Så slutar den södra ettan!

Jag har lagt ner en massa timmar på att gå igenom hur starka lagbyggena är i de olika ettanserierna, där varje lagdel har synats in i minsta detalj och sedan betygsatts. Summerar man sedan lagdelarna så har det blivit ett lagbetyg där det allra bästa laget nådde så högt betyg som 17+, medan det svagaste hamnat på 7—. Ville man göra det enkelt för sig så skulle man sedan bara kunna ranka lagen efter det totalbetyg de fått och voilá, du har en sluttabell! Men så funkar det inte alltid ute i verkligheten. Bara för att du har det starkaste laget på papperet vinner du inte alltid, och på samma sätt så kan även ett sämre lag besegra ett bättre genom att de får ihop gruppen till att prestera mer än de enskilda delarna visar på. Att ett plus ett blir tre istället för två eller kanske bara ett. Se bara på floppen Tranås ifjol eller på flippen Halmstad för två säsonger sedan! Samtidigt så är ju det normala att ett starkare lag når ett bättre resultat än ett svagare. I dessa artiklar, en för varje serie, så tänkte jag försöka förutse vilka som överpresterar och vilka som underpresterar, och givetvis vilka som presterar precis som man kan förvänta sig. Att sia om det man inte kan förutse. Mission impossible? Absolut, men vem minns en fegis?!

Grunden för att lyckas ligger i att ha ett starkt lagbygge. Så här bedömde jag slagstyrkan i de södra klubbarna lagdel för lagdel.

Betyg lagdel för lagdel för lagen i den södra ettan.

Men nu ska jag alltså försöka se förbi denna lista och sia vilka som överpresterar respektive underpresterar. Och efter detta så presenterar jag denna sluttabell i den södra ettan.

1. Nybro

Det finns två platser i serien jag ser som givna, Nybros förstaplats är den ena. Man har det starkaste laget utan svagheter. Man kommer in i serien med ett bra facit från föregående säsong och tar med sig det självförtroende det ger. Man har tyngden, snabbheten, målgörarna och rollspelarna och då man fått behålla en stor del av laget så har man också en kort startsträcka för att få till ett bra spel.

2. Vimmerby

Vimmerby var snubblande när att slå ut Troja i sista steget innan kvalserien, nu var man ett feldomslut från att kanske slå ut Ljungbylaget och då hade det kanske varit Vimmerby som spelat i allsvenskan nu. Man har fått behålla i stort sett samtliga nyckelspelare och ersättarna känns fullgoda för de som lämnat. Under tränaren Phil Horsky satte de en gedigen defensiv, nye tränaren Staffan Lundh kan nu till detta addera en offensiv dimension. Stabiliteten, den höga lägstanivån och den korta startsträckan gör att jag tror att de kniper andraplatsen.

3. Karlskrona

Förra säsongen blev ett fiasko för laget som skulle studsa tillbaka till allsvenskan direkt. En niondeplats i allettan innebar missat slutspel, men samtidigt kan det ha varit en nyttig lärdom för klubben. Att de fick inse att hockeyettan är en bra serie med många tuffa lag där man måste jobba häcken av sig för att vinna matcher. Nu har man plockat ihop ett lag mer än förra säsongen där man mer letade namn, och försäsongen har sett rätt bra ut. Det kommer vara enormt jämnt, men KHK har musklerna att kunna vässa ytterligare om det behövs, det kommer hjälpa dom att nå rätt sida.

4. Dalen

Visst ser Dalen klart försvagat ut på backsidan, men de kom ändå tvåa i en stark södra alletta förra säsongen och har ett ruggigt starkt anfallsvapen i bröderna Martin och Jesper Thörnberg. Den spetsen kommer att vinna matcher åt laget, speciellt om Pelle Gustavsson lyckas få laget att spela lika snålt defensivt som han brukar lyckas med.

5. Mörrum

Ett annat lag med starkt anfallsvapen. John Henrion och Markus Paulsson kommer att kunna vara tungan på vågen i jämna matcher och lyckas man vinna dom så går man långt. Hela vägen till allettan!

6. Tranås

Tranås är brandskattat då man fick både sin tilltänkta toppback och hans ersättare skadade och dessutom för bara någon vecka sedan blev av med lagets hjärta och motor, Filip Petersson. När man dessutom hade en back- och en forwardsplats kvar att fylla så känns man för tunna för att orka riktigt hela vägen. Samtidigt har man tillräckligt bra lag ändå för att kunna utmana på allvar.

7. Krif

Krif har haft stor omsättning i laget sedan förra säsongens fiasko. Men man har fått in flera vassa kort i spelare som Bothén, Nyman, Pärna och Lindqvist Muci, och man har också kvar några tunga trotjänare. Det gör att man kommer vara med i racet riktigt länge, men bredden är kanske lite för tunn och det gör att man inte orkar hela vägen.

8. Halmstad

Flera av Halmstads vassaste kort har lämnat, och även om Gagic, Levinsson och Påhlsson är lovande värvningar så blir det svårt för dom att ersätta alla flyktade poäng. Dom kommer inte vara några mil efter, men i långa loppet kommer man inte räcka till.

9. Kalmar

Ett riktigt nybygge. Ny ordförande, ny klubbchef och ny tränare och dessutom en massa nya spelare. Visst har man gått bra under försäsongen, men det gör man också ofta när det är mycket nytt. Alla går ut och visar att de vill ha en framträdande plats i laget och det är 100% energi, medan lag med fler etablerade spelare kanske bara går på 90%. Men när allvaret drar igång, så är det 100% påslag från alla lag, och då är det ofta det lag som spelar mest samspelt som vinner. Där är Kalmar en bit efter, och det gör att jag inte tror att de hamnar längre upp i tabellen.

10. Hanhals

Sista posten jag är helt säker på. Hanhals har ett gäng hockeykrigare, men inga riktiga spetsar. De kommer att ge alla lag en match, men kommer inte att ha punchen för att knocka betydligt tyngre och slagtåligare motståndare.

Lämna ett svar