Uppsamlingsheat sillyn

Fram till den 21/8 så täckte jag övergångar som gjorts i hockeyettan i mina veckolistor ”Tapp, värvningar och förlängningar”. Men sedan blev det allt glesare mellan sillyhändelser och utbudet att skriva om blev för litet, det kändes dumt att ha en lista med bara 3-4 namn. Men nu har det gått över två veckor och det har ändå ramlat in en del spännande namn på transferfronten, så idag tänkte jag göra en lista med det som hänt sedan senaste listan. Och för att sätta mig själv lite på pottkanten så adderar jag denna gång ett perspektiv: Jag tänker dessutom ranka övergångarna. Observera dock att alla övergångar inte är med på min lista, det måste vara i mina ögon riktigt bra värvningar för att överhuvudtaget platsa. Nu kör vi!

De tyngsta tappen

1. Brett Boeing, c från Östersund till Toledo Walleye (USA)
Den 26-årige centern med bra stats från den högsta amerikanske universitetsligan (NCAA) hade kanske inte någon lysande start på sin tid i Östersund. Men när han blev varm i kläderna så satte han djupa avtryck och i slutspelet snittade han över en poäng per match. Att vara som bäst när det gäller som mest är en bra egenskap, och han kan komma att vara saknad i Östersund när det drar ihop sig fram i vår.

2. Deivids Sarkanis, f från Kalix till Mogo (Lettland)
Kalix lille speedkula kom trea i den interna poängligan i seriespelet och tvåa i slutspelet och han gjorde mest mål av alla i Kalixtröjan (tillsammans med evigt unga Johan Pettersson). En avig spelare och en målskytt som kommer bli svår att ersätta.

3. Jacob Lundin, c/f från Vallentuna till Fahervari Titanok (Ungern)
I ett stjärnfyllt Vallentuna fick han inte lika mycket istid som säsongen innan, och poängskörden minskade, men han noterades ändå för godkända 18 poäng och hans roll var ändå stor i och med att han var assisterande kapten. Nu passar 27-åringen på att dra in lite pengar under en proffssejour utomlands.

4. Filip Owesson, f från Mörrum till HA74
Filip Owesson bidrog med såväl tyngd och kraft som rutin från över 300 allsvenska matcher när han anslöt till Mörrum under slutdelen av säsongen. En spelare med bra attityd och arbetsmoral. En spelare de flesta (alla?) ettanlag skulle vilja ha i sitt lag.

De vassaste värvningarna

1. Kristoffer Söder, c från Bjärklöven till Skövde
Kristoffer Söder är en ikon i Karlskronakretsar sedan han varit med och fört upp KHK hela vägen från ettan till SHL. En klok spelare som gör det bra oavsett nivå egentligen. Slitvarg med gott spelhuvud i ett. Kommer betyda massor för Skövde.


2. Alexander Edström, b från Herlev Eagles (Danmark) till Halmstad
Edström har en märklig karriär då han hade ett långt speluppehåll under två säsonger när han var 22-24 år, det var knäna som spökade. Men efter 3-4 operationer och rehabilitering så kom han tillbaka starkare än någonsin och sedan dess har han radat upp fina säsonger i hockeyettan, allsvenskan och danska ligan. En offensiv rightback som är hypergiftig i powerplay och precis vad Halmstad (och många hockeyettanlag) behöver.

3. Oskar Matushkin, b från Yunotsk Minsk till Boden
Oskar hade ett par fina seniorsäsonger i Piteå innan han testade lyckan i Tingsryd och allsvenskans säsongen som gick. Tanken med denna säsong var att pröva lyckan utomlands (I Minsk i Vitryssland), men han fick kalla fötter (antar det beror på den minst sagt osäkra politiska situationen), och nu vänder han hem till Norrland igen. Men denna gång blir det inte Piteå utan lokalrivalen Boden, ett val som säkert sticker i ögonen hos en del Piteåfans. En bra offensiv back.

4. Linus Wernersson Libäck, f och Pontus Wernersson Libäck, f från Krif till Wings
Tvillingarna Wernersson Libäck kommer i par, så är det bara. Men det kanske inte är så konstigt, för de är lite likt Sedintvillinarna utrustade med en sorts radar där de har stenkoll på varandra. Det gör att 1+1 inte blir 2, snarare 3. Ett radarpar som kan vara ett orosmoment för vilka lag som helst, kommer säkert göra närmare en poäng per match, som vanligt.

5. Thom Flodqvist, c/f från ingen klubb till Linden
Hade han inte haft ett speluppehåll på ett år så hade Thom återfunnits högre upp på denna lista. För han har ägnat stora delar av sin karriär på högre (allsvensk) nivå och levererat fina poäng också där, även om säsongerna i hockeyettan givetvis inneburit ännu fler poäng. 1,25 är poängsnittet på hockeyettannivå, det är det inte många som håller! Kommer betyda massor för Lindens offensiv, enda frågetecknet är hur hungrig han är efter en säsongs uppehåll.

6. Braylon Shmyr, f från Utah Grizzlies till Östersund
Jag erkänner att jag har dålig koll på Braylon Shmyr (vilket häftigt namn btw) och det gör honom svårplacerad rankingmässigt. Statistiken indikerar att detta kan komma att bli en riktigt vass värvning, han har fina stats från WHL och ECHL, två bra ligor, och han har dessutom fått chansen tre matcher i AHL. Men inte alla transatlanter invärvade till Östersund levererat enligt förhoppningarna och det gör mig tveksam. Jag skulle tro att detta blir en riktigt högtflygande fågel, men det kan också bli en fisk.

7. Johan Grönquist, b från Kalmar till Östersund
En spelskicklig back med bra skridskoåkning som först fick try out med Östersund men som imponerat så pass under träningsmatcherna att han nu fick ett tillsvidarekontrakt. Östersunds backsida ser som vanligt riktigt stark ut.

8. Ace Cowans, f från University of Vermont till Kalix
Vette 17 om han skulle vara med på denna lista egentligen, hans stats imponerar inte. Men i en underbar intervju så visade han upp en imponerande svenska vilket gjorde att mitt hjärta smälte. Har också fyra säsonger i starka NCAA, så det är säkert ingen dålig spelare. Är han dessutom defensivt inriktad så gör det att den magra statsen framåt inte behöver säga så mycket.

De starkaste förlängningarna

1. Ville Heikkinen, c Visby/Roma
En speedig och spelskicklig center som var hjärnan bakom det mesta i offensiven i Visby säsongen som gick. Hade dessutom en bra förmåga att göra mål. Fick tryout med SaiPa (ett finskt Liiga-lag), men när det inte blev något där var Visby snabba med att förlänga med den viktiga pusselbiten.

2. Pontus Wikström, c/f Teg
Säsongen som gick var Pontus poängstarkaste då han var en viktig del i det Teg som verkligen gjorde en fin säsong. En tvåvägsspelare som alltid ger allt för laget, på så sätt väldigt nyttig.

Lämna ett svar