Sportchefsintervjun: Vimmerby

Pelle Johanssons Vimmerby har varit snubblande när att nå kvalserien flera år i rad, men har haft en trist vana att åka ut i sista slutspelssteget mot laget som sedan går upp. Samma visa var det förra säsongen, sedan man efter en medioker grundserie sedan bara blev starkare och starkare och föll först i en tajt femte avgörande drabbning i semifinalen mot Vimmerby. Det gav blodad tand både för Pelle och spelarna, för många förlängde och ett koppel intressanta nyförvärv har anslutit och därmed så står Vimmerby med ett ytterst intressant lagbygge inför säsongen.

Ett tag såg det ut som att ni skulle hamna i den västra ettan, men sedan förslaget om fem ettanserier kastades i papperskorgen så hamnade ni till slut i den södra. Hur hade du gillat att spela i den västra?

– Jag hade nog gillat det. Egentligen hugget som stucket, det var kanske lite längre om vi hade hamnat i västra, men bara marginellt. Samtidigt hade vi fått tillbaka derbyt mot Tranås som varit vårat stora derby sen Västervik gick upp. Sedan hade det varit roliga matcher mot Mariestad och Skövde, det vet vi sen tidigare. Sedan hade den serien blivit stentuff, den hade varit vassare än söderettan, så jag hade gillat det. Men generellt måste man kolla över hur serierna ser ut, det är inte hållbart att vissa lag ska lägga 1000 mil i buss under grundserien, så förslaget med fem serier var bra. Sedan hade de behövt kolla seriebestämmelserna först bara, nu gick det ju inte. Det stod i papperen vad som gällde och då får man följa det.

Nu hamnade ni ändå som sagt var i den södra, ett södra som normalt är knallhård, men hur ser du på konkurrensen i år?

– Nu är frågan vad som händer med Kalmar, men Borås kommer vara bra, Kalmar eller Kristianstad är bra, Troja är bra, de ser intressanta ut med lite nytt. Sedan KHK definitivt. Sedan ska vi vara med där, Krif, ja det finns ett gäng lag, Mörrum som vanligt med, inga problem där med ekonomin tydligen, man är förvånad.   

Förra säsongen måste ha varit en riktig berg- och dalbana för er, beskriv hur du upplevde den?

– Lustigt, jädrigt lustigt allting. Vi tyckte, och många med oss, att vi spelade väldigt bra under grundserien egentligen, men vi hade många uddamålsförluster. Vi var det spelförande laget men lyckades ändå inte vinna och det är det det går ut på. Men jag måste hylla ledarskapet att vi inte föll ner i någon djup grop, vi kände hela tiden att det här kan bli bra. Det är så jädra viktigt, man tjatar till man tröttnar på sig själv, att den dagliga verksamheten är bra. Men det är det som gör att man kan komma ur såna svackor, att tro på det man gör. Så länge grabbarna tror på det, och det var väldigt lugnt, inget gnäll som det brukar kunna vara eller spelare som vill lämna, vilket var lustigt med tanke på hur vi låg. Så vi kände att det skulle vända hela tiden. Sedan var det nyttigt för oss att hamna i fortsättningsserien och få självförtroende och vinna många matcher. Hade vi fått kriga i en alletta så hade säsongen kanske inte slutat som den gjorde då det hade blivit mycket tuffare matcher där. Sedan har vi starka ledare i laget i Jakob och Anton Karlson och Oskar Lindgren som går i bräschen. Och har man det så måste man våga satsa på yngre grabbar och då tar det tid att få ihop det. Sitter man inte på störst plånbok så måste man satsa på att utveckla unga spelare och även tränare, då tar det också tid.

Funderade ni någonsin på att sparka tränaren Hampus Sylvegård?

– Nej det var aldrig aktuellt! Jag är ganska säker på att inom ett par år så står han i ett bås högre upp, Det jag var mest orolig över var att han själv skulle känna att han inte pallade. En tränare lever hockey 24/7, att han skulle orka när det gick så tungt. Men det var aldrig aktuellt från vår sida. Sedan fick asstränaren kliva åt sidan och jag hoppade ner, det var den förändringen vi gjorde.

Hampus Sylvegård lyckades få draken att lyfta i motvinden. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Hur nöjd är du med facit i hand att du hade is i magen?

– Med facit i hand var det bästa jag gjorde förra säsongen. Det är lätt att man tror att det måste hända någonting när det går trögt. Men vi vill stå för någonting, att vara en klubb man kan utvecklas i, och då gäller det även tränare. Inget ont om gamla tränare, men det finns många tränare i Sverige som inte får chansen. Sedan kanske man går bet någon gång, men detta var ett bra drag. Hela föreningen var lugn med det också, jag läste ingenstans att man borde sparka Hampus. Vi hade skurit i budgeten och då gäller det att stå fast vid där man började. När jag jobbade i Oskarshamn så hade vi perioder med loosing streaks och de satt lugna där, varför ska vi göra något? Så det tog man med sig därifrån. Fungerar gruppen finns ingen anledning.

Vad var det som kuggade i?

– Egentligen vet jag inte om det hände något. Vi hörde under säsongen att vi var för bra för att ligga där vi låg. Men vi slog Borås och Krif i början, de andra lagen som skulle vara i toppen, och då fick man in goet. Sedan, inte för att prata illa om föreningar, men det är en gigantisk skillnad att möta Troja kontra Köping, så är det, inget snack. Vi fick fila på grundspelet och föra matcher. Sedan fick vissa spelare få göra poäng, för de grabbarna är det viktigt för att få självförtroende att målskyttarna får göra mål, sedan ger den det andra.

Men ni föll ändå till slut i en stenhård femte och avgörande match i semifinalspelet mot Nybro. Ni har en vana att åka ut mot de som sedan går upp, hur mycket grämer det dig? Det måste ju ändå kännas som att hade vi klarat detta steg så hade vi haft möjlighet att gå upp…

– Absolut! Det är klart att efter den femte matchen var man helt tom i flera dagar efteråt, speciellt som jag stod i båset. Hornen i pannan man hade som spelare kom tillbaka. Så visst var man jäkligt grinig, man kände att man behandlats orättvist, att domaren var emot en och så där. Sedan tycker jag ändå någonstans att det var Nybros år, de hade haft marginaler emot sig tidigare och nu hade de de med sig, det var deras tur på något sätt. Men vi gjorde en kanonserie mot Nybro. Men man vet inte vad som hänt sedan. Någon bröt fingret, någon hade en spricka och någon spelade med trasig axel, så jag vet inte om vi hade orkat en kvalserie. Det var skillnaden mot Nybro med, de hade fyra förstafemmor, medan vi fick gå hårdare på våra toppspelare. Men med facit i hand var det en rolig avslutning på säsongen. Vi fick spela fem matcher inför fulla hallar med stora bortaföljen, det är kanske enda gången under karriären många av killarna får uppleva såna matcher. Sedan blev mitt jobb mycket enklare med, det var många som ville förlänga för att bygga vidare där vi avslutade, det är tanken.

Nu står ni inför en ny säsong och jag tycker att ni fått till en riktigt spännande trupp, har ni utökat spelarbudgeten?

– Jag har inte fått någon större budget, men många ville vara kvar. Vi har en bra verksamhet, nu tjatar jag igen om den dagliga verksamheten, men jag tror att vi kan träna ganska bra. Någonstans vill vi gå så långt som möjligt, även nå en kvalserie, men vi kanske får vara nöjda med att vara klubben som skickar spelare till allsvenskan. Ska man gå upp så krävs det otroligt mycket av en förening idag. Ska man överleva där så handlar det om faciliteter, det skiljer mycket vad som krävs för att kunna spela allsvenskt. Rent krasst är det bara 5-6 klubbar som skulle kunna bli allsvenska, som har det som krävs med arenor och storlek på stad och näringslivet måsta vara med på det. Det krävs väldigt mycket, se på Almtuna och Västervik som får kriga varje år. Jag tror Nybro kan göra det bra, de har en annan kostym och Kalmar kan göra det bra med, de har en arena som nästan är bättre för allsvenskan. Det är mycket sånt som spelar in.

Robin Christoffersson från hans sejour i Östersund.

Jag tänkte vi ska gå igenom ditt lagbygge, om vi börjar med målvaktssidan så behåller ni Robin Christoffersson och Scott Hector. Hur gick tankarna där?

– Vi har en bra konkurrenssituation på målvaktssidan, sedan trodde kanske jag att Robin skulle få chansen uppåt, när det inte blev så så kände jag att jag måste jobba vidare med honom., Så en bra målvaktssida, väldigt bra.

På backsidan så får ni in ett riktigt vasst nyförvärv i Elias Lindgren, hur mycket spelade det in att brorsan spelar hos er att han valde er tror du?

– Ja det får du fråge Elias om, men det var nog ingen nackdel. Jag ser sjukt mycket potential i Elias, det är kanske bara här och vänder, vi får se. Det hänger på honom, hur han bröstar söderserien det kan bli riktigt bra.

I övrigt ser backsidan tämligen intakt ut, var det målet?

– Det var det, vi vill spela på ett visst sätt där backarna är involverad och då känner man en trygghet att backarna vet hur man vill ha det. Ibland kan jag känna att man i hockeyettan byter för bytandets skulle, jag tycker att ha kontinuitet är alltid bra.

Offensivt till sist har ni fått in flera spännande nyförvärv. Vem av dem är du mest nyfiken på?

– Calle Sjöberg. Jag tror att om han efter sin sjukdomsperiod kommer tillbaka där han var så är det en toppspelare på hockeyettannivå. Jag tror den här miljön kan passa honom väldigt bra, det är inte så mycket press och han känner många i laget och runtom sedan juniortiden. Martin Pärna vet man mer vad man får av. Men det finns potential i många. Det är upp till oss att få ut det också.

Var det någon forward du blivit av med som du hade velat behålla?

– Det var de flesta jag ville behålla, men någonstans är det en budgetfråga, man måste pussla och vrida och vända. Men ska jag nämna en så var det Adam Bäckstrand jag gärna sett att han blev kvar.

Ser du er forwardssida som starkare än förra säsongen?

– Ganska likvärdig med hur vi avslutade skulle jag säga. Vi har en pjäs till som ska in, en center, sedan i vilken plats i hierarkin är oklart än, men typ första-andra. Men vi bygger vidare med Pärna in, han kommer göra poäng för oss, Adam Pettersson är en Vimmerbyprodukt som varit i Oskarshamn i junioråren, en stor rightare med uppsida, det ska bli spännande att se honom i hockeyettan. Så det är nog relativt likt förra. Sedan har vi Jakob Karlsson, Anton Karlsson och Jakob Levin som är en toppkedja på ettannivå. Jakob är som ett årgångsvin som bara blir bättre och bättre för varje år. Kan vi hitta ett centerkomplement till Pärna så ser det intressant ut. Sedan är det upp till Hampus och Viktor (tränarna red anm) ser på det med. Det är en fördel när vi kunnat prata ihop oss vad vi ska ta in, sedan ska det klaffa på isen med, det är inte alltid kemin är där.

Årgångsvinet Jakob Karlsson. Foto: Hampus Gliving

Tränaren Hampus Sylvegård är kvar, hur tror du att ni ska kunna dra fördel av det?

– Det är alltid lättare i inkörningsfasen att vi kan blåsa på direkt så man slipper lära känna alla. Nu känner 9 av 10 varandra redan så vi kan köra på från start på ett annat sätt, så vi bör komma bra förberedda när det rullar igång.

Hur mycket starkare skulle du säga att ni är i år jämfört med förra?

– Jag skulle vilja säga att vi är likvärdiga som i slutet, då var vi ett lag som fajtades om att gå till kvalserien och kan vi fortsätta där vi slutade är vi jäkligt starka. VI har ett väldigt ungt lag och kan vi få dem att växa blir vi starkare. Kan vi gå in där vi slutade är vi ett topplag. Men vis av erfarenhet från förra säsongen så får man vara ödmjuk att det kan gå åt andra hållet med, det är så små grejer som gör det.

Vi var inne på det tidigare, ser du att det är fem lag i södra ettan som är lite starkare än de andra i år?

Ja så är det, men sedan är det alltid något lag som överraskar positivt och negativt, jag tycker ändå Mörrum ser spännande ut, de har fått behålla mycket. Påhlsson är kvar så de kan nog överraska till exempel. Sedan vet man inte hur Kristianstad ser ut om de kommer ner, det är svårt att sia om, det hänger lite i luften ännu.

Vad har ni för målsättning?

– Vi har inte pratat om ännu, men det är klart vi ska nå allettan, sedan tar vi det därifrån. Det får vi snacka mer om när vi träffas i augusti.

Ser du för konkurrenter i den södra ettan?

– Egentligen alla, det är hockeyettanspelare alla spelare i serien. Det handlar om hur man får ihop det. Om vi utgår från att Kalmar blir kvar är de ett topplag, Troja med, även Borås och Vimmerby. Sedan ordningen är svår att säga, men sedan kommer Krif, och Mörrum som kan blanda sig ut.

Hur stort hade det varit om ni äntligen fick gå till kvalserien?

– Jättestort för föreningen, vi har fallit på målsnöret bra många gånger, så det skulle vara jättestort. Sedan är det ett nålsöga, man ska vara formtoppad och skadefri när du kommer till playoff och ett målvaktsspel på plats, så det är mycket som gör det. Det finns inget lag som kan känna sig säker. Sedan gillar jag nya upplägget säsongen som var när det är bäst av fem matcher, då blir det det bästa laget som går vidare, även om Nybro slog ut oss så får jag säga så.

Om ni nu lyckas nå en kvalserie, vilka fem lag tror du är där med er?

– Boden kommer nog få ihop det bra, Hudiksvall är alltid med, Väsby satsar hårt och jag tror på Kalmar om de nu blir kvar. Sedan måste jag säga att Mariestad definitivt ska vara med där med, jag tycker de ser ut att få det kanske mest intressanta laget.

Till sist: Hur ser du på elitlicenshärvan?

– Man får tycka vad man vill om det, men man ska göra rätt för sig, så är det. Sedan hade man kanske önskat att besluten kommer tidigare, som i Kristianstadhärvan, det är inte lätt att göra något för dem och Kalmar, man står på paus och bara väntar. Där kan man tycka att ett besked kan krävas tidigare. Sedan kanske det ändå är ok för lag som Kalmar och Kristianstad, de har ändå anställda som sköter lagbygget, men tänk på lagen i tvåan där det sköts av ideella krafter, det måste vara väldigt jobbig situation för dem.  

Lämna ett svar