Lag för lag – Karlskrona

Säsongspremiären närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att ranka lagen för att utröna vilka lag som står starkast rustat. Ett lag i taget kommer att få sina lagdelar betygsatta av mig enligt följande mall:

Betyg 1: Hockeytvåanklass
Betyg 2: Låg ettanklass
Betyg 3: Ettanklass
Betyg 4: Hög ettanklass
Betyg 5: Allsvensk klass
Betygen kan nyanseras med antingen + eller – beroende på om betyget anses starkt eller svagt.

Spelarna i varje position kommer också att rankas av mig i fallande skala, den bästa överst och så vidare.

Jag kommer inte att ge placeringen för laget, men givetvis kommer betygen ändå att avslöja hur lagen står sig mot varandra allt eftersom beroende på vilket totalbetyg det fått. Dagarna innan seriepremiären så kommer jag att i en artikel per serie sammanfatta det jag kommit fram till och presentera min tippade sluttabell. Femte laget från södra ettan är Karlskrona.

Karlskrona

Placering i grundserien: 3:a
Placering i allettan: 9:a

Målvakter

Mika Järvinen
Martin von Schoultz

Betyg 4

Mika Järvinen har verkligen finfina meriter med spel i KHL och en massa säsonger i finska högstaligan. Men nog känns det som att zenit i karriären är förbi sen några år tillbaka? Men visst är han en toppmålvakt i ettan. Backupen von Schoultz är ung och lovande, och kan stå tillräckligt många matcher för att Järvinen ska kunna hålla sig fräsch. Men Järvinen lär stå den stora majoriteten.

Backar

Måns Hermansson (ny från Fassa, Italien)
Christoffer Rasch
Jesper Solomon Frisell
Adam Bäckehag
Ludvig Carlsson (ny från Krif)
Filip Forsmark (ny från Örebro J20)
Ludvig Markman (uppflyttad från J20)

Betyg 3

Backsidan är till stora delar densamma som förra säsongen,, av spets är det egentligen bara Måns Hermansson som tillkommit. Men samtidigt tappar man viktige backen Viktor Grahn, så i mina ögon är det som bäst ett nollsummespel. Med andra ord så har man inte en starkare backsida än förra säsongen då man inte lyckades alls. Lyftet man kan hoppas på är att duktige offensivbacken Christoffer Rasch får vara skadefri och att stortalangen Filip Forsmark kan få ett genombrott direkt på seniornivå. Men det är ändå ett steg att ta från junior- till seniornivå så det är inte givet att det blir så. Med blott sex backar plus en junior känns det lite tunt.

Forwards

Micke Sarri, f/c (ny från SiPa, finska Liiga)
Niklas Johansson, c
Mikael Roslund, f
Daniel Andersson, c (ny från Kristianstad)
Erik Santesson, f (ny från Kristianstad)
Jacob Grönhagen, c (ny från HV71 J20)
Alexander Heiver, f (ny från Krif)
Sebastian Sundöv, c (ny från Krif)
Oscar Gustafsson, f (ny från Vimmerby)
Samuel Wälimaa, c
Viktor Fridolfsson, f (uppflyttad från J20)

Betyg 4-

Jag hade väldigt höga förväntningar på Niklas Johansson inför säsongen som gick. Hans närmare 40 poäng i allsvenskan säsongen innan borde betyda 50+ i ettan. Men facit blev (med hans mått mätt) ynka 29, och han såg rätt seg ut stundtals på isen, även om hans passningsöga fortfarande fanns där. Samtidigt är han 36 år fyllda, så tappet kanske inte är så oväntat. Därför är det kanske också naturligt att Mikael Roslund tar över kaptensbindeln, Lagledningen hoppas säkert att hans attityd att hela tiden driva på kassen ska smitta av sig, för förra säsongen blev man alldeles för runda i sitt spel. Men det finns också andra som jag förväntar mig tar en ledarroll. Nye finnen Micke Sarri har många säsonger i Liiga och har gjort helt ok med poäng där, han kommer bli en stor tillgång. Daniel Andersson är en personlig favorit, en kraftfull spelare som nästan är ostoppbar när han får upp farten. Även stortalangen Jacob Grönhagen har lite samma egenskaper, men han har också en bra speluppfattning. Eric Santesson och Alexander Heiver tillför farten. Med andra ord finns det mycket kvalitet och olika pusselbitar på plats, men bara elva forwards, varav en junior, är väldigt tunt.

Tränare

Eric Karlsson

Betyg 2

Sedan Mats Lusth fått sparken vid jul förra säsongen så fick unge och oprövade Eric Karlsson ta över. Det kan inte ha varit lätt att ta över efter en sådan stark ledartyp, och det gick heller inte så bra. En niondeplats och missat slutspel för laget som hade ett uttalat mål att gå upp direkt var en stor missräkning, och en del av skulden måste Eric ta på sig.

Totalt 13-

Karlskrona saknar fortfarande spelare på såväl back- som forwardssida, och det avspeglar sig på betygen. Men man har en stark stomme, framför allt på målvaktssidan och forwardssidan så finns det gott om klasspelare som kan göra skillnad. Tränaren är dock i mina ögon en chansning, även om Lusths avgång föregicks av schismer så måste man kunna få med laget på tåget betydligt bättre.

Lämna ett svar