Tabelltips östra ettan

Jag har lagt ner en massa timmar på att gå igenom hur starka lagbyggena är i de olika ettanserierna, där varje lagdel har synats in i minsta detalj och sedan betygsatts. Summerar man sedan lagdelarna så har det blivit ett lagbetyg där det allra bästa laget nådde så högt betyg som 17+, medan det svagaste hamnat på 7—. Ville man göra det enkelt för sig så skulle man sedan bara kunna ranka lagen efter det totalbetyg de fått och voilá, du har en sluttabell! Men så funkar det inte alltid ute i verkligheten. Bara för att du har det starkaste laget på papperet vinner du inte alltid, och på samma sätt så kan även ett sämre lag besegra ett bättre genom att de får ihop gruppen till att prestera mer än de enskilda delarna visar på. Att ett plus ett blir tre istället för två eller kanske bara ett. Se bara på floppen Tranås ifjol eller på flippen Halmstad för två säsonger sedan! Samtidigt så är ju det normala att ett starkare lag når ett bättre resultat än ett svagare. I dessa artiklar, en för varje serie, så tänkte jag försöka förutse vilka som överpresterar och vilka som underpresterar, och givetvis vilka som presterar precis som man kan förvänta sig. Att sia om det man inte kan förutse. Mission impossible? Absolut, men vem minns en fegis?!

Som nummer två ut av mina tabelltips är den östra ettan. Så här såg min betygsättning ut för den:

Lagens betyg lagdel för lagdel, samt deras totala betyg.

Nu till det svåra, att tippa hur östra ettan slutar egentligen.

(Klicka på rubriken för att komma till min artikel där jag kartlagt laget!)

1. Hudiksvall

Hudiksvall har framför allt en imponerande offensiv och bra defensiv, men man har också en tränare som visat att han kan få fram det där som krävs för att nå framgång. Och just tränaren tror jag blir tungan på vågen i vad som jag tror blir en mäktig kamp.

2. Väsby

Laget har östra ettans allra bästa backsida, man har också riktigt bra forwards med bra spets och rollspelare. Men även om Jussi Salo är en bra tränare så har han ännu inte vunnit något i sin tränarkarriär, och en andraplats duger faktiskt gott, det ger inga bonuspoäng att vinna en grundserie.

3. Visby

Visby och Huddinge brukar av tradition slåss om förstaplatsen, men denna gången hamnar de lite längre ner i hierarkin. Bäst av dom två tror jag att Visby lyckas, de har det starkare laget och den mer rutinerade tränaren. Men ändå inte riktigt lag nog för att utmana topp 2.

4. Huddinge

Huddinge känns svagare denna säsong, framför allt på backsidan. Offensivt har man samma vassa uppställning som vanligt med en hel del rutinerade pjäser. Men de börjar bli till åren och när man tappat flera tongivande backar så räcker det bara till en fjärdeplats.

5. Strömsbro

Man har egentligen flera saker som talar emot att man ska nå en alletta:

1. Man är som vanligt väldigt felbalanserade med en frejdig offensiv och svag defensiv.

2. Man har en tränare som inte lyckats tidigare.

3. Man brukar misslyckas med att nå allettan trots starka lag.

Men man har ändå i slutändan det starkaste laget av utmanarna och ska de lyckas någon gång så kan det mycket väl vara i år. Man har ändå förstärkt defensiven något, och offensiven är sylvass.

6. Tyresö/Hanviken

Hanviken har fått behålla stommen från föregående säsong vilket gör att de kommer att vara samspelade redan från start. De kommer säkert dessutom till start med ett gott självförtroende efter förra säsongens succé och är ett lag utan några stora svagheter. Det gör att jag tror att de kommer vara med och slåss om allettanplatsen långt in i serien.

7. Enköping

De har underpresterat under försäsongen då spelet inte alls klaffat, nye tränaren Christofer Eriksson har inte fått någon kanonstart direkt. Det kan ta ett tag att hitta rätt och det gör att jag tror att Enköping kommer att tappa i förhållande till sin egentliga slagstyrka. Men man kommer ändå att vara med och utmana, det lär inte vara många poäng upp.

8. Vallentuna

Framför allt är det målvaktssidan som sätter stopp för allettanambitionerna. Tappet av Rosengren var ett dråpslag och hittar man ingen ersättare blir det svårt att undvika en plats i de nedre regionerna. Och detta trots att man ändå har en rätt stark forwardssida.

9. Wings

En stark offensiv vinner matcher, en stark defensiv vinner serier. Det är efter denna parafras som jag låter Wings hamna så långt ner som en niondeplats. För trots att man har en starka forwardssida med flera vassa kort, så har man inte backar nog för att vinna matcher över tid. Visst kommer de att vinna matcher, men inte tillräckligt regelbundet för att utmana högre upp i tabellen.

10. Segeltorp

Har det klart svagaste laget och då hjälper det inte att de har kompetente Anders Hultin på bänken. Plockar de inte in förstärkningar så kan det mycket väl bli tvåan nästa säsong.

Lämna ett svar