Lag för lag – Kalmar

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass

Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Först ut i min presentation är Kalmar!

Kalmar

Placering grundserien förra säsongen: 9:a
Placering vårettan förra säsongen: 2:a

Målvakter

Jonathan Stålberg (ny från Kumla)
Hugo Engsund (ny från Oskarshamn J20)

Betyg 2+

Kalmar har valt att plocka in två nya målvakter och det lär vara Jonathan Stålberg som kommer få dra det tunga lasset. Han har mer rutin och har visat att han är en helt ok målvakt på nivån. Målvaktssidan lär dock vara en akkilleshäl för Kalmar, den saknar den riktiga spetsen men också bredden. Det känns igen från tidigare Kalmarsäsonger.

Backar

Sebastian Ottosson
Eric Israel (ny från Rapid City Rush)
Marcus Lundberg
Anton Brandhammar (ny från Forshaga)
Lucas Frank (ny från Borås)
Libelin Bäckström Valiant
Erik Norén (ny från Kumla)
Jonatan Lundgren (ny från Lejon)

Betyg 3+

Kalmar har en rätt bra mix på backsidan. Man har starka offensiva backar i Sebastian Ottosson, Eric Israel och Anton Brandhammar, men också starka defensiva kort i Marcus Lundberg, Lucas Frank, Libelin Bäckström Valiant och Erik Norén. Man har skridskoskicklighet och tyngd, fysik och finess. Sebastian Ottosson är en spetsback på nivån, medan Eric Israel ser bra ut på papperet men det är alltid klurigt med transatlanter, en del funkar riktigt bra, andra har svårare att acklimatisera sig till den större rinken, speciellt backar. Brandhammar är en riktigt stark offensiv back, men är också stundtals rent ut sagt svag i den egna zonen. Det gör att det blir svårt att sätta högre betyg.

Forwards

Matias Varttinen, f (ny från Ketterä)
Niko Ahoniemi, f (ny från Ketterä)
Linus Dahlstedt, f
Oliver Arle Östergren, f/c (ny från Kumla)
Linus Skager, c/f (ny från Karlskrona)
Victor Crus Rydberg, c/f
Jesper Sellin, fIn
Victor Laz, c/f (ny från Krif)
Robin Dahlstedt, c
Filip Nordström, c (ny från Karlskrona)
Marcus von der Geest, c/f
Ludwig Svensson Träff, f (ny från Mörrum)
Gabriel Olsson, c/f
Carl Sjöberg, f (ny från Örebro J20)

Betyg 4
Om det saknats en del spets på de andra positionerna så gör det det sannerligen inte bland forwards. Finska duon Varttinen/Ahoniemi spelade tillsammans i Ketterä i finska andraligan och sprutade där in poäng, en indikation på att de kommer göra detsamma i hockeyettan. Linus Dahlstedt är en grovjobbare och poänggörare i ett, en dröm för en tränare att ha i laget. Två riktiga jokrar är Oliver Arle Östergren och Linus Skager. Oliver gjorde makalösa 59 poäng säsongen som gick, men nu kommer han inte ha sina vassa kedjekompisar Wänghult och Lindberg vid sin sida, kan han leverera ändå? Kalmar hoppas säkert han ska bli en ledande center. Skager är ruggigt explosiv och har snurrat upp backar ända upp på SHL-nivå. En spelare som kan göra det på egen hand. Victor Crus Rydberg är en center av bra ettanklass med fin blick. Jesper Sellin är ruggigt snabb och avig. Och så vidare… Det lär gå undan när Kalmar anfaller i vinter, frågetecknet är väl om det inte saknas lite tyngd ändå. Inte en enda forward väger över 90 kg och fem stycken når inte ens 77 kg. Risken finns att man hamnar i sarghörnena mot lag med starka backar.

Tränare

Viktor Tuurala (ny från Väsby)

Betyg 4

Det går många historier om Viktor Tuurala som framstår som minst sagt speciell om hälften stämmer. Något man också fick en stark hint om när man såg en intervju med honom efter en träningsmatch mot Tranås, där han inte ens verkade vara närvarande utan svarade helt uppåt väggarna. Men det må vara hur det vill med den saken, hans facit som tränare kan ingen klaga på. Under sina fem år som tränare i Väsby förbättrade han slagstyrkan i laget säsong för säsong. Från att ha varit en klubb som knappt ens tog sig allettan till att inför förra säsongen mycket överraskande nå hela vägen till allsvenskan. Nu provar han för första gången vingarna i en ny klubb, det ska bli spännande att se vilken resa han kan göra med Kalmar.

Totalt 13++

Kalmars nya sportchef Daniel Stolt har gjort en ordentlig utrensning och plockat in hela 15 nya spelare samt en ny tränare. Och nybygget ser väldigt spännande ut, framför allt offensivt där det vimlar av talang. Defensivt står det dock inte lika starkt, och med tanke på att det är många nya pjäser kan det säkert ta ett tag att få ihop laget.

Lämna ett svar