Spännande i fortsättningsserierna!

Idag så tänkte jag fokusera lite extra på fortsättningsserierna som spelade i stort sett full omgång idag, utöver i norr. Och det blev allt en hel del skrällar, skrällar som gör att det börjar se väldigt spännande ut, speciellt i den västra vårettan.

Västra vårettan

Om vi börjar med det gottigaste först så går blicken till den västra vårettan. Där skrällde idag såväl Köping, som slog seriefavoriten Lindlöven med 2-0, som Surahammar som vann över serieledande Linden med 6-3. Lite mer programenligt var Kumlas 5-1-seger mot Malung. Det gör att vi nu har en helt galet jämn tabell där det endast skiljer tre poäng mellan serieledande Linden och jumbon Malung. Dessutom är målskillnaden väldigt jämn, det är egentligen bara överraskningslaget Surahammar som sticker ut i positiv bemärkelse. Men så är man också det lag som gått bäst av alla under vårserien. De inledde ju seriespelet med noll poäng. De  tre invärvade transatlanterna har gjort storverk i laget och Ethan Cardwell leder hela seriens poängliga med finfina 11 poäng på fem matcher. En annan intressant notering är att Lindlöven ligger på kvalplats för att hänga kvar. Det måste betecknas som ett fiasko med tanke på vilket lag man har.

Tabellen i västra vårserien just nu.

Östra vårettan

Inför omgången så flaggade jag för att den östra ettan kunde komma att dela upp sig efter dagens omgång. Men så blev det ju inte alls! Strömsbro gick överraskande på pumpen mot Segeltorp med 4-3 och Nyköping förlorade mot Sollentuna efter att Sollentuna kvitterat sent. Också Vallentuna tappade poäng, men blev ändå dubbel segrare. Dels kunde man avgöra i sudden och dels förlorade konkurrenterna alltså, så nu har man bara fyra poäng upp till playinplatsen som Strömsbro innehar just nu. Men det tightar också upp sig kring det nedre strecket, nu är det bara fyra poäng mellan trean Vallentuna och nya fyran Segeltorp.

Tabellen i östra vårserien just nu.

Södra vårettan

I den södra vårettan fick Tranås äntligen vinna igen. Och det blev en ordentlig islossning när man enkelt avfärdade Borås med 6-2. Överlag så var det favoritsegrar i den södra ettan, för Halmstad bortabesegrade Kalmar med 3-1 och Hanhals vann en jämn tillställning mot Tyringe med 2-1. Det betyder att nu har Halmstad har ett rätt klart grepp om playin-platsen, men det är väldigt jämnt kring det nedre strecket.  Det skiljer endast två poäng mellan serietvåan Hanhals (som gjort en riktigt bra vårserie så här långt) samt Krif på femteplatsen. Det lär bli kamp långt in på vårkanten för att slippa kvala sig kvar!

Södra vårserien just nu.

Norra vårettan

I den norra vårettan så spelades bara en enda match. Där fortsatte Kiruna AIF:s fiaskosäsong då man blev totalt manglad av Sundsvall med 9-2 på hemmaplan. Det ser verkligen inte bra ut för AIF. Samtidigt är serien ung, det är bara fyra matcher spelade, så mycket kan fortfarande hända. Men Sundsvall har i alla fall inlett bra.

Norra vårserien just nu.

Kvällens matcher

Idag spelas det blott två matcher i allettorna men desto fler i vårettorna. Vårettorna som är extra intressanta i år då fyra lag tvingas kvala sig kvar, vilket gör att varje poäng kan bli väldigt viktig. Men vi börjar med att kika på de två allettanmatcherna.

Allettan Södra

Visby-Huddinge

Ett möte mellan två östlag där båda lagen har gjort en bra alletta så här långt då man ligger femma respektive trea. Visby gav Karlskrona fullt upp senast där man ledde långt in i den tredje perioden men sedan förlorade efter straffar. Även Huddinge ledde länge mot Troja innan Troja kvitterade med blott 25 sekunder kvar av matchen. En orättvis kvittering måste sägas då Huddinge var det klart bättre laget i stort sett hela matchen. Stockholmarna lyckades dock vinna efter straffläggning. Hade Huddinge haft hemmaplan hade jag hållit dom som favoriter, men Visby är starka hemma och jag tror på en jämn match.

Skövde-Dalen

Skövde åkte på en klar förlust i derbyt senast, trots att Mariestad var ruggigt skadedrabbat och saknade stora delar av sin spets. Nu ställs de mot ett Dalen som gjorde en jättevändning mot Vimmerby senast då man vände ett 2-0-underläge i den sista perioden på blott en minut. En Dalensupporter jag pratade med beskrev matchen som ”att se på färg som torkar”, Vimmerby spelade så tråkigt. Men laget styrktes säkert av vändningen och måste ses som stora favoriter.

Norra vårettan

Norra vårettan har knappt startat, men en match spelas i alla fall.

Kiruna AIF-Sundsvall

I den norra vårettan så ska Kiruna AIF spela sin första match, medan Sundsvall bara spelat en. Det är med andra ord svårt att säga var lagen står, men Sundsvall hade en klart bättre grundserie och har förstärkt laget, medan AIF tappat sin bäste spelare, Niklas Salo. Mycket talar med andra ord för en Sundsvall-seger.

Östra vårettan

I den östra vårettan så möter de tre topplagen lag placerade på den lägre halvan. Serien har redan börjat dela upp sig, och med ”rätt” segrare idag så är sprickan rätt tydlig dessutom.

Strömsbro-Segeltorp

Först ut är serieledande Strömsbro som tar sig an ett Segeltorp som senast åkte på en klar förlust mopt Hammarby. Strömsbro har imponerat och bara tappat en poäng på fyra matcher och ska ses som stora favoriter.

Vallentuna-Wings

Vallentuna fortsätter att gå knackigt utifrån vilket lag de har, men nu möter de ett Wings som är i fritt fall känns det som. Då borde väl Vallentuna ändå ta en tredje seger?

Sollentuna-Nyköping

Nyköping har steppat upp och utmanar till och med Strömsbro om playin-platsen! Senast besegrades Vallentuna i ett riktigt toppmöte och man är också enda laget att plocka poäng mot Strömsbro. Sollentuna å andra sidan har gått uruselt med fyra raka förluster och det lär bli en femte här.

Västra vårettan

Västra vårettan är ruggigt jämn, med flera lag som överraskat, både positivt och negativt. Det ser ut att bli en riktigt jämn serie med kamp hela vägen in i slutomgångarna.

Köping-Lindlöven

Lindlövens start på vårserien har varit rent ut sagt usel, men senast vann man i alla fall den helt avgörande matchen mot Grums. Med en förlust där så hade man kunnat säga farväl till playin-platsen. Nu lever hoppet fortfarande, men ska man utmana om en allettanplats så måste man besegra Köping som hade tre raka förluster innan senaste segern mot Malung.

Surahammar-Linden

Surahammar hade tre raka matcher med poäng, varav två segrar, innan man senast förlorade mot Malung i en målsnål match. Nu tar man sig an serieledande Linden som efter några starka värvningar fått ordning på laget och på spelet. Jag tror ändå på en rätt jämn match, Surahammar har lyft sig, men nog är Linden lite favoriter.

Kumla-Malung

Viktiga poäng står på spel när sjuan Kumla tar sig an femman Malung. Det skiljer bara en poäng mellan lagen och de är bara en seger från en säkrad allettanplats, så det lär bli en riktig kamp. Kumla är dock starka hemma och bör vara favoriter.

Södra vårettan

Den södra vårettan börjar man se lite linjer i, med några lag som ser ut att stå starka, medan andra krisar och krisar rejält (läs Tranås).

Tranås-Borås

Tranås har inlett fortsättningsserien uselt, och har tre raka förluster, men Borås ska man väl ändå kunna vinna emot?! De vann ju båda matcherna i grundserien mot dom! Men riktigt så enkelt är det inte, Borås har två raka segrar i ryggen, bland annat mot Halmstad, och med tanke på Tranås form så är det långt ifrån säkert att man klarar av att vinna mot nästjumbon. Och förlorar man så övertar man platsen, vem hade trott det inför säsongen?

Kalmar-Halmstad

En riktig sexpoängsmatch. Vinner Halmstad så har man gjort ett ryck som kan bli svårintagbart för övriga lag i kampen om playin-platsen, men vinner Kalmar så övertar man den åtråvärda serieledningen. Kalmar har imponerat så här långt, så det känns som en helt öppen match.  

Tyringe-Hanhals

Hanhals har inlett vårettan bra fram tills överkörningen senast av Halmstad. Nu är dock motståndet ett annat, Tyringe må se bättre ut efter jul, men de får ändå ses som en underdog i denna match.

Kik på morgondagens matcher

Dä ä möe nu, som vi säger på schlätta! Men jag ska ändå försöka mig på ett inlägg emellan allting som måste skrivas för klubbens hemsida. När laget spelar varannan dag och man ska göra inför-reportage, matchreferat, eftermatchen-intervju plus att det tillkommer spelare som man ska göra intervju med, så blir det inte mycket tid över för bloggande. I alla fall om man har en familj som iaf ska se en någon gång emellanåt. Idag tänkte jag försöka kika en snabbis på matcherna i morgondagens omgång som kan bli mycket intressant!

Allettan norra

Teg-Kalix

Kalix hade stora problem i sin match mot Forshaga och var mer eller mindre utspelade stora delar av matchen. Dessutom har de förlorat klart mot Piteå. Nu behöver dom stoppa blödningen för att få något positivt att bygga på. Men det lär inte bli lätt, Teg har startat allettan klart bättre och får ses som favoriter.

Borlänge-Östersund

Östersund har imponerat med 13 raka segrar, varav tre nu i inledningen av allettan. Nu ska man ta sig an Borlänge som är i ett lurigt läge då man endast spelat en enda match på en månad. Detta då förra helgens norrlandstripp blev inställd. Östersund måste ses som favoriter, samtidigt som Borlänge är ett bra lag när allting stämmer för dom.

Forshaga-Hudiksvall

Forshaga har imponerat och tog fyra poäng på förra helgens norrlandsturné, och förlorade bara med uddamålet mot Östersund. Nu får de en ny klurig motståndare i Hudiksvall som ligger tvåa med sju av nio poäng inspelade. Men jag tror inte tvåan är lika säker som många andra kanske tror.

Allettan södra

Visby-Karlskrona

Visby har startat serien bra med två segrar de första tre matcherna, medan Karlskrona vunnit två av fyra, nämligen de två senaste. Har Karlskrona kommit igång nu? Jag tror på en rätt grinig match, det brukar det bli när Visby är inblandade.

Vimmerby-Dalen

Två försvarsstarka lag som möts. Dalen hade problem med ett annat försvarsstarkt lag senast (Nybro) och förlorade. Har Dalen nycklarna för att lösa upp Vimmerbys försvarslås eller åker man på andra raka förlusten?

Mörrum-Nybro

Nybro har rustat med fyra finnar och besitter nu en trupp med nio backar och sjutton forwards! Visst har man någon skada, men knappast optimalt att träna med så mycket folk. Men nu står man väl rustade för en lång serie, och visst tillför finnarna spets! Nybro stora favoriter.

Huddinge-Troja

Troja har inte startat lika starkt som många trodde inför serien. I fredags blev det stryk med klara siffror mot Nybro och i söndags två poäng mot Mörrum. Nu ställs man mot en ny svår utmaning då man tar sig an segrarna i östra ettan, Huddinge. Huddinge har gjort det bra så här långt och ligger tre poäng före Troja med en match mindre spelad. Förlust igen för Trojanerna och det kommer bli en lång väg upp till seriesegern.

Skövde-Mariestad

Skaraborgsderby! Så här har matcherna lagen emellan slutat i turordning:
(Skövdes siffror först) 8-3, 4-1, 3-2 e str, 3-7. Med andra ord en klar och tydlig trend att Mariestad, med en i stora delar ny trupp, har en positiv trend vad gäller slagstyrka gentemot ett Skövde som i stort sett hade intakt lag. Fortsätter det på inslagen väg?

Norra vår

Vännäs-Lejon

Norra vårettan har knappt påbörjats men imorgon spelas en tredje match, Vännäs mot Lejon. Lejon kan ha fördel av att ha två matcher i benen, men med tanke på prestationerna under grundserien så ska ändå Vännäs vara klara favoriter.

Östra vår

Nyköping-Vallentuna

Två lag som just nu har en säkrad ettanplats men som säkert siktar på play-in. Men då bör man vinna denna match, för annars kan uppförsbacken bli lång. Vallentuna spelar under rätt stor press med tanke på misslyckandet i grundserien medan Nyköping kan slå ur underläge. Så skönt läge för dom, men Vallentunas lag ska vara starkare.

Wings-Strömsbro

Wings tränare Mattias Valente är under stor press efter den svaga andra halvan av grundserien. Men än så länge är han kvar och nu står han inför en grannlaga uppgift att försöka betvinga serieledande Strömsbro. Strömsbro som har idel segrar i fortsättningsserien och som är laget att slå i racet om play-in-platsen.

Segeltorp-Hammarby

En viktig match om man vill undvika kval neråt. Vinnaren har ändå häng på en säkrad hockeyettanplats, förloraren kan ha 8 poäng upp.

Västra vår

Malung-Surahammar

Surahammar är faktiskt västra vårettans formstarkaste lag med sju poäng på tre matcher. Senast vann man mot Kumla med klara 6-2. De kanadensiska nyförvärven har verkligen lyft laget och nu känns det inte helt orealistiskt att laget med nio liv nu hittar ett tionde och hänger sig kvar ett år till. Men då bör man slå Malung, ett Malung som brukar vara hemmastarka, så inte en helt enkel uppgift.

Linden-Köping

Köping tog en viktig seger senast mot Malung, innan dess så hade man fyra förluster senaste fem matcherna. Nu möter man ett formstarkt Linden i en riktig streckmatch där vinnaren kan titta uppåt mot play-in, medan förloraren får börja snegla oroligt neråt.

Lindlöven-Grums

Ska Lindlöven få kvala för fortsatt ettanspel?! Ja det trodde man inte inför säsongen när man synade den namnstarka truppen, men faktum är att man är seriens formsvagaste lag med endast två poäng på de tre inledande matcherna i vårserien. Nu möter man serieledande Grums som via ett par värvningar (Kask och Appel) fått ett spelmässigt lyft. Vill Lindlöven inte hamna i ett väldigt jobbigt läge bör man vinna denna match, men det blir ingen enkel sak.

Södra vår

Hanhals-Halmstad

Hanhals har fått ett riktigt lyft efter tränarbytet och har tre raka segrar i upptakten av vårserien. Nu möter man ett Halmstad som tappat mycket av harmonin från förra säsongen ser det ut som. Med det laget man har ska man ligga bättre till. Men Halmstad är bara målskillnad ifrån en play-inplats, så efter denna match kanske man är där? Eller så ramlar man under strecket till kvalspel neråt, marginalerna är små!

Borås-Tyringe

Tyringe skrällde och vann mot Kalmar som annars inlett serien strålande. Nu står man inför en inte helt omöjlig uppgift då man ska ta sig an Borås, som blandat och gett lite de första matcherna. Blir det upp eller ner denna gång?

Krif-Kalmar

Något som man kanske kan kalla ett toppmöte i vårettan södra. För Kalmar och Krif har båda inlett starkt och har båda chans att sätta sig i ett bra läge vid seger i denna match. Speciellt viktig är matchen nog för Kalmar, då man vid en seger är med i racet om en play-in-plats på allvar, men vid en förlust så är man istället på en kvalplats neråt. Jämnt sa Bull!

Det lär bli en tät allettan södra

Redan efter två omgångar kan vi konstatera: Det finns bara en enda fullpoängare i allettan södra, och detta lag heter Dalen. Vi kan därmed konstatera att vinnaren av västra ettan går från klarhet till klarhet, men också att den södra allettan lär bli en riktigt jämn serie.

Dalen imponerar storligen så här långt. I första omgången pulveriserade man Visby, och igår så spelade man ett tight försvarsspel och ett effektivt anfallsspel när man besegrade Troja. Faktum är att Dalen är enda laget med full pott, man har dessutom vunnit matcherna med de två största segermarginalerna. Laget är fruktansvärt effektivt, nuvarande 14,10% i skotteffektivitet lär dock bli svårt att hålla, så det är lite tidigt att ta ut några seriesegrar än. Men numer gör de inte bara mål i spel 5 mot 5, deras 44,44% i powerplay är också bäst i ligan (tillsammans med Huddinge), och 100% i boxplay är oslagbart. Det ska bli väldigt spännande att se om de kan behålla sin effektivitet i sin nästa match, då de möter försvarsstarka Nybro på söndag. Nybro som är det enda laget utöver Dalen med två segrar de första två matcherna, även om segern mot Mariestad kom först efter straffar.

Efter Dalen och Nybro är det Mariestad som jagar närmast. Igår genomförde de en så gott som prickfri insats och vann klart mot ett Mörrum som i sin tur imponerade i första omgången mot Huddinge. Mariestad spann vidare på sin fina matchavslutning mot Nybro och steppade upp ytterligare ett snäpp.  Med ett högt tempo förlade man stora delar av matchen i Mörrumszonen och segern var odiskutabel. Mariestad verkar helt klart vara på väg uppåt både vad gäller form och spel. Boistränare Andreas Appelgren har ett väldigt ungt (11 spelare födda på 00-talet) men också utvecklingsbart lag. Kapaciteten hos laget har nästan utvecklats exponentiellt sedan grundseriestarten, och får han ett par månader till på sig att bygga laget så kan det bli minst lika vasst som förra säsongen.

Huddinge åkte som sagt var på pumpen mot Mörrum i premiären och man hamnade också i ett tidigt underläge mot försvarsstarka Vimmerby. Tack vare att starkt powerplay så lyckades man dock vända matchen till en 2-1-seger, men det satt hårt åt. Huddinge har haft betydligt svårare att dyrka upp motståndarförsvaren i allettan. Vimmerby är också erkänt svårforcerade och kommer säkert bjuda alla lag på hårt motstånd, imorgon är det Mariestad som får den tuffa uppgiften.

Troja vann sin premiär mot Karlskrona, men igår blev det förlust mot Dalen. Ingen katastrof givetvis, Dalen är ett bra motstånd och alla lag har sämre dagar. Men jag saknar den tidigare så sprudlande offensiven. Fyra mål på två matcher är inte likt Ljungbylaget, men det är för tidigt att kalla det en trend. Men tappet av Hampus Gustafsson kanske var mer kännbart än man vill tro?

Mörrums insats mot Mariestad var inte deras bästa insats för säsongen, men segern mot Huddinge imponerade och borde dessutom ha kommit under ordinarie matchtid. Är det trenden av att vara ett starkare hemmalag än bortalag vi såg en fortsättning på?

Skövde har bara en match spelad. Där förlorade de mot Vimmerby med 2-1, och detta efter att man lämnat ett för stort handikapp i den första perioden där man spelade uselt och låg under med 2-0. Men det kan bero på ett långt uppehåll, för de spelade sedan bättre och bättre. Nu blir det en viktig match imorgon för både Skövde och Visbys del. Visby blev ju överkörda av Dalen i sin första match, och därför kan det säkert sitta skönt med att ta in ett nytt spetsförvärv i Mestis poängstarkaste center, Ville Heikkinen. Han debuterar redan imorgon. Vinnaren tar ett stort kliv uppåt, medan förloraren tappar viktig mark i jakten på slutspelsplats.

Till sist Karlskrona som är enda lag med två förluster så här långt. Här är det framför allt offensiven som klickar. Att släppa in fem mål på två matcher mot tufft motstånd är godkänt, men att bara göra två är det inte. Det finns vassa målskyttar i laget i till exempel Roslund och Blomberg, nu behöver de få torrt krut i bössan så kommer laget säkert att lyfta.

kmhockey avslöjar: poängkung till Visby!

Igår nåddes vi av finska uppgifter om att den 26-årige finske forwarden Ville Heikkinen från RoKi Rovaniemi i Mestis skulle vara aktuell för Visby Roma. Heikkinen har denna säsong gjort 7 mål och 16 assists på 18 matcher i Rovaniemi.

Under torsdagsförmiddagen blev Heikkinens övergång klar och han ska nu vara registrerad för Gotlandsgänget. Ville Heikkinen ska enligt våra källor göra debut i Visbytröjan i morgondagens match borta mot Skövde.

Sena reflektioner över omgång ett

Jag är väldigt sen på bollen men vill ändå ge lite reflektioner på omgång ett av allettan södra som spelades i söndags. Jag har nu sett tre av matcherna och det finns en del intressanta iakttagelser att göra.

Matcherna jag sett är Nybro-Mariestad, Vimmerby-Skövde samt Mörrum-Huddinge. Matcher man faktiskt kan dra paralleller mellan, för matchbilden var rätt lik i alla tre. En första period där hemmalaget dominerar, följt av en andraperiod med betydligt jämnare spel, och en tredjeperiod som spelmässigt går till gästerna.

Om vi börjar med Mörrum-Huddinge så kan man vid en första anblick tro att Huddinge var det bättre laget i den första perioden, de vann ju den med 2-0. Men siffrorna speglar verkligen inte matchbilden, för det var Mörrum som styrde och ställde och borde ha gjort både ett och två mål, ja kanske till och med tre. Men oskärpa i de avgörande lägena samt en storspelande Sebastian Andersson såg till att hålla Huddingemålet rent från påhälsning. Huddinge var desto effektivare, en spelvändning gav 0-1 och ett av få anfall gav 0-2 efter retur. Mörrum imponerade stort med snabbt passningsspel och fina kombinationer. Det gav sedan utdelning retroaktivt i den andra perioden där man framför allt vid 2-2-målet gör det väldigt snyggt efter en blixtrande snabb omställning. Annars var det faktiskt Huddinge som hade väl så mycket av spelet i andra perioden, och man gör också 2-3 i powerplay efter ett par snabba pass och avslut framför kassen. Just ytan framför kassarna var Huddinge duktiga i. I den tredje perioden är det Huddinge som har greppet, men Mörrum var hela tiden farliga i omställningarna. Kvitteringen kommer dock i powerplay, eller rättare sagt precis efter ett powerplay, där Adam Ingvarsson gör ett mål som påminner lite om Söderlunds i junior-VM, även om han inte hade klubban mellan benen. Sammantaget var dock Mörrum det bättre laget och man vinner sedan rättvist efter straffar. En kanonstart för laxarna och dom lär bli att räkna med i allettan.

Skövdes första period mot Vimmerby var långt ifrån bra. Det såg ut som att man skickat ner juniorlaget, för man var fullständigt utspelade, och hade inte Robin Wallin storspelat kunde Vimmerbys 2-0-ledning varit betydligt större. Men liksom Huddinge spottade man upp sig i den andra perioden, och i den tredje så var man det klart spelförande laget även om Vimmerby försvarade ytan framför eget mål bra. En gång fick de dock ge sig, och givetvis var det storskytten Henrik Thegel som gjorde målet. Thegels kedja med Santesson och Dahné var dom som skapade klart bäst i bortalaget. Vimmerbys seger var dock odiskutabel.

Den tredje och sista matchen jag såg var Nybro-Mariestad. Och likt de två första matcherna var det alltså Nybro som startade matchen klart starkast. Man fick långa anfall och även om alla tre målen var turliga, så är de ändå följden av att de får tryck och slänger in pucken på kassen som då studsade väldigt rätt i den första perioden. Bois lyfte dock upp spelet mer och mer i slutet av den första perioden och låg bara under med en kasse inför den andra. Där spelade Bois betydligt tightare försvarsspel och lät inte Nybro få alls lika många och långa anfall. Istället var det bortalaget som satte hög press på Vikingarna och vann mycket puck i anfallszon. Man hade också ett par fina kvitteringslägen, men kvitteringspucken kom att vänta till tredje periodens femtonde minut, då nyförvärvet Adam Samuelsson hittade rätt (även om det var touch på vägen). Matchen går till sudden och där drar Nybro det längsta strået.

Hur kan det då komma sig att alla tre bortalag gör så svaga förstaperioder men sedan är starkare i tredje? Tittar man på spelschemat så ser man att samtliga tre hemmalag matchat hela vägen in i januari, medan bortalagen haft ett över tre veckor långt speluppehåll. (Även om Mariestad spelat en träningsmatch, men det vet vi ju att det inte är samma sak). Det verkar som att matchuppehållet gav en ringrostighet, men kanske också en fördel i den tredje perioden?

Dream team södra ettan

Så är det dags att presentera sista dream teamet, den södra ettans. Tyvärr har tiden varit lie knapp, så denna gång blir motiveringarna lite knappare.

Målvakter

Thomas Rydén – Vimmerby
Robin Johansson – Nybro

Det är bara att titta i statistiken, de är etta och tvåa i räddningsprocent och är också de målvakter med högst topp- och lägstanivå.

1:a femman

Viktor Grahn – Karlskrona

Har gått från att vara en breddback i KHK förra säsongen till lagets klart ledande back denna. Leder inte bara poängligan för backar, har också fina +11 i plus/minus, bäst i laget.

Måns Hansson – Troja

Måns har visat att han är precis det Troja sökte: en riktigt stark poängback som är rörlig och kan spela mycket powerplay. Tvåa i backarnas poängliga och +11.

Alexander Bjurström – Troja

Personifierar nya Troja med sin fart och sina offensiva skills. Kreativ offensivt, men också duktig defensivt. Bäst plus minus av forwards i södra ettan och tvåa i poängligan.

Niklas Johansson – Karlskrona

Niklas kanske inte varit lika dominant som jag förväntat mig, men 20 poäng på 22 matcher är bra siffror, inte tu tal om annat. Dessutom kapten för ett Karlskrona som gått rätt bra. Visar vad rutin betyder i ett lag.

Sebastian Magnusson – Krif

Sebastian Magnusson, Krif

Stor och stark och tar väldigt gärna kampen framför motståndarkassen. Väldigt viktig för Krif, inte bara i powerplay. Södra ettans målkung.

2:a femman

Martin Ekström – Krif

Han har rätt storlek och kan smälla på, men han är också en väldigt duktig framspelare. Fått bära ett väldigt tungt ansvar i Krif och gör det riktigt bra. 18 poäng på 21 matcher.

Kevin Karlsson – Troja

Rörlig back med bra blick som bidrar starkt i båda riktningarna. Inte rädd för att fylla på framåt, men också stark i man mot man-spelet. 15 poäng och +10.

Victor Romfors – Troja

Södra ettans poängligevinnare börjar bli riktigt rutinerad och är väldigt klok i sitt spel i båda ändarna av isen.

Alexander Johansson – Halmstad

Den rutinerade tvåvägscentern har snittat över en poäng per match och toppar Halmstads interna plus/minusliga.

 Khalid Ibrahim – Mörrum

Khalid är ett av de riktigt stora utropstecknen i sensationslaget Mörrum. Han har alltid varit bra, men inte lika suverän som han varit denna säsong. När förra säsongens superkedja med Paulsson-Melén-Ingvarsson haft problem så är det Khalid som lett laget till en alletta.

3:e femman

Fredrik Lindström – Tranås

Han har inte den bästa skridskoåkningen men läser spelet riktigt bra och har ett vasst skott. Kan också spela fysiskt om det behövs. Trea i interna poängligan och plus/minusstatistiken med 14 p och +7.

Sebastian Ottosson – Kalmar

Sebastian har gjort det bra sedan han skolades om från forward till back. Backar inte för att smälla på i defensiven men fyller också gärna på i offensiven. 14 poäng och +2 är bra backstats i en serienia.

William Romfors – Troja

Spelskicklige centern William Romfors förtjänar en plats precis som storebror Victor. Användbar då han både kan gå ytter och center, även om han är bäst centralt i banan. 20 poäng och +7.

Linus Dahlstedt – Kalmar

En riktig attitydspelare som alltid ger allt i alla lägen. Vinner mycket puck i checkingspelet, men är också en bra poänggörare med 22 poäng på 21 matcher. Bäste spelare i Kalmar i år, vilket också +/–statistiken visar, +8.

Anders Eriksson – Borås

Kan både spela ytter och center men får här en ytterplats. Den SHL-meriterade 35-åringen har +3 i ett bottenlag, det är riktigt starkt, och han bidrar både offensivt och defensivt. Behärskar alla delar av spelet, bra skridskoåkning, smäller på, bra passningsspel. 17 poäng i Borås och viktig, viktig.

Fjärdefemman

Simon Ericsson – Tyringe

Spelar man i ett bottenlag men ändå både gör 14 poäng så får man en plats på min lista. Visst brister det i defensiven ibland för den unge backen, men offensiv talang finns det sannerligen! Dessutom kapten.

Linus Ljung – Vimmerby

Ingen flashig offensiv spelare, men oj så nyttig. En defensivback som alltid gör sitt jobb i det tysta. Bäst plus/minus i hela södra ettan (18).

Eero Savilahti – Nybro

Nybro har haft stora problem med målskyttet stora delar av säsongen. Men sedan Eero Savilahti anlänt så har de fått en riktig sniper. Åtta mål på sju matcher ger ett snitt på över ett mål per match, imponerande! Hade säkert varit högre i denna hierarki om han spelat fler matcher.

Jakob Karlsson – Vimmerby

Jakob Karlsson, Vimmerby

Skulle egentligen inte fått ett kontrakt, men till slut löste det sig och Jakob har varit väldigt viktig för Vimmerby. 16 poäng men framför allt en ledare på isen i ett Vimmerby som saknar de största stjärnorna men som istället agerar som ett lag på isen.

Martin Pärna – Halmstad

Som vanligt så sprutar Martin Pärna in poäng i Halmstadströjan. Denna gång 25 stycken, och hade Halmstad gått till allettan hade han hamnat högre i listan. Snabb och avig spelare som alltid utgör ett hot mot motståndarna så fort han är på isen.  

Så slutar den östra fortsättningsserien

Den östra vårettan är inte riktigt lika lätt att tippa som den södra. Gävlelaget Strömsbro får dock bära favoritskapet i vårt tips. De främsta utmanarna bör vara Vallentuna som inför säsongen ansågs vara ett givet Allettanlag.

Till play in

1. Strömsbro

Strömsbro var med i racet om allettanplatserna ända in i grundseriens sista omgång. Men förlusten i derbyt mot Hudiksvall innebar att Rallarbo hamnade i vårettan. Även om man tappat skicklige lettländaren Georgs Golovkovs så har man ändå den klart vassaste forwardssidan.

Målvakter 2*
Backar 4*
Centrar 4*
Yttrar 4*
Tränare 2*
Totalt 16*

Klara för fortsatt spel i ettan

2. Vallentuna

Real Vallentuna var inför grundserien en av favoriterna till att ta hem seriesegern. VBK klarade dock inte favoritskapet utan landade på en sjunde plats i grundserien. En av anledningarna är troligen att man fick pausa verksamheten i inledningen av serien. Avbrottet gjorde att man fick ett väldigt tufft schema med match varannan dag under flera veckor. Efter grundserien har man tappat poängkungen Alex Ek till Visby och viktige backen Gustav Ahnelöv lägger av.

Målvakter 2*
Backar 3*
Centrar 4*
Yttrar 4*
Tränare 2*
Totalt 15*

3. Nyköping

Lenny Erikssons Nyköping är ett lag som absolut kan utmana Strömsbro och Vallentuna om Allettanplatsen. Man förfogar över seriens bästa målvakt i Daniel Fahlström, seriens bästa back i Robin Axbom och man har även ett par riktigt bra forwards. Men truppen är tunn och skadekänslig.

Målvakter 4*
Backar 2*
Centrar 3*
Yttrar 3*
Tränare 3*
Totalt 15*

Till kvalserie för att hänga kvar i ettan

4. Sollentuna

Sollentuna var ett nog kanske den östra grundseriens största utropstecken. Man har inte den mest namnkunniga truppen men ändå slår man Vallentuna, Hudiksvall och Visby. Vill man fortsätta skörda framgångar så gäller det att man inte tummar på varken ödmjukheten eller arbetsinsatsen.

Målvakter 3*
Backar 2*
Centrar 2*
Yttrar 2*
Tränare 2*
Totalt 11*

5. Wings

Wings var inför säsongen ett lag som många såg som en utmanare till Allettanlagen. Vi tippade Wings på en åttonde plats, men man kom tia. Lånen har kommit och gått under hösten. Vissa har varit lyckade, andra inte. Laget har potential att utmana topplagen, men då måste man få ordning på spelet och hitta harmonin.

Målvakter 3*
Backar 2*
Centrar 2*
Yttrar 2*
Tränare 2*
Totalt 11*

6. Segeltorp

Vi tippade Segeltorp sist i grundserien och fick fel. Nu tippar vi dem i botten av tabellen igen. Gör vi samma misstag igen? Kanske! Men vi anser ändå att Wings, Sollentuna, Nyköping, Vallentuna och Strömsbro har starkare trupper. Segeltorp har dock lånat in ett gäng riktigt skickliga juniorer. Man förfogar dessutom över poängstarka duon Oskar Ahlholm och målkungen Søren Dietz-Larsen. Det är inte alls omöjligt att Segeltorp klarar sig kvar vi tror inte att man lyckas undvika ett negativt kval.

Målvakter 3*
Backar 1*
Centrar 2*
Yttrar 2*
Tränare 2*
Totalt 10*

7. Hammarby

Bajen nystartade inför säsongen med ny sportchef och nya tränare. Jag såg Nya Bajen på försäsongen och fick då se ett anfallsglatt gäng. Under grundserien så har det mesta gått i dur. Det har varken fungerat offensivt eller defensivt. Under grundserien vann Bajen endast två matcher under ordinarie tid. Chansen att klara sig kvar via kval bedömer vi ändå som rimlig. Hammarby behövs i ettan.

Målvakter 2*
Backar 2*
Centrar 1*
Yttrar 2*
Tränare 2*
Totalt 9*

Så slutar norra allettan

En given toppduo och ett givet bottenlag. Däremellan hur ovisst som helst. Den norra allettan känns VÄLDIGT svårtippad. Men efter noggrann analys så tror jag att placeringarna faller så här.

1. Boden

Det är inget snack, i den norra allettan saknar Boden en allvarlig utmanare. Laget körde över den norra ettan och lagen som nu ansluter från den östra och västra grundserien är inte något av de riktiga topplagen, de hamnade i den södra allettan, så Boden lär göra processen kort. Ett komplett lag som dessutom har muskler att förstärka under resans gång om det mot förmodan behövs.

Målvakter 3*

Backar 4*

Centrar 4*

Yttrar 5*

Tränare 4*

Totalt 20*

2. Östersund

Har hela tiden haft en väldigt solid defensiv, men efter några värvningar under säsongen så har man också fått offensiven att lossna. Med värvningen av Janne Kivilahti så känns laget numer rätt komplett och man lär bli ett topplag i den norra allettan.

Målvakter 4*

Backar 4*

Centrar 3*

Yttrar 3*

Tränare 3*

Totalt 17*

3. Borlänge

Gick oväntat trögt i grundserien där jag hade dom som favoriter. Men så saknades också poängkungen Markus Persson och skickliga centern Emil Lind många matcher men båda är nu tillbaka. Det borgar för ett lyft för Borlänge som brukar hävda sig väldigt väl i den norra allettan.

Målvakter 4*

Backar 3*

Centrar 3*

Yttrar 4*

Tränare 3*

Totalt 16*

4. Hudiksvall

Genomgick en generationsväxling och har gjort en ovanligt blek grundserie, trots tränarbyte mitt i och nu byter de också tränare inför allettan. Det kan ge oro i laget, men också en nytändning och det har också förstärkt friskt på slutet med många rätt vassa kort. Det i kombination med något bättre spel på slutet gör att de nog kan vara med och bråka på övre halvan.

Målvakt 3*

Backar 4*

Centrar 3*

Yttrar 2*

Tränare 2*

Totalt 14*

5. Piteå

Piteå är nog det ojämnaste laget i allettorna. Man har några riktigt vassa spelare som bär laget på sina axlar, men utöver dessa så är det rätt tunt. Det kommer bära en bit, men knappast till att utmana den absoluta toppen, speciellt som ekonomin är ansträngd.

Målvakter 4*

Backar 2*

Centrar 3*

Yttrar 3*

Tränare 2*

Totalt 14*

6. Forshaga

Inledde serien tveksamt men fick ordentlig fart på det på slutet och avslutade serien med 11 segrar de sista 12 matcherna vilket gav allettanplats i kavaj. Viktor Lennartsson och Oliver Kandergård har verkligen visat väg och Henrik Olsén har spelat sin kanske bästa hockey i livet. Laget kommer in i allettan med gott självförtroende, frågan är dom de är mätta eller om de vill ha mer?

Målvakter 3*

Backar 2*

Centrar 2*

Yttrar 3*

Tränare 4*

Totalt 14*

7. Enköping

Många lag tappade mycket rutin och satsade istället ungt, men Enköping gick motsatt väg och plockade in rutin istället. Det gav en riktigt bra utdelning då laget gick från att vara ett bottenlag förra säsongen till att komma tvåa denna. Rutin är väldigt viktig och kan man spinna på den självförtroendeboost topplaceringen gav så kan det räcka en bit. Speciellt som man spelade bra mot de bättre lagen i grundserien.

Målvakter 3*

Backar 3*

Centrar 3*

Yttrar 2*

Tränare 3*

Totalt 14*

8.Teg

Teg svarade för en fin grundserie där man slagit flera av toppkonkurrenterna och till slut slutade på en tredjeplats. Man verkar också satsa på att försöka utmana i toppen då man värvat in ett par med deras mått mätt vassa namn i Simon Rodling och Kevin Loppatto, även om den sistnämnde kanske inte imponerat på slutet direkt.

Målvakter 2*

Backar 3*

Centrar 3*

Yttrar 4*

Tränare 2*

Totalt 13*

9. Kalix

Kalix hade en riktigt vass november där man grundlade allettanplatsen. Då spelade det ingen roll att man sedan tappade i december. Men samtidigt är det kanske en indikation på att man inte riktigt har den där stabiliteten som krävs i en tuffare alletta.

Målvakter 3*

Backar 3*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 2*

Totalt 12*

10. Hanviken

Hanviken gjorde en grym grundserie och tog sig mot alla odds till en alletta. Nu får de chansen att slå ur underläge igen, för ingen lär tippa 08-laget annat än sist. Truppen är tunn och spetsarna få, mvarje poäng de kan ta är en bonus. De får glädja sig över säkrad hockeyettanplats.

Målvakter 2*

Backar 2*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 3*

Totalt 11*

Här var tanken att jag skulle haft en intervju med Robert Norberg, men på grund av diverse omständigheter (läs fru som stängde av dator utan att spara), så blir det tyvärr ingen. 🙁

Så slutar den södra fortsättningsserien

Det kanske är att svära i kyrkan, men jag tycker faktiskt den södra ettan är den som på förhand känns mest lättippad av fortsättningsserierna. Det finns en klar favorit och sedan rätt given tvåa och så vidare hela vägen ner till sjuan. Så här slutar den!

Till play in

1. Halmstad

Med det utgångsläge de skaffat sig och med de toppspelare de värvat in så skulle de givetvis ha spelat en alletta. Men något fel var det för man lyckades tappa i stort sett allt på slutet och hamnade utanför. Men i en fortsättningsserie så har man ett alldeles för starkt lag för att inte tippas som favoriter.

Målvakter 4*

Backar 3*

Centrar 4*

Yttrar 4*

Tränare 3*

Totalt 18*

Klara för fortsatt spel i ettan

2. Tranås

Om Halmstads missade alletta var ett misslyckande så var Tranås ett minst lika stort. De hade visserligen inte värvat in lika tungt, men de hade behållit en stark stomme och värvat in en del spets för att förstärka laget ytterligare. Men playoff 3-laget från föregående säsong fick aldrig spelet att stämma och spelare kom och gick hela tiden. Dessutom väldigt skadedrabbade. Nu har de dock fått tillbaka en del spelare, plockat tillbaka målvakts-Hedlund och har dessutom breddat med tre transatlanter och är Halmstads klart främsta utmanare.

Målvakter 4*

Backar 3*

Centrar 4*

Yttrar 4*

Tränare 2*

Totalt 17*

3. Krif

Krif gick ungefär som förväntat, man var med i racet om allettanplatserna en god stund men röäckte inte riktigt till. Laget är betydligt tunnare än de två topplagen men det finns bra spetsar och en hel del talang i laget. Tillräckligt mycket för att undvika kval neråt.

Målvakter 3*

Backar 3*

Centrar 3*

Yttrar 3*

Tränare 3*

Totalt 15*

Till kvalserie för att hänga kvar i ettan

4. Kalmar

Kalmar har en hel del fina namn i truppen men man får inte ut max av dem. Att sluta nia i tabellen och tidigt vara avhängda indikerar att man inte riktigt räcker till. Offensivkraft finns så det räcker, men sämre defensivt. Nu kommer man kanske få spela en kvalserie neråt för första gången sedan man gick upp.

Målvakter 2*

Backar 2*

Centrar 4*

Yttrar 3*

Tränare 2*

Totalt 13*

5. Hanhals

Hanhals startade säsongen riktigt bra men tappade sedan allt och tränare Janne Ericsson fick gå. Efter det spottade laget upp sig igen och nog kommer man undvika de absoluta bottenplatserna. Men likt förbenat så lär de få kvalspela.

Målvakter 3*

Backar 3*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 1*

Totalt 11*

6. Borås

Borås lever mycket på sina fixstjärnor Anders och Henrik Eriksson som tillsammans med Ludvig Jansson bär Borås på sina axlar. Tyvärr för Borås del är de för ensamma och det märks också på resultaten. De inte bara kommer få kvala, faran är överhängande att de också ramlar ur efter ett kval.

Målvakter 3*

Backar 1*

Centrar 2*

Yttrar 2*

Tränare 2*

Totalt 10*

7. Tyringe

Det märks på värvningarna Tyringe gör att de dels inte har en kassakista som dignar, dels att de befinner sig långt ner i hierarkin när det kommer till att värva spelare. Det är tunt och inte speciellt spetsigt. Tappar nu också Kevin Loppatto. Undrar om inte det blir tvåan nästa säsong för Tyringe?

Målvakter 3*

Backar 2*

Centrar 1*

Yttrar 1

Tränare 2*

Totalt 9*