Ingen bra helg för serieledarna!

En hektisk helg är till ända, både sett till antalet matcher, men också för egen del. Men nu har jag i alla fall hittat lite tid för att summera helgens matcher, och det var en sak som verkligen stack ut: Det var ingen bra helg för serieledarna!

Tre serieledare kom till spel i helgen, och samtliga tre förlorade! Mariestad åkte till Tranås och gjorde en riktigt bra förstaperiod, men rasade sedan totalt och förlorade med 6-1. Väsby gjorde också en helt ok förstaperiod mot Tyresö/Hanviken och ledde med 1-0, men fick sedan samma ras som Mariestad och förlorade med 5-1. Och till sist så åkte tidigare så oerhört defensivt stabila Karlskrona på en förlust mot Kristianstad med 5-3. Förlusterna innebar dessutom att både Mariestad och Väsby tappade sina serieledningar, medan Karlskronas hänger på en skör tråd (en poäng). Frågan är om förlusterna är ett resultat av att man har svårt att tända till, eller om det är ett utslag av att man inte är bra nog. Det man kan konstatera i alla fall är att Mariestad och Väsby har skaffat sig varsitt spöklag, då Tranås nu spöat Mariestad båda matcherna medan Väsby förlorat mot Tyresö/Hanviken båda. Det visar också att såväl Tranås som Tyresö/Hanviken blir att räkna med!

***

I den södra ettan så säkrade Krif en plats i allettan via en seger mot Alvesta med 4-2. Därmed är fiaskot för Trojas del fullbordat. Laget som de senaste 15 åren har legat fler säsonger i allsvenskan än i ettan har inte spelat på så låg nivå på bra många år, och det med ett lag som visserligen är nerbantat lönemässigt, men som ändå är med i toppen av löneligan i hela ettan. Det går inte kalla det för annat än ett gigantiskt fiasko, men samtidigt så kanske det är bra för laget. Nu får man chansen att bygga upp självförtroendet mot lag man bör slå sju dagar i veckan och sedan komma fulladdade med självförtroende till slutspelet drar igång. Sedan att det knappast kommer bli speciellt attraktivt att gå och se lag som Tyringe och Segeltorp för Trojaborna är en annan fråga.

***

I den norra ettan så tappade Kiruna viktig mark i jakten på allettanplatsen. I en match med en spektakulär avslutning mot Clemensnäs (3-3 av Clemensnäs 57,37, 3-4 av Kiruna 58,00 och 4-4 av Clemensnäs 58,51) så förlorade Kiruna med 5-4 efter sudden. Nu är det inte kört ändå i kampen med Strömsbro, men nu kan man inte nå dit av egen kraft, utan hoppas på att få hjälp av Sundsvall eller Kalix, samtidigt som man givetvis måste ta tre poäng när lagen möts i näst sista omgången, nu på lördag.

Så här fördelas allettorna och vårettorna! Uppdaterad!

Jag fick en förfrågan om att skriva om vilka lag som kommer i vilken serie efter jul, och givetvis så är jag beredd att hjälpa till! Nu är det inte riktigt spikat i serierna ännu, men då uppger jag alternativen som finns. Det som är sagt är att det är strikt nord/sydlig indelning och då fördelas lagen så här!

Allettan norra

Boden
Hudiksvall
Piteå
Sundsvall
Strömsbro/Kiruna
Lindlöven
Väsby
Tyresö/Hanviken
Nyköping
Vallentuna

Allettan södra

Karlskrona
Kristianstad
Halmstad
Vimmerby
Krif
Mariestad
Skövde
Tranås
Dalen/Forshaga
Visby

Vårettan norra

Kiruna/Strömsbro
Kalix
Vännäs
Clemensnäs
Örnsköldsvik
Enköping
Forshaga/Wings
Surahammar
Borlänge
Falun

Vårettan södra

Troja
Alvesta
Borås
Mörrum
Tyringe
Wings/Dalen
Mjölby
Linden
Huddinge
Segeltorp

Kommentar:
* Oavsett om Strömsbro och Kiruna spelar allettan så placeras de i norra.
* Om Dalen spelar allettan så spelar de i södra medan Forshaga spelar norra vårettan. Om Forshaga spelar allettan placeras Dalen i södra vårettan och Wings får spela norra vårettan.

Imponerande Karlskrona och Troja fortsätter hitta sätt att förlora

Igår så hade jag fokus på de två matcherna i söder, då det var två matcher som handlade om streckstriden. Dels så såg jag Karlskrona stå för en imponerande insats i derbyt mot Krif, dels såg jag Troja ännu en gång lyckas hitta ett sätt att förlora en match man dominerade.

Som ni säkert vet är Krif och Troja de två lag som gör upp om den sista allettanplatsen i söder. Båda hade riktigt svåra uppgifter igår, då Krif mötte serieledande Karlskrona, medan Troja tog sig an tabellfyran Vimmerby. Då Krif sitter i förarsätet i racet så hade Troja pressen på sig att vinna medan Krif samtidigt skulle förlora. Det visade sig att Troja fick hjälpen av Karlskrona man behövde, men själva uppfyllde man inte sin del.

***

Vi börjar väl med matchen Karlskrona-Krif, ett derby, men ett derby utan känslor. Det brann inte till som man tycker att det borde göra när två lag som ska ogilla varandra skarpt möts. Men det kan ha att göra med att de båda spelar med defensiven först som ledord, man öser inte på offensivt och då smäller det inte heller lika mycket och då uteblir känslorna.

Jag vet inte om det hade hjälpt Krif om det blivit mer fysiskt spel, men som det blev nu så var det bara ett lag på isen långa stunder. Karlskrona hade ett bastant grepp om matchen, och hade många och långa anfall och skapade betydligt fler chanser än Tiselltränade laget. Krif hade förtvivlat svårt att få till några långa anfall överhuvudtaget, då KHK:s försvarsspel gav dem vare sig tid eller utrymme att bygga ett anfallsspel på. Att matchen slutade 4-2 var ingalunda orättvist, Karlskrona imponerade med sitt solida spel och är i mina ögon favoriter att spela allsvenskan nästa säsong.

***

Troja var annars en av de uppskriva favoriterna i södra ettan inför säsongen. De har trots en neddragen spelarbudget en imponerande laguppställning som står få efter. Men nu är fiaskot i stort sett ett faktum, för igår misslyckades man med att ta in några poäng på Krif trots att de förlorade. För trots att man dominerade matchbilden med eftertryck, och man därtill spelade en riktigt bra ishockey, så lyckades man ännu en gång hitta en väg att förlora. Vimmerbys målchanser var lätträknade, men i powerplay i mitt i den tredje perioden så gjorde man ändå mål, och det blev också matchens enda. Troja satte oerhört hög press och ett normalt spelskickligt Vimmerby som brukar vara duktiga på att hitta ur presspel blev gång på gång av med pucken djupt ner i egen zon. Därifrån sedan så skapade man chanser med bra tryck mot mål, och det var mer än en gång man tänkte att ”Nu måste det väl ändå bli mål?!” Men inte, det tog alltid på en uppoffrande Vimmerbyspelare eller så blev avsluten alltför tama. Denna match försökte man i alla fall få upp puckarna mot kryssen, men vad hjälpte det? Nej det har verkligen studsat emot Troja denna säsong, och frågan är om det kanske till och med kan vara bra att spela en vårserie, det är lättare att få marginalerna på sin sida mot sämre lag och på så sätt kanske vända trenden?

***

Det spelas även fem matcher idag. Mest intressanta idag är väl toppmötet i den västra ettan där tabellettan Mariestad ska försöka ta revansch på trean Tranås. Det är två lag som båda hackat betänkligt sedan man blev klara för allettan för tre matcher sedan, det verkar som lagen tappat lite fokus. Tranås står på tre raka förluster, medan Mariestad bara har fyra poäng på de senaste tre. Det ska bli intressant om de kan steppa upp nu när de möter topplag.

***

Den andra intressanta matchen står mellan Vännäs och Kiruna. Där måste Kiruna vinna för att hålla allettandrömmen vid liv, men Vännäs är ett lurigt lag, så det är långt ifrån någon enkel match.

Omslagsfoto: Halland i fokus

Obegripligt!

Eftermiddagens ägnades åt att podda med Mikael Mjörnberg, men under kvällen har jag nu sett matchen Troja-Kristianstad och jag måste säga att det är obegripligt hur Troja kan ligga där man ligger i tabellen.

Trojaner försöker ofta komma med ursäkten för den svaga säsongen är att laget är ungt och orutinerat. Det stämmer verkligen inte! Laget har en snittålder på 23,54 år, och med det ligger man på den övre halvan av hockeyettanlagen. Och lägger man dessutom till att man har närmare 2000 allsvenska matcher i laget, mer matcher än vad många lag har i samlad ettanrutin så understryker det att Troja absolut inte är ett orutinerat lag. Visst har man några unga spelare, men det är killar längre ner i hierarkin, och så ser det ut i alla lag (i princip).

Inte heller om man tittar på kvaliteten på spelarna är Troja ett lag för nedre halvan. Det vimlar av klasspelare i laget, som Dennis Fröland, Carl Ehrnberg, Carl Ernstig, Daniel Karlsson, Emil Ekholm, Mattias Persson, Carl-Johan Sjögren, Jonathan Wikström, Jesper Emanuelsson och William Romfors.

Jag tycker ärligt talat inte heller Troja spelar en dålig hockey. Man jobbar stenhårt på isen. Man dräller inte med puckarna och slår dåliga pass. Man sätter hård och hög press på ett bra sätt. Man kommer ofta med fart genom mittzonen. Inte heller tycker jag att man kan anklaga laget för att vara bekväma, man ser till att vara på mål och försöka styra och skymma samt slå på returer.

Jag kan ärligt talat inte förklara varför Troja går så svagt. Igår åkte man på ännu en förlust mot ett topplag, trots att man hade merparten av spelet och chanserna. Det som var dilemmat i matchen och i andra matcher är dock att man är så erbarmligt trubbiga i avslutslägena. En erkänt duktig målskytt som Emil Ekholm hade massor mer chanser på direktskott, men det blev mest tama isare som Wictor Ragnewall bara behövde sätt sig ner på isen för att rädda. Avsluten satt överlag längs med isen hela matchen, det var som att någon förbjudit dem att sikta mot kryssen, där det oftast är ledigt.

Nu har laget en sista chans mot Vimmerby att besegra ett topp 5-lag. Vinst där är ett måste, annars spelar Troja vårettan denna säsong, och det kan inte ses som annat än ett gigantiskt misslyckande.

***

Hur gick det då i övriga matcher jag lyfte fram som intressanta? I norr så återtog Boden serieledningen genom att 4-3-besegra Vännäs i en hård fajt. Boden har en gedigen nivå denna säsong och vinner kontinuerligt även om man kanske inte briljerar alltid, det är en styrka i sig.

 I västra spelades det två derbyn, där underdogsen vann båda. Tranås fick stryk av Mjölby och verkar vara i en rejäl svacka. Falun vann mot Borlänge med hela 6-2 och tog därmed en tredje seger de senaste fyra matcherna, och laget har kommit igång ordentligt på slutet. Vi noterar också att streckkampen avgjordes, då Forshaga förlorade mot Skövde medan Dalen lyckades besegra Lindlöven. Nu skiljer sju poäng med tre matcher kvar, det kommer inte Dalen att tappa.

Norrortsderby i öst vanns föga överraskande av Väsby, de nollade Wings till och med. Huddinge vann sitt derby mot Segeltorp med klara 5-0.

Avslöjar: Backen byter allettanlag!

Igår stod det klart att den Filip Forsmark lämnar Tranås, nu kan kmhockey.se avslöja ny klubbadress för den unge talangen med den höga potentialen. Enligt mycket trovärdig källa så blir det ett annat allettanlag från den västra ettan som kommer signa 22-åringen, nämligen Lindlöven. Fyran i den västra ettan har en hel del skador på backsidan och har länge fått låna sig fram, men nu breddar man alltså laget med Forsmark.

Avslöjar: Backen byter allettanklubb!

Krif och Vallentuna har det gemensamt att de ser ut att ha säkrat en allettanplats med bara fyra omgångar kvar att spela. Nu kan kmhockey.se avslöja att det kommer att bli en övergång mellan de två klubbarna. Det är Krif-backen Love Bergvall som väljer att byta klubb till Vallentuna. Den defensivt inriktade backen har spelat tio matcher och gjort två poäng för Krif och kommer bli en nyttig breddback för Vallentuna.

Matcher med extra intresse!

Idag så spelas hela 15 matcher i hockeyettan, men det är långt ifrån alla som kittlar lite extra, då topplag i stor utsträckning möter lag längre ner. Men visst finns det några som är värda att lyftas fram.

En match jag absolut kommer kolla in (i efterhand) är matchen mellan Troja och Kristianstad. Troja har hamnat på efterkälken i streckstriden då Krif gått starkt på slutet, och ska Troja lyckas hämta in de fem poäng man ligger efter med fyra matcher kvar så är dagens möte en nyckelmatch. Man har annars haft svårt mot topplagen i serien, faktum är att det högst placerade lag man lyckats vinna över är sjuan Alvesta. Nu måste den trenden brytas och det finns faktiskt saker som talar för att så blir fallet. Dels har Kristianstad i dagarna blivit av med sin starkast lysande stjärna, södra ettans poängligaledare Jacob Grönhagen. Det är givetvis ett riktigt tungt avbräck och kan det kanske sätta sig i huvudet på Kristianstadsspelarna? Det hoppas säkert alla Trojaner i alla fall. Dessutom får Troja tillbaka Carl Ernstig från en lång konvalescens på grund av axeloperation.

***

Alvesta har ännu en minimal chans att blanda sig i streckstriden, men då måste man rada upp trepoängare på slutet med start idag då man tar emot topplaget Vimmerby. Men även Alvesta har haft svårt att rubba topp 4, så det ska mycket till.

***

I den västra ettan så spelas det full omgång, där tre matcher kanske är extra intressanta.

* Borlänge spelar Daladerby mot Falun, Borlänge vann första derbyt på över 10 år i Falun inför hela 1900 åskådare, kan man hoppas på en liknande siffra nu?

* Tranås har hemmaderby mot Mjölby, och det bör locka en hel del åskådare även det. I Mjölby kom drygt 1000 åskådare, en siffra som bör slås med råge ikväll.

* Forshaga har sista chansen att hålla liv i streckstriden. Men då behöver de upprepa segern i första rundan mot Skövde, en nog så tuff uppgift.

***

I den östra ettan är det också derby, mellan bottenkonkurrenterna Huddinge och Segeltorp. Där har nu Huddinge gått om ”Torpet” efter en stark seger senast mot Nyköping, så de får finna sig i att vara rätt klara favoriter ikväll.

Det kallas även ”Norrortsderby” när Väsby ikväll tar emot Wings. Väsby har liksom flera av topplagen haft en lite svagare trend det senaste, fortsätter den ikväll?

***

I norr är det idel topp mot bott, men en intressant fråga är om Boden kan klättra upp i serieledning? Då måste man vinna mot ett inte helt enkelt motstånd i form av Vännäs.  

Krönika: Aj, den sved!

Kristianstad har kanske inte tillhört de allra största favoriterna att gå upp, men de låg på en stark tredjeplats på min senaste powerrank och var på väg uppåt. Men idag så tillkännagav Nybro att man värvat Kristianstads stora stjärna Jakob Grönhagen. Spelaren som varit inblandad i 43% av alla Kristianstads mål och varit den som drivit förstakedjan med Filip Lennström och Georg Weigelt. Det är givetvis ett riktigt dråpslag för Kristianstads ambitioner att snabbt ta sig upp i allsvenskan igen. Jag ska erkänna att jag är lite förvånad att Kristianstad hade klausul att han fick gå upp till allsvenskan om han fick kontraktserbjudande därifrån, det brukar inte topplagen ha. När släppte ett topplag en spelare till allsvenskan senast mitt under säsong? Och har de ett sådant kontrakt så kan de mycket väl ha flera, och då kan det falla ifrån flera namn framöver. Med ens så känns inte den där satsningen lika trovärdig längre.

Avstämning och hur slutar streckstriden i norr!

Helgen tillbringades på resande fot, så igår vart det inget skrivet och även idag har det varit lite mycket så det blir ett sent inlägg idag. Men jag ska iaf försöka göra en avstämning av hur mina tips av streckstriderna i syd och väst fortskrider, och även försöka ger er min profetia av hur streckstriden i norr avlöper.

Vi kör väl igång med avstämningen av den södra ettan. Den sprack redan samma kväll när Krif skrällvann mot Kristianstad, som jag trodde skulle vinna en tajt match. Men i övrigt har den gått enligt plan. Här är min profetia med resultaten av det som spelats.

Vimmerbys spelschema:
Vimmerby-Halmstad 3-2 e sd Slutade 4-3 e sd (att tippa rätt vinnare och efter sudden är svårt)
Alvesta-Vimmerby 1-4
Troja-Vimmerby 2-4
Vimmerby-Krif 3-1
Tyringe-Vimmerby 1-6

Har: 25 poäng
Tar: 14 poäng
Slutar på 39 poäng och går till allettan. (prognosen stämmer så här långt)

Trojas spelschema:
Karlskrona-Troja 4-2 Slutade 3-2 (nära!)
Troja-Kristianstad 1-3
Troja-Vimmerby 2-4
Borås-Troja 2-5
Troja-Mörrum 5-2

Har 19 poäng
Tar: 6 poäng
Slutar på 25 poäng och +3 i målskillnad (prognosen stämmer så här långt)

Krif krigade sig till en seger mot Kristianstad som kan bli riktigt viktig! Foto: Hampus Gliving, Nybro

Krifs spelschema:
Krif-Kristianstad 1-2 Slutade 3-1 (en skräll jag inte såg komma även om jag trodde på en tajt match)
Borås-Krif 1-3 Slutade 1-3 (mitt i prick)
Krif-Karlskrona 2-4
Krif-Alvesta 3-1
Vimmerby-Krif 3-1
Krif-Halmstad 2-3 e sd

Har: 18 poäng
Tar: 7 poäng
Slutar på 25 poäng och +2 i målskillnad (ligger tre poäng före prognosen efter skrällen).

Alvestas spelschema:
Mörrum-Alvesta 2-5 Slutade 2-6 (ett mål för lite bara)
Alvesta-Vimmerby 1-4
Krif-Alvesta 3-1
Halmstad-Alvesta 3-1
Alvesta-Karlskrona 1-4

Har: 15 poäng
Tar: 3 poäng
Slutar på 18 poäng (ligger enligt prognos)

Borås spelschema:

Borås-Krif 1-3 Slutade 4-5 (rätt segrare men oväntat målrikt)
Tyringe-Borås 2-4
Borås-Mörrum 4-1
Borås-Troja 2-5
Kristianstad-Borås 4-2

Har: 12 poäng
Tar: 6 poäng
Slutar på 18 poäng (ligger enligt prognos)

Så summa summarum i södra,  så lär Troja behöva skrälla mot Kristianstad och/eller Vimmerby för att ta igen Krifs försprång de skaffat sig.

***

Så avstämningen av den västra ettans streckstrid.

Lindlövens matcher:
Lindlöven-Forshaga 4-2 Slutade 4-2 (mitt i prick!)
Dalen-Lindlöven 2-4
Lindlöven-Mjölby 4-1
Falun-Lindlöven 1-5
Lindlöven-Skövde 1-3

Har poäng: 23
Tar poäng: 12 poäng
Slutar på 35 poäng (ligger enligt prognos)

Dalens matcher:
Dalen-Lindlöven 2-4
Dalen-Surahammar 4-2
Skövde-Dalen 3-1
Dalen-Falun 4-1

Har poäng: 23
Tar poäng: 6
Slutar på 29 poäng

Forshagas matcher:
Lindlöven-Forshaga 4-2 Slutade 4-2 (mitt i prick!)
Forshaga-Skövde 1-4
Forshaga-Borlänge 5-2
Mjölby-Forshaga 2-5
Forshaga-Surahammar 4-2

Har poäng: 18 poäng
Tar poäng; 9
Slutar på 27 poäng (ligger enligt prognos)

Endast en match spelad, och den gick ju enligt vad jag förutsåg. Forshaga måste srälla mot Skövde eller så får man hoppas på att Dalen förlorar mot Surahammar och/eller Falun).

***

Nu till denna artikels huvudnummer, nämligen min profetia av den norra ettan. Jag ska villigt erkänna att den nästan är den svåraste att förutse, då lagen slår varandra om vartannat, lagen över/underpresterar om vartannat. Men jag måste ju tycka till och inte vara en fegis, så så här siar jag att matcherna slutar.  

Jag bedömer att Piteå tack vare segern mot Strömsbro har skaffat sig marginal ner mot Kiruna för att kunna hålla undan. Sju poängs försprång tappar de inte på fyra matcher. Därför är det Strömsbros och Kirunas matcher som jag kommer granska.

Men vi börjar väl med tabellen.

Blir det Strömsbro som får jubla till slut? Foto: Oliver Åström, Kalix

Strömsbros matcher:

Örnsköldsvik-Strömsbro 2-5
Strömsbro-Sundsvall 4-2
Kiruna-Strömsbro 2-4
Kalix-Strömsbro 1-4

Har: 25 poäng +6 i målskillnad
Tar: 12 poäng
Slutar på 37 poäng och +12 i målskillnad

Kommer Jesper Kemi leda sitt Kiruna till allettanspel? Foto: Oliver Åström, Kalix

Kiruna IF:s matcher:

Vännäs-Kiruna 1-3
Clemensnäs- Kiruna 2-5
Kiruna-Strömsbro 4-2
Kiruna-Hudiksvall 2-5

Har: 22 poäng -5 i målskillnad
Tar: 9 poäng
Slutar på 31 poäng och -1 i målskillnad

Mycket talar med andra ord för att Strömsbro kniper den sista allettanplatsen.

Så slutar streckstriden i västra!

Igår redde jag ut streckstriden i den södra ettan, men den kom på skam direkt då Krif skrällde och vann mot Kristianstad. Samtidigt så behåller artikeln sin relevans, för den visar att nu måste Troja skrälla i en match för att åter vara med i racet. Idag så hamnar fokus på den västra ettan där det är tre lag inblandade i streckstriden, men bara två platser att slåss om. Samtliga tre lag har Skövde kvar att möta, men har i övrigt klara av topplagen. Det innebär att de inbördes mötena som är kvar kommer bli otroligt viktiga!

Vi börjar med att kika på tabellen!

Lindlövens matcher:

Lindlöven-Forshaga 4-2
Dalen-Lindlöven 2-4
Lindlöven-Mjölby 4-1
Falun-Lindlöven 1-5
Lindlöven-Skövde 1-3

Har poäng: 23
Tar poäng: 12 poäng
Slutar på 35 poäng

Dalens matcher:

Dalen-Lindlöven 2-4
Dalen-Surahammar 4-2
Skövde-Dalen 3-1
Dalen-Falun 4-1

Har poäng: 23
Tar poäng: 6
Slutar på 29 poäng

Forshagas matcher:

Lindlöven-Forshaga 4-2
Forshaga-Skövde 1-4
Forshaga-Borlänge 5-2
Mjölby-Forshaga 2-5
Forshaga-Surahammar 4-2

Har poäng: 18 poäng
Tar poäng; 9
Slutar på 27 poäng

Med andra ord: Som det ser ut nu så blir det Dalen och Lindlöven som går till allettan, ska Forshaga ändra på det så bör de vinna mot Lindlöven imorgon, det är den mest realistiska bonuspoängen de kan ta!

Omslagsfoto: Hampus Gliving, Nybro