På begäran: Wings slagstyrka!

Wings låg länge på en slutspelsplats i norra vårettan, men tappade flera tunga pjäser på slutet och därmed även en hel del slagkraft och någon slutspelsplats blev det aldrig. Men nu tar man nya tag, och frågan är hur starka man blir denna säsong?

Truppen just nu

Minus
Två spelare har lämnat sedan säsongen avslutades och ingen av dem gråter Wings floder över att de lämnat. Målvakten Lucas Rheyneuclaudes (till Surahammar) hann bara göra två matcher med laget och backen Doglas Danling Barger (till Huddinge) gjorde det visserligen rätt bra, men ersättarna känns minst fullgoda.

Plus
Har fått in en spännande ny målvakt i Oscar Leijon från Almtuna. Förra säsongen var Oscar utlånad till Visby där han agerade backup bakom Filip Lindblad med den äran. Han kommer kompletteras av Kalixvärvningen Marcus Johansson och det är ett bra par på hockeyettannivå. På backsidan så har man bockat av två nyförvärv, Max Mattsson från Kalix och Sebastian Lindström från Enköping. Inget av dem är väl så där spektakulärt nyförvärv, men vettiga nyförvärv som säkert kommer kunna göra det bra. Offensivt så har man plockat in en spännande 18-åring från Gösta/Tranerbergs J20-lag. 44 poäng på 34 J20 Regional-matcher är starka papper av en så ung spelare.

Skulle behöva ha in
Truppen känns redan full då man har tre målvakter, nor backar och 13 forwards under kontrakt. Fast visst skulle det inte skada med någon offensiv spets ytterligare.

Prognos Starkare jämfört med det laget man avslutade säsongen med.

På begäran: Nybros slagstyrka

Jag bukar bara skriva om hockeyettan, men fick förfrågan om att skriva en på begäran-artikel också om Nybro, och det heter ju ”på begäran”, så varför inte? Hur starka blir Nybro?

Truppen just nu

Minus
Man kan inte påstå att den sportsliga ledningen varit speciell nostalgisk när man nu tagit äntligen klivet upp till allsvenskan. Trotjänare som Erik Lindström, Viktor, Bolin och Robin Wengdahl har trots fina kvaliteter inte fått följa med på resan ett steg upp. Samtidigt är det nog en klok insikt, ska man hävda sig på den högre nivån så måste man spetsa truppen. Men visst lär de ha tagit emot och svidit i flera Nybrosupportrars hjärtan. Men även bland de nyare spelarna så har det rensats rätt friskt. Backarna Oskar Matushkin, Niklas Dahlberg och Sebastian Walfridsson får söka ny arbetsgivare och bland forwards så fick inte Pelle Hedlund och Pontus Karlsson nytt kontrakt. Egentligen är det nog bara en spelare man har tappat som man velat behålla, målvakten Pontus Eltonius (till Modo), den sved.

Plus
På plussidan så har man först och främst förlängt med några ledande pjäser från säsongen som gick. Finnarna Eero Savilahti och Juho Liuksiala kommer bli nyttiga också på allsvensk nivå, dock är jag mer tveksam till Janne Väyrynen som jag tycker inte riktigt håller tempot. Simon Eriksson blir en nyttig grinder, och Adam Persson håller för en tredjecenterroll. Nikolai Skladnichenko kommer med nyttig allsvensk rutin och det ska bli spännande att se om han kan leverera där också med Nybro.

Det har också tillkommit fyra nyförvärv. Rihards Marenis (från Örebro) och Aleksi Ainali (från Kristianstad) har producerat fina poäng på nivån tidigare och lär vara gjutna i en topp två-lina. Jesper Kandergård (ex-Leksand) har haft en mer grinderroll i SHL, frågan är om han kan ta en mer producerande roll i allsvenskan eller om han är tänkt som center längre ner i hierarkin? Till slut Theo Nordström (från Sport) som är enda backvärvningen så här långt, han lär få ta en defensiv roll.

Den bästa värvningen av dem alla är dock värvningen av tränarveteranen Tommy Samuelsson. Han har enorm erfarenhet av spel på nivån och vet hur man formerar ett slagkraftigt lag. En oerhört nyttig erfarenhet för Nybro som annars är oprövade i allsvenskan.

Skulle behöva ha in
På målvaktssidan så har man redan Robin Johansson, men han hade stora problem med skada säsongen som gick, så här skulle man behöva ha in något vasst, gärna med rutin från nivån. Det ryktas om att Tex Williamsson ska vara klar, och det vore en vettig värvning.

På backsidan ekar det än så länge väldigt tomt, Jesper Mångs och Nordlund är enda namnen som är klara. Även Anton Brandhammar ryktas få förlängt. Men fem backar till måste in, och det behöver vara backar för topp 2-backpar. Ett par spelskickliga och ett par mer defensiva eller allrounda vore optimalt.

Offensivt så ska det in ytterligare 4-5 pjäser. Här skulle man behöva ha in en toppcenter och gärna ett par producerande spelare ytterligare för att kunna hävda sig väl.

Prognos Mycket starkare än säsongen som gick

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Ekonomiska läget i klubbarna 5/6

Nu börjar årsmötena för klubbarna dra igång. Jag tänkte försöka sammanställa det ekonomiska läget som framkommer hos klubbarna allt eftersom det redovisas. Det kommer bli regelbundna uppdateringar allt eftersom årsmötena hålls. Fram tills idag, den 5/6, så är det bara en klubb som hållit årsmöte (vad jag vet) och det är Kalmar. Så den första redovisningen blir alltså bara Kalmars ekonomiska läge.

Kalmar

Omsättning: 15 miljoner kr
Vinst: 796 000 kr
Eget kapital: 1 106 000 kr.

Jag tar tacksamt emot info om när årsmöten sker eller ännu hellre siffror för klubbarna.
Svara som kommentar, skicka via messenger eller via mail hkrister@msn.com.

Piteå på väg att värva bomb?!

Jag ska inte säga att jag är stensäker, men källan är så pass trovärdig att jag skulle bli förvånad om uppgifterna inte stämmer. Vad då för uppgifter? Jo att Piteå är på väg att landa en liten bomb!

Det har varit mycket snack om att Piteå är och försöker övertala Karlskogas poängstarke forward David Lindquist. Men denna gång gäller det en annan poängstark forward från allsvenskan, nämligen Västerviks Ludwig Stenlund. Ludwig är fostrad i Skellefteå och nu är man alltså inställd på att försöka locka hem den 26-årige centern till Norrland igen. En riktigt tung värvning i så fall, och säkert tänkt som ersättare för Magnus Isaksson.

På begäran: Nyköpings slagstyrka!

Förra säsongen gick man såväl till alletta som slutspel, men till denna säsong har det varit hög omsättning. Kan de ändå bli att räkna med?

Truppen just nu

Minus
Det har varit stor omsättning i Nyköping och hela 10 spelare har lämnat och risken är stor att det blir en elfte då Sören Dietz Larsen gått ut och sagt att han vill spela på en högre nivå, även om inget är klart. Han skulle vara det tyngsta tappet av dem alla, men även tappen av Elias Jakobs och Isak Dahlin är kännbara. I övrigt är det dock mest spelare av karaktären komplementsspelare som inte bör vara så svåra att ersätta som lämnat. Man har dock inte bara tappat många spelare, även tränaren Filip Algeman har lämnat till förmån för Hudiksvall. Han gjorde ett bra jobb med Nyköping förra säsongen och kommer givetvis saknas.

Plus
Man har fått behålla flera av de tongivande spelarna i form av Lucas Byhlin, Christian Axelsson, Albin kedbrant och Albin Ivarsson Hamberg, men också förra säsongens stora utropstecken, målvakten Sebastian Wagner. Då man även fått tillbaka Daniel Fahlström efter en utflykt till allsvenska Kristianstad så kommer målvaktssidan vara lagets klart starkaste lagdel, ja bland de bättre i ettan. Nyförvärven är inte så många, endast fem stycken, men väldigt intressanta. Utöver nämnde Fahlström så lyckades man få in en ny förstacenter i form av Pontus Karlsson, och han kan mycket väl flankeras av ett annat nyförvärv, Hampus Engman. En stor forward som gjorde det riktigt bra i Vänersborg säsongen som gick. De sista två nya är unga killar, forwarden Joel Myrberg Andersson som gjorde en bra första seniorsäsong med Borlänge säsongen som gick, och poängstarka juniorbacken Viktor Åström från Modos J20.

Skulle behöva ha in
Först och främst lär man vilja förlänga spelskickliga backen Alexander Stensson, som var en av lagets bästa spelare säsongen som gick. Sedan tror jag man inte helt gett upp att ändå få ha kvar Sören Dietz Larsen, det är inte så lätt att få allsvenskt kontrakt denna säsong. Lyckas man inte få förlängt med dessa två så bör ersättare för dem ligga högt i prioriteringsordningen.

Prognos: Något svagare

På begäran: Dalens slagstyrka!

Dalen har kunnat bygga på rätt bra kontinuitet under flera år, men denna säsong är omsättningen av spelare större. Vad innebär det för slagstyrkan?

Truppen just nu

Minus
Det är några riktigt jobbiga Jobsposter som drabbat Dalen. Unga killar som gjorde en väldigt bra första seniorsäsong har lämnat, Gustav Salmi Lilja (till Västervik) och Anton Johannesson (till Brynäs) gjorde stora avtryck och var viktiga poänggörare som nu försvinner. Men de kanske allra tyngsta tappen är de rutinerade. Bröderna Röykås Marthinsen (till Stjernen) har varit monumentala för Dalens framgångar de senaste säsongerna med sin laglojala slit och allroundstyrka, och skicklige Alex Ek (Huddinge) vann interna poängligan med marginal. Dessutom lägger skicklige målvakten Oscar Malm skridskorna på hyllan.

Plus
En trio unga och utvecklingsbara backar plockas in i Victor Nilsson (HV j20), Simon Lindblom (Luleå J20) och Linus Jacobsson (Linden). Av dessa tre ser väl Linus Jacobsson ut att vara det starkaste kortet, men någon ny Johannesson är han inte. Offensivt så är värvningen av Charles Eklund bra, han var en av Borlänges ledande spelare. Jakob Turnbull (HV J20) är ett lite mer oskrivet kort. Som ersättare för Malm på målvaktspositionen så lånar man in U19-landslagsmannen Oskar Blomgren från Malmö J20, det ska bli spännande att se vad han kan förmå på seniornivå.

Skulle behöva ha in
Framför allt så ekar det tomt på leveranshyllan. Vem ska göra poängen? Charles Eklund kan säkert göra några, men i övrigt så gjorde främste poänggöraren man förlängt med 22 poäng (Karl Smedberg). Nej offensiv spets måste in, och den måste plockas utifrån.

Prognos: Klart svagare

Skövderykten

Jag har fått uppgifter från en trovärdig Skövdekälla att tre spelare är på väg in i Skövde IK:s lagbygge. Dels så ska det bli förlängningar med två killar från förra säsongen, nämligen interna poängligatvåan Emil Smedberg och grindern Erik Möller som nu ska vara på väg att bli klara för en fortsättning i klubben. Dessutom menar källan att ett nyförvärv är på ingång, nämligen backen William Johansson. William representerade Skövde IK säsongen 20/21, men kommer senast från HC Lidköping i tvåan, där han noterades för fina 25 poäng på 33 matcher. Nu ser det alltså ut att bli en comeback i klubben för 23-åringen.

TUNGA värvningar?

Jag har fått ett par tips om övergångar från förstagångstipsare som jag inte vet om det ligger någon sanning i, men som är alldeles för spännande för att inte dela med mig av. Detta då båda måste betraktas som riktigt tunga OM de blir av (vilket jag alltså inte vet i och med att jag inte kan bedöma trovärdigheten).

Det första tipset gäller Halmstads stora stjärna, hela ettans kanske enskilt mest betydelsefulla spelare för sitt lag, Robin Dahse. Enligt tipsaren så kommer han efter sommaren presenteras för Troja, en ruggigt tung värvning om så blir fallet!

Den andra värvningen gäller en före detta Nybrospelare, nämligen Pelle Hedlund. Den allsvenskt meriterade Hedlund har skrivit på för att spela fotboll för Åmålsklubben IF Viken. Och som tipsaren skriver: ”Då är det väl inte helt ologiskt om det blir spel i Forshaga säsongen som kommer.”

Nu får vi avvakta och se om det ligger något i tipsen!

På begäran: Kalmars slagstyrka!

De kom tvåa i kvalserien till allsvenskan, och var med andra ord snubblande nära att kliva upp. Till slut skiljde det vara två plusmål. Men blir de starkare eller svagare kommande säsoong?

Truppen just nu

Minus
Kalmar har några tunga tapp under sillyn. Skyttekungen Hampus Karlsson lämnar för Oskarshamn och poängligasegraren Linus Skager ryktas till allsvenskan (vilket dock kan vara ett rykte som kommer på skam. Viktige backen Jakob Stöffling går till Mora och lovande Carl Sjöberg återfinns i Vimmerby kommande säsong. Idag kom dessutom beskedet att Linus Dahlstedt får lägga skridskorna på hyllan efter två säsonger präglade av operationer av handen.

Plus
Positivt att man fick behålla målvakten Jonathan Stålberg som ryktades bort, nu har man en intakt stark lagdel i de sista utposterna. Nyförvärv har man bara två stycken, och av de två så är ju Jesper Broeng den som lyser klart. Broeng är av ettans bästa offensiva backar, och att inte Mariestad prioriterade honom förvånar när man har ett så starkt lagbygge i övrigt. Broeng kommer passa perfekt in i den typ av hockey som Kalmar spelar, och vinner han inte interna poängligan bland backar så är jag minst sagt förvånad. Det andra nyförvärvet är Mathias Hellgren, det är mer en spelare lite längre ner i hierarkin.

Skulle behöva ha in
Målvaktssidan och backsidan ser redan riktigt bra ut, men man har ännu inte ersatt tappen på de starka poänggörarna. Jag skulle tro att det kommer in några riktigt spetsar på slutet, bland annat ryktas ju Jeremias Lindevall komma in.

Prognos: Starkare

På begäran: Clemensnäs slagstyrka!

Dags att analysera hockeyettans andra nykomling, Clemensnäs. Ett lag som redan visat på ambitioner!

Truppen just nu

Minus
Clemensnäs har bara ett tapp, men det är ett rätt tungt sådant- Tvåan i interna poängligan, Jonatan Sundin lämnar för spel i Gislaved.

Plus
På plussidan så har Clemensnäs verkligen visat att de har ambitioner att försöka etablera sig på nivån. För fyra nyförvärv har plockats in, alla med hockeyettanrutin. Två stabila backar har Piteå fått bidra med, framför allt Ludwig Stenvall är en riktigt bra värvning. Spelskicklig rightbackar är det ont om på marknaden, så det är en riktigt bra värvning. Även andra backvärvningen från Piteå, Daniel Nyberg känns som en förstärkning. De har också gjort en tredje värvning från Piteå, Ludvig Warg, en riktigt hårt jobbande och skridskostark spelare som kommer göra mycket nytta. Enda värvningen utan Piteåbakgrund är Kevin Kariander från Vännäs. Han missade stora delar av förra säsongen, men där finns det verkligen en offensiv uppsida som ska bli spännande att se om han kan få ut. Redan nu känns man som ett lag som kan slippa den absoluta bottenstriden.  

Skulle behöva ha in
Jag tror Clemensnäs gärna ser en förlängning med offensiva pjäser Johan Lindberg, Victor Lindén, Arvid Mella och Jesper Johansson, för det är offensiven som ser tunnast ut. Det skulle inte skada med ett par spelare in ytterligare med hockeyettanrutin som kan stå för en del poäng med. På backsidan ser det redan rätt bra ut, men någon mer rutinerad pjäs skulle inte skada. Viktigaste platsen att fylla är dock målvaktspositionen. Här skulle man behöva ha in en ny etta som kan hjälpa laget att vinna matcher.

Prognos: Starkare