20)

Kristers omdöme: ***
Har endast fem backar under kontrakt men backsidan ser ändå intressant ut. Albin Johansson är en klassback på hockeyettannivå och i Niklas Hjalmarsson och Filip Hedberg har man två backar av god hockeyettanklass. Av de två ynglingarna Markus Hansson och Andreas Thelander känns Andreas mest spännande sedan han visat framfötterna utlånad till Köping säsongen som gick. Men det saknas ännu några namn för att kunna ge annat än en mycket svag trea.

Centrar

Linus Ageborg
Filip Ljungdahl (Ny från Oskarshamn J20)

Kristers omdöme: *
Man saknar ännu underskrift från Andres Staforelli och Linus Lööf, två av topp tre-centrarna från föregående säsong. Och även om Filip Ljungdahl känns som en spännande talang så är det ändå ett rätt stort kliv att ta från superelit till hockeyettan, kanske speciellt på centerpositionen. Därför kan det inte bli mer än en etta i betyg än så länge, även om Linus Ageborg är en bra hockeyettancenter.

Yttrar

Tobias Sjökvist
Lucas Lagerstedt (Ny från Sollentuna)
Oscar Pettersson
Johan Cederberg
Alexander Sollén
Erik Lindskog (Ny från Färjestad J20)
Hampus Wallin
Alexander Larsson

Kristers omdöme: ***
Yttersidans tre stjärnor är med mersmak. Man har fått behålla mycket av det man ville behålla med bland annat poängstarka Tobias Sjökvist och Oscar Pettersson och tvåvägsspelaren Johan Cederberg. Sedan har man adderat med en riktigt bra spets i Lucas Lagerstedt som bör kunna ersätta flyktade Hugo Olilla fullt ut. Det ska dessutom bli spännande att se vad talangen Erik Lindskog kan göra på när han får vara med från säsongsstart, han imponerade under inlåningen i slutet av säsongen som gick.

Tränare

Joakim Lundholm

Kristers omdöme: ***
Går nu in på sin fjärde säsong som huvudansvarig i klubben och har tagit kliv med laget varje säsong.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 12*
Saknar ännu ett par namn på bakpositionen men framför allt ekar det tomt på centerhyllan. Med rätt namn där så kan det mycket väl bli en första alletta för Eskilstunalaget.

Göran tycker till om Linden:
Linden knallar på och verkar nu vara ett etablerat lag i ettan. Laget gjorde en strålande vårsäsong och förvånade med att nå ända fram till till slutspel, där man föll mot Mariestad, som vann rättvist. Man har lyckats med att bygga steg för steg, men truppen är fortfarande tunn med bara 16 spelare klara. Skall laget lyckas spetsa toppstriden och utmana de fem topplagen måste betydligt bättre spelare in. Det räcker inte med en av ettans bättre spelare, Tobias Sjökvist, som valt att stanna. Han behöver ha hjälp! 

5. Skövde

Placering föregående säsong
Grundserien 3:a
Allettan 10:a

Målvakter –

Kristers omdöme:
Saknar ännu målvakter och kan inte betygsättas.

Backar

Adam Thilander
Joel Werner
Anton Sundin (Ny från Halmstad)
Max Kardewall
Axel Abrahamsson
Elias Dynell (Ny från Leksand J20)
Fredrik Dahne

Kristers omdöme: ***
Har en av ettans allra bästa backar i Adam Thilander, en rörlig back med bra spelsinne som sväljer massor med istid. Joel Werner är en klassback med sina största förtjänster i defensiven. Anton Sundin och Max Kardewall är två välväxta backar med stor potential. Gränsfall på en fyra.

Centrar

Martin Olsson
Alexander Ternblad (Ny från Färjestad J20)
Oscar Forsmark
Erik Möller

Kristers omdöme: ***
En svag trea som mycket väl kan bli en fyra om Kristoffer Söder ansluter, annars kan tappen av Dennis Santesson och Henrik Thegel bli kännbara. Martin Olsson är en center med bra spelsinne som missade stora delar av föregående säsong och kan nästan räknas som ett nyförvärv. Oscar Forsmark är en ideal tredjecenter och Erik Möller och Alexander Ternblad lovande talanger.

Forwards

Anton Blomberg (Ny från Södertälje)
Jesper Emanuelsson
Alexander Henriksson
David Lundmark
Erik Dahné
Jesper Erlandsson
Anton Lundmark (Ny från Leksand J20)
William Frödelius

Kristers omdöme: ****
På forwards är Skövde välbeställda, speciellt sedan storskytten Anton Blomberg värvats in från allsvenska Södertälje. Jesper Emanuelsson med meriter från Frölunda är fartfylld och irrationell, Alexander Henriksson en riktigt attitydspelare med poängnäsa och bröderna Anton och David Lundmark har också potential att göra 30+poäng. Då saknas det ändå något spetsnamn ytterligare, så även om fyran är svag just nu lär den inte vara det till seriestart.

Tränare

Fredrik Ljunggren

Kristers omdöme: ***
Är inne på sin andra sejour som tränare i Skövde, men har ännu inte riktigt lyckats få laget att lyfta. De tar sig till allettan, men inte mer.

Totalt

Kristers omdöme: 13*
Saknar fortfarande målvakter helt och dessutom ryktas såväl Kristoffer Söder som något namn ytterligare in på back- och forwardssida. Lär absolut vara att räkna med i allettanstriden.

Göran tycker till om Skövde:

Med de 19 spelarna som nu är klara är det inte alltför vågat att räkna med Skövde som givet allettan-lag. Laget ser riktigt vasst ut på forwardssidan med en fint nyförvärv i Anton Blomberg. Kan Anton hålla humöret i styr och fokusera på rätt saker, så kommer det levereras poäng i parti och minut.

 Att Adam Thilander, Jesper Emanuelsson och inte minst centern Martin Olsson förlängde avtalet är viktigt. Martin får förhoppningsvis nu chansen att visa sin toppkvalité efter en skadefylld säsong. 

4. Lindlöven

Placering föregående säsong
Grundserien 6:a
Fortsättningsserien 2:a

Målvakter

Jonatan Frykholm

Kristers omdöme: ***
Jonathan Frykholm är en riktigt duktig målvakt på hockeyettannivå. Var skadedrabbad under förra säsongen, men hade under de 14 matcher han ändå stod finfina 93,1 i räddningsprocent och 1,95 i insläppta mål per match, med det kom han femma respektive tvåa i de båda kategorierna bland målvakter i hela ettan. Nu unnar jag honom en skadefri säsong, då kan han få sitt definitiva genombrott.

Backar

Philip Nyberg
Joshua Karlsson
Adam Björkman (Ny från Karlskoga J20)

Kristers omdöme: **
I Joshua Karlsson har man en backrese som vi snart kommer att kunna se på en högre nivå. Stor, stark och ändå är rätt rörlig och bra med pucken. Philip Nyberg och Adam Björkman gör inte heller bort sig på nivån. Men backsidan är alldeles för tunn än så länge och tappet av Jesper Broeng svider. Man hoppas givetvis på att David Berg kan komma tillbaka från sin skada, men det behöver också fyllas på med fler backar av klass för att kunna utmana om en alletta.

Centrar

Christoffer Anrén
Anton Toolanen
Anton Widmark

Kristers omdöme: **
Man lär ha stort tålamod med att låta Alexander Kovalonok bestämma sig och Emil Eriksson har inte heller lämnat besked. Det betyder att man än så länge står med tre habila hockeyettancentrar, men inte mer.

Yttrar

Maksims Semjonovs
Anton Björkman (Ny från Hudiksvall)
Isak Jonsson (Ny från Kumla)
Simon Brännvall
Anton Karlsson
Alexander Sunnefors

Kristers omdöme: ***
Att man fick behålla lillebror Semjonov, Maksim, var viktigt. Där har man en en snabb och irrationell talang utrustad med ett ruggigt bra handledsskott. Att göra 43 poäng som förstaårssenior tillhör inte vanligheterna. Man har också fått in ett par bra namn i Anton Björkman och Isak Jonsson, killar med potential att göra över 30 poäng. Lägg därtill hårt jobbande yttrar i Simon Brännvall, Anton Karlsson och Alexander Sunnefors, så har man en riktigt bra grund för en bra forwardssida.

Tränare

Jonas Dufåker

Kristers omdöme: ***
Säsongen 19/20 var Lindlövens allra bästa säsong så här långt, det var också Jonas första som ansvarig för a-laget. Säsongen som gick var därför en stor missräkning, men så var man också rejält skadedrabbat på viktiga positioner och man redde ändå ut det till slut. Nu så är förväntningarna på laget lägre, kan Jonas få laget att lyfta?

Totalt

Kristers omdömen totalt: 13*
Framför allt saknas det backar, men också spetsen på centersidan innan man är nöjd. Men förlänger Kovalonok och Berg, samtidigt som man får in ett par-tre ytterligare backar av god hockeyettanklass så kan man absolut utmana om en allettanplats.

Göran tycker till om Lindlöven:
Lindlövens fjolårssäsong kan närmast liknas vid ett haveri. En stark trupp drabbades av skador och flera spelare lämnade under säsongen och motivationen sjönk som en gråsten under vårsäsongen. Laget ser ganska blekt ut än så länge och innehåller i skrivande stund endast 13 spelare. Det kommer krävas åtskilliga förstärkningar på back- och centersidan för att man skall kunna konkurrera på allvar. Med tanke på spelarläget är laget svårbedömt, men föreningen har under åren utmärkt sig som en första klassens truppbyggare, så viss optimism om en bra trupp till seriestart finns ändå!

3. Borlänge

Placering föregående säsong
Grundserien 4:a
Allettan 6:a
Ut i åttondelsfinal mot Nybro med 2-0 i matcher

Målvakter

Viktor Eriksson
Oliver Norgren (Ny från Oskarshamn J20)

Kristers omdöme: ***
Borlänge har i flera år haft delat målvaktsansvar, där Viktor Eriksson förra säsongen delade målvaktsspade med Alexander Johansson. Men Alexander fick silkessnöret efter en svag säsong och nu verkar det som att man satsar på att ha Viktor som en mer renodlad förstamålvakt. Detta sedan man som ersättare för Alexander signat oprövade Oliver Norgren. Viktor hade en fin räddningsprocent säsongen som gick (92) och kan säkert växa av större ansvar. Men han är ingen toppmålvakt i ettan.

Backar

Marcus Björk
Viktor Bemström
André Dahlqvist
Olle Strandell
Emil Rangedal (Ny från Malung)
Ludwig Danielsson (Ny från Grums)
Emil Danerhag (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
Släppte förvånande nog defensivjätten Jens Jakobs som också gjorde sin poängstarkaste säsong. Det var också ett tungt avbräck när Ludvig Östman lämnade för Västerås. Ersättarna känns långt ifrån fullgoda, även om Emil Rangedal är en spännande talang. Men man fick ändå behålla viktige defensivbacken Marcus Björk och i Viktor Bemström har man en duktig offensiv back. André Dahlqvist och Olle Strandell håller också bra hockeyettanklass så backsidan har ändå klass nog för att bråka om en allettanplats.

Centrar

Patrik Elfsberg
Adam Helldén (Ny från Mora)
Hugo Wirell (Ny från Växjö J20) Talang

Kristers omdöme: ***
Man blev visserligen av med förra säsongens stora utropstecken på centersidan, Mikael Hansson, men man fick ändå behålla förstacentern Patrik Elfsberg. Han kompletteras just nu med två riktigt spännande unga talanger i Adam Helldén och Hugo Wirell. Adam har redan 17 matcher i Borlängetröjan de två senaste säsongerna och har visat att han håller på nivån. Han har också fått 14 matcher med Mora i allsvenskan, där har han dock haft det tuffare. Hugo Wirell fick chansen 11 matcher med Mörrum säsongen som gick och gjorde inte bort sig. Men man saknar fortfarande en andrecenter, vilket gör att trean är väldigt svag.

Yttrar

Martin Janohls (Ny från Tingsryd)
Jacob Thor
Emil Lind
Casper Östberg
William Danielsen (Ny från Borås)

Kristers omdöme: **
Borlänge har ännu så länge endast fem yttrar klara varav två är rätt oprövade och därför är det svårt att sätta så mycket högre betyg än en stark tvåa. Detta trots att tre stycken av dom håller hög klass. Jacob Thor är en snabb och avig ytter med bra blick för spelet, god för en poäng per match, egenskaper som också passar bra in på Emil Lind. Men det stora namnet är givetvis Martin Janohls. Den rutinerade 30-åringen har 11 allsvenska säsonger och en SHL-säsong i meritlistan och är tänkt att ersätta storstjärnan Markus ”Pajen” Persson som inte fick förlängt. I Janohls så har man i alla fall fått in en liknande spelartyp, en kraftfull ytter med näsa för mål. I allsvenskan har han snittat nästan en halv poäng per match, det ska bli spännande att se vad för siffror han mäktar med i hockeyettan.

Tränare

Stefan Gustafsson

Kristers omdöme: ***
Stefan hade en bra första säsong i Borlänge (hans första som seniortränare) för två säsonger sedan då han ledde laget till en andraplats i såväl den västra ettan som den norra allettan innan man åkte ut i playoff 2 mot Visby. Förra säsongen var emellertid ett stort steg bakåt, där man endast mäktade med att bara precis ta sig till såväl allettan och playoff där man snabbt åkte ut mot Nybro. Samarbetssvårigheter mellan Stefan och sportchefen Mattias Bergdahl uppges ha gjort att laget inte kunnat prestera på topp. Nu är Stefan både sportchef och tränare, blir det succé då?

Totalt

Kristers omdömen totalt: 14*
Det saknas ännu en hel del yttrar, och helst vill man nog också gärna ha in någon spetsback till. Men annars så finns alla pusselbitar för att laget ska nå sin sjunde raka alletta.

Göran tycker till om Borlänge:
Tunga tapp och tunga nyförvärv karaktäriserar lagbygget. Att man fick behålla toppcentern Patrik Elfsberg och forwarden Jacob Thor samt  inte minst att fånga toppforwarden Martin Janohls från Tingsryd är mycket viktigt för lagbygget, som ännu inte är komplett med 17 spelare klara. Rykten har gått om bråk och stridigheter bakom halvstängda dörrar under säsongen som var, men nu lär det ha vänts blad och nya idéer om lagets utveckling kommer säkert att bli bra och tämligen säkert göra att laget återfinns i allettan.

2. Nyköping

Placering föregående säsong
Grundserien 8:a
Fortsättningsserien 3:a

Målvakter

Daniel Fahlström
Sebastian Wagner

Kristers omdöme: ***
Daniel Fahlström storspelade säsongen som gick och han förtjänar en fyra i betyg. Men backupen Sebastian Wagner är ett väldigt oskrivet kort och därför är det svårt att ge lagdelen en fyra.

Backar

Robin Axbom
Lucas Byhlin (Ny från Östersund)
Olle Hellström (Ny från Vimmerby)
Daniel Ohlsson
Isak Sandström
Tim Thorsén
Adam Wagner

Kristers omdöme: ***
Robin Axbom är en klassback på nivån och defensivstarke Olle Hellström är en riktigt bra värvning. Fredagens fina värvning av Lucas Byhlin tillför också spets, medan övriga backar känns mer som komplementsbackar. En rätt bra backsida ändå.

Centrar

Albin Ivarsson Hamberg
Alex Levänen
Daniel Andersson
Daniel Bergqvist

Kristers omdöme: ***
Spelskicklige Albin Ivarsson Hamberg är en riktigt bra center och Alex Levänen visade på bra skills trots att han anslöt otränad i slutet av säsongen som gick. Daniel Andersson och Daniel Bergqvist duger fint som centrar längre ner i hierarkin.

Ytter

Christian Axelsson
Sören Dietz Larsen (Ny från Segeltorp)
Elias Jakobs (Ny från Malung)
Isak Dahlin
Joakim Stjern Svensson (Ny från Kumla)
Martin Tyllander
Cornelis Cithe
Adam By
Jerry Tornberg (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
Som jag ser det har Nyköping förstärkt yttersidan bra med Sören Dietz Larsen och Elias Jakobs, två spelare som gjort det riktigt bra i svag omgivning. Då man fick behålla Christian Axelsson samt talangen Isak Dahlin så ser yttersidan riktigt bra ut.

Tränare

Lenny Eriksson

Kristers omdöme: ***
Har en gedigen meritlista även om han kanske inte har nått så stora framgångar de senaste säsongerna.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 15*
Har kommit väldigt långt i sitt lagbygge och det ser stabilt ut, ett klart lyft jämfört med föregående säsong. Frågetecknet är att man kommer vara väldigt beroende av att Fahlström levererar, men kommer han upp i samma nivå som förra säsongen så löser Nyköping allettanplatsen.

Göran tycker till om Nyköping:
Bra tränare, bra målvakt, bra backar, bra centrar och bra forwards. Dessutom några riktiga spetsar i främst backen Robin Axbom, centern Albin Ivarsson Holmberg och forwarden Christian Axelsson. Inget snack, laget är bra och nästan färdigbyggt med sina 22 spelare i nuläget, och kommer tämligen lätt att glida med till allettan. Som extra krydda måste nämnas att laget spelar i en av ettans bästa och snyggaste ishallar: Rosvalla (kap 5 500), en riktig läckerbit bara det!

1. Mariestad

Placering föregående säsong
Grundserien 2:a
Allettan 7:a

Målvakter

Tobias Sandberg
Isak Olsson (Ny från Malung)

Kristers omdöme: ****

Tobias Sandberg hade inte riktigt samma höga nivå senaste säsongen som tidigare säsonger, men han vann ändå slutspelets målvaktsliga och är en av ettans bästa målvakter. Nu får han för första gången en allvarlig utmanare om målvaktspositionen då Isak Olsson, med två starka säsonger i ett svagt Malung, ansluter.

Backar

Tobias Aronsson
Adam Samuelsson
Jesper Broeng (Ny från Lindlöven)
Johan Frick
Gustaf Malmkvist
Ludvig Collberg
Simon Svensson
Anton Pettersson

Kristers omdöme: ****
Laget fick förvånande nog behålla två klassbackar i Tobias Aronsson och Adam Samuelsson, och när man nu också förstärker med Lindlövens starke offensivback Jesper Broeng så tillhör backsidan ettans starkaste. Den är både spetsig och bred.

Centrar

Joonas Alanne
Mikael Hansson (Ny från Borlänge)
Mikael Kedbrant (Ny från Visby)
Herman Lundin (Ny från J20)

Kristers omdöme: ****
Det blir en helt ny centersida i Bois kommande säsong, i alla fall om man räknar klasscentern Joonas Alanne som ny, han anslöt till klubben lagom till allettan säsongen som gick. Joonas har mängder av Liigarutin och kan vara ettans bäste center. Mikael Hansson var Borlänges stora utropstecken säsongen som gick och stod för 20 mål och 16 assists. Albin Kedbrant är en väldigt nyttig tvåvägscenter. Frågetecknet på centersidan är Herman Lundin som flyttas upp från det egna J20-laget. Han gjorde bra ifrån sig de matcher han fick chansen säsongen som gick, men hur funkar det match efter match? Det gör att fyran är svag.

Forwards

Erik Olsson
Jesper Lindén
Philip Norberg (Ny från Kalix)
Simon Eriksson
Lucas Larsson
Andreas Axelsson
Nils Rydholm (Ny från J20)

Kristers omdöme: ***
Erik Olsson och Jesper Lindén har under flera år visat hög klass med en hel del poäng i Boiströjan. I nye Philip Norberg så hoppas man att dessa ska få avlastning. Han gjorde det riktigt bra i såväl Kalix som Borlänge så där finns potential. De kompletteras med två riktiga slitvargar och framför mål-krigare i Simon Eriksson och Lucas Larsson. Ytterligare spets är på väg in, men fram tills dess så får man nöja sig med en stark trea i betyg.

Tränare

Andreas Appelgren

Kristers omdöme: ******
Visade återigen vad en bra tränare kan göra för ett lag när han med ett rätt svagt material ändå ledde laget till kvalserien. Har mängder med meriter från tränaruppdrag i såväl SHL som allsvenskan.

Totalt

Kristers omdömen totalt: 20*
Saknar lite på forwardssidan ännu, men i övrigt står man sig mycket starka och ser just nu ut att vara i lite av en klass för sig i västra ettan.

Göran tycker till om Mariestad:
Redan nu framstår laget som självklar favorit till seriesegern och man lär inte bli sämre under resans gång frampå vårkanten. Några stjärnor lyser lite extra och det är backen Tobias Aronsson, målvakten Tobias Sandberg samt centrarna Joonas Alanne och Mikael Hansson. De två sistnämnda måste betecknas som verkliga klipp! Sedan får man självklart inte glömma bort spelarkitekten och coachen bakom laget, Andreas Appelgren. Andreas har ett trollspö i bägge händer och han tycker till i en intressant intervju på Mariestads hemsida ”… ha mer puckkontroll, bygga på fart också, men mer in i mitten och sedan spela ut på kanterna. Hockeyn går fortare och fortare, men jag tror att pendeln kommer svänga tillbaka snart och att det blir mer och mer spelskicklighet som kommer gälla. Det är en skicklighet att vara spelbar, är du bara jäkligt snabb så är det inte säkert att du är på rätt ställe, du vet inte var du ska vara och är du där är du ofta där för snabbt…” Nog så kloka ord, där spelet mer och mer inte minst i ettan utvecklats till att man ofta ser 10 häxpipor som far runt på isen i idiot-tempo för att plötsligt upptäcka att det kanske skall vara en puck med i spelet.

Sammanfattning:

Krister sammanfattar västra ettan:
Att Mariestad är stora favoriter och att Kumla lär få kämpa hårt för att undvika sistaplatsen kan vi nog slå fast även om lagbyggena hunnit olika långt. Men sedan lär det bli tight om övriga platser, med Borlänge, Skövde och Nyköping ett litet steg före de andra och med Lindlöven, Linden och Forshaga som främsta utmanare. Mycket beror på vad de sista pusselbitarna ger, med rätt tränare i Forshaga så ser lagbygget faktiskt inte så tokigt ut och med bra målvaktsförvärv och offensiva kort i Skövde så kommer de vara starkare än på många år.

Göran sammanfattar västra ettan:
Just nu känns det som om serien kommer delas upp i två delar med fem lag i varje del med Mariestad som tung favorit.  Borlänge, Nyköping och Skövde kommer strax bakom utan särskild ordning och med Lindlöven snäppet efter. Topplagen utom möjligen Nyköping väntar in ytterligare några av hög klass och vad beträffar Skövde kan det påstås med viss säkerhet att minst en center/forward kommer in av allsvensk klass, en back av hög klass och två målvakter av god klass. Lindlöven är kanske det mest svårbedömda laget av topp fem. Nedre halvan känns mer svårbedömd när det gäller lagens styrka, utom möjligen Kumla som kommer att få det svårt, även om truppen är långt ifrån klar med endast 13 under kontrakt i skrivande stund. 

Till sist, bloggaren Mikael Mjörnberg skriver i en rubrik ”Känslan är att serien står inför en nytändning”. Han motiverar det med att bland annat nämna bantningen från 12 till 10 lag, vilket höjer nivån, att Nyköping tillkommit och att Skövde verkar få ett intressant lag bakom favoriten Mariestad. Hoppas han får rätt!

OBSERVERA ATT DENNA BETYGSÄTTNING ÄR EN ÖGONBLICKSBILD AV HUR STARKA TRUPPERNA ÄR NU. DET KAN KOMMA ATT SE ANNORLUNDA UT NÄR TRUPPERNA ÄR FÄRDIGBYGGDA.

Kmhockey avslöjar: Han blir siste man på Mörrums forwardssida!

Imorgon söndag så kommer Mörrum släppa den sista pusselbiten på deras imponerande forwardssida. Enligt uppgifter så har Hampus Melén setts vara med på träningarna och det är alltså en förlängning av den poängstarke 26-åringen som kommer presenteras imorgon. I och med att Melén skrivit på så kommer Mörrum ha fyra riktigt starka kedjor att mönstra kommande säsong.

Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 9

Efter en veckas semester så är det nu dags för att lista de tyngsta tappen och de bästa värvningarna och förlängningarna igen. Men då listan denna gång får omfatta två veckor så blir det extra många namn på listorna. Men här är i alla fall de som är värda att lyfta fram.

Alla övergångar ska ha skett mellan den 26/6 till den 9/7 för att komma med på listan.

De tyngsta tappen

Matej Galbavy. F från Nybro till Banska Bystrica (Slovakien)
Matej Galbavy var en av få som levererade för Nybro också innan den finländska kvartetten anlände. Men i och med deras ankomst så minskade Matejs roll och till slut blev det 30 poäng gjorde för honom under säsongen.

Owen Sobchak, f, från Teg till Stenungsund
Teg var en positiv överraskning under säsongen, och en av de stora anledningarna till det var Owen Sobchak. Kanadensaren noterades för hela 15 mål och 25 poäng och kom med det sjua i den interna poängligan. Men nu väljer han lite oväntat att ta klivet ner i tvåan och Stenungsund.

Johan Ceder, c/f från Kiruna AIF till Narvik (Norge)
AIF har haft några tunga tapp men frågan är om inte Johan Ceder är det allra tyngsta. Dsen interna poängligatvåan snittade en poäng per match och visade attityd hela säsongen. Nu väljer han att återvända till Norge och Narvik, en klubb han spelade fyra säsonger i från 12/13-15/16.

Anton Grenholm, f från Östersund till slutar
Sex säsonger blev det för Anton Grenholm i Östersundströjan, men nu lägger han av. Anton avslutade sin sejour som kapten och har varit en viktig spelare framför allt vid sidan av isen för jämtarna och kommer lämna ett tomrum efter sig.

Erik Backman, b från Nyköping till ??
En spelskicklig offensivback som säsongen som gick noterades för finfina 14 poäng på 17 matcher. Men det blir som vanligt för 28-åringen ingen fortsättning i klubben. Backen har avverkat hela sju klubbar på fem säsonger och ska nu alltså till en åttonde. Det ger inga bra signaler, men samtidigt är det en skicklig back som kommer att saknas i Nyköping till hösten.

Filip Fällman, f från Sundsvall till Ånge 33 matcher, 17 poänggarant
Sundsvall har två bra säsonger i ryggen med först avancemang till ettan och sedan en bra första säsong där. En av de viktigare kuggarna på den resan var assisterande kaptenen Filip Fällman. Därför är det förvånande att han nu väljer att varva ner i Ånge och tvåan kommande säsong. Ett kännbart tapp för Sundsvall.

Kevin Loppato, f från Teg till Mont-Blanc (Frankrike)
Jag vet inte hur stort tapp Kevin Loppato är egentligen, men han är så pass omskriven att jag väljer att ta upp honom här ändå. Amerikanen hade en magisk höst i Vännäs säsongen 18/19 där han sprutade in mål, 16 stycken, och fick då också chansen i Björklöven där han givetvis nätade i första matchen. Men de efterföljande två blev det inga gjorda och inte heller resten av säsongen i Vännäs. Han värvades till Boden där han ändå lyckades göra 7+6 på 15 matcher innan han gick till Halmstad, Tyringe och nu senast Teg utan att göra någon succé. Nu kan han inte längre leva på gamla meriter och söker sig istället till den franska andraligan.

Oskar Haglund, c från Kumla till Falu IF
Kumla ser ut att tappa två tredjedelar av sin dominanta förstakedja, och då hoppades man säkert att i alla fall spelarna i andrakedjan skulle stanna. Men nu lämnar Oscar Haglund för Falu IF. 22-åringen var annars en av spelarna med potential i Kumla, så det är ett tungt tapp för Närkingarna.

Joakim Lilliehöök, b från Väsby till Chamonix (Frankrike)
En defensivback som sällan visar sig i offensiv zon men är desto nyttigare i egen zon. Gillar att spela fysiskt och förstår att spela enkelt med pucken. Precvis som man önskar av en ”stay at home-defenceman”. Väsby hade säkert velat ha kvar honom, men nu blir det det ljuva livet i Frankrike kommande säsong för Lilliehöök.

De bästa värvningarna

Martin Janohls, f från Tingsryd till Borlänge
När Markus Persson inte fick förlängt så undrade säkert många hur de tänkte. Men när nu ersättaren är klar i form av Martin Janohls så står det klart att tappet kanske inte blir så kännbart ändå, det kanske till och med blir plus i sluändan. För i Janohls har man fått in en spelare som säsong efter säsong levererat nästan en halv poäng per match i allsvenskan, till stor andel mål. Dom siffrorna lär öka rejält i hockeyettan, frågan är hur mycket? Att det är en riktigt bra värvning råder det dock inga frågetecken kring.

Victor Berglind, b från Karlskoga till Forshaga
Med över 400 matcher på allsvensk nivå och med ett poängsnitt som back på 0,32 så är det inget snack, det är en riktig klassvärvning Forshaga gjort i Karlskogatrotjänaren Viktor Berglind.

Otto Huttunen, b från IPK (Finland) till Tranås
Tranås floppade stort säsongen som gjort och analysen av den har gett ett tydligt besked: Backsidan var för svag och framför allt för dålig på att spela pucken. Där är Otto Huttunen tänkt att vara en viktig pusselbit för att åtgärda det. Den liigameriterade finnen har levererat bra med poäng påå Mestisnivå och kommer säkert också kunna leverera i hockeyettan.

Philip Norberg, c/f från Kalix till Mariestad
Bois spelade kvalserien säsongen som gick men var ändå inte riktigt nöjda. Man tyckte man saknade rutin och spelare som verkligen levererade poäng när det gällde som mest. Därför har man släppt en del forwards för att istället hitta nytt med lite mer rutin och poänggaranti. Där passar Philip Norberg bra in. 23-åringen har levererat bra med poäng i såväl seriespel som slutspel både i Borlänge och Kalix och kommer få en producerande roll i ett Mariestad som gärna vill spela kvalserie igen.

Markus Västilä, b från Nove Zamky (Slovakien) till Nybro
Nybro fortsätter vässa sin redan starka trupp. Senast in är ytterligare en poängstark finne, Markus Västilä, som har ett rykte om sig att ta bra betalt men också att leverera. Kommer säkert få en stor roll i ett Nybro som ser om möjligt ännu starkare ut än förra säsongen.

Filip Nordström, c från Karlskrona till Kalmar
Kanske inte den mest spelstarka och producerande centern, men en väldigt duktig tvåvägscenter som läser spelet bra och lika gärna kan spela boxplay som powerplay. Ett multiverktyg som gör jobbet bra oavsett vad det är och han kommer bli väldigt nyttig för Kalmar.

Isac Jonsson, f från Kumla till Lindlöven
Det är inte bara Oscar Haglund som lämnar Kumla, det gör också en annan andrakedjespelare, nämligen Isac Jonsson. Ny klubbadress blir Lindlöven som också gör en del tunga tapp som de behöver ersätta. Isac är en riktigt bra ersättare, en spelskicklig ytter som säkert kan göra uppåt 30 poäng i rätt omgivning.

Oscar Berghult, c/f från Malung till Kumla
Men Kumla tappar inte bara viktiga spelare, man har också gjort en bra värvning i Oscar Berghult. En av få spelare som verkligen levererade i Malung säsongen som gick, med sina 25 poäng kom han tvåa i interna poängligan. Kan spela både ytter och center.

Herman Johansson, b från Visby till Forshaga
Forshaga plockar inte bara in meriterade Victor Berglind på backsidan, man får också in en annan back av bra hockeyettanklass, nämligen Herman Johansson. En defensivstark back som inte backar för att smälla på i närkamperna.

Victor Sandberg, f från Visby till Forshaga
Forshaga plockar inte bara Herman Johansson från Visby, också Viktor Sandberg slår följe. Den Färjestadsfostrade yttern, med bland annat 13 matcher i SHL, fick hemlängtan trots en helt ok säsong i Visby. Nu blir det Värmland och tryggheten igen för 21-åringen.

Gabriel Munck, från Vännäs till Wings
Vännäs gjorde en bra säsong och det gjorde också Gabriel Munck. Den 199 cm långe och 105 kg tunge backen hade klart bäst +/- i laget och kommer säkert bli en nytig kugge i Wings.

Felix Wermelin, c/f från Dalen till Hanhals
Felix inledde sin sejour i Dalen lysande med riktig poängleverans, men efter 6-7 omgångar så gick det trögare och trots lagets framgång så lyckades inte Felix få det att lossna ordentligt. Nu tar han ny sats i Hanhals, en klubb han säkert kommer att få en större roll i. Lossnar det då för den skridskostarke 21-åringen?

Anton Avehag, b från Sundsvall till Boden
Anton har gjort ett antal säsonger på hockeyettannivå utan att få det att lossna riktigt, utan karriären har också fått inkludera spel i tvåan. Men säsongen som gick fick han ett ordentligt lyft poängmässigt med 23 poäng på 31 matcher och det har nu alltså gett ett kontrakt med storsatsande Boden. Det ska bli spännande att se om han kan fortsätta på inslagen väg nu när konkurrensen om speltiden i viktiga lägen blir tuffare.

Lucas Byhlin, b från Östersund till Nyköping
Nyköping släppte som jag skrev ovan Oskar Backman. Bara någon dag efter man gick ut med det så släpper man också namnet på hans ersättare: Lucas Byhlin värvas in från Östersund, en stark ersättare med samma offensiva uppsida men också bra defensivt.

Martin Söderberg, f från Kiruna IF till Mörrum
En spelare med bra fart på skridskorna som alltid tar pucken mot mål. Bra i båda ändarna av isen, men lär få en mer defensiv roll i en kedja längre ner i hierarkin i Mörrum.

De bästa förlängningarna

Nicklas Strid, b Strömsbro
Även om säsongen inte blev lika bra som den föregående för Nicklas, 12 poäng jämfört med 34, men så missade han också stora delar av våretta på grund av skada. Men nu ska han vara redo för spel igen och det är sköna besked för Gävlelaget att den assisterande kaptenen kan göra ännu en säsong.

Mattias Åkesson, c Halmstad
Trojaikonen lämnade Småland för Danmark innan han mitt under säsongen valde att återvända till Sverige, men nu styrdes kosan mot västkusten och Halmstad. Där fortsatte han sin vana trogen att producera mer än en poäng per match, och det finns inte mycket som talar för att det blir färre kommande säsong. Snacka om center med poänggaranti!

Maksim Semjonov, f Lindlöven
Steget mellan junior till senior brukar vara väldigt stort, det är sällan en förstaårssernior går ut och levererar stora poäng direkt. Men Maksim Semjonov (Romans lillebror) lyckades. Hela 43 poäng lyckades 21-åringen samla ihop under sin debutsäsong i ettan. En snabb, teknisk spelare med ett fruktansvärt bra handledsskott. Jag trodde att han var ämnad för större klubbar, men han trivs uppenbarligen väl tillsammans med sin gamle juniortränare Jonas Dufåker i Lindlöven.

Anton Widmark, c Lindlöven
En annan förstaårssenior som lyckades rätt bra i Lindlöven, även om det inte alls var på samma nivå som Maksim. Men den spelskicklige centern noterades ändå för 20 poäng och fina +14 i +/–statistiken, och det finns potential för mer kommande säsong.

Oscar Fredriksson, f Kiruna AIF
Oscar har en lite märklig karriär. Han har fullkomligt sprutat in poäng säsong efter säsong i Kirunalagen och har fått massor med anbud men har sin gruva alltför kär för att flytta. Ett klubbyte har det blivit, från Kiruna IF till Kiruna AIF, och en säsong spelade han inte alls. Men så var han tillbaka på isen igen till säsongen som gick, och visst levererade han över en poäng per match. Nu blir han en stor nyckelspelare i ett AIF som går mot en tuff säsong efter att ha tappat flera av de andra tongivande spelarna.

Oliver Kandergård, f, Anton Klint, c, Jesper Nordin, b, Jakob Ringsby, f och André Fredriksson, c/f samtliga Forshaga
Efter förra säsongens monumentala succé så trodde nog många att Forshaga skulle köpas sänder totalt. Och visst har stortstjärnan Viktor Lennartsson gått till allsvenskan och backen Anton Brandhammar lämnat för Kalmar samt Joel Källström Englund och David Söderberg lagt av, men i övrigt har alla stannat kvar. Fem av dom nämns ovan, och där är framför allt signaturerna från rappe yttern Oliver Kandergård (41 poäng) och offensivstarka backen Jesper Nordin viktiga. I kombination med de nyförvärven man gjort så ser man nu ut att få ett riktigt intressant lag. Nu väntar vi bara på att se vem som ska anföra skeppet…

Adam Deutsch, b Strömsbro
Strömsbro gjorde ingen succé säsongen som gick trots många starka namn. Men laget var alldeles för offensivt viktat, och när till och med backarna är offensivt lagda, som Adam Deutsch, som gjorde imponerande 20 poäng på 28 matcher, då får man problem. Men det är inte Adams fel, han bidrar med det han är bra på precis som man önskar, men lagledningen bör ta sig en funderare kring hur man också får spelet i egen zon att fungera.

Patrik Enberg, c/f Teg
Tredjecenter i ett Teg som gjorde en riktigt bra säsong. Gör sitt jobb i båda ändar av isen, en riktig hockeyarbetare som kommer till jobbet varje dag. Sådana är nyttig att ha i ett lag.

Hannes Lindström, b Hudiksvall
Hade en riktigt bra säsong i Hudiksvall och är också en av de få som lyckas slå igenom direkt som förstaårssenior. Åtta i interna poängligan (3+15) och femma i interna +/–statistiken (+21) vittnar om ett riktigt genombrott. Vad månde bliva?!

Eric Winbergh, c/f Visby
Eric må inte göra så mycket poäng men är ändå väldigt viktig för laget. Får nästan alltid spela i topplinorna i Visby, inte för sin förmåga att göra poäng utan för sin förmåga att bereda väg för andra. Hade problem med sin fot under delar av säsongen men var klar för spel till slutspelet igen.

Ludvig Stenvall, b Piteå
En spelskicklig rightback som fick mycket speltid i powerplay i sitt Piteå. Och med sina 25 poäng så var han lagets klart mest producerande back, han gjorde mer än dubbelt så många poäng som tvåan (Calle Behm 10 poäng).

Lista: Tapp, värvningar och förlängningar 8

Nu börjar tiden närma sig då lagen börjar släppa på värvningar de tidigare hållit hemliga på grund av att de stämplar. Det gör att vi denna vecka kan se en hel del spännande nyförvärv presenteras. Allt ifrån allsvenska profilspelare till lovande spetstalanger står på denna veckas lista över de tyngsta tappen och de bästa värvningarna och förlängningarna som skett under dagarna 18/6-25/6.

De fem tyngsta tappen

Fabian Ilestedt, f från Nybro till Vita Hästen
Formellt så står Fabian Ilestedt på eliteprospects som en övergång från Västervik till Nybro. Men då han spelade i en väldigt stor del av säsongen i Nybro så räknar jag det som ett tungt tapp när det nu står klart att han kommande säsong istället ska spela för Vita Hästen. Fabian var väldigt viktig för Nybro, speciellt i slutspelet, där han vann den interna poängligan klart fyra poäng före omtalade Janne Väyrynen med sina 17 poäng på 10 matcher. En väldigt avig och skicklig spelare offensivt som blir svår att ersätta.

Johannes Nilsson, f/c från Väsby till Vita Hästen
Johannes är framför allt en väldigt skicklig offensiv spelare, med bra blick och teknik så är han en väldigt stark poängproducent. 27 poäng i allsvenskan är ett riktigt bra facit, så att han får fortsatt förtroende att spela allsvenskt överraskar nog ingen, men det är ett tungt tapp för Väsby som säkert gärna sett honom ytterligare en säsong i sitt lag.

Christoffer Persson, b från Dalen till slutar
Backen med mängder av SHL-rutin var en viktig defensiv kugge och ledare inte bara på isen utan också i båset för succélaget Dalen säsongen som gick. Men nu lägger han skridskorna på hyllan och frågan är vem som ska kunna fylla ut det tomrummet i de bakre leden i Dalen? Jag tror att hans frånvaro (tillsammans med den andre backhärföraren Jakob Stridsberg) kan bli väldigt kännbara för Dalen.

Toni Henttonen, f från Kiruna AIF till STS Sanok (Polen)
Gränsfall att jag skulle ta med Toni då han endast gjorde nio matcher för Kiruna AIF säsongen som gick, men han var ändå högst delaktig i att laget klarade sig kvar i hockeyettan till slut. Den Liiga-meriterade finnen stod för nästan en poäng per match i snitt.

Oliver Celec, f från Hanhals till Bäcken
Han var tänkt som en av spetsspelarna som skulle lyfta Hanhals säsongen som gick. Och visst bidrog han de matcherna han var med, men det blev blott 14 matcher i laget och kommande säsong återfinns han i hockeytvåan med Bäcken.

De tio bästa värvningarna

Carl Berglund, f från Karlskoga till Kumla
En sån smällkaramell Kumla bjöd på när man lyckades knyta till sig mr BIK Karlskoga, Carl Berglund! Spelaren som personifierat det grisiga, småfula, jobbiga och kaxiga Karlskoga. I 12 säsonger har han varit Karlskoga trogen och han har också varit en av kaptenerna i laget. Han är ingen större spelare, men han har varit otroligt nyttig som pådrivare och ledare i laget. Och det är just därför jag tror att detta är en lysande värvning för Kumla att få tillbaka (han är Kumlafostrad nämligen). Han kommer bidra till att alla spelare lyfter sig, för det är ingen som kommer kunna lata sig i ett hemjobb med honom i laget. Det är ingen som kommer kunna lyfta på benet när det ska täckas skott. Det är ingen som kommer kunna ge mindre än 100% i byte efter byte, och om alla kan ge något procent mer för att Carl Berglund är med i laget så blir laget rätt många procent bättre sammantaget.

Måns Hermansson, b från Fassa (Italien) till Karlskrona
Karlskrona har legat väldigt lågt med sina värvningar, men med Måns Hermansson så steppar man upp det rejält, det är spelare av hans kaliber resten av spelarna värvningarna bör vara för att Karlskrona ska kunna blanda sig i kampen med Nybro om den allsvenska platsen på allvar. Med åtta allsvenska säsonger i meritlistan så har den 28-årige rightbacken med sig en hel del kunnande som blekingarna kommer kunna dra nytta av. Främst en defensivstark back, men kommer säkert kunna bidra en del offensivt också nu när han går ner ett snäpp i hierarkin.

Aku Alho, b från Kiekko-Espoo (Finland) till Vimmerby
En back som beskrivs som en fysiskt spelande defensivback som har 109 matcher i Mestis. Kommer därför bidra med en hel del nyttig rutin till en ganska ung Vimmerbybacksida.

Jacob Karlsson, mv från Kalix till Boden
Bodens målvaktssida har gapat tom sedan Kevin Lindskoug och Viktor Johnsson lämnat för England respektive Tranås. Men nu är en första ersättare på plats i form av lokalrivalens burväktare, Jakob Karlsson. Jakob gjorde bra reklam för sig i mötena mellan Kalix och Boden, speciellt i första åttondelsfinalen lagen emellan då han murade igen fullständigt. Det gjorde att Boden valde att plocka in honom som en av två nya sista utposter. Vem den andre blir är ännu inte klart, men han ryktas komma från grannlandet i öster.

Alex Ek, c från Visby till Dalen
Dalen har under ett tag sökt efter en ersättare för flyktade Henrik Neubauer och nu tror man sig ha hittat rätt när man värvar spelskicklige Alex Ek från Visby. 24-åringen hade en kanonsäsong i Nybro för några säsonger sedan, och även om han inte nått samma höjder sedan dess så är det absolut en skicklig spelare. Undrar om det är Alex som blir center mellan bröderna Thörnberg? Då lär han få en poängrik säsong!

Joseph Berger, b från Hanhals till Krif
En stor och stark back som främst är en duktig defensiv kugge. Men trots det gjorde han faktiskt finfina 20 poäng säsongen som gick i bottenlaget Hanhals, vilket är ett starkt facit. Kan bli ett fynd för Krif.

Ricards Bernhards, f från Zemgale (Lettland) till Kiruna AIF.
När Kiruna IF lyckades så bra med sin värvning av Rihards Marenis så vill inte lokalrivalen AIF vara sämre utan de värvar nu in en annan landslagsmeriterad lett i form av Ricards Bernhards. Han är kanske inte lika meriterad som Marenis som ju gjort ett antal säsonger i KHL, men i den lettiska ligan har han ändå producerat bra och det ska bli spännande att se vad han kan få ut i hockeyettan. Han har i alla fall en kompis på nära håll…

William Nilsson Ignberg, f från Timrå J20 till Hudiksvall
En ung 20-åring som föregående säsong var utlånad från Timrå J20 till Hammarby där han gjorde riktigt bra ifrån sig. En powerforward, rightare med näsa för poäng.

Oliver Tornerefelt, mv från Hudiksvall till Teg
22-årige Oliver har varit runt i ett antal klubbar de senaste säsongerna utan att få grepp om förstaspaden. Föregående säsong delade han ansvar med Andreas Bosson och gjorde det ok, utan att riktigt glänsa. Nu hoppas han få en större chans att göra det när han lämnar för Teg, ett lag som börjar se rätt intressanta ut. Frågan är om hur många matcher han får kommande säsong, Henrik Edström lär ge tuff konkurrens.

Ludvig Westerlund, c från Timrå J20 till Huddinge
Lite grann i brist på alternativ så vill jag ändå lyfta fram Ludvig Westerlund. En ung 20-årig center som har liknande stats som klubbkompisen Ignberg under juniortiden, men som inte lånades ut säsongen som gick.

De tio bästa förlängningarna

Jesper Wiberg, f Hudiksvall
Hudiksvalls målkung som skadade sig i slutet av slutspelet och missade kvalserien. Det var ett tungt avbräck som minskade Hudiksvalls chanser där rätt mycket, men nu har rehabiliteringen sett ut att gå åt rätt håll och då ger han Hudiksvall en ny chans. En kille med bra storlek, teknik och ett vasst skott. Svårstoppad!

Foto: Anna Engström

Tobias Aronsson, b Mariestad
Mariestad Bois bäste back de senaste två säsongerna. Har ett otroligt lugn i allt han gör. Bra skridskoåkare, bra blick, bra tysta skott från blå i powerplay. Främst en offensivt stark back med 37 poäng gjorda säsongen som gick, men har också utvecklat sin defensiv starkt under de två säsongerna under Appelgrens ledning och är numer en tämligen komplett back.

Felix Liljegren, f/c Hanviken
Felix Liljegren har haft stora skadebekymmer under sin karriär och har mer eller mindre lagt av med ishockey ett par gånger om, men har ändå valt att fortsätta. Och det fick han lön för förra säsongen då 28-åringen fick sitt stora genombrott. Han nästan fördubblade sin poängskörd, 25 poäng säsongen 19/20 till 47 föregående säsong. Med det bidrog han starkt till att Tyresö/Hanviken tog sig till allettan för första gången. Många trodde nog att han skulle lämna för någon klubb med ännu högre ambitioner, men Felix visar klubbhjärta och stannar också för en tionde säsong i klubben.

Dennis Nordström, f/c
Den rutinerade Dennis Nordström har sprutat in poäng i hockeyettan under många år, 234 stycken har det blivit på 262 matcher. Förra säsongen noterades han för över en poäng per match och var givetvis också han viktig för succélaget Tyresö/Hanviken.

Henrik Edström, mv Teg
Hade en kanonsäsong i Borlänge för tre säsonger sedan innan han vände norrut. Där har han inte riktigt hållit samma höga nivå, men det är likväl en kompetent målvakt på hockeyettannivå som kommer ge Tornerefelt en hård kamp om vem som ska stå.

Så är det ekonomiska läget i hockeyettanklubbarna

De flesta klubbar har nu haft sina årsmöten och med dom så kan man också få en inblick i hur föreningarnas ekonomi ser ut. Förvånansvärt många klubbar är dock dåliga på det där med att ha en öppen kommunikation och skriver inte ett ord om vad som avhandlades på årsmötet. Och många av dom som ändå rapporterar har inte ett ord om hur det ekonomiska resultatet såg ut. Något jag aldrig accepterat om det var min klubb, stöttar man en klubb så vill man ju känna sig delaktig. Annars är ju känslan att ”mina pengar vill dom minsann ha, men de vill inte redovisa vad de gör av dom”. Men det finns ändå klubbar som i varierande grad redovisar det ekonomiska läget. I detta inlägg så har jag gått igenom det man kunnat få fram av de ekonomiska lägena för klubbarna. Jag börjar med de som bäst redovisat hur läget ligger, och sedan går jag steg för steg ner till dom som redovisat mindre och mindre. De som inte redovisat något alls kommer inte med på listan utan får stå där med skämskudden att vara bland klubbarna som mörkar sina siffror för fansen (om de nu haft årsmöte).

Två reflektioner:
1. Det verkar ha varit ett rätt bra år ekonomiskt för de flesta hockeyettanklubbar, men inte för alla.
2. De större klubbarna med större supporterskara är duktigare på att redovisa det ekonomiska läget. Om det beror på att de har fler som bryr sig och att det är därför de skriver, eller om de får mer supportrar för att de har en bra dialog med fansen är svårt att svara på, men det finns ett samband: Ju mer info, desto mer supportrar.

Här är listan!

KRIF

Krif ska ha stort cred för att de redovisar allting öppet trots att de ligger minus. När klubbar mörkar sina siffror beror det ofta på att de har ett dåligt resultat som de inte vill att deras fans ska få reda på.
Omsättning: 6,6 miljoner kr
Resultat: -211 000 kr
Eget kapital: -630 000 kr

Skövde

Skövde har blivit bättre på att redovisa sin ekonomiska situation och det är jag övertygad om att de vinner på. Och vinst gör de också.
Omsättning: 6,2 miljoner kr
Resultat: 71 000 kr
Eget kapital: 271 000 kr

Mariestad

Mariestad har tradition av att vara öppna med sina siffror och har en stabil ekonomi.
Omsättning: 11,4 miljoner kr
Resultat: 449 000 kr
Eget kapital: Över 1 miljon kr

Hudiksvall

Hudiksvall är också av tradition bra på att redovisa sitt ekonomiska läge.
Omsättning: 12,4 miljoner kronor
Resultat: 182 000 kr
Eget kapital: 559 000 kr

Karlskrona

Karlskrona är en storklubb och vet vikten av kommunikation och har givetvis en öppenhet mot sina fans.
Omsättning: 32 186 000 kr (koncernen)
Resultat: 7 565 000 kr
Eget kapital: 3 507 000 kr

Nybro

Nybros kommunikation med supportrarna är bra, det är en av nycklarna till deras starka supporterkultur.
Omsättning: 12 436 000 kr
Resultat: 1 127 000 kr
Eget kapital: 2 024 000 kr

Halmstad

Halmstad redovisar för första gången jag sett och gör det på ett tydligt sätt. Frågan är dock om de inte räknat in pengarna för våren, det är i alla fall intrycket jag får då omsättningen ökat. Det hade den näppeligen gjort om de inte räknat in vårens pengar.
Omsättning: Drygt 7 miljoner kr
Resultat: 1,25 miljoner kr
Eget kapital: 1,7 miljoner kronor

Kalmar

För första gången så kan vi läsa om hur Kalmar har det ekonomiskt, riktigt bra!
Omsättning: 5 746 000 kr
Resultat: 370 000 kr
Eget kapital: -1 457 000 kr

Lindlöven

Lindlöven redovisar sin ekonomi exemplariskt.

Omsättning: 3 533 000 kr

Resultat: -46 000 kr

Eget kapital: 372 000 kr

Nyköping

Nyköping redovisar ett flerårsbokslut, riktigt bra.

Omsättning: 4 357 000 kr

Resultat: 167 000 kr

Eget kapital: Rapporteras bara som ”neg” men man kan räkna ut att det ligger på -549 000 kr.

Mörrum

Mörrum har redovisat sina siffror tydligt och bra efter dagens årsmöte.

Omsättning: 7 miljoner

Resultat: 118 000 kr

Eget kapital: -209 000 kr

Det är dessa nio lag som får högst betyg i redovisning då de har med alla de tre viktiga siffrorna i sin redovisning. Därefter följer sex lag som ej redovisat omsättning, men väl resultat och eget kapital.

Huddinge

I år tror jag det är första gången jag kan läsa en redovisning för Huddinges ekonomiska läge. Roligt!
Resultat: -134 000 kr
Eget kapital: 479 000 kr

Vimmerby

Vimmerby har inte heller varit det mest transparanta laget, men är på rätt väg.
Resultat: -28 000 kr
Eget kapital: 1,5 miljoner kronor.

Tranås

Tranås är duktiga på att informera sina supportrar sedan flera år.
Resultat: 487 000 kr
Eget kapital: 2 miljoner kronor

Dalen

Dalen delger också sina resultat sedan något år tillbaka.
Resultat: 100 000 kr
Eget kapital: 400 000 kr

Sundsvall

Sundsvall är rätt nya i hockeyettan och detta är första gången jag kunnat läsa deras resultat.
Resultat: 315 000 kr
Eget kapital: 341 000 kr

Linden

Ett lag jag missat var Linden.
Resultat: 381 000 kr
Eget kapital: Cirka 1,1 miljoner kr

Det finns ytterligare ett lag som kommunicerar med sina supportrar, men i vaga ordalag.

Boden (Aktiebolaget, som har hand som spelrätten i hockeyettan)

Resultat: ”Svagt minus”
Eget kapital: ”Tillräckligt för spel i hockeyettan”

Piteå

För första gången så har man fått en inblick i Piteås ekonomi. Det är rätt vaga siffror men ändå bättre än inget.
Resultat: ”Kraftigt förbättrad likviditet”
Eget kapital: ”Runt halvmiljonen”

De som saknas på listan kan göra det av tre anledningar:
1. De har ännu inte haft årsmöte.
2. Jag kan ha missat rapporten från årsmötet.
3. De skiter i supportrarna och rapporterar inte från sitt årsmöte.

Har ni länk till årsmötesinformation eller annan information så mottar jag den tacksamt, antingen via pm eller mail (hkrister@msn.com). Tanken är att uppdatera denna artikel tills det sista årsmötet är avklarat.