Kristianstad kvalserieaspirant och andra sillyhändelser

Lagen som kom sent in i hockeyettan på grund av licensbesked har nu kommit igång ordentligt med sina lagbyggen. Kristianstad har fortsatt gasa på med förlängning med Oskar Hassel samt en stark värvning i en tuff budgivning med bland annat Borås om Filip Persson. Kristianstad ska tydligen träna klockan ett på eftermiddagarna och betalar lön därefter. Även Tyringebacken Viktor Wahldén, kvalhjälte sedan Kristianstad gick upp säkrades. När man nu fått in de absoluta spetsarna så verkar nästa steg i värvningsstrategin vara att plocka in unga och hungriga killar med bra stats från junioråren, såväl Nils Juntorp som Wiggo Weinö passar in i den beskrivningen. Målvakten Oliver Tornerefelt blir backup, säkert bra val pengamässigt och nära barndomshemmet Osby, men knappast det bästa sett till den egna karriären, för så många matcher lär det inte bli när Wictor Ragnewall är den man konkurrerar med. I och med dessa signaturer så har Kristianstad två målvakter, fem backar och sju forwards på kontrakt, och redan nu kan man konstatera att Kristianstad lär bli en kvalserieaspirant.

När jag pratade med Mjölbys sportchef Anders Tingman så sa han att de skulle ta in fyra spelare ytterligare, och i tisdags så släppte man samtliga fyra tilltänkta spetsvärvningar på ett bräde. Det var väl kanske inte de där wow-spelarna, även om backarna Kevin Kallonen och Liam Thell samt forwardsen Charlie Björklund och Samuel Lidström var kanske vad man kunde förvänta sig med tanke på en begränsad budget. Men Mjölby kommer få kriga för att hänga sig kvar i ettan.

Vännäs är det tredje laget som haft mycket att stå i. Men jag måste säga att de gjort det riktigt bra så här långt. Man har lyckats få in poängstarke Oscar Frestadius och några andra helt ok Tegspelare, och även fått till förlängningar med några av sina bästa spelare från säsongen som gick. De senaste värvningarna av Filip Lindén och Robin Eriksson må se rätt beigea ut, men de kommer bli nyttiga spelare av typen som gör att Vännäs ser klart intressantare ut än på flera år.

Linus Rotbakken från säsongen 21/22. Foto: Oliver Åström, Kalix

Noteringar från östra ettan

Väsby har sedan min sillyrapportering senast släppt värvningen av Östersundsbacken Linus Rotbakken. En riktigt vass värvning givetvis som stärker Väsbys redan högt värderade aktier ytterligare. De är de största favoriterna när vi gått in i en ettansäsong på länge.

Om vi stannar i den östra serien så har Vallentuna värvat in tre spelare: William Hoffman, Markus Aaw och Ricards Benislavskis, men det känns mest som utfyllnadsspelare och inget som ens är i närheten av det tapp av Jacob Lundin som man också gjort. Vallentuna ser ut att tappa i positionen som allettanutmanare.

För där har istället Nyköping nu seglat upp som en superhet kandidat. Gårdagens värvning av Linus Lundström är en riktig bomb och stärker deras redan rätt intressanta lagbygge avsevärt. Laget kan nu mönstra två riktigt starka offensiva enheter och har rätt bra rollspelare dessutom. Kan man bara få in ytterligare någon riktigt bra back så kommer man kunna vara med och utmana på allvar, speciellt som målvaktssidan är en av ettans allra bästa.

Sedan kan man givetvis ifrågasätta valet av klubb av Lundström, för Visby ser om möjligt än mer intressanta ut. Men alla tilltalas kanske inte av att sitta på en båt i ett antal timmar varje vecka.

Noteringar från södra ettan

Vimmerbys sportchef Pelle Johansson sa i min intervju med honom att han var ute efter en spetsforward ytterligare. Med rätt namn in där så hade Vimmerby blivit än farligare. Nu visade det sig att man nöjde sig med Vännäs Filip Åström, visserligen en nyttig gnuggare, men inte den spets som i alla fall jag förväntade mig. Vimmerby blir vassa, absolut, men Åström kommer inte göra någon stor skillnad.

Mörrum och Halmstad har varit i värvningstagen, och båda har en sak gemensamt: Värvningarna känns mer som ett resultat av svag ekonomi än några ambitioner. Just nu är känslan att inget av lagen kommer kunna utmana om en allettanplats.

Där kommer nog istället Krif vara första utmanare mot de fem rätt givna lagen: Kristianstad, Karlskrona, Borås, Troja och Vimmerby. Men värvningen av Borås Emil Eriksson känns inte som den där riktiga spetsen som hade behövts för att utmana på allvar. Nu blir det sitället till att gneta sig till poängen, något som i och för sig Tisells manskap brukar vara bra på.

Noteringar från den västra ettan

Västlagen har varit rätt lugna på sillymarknaden, många var rätt tidigt klara med sina lagbyggen. Men Forshaga har i alla fall presenterat en riktig bomb: Södra ettans poängkung Linus Skager vänder hem till Värmland! Givetvis en riktigt vass värvning, och så länge han är kvar i Forshaga så kommer han vara den allt spel kommer kretsa kring givetvis. Med Tobias Björklund, Jonathan Ström och nämnde Skager så har man en trio som kommer kunna skada alla lag. Men bredden känns lite för smal för att kunna börja snacka om allettan på allvar.

Att Skövde nu spetsat till sitt lag får konsekvenser. Tidigare så har man haft en stor stomme egna spelare, men till årets säsong så har ett helt gäng fått lämna. Den senaste veckan så blev det klart att Fritz Abrahamsson och förra säsongens lagkapten Oskar Forsmark går till Lidköping i tvåan. Offer för satsningen, men också ett tecken på att Skövde nu blivit mer offensiva ekonomiskt, det är ändå två billiga spelare som ändå levererat mycket hockey per krona som nu lämnar.

Lämna ett svar