Hur slutar kvalserien?

Grundserier, allettor, åttondelsfinaler och kvartsfinaler har alla klarats av, och nu är det bara ett enda steg kvar innan den enda åtråvärda allsvenska platsen ska vinnas av något av fyra kvarvarande lag. Fyra lag som alltså måste betraktas som ettans bästa, även om det säkert finns dom som har argument för att just deras lag borde ha återfunnits i kvartetten.

Men fyra lag som alla har gjort den långa resan till en kvalserie som på förhand ser ut att vara en av de öppnaste på många år. För det finns i mina ögon ingen klar favorit, inget lag kan räknas bort. Men visst har inte alla lag lika stora möjligheter att knipa förstaplatsen. Så här rankar jag lagen:

1. Nybro

Har egentligen inte gjort annat än imponerat efter jul. Laget ledde allettan södra från start till mål och vann den med marginal och man gjorde processen kort med såväl Borlänge som Visby i åttondelen/kvartsfinalen. Man har en bra bredd, en vass spets och en trygghet i försvarsspelet som gör att dom är svåra att göra mål på. Offensivt har de kanske sin svaghet, men den har lossnat bra i slutspelet så inte heller där finns det någon större anledning till oro. Frågetecknen gäller istället att det också finns motståndare som visat att de är väldigt bra. Speciellt har man haft problem mot Mariestad, som vann båda mötena lagen emellan förra säsongen, och som plockade 4 av 6 poäng denna. Å andra sidan plockade man 5 av 6 poäng mot Troja i allettan. Så Nybro är i mina ögon favoriter.

Chans att vinna kvalserien: 35%

2. Troja

Innan jul imponerade Troja med ett starkt försvarsspel och ett fartfyllt anfallsspel och man vann den södra ettan i stor stil. I allettan gick det dock betydligt trögare och ett tag såg man till och med ut att missa playoffspel. Det löste sig dock efter en liten uppryckning och i åttondelsfinalen kunde man först avfärda Teg enkelt och sedan Vimmerby i kvartsfinalen efter en stenhård batalj. Laget har en bra bredd och kvalseriens kanske starkaste backuppsättning. Offensivt har man också bra spelare, men man kan få problem om man möter tighta försvar, vilket alla tre övriga kvalserielag har. Så det talar emot att Troja ror hem detta. Men potentialen är väldigt hög!

Chans att vinna kvalserien: 30%

3. Mariestad

Mariestad har haft en väldigt ojämn säsong där lysande insatser har varvats med mediokra. Men man har ettans i mina ögon bästa tränare som redan från start sagt: ”Vi kommer ha en mer ojämn väg fram till slutspelet, det kommer inte gå lika lätt i grundserie och alletta. Men fram i vår så kommer vi att vara minst lika bra som förra säsongen.” Och efter en sjundeplats i allettan så fick man först spela playin där man avfärdade Linden enkelt. Där någonstans så verkar Appelgrens manskap ha taggat igång, för i åttondelsfinalen imponerade man stort när man slog ut södra allettantvåan Dalen och i kvartsfinalen lyfte man sig ännu ett snäpp när man slog ut den stora seriefavoriten och vinnaren av den norra allettan, Boden. Rättvist måste tilläggas. För Mariestad har verkligen imponerat med såväl en tight defensiv som offensiv fart. Man har 4-2 i poäng mot Nybro och 2-4 i poäng mot Troja i allettan, men nu är man ett klart bättre lag än då. Nu har man fyra formationer som kan matcha de bästa i serien, men också en storspelande sista utpost i Tobias Sandberg. Mariestad lär bli att räkna med, det som talar emot dom är två saker. Nummer ett är deras relativa ungdom, de är nästa två år yngre än mina två favoriter i snitt och sitter på betydligt mindre slutspelsrutin. Nummer två är att de varit ojämna under säsongen, orkar de verkligen hålla den imponerande höga nivå de hållit de senaste sex matcherna sex matcher till?

Chans att vinna kvalserien: 25%

4. Hudiksvall

Hudiksvall hade stora problem i den östra grundserien och det var först i slutomgångarna man säkrade allettanspel. Och man hade också en rätt medioker första halva av allettan egentligen, innan man tuggade igång ordentligt det sista och under andra halvan tog laget nio raka segrar och tog sig ända till en andraplats. I åttondelen och kvartsfinalen har man sedan haft tuffa duster mot såväl Piteå som Östersund och man vann båda mötena till slut med 2-1 i matcher. Laget har framför allt en riktigt stark backsida, men det finns också en stark offensiv. Den drabbades dock av ett stort avbräck när poängkungen Jesper Wiberg skadade sig i kvartsfinalen. Det gör att jag känner att de känns något tunna i offensiven, och även målvaktssidan står lika stark som hos de andra kvalserielagen. Formen imponerar inte heller på samma vis som hos Nybro och Mariestad framför allt. Visst går det inte att räkna bort Hudiksvall, men i mina ögon är de underdogs i serien.

Chans att vinna kvalserien: 10%

Så spelas kvalserien

Kvalserien är ännu inte officiell, men på swehockey så har man redan lagt upp följande bild:

Och då krävs det ingen större Einstein för att lista ut att spelschemat för kvalserien kommer att bli så här:

13/4
Nybro-Mariestad
Hudiksvall-Troja

16/4
Troja-Nybro
Mariestad-Hudiksvall

19/4
Nybro-Hudiksvall
Troja-Mariestad

22/4
Hudiksvall-Nybro
Mariestad-Troja

25/4
Nybro-Troja
Hudiksvall-Mariestad

28/4
Mariestad-Nybro
Troja-Hudiksvall

Hur det hela kommer sluta? Det återkommer jag till i ett senare inlägg!

Spelläge!

Jag har aldrig varit någon större spelare, men jag satte för några år sedan in 500 kronor på ett spelbolag som jag fick dubblade och hade då alltså 1000 kronor att spela för. För dessa pengar har jag sedan spelat för och också kunnat plocka ut några tusen i vinst varje höst. För i början av säsongen så är det rätt enkelt att vinna på oddsetspel på hockeyettan. Spelbolagen bygger då ofta sina odds på tidigare säsongers resultat och är man då ordentligt påläst så brukar man kunna hitta matcher där man får ett övertag. Men ju längre in på säsongen det går, desto sämre går det för mig, då får spelbolagen tillräckligt mycket underlag på hur bra lagen är så då är min fördel till stora delar borta. Så fram i november så brukar jag sluta spela och istället plocka ut min vinst och spara tusenlappen att ha som startkapital till nästa säsong.

Med andra ord så brukar jag inte vara så flitig inne på oddsetsidorna under våren, och i år kanske ännu mindre än tidigare då spelbolagen haft betydligt mindre spel på hockeyettan än tidigare säsonger. Men idag gick jag ändå in av ren nyfikenhet för att se hur oddsen såg ut och döm om min förvåning: Flera av oddsen känns väldigt tveksamt satta! Här är en bild av oddsen hos Coolbet:

Oddset på Hudiksvall-Östersund köper jag. Det är en öppen match där Hudiksvall i kraft av hemmaplan kanske ändå är knappa favoriter. Men jag tycker att Vimmerbys 2,70 i seger mot Troja är klart spelbart, och går man in på ATG får man till och med 3 gånger pengarna på Vimmerbyseger, och det är ju ännu mer spelbart givetvis.

Men det är på de två andra matcherna som Coolbet inte alls hamnat rätt i oddssättningen enligt mig. Visst är Nybro stora favoriter, men 6,25 på ett Visby som inte gjort annat än överträffat sig själv på bortaplan hela säsongen är på tok för högt.

Allra mest spelvärt är dock 5,40 på Mariestadsseger i Boden. Visst ska Boden vara favoriter, men 5,40 på bortaseger är ju ungefär samma odds som när Mariestad tar emot Surahammar i en grundseriematch. En seriefavorit mot ett givet bottenlag. De som såg matchen i tisdags inser att Mariestad inte är något bottenlag som kommer på besök, det är en allvarlig utmanare. Det märkliga oddset måste vara ett utfall av liknande faktorer som spelar in i början av en säsong. Spelbolagen har för få matcher mellan lag i norr och syd för att ha något att vikta emot. Spelläge!

Storskrällen

När experterna Mjörnberg och Mälberg, men även jag själv, fick tippa kvartsfinalerna var de/vi rörande ense. Boden-Mariestad och Nybro-Visby var två matchserier med en tydlig favorit, men i de andra två matchserierna var det betydligt mer öppet. Och visst fick de/vi i första ronden rätt i tre fall, men i det fjärde, Boden-Mariestad, så var de/vi helt fel ute.

För visst var Boden bra. Tunga och rejäla. Visst hade de periodvis mycket puck i Bois zon. De malde ner Bois i sarghörnen och kunde återerövra pucken och fick på så vis långa anfall, framför allt i slutet av den andra perioden. Men det verkade inte bekymra Bois det minsta, de lät Boden hållas ute vid sargerna och ha ett skenbart övertag. För just skenbart var det. Boden kom aldrig in framför mål, där var Bois det klart starkare laget. Boden hade alltid en motståndare i ansiktet mellan sig och målet vilket gjorde det svårt att skjuta, och när de väl fick igenom ett skott så höll Boisbackarna Bodenspelarna på behörigt avstånd och Sandberg kunde agera ostört och då ska mycket till för att han ska släppa några puckar. Boden var, om sanningen ska fram, aldrig speciellt nära att göra så många fler mål.

Och när Boden blev för ambitiösa i sin iver att göra mål så straffade Bois dom hårt. Omställningarna var blixtrande snabba och kliniska, såväl 3-1, 4-1 som 5-1 var skolboksexempel på effektivt omställningsspel. Boden må ha det klart tyngre laget, men Bois var det snabbare.

Men hemmalaget hade också perioder med långa anfall på Boden och då hade man betydligt enklare väg in till mål. Exempelvis hade både Lukas Söderlund och Jesper Lindén kanonlägen från nära håll med stolpskott som följd, och vid 2-1-målet var det ett par vunna kamper framför mål som gav utdelningen.

Men en bra match vinner ingen matchserie. Boden kommer nu hem till trygga Björknäshallen där man ännu inte förlorat på hela säsongen. Dom lär göra sin läxa och förstå att det är inte i sarghörnena matcherna avgörs, det är i ytorna framför mål. Dom måste prioritera kraft mot mål istället för snurr med puck längs med sargerna. De måste också bli noggrannare framför eget mål, inte jaga tacklingar. För det var ofta när Boden jagade närkamper vid sargerna som det öppnades upp framför egna målet. De måste också vara beredda att ta en smäll, inte bara dela ut.

Boden har skillsen, man har kraften och rutinen för att vända på detta. Boden är fortfarande favoriter. Men ändrar man inte mindset så lär man åka på en ny mina på fredag.

***

De tre andra matcherna gick dock som vi siat om. Nybro gjorde processen kort med Visby som har märkligt svårt på sin egna hemmaplan efter jul. Nybro var därmed det enda högra rankade laget som vann första matchen i kvartsfinalserierna. Men på bortaplan har Visby varit betydligt starkare, därför tror jag på en betydligt tuffare uppgift för Nybro på fredag. Frågan är dock om inte Nybro är lite för starka för att Visby ska kunna kvittera i matchserien.

Hudiksvall åkte på nöten mot Östersund i en jämn match. Känslan är att det kommer bli en väldigt jämn matchserie lagen emellan och jag skulle inte bli förvånad om det går till suddenavgörande på fredag.

Troja malde långsamt ner Vimmerby och kunde avgöra i den tredje perioden med ett 2-1-mål med 5 minuter kvar och sedan avgöra med 3-1-mål i tom kasse med fyra sekunder kvar. Nu har Vimmerby en rätt stor press på sig att vinna två raka hemma i Vimmerby ishall. Det lär bli tufft, men är det något lag som kan göra det så är det Vimmerby.

Vilka lag går till kvalserien?

Nu har valen gjorda och vi vet hur kvartsfinalerna kommer se ut. Utgången av valen var rätt givna när väl Boden lagt sin röst på Mariestad. Men hur kommer matchserierna att sluta, vilka lag når den allsvenska kvalserien? Så här rankar jag lagens chanser.

Boden-Mariestad

Att Boden valde Mariestad hänger kanske till viss del på att det är den kortaste resan tidsmässigt. Hade det varit samma avstånd till Visby kanske man valt dem. Men huvudorsaken är givetvis att man tror att Mariestad erbjuder enklast motstånd. Och visst måste också Boden ses som solklara favoriter. De vann norra grundserien, de vann allettan norra och efter en mindre bra förstamatch i åttondelsfinalen mot Kalix så körde man över dem med 16-0 de sista två matcherna. Laget har en imponerande bredd, tyngd och spets och är dessutom väldigt rutinerade. Snittåldern är över ett år högre än näst äldsta ettanlag och man har över 1700 SHL-matcher och 1700 allsvenska matchers rutin i laget. I jämförelse är Mariestad utklassat, man är fyra år yngre i snitt, man har bara 76 SHL-matcher och 200 allsvenska matchers rutin. Man hamnade dessutom ”bara” tvåa i grundserien och sjua i södra allettan. MEN man imponerade i kvartsfinalspelet mot allettantvåan Dalen och har helt klart toppat formen väldigt bra. Men det ska mycket till för att utmana de stora favoriterna till en allsvensk plats.

Chans att gå vidare:
Boden 80%-Mariestad 20%

Nybro-Visby

Att Nybro skulle välja Visby var rätt givet. Man kom sju placeringar före i allettan och vann båda mötena lagen emellan. Man har en bättre bredd och en spetsigare spets. Defensiven har under de senaste åren varit Nybros adelsmäärke, men nu har man också fått målskyttet att lossna. I åttondelsfinalen mot Borlänge så gjorde man finfina 14 mål framåt på två matcher. Visbys säsong har varit rätt blek, men återigen har man plockat fram slutspelsformen och man har slagit ut såväl Halmstad som succélaget Forshaga. Men Nybro är en motståndare av en helt annan kaliber och måste ses som favoriter.

Chans att gå vidare:
Nybro 75%-Visby 25%

Hudiksvall-Östersund

Denna matchserie känns betydligt mer öppen. Visserligen kom Hudiksvall åtta poäng före i allettan, men de vann var sin match i allettan och känner varandra väldigt väl. Det är två lag med starka försvarsspel (starkast i norra allettan) så det lär bli en tillknäppt och målsnål historia. Båda lagen hade fullt upp i sina respektive kvartsfinaler och avgjorde i tredjeperioderna i avgörande matchen. Hudiksvall ser jag dock som något starkare offensivt och blir knappa favoriter, trots att de inte får spela sina hemmamatcher i Glysishallen på grund av reparationsarbete där.

Chans att gå vidare:
Hudiksvall 55%-Östersund 45%

Vimmerby-Troja

Också en öppen kamp. Vimmerby visade bättre takter under allettan, men Troja var starkare i grundserien. Innan kvartsfinalerna så hade jag dock hållit Vimmerby som rätt klara favoriter, man har haft lätt för Troja historiskt och spelar ett spel som passar Troja väldigt dåligt. Att spela tight, tight bakåt och ge motståndarna lite ytor och tid med puck och på så sätt kväva motståndarna. Troja visade dock på fin form i kvartsfinalspelet vilket gör att min tilltro till dom ökat något, de har ju en hög kapacitet. Normalt brukar också Troja ha fördel av sin stora slutspelsrutin, men även Vimmerby har gott om sådan så den fördelen uteblir. Jag ser alltså Vimmerby som favoriter.

Chans att gå vidare:
Vimmerby 60%-Troja 40%

Så här valde lagen till kvartsfinalerna

Boden-Mariestad

Boden valde Mariestad då det innebär smidigast resa med flyg till Arlanda och sedan buss därifrån. Man är också rätt rädda för Östersund sedan tidigare matcher, och då föll det valet bort.

Nybro-Visby

Nybro valde det motstånd som man ansåg sportsligt svagast. Att man känner till motståndet talade också för valet.

Hudiksvall-Östersund

Hudiksvall tog Östersund, kort resa och ett motstånd man känner till väldigt väl.

Vimmerby-Troja

Vimmerby fick Troja, ett lag som de säkert tacksamt tar emot då man haft lätt emot Troja de senaste åren.

Slutspelslagen börjar röra på sig

Det har varit flera oväntade lag som stått för fina säsonger. Den främsta framgångssagan måste dock sägas vara Dalens, som har haft en enda lång Eriksgata hela säsongen egentligen. Man inledde med att vinna den västra ettan på ett imponerande sätt, och i den tuffare södra allettan så kom man tvåa. Och det var inte tur som låg bakom framgången, man var ett riktigt bra lag helt enkelt.

Så drog slutspelet igång, och man trodde att man gjort ett smart val när man valde Mariestad, ett lag som kom sjua i allettan södra och som man slagit i tre av fyra inbördes möten under säsongen, men i förlusten så saknade man ett helt gäng ordinarie spelare på grund av Covid bland annat. Med andra ord ett lag man ansåg sig kunna avfärda utan större problem.

Men vad man inte räknat med var att Mariestad under rutinerade tränaren Andreas Appelgren haft ett enda mål i sikte, slutspelet. Redan innan säsongen drog igång så sa den före detta SHL-tränaren att vi kommer att vara ojämna under säsongen, vi kommer inte ha samma raka väg under grundserie och alletta, men när slutspelet drar igång så ska vi vara minst lika bra som förra säsongen (då laget var snubblande nära kvalseriespel när säsongen ställdes in).

Och precis så blev det. Mariestad har varit väldigt ojämna och har blandat lysande prestationer med rena bottennapp. Visserligen var man bara tre poäng från en fjärdeplats, men slutade ändå sjua. Men när slutspelet drog igång så visste tränare Appelgren precis vad som krävdes för att få igång laget. Man avfärdade väldigt enkelt Linden i playin och nu mot Dalen i åttondelsfinalen var det inget snack. Bois vann rättvist i två raka matcher för att man var det klart bättre laget än allettantvåan. Visserligen hade man problem med Dalens powerplay i match ett, men Appelgren såg problemet, gjorde en justering, och i match två så var det tvärstängt.

Det man kan utläsa av detta är två saker. För det första vikten av att ha en så rutinerad och skicklig tränare som Andreas Appelgren. Han vet precis hur han ska göra för att få laget att prestera. Under seriespelet har resultaten fått komma i andra hand, det viktiga är utbildningen och förberedandet av spelare för att de ska vara som bäst när det gäller som mest. Han har också den analytiska och taktiska förmågan som krävs för att manövrera ut motståndet (exempelvis Dalens powerplay).
Det andra är vikten av slutspelsrutin. Mariestad må ha tappat en massa sådan, men det finns fortfarande en hel del kvar. Dom rutinerade pjäserna har nu lett laget på isen och fått de unga att inte tänka på risken att förlora, utan på möjligheten att vinna. Spelare som Johan Frick, Lukas Larsson och Douglas Lögdal har verkligen visat väg.

Men det är inte bara enstaka spelare som presterat, i matcherna mot Dalen så har man agerat som ett lag. Ett lag utan svag kugge egentligen, vilket är en helt annan bild än den som skickades ut under allettanspelet. Mariestad kommer inte vara en munsbit för det lag som väljer dom i kvartsfinalen.

***

Ett annat lag som överraskat positivt är Mörrum. Man var inte tippade att nå allettan, men fixade det efter en makalös spurt. Man låg länge risigt till i allettan, men återigen så visade man styrka och nådde en finfin sjätteplats. Det var nog flera lag som tvekade när de skulle välja Mörrum, för de har visat på en hög potential.

Men så är det det här med slutspelsrutin. Mörrum saknar det, medan laget som valde dom, Vimmerby, har massor. Och det är en egenskap som aldrig får underskattas. Det är något av en annan sport när det är slutspel kontra seriespel. Spelet blir tuffare, tempot mer uppskruvat. Varje misstag straffas hårdare och pressen skruvas upp ordentligt. Då vill det till att ha spelare som har upplevt det, som älskar det, som lyfter sig snarare än krymper av det.

Att Vimmerby har det har de visat under flera år. Det var med andra ord ingen överraskning för mig att det var dom som är det lag som återfinns i kvartsfinalspelet.

***

En tredje positiv överraskning under säsongen är Forshaga. Tack vare en makalös spurt (10 segrar på 11 sista) nådde de allettan och väl där så har de imponerat och nådde en tredjeplats i allettan norra. En kanonsäsong på alla sätt och vis. Och när de valde åttan Visby så borde det vara en enkel match på papperet.

Och visst vann de första åttondelsfinalen. Men Visby är Visby. Dom må hamna i underläge, men i slutspel så har de alltid en extra växel att lägga i. En rutin som Forshaga saknar. Det gav vinst i match två, och i mina ögon så gör slutspelsrutinen att de också kommer att vinna idag och därmed nå kvartsfinal.

***

I övrigt imponerade Nybro storligen vid överkörningen av Borlänge medan Troja som väntat vann mot Teg. Boden körde över Kalix och är nu stora favoriter i match 3. Huddinge vände starkt och vann måstematchen mot Östersund medan Hudiksvall vann en jämn fight med Piteå. I de två sista matcherna känns det väldigt öppet, för i båda matcherna så finns det två lag med slutspelsrutin en masse. Spännande!

Avgörandet närmar sig i östra och södra kvalserien

Igår blev Hammarby (efter förlust mot Segeltorp) definitivt klara för degradering till tvåan medan Wings blev klara för fortsatt spel i hockeyettan sedan man vann mot Sollentuna med 5-2. Men vem som tar den andra ettanplatsen står fortfarande skrivet i stjärnorna. Såväl Segeltorp som Sollentuna har fortfarande chansen att slippa degradering. Det är Segeltorp som har det bästa utgångsläget då man har tre poängs försprång. Det som gör det raffinerat är att det är just Segeltorp och Sollentuna som möts i den sista omgången. Kan Sollentuna vinna den matchen så går man också om Segeltorp då man har bättre målskillnad. Det är med andra ord som en ren final med en hockeyettanplats i potten. Spännande är ordet! Visst har Segeltorp en fördel då det räcker med en poäng för deras del, men i en avgörande match kan det bli nerver och det laf som hanterar dom bäst lär stå som segrare. Imorgon kl 18.10 ungefär har vi svaret på vem som tar den åtråvärda platsen.

Den södra kvalserien har två omgångar kvar att spela och där är alla lag fortfarande inblandade i kampen om de två platserna i nästa års hockeyetta. Här är förutsättningarna för lagen:

Tyringe 9 poäng 16-10 (+6) i målskillnad

Matcher kvar:
Tranås (b)
Krif (h)

Tyringe har som ni ser det klart bästa utgångsläget då man både är tre poäng före tvåorna och har bäst målskillnad. För att definitivt säkra hockeyettanspel så behöver de ta två poäng antingen mot Tranås eller mot Krif. Det kan dock räcka med en poäng till, men då måste de få resultaten med sig.

Så bedömer jag sannolikheten till att de spelar ettan nästa säsong: 80%

Tranås 6 poäng 9-8 (+1) i målskillnad

Matcher kvar:
Tyringe (h)
Borås (b)

Tranås förlorade senast mot Krif och vägrade då ta ut målvakten trots tvåmålsunderläge på slutet. Det KAN visa sig vara ett smart drag då man inte riskerade sin fördel av bättre målskillnad. För det finns en del som talar för att det kommer att bli en målskillnadsaffär. Tar Tranås fem poäng till är de helt klara för fortsatt ettanspel och det är givetvis det de siktar på. Nyckelmatchen blir nästa match mot Tyringe, vid seger där så har man skaffat sig ett bra läge. Men Tyringe är i toppform och vann lagens första möte i kvalserien, så det lär inte bli någon enkel match. Borås KAN i sista omgången vara avhängda och då borde det dock vara möjligt att få med sig tre poäng från textilstaden.

Så bedömer jag sannolikheten till att de spelar ettan nästa säsong: 65%

Krif 6 poäng 10-12 (-2) i målskillnad

Matcher kvar:
Borås (h)
Tyringe (b)

Vann ödesmatchen igår mot Tranås vilket gör att hoppet fortfarande lever. Men då måste man vinna nästa match mot Borås, och Borås har också en vinna eller försvinna-match så de lär inte vika ner sig frivilligt. Vid seger för Krif och Tranås i nästa omgång kan vi ha tre lag på nio poäng och då blir antagligen matchen mellan Tyringe och Krif avgörande för vilket av de båda lagen som spelar i hockeyettan nästa säsong.

Så bedömer jag sannolikheten till att de spelar ettan nästa säsong: 50%

Borås 3 poäng 11-16 (-5) i målskillnad

Matcher kvar:
Tranås (b)
Krif (h)

Det blev en tung förlust igår mot Tyringe och nu ser läget prekärt ut. Men kan man ta full pott i båda de sista matcherna så finns ändå chansen att hänga kvar. Men då behöver man antingen förbättra målskillnaden så man kommer förbi Tranås och Krif, eller så får man förlita sig på att Tyringe tar poäng av både Tranås och Krif.

Så bedömer jag sannolikheten till att de spelar ettan nästa säsong: 5%

Slutspelshetta

Igår spelades de första åttondelsfinalerna och det blev några skrällar, några utskåpningar och ett par riktigt jämna tillställningar.

Jämnt

Själv tittade jag på Mariestad-Dalen, en riktigt härlig match med riktig slutspelshockey. Förstaperioden kanske var den som mest liknade allettanspel och 1-1 var logiskt sett till att båda lagen hade sina stunder och målchanserna var lätträknade. Men i den andra perioden hettade det till ordentligt och det var två lag som jagade tacklingar och småbråk både till höger och vänster. Mariestad var dock laget som höll sig kallast och skapade 4-5 riktiga 100%-lägen men utnyttjade bara ett, Dalen hade ett utan att utnyttja det vilket gjorde att Bois gick till 2-1-ledning inför sista. I den tredje perioden så lugnade det sig lite, men visst var det spelare som mer ägnade sig åt att hålla tag i varandra än att delta i spelet. Tungan på vågen kom att blir Douglas Lögdals geniala framspelning till Jesper Lindén som gav 3-1. Lögdal som varit en blek kopia av sig själv under allettan och en av orsakerna till att Mariestad inte presterat på samma nivå som tidigare säsonger, har verkligen klivit fram i slutspelet och är nu tillbaka i storform och därmed lyfter han laget ett rejält snäpp. Bois var med hans hjälpt det bättre laget i spel 5 mot 5. Men Dalens powerplay var nog det bästa jag sett i hockeyettan, pucken gick som på ett snöre och båda Dalens mål kom efter finfina kombinationer. Bois spelade av matchen på ett bra sätt, men så fort Dalen tog ut målvakten och spelade med en man mer så skapade de chanser igen. Då klev Tobias Sandberg fram och visade slutspelstakter och räddade hemmalaget. Precis som han brukar, Tobias är en riktig slutspelsmålvakt!

***

Jämn var också matchen mellan Mörrum och Vimmerby. Som vi sett hela säsongen så bjuder inte Vimmerby på någon direkt ögonfägnande ishockey, men den är ack så vinstgivande. Ett mål framåt räcker ju när man knappt ens släpper till målchanser bakåt. Den vattentäta defensiven gör att Vimmerby kommer kunna gå långt i slutspelet.

Skrällarna

Den STORA skrällen igår var dock Kalix seger mot de stora favoriterna Boden. Kalix visade ingen respekt och skapade en hel del chanser mot ett normalt tungt och försvarsstarkt Boden. Även Boden skapade väldigt mycket vasst framåt, men Jacob Karlsson i Kalixkassen stod på huvudet och radade upp fina parader. Det var en riktig sluggerfest där lagen likt två boxare stod och måttade slag på varandra utan tanke på försvar. Det ska bli spännande att se om Kalix fixar en sådan fight till, för sånt sliter. Boden är fortfarande stora favoriter, men får Kalix ledningen så kan det ge den energi de behöver för att orka stå emot utan att bli knockade.

***

Den andra skrällen var Piteås seger mot Hudiksvall. Hudiksvall avslutade allettan med nio raka segrar och tog också ledningen i matchen, men Piteå visade att man är ordentligt på gång och vände och vann matchen med 3-1. Nu har Piteå ett ordentligt bra slagläge inför avgörandet, Hudiksvall måste ta båda hemmamatcherna. Fixar dom det? Det är jag inte så säker på.

Programenligt

När defensiven för en gångs skull darrade hos Nybro så lossnade det istället offensivt. Borlänge tog en tidig 2-0-ledning och hade bra koll på matchen, men så kom 2-1 från ingenstans och sedan var det islossning ordentligt för bortalaget. Nybro lär inte vara nöjda med att ha släppt in fyra mål, men att göra sex framåt är desto starkare. Nu lär Nybro fixa en kvartsfinalplats redan på fredag.

Överkörningarna

Forshaga fortsätter imponera. Igår vann man med solklara 6-2 på bortaplan mot Visby. Visst har Visby varit svaga på hemmais, men det trodde man ju var historia nu när det var dags för slutspel. De är ju normalt ett starkt slutspelslag och de slog Halmstad enkelt i playinmötet. Men igår var det inget snack, Forshaga vann rättvist. Men Visbys styrka under säsongen har varit bortaspelet, så Forshaga ska nog inte känna sig helt säkra på att gå vidare än, även om man nu givetvis är stora favoriter att nå en kvartsfinalplats.

***

Jag såg första perioden mellan Troja och Teg, och då var det inte mycket som talade för att Troja skulle skåpa ut gästerna med 7-1. För så långt ledde Teg med 1-0 och gjorde det inte orättvist, man hade hållit Troja på behörigt avstånd från målchanser. Men sedan gjorde Troja fyra mål på tolv minuter under inledningen på den andra perioden och sedan var matchen givetvis avgjord. 7-1 blev som sagt var segersiffrorna till slut och jag undrar jag om inte Teg bittert ångrar sitt val med facit i hand. Troja lär ha fått bra med självförtroende in i laget efter denna överkörning.

***

Att Östersund skulle köra över Huddinge med hela 6-0 var inget jag såg komma. Men av rapporterna jag fått så var det inget snack, Östersund var klart bättre än ett mycket blekt Huddinge. Annars brukar det vara tvärtom i slutspelen, att Huddinge levererar medan Östersund inte gör det. Nu talar allt för att Östersund blir ett av kvartsfinallagen.

Idag är bästa dagen

Nu är man där igen. Vid den där underbara tiden på året som man ser fram emot under många långa höst- och vintermånader. Tiden där förväntan går hand i hand med tvivlen. Tiden där allting är möjligt, men där också allt kan ta slut väldigt fort.

En del har bara förväntan och tro. Jag avundas dem som aldrig tvivlar, som alltid har full tilltro till laget. Själv så vill jag se mig som en obotlig optimist, men tvivlen finns alltid närvarande. Tänk om nyckelspelare blir skadade, tänk om vi får sjukdom i laget eller en formdipp vid fel tillfälle. Jag får påminna mig själv om att det finns andra som kan kliva fram. Det finns hopp.

En del lag har naturligtvis mer anledning till förväntan, hopp och tro än andra. För de som knappt förlorat finns naturligtvis inte förlust i begreppsvärlden. De kan sväva i det blå i full förvissning om att i år är året. Att i år så ska det bära hela vägen.

För andra lag så finns det bara en strimma av hopp. Men hoppet lever ändå, för vem slutar tro på sitt lag? Den som slutar tro är ingen äkta supporter, för i supporterskap ingår just tro som en av de viktigaste ingredienserna. Det är ju för att man har ett gemensamt mål, en gemensam dröm, som man brinner för ett lag.

Visst finns det gnällsupportrar. Supportrar som ofta gnäller och hörs när det går dåligt för laget, men som knappt öppnar munnen när det går bra. Som verkar livnära sig på motgångar och på att låta omvärlden få veta hur dåligt laget är. Gnällsupportrar som suger energi från de som fortfarande klarar av att se ljuset i tunneln, från dom som fortfarande inte förlorat hoppet. Men dom är i mina ögon inga riktiga supportrar, de är parasiter.

Men vid den här tiden, för slutspelslagen, så brukar dom inte höras. Då är ljuset ännu för starkt för att mörkerdjuren ska krypa fram. Nu kan supportrarna spekulera och älta varje detalj som kan avgöra om man går vidare eller inte. Visst ser formen bra ut? Nog har man det där övertaget på motståndaren? Förväntan. Hopp. Men också härlig nervositet.

I slutändan så kommer det där hoppet, den där förväntan, att gå i kras. Endast ett lags supportrar får jubla, slipper förtvivlan. Men just idag så lever det för alla. Just idag så ser morgondagen ljus ut. Just idag så är vi oövervinnerliga. Just idag är den bästa dagen.