Dagens intressantaste matcher

Idag spelas det 14 matcher i hockeyettan, alla naturligtvis intressanta på sitt sätt. Men dessa matcher kommer jag hålla ett extra öga på nu också med ett tipsförslag för er som vill tjäna en slant på oddset:

Boden-Teg Tips: 1

Ett toppmöte i den norra ettan där Boden kommer från en rejäl överkörning av Örnsköldsvik med 10-1 medan Teg lite överraskande förlorade senast mot Kiruna IF med 3-2 efter sudden. Det var deras första förlust för säsongen. Teg drog det längsta strået i lagens möte förra helgen, men nu tror jag Boden, som snittar över fem mål per match framåt per match, ändå är favoriter.

Borlänge-Mariestad Tips: X

De två stora favoriterna inför säsongen har startat säsongen lite olika. Medan Mariestad har fem raka segrar har Borlänges väg varit lite krokigare med tre vinster och två förluster. Senaste matchen mot Grums innebar dock en liten islossning för Borlänge då man vann med 6-1 sedan Markus Persson stått för hela fyra mål. Förra säsongen vann Bois båda lagens möten (4-2 och 3-0) men denna gång tror jag på en jämnare match, då Bois trots sin fina säsongsinledning ändå har rätt många nya och därmed är rätt oprövat i riktiga toppmatcher medan Borlänge har mängder med rutin. Boisseger efter sudden eller straffar.

Skövde-Lindlöven Tips: 1

Lindlöven har ett på papperet riktigt bra lag men har startat serien överraskande svagt och har nu två poäng upp till femteplatsen. Därför börjar det bli dags att plocka lite poäng och det vill man säkert göra redan i eftermiddag. Skövde är dock inget enkelt lag att besegra, man har fyra raka segrar efter den inledande förlusten och jag tror att man fortsätter på inslagen väg.

Enköping-Visby Tips: 1

Enköping är obesegrade så här långt och har fyra raka segrar. Visby har också fyra segrar, men också en förlust mot Wings. Nu möts man i ett riktigt topppmöte då de innehar andra- respektive tredjeplatsen. Visby är dock framför allt starka på hemmaplan och nu när det är Enköping som har hemmaplan så tror jag det innebär att de tar hem segern och därmed fortsätter vara ett av endast två ettanlag som inte har något poängtapp.

Hudiksvall-Nyköping Tips: 1

Två av de stora överraskningarna så här långt i den östra ettan. Den stora seriefavoriten Hudiksvall i negativ bemärkelse, endast två segrar på fem matcher kan inte vara godkänt för ett la av Hudiksvalls kaliber och man ligger i dagsläget alltså till och med utanför allettanplats. Bottentippade Nyköping i positivt bemärkelse då man har fyra segrar på fem matcher så här långt och med en finfin fjärdeplats. Någon gång måste det dock lossna för Hudiksvall, så jag jinxar dom än en gång (varsågod Nyköping) och tippar dom som segrare.

Hanhals-Vimmerby Tips: 2

Om någon sagt till mig inför seriestart att Hanhals skulle ha två poäng mer än Vimmerby efter fem spelade matcher så hade jag trott att dom skämtade. Speciellt som Hanhals mött de tre största favoriterna redan (Troja, KHK och Nybro), vilket visserligen Vimmerby också gjort, men med betydligt sämre resultat. Vimmerby har alltså endast två segrar och tre förluster (vinsterna kom mot Tyringe och Tranås) och har framför allt haft problem med målskyttet. Jag kör dock samma jinx mot dom som jag gjorde för Hudik och tror att de äntligen får det att lossna. Det behöver smålänningarna för att avståndet uppåt till allettanplatserna inte ska bli långt.

Två tungviktares webbsändningar tillagda

Nu har jag lagt till två riktiga tungviktare i hockeyettansammanhang i guiden över webbsändningarna. Bodens sändning som får fint betyg, medan Trojas inte riktigt når upp i samma klass. För att se vad de fick gå in på fliken ”Betyg på webbsändningar” eller klicka på denna länk.

Dalen sjuder av självförtroende

Jag satte mig och tittade på ett toppmöte i den västra ettan idag då Dalen begav sig till Lindesberg för att ta sig an Lindlöven, ett Lindlöven som igår gjorde klart med meriterade backen Joakim Lilliehöök. Lindlöven har ju annars haft en väldigt tunn backsida men med Lilliehöök har man fått in ett bra komplement till de offensiva backarna man har.

Utöver Lillehöök och hur Lindlövens backsida såg ut så var jag givetvis också nyfiken på Dalen. Jag har sett dom en match i början av säsongen, men då tyckte jag inte det var mycket som pekade ut dom som det topplag dom har blivit. Och det jag fick se denna match var ett helt annat lag. Ett lag fullpumpat med självförtroende som gick på rus som om de vore fullpumpade med adrenalin från första skridskoskäret. Lindlöven hade fullt upp, speciellt som de drabbades av några utvisningar. Dalens långa uppspel skar flera gånger som en kniv genom ett Lindlöven som var dåliga på att vrida på huvudet, och det gav både frilägen och två mot ettor, och det var på en två mot etta som Adam Hirsch spräckte målnollan efter fint växelspel med Neubauer. Hela laget såg ut som sprinters som bara for fram och tokcheckade näst intill.

Sjukan att inte vrida på huvudet upprepade sig också i inledningen av den andra när Oscar Josefsson fick en lång passning på offensiv blå och en halv zons försprång på siste back. Avslutet satt kliniskt i plockhandskrysset och 0-2 var ett faktum. Men precis som hos en sprinter så är inte orken oändlig. I den andra perioden så var det inte samma sprutt i benen och Lindlöven kunde äta sig in i matchen och ta över den. Några riktigt heta målchanser hade man dock svårt för att skapa, man hade på tok för lite trafik in på kassen och skotten dröjde också alldeles för länge. Därför kändes det nästan farligare de få gånger Dalen gick till attack. Speciellt då genom kedjan med Hirsch, Larsson och Neubauer, som var den kedja som bäst orkade hålla uppe farten.

I den sista inledde Lindlöven lite mer bestämt, med bättre tryck och mer folk in på kassen. Lindlövens förstakedja med Semjonov, Kovalonok och Toolanen var riktigt bra och var också framme och hade några bra lägen att reducera, men Oscar Malm i Dalenkassen var följsam och kunde avvärja. Kedjan matchades hårt tillsammans med backarna David Berg och Joakim Lilliehöök och på slutet tappade de lite kraft och Dalen kunde lyfta upp spelet. På slutet fick Lindlöven ett gyllene läge då man fick spela powerplay med 1½ minut kvar drygt, men konstigt nog tog inte ens Lindlöventränaren Jonas Dufåker ut målvakten och hemmalaget lyckades aldrig spräcka Malms nolla.

Dalens resa i år påminner om Halmstads förra säsongen. Otippade men med några segrar i ryggen så har man verkligen fått ett självförtroende som gjort att man lyft sig rejält. Det är ett helt annat Dalen nu jämfört med förra säsongen, ja bara jämfört med för några veckor sedan. De sena nyförvärven Jakob Stridsberg och Jesper Thörnberg har också gett lagen en spets och bredd som man inte hade förra säsongen, spets kan också sägas om Adam Hirsch och Henrik Neubauer.  

Lilliehöök då? Tämligen osynlig, den gången han utmärkte sig var när han själv åkte på en redig propp och fick åka och byta.

Till sist: Häromdagen så skickade Nybro hem sin transatlant, frågan är när Lindlövens transatlant får göra samma resa? Joey Strada tillförde ingenting mer än tappade puckar och förlorade närkamper.

Skyttekonungen återkomst

Förra säsongen vann han hockeyettans målliga med 13 mål, säsongen innan med 11. Att beteckna Markus Persson för hela ettans skyttekung är därför näst intill en underdrift. Men under inledningen av denna säsong så missade han de tre första matcherna på grund av förkylningssymptom, och när han förra omgången klev av mållös i sin seriepremiär så var det kanske några som började ana att det kanske var någon annans tur i år? Men idag så klev ”Pajen” fram och visade att han inte tänker ge upp sin konungatitel utan strid. Med mäktiga fyra mål i 6-1-segern mot Grums så visade han att ghan inte tänker slå av på någon måltakt. Visserligen ligger han två mål efter Christian Blomqvists 6 gjorda mål, men då har han å andra sidan spelat fem matcher mot ”Pajens” två….

Matchen då? Ja Grums stod i alla fall inledningsvis upp bra, men så klev Markus Persson in i handlingarna och gjorde 1-0 ur ingenting och ett individuellt misstag i slutet av första gav 2-0 och sedan rann det iväg.

***

Skövde var stundtals långt nertryckta i egen zon, men ett ineffektivt Forshaga i kombination med en vass insats av Robin Wallin gjorde att Skövde kunde vinna med 2-3 på bortaplan efter ett mål i slutminuterna. Nu börjar det se tufft ut för tippade Forshaga. Skövde å andra sidan ser ut att ta en allettanplats utan större besvär.

***

I den östra ettans hetaste möte så hade jag fel, det är bara att erkänna. Wings vann nämligen inte alls, utan istället var det Nyköping som kunde vända ett 0-1-underläge till seger med 2-1. Nu är de helt plötsligt med i allettankampen på allvar!

***

Matcherna i den södra ettan blev precis så jämna som jag förutspådde. En match gick till straffar, en till sudden och de sista tre blev uddamålssegrar. Tranås var laget som förlorade efter straffar, och det innebär att man får allt längre upp till den förväntade allettanplatsen. Man har inte alls det samspelta och fartfyllda spel som man visade upp förra säsongen. Visserligen hade man en trög start också förra säsongen, men denna säsong är det tuffare konkurrens och det är inte helt enkelt att börja få till några längre vinstrader.  

***

Två lag som dock lyckats med det är Nybro och Troja. De vann ikväll var sin 1-2-seger och har nu ryckt åt sig en liten ledning i toppen.

***

Krif vann det prestigefyllda Blekingederbyt, och visst var det lite vackert ändå att det var Andreas ”Notan” Nordfeldt som fick sätta det avgörande målet i sudden? ”Notan” är ju en av blott två spelare som var med i Krif senaste det begav sig, och hade fyrdubbel revansch att utkräva. Karlskrona vann ju alla de fyra sista mötena lagen emellan säsongen de gick upp i allsvenskan. I och med segern så innehar Krif dessutom just nu en allettanplats.

***

Slutligen så visade Borås att man inte tänker nöja sig med en sistaplats. I bottenmötet med Tyringe så vann man med 2-3 där spetsvärvningen Anders Eriksson kom at bli tungan på vågen.

Ny uppdatering av webbomdömena

Nu har jag också bedömt Tyringes, Dalens, Enköpings och Lejons webbsändningar. Dessutom är Krifs och Vännäs omdömen uppdaterade.

https://www.kmhockey.se/betyg-pa-webbsandningar/

Kvällens matcher: Jämnt i söder

Ikväll spelas det 12 matcher i hockeyettan, några mer ovissa och spännande än andra. I den norra ettan spelas bara en match i vilken Piteå med all sannolikhet enkelt ska besegra Lejon. Enkla segrar förväntar jag mig också i 3 av 4 östramatcher då Enköping lär vinna mot Hammarby, Huddinge kanske tar ännu en tvåsiffrig seger mot Sollentuna och Strömsbro lär inte heller ha några problem med Segeltorp. Den mest intressanta matchen i öster är den mellan Nyköping och Wings, två lag som samlat in 9 poäng på 4 respektive 3 matcher och där båda ligger på allettanplats. Nyköpings tre segrar har kommit mot lag som är förväntade att ligga längre ner i tabellen (Segeltorp, Sollentuna och Hammarby) medan Wings överraskat positivt och på sina tre viktorior bland annat besegrat Strömsbro och Visby. Visby som besegrade Nyköping klart i senaste matchen. Wings lär därför gå in som favoriter till matchen, speciellt som Nyköping är skadedrabbat med bland annat Christian Axelsson på skadelistan.

I den västra ettan så bör Skövde kunna avfärda ett Forshaga som underpresterat så här långt, framför allt läcker värmlänningarna defensivt då man släppt in 22 mål på fyra matcher. Det stora intresset i västra riktas istället mot Grums, där hemmalaget som inlett starkt tar sig an seriefavoriten Borlänge. Borlänge förlorade senast mot Lindlöven och ligger förvånansvärt utanför allettanplats i en serie där man var favoriter till att vinna alltihop. Grums har endast förlorat mot Mariestad och har framför allt visat moral då man vänt underlägen i samtliga sina tre segermatcher. Dock måste man nog ändå ses som underdogs, Borlänge fick tillbaka Markus Persson föregående match och med en match i benen lär han göra minst ett mål och gör han mål så vinner Borlänge varje gång (i stort sett).

I den södra ettan så är det denna gång en ovanligt intressant match-up. Om vi börjar nerifrån så ska Borås och Tyringe göra upp om vilket lag som undviker sistaplatsen. Båda lagen har det gemensamt att de enda poängen de tagit är var sin straffseger mot Kalmar. Båda lagen har också haft svårt för att hitta rätt, men Borås försvarsspel har varit betydligt sämre. Därför får Tyringe bära mitt favoritskap ikväll. Speciellt som deras största värvningen inför säsongen, Kevin Loppato, gör premiär i hemmalaget.

Fortsätter vi uppåt i tabellen så ska Tranås åka till Kalmar för något som känns som ett måstemöte för deras del. Tranås var ju topptippade inför säsongen men har endast tagit tre poäng på de första fyra matcherna och ligger med det på en tiondeplats, en poäng före Tyringe men med en match mer spelad. Med en ny förlust så kan man vara sex poäng och sex placeringar ifrån en allettanplats och det är mycket att hämta igen med tanke på vilken tuff konkurrens det är om platserna. Kalmar å sin sida var tippade lite längre ner i tabellen men har faktiskt tagit poäng i alla matcher så här långt och ligger just nu på en allettanplats. Formen verkar dock lite vikande då man förlorat de två senaste mot bottenlag. Därför ser jag Tranås som favoriter i matchen, med kniven mot strupen lär de spela mer desperat. Lite förvånande dock att dom inte knöt till sig Albert Lyckåsen som spelat för dom utlånad från Hästen och gjort det väldigt bra. Nu väljer den juniorlandslagsmeriterade talangen att spela juniorhockey i Linköping istället.

Halmstad brukar ha enkronasmatch och lapp på luckan när Troja kommer på besök. Lapp på luckan lär det bli också ikväll, men då med 50 åskådare istället för 4000 som det ”borde” vara. Halmstad har inte startat denna säsong lika bra som den förra, men fem poäng på tre matcher är ändå en klart godkänd start. Enda (stora) plumpen är 10-1(!)-förlusten mot Kalmar. Nu väntar dock en riktigt svår uppgift då Troja står för motståndet. Deras plump i första omgången (förlust mot Hanhals) har sedan följts upp med tre raka segrar, och framför allt har de sett oerhört starka ut defensivt. Det lär bli en oerhört målsnål tillställning, men Troja bör vara favoriter.

Det blir också för första gången på åtta år ett Blekingederby mellan Krif och Karlskrona. Karlskrona har sedan dess spelat i allsvenskan och SHL, men nu är man tillbaka i ettan och de lär bli varmt mottagna av ”lillebror”(?). Båda lagen har startat ungefär som väntat, men Krif lär brinna av revanschsug sedan de förlorat alla fyra möten senaste säsongen laget möttes. Jag tror på en väldigt jämn match, antagligen också målsnål. Ett oavgjort resultat lär ligga nära till hands.

Också den sista matchen i södra är intressant. Nybro leder just nu serien med 10 poäng medan Vimmerby just nu ligger sexa med 6 poäng. Nybro kan spela rätt avslappnat då de redan skaffat sig några poängs glapp ner till allettanstrecket, men för Vimmerby är varje poäng viktig för att klamra sig över det. De har två raka förluster och formen kanske inte är riktigt på topp och jag tror att Nybro tar hem detta med ett par kassar.

Lilliehöök till Lindlöven

Lindlöven har haft en riktigt tunn backsida och har letat efter spelare som kan bredda och spetsa den länge. Nu har man hittat en spelare som tillför rejält med spets, nämligen meriterade Joakim Lilliehöök. Med 20 SHL-matcher och 177 allsvenska diton så kommer 26-åringen tillföra en hel del, speciellt defensivt där han besitter sin största styrka. En fysiskt spelande back som det gör ont att möta. Nu lär Lindlövens största svaghet är förstärkt lär deras chanser att nå allettan öka drastiskt.

Fyra nya webbsändningar betygsatta

Fyra nya webbsändningar är nu betygsatta! Ett lag från varje serie, nämligen Kiruna AIF, Huddinge, Malung och Borås har fått sina sändningar granskade med lupp! In och kolla betygen på fliken ”Betyg på webbsändningar”, eller så kikar ni på följande länk:
https://www.kmhockey.se/betyg-pa-webbsandningar/

De 5 snyggaste målen från helgen

Det har gjorts 312 mål i hockeyettan under helgen som var (fredag till söndag). Kmhockey.se:s redaktion har synat dom alla och utsett våra fem favoriter. De snyggaste målen enligt oss är (utan inbördes ordning)…

Nybros Markus Palmbergs matchavgörande 2-1-mål mot Mörrum

Erik Olsson solomål med blixtsnabba avslut för sitt Mariestad. Ett mål som betydde 2-0-ledning emot Linden.

Kiruna IF-s snygga kombinationsspel i deras segermatch mot Örnsköldsvik som vanns med 2-3.

Robin Höglund hänger 4-2 från omöjlig vinkel för Borlänge mot Forshaga.

Och sist men inte minst Fredrik Lindströms coast-to-coast-mål med avslut i krysset.

Har du någon egen favorit?

Västra ettan dream team spelvecka 1

Vi tänkte att vi varje måndag (om intresse finns) skulle utse veckans dream team i den västra ettan. Sex spelare (målvakt, två backar, en center och två forwards) som visat upp det där lilla extra veckan som gått. Denna vecka blir det ju lite över en vecka då vi spelat 1½, men desto mer ärofyllt att ta plats i veckans dream team alltså! Denna vecka tycker vi följande spelare är de mest framstående.

Målvakt

Jonas Eneroth, Köping (1)

Köping är den västra ettans stora överraskningslag så här långt med två vinster, bland annat mot Borlänge, och två förluster efter stenhårda fighter. Nyckeln till framgångarna har varit ett tryggt försvarsspel med Jonas Eneroth som stark sista utpost. Bakom räddningsprocenten på 94,79 ligger inte bara en hög lägstanivå utan också en hel radda fina räddningar.

Backar

Jakob Stridsberg, Dalen (1)

Den från allsvenskan värvade Jakob Stridsberg skrev på sent men har kommit att bli en ack så viktig förstärkning hos Norrahammarlaget. Med bra spelsinne och skridskoåkning tillför han både offensivt och defensivt. Han står på fem gjorda poäng och har ännu inte varit inne på ett enda mål bakåt och ståtar sålunda med 6-0 i plus/minus, det imponerar!

Tobias Björklund, Mariestad (1)

Tobias Björklund har alltid levererat poäng, men poängsnittet på 1½ så här långt är väldigt bra också för att vara med hans mått mätt och han leder backarnas poängliga i den västra ettan. Men hela hans spel verkar ha mognat till denna säsong, numer är han inte bara ett stort offensivt hot med sin fina blick, skott och teknik, nu spelar han dessutom ett väldigt bra försvarsspel. 6-2 i plus/minus och då kan han verkligen inte lastas för minusmålen. Fått mycket istid i Bois och det med rätta.

Center

Jonathan Ström, Skövde (1)

Skövdes antagligen viktigaste spelare så här långt. En spelare som leder laget på isen med sitt slit och sin oömma spelstil. Vinner mycket viktiga tekningar, vinner mycket strider framför kassarna och är en sådan där nyttig spelare som kan användas i alla spelformer. Kanske inte den som gör flest poäng, men en lagspelare som bidrar med så mycket annat.

Yttrar

Viktor Wänghult, Kumla (1)

Han kom tillbaka som en väntad poäng- och målkung och visst har han levererat, i alla fall poäng. Nio assists står han på så här långt i serien och med det så leder han hela västra ettans poängliga. Att det ännu inte blivit något mål är märkligt, han har dominerat isen i stort sett varje byte han varit inne och med sin tyngd och skridskoåkning skapar han mängder av målchanser.

Elias Jakobs, Malung (1)

Malung är en oväntad frisk fläkt i den västra ettan, och den största orsaken till det är Elias Jakobs. Den egna produkten är välväxt och utrustad med bra räckvidd och spelsinne. Malung snittar 4½ mål per match och många av dom målen ligger Elias bakom med sina 4 mål och två assists.Det är starka papper i den ganska beige omgivning.