Hudiksvall är på gång på allvar, och andra matchnoteringar

Det blev en riktigt tajt match, men till slut så var det Hudiksvall som stod som segrare i tungviktsmötet med Boden med 4-3 (0-1,2-1,1-0). Och sett över tre perioder så måste det sägas vara rättvist, framför allt ägde man den andra perioden.

Det var med stor nyfikenhet jag satte på matchen. Hur bra är Boden? Är Hudiksvall på g efter en trög start? Vilket lag lyckas förlägga mest tid i anfallszonen? Kan Bodens backar välbyggda backar hänga med Hudiksvalls virvlande forwards? Orkar Hudiksvall stå upp fysiskt mot Bodens tuffa spelare?

När pucken släpptes så var det ändå Hudiksvall som hade mest puck inledningsvis och man hade ett par-tre riktigt bra lägen att ta ledningen. Men Boden tuggade sig in i matchen och man spelade betydligt rakare och därmed kändes det också farligt nästan så fort de kom till anfall. Känslan var också att de fick ett övertag i det fysiska spelet, de vann mycket närkamper och det gav en, visserligen billig, men ändock en utvisning. Hudiksvall som varit 100%-iga i boxplay i allettan fick den fina sviten spräckt och det var Bodenledning efter den första perioden.

Men i den andra så skruvade Hudiksvall upp kampmomentet ett par snäpp. Man satte högre fart i skridskoåkningen och man vann betydligt fler kamper. Det gav Bodenbackarna stora problem och Boden spelade fast sig själva gång på gång i egen zon. Hudiksvall fick långa anfall och både kvitterade till 1-1 och tog ledningen i powerplay (efter en ny billig utvisning). Hudiksvall virvlade runt i Bodenzonen och skapade chans på chans. Men så kommer ett ströanfall för Boden, en slumppuck (det var såna vid samtliga mål i andra) dimper ner i Felix Dahlroths väg ett par meter innanför blå mitt i zonen och han snappar upp den och drar in kvitteringen. Det gav Boden lite luft och resten av perioden så reder man ändå ut lite bättre, även om det var Hudiksvall som höll i taktpinnen.

Den tredje perioden var Bodens bästa spelmässigt. Den gick på poäng spelmässigt till Boden, men målmässigt till Hudiksvall. De gör först 3-2 innan Boden kvitterar i powerplay, men i en spelvändning så kan Hudiksvalls Jesper Wiberg sätta matchavgörande 4-3 via ett rappt handledsskott i krysset. Efter det försöker Boden, men Hudiksvall spelar ändå av matchen på ett bra sätt. En otäck situation kommer med 6 minuter kvar sedan Carl Westberg fått en klubbspets i ögat sedan han tacklat en Bodenspelare. Vi hoppas att allt gick bra med honom, men det såg inte bra ut!

En bra match mellan två bra lag, men där Hudiksvalls seger ändå var rättvis. De har hittat tillbaka till farten och intensiteten i spelet och kommer absolut bli att räkna med i kvalseriediskussionerna.

Till sist: Hur löd svaren på frågorna inför matchen?
* Boden ÄR bra!
* Hudiksvall är verkligen på g!
* Hudiksvall hade mest tid i anfallszonen och vann därmed skulle jag vilja påstå.
* Bodenbackarna hade stundtals svårt att hänga med, framför allt få till vettiga uppspel.
* Inledningsvis så vann Boden den fysiska kampen, men från andra perioden steppade Hudiksvall upp bättre.

***

Det var Väsby som höll i taktpinnen större delen av matchen mot Piteå och de borde nog ha vunnit under ordinarie tid, men matchen slutade oavgjort efter 65 minuter innan Joakim Högberg kunde sätta enda målet efter fem straffomgångar. Därmed så var det Piteå som nu sitter i förarsätet att komma topp två och därmed nå en direktkvalificering till semifinalen.

***

Strömsbro avancerade upp till en fin tredjeplats i allettan norra sedan man vann mot Kiruna med fina 5-1. Två mål i powerplay och ett i boxplay kom att bli vinstnyckeln, och Strömsbro ligger därmed före såväl Väsby som Hudiksvall. Vem hade trott det inför allettanstarten?

***

Sundsvall hakade definitivt av Lindlöven i botten av tabellen. Lindlöven ledde inför sista med 2-0, men när slutsignalen gick så hade Sundsvall vänt underläget till en 3-2-seger. Samtliga Sundsvalls mål kom i powerplay för övrigt. Nu har Lindlöven sju poäng upp till den åttonde och sista slutspelsplatsen som innehas av Nyköping. Det kommer bli mycket svårt att ta in, på åtta matcher har laget bara skrapat ihop fyra poäng

***

Borlänge och Surahammar var två andra västlag med lite kniven på strupen inför eftermiddagens matcher i vårettan norra. Borlänge lyckades vinna över formstarka (sex raka segrar) Vallentuna med 4-1 efter en bra insats, medan Surahammar vann över Teg med 3-1. Därmed så lever hoppet om slutspel för båda lagen. Speciellt som Enköping misslyckades för 13:e gången med att vinna på hemmaplan. Denna gång förlorade man mot Örnsköldsvik med 3-4 efter sudden. Örnsköldsvik verkar ha hittat formen, för i matchen innan så snodde man en pinne av Piteå. Därmed så lyckades inte Enköping kliva förbi Wings upp på förstaplatsen. Den norra vårettan har utvecklats till ett riktigt getingbo där bara Vännäs är helt avsågade.

Så har lagen presterat i allettan södra

Halva serien är nu spelad (med undantag för matchen Karlskrona-Visby) och det är läge för att göra en halvtidssummering. Vilka lag har gått över förväntan? Under? Här är min topplista där de som presterat mest över förväntan ligger överst, och de som presterat mest under förväntan ligger nederst. Allting utgår från mina förväntningar på lagen inför allettan.

1. Mariestad

Tippade: Nia
Ligger just nu: Femma med 14 poäng

Trots att Mariestad varit det lag som varit i särklass mest drabbad av skador och sjukdomar så har laget presterat klart bättre än vad jag väntat mig. Laget tog sig till allettan på bättre målskillnad än Surahammar, tack vare ett kvitteringsmål i slutminuterna i sista matchen. Mariestad hade särklassigt minst poäng av lagen som gick till allettan från den västra ettan, och spelmässigt såg det minst sagt svajigt ut under hela grundserien egentligen. Men i allettan så inledde man med en stark vinst mot Troja, innan man åkte på sjukdomselände med 17 spelare sjuka och dessutom skada på viktiga Hugo Pettersson och pappaledighet på en annan viktig pjäs, Anton Blomberg. Det gav visserligen tre raka förluster, men man var verkligen med och utmanade i två av matcherna. När man sedan blev mer fulltaliga igen så började också segrarna trilla in, och nu återfinns man på en fin femteplats.

2. Dalen

Tippade: Femma
Ligger just nu: Trea med 16 poäng

Jag hade visserligen Dalen som högst tippat av samtliga västlag, då jag vet att de har ett spel som både är svårforcerat och effektivt även mot bra lag. Men deras inledning på allettan var vida över förväntan, med fem raka trepoängare och serieledning. Hade jag gjort en sådan här ranking då hade de varit överlägsna ettor. Men sedan dess har det gått grus i maskineriet, och med tre förluster de senaste fyra så har man rasat ner till en tredjeplats, och senaste förlusten mot Tranås (2-6) tyder på att laget är på nedgång. Men fortfarande har de presterat över mina förväntningar på dom.

3. Nybro

Tippade: Fyra
Ligger just nu: Tvåa med 22 poäng

Jag trodde att nytillsatte tränaren Pekka Virta skulle behöva ha tid på sig för att få laget att anamma hans spel och att det därmed skulle ta tid för Nybro att börja leverera. Men redan från första nedsläpp så har Nybro levererat, och laget har varit tillhört toppen av serien hela vägen. Man går just nu en mäktig kamp mot den stora rivalen Kalmar om förstaplatsen, där det bara är målskillnad som står mellan dom. Det som imponerar mest är kanske att Nybro vinner även de jämna matcherna, och även de matcher där de inte presterar på topp. Det imponerar!

4. Kalmar

Tippade: Tvåa
Ligger just nu: Etta med 22 poäng

Att Kalmar skulle utmana om seriesegern visste jag, de vann ju ändå den södra grundserien och har inte haft några djupa dippar under hela säsongen. Så har verkligen varit fallet också i allettan, precis som med Nybro så kanske man inte briljerar alla matcher, men man vinner ändå i slutändan, en spetskvalitet som gör ett topplag. Framför allt så har man visat upp seriens starkaste offensiv, 38 mål är överlägset flest mål av alla lag i serien.

5. Visby

Tippade: Tia
Ligger just nu: Nia med sju poäng

Jag hade svårt att placera in Visby i allettan, det var otroligt tajt om placeringarna, något som också visat sig i realiteten. Men jag bestämde mig ändå för att tippa laget sist, då de inte imponerat de matcher jag såg med laget. Och visst är man ett bottenlag, framför allt beroende på att man är så överraskande svaga på hemmais. Men på bortaplan så har man verkligen stått upp bra, med två segrar och igår hade man också serieledande Kalmar på gaffeln länge och väl på bortaplan. Kan de ta med sig och spela bortaspel också hemma så kan de avancera.

6. Halmstad

Tippade: Sexa
Ligger just nu: Sexa med 10 poäng

Inledde allettanspelet starkt med tre segrar de första fyra matcherna. Sedan dess har laget haft det tuffare med bara en seger senaste fem, men det beror nog mycket på att motståndarna lärt sig att inte underskatta Halmstad. Halmstad kommer alltid till match med 100% inställning, och är man inte förberedd på att kriga lika hårt så får man det tufft, men det visste jag också om när jag tippade laget som sexa, en plats de nu innehar.

7. Tranås

Tippade: Sjua
Ligger just nu: Sjua med nio poäng

Det är otroligt jämnt i tabellen och det är tack vare en stark seger senast mot Dalen som Tranås kommer så här högt i min ranking. För innan den segern hade man sex raka förluster och det var långt under mina förväntningar. Laget fick det att lossna offensivt senast, och det är där akkilleshälen legat tidigare, målskyttet har varit alldeles för trubbigt. Kan lyfta om man vässar det.

8. Troja

Tippade: Trea
Ligger just nu: Fyra med 16 poäng

Troja inledde allettanspelet svagt med tre raka förluster, men har sedan dess fem segrar senaste sex matcherna. Men jag trodde att laget skulle leverera från start och därför denna blygsamma placering.

9. Skövde

Tippade: Åtta
Ligger just nu: Tia med sju poäng

Jag trodde att detta skulle vara säsongen när Skövde äntligen fick spela slutspel efter en alletta. Men i nuläget ser det inte ut så, utan laget befinner sig allra längst ner i tabellen. Men avståndet uppåt är inte långt, så med några raka segrar så kan man klättra, men i nuläget är det svårt att säga att man gått enligt förväntan. I nuläget pekar det mer mot att det blir ännu en tidig sommarträning för Skövde.

10. Karlskrona

Tippade: Etta
Ligger just nu: Åtta med nio poäng

Karlskrona var mina favoriter att ro hem allettan södra. De gjorde en riktigt bra grundserie där man var en match ifrån att vinna den. Man har ett lag som borde göra slarvsylta av de flesta andra. Men tre raka förluster och en övertidsseger mot Skövde gav tränarbyte från unge Eric Karlsson till rutinerade Magnus Sundquist. Men någon omedelbar succé har det inte blivit, laget har haft en unik förmåga att tappa 2-0-ledningar, och att man nu befinner sig på en blygsam åttondeplats är långt under förväntan. Men visst verkar man vara lite på g ändå…

Tunga möten i norr!

Idag spelas det sju matcher i norr, fyra i allettan, tre i vårettan. Och det är några matcher som verkligen sticker ut! Eller vad sägs som favoritmötet mellan Hudiksvall och Boden och toppmötet mellan Piteå och Väsby? Det kan dessutom bli så att två favoriter från väst, Lindlöven och Surahammar, i realiteten kan få säga hejdå till sina drömmar om slutspel. Och ska Enköping ta poäng för blott tredje gången denna säsong på hemmaplan?

Norra allettan

Hudiksvall-Boden

Tungviktsmöte i norr, mellan förhandsfavoriten och serieledarna. Hudiksvall inledde allettanspelaet minst sagt oväntat svagt, men har fått upp ångan nu på slutet med tre segrar senaste fyra matcherna. Senast tog man en stark 5-1-seger mot Tyresö/Hanviken, och framför allt så kände man igen laget spelmässigt igen, med en stark offensiv som malde ner gästerna djupt ner i egen zon. Boden är dock ett snäpp upp vad gäller motstånd. Laget har sex vinster på sina sju allettanmatcher och har imponerat så här långt. Jag tror det kommer bli en kamp mellan vilket lag som lyckas få mest spel förlagt till anfallszonen, kan Boden med sin tyngd trycka ner Hudiksvall så har de trumf på hand. Men kan Hudiksvall mala ner Boden så har de mycket vunnet. En riktigt spännande match som visar vilket lag som är de stora utmanarna från norr.

Piteå-Väsby

Toppmöte mellan tvåan Piteå och trean Väsby. Piteå har ett otroligt vasst lag offensivt, men hittills så är det faktiskt defensiven som har imponerat mest i allettan. Laget har släppt in minst mål av samtliga lag medan man offensivt inte riktigt fått det att lossna, även om tre mål per match framåt inte är svagt. Men det är ett mål lägre snitt än vad dagens motståndare Väsby mäktat med, fast å andra sidan är de svagare defensivt så här långt. Nyckeln för Piteå blir alltså att fortsätta spela klanderfritt bakåt samtidigt som man nog behöver få powerplay att komma upp rejält, faktum är att man bara är hälften så effektiva i den spelformen som man var i grundserien (drygt 36% då, bara dryga 18% i allettan). För Väsbys del så behöver man fortsätta vara effektiva framåt, men man behöver också lyckas spela ett smart bortaspel där man lyckas plocka ner Piteås många offensivt starka kort. Det blir inte lätt för något av lagen, men vinnaren har ett guldläge att komma tvåa i allettan, en plats som normalt är liktydigt med en kvalserie.

Sundsvall-Lindlöven

Viktig match i botten av tabellen. Lindlöven måste vinna för att få häng på lagen ovanför strecket, medan Sundsvall kan haka av jagande Lindlöven och Kiruna definitivt. Lindlöven har verkligen inte fått spelet att stämma i allettan, borta är den trygga defensiven man byggde sitt spel på, de stora starka backarna framstår nu mest som tröga. Laget måste spela mer som en enhet, hjälpa varandra och hålla ihop så man blir ett tajtare lag över hela isen. Annars kommer Sundsvall släcka lagets hopp om slutspel redan i eftermiddag.

Strömsbro-Kiruna

Strömsbro är en liten positiv överraskning, och med seger ikväll så kommer det bli slutspel för Gävlelaget, ja man kan faktiskt till och med avancera upp på en finfin tredjeplats som skulle innebära fördelar i alla slutspelssteg. För Kirunas del är seger mer eller mindre ett måste efter en svag inledning av allettan. Men man tog dock en stark seger senast mot Piteå, så kanske man är på gång nu?

Norra vårettan

Borlänge-Vallentuna

Tvåan Vallentuna är norra vårettans stora positiva utropstecken så här långt och kan vid seger i eftermiddag gå upp i serieledning. Laget har fem raka segrar nu och senast manglade man ett annat formstarkt topplag, Kalix, med hela 7-0! Borlänge återfinns just nu på en sjätteplats och fortsätter att vara ojämna. Senast slog man dock serieledande Wings med 4-2, men då måste man ha klart för sig att Wings just nu är ett lag med väldigt svag form. Kan Borlänge vinna så är man definitivt med i kampen om en playin-plats, och man har faktiskt vunnit båda sina bortamatcher i allettan. Men nog får Vallentuna ses som favoriter.

Surahammar-Teg

Två lag med svag form. Surahammar är norra vårseriens stora negativa överraskning och ligger just nu på en blygsam sjundeplats efter två raka förluster. Teg ligger på en femteplats, visserligen med en seger senaste tre matcherna, men den kom mot ett svagt Örnsköldsvik och först efter förlängning. Vinnaren kan fortfarande drömma om en playin-plats, men förloraren kan nog vinka hejdå till de drömmarna.

Enköping-Örnsköldsvik

Ska ett otroligt svagt hemmalag ta sin blott tredje seger på hemmaplan under säsongen? Den 16/10 vann mot mot Strömsbro, och den 30/12 vann man mot Vallentuna (deras senaste förlust för övrigt), men resten av hemmamatcherna har slutat med noll poäng! Det är otroligt märkligt, för borta har de presterat betydligt bättre, speciellt under vårettan, och laget ligger just nu på playin-plats då man innehar tredjeplatsen. Mot Örnsköldsvik så ska man ha en bra chans, laget har bara plockat fyra poäng så här långt, men en av poängen plockades så sent som förra matchen mot Teg, så man ska inte satsa sina sista slantar på Enköping. Speciellt då med tanke på deras svaga hemmaspel.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Underdogsen gav favoriterna fullt upp

Tre matcher spelades idag med tre rätt klara favoriter. Men i samtliga tre matcher så gav underdogsen verkligen favoriterna full upp, och de kom, om sanningen ska fram, undan med blotta förskräckelsen.

Troja-Halmstad 3-2

Troja hade sin enkronasmatch när man tog emot Halmstad och hela 2723 åskådare hade hittat till Ljungby arena för att se om favoriterna Troja kunde ta sin tredje raka seger. Men det såg verkligen inte ut som så skulle bli fallet länge. För det var Halmstad som tog tag i taktpinnen i den första perioden och man hade må+nga långa anfall och snabba spelvändningar där man borde tagit ledningen. Därför var det ologiskt att det var Troja som tog ledningen i den första perioden, och mannen bakom och sedan också målskytt var givetvis Emil Ekholm. Stark uppåkning på högerkanten, pass genom boxen, driver på kassen och får slag på returen efter skott från topp tekcirkel av Lindström. Ett rån sett till matchbilden i första.

Å andra sidan så var det ologiskt att Halmstad kvitterade tidigt i den andra, för Troja hade inlett andra bäst. Wictor Ragnewall bjöd på det målet då han när han gått bakom målet sköt pucken rakt på en checkande Thomas Lee som passade fram till öppet mål för Robin Dahse som som vanligt var på rätt plats i rätt tid. Och det var precis vad han var också fem minuter senare då Ragnewall frikostigt bjöd en lite lång retur direkt på en lös puck direkt från tekning. Dahse störtade givetvis fram, och drog i sidled och la in 2-1-pucken. Då hade Halmstad tagit över sedan kvitteringen och dominansen blev än tydligare efter målet. Halmstad tryckte Troja djupt ner i egen zon. Men så får Troja med sig en utvisning, och i det efterföljande powerplayet så kommer kvitteringen genom ett direktskott av Henrik Rommel. Efter det var det Trojas tur att ta över resten av perioden, men något mer mål blev det inte.

I den tredje perioden så var det rätt jämnt länge, Troja reder ut ett boxplay på ett bra sätt, och när de sedan får chansen själva så är de effektiva. William Romfors kommer inåkande mitt i slottet och styr in pucken snyggt efter ett skottpass. Efter det kontrollerar Troja matchen skickligt. Man ser till att hålla pucken framför sig och låter aldrig Halmstad få riktigt hugg på dom i checkingen. Men en chans får de i slutet, men då räddar Ragnewall fint och Troja vinner matchen, lite med andan i halsen, för Halmstad bjöd verkligen upp till kamp i stora delar av matchen.

Kalmar-Visby 4-2

Kalmar var om möjligt än större favoriter i sin match mot serienian Visby. Men i två perioder så lyckades Visby få ner Kalmars fart och så långt ledde de också med 0-1. Men i inledningen av den tredje så trampade Kalmar loss, två snabba mål och man tog ledningen, och med knappt åtta minuter kvar så gjorde man också 3-1. Visby reducerade sedan i slutminuten, och plockade ut målvakten, men Kalmar kunde sedan avgöra i slutsekunderna med ett 4-2-mål i tom kasse.

I och med dessa segrar så skiktar tabellen i allettan södra upp sig lite. Överst är duon Kalmar och Nybro med 22 poäng, sedan kommer det en trio lag med Dalen, Troja och Mariestad med mellan 14 och 16, och sedan kommer ett skikt med resten av lagen med mellan sju och tio poäng.

Krif-Mörrum 1-0 efter straffar

Det bjöds på ett märkligt Blekingederby, då matchen faktiskt slutade 0-0 efter 65 minuters spel. För det var två storspelande målvakter som såg till att mura igen totalt. Fram till straffarna då, för där gjordes det fem mål på de sex straffarna, varav Krif var effektivast och därmed vann. En som säkert grämer sig lite extra efter matchen var Khalid Ibrahim som kom helt ren i slutminuten men missade. Samtidigt så var en poäng starkt med tanke på tabelläge och omständigheter, och poängen gör att man också i alla fall tillfälligt klättrar över nedre kvalseriestrecket.

Foto: Halland i fokus

Hemsidan är vår viktigaste informationskanal!

I en serie inlägg så har jag kartlagt och betygsatt samtliga 39 ettanlags hemsidor. Det lag som hade allra bäst sida var Boden, därför var det naturligt att göra en intervju med dom om varför de tycker en bra, uppdaterad hemsida är viktig och om det inte räcker med att vara aktiv på sociala medier. Julia Åström är skribent på sidan och är säker på sin sak:

Hemsidan är vår viktigaste informationskanal.

Ni fick full pott i betyg när kmhockey.se betygsatte er hemsida, spontan kommentar om det?!

– Det är kul att fler utifrån uppmärksammar vår hemsida.

Varför tycker du att det är viktigt att ha en levande och aktiv hemsida?

– Hemsidan är enligt oss vår viktigaste informationskanal och en samlingsplats för all vår information som vi hela tiden jobbar för ska synas här och vara lätt att hitta. För att ha en levande och aktiv hemsida är det dels viktigt med kontinuitet – att man som läsare och supporter kan förvänta sig att matchdagar kan jag läsa om det här osv. Det är även viktigt med nyheter och spännande nya inslag. Vi försöker utveckla vårt sätt att delge information och skapa intresse. Vi har tidigare haft bland annat podcast och ”Käka puck” (webb-tv), men man ska komma ihåg att eftersom det mesta utförs ideellt har vi ibland mer tid och möjlighet än andra gånger, med det gäller att våga prova för att lyckas. Just nu jobbar vi för att kunna publicera ett infobrev till föreningens intressenter varje kvartal.

Märker du någon gång att hemsidan gör/gjort skillnad?

– Ja, eftersom att allting finns samlat här på ett överskådligt sätt. Det är lättare att via hemsidan se hela vårt spelschema än att leta reda på just våra matcher i hela Allettans spelschema. De gånger det saknas någonting på hemsidan så märks det. Då får vi många frågor, vilket är ett tecken på att hemsidan används och att informationen här går fram, och saknas när den saknas, så att säga.

Det finns dom som menar att en levande hemsida är onödig, att det är sociala medier som gäller bara. Vad har du för kommentar till dom?

Vi har dels märkt att en del av våra supportrar inte har sociala medier, sedan även att hemsidan fungerar bättre som en samlingsplats där det är enkelt att trycka på exempelvis ”spelschema” i menyn för att få den specifika infon. I sociala medier hamnar ju allting mer i ett brus, förvisso kan man även på sociala medier välja att gå in på Boden Hockeys kanaler, men där hamnar all information blandad och det är svårare för besökaren att leta reda på specifik info. Allra bäst fungerar sociala meder och en hemsida i kombination, som komplement till varandra.

Hur många är ni som har hand om hemsidan?

– Vi är många som hjälps åt med att hålla vår hemsida levande. I dagsläget är vi två skribenter, en som jobbar med bildbearbetning till affischer mm, en som jobbar med video, tre som är duktiga på att göra intervjuer och en fotograf. Dessutom är det ju hela tiden en dialog med hela föreningen avseende vilken information som ska publiceras, allt ifrån styrelse, marknadssida och sportgrupp. Vi får heller inte glömma att spelare och tränare är duktiga på att ställa upp på intervjuer mm.

Hur mycket tid lägger ni?

– Det är såklart lite olika men en normal vecka ca 10 timmar/vecka.

Vad har du för tips till klubbar som vill ha en mer aktiv hemsida?

– Hjälps åt. Det är klyschigt – men ingen kan göra allt och alla kan göra något. Det är även garanterat så att man är bra på och tycker om att göra olika saker.

Missad match, uppdelning och kaosmatch

Jag missade att det faktiskt spelades en match igår, torsdagar är inte direkt den vanligaste speldagen. Men Hanviken lyckades i alla fall ta en tredje raka seger denna säsong mot Nyköping. 4-1 skrevs segersiffrorna till. Nyckeln till segern kom efter en jämn förstaperiod när Isak Sörell i slutet lyckades ge Hanviken ledningen med 1-0 i spel med en man mindre. När sedan också 2- och 3-0 kom tidigt i den andra så var matchen mer eller mindre avgjord med tanke på hur få mål Nyköping mäktat med framåt denna alletta. 3-1-1-3-2-1-2-1-1 är antalet mål man gjort under matcherna, vilket ger en bra bit under två mål i snitt. Skadade Sören Dietz Larsen är inte hela förklaringen bakom de dystra siffrorna, utan Nyköping har stora problem offensivt. Då måste man mura igen bakåt för att vinna matcher, och det blir tufft i långa loppet. Denna gång så blev det ett mål framåt och fyra insläppta, och i och med det så kan Hanviken börja titta uppåt i tabellen, medan Nyköping måste hitta på något för att få det att lossna offensivt, annars kan det bli en tuff alletta.

Men det spelas också matcher idag, tre stycken till antalet. Den allra mest intressanta är i mitt tycke matchen mellan Troja och Halmstad. Lagen tog var sin seger i grundseriemötena och mycket talar för att det blir en ny jämn match, även om Troja får ses som favoriter. Dels har de tre fler poäng, dels har de en starkare form med fyra segrar senaste fem matcherna, medan Halmstad har tre förluster senaste fyra matcherna. Men Halmstad trivs som bäst när de är som mest uträknade, så jag skulle inte bli speciellt förvånad om Halmstad ändå hittar ett sätt att ta hem tre poäng. Speciellt om Troja inte har ödmjukheten påkopplad, för det kommer krävas stenhårt jobb som alltid för att betvinga Halmstad. Vid seger så börjar det skönjas en lite uppdelning av tabellen, så vill man ha spänning behålla så mycket spänning som möjligt i södra allettan så håller man på Halmstad.

Det spelas en match till i den södra allettan. Det är ett formstarkt Kalmar som tar emot formsvagt Visby, tvåan mot nian i tabellen med 12 poängs fördel för hemmalaget. Men även här vill jag lyfta ett varningens finger, för anledningen till Visbys svaga form är att de spelat mycket hemma på slutet. Och det historiskt oerhört starka hemmalaget har idel hemmaförluster i allettan och var även i grundserien förhållandevis hemmasvaga. Det ser däremot annorlunda ut på bortaplan, där har laget vunnit två av tre matcher i allettan (enda förlusten mot Mariestad), och det var samma tendens i grundserien. Visby är med andra ord ett helt annat lag på bortaplan än hemma och därför så ska Kalmar inte känna sig alltför säkra, även om de givetvis kommer till match som klara favoriter att återta serieledningen.

Till sist spelas det en match i den södra vårettan. Det är två lag det varit lite kaos kring de senaste dagarna som nu möts. Hemmalaget Krifs marknadsansvarige avgick häromdagen med en märklig och bitter avskedshälsning på hemsidan efter att ha fått verbalt på pälsen när han varit på White Angels om att ändra i sina ramsor. Och bortalaget Mörrums besparingsgrupp har varit i än större blåsväder sedan man slängt tränaren Thomas Engman under bussen under en pressträff, vilket blev ett enda skott i foten då folk ställde sig på Engmans sida istället för att han fick skiten som tanken lär ha varit. Hur dessa händelser påverkat lagen på isen är svårt att säga, men det kan i alla fall inte vara lätt för Engman att stå i båset med tanke på det han fått utstå. Det är också en viktig match. Krif kan haka på i slutspelståget, med en förlust ser det tåget ut att gå, medan Mörrum slåss med näbbar och klor för att slippa kvalspel, något som inte bara kan innebära degradering i förlängningen, utan också dyra resor. Något som klubben som står på randen till konkurs definitivt vill slippa. Krif har tre segrar de senaste fyra matcherna, medan Mörrum ståtar med fem raka förluster. Kan Engman ratta hem en seger är jag den första att klappa honom på ryggen för den bedriften.

Foto: Halland i fokus

Hur bra är lagens hemsidor? Del 10

En hemsida ska vara klubbens ansikte utåt. Det är där fansen ska förses med pepp inför matcherna, och analyserna efter. Det är där man ska ”bli ett” med spelare och ledare, för att få den där viktiga vi-känslan som bygger ett intresse och en fanbase. En bra hemsida gör att man får fler som följer laget, en dålig kan göra att du tappar. Men hur bra är hemsidorna i hockeyettan egentligen? Jag ska gå igenom samtliga hemsidor och betygsätta dom, med ett lag från varje serie i varje del. Observera att jag inte kommer bedöma hur snygg en hemsida är, det ligger i betraktarens öga, utan mer konkreta saker som inte blir för subjektiva.

För betygskriterier, se längst ner i artikeln!

Lag: Tranås

Skrivet

Inför matchen – Betyg: 3

Efter matchen (matchreferat) – Betyg: Sajnas

Intervjuer – Betyg: Saknas

Spelar/tränarpresentationer – Betyg: 3

Filmade inslag

Intervjuer inför matcher – Betyg: Saknas

Intervjuer/presskonferenser efter matcher – Betyg: Saknas

TOTALBETYG: 6

Kommentar

Kort inför matchen och spelarpresentationer med några korta ord om spelarna. Det är allt.

***

Lag: Wings

Skrivet

Inför matchen – Betyg: Saknas

Efter matchen (matchreferat) – Betyg: 3

Intervjuer – Betyg: Saknas

Spelar/tränarpresentationer – Betyg: 2

Filmade inslag

Intervjuer inför matcher – Betyg: Saknas

Intervjuer/presskonferenser efter matcher – Betyg: Saknas

TOTALBETYG: 5

Kommentar

Lite korta matchreferat och presentationer av namn in och ut.

***

Lag: Väsby

Skrivet

Inför matchen – Betyg: 5

Efter matchen (matchreferat) – Betyg: 5

Intervjuer – Betyg: 4

Spelar/tränarpresentationer – Betyg: 3

Filmade inslag

Intervjuer inför matcher – Betyg: 4

Intervjuer/presskonferenser efter matcher – Betyg: 1

TOTALBETYG: 22

Kommentar

En aktiv och levande sida med bra innehåll. Dåligt dock med filmade inslag efter matcher.

***

Lag: Vimmerby

Skrivet

Inför matchen – Betyg: Saknas

Efter matchen (matchreferat) – Betyg: Saknas

Intervjuer – Betyg: Saknas

Spelar/tränarpresentationer – Betyg:Saknas

Filmade inslag

Intervjuer inför matcher – Betyg: Saknas

Intervjuer/presskonferenser efter matcher – Betyg: Saknas

TOTALBETYG: –

Kommentar

En text om a-laget på hela säsongen, en hyllning till Pelle Ströms 400 matcher.

****************************************

Topplistan för ettans hemsidor!

1. Boden 30
2. Mariestad 27
3. Hudiksvall 25
4. Väsby 22
5. Karlskrona 17-18
6. Kiruna  15-20
7. Mörrum 16
8. Halmstad 13-17
9. Nybro 14
9. Enköping 14
11. Surahammar 12-16
12. Borås 12
13. Tyringe 10-12
14. Troja 11
15. Huddinge 10
16. Örnsköldsvik 6-11
17. Lindlöven 8
17. Skövde 8
17. Strömsbro 8
20. Dalen 6-9
21. Tranås 6
22. Borlänge 5
22. Kalmar 5
22. Nyköping 5
22. Piteå 5
22. Visby 5
22. Wings 5
28. Linden 3-6
29. Krif 4
29. Segeltorp 4
29. Vallentuna 4
32. Sundsvall 2-5
33. Köping 3
33. Vännäs 3
35. Teg 2-3
36. Tyresö/Hanviken –
36. Kalix –
36. Forshaga –
36. Vimmerby

********************************************************

Betygskriterier hemsidor

Skrivet

Inför matchen

Betygssteg

1. Skrivs ibland lite kort (tex lineup).
2. Skrivs kort till alla hemmamatcher.
3. Skrivs kort till alla matcher.
4. Skrivs inför varje match, kort alltid och ofta fylligt.
5. Skrivs inför varje match, fylligt.

Efter matchen (matchreferat)

Betygssteg

1. Matchfakta efter matcherna.
2. Skrivs kort efter hemmamatcherna.
3. Skrivs kort efter hemma och bortamatcherna.
4. Skrivs fylligt efter de flesta matcher.
5. Skrivs fylligt efter alla matcher.

Intervjuer

Betygssteg

1. Någon intervju per säsong.
2. Någon intervju per månad.
3. Ett par intervjuer per månad.
4. Någon intervju per vecka.
5. Flera intervjuer i veckan.

Presentation av nya spelare/tränare

Betygssteg

1. Skriver att spelare är klar ibland.
2. Skriver att spelare är klar varje gång.
3. Skriver att spelare är klar varje gång, med några ord om spelaren.
4. Skriver att spelare är klar varje gång och några ord om spelaren samt citat från spelaren.
5. Skriver att spelare är klar varje gång, med ord om spelare samt intervju med spelaren.

Filmat

Intervjuer inför matcher

Betygssteg

1. Någon intervju per säsong.
2. Någon intervju per månad.
3. Ett par intervjuer per månad.
4. Någon intervju per vecka.
5. Flera intervjuer i veckan.

Intervjuer/presskonferenser efter matcher

1. Någon intervju/presskonferens per säsong.
2. Några intervjuer/presskonferenser per säsong.
3. Någon intervju/presskonferens i månaden.
4. Intervju/presskonferens efter de flesta hemmamatcherna.
5. Intervju/presskonferens efter varje hemmamatch.

Spelmässiga lyft

Det bjöds på riktigt bra hockey i flera av gårdagens matcher. Tranås fick det äntligen att lyfta i sin match mot Dalen, och såväl Karlskrona som Mariestad visade i sin match att de lyft sig spelmässigt. Även Borås fick det att lyfta i den tredje perioden och vann den viktiga toppstriden mot Linden. Borlänge blandade sig in i streckstriden i den norra vårettan.

Mariestad-Karlskrona 2-3 e str

Mariestad och Karlskrona bjöd på en riktigt bra match mellan två lag som framför allt spelade otroligt tight och bra defensivt. Båda lagen ägde ytan framför egen målvakt och båda lagen behövde verkligen jobba hårt för att skapa målchanser. Bois kanske ändå skapade de bästa, men Karlskronas nyförvärv, Aleksenteri Heiskanen räddade bland annat ett antal frilägen och blev matchvinnare för Karlskrona. Det var också Karlskrona som tog ledningen med 2-0, men för fjärde gången i allettan så tappar man en 2-0-ledning, och även Bois kom alltså att hämta ikapp. Mycket tack vare att man var det klart bättre laget i special teams, två mål på fyra försök medan Karlskrona inte gjorde något på sina tre. Det var dock Karlskrona som var det starkare laget i straffläggningen, matchavgörande straffen lades på ett tjusigt sätt av Johannes Nilsson som lättar upp den snyggt i nättaket. Segern innebär att Karlskrona tar sig över slutspelsstrecket till en åttondeplats, och kan man fortsätta spela lika starkt defensivt och fortsätta spela lika rakt med mycket puckar på mål med trafik framför så kan det mycket väl bära en bra bit uppåt ytterligare. För Mariestads del så gör man också en bra match, men man behöver vara lite effektivare i lägena, då hade man antagligen vunnit denna match. Att man är ett klart bättre lag än vad man var i grundserien är dock utom allt tvivel.

Johannes Nilssons tjusiga straff. Klipp från hockeyettan play.

Nybro-Skövde 5-3

Nybro vann programenligt mot Skövde med 5-3 och det efter tat ha tagit tag i taktpinnen direkt. 2-0 och klar dominans i den första perioden. Skövde jämnade visserligen ut spelet lite i de två sista perioderna, men Nybro drog ifrån till 5-1 och då spelade det ingen roll att Skövde kunde reducera två gånger om, det kändes ändå aldrig riktigt nära. Nikolai Skladnichenko gjorde två mål och blev matchens lirare, medan glädjeämnet i Skövde var att tilltänkta skyttekungen Emil Smedberg äntligen fick göra sitt första mål i allettan. I och med segern så återfinns Nybro ännu en gång längst upp i tabellen, medan Skövdes sjätte nollpoängare gör att de numer är jumbo i serien. Snyggaste målet stod dock Skövde för, kolla in denna tekningsvariant!

Skövdes 2-1-reducering av Lukas Smith. Klipp från hockeyettan play.

Dalen-Tranås 2-6

Dalen tog ledningen i den första perioden, men sedan var det roliga slut för deras del. I den andra kunde Tranås kvittera och i den tredje blev det verkligen proppen ur för ett Tranås som fram till denna match haft svårt för att göra mål. Men i tredje satte man fem stycken, bland annat ett ursnyggt tre mot två-läge (se nedan). Det verkar som att Dalen tappat mycket efter sin starka fem raka långa segersvit, nu har man blott tagit två poäng på de senaste fyra matcherna, orkar de resa sig igen? För Tranås del så var matchen en efterlängtad islossning. Man tog sin första seger efter sex raka förluster och dessutom lossnade alltså målskyttet. Kan detta innebära ett lyft i serien för laget

Petter Eklöfs fina 1-4-mål. Klipp från hockeyettan play.

Borås-Linden 4-1

Borås hade ett bra övertag i den första perioden utan att lyckas omsätta det i mål, men i den andra perioden så var det Linden som skapade ett antal frilägen, men Konstantin Barulin räddade dem alla. Dock så låg en groda från hans sida bakom Lindens 0-1-mål. Sedan kunde dock Borås kvittera innan andra perioden var slut och i den tredje sedan så kunde Borås avgöra matchen, tack vare special teams. Snyggt 2-1 i powerplay, och sedan 3-1 i 4 mot 5 och 1-4 i tom kasse. Det blir alltså Borås som blir främsta utmanare i toppen av tabellen, men Linden kan absolut vara med och bråka om en playinplats om man fortsätter prestera som man gjort hittills.

Joni Nikos 2-1-mål i powerplay efter att Henrik Eriksson först missat det öppna målet. Klipp från hockeyettan play.

Borlänge-Wings 4-2

Wings verkar ha slutat flyga, för igår åkte laget på sin tredje torsk på fyra matcher. Med tanke på att man inledde seriespelet med fem raka segrar så förstår man att tappet av tre tunga pjäser tagit ner slagkraften rätt ordentligt. Mot Borlänge hade man ändå annars ledningen med såväl 0-1 som 1-2, men Borlänge kunde kvittera och sedan avgöra med två mål i den sista perioden, varav ett självmål! Det är inte ofta spelare kastar in pucken i eget mål, men så var det faktiskt denna gång (se klipp). Därmed så lever hoppet om slutspel för Borlänge, medan Wings serieledning känns allt mer osäker. Det har pratats om att Wings ska förstärka laget, och det behöver nog ske rätt snabbt om man vill vinna serien.

Wingsspelare kastar in 4-2-pucken i egen kasse, Klipp från hockeyettan play.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Ska det lyfta ordentligt, eller blir det en strid hela vägen?

Onsdagar brukar innebära en stor matchdag i hockeyettan, men idag spelas det faktiskt bara fem matcher. Men det gör att jag har tid att grotta ner mig lite extra i dom, och det finns verkligen guldkorn bland matcherna. Eller vad sägs om en match mellan storheten Karlskrona positiva överraskningen Mariestad, eller en sexpoängsmatch i vårettantoppen mellan Borås och Linden?

Allettan södra

Mariestad-Karlskrona

Tittar man i tabellen så ska Mariestad vara favoriter, men ibland ljuger också en tabell. Karlskrona var de stora förhandsfavoriterna inför, men fick en trög start och bytte tränare till meriterade Magnus Sundquist. Nu börjar man mer och mer hitta ett rätt i hans spelfilosofi, och senast hade man topplaget Dalen på gaffeln i 55 minuter. Gästerna har också det klart mest meriterade laget och de mest meriterade spelarna. De hade också en suverän grundserie där man tappade seriesegern i sista omgången. Det gör att Karlskrona av spelbolagen kommer till match som rätt klara favoriter. Mariestad är dock inte helt enkla. De har en bra form med två starka segrar i ryggen, och har en klart uppåtgående formkurva sedan man fått tillbaka sina många skadade och sjuka spelare. Det kan mycket väl bli powerplay som avgör, båda lagen är vassa i spelet med en man mer, men har procentuellt svaga boxplay, så det vill till att hålla sig ifrån utvisningsbåset. Sammanfattningsvis en match mellan två lag som står inför ett vägskäl: Ska det lyfta ordentligt, eller blir det en strid hela vägen?

Nybro-Skövde

Tvåan mot nästjumbon, ja det är inget snack om vilket lag som är favoriter i denna match. Nybro kommer från fyra raka segrar, medan Skövde har två raka förluster. Nybro har dessutom av tradition haft lätt för Skövde, man får gå tillbaka till 2017 för att hitta en Skövdeseger (2-1 efter straffar). Med andra ord talar egentligen ingenting för en Skövdevinst, mer än att det är Nybro som har all press på sig. Det finns dessutom kanske en risk för underskattning och bjuds Skövde ett lillfinger så är de inte främmande för att ta hela handen.

Dalen-Tranås

Trean mot jumbon. Dalen vann den västra grundserien efter att ha besegrat just Tranås (med 2-1) i den avgörande matchen i sista omgången. I allettan så har Dalen sedan ridit på den vågen, och man inledde ruggigt starkt med fem raka segrar. Sedan kom visserligen två förluster, men senast vann man en svår bortamatch mot Karlskrona. Dalen lever mycket på sin unga, rörliga och spelskickliga backsida med ungtupparna Anton Johannesson, Kalle Holm och Hugo Fransson i spetsen, men man spelar också otroligt tight över hela isen. Det blir en nöt att knäcka för Tranås som nu har sex raka förluster i ryggen och säkert ett svagt självförtroende i spåret av det. Framför allt så måste man hitta vägar att göra mål, Tranås har snittat blott 1,88 mål per match framåt, då blir det svårt att vinna matcher. Och det stora sorgebarnet är powerplay. Under allettan så har laget bara gjort två mål framåt med en man mer, samtidigt så har man släppt in två mål. Med andra ord så spelar man plusminus noll i spelet med en man mer!

Vårettan södra

Borås-Linden

Viktig match för toppen av den södra vårettan. Den stora förhandsfavoriten Borås möter den positiva överraskningen Linden i en klassisk sexpoängsmatch i toppstriden. Vinnaren kan bli en allvarlig utmanare om seriesegern, medan förloraren får ett betydligt tuffare läge. Linden kommer från två raka segrar mot östlagen Huddinge och Segeltorp, medan Borås överraskande förlorade mot Tyringe. Det som talar för Linden är dels att det var de som vann lagens första möte med 4-3 efter sudden, dels att de har en superhet offensiv trio i Lucas Ekholm, Andres Staforelli och Adam Helldén. Det som talar för Borås är special teams (de har sammanlagt nästan 40% bättre effektivitet i spel med en man mer/mindre) och deras facit från grundserien, där de visade på en riktigt hög och stabil nivå.

Vårettan norra

Borlänge-Wings

Intressant möte mellan ojämna Borlänge och det lite sviktande topplaget Wings. Unga Borlänge kan spela lysande i sina bästa stunder, men lägstanivån är också väldigt låg. Ett talande exempel på ojämnheten är att man har skyhöga 93,75% i boxplay, men man har ännu inte gjort mål i powerplay. Wings vann lagens första möte i vårserien med klara 4-0, men sedan dess så har man inte bara tappat tre tunga pjäser, men har också tappat det flow man hade i inledningen av vårettan och spelet hackar på ett sätt det inte gjorde innan spelarna lämnade. Det gör att om Borlänge kan ha en bra dag så kan de mycket väl ”skrälla” och vinna mot serieledaren. Men då lär man behöva hitta rätt i powerplay.

Foto: Anna Engström, Mariestad

Press på Engman, tvåanfynd och tung skada

En mycket märklig presskonferens hölls idag av Mörrum hockey. Med endast tre timmars framförhållning så kallade man till pressträff ”med anledning av ett akut läge i arbetet att rädda föreningen”. Med tanke på det korta varslet och starka formuleringen så trodde många att något allvarligt var på gång och BLT var snabba med att direktsända träffen. Var konkursen ett faktum? Behövdes det pengar akut för att lösa situationen? Skulle man släppa alla spelare trots allt?

Men detta kom att bli ett så kallat västgötaklimax. För när pressträffen väl drog igång så läste Ronny Mattsson från besparingsgruppen bara upp ett meddelande att Thomas Engmans lön var för hög för att gruppen skulle anse att man hade råd med den. Något man nu meddelat styrelsen.

Deltagarna på presskonferensen var nog lika förvånade som jag blev, för ingen vettig följdfråga kom. Den stora trumman, kallelsen till presskonferensen ”om akut läge” visade sig i själva verket bara handla om att sätta press på Thomas Engman för att han ska gå ner i lön. Någon annan vettig anledning till pressträffen är svår att se. Att utnyttja media på så sätt tycker i alla fall jag inte är särskilt snyggt. Förhandlingar sköts inte via media, utan direkt mellan berörda parter. Det gynnar knappast någon att sköta det offentligt.

Förhandlingarna är heller inte klara, utan enda beskedet var att nu tar styrelsen över. Nu blir det ett ickebesked, kommer han vara kvar eller kommer han lämna? När styrelsen tagit ett eventuellt beslut om att bryta kontraktet med Engman hade man kunnat kalla till pressträff, men då inte med orsaken ”akut läge”. Nej detta lämnar bara en dålig smak i munnen.

***

Läste en tweet av Alexander Jepsen där han påpekade att både ettan och tvåan i allettan södras poängliga förra säsongen spelade i tvåan. Såväl Kalmars Hampus Karlsson (Boro/Vetlanda) som Trojas Emil Ekholm (Tyringe) är bevis på att det finns fynd att göra i tvåan, så länge de får rätt roll.

***

Nyköping drabbades av en tung jobspost när skyttekungen Sören Dietz Larsen skadade knäet i senaste matchen. Nu står det klart att han blir borta i tre veckor, ett tungt besked för Nyköping.