Lag för lag – Sundsvall

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass

Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Först av de norra lagen att presenteras är Sundsvall.

Sundsvall

Placering grundserien: 8:a
Placering vårettan: 3:a

Målvakter

Christof van Burg
Viktor Rönnkvist

Betyg 2

Det blir fortsatt förtroende för de båda ungtupparna (20 år) van Burg och Rönnkvist. De delade tämligen broderligt på positionen säsongen som gick, men det var schweizaren van Burg som lyckades allra bäst. Van Burg får klart godkänt med sina 91,4 i räddningsprocent, medan Rönnkvist inte nådde upp i 90 ens. Sammantaget känns det inte som ett målvaktspar som kan bära Sundsvall till en alletta.

Backar

Pontus Englund (ny från Karlskrona)
Marcus Byström (ny från Köping)
Hugo Nielsen (ny från Kriuna IF)
Johan Bengtson
Tom Olsson (ny från Skövde)
Fredrik Svennas (ny från Köping)
Emil Wengelin

Betyg 1+
Det har skett en rejäl ombyggnad av Sundsvalls backlinje, med fem av sju backar invärvade inför säsongen. Pontus Englund kan säkert t6a en stor roll, han gjorde det bra i Karlskrona, och Marcus Byström var bland topp 3-backarna i Köping, som dock hamnade i botten i den västra ettan. I övrigt är det tunt, väldigt tunt. Vilka ska spela i offensiva situationer som powerplay (ersättare till Anton Avehag)? Var är den rutinerade pjäsen som kan stänga en match? Just nu består backsidan nästan av idel 21-åringar, med en 22-åring och en 23 åring som undantag. Det saknas rutin, spets och bredd.

Forwards

Anton Gustafsson, c (ny från Biel-Bienne, Schweiz)
Filip Sjöberg, f
Simon Sjöberg c/f
Simon Lövgren, c/f
Robin Byström, f
Jakob Lundberg, c
Isak Andersson, f
Fabian Alm Westling, f
Emil Lindqvist, c/f
Mathias Wikudd, c/f (ny från Timrå J20)
David Åhlin, f (ny från Timrå J20)


Betyg 3 –

Att Anton Gustafsson ansluter till laget var viktigt, det är spetsen som saknas i de andra lagdelarna. Han är egentligen för bra för ettan, och hade inte Timrå avancerat till SHL så hade han antagligen fått chansen där. Han lär få stort förtroende i alla spelformer. Till spets måste också bröderna Sjöberg räknas, de var förra säsongens stora utropstecken och de kvicka och aviga minilirarna var otroligt svårstoppade. Simon Lövgren adderar nyttig rutin och det finns också några helt ok hockeyarbetare som utfyllnad. I Robin Byström så finns det potential, förra säsongen förstördes av en operation, men nu ska han vara fit for fight igen.

Tränare

Thomas Högström

Betyg 2

Thomas gjorde det helt ok med Sundsvall förra säsongen, innan dess har han tränat Kramfors-Alliansen i tvåan, Övik i ettan och Modos juniorer. Inga större meriter med andra ord.

Totalt 8

Sundsvall ser totalt sett något svagare ut än föregående säsong, trots värvningen av Anton Gustafsson. Laget har tappat på backsidan, framför allt Anton Avehag, och framåt kommer Samuel Eriksson och Emil Lindblom att saknas. Men offensivt ser det ändå ok ut, det är bakåt problemen är störst.

Lämna ett svar