Lag för lag – Kiruna AIF

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass
Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Tredje laget från norra ettan är Kiruna AIF.

Kiruna AIF

Placering i grundserien: 10
Placering i vårettan: 5
Placering i kvalserien till hockeyettan: 2

Målvakter

Alexander Nilsson (ny från Kalmar)
Alekesanteri Heiskanen (ny från Zvolen, Slovakien)
Viktor Pesämaa (uppflyttad från J20)

Betyg 3-
Det blir antagligen en hård fight om spaden mellan Alexander Nilsson och den mer komplicerade stavningen på samma namn, Aleksanteri med efternamnet Heiskanen. Den förstnämnda slog igenom stort för två säsonger sedan som junior inlånad till Kalmar, men har sedan dess vikande siffror. Aleksanteri spelade inte alls förra säsongen men stod dessförinnan i finska Kiekko-Vanta, ett bottenlag vilket kan förklara de lite svagare siffrorna. Nu tar de nya tag i den lite mer ostrukturerade norra ettanserien, får de det att lossna då?

Backar

Philip Kemi
Anton Fält (ny från Lejon)
Mikko Kumin
Samuel Hou Gustafsson (ny från Tyringe)
Marcus Rhodin
Kalle Koivuniemi (ny från Luleå J20)
Emil Nilsson
Filip Lundqvist (ny från Lindlöven)
Herman Koivuniemi
Erik Eliasson
Arvid Horst

Betyg 2-
Philip Kemi var en riktig stortalang med fin blick som också fick chansen i ungdomslandslagen. Men den där riktiga talangen för träning fanns inte där, vilket gjorde att karriären aldrig riktigt lyfte. Istället är han kvar i Kiruna och lever fortfarande på sitt spelsinne och dominerar i AIF:s bakre led där han är en pålitlig poänggörare. Anton Fält kanske kan ge honom en kamp om att bli poängbäste back, han gjorde i alla fall en riktigt stark första seniorsäsong i Lejon där han var delat poängstarkast. I övrigt är det dock väldigt svagt. Kumin, Hou Gustafsson och Rhodin håller i mina ögon låg ettanklass, och då är de ändå de som sticker ut positivt. Och varför ha 11 backar?! Hur bra blir träningarna då? Kanske varit bättre att spara pengarna och lägga dem på mer spets istället?

Forwards

Oskar Fredriksson, f
Ricards Bernhards, f (ny från Zemgale, Lettland)
Arturs Homjakovs (ny från Zemgale, Lettland)
Viktor Mikko, c/f
Oscar Haaraoja, f
Joakim Nilsson, c/f (ny från Kalmar)
Joakim Eriksson, f
Helmer Oskarsson, c
Daniel Bäckström, c (ny från Krif)
Daniel Taavo, c/f
Nicklas Rosenberg, f (ny från Hammarby)
Tobias Nilsson, c/f
William Strömbäck, c/f ny från Lejon

Betyg 2-
Hade inte Oskar Fredriksson varit så hemmakär så hade han spelat ishockey på i alla fall allsvensk nivå vid det här laget. Han kommer få leda laget också i vinter, för han är ensam kvar av toppen i den interna poängligan, resten har lämnat för andra jaktmarker. Vid sidan av honom ställs nu istället hoppet till de både nyförvärven från Lettland, Ricards Bernhards och Arturs Homjakovs. Båda har producerat bra med poäng i den inhemska lettiska ligan och har dessutom landslagsmeriter från a-landslaget. Men det är svårt att avgöra var de står, det kan bli både fågel och fisk. Utöver nämnda tre lär Viktor Mikko och Oscar Haraaoja också få en del förväntningar på sig, men sedan ser det rätt tomt ut.

Tränare

Juhani Matikainen

Betyg 2
En av de mer oväntade värvningarna till ett svenskt tränaruppdrag. Pappa Petri Matikainen har mängder mer meriter som tränare då han både tränat finska Liiga-lag och KHL-lag. Juhani har dock hållit till i förenade Arabemiraten (!) och Italienska andraligan under sin tränarkarriär. Känns som en riktig chansning, men en spännande sådan!

Totalt 9- – –

Känslan är att det ansträngda ekonomiska läget har gjort att AIF tvingats chansa. Chansa genom att plocka in två tänkta spetsar från en liga som man inte vet vilken klass den håller, chansa genom att plocka in en tränare som tränat lag på en betydligt lägre nivå tidigare. Om chansningarna kommer hålla? Det återstår att se!

Lämna ett svar