Vimmerby skakade liv i spänningen!

Kristianstad hade verkligen satt sig i ett gyllene läge. Fem poängs försprång med bara tre matcher kvar, det såg mer eller mindre klart ut med tanke på den stabilitet Kristianstad visat upp hela säsongen egentligen. Men igår så skakade Vimmerby mycket överraskande liv i spänningen i kvalserien igen!

Ni har säkert läst om förutsättningarna inför matchen. Kristianstad har kört över det mesta motståndet i vinter, men speciellt Vimmerby har de haft särskilt lätt för. Fem raka segrar under säsongen, och de tre senaste matcherna hade man nollat dem. Total målskillnad 19-2, ja ni hör, matchen skulle bara kunna gå på ett sätt. Men om det berodde på att Kristianstad blivit övertygade om sin egen storhet eller om det var att Vimmerby inte hade något att förlora och bara gick ut och kunde köra utan press vet jag inte. Men Vimmerby kommer i alla fall ut riktigt starkt och tyar en 3-0-ledning tidigt i den första perioden. Visserligen hade de bra utdelning, men Kristianstad stod inte att känna igen. Det var egentligen först när man fick in 1-3-reduceringen som man tog över matchen, farm till dess så var Vimmerby väl så bra. Men efter att de spräckt nollan så fick de ordentlig blodsmak, och resten av matchen var det i stort sett bara Kristianstad som hade etablerat anfallsspel, Vimmerby fick förlita sig på kontringar. Samtidigt så försvarade sig Vimmerby väl, och Robin Christofferson hade en bra dag i kassen. Det gjorde att man lyckades hålla emot och även sätta 2-4 i tom kasse.

Därmed så tajtar det till sig rejält i toppstriden. Kristianstad leder fortsatt men nu är Vimmerby och Hudiksvall bara två poäng bakom. Och extra intressant blir det då det i nästa omgång vankas toppmatchen mellan Hudiksvall och Kristianstad. Seger för Hudiksvall under ordinarie tid där och man är faktiskt om med en match kvar att spela. Då kan även Vimmerby ta sig om, men då måste de vinna en svår bortamatch mot Väsby.

Hudiksvall skaffade sig slagläget efter en riktigt stark andraperiod mot Halmstad. Den första kan de absolut inte vara nöjda med, för så långt låg man under med 2-0. Men i den andra perioden så satte man gasen i botten och ett normalt ramstarkt Halmstadsförsvar rämnade och 2-0 blev 2-4 och därmed så skaffade sig Hudiksvall avgörandet i egna händer. Nu måste man spela tre lika bra perioder som man gjorde i den andra för att rå på Kristianstad. Kan man verkligen leverera 60 bra minuter? Det har man ju haft svårt för under säsongen.

Väsby hade också chans att blanda sig i toppstriden, och såg också ut att göra så en bit in i den andra perioden i sin match mot Piteå. Så långt ledde Väsby med 2-1, men sedan hade man åter en gång svårt att leverera 60 stabila minuter och föll i måstematchen mot ett avsågat Piteå. Det var inte Väsbys år i år. Brödernas vd Joakim Wiklander gick ut och skrev att Väsby var sämsta investeringen någonsin, och att han gått in med miljonbelopp privat, men att satsningen skulle fortsätta också kommande säsong.

Foto: Mats Tjernström

Avgörs det ikväll?

Ikväll ställs det verkligen på sin spets: Är det nu det avgörs, eller kommer hoppet om en allsvensk plats dö för de lag som jagar serieledande Kristianstad? För med bara tre matcher kvar att spela så kan spänningen helt dö vid ”fel” resultat i dagens omgång.

Kristianstad har satt sig i ett förnämligt utgångsläge med hela fem poäng ner till de tre närmast jagande lagen med tre matcher kvar. Man har tagit poäng i samtliga matcher, en stabilitet som inget annat lag förmått hålla. I sina bästa stunder så kan de tre jagande lagen: Vimmerby, Väsby och Hudiksvall spela minst lika bra ishockey, men att leverera match efter match efter match likt Kristianstad gör, den jämnheten saknar de. Jag tror att hemligheten är det trygga grundspelet. Även en dålig dag med trötta ben och huvuden, har Kristianstad ett spel de litar på och kan utföra i sömnen nästan. Man får absolut ingenting gratis av skåningarna, utan man måste göra en riktigt bra egen prestation för att kunna slå hål på dem. De har strukturen och framför allt tålamodet att orka göra det enkla, samtidigt som man när läge ges också kan göra det svåra. Dock utan att riskera något, för det svåra görs när det är läge för det, när man har täckning bakåt, när en tappad puck inte behöver innebära en farlig spelvändning. De har också spetsen som kan göra det oväntade, som kan slå sin gubbe i man-mot-man-duellerna, som kan göra ett mål från ingenstans.

Ikväll ställs man mot ett annat lag med trygg struktur, men som kanske inte har riktigt samma tålamod, inte riktigt samma spets, och inte riktigt samma förmåga att avgöra när man ska spela svårt och när man ska spela enkelt. Men Vimmerby är ändå ett lag som har en hög högstakapacitet, och spelar man på topp kan man absolut vinna. Problemet är bara att Kristianstad så här långt under säsongen inte har låtit Vimmerby spela på topp. De är experter på att döda Vimmerbys normala fartfyllda speluppbyggnad redan i mittzonen. Gång på gång så kör de fast i Kristianstads mittzonsnät. Ska Vimmerby ta livsviktiga poäng så måste Vimmerbytränaren Hampus Sylvegård ha hittat något nytt motmedel mot Kristianstads defensiva struktur, annars lär det bli en sjätte raka seger för Kristianstad, och då talar i stort sett allt för att det är Kristianstad som spelar allsvenskt nästa säsong.

***

Väsby och Hudiksvall lär säkert hålla både en och två tummar på en Vimmerbyseger så att hoppet lever för dem också in i slutomgångarna. Men ska de ha chans måste de också själva vinna sina matcher ikväll. Väsby har åkt till Norrland och Piteå för att försöka bryta sin trend med varannan vinst varannan förlust. Piteå är ingen enkel motståndare, och Väsby har haft oerhört svårt att hålla någon form av jämnhet i sitt spel. Om vi pratar om att Kristianstad är trygga i sitt grundspel, så är inte fallet så i Väsby. På något annat sätt går det inte tolka deras oförmåga att få till någon form av vinstrad. Spetsen finns i laget absolut, men lika strålande som man kan spela i en match, eller kanske till och med en period, lika uselt och tafatt kan det se ut i nästa match/period. Laget får förlita sig på att powerplay fortsätter att leverera.

***

Hudiksvall har inte någon enklare uppgift de. Halmstad verkar dock ha tappat lite av skärpan de hade i inledningen av kvalserien, säkert ett resultat av tufft matchande på tunt manskap. Samtidigt är också Hudiksvall ojämna, frågan är vilken sida man vaknat på idag. Seger är ett måste, innebär det att de är mer bestämda än det stundtals lite loja Hudiksvall vi sett stundtals? Det kommer krävas, annars så kan Hudiksvall definitivt vinka adjö till det allsvenska tåget.

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Sillyläget västra del 2

Då kommer del två i min genomgång av sillyläget i den västra ettan. Denna gång med tre av topplagen, som verkligen har kommit olika långt i sina byggen av kända och okända anledningar.

Mariestad

Truppen just nu:

Anton Blomberg (D)

Marwin Wedemo (D), ny från Vännäs

André Astley (C)

Lucas Larsson (C)

Carl-Johan Gustavsson (C/RW)

Jesper Lindén (RW/LW)

2 backar, 4 forwards

Tapp:

Johan Frick (D), till slutar

Oscar Tellström (RW), till Björklöven

Kommentar:

Mariestad brukar vara tidigt ute med sina lagbyggen, men då har Carl Johansson varit ensam lagbyggare, men sedan någon vecka tillbaka så har man en nybildad sportgrupp där Carl är en av tre, och de gamla Boiskaptenerna Filip Thörnqvist och Johan Frick de som tillkommit. Johan Frick som alltså lägger skridskorna på hyllan, ett tungt tapp på isen verkligen. Det är för övrigt inte bara sportgruppen som förnyats, även tränarduon är delvis ny. Ronny Helander är kvar, men assisterande tränaren Peter Isgren har fått lämna till förmån för en annan före detta Boiskapten. Linus Engqvist. Med det hoppas man få in en ny röst som kan ge en liten nytändning. Men nu till lagbygget. Där är den viktigaste signaturen givetvis Jesper Lindéns. Klasspelaren bli även i år lagets supporterspelare. Att man lyckas behålla honom trots att han är alldeles för bra för ettan är givetvis en fjäder i hatten och ett bevis på att Mariestad är en klubb spelare trivs och blir kvar i. Man har också några bra förlängningar i backmålvinnaren Anton Blomberg, skickliga tvåvägscentrarna André Astley Rydberg och Lukas Larsson. Powerforwarden och egna produkten Carl-Johan Gustavsson blir också kvar. Ett enda nyförvärv har tillkommit: Marwin Wedemo. Det är en doldis, men en riktig talang som trots att han är blott 20 år redan gjort två ettansäsonger. Till sist så har det i veckan också blivit klart det som glunkats om i ett par månader nu. Poängspelaren Oscar Tellström lämnar för allsvenska topplaget Björklöven. Ett tungt tapp givetvis, även om det alltså inte kom som någon överraskning för någon, Oscar är en grym talang.

Skövde

Truppen just nu:

Simon Siwert (C/LW)

1 forward

Tapp:

Kristoffer Söder (F), till slutar

Alexander Henriksson (F), till slutar

Kommentar:

Skövde IK är just nu som en patient som svävar mellan liv och död. Klubben har just nu stora skulder, och om en dryg vecka så ska man ha ett möte där man bestämmer sig för om man ska dra ur kontakten och begära sig i konkurs, eller om man ska försöka sig på ett upplivningsförsök. Därför är det inte speciellt konstigt att man bara har ett enda namn under kontrakt. Den egna produkten Simon Siwert som hade en undanskymd roll i laget säsongen som gick. Två tunga tapp är dock redan klara: De två tongivande spelarna Kristoffer Söder och Alexander Henriksson lägger båda skridskorna på hyllan. Om, med betoning på om, det blir fortsatt ettanspel för Skövde är det två riktigt tunga tapp då de både fått en hel del istid och dessutom varit ledare på isen.

Surahammar

Truppen just nu:

Tore Lundström (D), ny från Södertälje J20

Samuel Näslund (D), ny från Kumla

Gusten Persson (D)

Oscar Forsman Larsson (F)

Albin Pettersson (LW), ny från Grums

Marcus Wahlgren (RW)

3 backar, 3 forwards

Tapp:

Filip Jakobsson (RW/LW), till Huddinge

Kommentar:

Även Surahammar har haft ekonomiska problem under säsongen, men tack vare en lyckad hjälpaktion så lyckades man fullfölja säsongen. Men att de kommer få skruva ner på spelarbudgeten känns troligt och det tycker jag man kan se på lagbygget så här långt. Några förlängningar med breddspelare och tre värvningar från J20 och tvåan som också luktar budget. Men jag är faktiskt riktigt nyfiken på värvningen av Albin Pettersson, en 19-åring som gjorde över en poäng per match säsongen som gick i Grums. Man undrar om de lyckas få förlängt med Adam Karlsson som vann den interna poängligan överlägset.

Tranås

Truppen just nu:

Tapp:

Samuli Rahikainen (D), till ej klart

Oscar Gustafsson (LW/RW), till ej klart (ryktas till Nybro)

Kommentar:

Det är nu tre veckor sedan Tranås åkte ut och fortfarande har man inte en spelare under kontrakt. Man undrar ju om sportchefen Stefan Fransson tagit semester eller om uttåget gett honom sådan ågren att han inte orkar ta sig för något. Lite märkligt är det i alla fall. Det enda man vet är att Samuli Rahikainen inte fick nytt kontrakt, finnen levde inte upp till högt ställda förväntningar, samt att Oscar Gustavsson lämnar klubben. Ryktena placerar honom i Nybro. Det är en riktigt tung spelarförlust i alla fall…

Sillyläget västra del 1

Säsongen är inte riktigt färdigspelad ännu, men silly season är ändå redan igång. Det presenteras dagligen nya spelare in i trupperna, det ena intressantare än det andra. Jag tänkte dyka ner och skärskåda lagbyggena så här långt, med start i den västra ettan. Fem lag presenteras här i del 1.

Borlänge

Truppen just nu

Gustaf Albihn (G)

Pontus Bergman (D)

Emil Danerhag (D)

Henning Rothsten (D)

John Blank (C)

Olle Blank (LW)

Leon Cadei (C/W)

William Danielsen (C/LW)

Viktor Johansson (C)

Joel Myrberg Andersson (LW)   

Victor Ohlsson (W)

Tim Palmberg (C), ny från Vännäs

Marcus Runnkvist (RW/C), ny från Kiruna

Viktor Sandell (RW/LW), ny från Metro Jets

Axel Stoltz (LW)

Casper Östberg (LW/RW)

1 målvakt, 4 backar, 11 forwards

Tapp:

Elias Lustig (D), till Lindlöven

Tim Björkman (D), till Skedvi/Säter

Adam Bäckehag (D), till ej klart

Marcus Kivelä Carlzon (C/W), till ej klart

Jesper Fastesson (C/W), till ej klart

William Danielsen (C/LW), till Falun

Kommentar:

Det har varit en tuff silly season för Borlänge, där man blivit av med precis allt av klass från säsongen som gick. Kaptenen Elias Lustig gick till Lindlöven, som jag tror har gjort ett riktigt fynd här. Den ena assisterande kaptenen, William Danielsen, gick till ärkerivalen Falun. Dessutom tappar man poängstarkaste spelaren Marcus Kivelä Karlsson och tvåan Adam Bäckehag. På plussidan så märks främst Macus Runnkvist, Tim Palmberg och Joel Myrberg Andersson, men de täcker inte på långa vägar alla tunga tapp. Har dessutom nästan full trupp redan, så så mycket nytt vasst in finns det inte plats för heller. Det är nog ett faktum att Falun kört om det forna topplaget i ettan. Nya tränaren Liam Wallström kommer få ett styvt jobb att undvika bottenplaceringarna.

Dalen

Truppen just nu

Hampus Hedman (G)

Linus Jacobsson (D)

Simon Lindblom (D)

Victor Nilsson (D)

David Rosander (D), ny från Borås

Daniel Bergqvist (C)

Max Forsell (LW/RW)

Love Green (LW)

Hugo Rostedt (C/W)

Hampus Sandahl (LW), ny frånHV71 J20

Alexander Sandberg (LW), ny från HV71 J20

Joakim Stjern Svensson (LW/RW)

Liam Svensson (C), ny från Oskarshamn J20

1 målvakt, 4 backar, 8 forwards

Tapp:

Kommentar:

Dalen har hunnit en rätt bra bit med sitt truppbygge och i mina ögon så har man lyckats väl i sitt värvningsarbete. Backen David Rosander gjorde det bra i Borås säsongen som gick, därför är det lite överraskande att han nu kliver i sidled till Dalen. I honom får laget in lite nyttig rutin. För i övrigt är värvningarna av det unga slaget, men icke desto mindre superintressanta. Framför allt Liam Svensson är jag väldigt nyfiken på, med 60 poäng i J20 Nationell kom han på en sjundeplats i hela ligan, och som utlånad till Dalen gjorde han tre poäng på fyra matcher säsongen som gick. Han har även 26 SHL-matcher under bältet trots sin unga ålder. Stor, skridskostark och med ett driv på kassen som kommer tillföra Dalen egenskaper man saknade lite förra säsongen.  Hampus Sandahl och Alexander Sandberg kanske inte kommer göra samma avtryck direkt, men är av typen man lyckats få ut mycket av tidigare. Man har också fått behålla backarna Linus Jacobsson och Simon Lindblom som var lite av ryggrad i de bakre leden säsongen som gick, dit kan även Hugo Rostedt och Daniel Bergqvist räknas. Saknar ännu Karl Smedbergs signatur, men han har heller inte aviserat att han ska lämna, vilket för övrigt ingen har, så sammantaget ser det riktigt bra ut så här långt för Dalen.

Falun

Truppen just nu

Pontus Eriksson (D)

Philip Hasselgren (D)

William Danielsen (C/LW), ny från Borlänge

Oscar Haglund (C)

2 backar, 2 forwards

Tapp:

Kommentar:

Faluns lagbygge har inte kommit så långt ännu, men man har i alla fall säkrat upp poängligavinnaren Philip Haglund för ännu en säsong och har dessutom  gjort en riktig prestigevärvning i from av Borlänges assisterande kapten William Danielsen. Där får man mycket nyttig ettanrutin. Officiellt har man inte heller tappa något, men stortalangen Charlie Forslund, som fick ett megagenombrott sedan han fått chansen i a-laget under slutdelen av säsongen lär inte bli kvar. Han ansågs inte som någon större talang tidigare, men 17-åringen gjorde en poäng per match i a-laget och lär draftas. Han ryktas nu vara klar för Mora. Dessutom lär det bli svårt att få behålla Hunter Godmere, som gjorde 14+5 på 20 matcher i Falun säsongen som gick.  

Forshaga

Truppen just nu

Henrik Keve Gustafsson (G)

Jakob Bergman Karbeus (D)

Daniel Gheorghiu (D)

Hugo Hell (D)

Felix Söderlund (D)

Edwin Thorn (D)

Anton Wiklund (D)

Linus Johnsson (C/LW)

Albin Olsson (C)

Viktor Owesten (C/RW)

Jacob Rhodin (LW/RW)

Victor Stark (RW/LW)

1 målvakt, 6 backar, 5 forwards

Tapp:

William Olofsson (D), till ej klart

Kommentar:

Christer Larsson som bygger Forshagas trupper brukar vänta till sista minuten med att presentera alla spelare, och då på en gång. Inte det bästa sättet att bygga intresse på. Men i år så har han släppt spelare i rätt strid ström och det har till stora delar handlat om förlängningar av befintlig trupp. Bästa förlängningen är nog Viktor Stark, som är en stark poänggörare i rätt omgivning. De vassaste pjäserna återstår dock att sajna med, Jonathan Ström, Andreas Bosson och Tobias Björklund är alla utan kontrakt. Det ryktas dock om att i alla fall Ström ska vara klar, och det ska även ryckas i flera andra vassa kort av den kalibern (minst). Den stommen man satt skulle behöva fyllas på med mer spets, så det blir spännande att se vad som presenteras framöver.

Lindlöven

Truppen just nu

Elias Lustig (D), ny från Borlänge

1 back

Tapp:

Nico Vuorijärvi (D)

Ludvig Hendén (D), till Mjölby

William Eriksson (D), till Strömsbro

Kommentar:

Det finns inte så mycket att kommentera ännu, laget består just nu av en enda spelare. Värvningen av Elias Lustig tror jag dock kan bli väldigt bra, Lindlöven brukar få bra utveckling på spelskickliga backar, se bara på Jesper Broeng och Elias Lindgren som fick sina genombrott i klubben. I övrigt att notera är tre tapp, men inget av dem är av typen tungt. Det finns mycket att jobba med för Tomas ”Osten” Östlund framöver.

Ett avgörande ryck?

Gjorde Kristianstad det avgörande rycket ikväll? Ja det är en relavant fråga sedan man besegrat Piteå med 4-2 samtidigt som främsta utmanaren Hudiksvall förlorade med 3-2 mot Vimmerby. Därmed så är Kristianstad fem poäng före en trio jagande lag med bara tre omgångar kvar att spela.

Kristianstad fortsätter att imponera. Man spelade tajt över hela isen mot Piteå och gick upp till en 3-0-ledning innan man tappade lite fokus och bjöd in Piteå i matchen igen. Piteå kom så nära som 3-2, men när man tog ut målvakten så blev det som det brukar bli, det försvarande laget, Kristianstad, kunde sätta avgörande målet i tom kasse. Kristianstad har en vana att vinna jämna matcher under hela säsongen och det är också det som gjort att man nu har ryckt i toppen. För medan konkurrenterna åker på uddamålsförluster, så hittar Kristianstad hela tiden vägar att vinna.

De som innan omgången jagade närmast Kristianstad, Hudiksvall, gjorde en tämligen blek historia mot Vimmerby. Vimmerby har bra resultat mot topplagen, men har tappat fyra av sex poäng mot Piteå, där är orsaken till att man nu är ett av tre jagande lag på 11 poäng mot Kristianstads 16, do the math yourself. Vimmerby spelar annars en bra hockey, men målvakten Robin Christofferson har varit lite för ojämn för att vinna bära ett lag till att bli en kvalserievinnare.

Väsby tog sista chansen att hyfsat haka på i toppen. Idag vann man mycket rättvist mot ett rätt blekt Halmstad, det verkar som att bensinen tagit slut lite för överraskningslaget. Inte ens firma Dahse-Gagic-Bernhardtz dominerar på samma sätt som de gjort hela säsongen egentligen. Samtidigt gjorde Väsby en bra match, det är märkligt att de är så ojämna i prestationen mellan matcherna. Senast var man riktigt svaga när man förlorade klart mot Hudiksvall, men innan dess och idag spelade de riktigt bra hockey. Jacob Spångberg har verkligen inneburit ett lyft för Väsbys backsida. Men ojämnheten kan mycket väl bli Väsbys fall denna kvalserie.

Men är det kört? Jag ska inte sticka under stol med att Kristianstad har en riktigt bra chans att vinna serien, skulle jag sätta en procentchans så är den någonstans 60-70% till att de löser det. MEN man måste komma ihåg att man har kvar att möta de tre lag som närmast jagar. Härnäst väntar Vimmerby, efter det Hudiksvall, innan man i sista omgången möter Väsby. En förlust i någon av de två första matcherna kan innebära att man har kniven mot strupen i sista omgången, och det i ett läge där man har allt att förlora. Det har gett bendarr och stela handleder tidigare…

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

En andra livlina

Det har glunkats länge om att Svenska ishockeyförbundet och Hockeyettan suttit i möten om hur de ska agera nu när den ekonomiska verkligheten för ettanklubbarna ser allt mer dyster ut. Exempel på det är Skövde IK, som nu offentliggjort att man har skulder på 3,4 miljoner kronor, och som den 24/4 ska ha ett medlemsmöte där man ska diskutera om klubben går att rädda eller om den ska försättas i konkurs. Ett annat är Krif som gått ut med att de måste ha in en halv miljon under april månad för att man ska kunna driva vidare föreningen. Men exemplen är fler, det ryktas om att 13 klubbar redan står under kontrollår och att fler är på väg att hamna där. Risken för att åtskilliga klubbar skulle mista sin elitlicens var med andra ord överhängande.

Men nu har förbundet till slut meddelat hur man ska göra för att slippa tvångsdegradera så många klubbar, och lösningen blev en andra livlina. Klubbar som står under kontrollår får en andra chans att ha mindre kapital i kassan än vad som egentligen krävs, så länge man har en handlingsplan för hur man ska rätta till det kommande säsong.

Man kan tycka mycket om detta, men det vi kan konstatera är att man redan sett mellan fingrarna åtskilliga gånger ändå. Skövdes hela skuld uppkom knappast under denna säsong, utan är en summa som byggts på under flera år, ändå har man fått licens. Samma med Krif, de har inte haft positivt eget kapital på över 10 år men spelar ändå ettanhockey. Men dessa klubbar är bara två exempel, det finns betydligt fler där ute som fått fortsatt beviljad licens med licensnämndens goda minne. Det man gör nu det är mest kosmetika, men samtidigt så bevisar man än en gång att licenskraven mest är en papperstiger. Så länge man skickar in några papper överhuvudtaget så beviljas man licens ändå…

Avslöjar: De vann budkriget trots ekonomin

Att Krif har en riktigt svag ekonomi har vi kunnat läsa om i flera svarta tidningsrubriker det senaste. Men trots detta så berättar insatta källor för kmhockey.se att de nu vunnit ett budkrig mot Mörrum om den duktige målvakten Martin von Schoultz. Den välväxte 23-åringen har två säsonger i Mörrum, men det blir alltså inte en tredje, utan von Schoultz går istället till den tredje Blekingeklubben, han har ju tidigare även representerat Karlskrona.

Nyckelmatchen!

Idag spelas omgång fyra av kvalserien till hockeyallsvenskan, och av de tre matcherna så är det för första gången en match som sticker ut. Det är favoriterna Kristianstad som tar emot tabelltrean Hudiksvall i en match som mycket väl kan visa sig vara helt avgörande för vilket lag som spelar allsvenskan nästa säsong. För att serien kommer bli jämn är jag tämligen tvärsäker på, det har den varit tidigare säsonger trots mer uttalade favoriter då, och i år är lagen jämnare än någonsin. Så att tro att det kommer kunna skilja mer än tre poäng till seriesegrarens fördel är rätt orealistiskt. Och att såväl Kristianstad som Hudiksvall komma vara inblandade i toppstriden har de redan visat under de inledande tre matcherna.

Jag kommer vara bänkad framför denna match, inte bara för att jag ser det som en nyckelmatch i kvalserien, där vinnaren förbättrar sitt läge avsevärt. Nej jag tycker också den är extra intressant för att det är de två lagen som spelar klart mest offensivt. Hudiksvall har ett imponerande kreativt anfallsspel där man låter pucken vandra mellan varandra i ett ständigt flöde som är svårt att försvara sig emot, ett spel där spelarna ständigt byter position för att hela tiden ställa frågor till det försvarande laget. Kristianstad är inte riktigt lika snirkliga, där är det mer rakheten i spelet som är deras adelsmärke. De har flera ruskigt snabba spelare som kan göra sin gubbe på ren fart och när de ställer om så går det undan. De har också en imponerande rakhet i sitt spel, om Hudiksvall mixar sitt passningsspel med en hel del pass i öst-väst-riktning, så är det nord-syd som konsekvent gäller för Kristianstad. Och det är just sådant snabbt omställningsspel som varit lite av Hudiksvalls akkilleshäl under säsongen, de har alldeles för ofta blivit straffade när de sålt sig för högt upp i banan och sedan inte hinner med i hemjobbet. Det har gjort att Hudiksvallsprestation varierat under säsongen.

Kristianstad är mer stabila på det viset, man säljer sig sällan för högt upp utan ser till att vara med hemåt så man slipper numerära underlägen när spelet vänder. Samtidigt så har Hudiksvall ett etablerat anfallsspel som mycket väl kan skada ett Kristianstad som kanske inte är så vana vid att möte ett kreativt och platsskiftande anfallsspel, de flesta söderlag spelar betydligt mer defensivt. Det kommer med andra ord bli väldigt spännande att se, kan Hudiksvall få Kristianstadsförsvaret i gungning, eller kan Kristianstad såra Hudiksvall med sin fart?

***

Men det spelas två intressanta matcher till. Tabelltvåan Väsby har en ny spännande utmaning i form av Vimmerby på bortaplan. Här är det två lag med god struktur som möts, Vimmerby har det kanske lite mer fartfyllda spelet, men Väsby är tunga att möta och deras powerplay har varit dödligt så här långt i slutspelet. Här förväntar jag mig en tuff och tajt match med mycket ställningskrig och fysik, kanske inte det mest välspelade matchen men en kamp om varje millimeter på isen. Vimmerby måste nästan vinna för att inte tappa kontakten med topplagen, speciellt då de har hemmaplan. Men Väsby har en defensiv struktur som kommer vara svår att dyrka upp.

***

Den sista matchen spelas mellan Halmstad och Piteå, två lag som tippades en bit ner i tabellen. Och efter en inledande seger så har de nu förlorat två matcher i rad, blir det en tredje så kan man nog vinka adjö till en serieseger. Detta är en match mellan två lag som spelar rätt likt, med stabil defensiv kombinerat med snabba och kreativa omställningar. Piteå är kanske lite rappare, men Halmstad är duktiga på att komma i andravåg och blir på så vis kanske lite tyngre. Att det blir målfattigt kan jag lova!

Foto: Oliver Åström, Kalix

Vägvalsmatcher

Det är bara omgång tre i kvalserien till allsvenskan, och det har minst sagt varit en jämn inledning på den. Men trots det, eller kanske tack vare det beroende på hur man ser det, så är kvällens matcher extra intressanta. För det är något av vägvalsmatcher för alla inblandade lag: Vill man vara en utmanare på allvar så skulle tre poäng sitta väldigt fint, för annars så måste man börja jaga och då kan lätt prestationsångesten komma och med det låsningar. Här är lite av förutsättningarna inför kvällens fajter.

Väsby-Piteå

Väsby gjord en försvarsmässigt helgjuten insats emot Halmstad senast när man nollade dem. Offensivt så var det kanske inte lika sprudlande, men samtidigt så räckte det ju med ett mål framåt (andra i tom kasse) när defensiven var så klanderfri. Nu väntar en liknande uppgift som Halmstad, ett defensivstarkt lag med snabba spelvändningar, så det vill till att alla spelar lika noggrant och ingen fuskar i hemgångarna för då kommer man bli straffade direkt. Men orkar man hålla uppe samma koncentration en match till verkligen, och vill man spela så defensivt inför hemmapubliken?

Piteå kom snabbt ner på jorden efter storsegern mot Vimmerby sedan Kristianstad snabbt seglade ifrån till en 4-0-leding som sedan blev 4-2 vid full tid senast. Under en drygt halv period så lyckades Kristianstad slå Piteå med deras egna medel, snabba omställningar, något som jag inte tror man behöver oroa sig alltför mycket över ikväll. Väsby är mer ett lag som gnager ner motståndarna, och även har ett giftigt powerplay. Så Piteå behöver fortsatt vara starka framför egen kasse, samtidigt som man fortsatt måste ha lyckas med sitt starka boxplay.

Vimmerby-Kristianstad

Vimmerby åkte på en rejäl kölhalning i premiären när man blev översköljda av ett kontringsstarkt Piteå. Men det var något man drog lärdom av för redan i match två så löste man offensivstarka Hudiksvall på ett mycket bättre sätt. Det gav tre viktiga poäng, utan dem så hade man nog kunnat räknas bort redan, men nu är man med i matchen. Men nu väntar en riktig mardrömsmotståndare, för Kristianstad har fyra raka segrar så här långt under säsongen mot Vimmerby, och det är inga småsegrar heller. Målskillnaden är nämligen sjuka 18-2 på de fyra matcherna! Vimmerby verkar ha det tufft mot lag som ställer om snabbt, men kanske man kan ta med sig det man gjorde bra mot Hudiksvall?

Kristianstad loosade mot Halmstad i premiären, dessutom inte oförtjänt för Halmstad var riktigt bra. Men KIK fick snabb revansch då man inte alls lät en lång bussresa upp till Piteå bekomma dem i omgång två. Då ledde man med 4-0 efter en dryg period och sedan kunde man spela hem matchen tämligen komfortabelt. Nu väntar som sagt var ett favoritmotstånd, och med seger ikväll så ser det riktigt bra ut för de nuvarande serieledarna.

Hudiksvall-Halmstad

De två lag som kanske spelat bäst totalt sett så här långt möts uppe i Hudiksvall ikväll. Hemmastarka Hudik möter bortastarka Halmstad i något som mycket väl kan bli en avgörande match när allting summeras. Det ska bli sjukt spännande att se vad Hudiksvalls offensiv kan uträtta mot ettans kanske vattentätaste defensiv. Det kommer bli en schackmatch där Halmstad kommer sätta Hudiksvalls tålamod på prov, där Hudiksvall säkerligen kommer ha mycket puck, men där Halmstad hela tiden kommer ligga på rulle för att slå till så fort ytor ges. Lyckas Hudiksvall hitta vägar genom Halmstads starka försvarslinje så vinner de, annars lutar det åt en Halmstadsseger.

Snabb revansch!

På förhand pratade jag om en riktigt jämn och tät kvalserie, och efter två omgångar så är den verkligen så där tät och jämn som jag förutsåg. För samtlige tre lag som förlorade i omgång ett, fick revansch i omgång två och vann sina matcher. Starten på kvalserien är därmed minst sagt rafflande!

Själv inledde jag med att se en dryg period av matchen mellan Kristianstad och Piteå, och där inledde Piteå riktigt bra, men sedan Kristianstad fick sitt 1-0-mål mitt i den första perioden så kollapsade man lite grann och Kristianstad kunde nyttja Piteås egna medicin med snabba spelvändningar. 0-1 blev 0-4 på drygt en halv period och matchen var avgjord. Även om Piteå närmade sig till 4-2 så kunde Kristianstad hålla undan och vinna, och därmed så leder de nu serien med sina fyra poäng. Kristianstad spelade stabilt och bra det jag såg, men framför allt så nyttjade man farten man har i sitt spel på ett bra sätt, och man var dödliga när lägena dök upp.

***

Då Piteå-Kristianstads-matchen var avgjord så satte jag mig istället och såg hela matchen mellan Halmstad och Väsby. En match mellan två lag som verkligen satte defensiven i första rummet och det var därför inte konstigt att det blev en väldigt målsnål historia. Väsby hade dock spelövertaget mestadels, och skapade kanske lite mer klara målchanser dessutom, så att det var de som gjorde det otroligt viktiga 1-0-målet var i sin ordning, och efter det så spelade man skickligt av sin ledning. Halmstad brukar annars kunna forcera bra i slutet av matcherna, men inte ens med en man mer så lyckades Halmstad få till det där riktiga trycket. Apropå boxplay: Halmstads boxplay imponerade stort, de ägde puck i princip lika mycket som Väsby med en man mindre, det är något laget får ta med sig. För Väsbys del så inledde man offensivstarkt, men sedan blev det mer att grinda ner det försvarsstarka Halmstad. Jag måste ändå säga att Väsbys tålamod imponerade, man spelade enkelt och stressade inte upp sig även om Halmstad försvarade sig väl utan litade på att målet skulle komma. När man sedan fick ledningen så såg man hela tiden till att vara med i omställningarna vilket gjorde att Halmstad aldrig fick något numerärt överläge i sitt normalt snabba omställningsspel. Offensivt kanske inte Väsby briljerade, men defensivt gjorde den en helgjuten insats.  

***

Så till sist den match jag såg minst av, även om jag försökte zappa in den matchen med med jämna mellanrum, nämligen Hudiksvall-Vimmerby. Om Halmstad-Väsby präglades av defensivhockey med två lag som säkrar hemåt först och främst, så var det mer high chaparall i denna match. Vimmerby och Hudiksvall vill spela på fart och rörlighet, och det bjöds på betydligt mer anfallshockey och öppna lägen i denna match. Vimmerby fick det viktiga ledningsmålet, och sedan även 0-2, och i slutspel ÄR förstamålet otroligt viktigt. Det lag som gjort det har vunnit samtliga sex matcher i kvalserien, det är nästan märkligt att det ska vara så svårt att vända på ett underläge. Även i denna match kunde Vimmerby sedan leva på sin ledning, och med en storspelande Robin Christoffersson, som fick en gruvlig revansch på sin bleka insats mot Piteå senast, så lyckades man vinna matchen till slut med 4-1. Det är starkt att vinna borta mot Hudiksvall, men Hudiksvall slarvade kanske lite för mycket för att kunna vinna mot ett starkt Vimmerby. När man möter bra lag så kan man inte tappa puck på fel ställen, man måste räkna in rätt och man måste göra mål när lägens dyker upp.