Formtabell västra ettan

Åtta omgångar är spelade av den västra ettan, och då tänkte jag vi ska ta en titt på hur lagens form utvecklats under säsongen. Jag tänkte synliggöra det med hjälp av en formtabell som visar hur många poäng lagen tagit omgång för omgång.

Så här ser den ut:

Forshaga: Deras formkurva har pekat spikrakt uppåt hela serien egentligen fram till senaste matchen där Mariestad lyckades bli första lag att slå serieledarna efter en stark vändning.

Mariestad: Har två plumpar i protokollet, mot Forshaga och Borlänge, men i övrigt idel segrar. Två raka segrar på slutet mot derbyrivalen Skövde och serieledande Surahammar och formen verkar vara på väg uppåt.

Borlänge: Inledde riktigt uselt med tre raka förluster, men sedan dess har man fått ordentlig fart på grejorna och har med fem raka segrar avancerat från en niondeplats till en tredjeplats.

Nyköping: Inledde starkt med 10 poäng efter fyra omgångar, men på de senaste fyra har det bara blivit fem poäng. Skadesituationen har påverkat lagets prestationer, men nu har man förstärkt med två bra spelare, kommer kurvan peka uppåt igen nu?

Forshaga: Har plockat poäng i alla matcher nästan, men få trepoängare och de hade en dipp efter omgång 4. Men sista två omgångarna verkar man ha fått upp ångan igen.

Lindlöven: Inledde rätt bra första fem matcherna då man låg fyra, men sedan har kurvan planat ut. Man måste få bättre utdelning om man ska kunna nå en allettanplats.

Skövde: Har en alldeles för flack kurva mot vad man hade för förväntningar på dem. Hade tre raka förluster i omgång 5,6 och 7, men vann senast efter en vändning mot Lindlöven.

Linden: Har kommit igång lite på slutet efter en riktigt usel inledning. Men har fortfarande en bit upp för att nå allettan.

Kumla: Två matcher har man plockatr poäng i, och man har nu fyra raka nollor i protokollet. Det lutar åt fortsatt bottenstrid för Kumla.

Köping: Fem raka förluster gav en usel start, men man har ändå börjat plocka lite poäng på slutet. Det inger i alla fall lite hopp för Köping.

Omgång 8 i östra ettan

Ett lag börjar springa iväg och ett lag har halkat efter rejält, men i övrigt ser det otroligt tight ut i den östra ettan. Mellan plats tre och åtta skiljer det bara tre poäng. Den åttonde omgången tightade nämligen ihop det rejält.

Laget som springer iväg och ser ut att vara en klass bättre än alla andra är Hudiksvall. I lördags var det krislaget Enköping som inte lyckades göra mål på hemmaplan medan man själva släppte in tre, ett i varje period. I vad som skott och spelmässigt framstod som en rätt jämn match så var det ändå Hudiksvall som satt på spetsen som behövdes för att avgöra matchen. Hudiksvall har därmed plockat 22 poäng av 24 möjliga, mest i hockeyettan, och kan redan nu inrikta sig på allettanspel. Det hoppades också Enköping kunna göra, man lyckades ju nå dit förra säsongen. Men i år verkar man inte alls ha fått till lagspelet och flera spelare har också lämnat. Hur säkert sitter Enköpingstränaren Christofer Eriksson?

Visby såg ut att ha stenkoll på läget mot Vallentuna efter en stark andraperiod och ledning med 1-4 med åtta minuter kvar att spela. Men då kommer 2-4 och 5,42 senare så har Vallentuna vänt till 5-4 och vinner matchen! Den normalt så säkre Anton Malmborg hamnar på låga 80 i räddningsprocent. Omgångens fräckis bjöd Lukas Pauhlsson på som kvitterar till 4-4 genom att från en position bakom mål valla in pucken via Malmborg. Segern var absolut livsviktig för Vallentuna möjligheter att nå en alletta, nu är man med i kampen på allvar. Visby ligger efter förlusten lite överraskande utanför allettanplats. Laget har inte alls fått till den jämnhet som tidigare säsonger kännetecknat laget.

Det var en riktigt streckmatch när Huddinge tog emot lokalrivalen Hanviken i söndags. Efter en blixtrande start med fyra mål de första åtta minuterna, två till vardera lag, så kunde Huddinge rycka i den andra och man vann också sedan till slut med 6-3. I och med segern så gick Huddinge om Hanviken på grund av bättre målskillnad, men båda befinner sig nu precis över allettanstrecket på en fjärde och femteplats. Men kampen är stenhård och fler trepoängare behöver in för att de ska kunna känna sig säkra.

Väsby inhöstade sin andra raka förlust när den positiva överraskningen Strömsbro vann med klara 2-5 på bortaplan i Renew arena. Väsby ledde efter den första perioden, men trots att Väsby var det starkare laget i den andra perioden så åt sig Strömsbro ikapp i den andra och avgjorde sedan i den tredje med tre raka mål, det sista i tom kasse. Det går inte alls som exallsvenska Väsby tänkt sig så här långt, trots ett mycket namnstarkt lag så är man vara målskillnad ifrån en missad allettanplats när nästan halva grundserien är spelad. Strömsbro var inte alls lika tippade men ligger nu på en andraplats, tre poäng före, och laget har tagit poäng i alla matcher utom en.

Sista paret ut är Wings och hopplösa bottenlaget Segeltorp. ”Torpet” har haft en tung säsongsupptakt och inte blev det muntrare efter att man besegrats av Wings med 6-2. Då kostade ändå Wings på sig att missa en straff, Christian Blomqvist var det som bommade. Han har ”bara” gjort tre mål så här långt, vilket är väldigt lite med hans mått mätt. Med det i åtanke är det än mer imponerande att Wings fortsätter att hänga på i allettanstriden. En positiv överraskning!

***

Omgångens målvakt blir Oliver Håkansson som höll nollan i Hudiksvalls möte med Enköping. 93,75 är Olivers fina räddningsprocent efter fyra spelade matcher.

Omgångens poängspelare blev Sebastian Frantz som gjorde två mål och ett assists för sitt Huddinge i segermatchen mot Hanviken. Det var mål nummer 2 och 3 för Huddingespelaren.

Omgång 8 i den norra ettan

Det var en ovanligt målrik åttonde omgång nummer åtta (nåja) av den norra grundserien. Under de fyra matcherna gjordes hela 28 mål, eller sju mål i snitt. En annan iakttagelse är att det blev idel hemmasegrar. Här är min sammanfattning av den åttonde omgången.

I alla serier finns det alltid lag som överraskar positivt och negativt. En positiv överraskning i den norra ettan har Kiruna IF varit, medan Sundsvall varit en negativ. Därför var det föga väntat när Sundsvall drog det längsta strået när de båda lagen i söndags möttes i Brandcode center. Kiruna IF låg på och låg på och sköt hela 51 skott mot Sundsvallsmålvakten Viktor Rönnkvist, men i slutändan hade man bara lyckats överlista honom tre gånger medan Philip Eriksson i IF-kassen fick vika rygg fyra gånger. Matchavgörande målet kom genom Sundsvalls Simon Sjöberg med blott 27 sekunder kvar. Det var en väldigt kampfylld och intensiv match. Efter slutsignalen blev det också ordentligt grinigt och IF-stjärnan Rihards Marenis drog på sig ett game penalty, alltså avstängning, och missar nu minst en match. Dubbelt illa för IF med andra ord, som dock fortfarande håller en allettanplats. För Sundsvall var det en avgörande seger för att inte totalt behöva glömma allettandiskussionen.

Omgångens toppmöte var matchen mellan Östersund och Kalix. Det kom att bli en fartfylld och chansrik match där båda lagen verkligen gick för att ta segern av egen kraft. Kalix anföll för fulla muggar, medan Östersund kontrade effektivt. Det visade sig när krutröken lagt sig att det var Östersunds omställningsspel som till slut vunnit dagen och matchen med 5-3. Det var Östersund som tog ledningen redan i den första perioden med 2-0, men Kalix var ikapp till 3-3 mitt i den sista perioden. Då kom ett dråpslag för serieledarna, för bara 43 sekunder kunde David Westlund på egen hand ta pucken från egen zon och hela vägen upp i anfallszon där han hängde upp den i krysset till 4-3. I och med segern så tog Östersund igen tre av de fyra poängen man låg efter serieledande Kalix, och är därmed ny tvåa.

Piteå är dock med i kampen om de absoluta toppositionerna. Detta står klart efter att de enkelt kunde avfärda AIF med 5-1. En period var det jämnt, med sedan gjorde Emil Wrenman och Petter Mäkitalo var sitt tidigt mål i den andra och efter det var det överkörning i period två som Piteå vann till slut med 3-0. AIF gav det ett försök i sista men närmare än 3-1 kom man inte. Segern var viktig för Piteå som nu har tre poäng ner till missad allettanplats. För AIF:s del så saknas det fyra poäng (plus en massa mål) till rätt sida strecket.

Örnsköldsvik är för mig en stor positiv överraskning. Jag trodde inte alls på dom inför säsongen, men igår tog de sin tredje trepoängare, denna gång mot Vännäs med 5-2. Vännäs hade 2-2 i de andra perioden men sedan kunde Örnsköldsvik göra tre raka mål och vinna matchen. I och med segern så har man nu häng på allettanplatsen, blott två poäng skiljer upp. För Vännäs ser det värre ut, åtta poänglösa matcher av nio möjliga kan inte ses som godkänt även om man är ett förväntat bottenlag.

***

I normala fall brukar jag ge titeln omgångens målvakt till den med bäst räddningsprocent, men i denna omgång måste priset gå till Viktor Rönnqvist som var helt avgörande med sina 48 räddade skott när Sundsvall kunde vinna mot Kiruna IF.

Omgångens poänggörare blev också en Sundsvallsspelare. Simon Sjöberg gjorde sitt fjärde och femt mål för säsongen och assisterade dessutom till ett mål i 4-3-segern. Han var alltså matchvinnare nummer två i Sundsvall.

Omgång 8 i den södra ettan

En serieledare som imponerar, en lillebror som leder över storebror och en uträknad som fått upp farten igen. Detta är bara några av rubrikerna i södra ettans omgång 8.

Mörrum ledde serien inför omgången och man ledde också länge matchen mot seriefavoriten Nybro. Man hade en 2-0-ledning som såg hur stabil ut som helst inför den tredje perioden, men då satte Nybro högsta fart och vände matchen på bara nio minuter. Men en timeout väckte Mörrum och man inte bara kvitterade, man tog också ledningen med mindre än fyra minuter kvar. Med utplockad målvakt kunde dock Nybros Hannes Johansson kvittera med blott 14 sekunder kvar på matchklockan och i förlängningen tog det bara 24 sekunder innan samme Hannes kunde avgöra till gästande Nybros fördel, snacka om matchvinnare! En väldigt viktig seger för Nybro, inte bara med tanke på att de hade tre förluster på de senaste fyra matcherna, de fick det också att lossna målmässigt. Det var första gången laget gjort mer än tre mål i en match och nästan 30% av lagets mål man gjort hittills gjordes i matchen. För Mörrums del så ändades en sex matcher lång segersvit, men man ligger ändå på en stark andraplats i södra ettan.

Nybros lillebror, i hockeysammanhang i alla fall, Kalmar har verkligen fått en kalasstart. Igår kom lagets femte seger på de första åtta matcherna, och då har man bara spelat en av dem hemma. Igår var det Hanhals borta som gällde och det blev egentligen aldrig spännande. Redan efter 19 sekunder tog bortalaget ledningen och man hade 0-3 efter den första perioden och kunde sedan vinna med 1-6 till slut. Just nu återfinner man Kalmar på en tredjeplats med bra marginal ner till missad allettanplats. Tränare Victor Tuurala har fått det till stora delar nybyggda laget att prestera oväntat snabbt. För Hanhals del så har man kämpat på bra, men avståndet uppåt blir bara större och större.

Vimmerby är ett av blott tre hockeyettanlag som ännu tagit poäng i alla matcher. Igår tog man sin sjätte seger på sju matcher då man inte bara vann, man nollade Halmstad i en 4-0-seger. Man avgjorde matchen i den andra perioden där man gjorde tre mål på mindre än fem minuter och efter det orkade inte Halmstad resa sig. Det är en imponerande stabil serieledare som framför allt har en riktigt stark defensiv men inte heller en så pjåkig offensiv. För Halmstads del så börjar det däremot se tufft ut, man har endast två segrar på åtta matcher och om KHK tilldöms seger i sina uteblivna matcher så har man nu åtta poäng upp till allettanplats. Men om det blir utfallet återstår ännu att se.

Tranås börjar hitta mer och mer rätt. Efter skadeelände och fyra raka förluster så tog man igår sin andra raka seger. Denna gång åkte man till Krifs hemmaborg Soft center arena och vann med 2-3 efter en riktigt spännande tredjeperiod. Tranås hade ledningen, men Kriflånet Martin Fransson kunde kvittera. Ny Tranåsledning , ny kvittering. Men med sitt andra Taifmål i rad kunde till slut Mathias Hellgren skjuta segern till Tranorna. Det blir kanske ingen ny krissäsong för Tranås trots allt! För Krifs del så var det en tung förlust. Laget tappade i och med förlusten sin allettanplats, även om det är långt ifrån kört.

***

Omgångens poänggörare blev Kalmars Carl Sjöberg. Med två mål och två assist fördubblade han sin poängskörd för säsongen.

Omgångens målvakt blev Vimmerbys Gustav Bågenvik som höll nollan i matchen mot Halmstad. Hela 41 skott lyckades han mota, det är ovanligt mycket!

Omgång 8 i den västra ettan

En lång segersvit spräcktes, en favorit har fått upp ångan ordentligt medan en annan äntligen fick vinna igen. Dessutom en liten skräll och ett jämnt bottenmöte. Det bjöds verkligen på lite av varje i den västra ettans åttonde omgång.

Vi inleder väl med den tidiga seriefinalen, där Mariestad tog emot hela ettans stora överraskningslag Surahammar. Gladahammar hade sju raka segrar inför matchen och hade verkligen imponerat så långt. Och inte såg det sämre ut under inledningen av matchen då man tidigt i den andra perioden tog ledningen med 0-2. Men Bois malde efter hand mer och mer ner Surahammar, reducerade i slutet av den andra och både kvitterade och avgjorde i den tredje. Surahammar orkade till slut inte stå emot, sista perioden hade laget inget eget anfallsspel utan ägnade sig bara åt att chippa ut och försöka hitta en spelvändning på så sätt. Men Surahammar kan absolut vara nöjda med sin insats ändå, de gav verkligen allt. Och de visade att de är väldigt svårslagna och att de kan både spela fartfyllt framåt (så länge de orkade) och cyniskt bakåt. För Bois del var det andra sköna segern på bara några dagar (derbyt vanns i omgången innan) och laget börjar mer och mer hitta rätt och kommer närmare och närmare 60-minutersprestationer.

Ett annat lag som verkligen hittat rätt är Borlänge. För efter de tre inledande förlusterna, där man verkligen inte hade många rätt, så har man verkligen fått det att lossna och ståtar nu med fem raka trepoängare. Och det är inte vilka segrar som helst heller, segrarna har kommit med stora siffror. Senast var det Köping som blev mosade med hela 2-8 efter att Borlänge gjort hela fem mål i den första perioden. Glädjande för Borlänge var att också ungtupparna hittade rätt i denna match, tidigare har det varit förstafemman som stått för i stort sett allt framåt. Laget bjuder verkligen upp till målglada matcher, snittet för antalet mål i Borlängematcher är 5,25 gjorda och 3,38 insläppta. Gladhockey! Lika glada är nog inte Köping, de ligger sist med bara fyra poäng och har bara orkat med att göra 10 mål framåt samtidigt som man har 30 insläppta!

Skövde har verkligen inte imponerat det sista. Speciellt på bortaplan där man fram tills igår inte tagit en enda poäng. Inte såg det bättre ut efter inledningsperioden mot Lindlöven då man låg under med 3-1. Men då vaknade Skövde till och fick till ett betydligt bättre kollektivt spel än man visat upp tidigare och lyckades inte bara komma ifatt utan också förbi i den tredje perioden och tog därmed sin första trepoängare på bortaplan. Det var en otroligt viktig seger för Skaraborgarna. De var favorittippade att nå en alletta, men vid förlust så hade gapet upp dit blivit sex poäng, kanske inte omöjligt, men med det spel som visats upp så långt så hade det nog varit för långt. Med andra ord kan man se segern som dubbel: Man vann inte bara tre poäng, man fick också upp tron på det egna laget och ett lagspel de så förtvivlat sökt. Lindlöven ser det dock värre ut för. Detta var deras tredje raka förlust, och den tidigare så trygga allettanplatsen har nu förbytts i en sjätteplats, med tre poäng upp.

Forshaga imponerar faktiskt och befinner sig just nu på en allettanplats. Man gör det sedan man besegrat ett annat topplag, Nyköping, med 4-2 efter en målrik andraperiod då faktiskt alla målen föll. Det var Forshaga som tog ledningen men Nyköping kvitterade två gånger om, men med två mål med bara 20 sekunders mellanrum så ryckte Forshaga åt sig en ledning som Nyköping aldrig kunde ta igen. Forshaga stängde ner i tredje riktigt bra. En lite märklig incident hände långt efter slutsignalen då lagen redan tackat domaren. Då samlades en klunga från vardera lagen och stod och snackade med varandra och helt plötsligt utbröt ett slagsmål mellan två spelare i vardera laget. Nu är lagen fyra och femma i tabellen.

Denna säsong kommer inte placeringen på den nedre halva innan grundserien betyda något då alla ändå kommer att starta från noll när vårettorna drar igång, men visst är det naturligtvis skönt att få känna på att vinna ibland också för bottenlag. Så det var säkert en skön Lindenseger när man kunde besegra Kumla på bortaplan med 2-3. Det var dock Kumla som vann två av perioderna, med 1-0, men Linden vann mittenperioden med 0-3 och därmed alla poäng. Nu är Linden sju poäng bakom femteplatsen, det känns mycket.

Omgångens poängkung blev Mariestads finske supporterspelare Joonas Alanne. Finnen passade till det första målet och gjorde de andra två när Mariestad ändade Surahammars segersvit. Han har därmed gjort fina elva poäng på de åtta första matcherna.

Omgångens målvakt är Lindens målvakt Anders Olsson. För trots att Kumla sköt hela 41 skott så släppte han bara in två kassar och landade på finfina 95,12 i räddningsprocent. En helt avgörande insats i segermatchen.

Omgång sju i den östra ettan

Ett riktigt toppmöte, ett bottenmöte och allt däremellan. Omgång sju i den östra ettan bjöd på det mesta.

Huddinge har verkligen inte motsvarat förväntningarna så här långt, men när de mötte krisande Enköping så vann de i alla fall klart med 4-0. Nu har de häng på allettanplatsen, men det är fortfarande två poäng upp, det trodde man inte innan seriestarten,. Det ryktas om förtroendekris gentemot Enköpings tränare Christofer Eriksson och att spelare som Liam Nilsson och Hampus Lindström har brutit sina kontrakt. Sportchefen har redan lämnat Enköping, blir tränaren nästa namn att lämna? Att laget underpresterar är i alla fall uppenbart.

Wings överraskade positivt under inledningen av serien, men i onsdags åkte man på sin tredje raka förlust då allettanplatskonkurrenten Hanviken vann med 4-0. Segern var dessutom odiskutabel, Hanviken imponerar och man har just nu lika många poäng som storlaget Väsby, riktigt starkt. Wings å sin sida har nu två poäng upp till allettanplatsen.

I bottenmötet mellan Segeltorp och Vallentuna så var det Vallentuna som drog det längsta strået i en jämn tillställning. Det stod länge 3-3, men med drygt fem minuter kvar kunde Lukas Paulsson slå in segermålet 3-4. Sett till hela matchen var segern rättvis, man skapade mer och är kanske lite på gång efter en väldigt svajig start på seriespelet.

Det bjöds också på ett riktigt toppmöte i torsdags så serieledande Hudiksvall inledde i ett furiöst tempo hemma i Glysis mot serietvåan Väsby. 2-0 redan efter sex minuters spel och Väsby måste varit helt snurriga i huvudet efter att ha fått vrida på skallen för att hålla koll på alla virvlande Hudikspelare. Även den andra perioden gick klart till Hudiksvall, Väsby hade stora problem att hänga med i tempot och ledningen utökades till 3-0. Men i den tredje perioden så blev Hudiksvall lite mer matta och Väsby kunde också komma in i matchen målmässigt efter två mål i powerplay. Men trots tryck i slutet hittade man ingen kvittering utan Hudiksvall vann med 3-2- Sett till hela matchen så var det en mycket rättvis seger.

Sista matchen ut var gårdagens möte mellan Strömsbro och Visby. Strömsbro har inlett imponerande, men mot Visby fick man hissa flaggan. Visby dick en rikitgt bra start och tog ledningen med 1-3 i den första perioden. En ledning man sedan kunde bevaka på ett riktigt bra sätt, ett offensivstarkt Strömsbro hade svårt att skapa så många heta målchanser. När gästerna sedan tog ut målvakten spikades slutresultatet till 1-4. En stark insats av Visby som mer och mer ser ut som en allettankandidat.

Det fanns två stycken tvåmålsskyttar i denna omgång och därmed blev de omgångens bästa poänggörare. Segeltorps William Brännmark hade bara gjort ett mål innan matchen mot Vallentuna, men där klev han fram och gjorde såväl 1-2 som 3-3-målen. Tyvärr räckte det inte till poäng för laget. Fabian Lundh tredubblade också han sin målskörd under sin säsong när hans Huddinge vann mot Enköping.

Det var två målvakter som lyckades hålla nollan: Såväl Huddinges Albin Andersson, som motade 28 skott, som Hanvikens Oskar Walldén, som motade 22, är därmed värda alla hyllningar.

Omgång 7 i den södra ettan

Fem matcher har spelats i den södra ettan under onsdagen och fredagen, och det var idel väldigt jämna matcher. Fyra matcher slutade med uddamålsseger, den femte med en tvåmålsseger. Snacka om tight!

Mörrum är enda lag i den södra ettan som vunnit alla matcher dom spelat, och visst blev det en vinst också mot bottenlaget Hanhals. Men Hanhals lyckades faktiskt sno åt sig en poäng sedan man kvitterat till 3-3 genom Rasmus Rosenqvist med sex minuter kvar av matchen. Hanhals fortsätter därmed att överraska positivt. Marcus Paulsson såg dock till att bärga bonuspoängen och segern åt Mörrum i sudden. Den tappade poängen innebar dock att man tappade serieledningen. Jag måste också få bjuda på 0-1-målet som var ruggigt tjusigt!

Adam Bäckstrands (Mörrum) snygga 0-1-mål mot Hanhals.

Kalmar invigde i onsdags sin urtjusiga nya arena, Nya IFFE-hallen. Och det kom att bli en riktig hockeyfest för besökarna som inte bara bjöds på en första titt i den fina hallen utan dessutom på många mål och en mäktig vändning. För det var Krif som tog en tidig 0-3-ledning, men när matchen var över stod hemmalaget Kalmar där som segrare efter stor dramatik med 6-5 efter sudden. För Krifs del var detta en nyttig läxa av att man måste kunna stänga matcher bättre, för Kalmars del så gav säkert den starka vändningen massor med självförtroende och publiken en upplevelse som gör att se säkert kommer återvända. Matchen och upplevelsen var värd mer än de 1600 som såg matchen.

Nybro var stora favoriter inför seriespelet och inledde också riktigt starkt med tre raka segrar. Men sedan dess har man endast mäktat med att vinna över bottenlaget Hanhals och man har i övrigt tre förluster. I onsdags kom en ny förlust i en mycket målsnål historia, Vimmerby vann då med 1-2. Det är offensivt det klickat för Nybro. Med endast 14 mål framåt på sju matcher, två mål i snitt, blir det svårt att vinna matcher över tid. Det är samma sjuka som Nybro led av innan jul förra säsongen innan Väyrynen anslöt. Väyrynen är som ni säkert vet långtidsskadad, men det är illavarslande för Nybro om man är så beroende av en enda spelare. Positivt för Nybro är dock att man är väldigt täta bakåt, 1,43 insläppta mål per match är väldigt lågt. Vimmerby imponerar samtidigt, man är tighta bakåt och gör också näst flesta mål av alla framåt. Just nu leder man serien och i nuläget ångrar jag inte femtiolappen jag slängde in på dom som slutgiltiga seriesegrare.

Tranås fick ÄNTLIGEN vinna igen. Mot Karlskrona kunde man inkassera en 3-2-viktoria sedan Pontus Eklöf noterades för det matchvinnande 3-1-målet sent i andra perioden. Det var en tight historia med få skott (21-20), men äntligen fick Tranås lite marginaler på sin sida. Bland annat hade man något domslut i slutet av matchen som gick deras väg. Var detta vändningen för ett Tranås som så här långt haft en hel del otur, både med skador och studs emot? För Karlskronas del så var det en hel del upprörda känslor efter matchen, vilket är förståeligt då man gör en rätt bra match men förlorar ändå. Man uteblev också från den sedvanliga efter-matchenintervjun. Om det berodde på att man var upprörda i stunden eller en följd av att man vill ge igen för bojkottade matcher förtäljer inte historien.

Till sist så verkar Dalen ha fått det att lossna på allvar. Efter tre raka förluster lånades Jakob Stridsberg in och det gav tre raka segrar. Nu vann man också en fjärde raka utan Stridsberg av bara farten. Det var Halmstad som fick se sig besegrade med 3-1 och man gjorde det efter att ha tagit ledningen tidigt (målskytt Kristian Röykås Marthinsen) och får Dalen ledningen är man mycket svårslagna. Man spelar otroligt tight och vänder spelet vasst, det kommer fler lag få känna på framöver. För Halmstads del så börjar läget bli lite prekärt. Detta var tredje raka förlusten och nu har man fem poäng upp till allettanstrecket. Nu behöver segrarna börja ramla in för att man inte ska tappa kontakten med topp 5.

Omgången poänggörare blev två. Kim Roussakoff är ingen van målskytt, men när Hanhals snuvade Mörrum på poäng så gjorde han två stycken. Dessutom assisterade han till Hanhals tredje mål. Det var exakt samma notering som Sebastian Ottosson hade i Kalmars vändning mot Krif. Han kvitterade både till 4-4 och 5-5 och passade dessutom till segermålet i sudden, 6-5. Snacka om matchvinnare!

Omgångens målvakt var Robin Christoffersson, Vimmerby. Han motade 27 av Nybros 28 skott och vann matchen i matchen mot Pontus Eltonius och därmed matchen åt Vimmerby.

Onsdagens omgång den norra ettan

I den norra ettan är det även i normala fall inte sammanhållna omgångar, och nu med inställda matcher så är det ännu mer oordning i tabellen. Men det vi kan konstatera efter onsdagens matcher är i alla fall att det är ordentligt tight!

Teg inledde seriespelet minst sagt svagt med tre raka förluster, men nu har man fått upp ångan ordentligt och i onsdags så kördes Örnsköldsvik över med hela 6-1. Därmed så är man nu på en sjätteplats, bara tre poäng efter en kvartett med lag som alla alltså har 12 poäng. Nu är man på riktig jakt efter allettanplatsen. Ö-vik å sin sida har överraskat positivt så här långt, men nu tappar man och är fem poäng från spel i allettan.

Efter en lysande inledning på seriespelet med tre raka segrar, bland annat mot Kalix, så har det gått lite grus i maskineriet hos Kiruna IF. Visserligen besegrade man Sundsvall i sin sjätte match men i matcherna dessförinnan förlorade man mot topplagen Boden och Östersund och i onsdags var det Piteås tur att snuva IF på alla tre poäng. Det var dock en jämn match, men i Kirunajakten på en kvittering med utplockade målvakt så kunde Piteå göra två mål och slutsiffrorna skrevs därför till 2-5. Nu står lagen på samma poäng i den väldigt jämna tabellen.

Inför fina 1419 åskådare kunde Östersund avfärda Sundsvall i södernorrlandsderbyt med 5-3. Men det var en jämn tillställning där sista målet tillkom i tom kasse. Matchavgörande 4-3-målet kom efter en spelvändning där snabbskrinnaren Johan Mörnsjö var sist på pucken mitt i den tredje perioden. Östersund är därmed ännu ett av lagen på 12 poäng som nu delar på allettanplatsen, medan Sundsvall nu åkte på sin femte raka förlust. Avståndet upp till allettanplatsen börjar därmed se väl långt ut, åtta poäng är mycket att ta ifatt.

Poängkungen denna omgång blev Tegs Tobias Holmberg. I segermatchen mot Örnsköldsvik gjorde han hela tre mål och ett assist, och därmed har han gjort åtta poäng på de inledande sju omgångarna.

Omgångens målvakt blir också en Tegspelare, nämligen Henrik Edström. Han släppte endast ett mål och noterades för fina 95 i räddningsprocent, hösgt av alla målvakter.

Omgång 7 i västra ettan

I onsdags spelades det full omgång i den västra ettan, den sjunde. Därmed har vi passerat en tredjedel av serien och tabellen börjar väl sätta sig lite. Speciellt som topplagen vann mot lagen längre ner, men det tightade ändå ihop sig lite i mitten av tabellen. Här är mina reflektioner om den sjunde omgången.

Lindlöven och Forshaga är de två lagen som ligger precis ovanför och under allettanstrecket. Det var med andra ord en riktig sexpoängsmatch som lagen möttes i i Lindehov. Det blev en riktigt jämn tillställning där lagen turades om att ha ledningen, men till slut kunde Forshaga stå som segrare efter straffar. Anton Klint var det som satte den avgörande straffen till 2-3, och i och med det så har de båda lagen exakt samma poäng, 11. De borgar för en högintressant fortsättning där Forshaga så här långt överraskat positivt.

Omgångens clou var givetvis Skaraborgsderbyt som spelades inför finfina 2623 åskådare. Men merparten av åskådarna fick bege sig hemåt olyckliga då det var gästerna som tog med sig alla tre poängen hem. Och det var inget snack om saken, Mariestad var det bättre laget hela matchen igenom, man stängde effektivt ner ett Skövde som knappt skapade en målchans värd namnet under sextio minuters spel och som bara mäktade med 16 skott på mål. Segersiffrorna 0-3 var i underkant, Mariestad skapade mycket lägen, framför allt i spelvändningarna, och hade bud på betydligt fler mål. I och med segern så har Mariestad skapat en lucka ner till allettanstrecket, medan Skövde nu har tre poäng upp. Det är väl ingalunda ointagbart, men det som borde oroa är bristen på eget spel. Det saknas linjer och struktur och får inte man ordning på lagspelet så kommer det inte bli något allettanspel för Skövde. Det skulle vara en stor missräkning för laget som ”alltid” går dit och dessutom har spelarmaterialet för att kvalificera sig. För Mariestad var försvarsspelet givetvis en stor behållning, där debuterande junioren Manne Håkansson stod för en finfin insats, men det var också glädjande att Philip Norberg var tillbaka i spel. Förstecentern har ju missat nästan hela seriespelet (var med en dryg period i premiären) men var nu tillbaka och hann dessutom med att både göra mål och assist.

Nyköping befäster tätpositionen efter en ny seger, denna gång hemma mot bottenlaget Köping. Men det var först efter stort besvär och man tappade faktiskt lite överraskande en poäng. För trots ett massivt skottövertag för hemmalaget, 48-17, så stod det 1-1 efter 60 minuters spel. I suddenspelet kunde sedan Isak Dahlin avgöra. Nu ligger laget trea, fem poäng efter serieledande Surahammar och fyra före sexan Forshaga, ett bra läge speciellt med tanke på att de har ett par tunga skador. Köping å sin sida börjar mer och mer hitta rätt, detta var andra raka matchen med poäng och det ryktas om spelarförstärkningar på väg in.

Glada”hammars triumftåg fortsätter! Denna gång var det Kumla som fick se sig besegrade med 5-3. Detta var lagets sjunde raka seger och man är laget som tagit flest poäng av samtliga hockeyettanlag. Kumla höll annars rätt jämna steg spelmässigt, men Surahammar har just nu ett härligt självförtroende och då får man ofta marginalerna på sin sida. Nu väntar det en tidig seriefinal på söndag så serieledaren beger sig till Mariestad för att möta serietvåan.

Borlänge har verkligen lyft sig! Efter tre inledande förluster och tveksamt spel har allting ramlat på plats och i onsdags tog man sin fjärde raka seger och det med övertygande 3-7 borta mot Linden. Nu avancerar Borlänge upp på en allettanplats och med nuvarande form lär man inte behöva kika neråt framöver. Linden får dock allt längre upp till en allettanplats och nu är man på samma poäng som de två bottenlaget Köping och Kumla.

Poängkungen i omgången var Borlänges Arvid Degerstedt. I onsdags kom det tre nya poäng för poängkungen när han noterades för ett mål och två assists. Nu står han noterad för hela 17 poäng på de sju matcherna, det är fyra poäng fler än någon annan i hela ettan.

Omgångens målvakt var Mariestads Tobias Sandberg. Han höll i derbyt sin andra nolla på fyra matcher och gjorde bland annat en riktigt spektakulär räddning på Anton Blombergs direktskott. Nu leder han ettans målvaktsliga i hela ettan klart med skyhöga 96,91 i räddningsprocent. Faktum är att han släppte två av de första tre skotten han fick emot sig i sin premiärmatch, sedan dess har han bara släppt ett mål på 11 ½ period.

Ettans hetaste derbyn

Imorgon är det dags för det alltid heta Skaraborgsderbyt mellan Skövde och Mariestad. Det fick mig att fundera på frågan vilka som är de hetaste derbyna i ettan? De där matcherna som gör att inte bara de vanliga åskådarna kommer till hallen, utan också de där som bara ser på en match när det gäller extra mycket, de allra hetaste derbyna. Jag kom fram till fyra matcher som verkligen lockar den breda massan till hallarna, den ultimata listan över ettans allra mest kittlande derbyn*.

1. Skövde-Mariestad

Publik derbyt 2019: 2789
Publiksnitt under säsong: 1122
Publikökning: 149%

När det är Skaraborgsderby så sluter alltid publiken upp. Speciellt i Skövde som har den större hallen och bättre faciliteter i form av parkering och läktare. Det är alltid packat med bortasupportrar på ”apberget” uppe i ena hörnet och Oxarna har riktigt bra tryck på läktarsång och trumma. Ovanför Skövdes bås står Rebellerna och de brukar också ha bra med folk och tryck understödda av sin trumma. Det är alltid hetta på isen med riktigt tuffa närkamper och slagsmålsungar som ibland blir slagsmål. Det märks att det är två lag med många egna produkter som fått det med modersmjölken att man inte gillar motståndarna. De som inte är det har fått veta det ändå, och de brukar förstå att detta är en match man inte viker ner sig i. Båda lagens egenfostrade spelare skulle hellre sluta spela än att spela i motståndarlaget. I ena hörnet står Skövdes ”prostataklack” och hånar motståndare och pekar finger åt Boisklacken, där de hetaste hetsporrarna inte är sena att svara. Det är adrenalin både på is och läktare, precis som det ska vara.

2. Mörrum-Karlskrona

Publik derbyt 2011: 2078
Publiksnitt under säsong: 867

Publikökning: 140%

Mörrum är den mer klassiska klubben, men man har på de senaste 10 åren blivit omsprungna av KHK som nådde hela vägen till SHL. Nu är laget tillbaka i ettan igen och under tiden har också Mörrum vuxit sig starkare och nu är det öppna möten lagen emellan igen. Och det är inte bara öppna möten, det är heta möten. Mörrum har ett mycket ont öga till KHK som man anser ha utnyttjat Mörrum, bland annat har KHK plockat stora delar av ungdomslag till sig. Detta borgar för starka känslor och ”krig” på läktaren, men också på isen. Slaget om Blekinge kommer bli riktigt tufft!

3. Kiruna IF-Kiruna AIF

Publik derbyt2019: 1524
Publiksnitt under säsong: 790
Publikökning: 93%

Det berättas om gamla tider i Kiruna, där tjänstemännens lag var Kiruna IF medan arbetarna höll på AIF, och man satte sig inte ens bredvid varandra i gruvan utan smockan hängde i luften när det närmade sig derby på den tiden för en 40 år sedan. Men sedan dess har de båda föreningarna slagit sig samman, innan AIF för några år sedan startade upp verksamheten igen. AIF känner sig fortfarande som underdog, där det är dom som fått de sämsta omklädningsrummet i Lombia och det är dom som inte får använda kafeterian. Detta gör att det fortfarande tittas snett på varandra i gruvbyn, och det är fortfarande heta känslor lagen emellan på isen. Detta gör att folk också sluter upp på matcherna. Över 1500 åskådare är mycket i en ort med bara knappt 23000 invånare. Men riktigt lika hett som i forna tider kanske det inte är, nu har till och med spelare gått mellan de två klubbarna. Men det kanske blir så när de är uppväxta i en förening och sedan gått till den andra, spänningen mellan blir inte lika stark. Att det är ett av ettans allra hetaste derbyn råder dock inget tvivel om!

4. Nybro-Kalmar

Publik derbyt 2019: 2500
Publiksnitt under säsong: 1584

Publikökning: 58%

Det är alltid mycket folk i Liljas arena, men aldrig så mycket som när Kalmar kommer på besök. Kalmar ses av Nybroborna som en uppkomling som inte har någon hockeykultur, medan Kalmariterna kontrar med att Nybro bara är en rondell stor. På detta sätt går tugget och agget växer och det blir en riktig derbykänsla, en match där man inte får förlora och där det ges extra i varje situation på isen. Det växlas också en hel del hårda ord mellan de två sidornas supportrar, båda gillar att retas och hetsa, när allting ställs på spel så är känslorna på helspänn och adrenalinet flödar. Nybro har av tradition det starkare laget, men sånt gäller ofta inte i derbyn, där är det de som kämpar hårdast och offrar mest som vinner. Och det gör att Kalmar minsann ofta är med och vinner, något som naturligtvis svider för alla Nybrobor. Och vice versa naturligtvis.

* Fotnot: Alla siffror utom Mörrum-Karlskrona är från säsongen 19/20, den senaste med publik. Siffrorna är från grundserien så att de ska vara kompatibla med den grundserie vi är i nu. Mörrum-Karlskrona är från säsongen 11/12, senaste gången det spelades grundseriederby lagen emellan.