Sportchefsintervjun: Lindlöven

Lindlövens sportchef Thomas ”Osten” Östlund kan se tillbaka på en tudelad säsong. Succé innan jul, sämre efter. Sedan dess har stora delar av laget nu lämnat, men ”Osten” har plockat in flera intressanta spelare och räknar själv med att ha ett lika slagkraftigt lag också kommande säsong.

Det var en säsong som både var upp och ner för er del med en fin grundserie och en lite svagare alletta. Vad har du att säga om den?

– Som du säger, jag sa att vi var bra när jag pratade med dig inför säsongen och det visade vi. Vi hade behövt vinna mot Surahammar i sista omgången för att vinna serien, men ändå en riktigt bra grundserie. Tyvärr hade vi en för dålig start på allettan och tog oss inte ur det första halvan. Vi hade ett ungt lag och det studsade emot oss i början, vi torskade i första omgången i en jämn match mot Nyköping och i andra mot Hanviken vann vi skotten med 20 skott men förlorade ändå och sedan var hjärnspökena igång. Sedan var vi bland de bättre lagen andra halvan av allettan, så det var synd vi inte orkade hela vägen för vi hade ett riktigt bra lag.

Vad går ni då in med för känsla inför den här säsongen?

– Vi som förening tog stora kliv förra säsongen, men det blev lite dämpat när man inte får spela när det roliga drar igång. Men vi har byggt ett nytt lag som ser minst lika bra ut, sedan ska det funka på isen med, men som det är byggt är vi jättenöjda.

Om vi då börjar med lagbygget så är målvaktsparet intakt. Hur gick tankarna där?

– Vi hade inga tankar om att göra annat, både Frykholm och Kias är riktigt bra målvakter med över 90 i räddningsprocent och de har bra dynamik mellan sig. Vi är nöjda med båda, de tävlar som fan, det är två riktigt bra målvakter. Sedan var Kias oskriven inför förra säsongen, men de har visat att de håller toppnivå i ettan.

På backsidan ser det väldigt tomt ut än så länge…

– Jag kan säga att vi är klara så gott som, backsidan ser bra ut. Vi tappar William Lindgren och Elias Lindgren till Vimmerby. Men vi kommer ha en rörlig och skicklig backsida. Det blir några pjäser som ska in.

Räknar du med förlängning med Joshua Karlsson annars?

– Han siktar högre och ska vara högre också, han gjorde det riktigt bra förra säsongen och var med och spelade SHL-hockey, så det är klart att det är ett tungt tapp, ett fruktansvärt tungt tapp

Hur tunga känns tappen av William och Elias Lindgren?

– William är också ett kännbart tapp, men han fick erbjudande om att bli heltidsanställd fystränare för VIK-hockey, han är kanske största tappet med ledaren och tävlingsnivån som han höll. Elias hade en jättebra säsong, det är klart att vi ville ha honom kvar, men han ville prova något nytt och spela med brorsan i Vimmerby och fick en bra deal. Det var han som spelade mycket powerplay på backsidan, han var enda powerplay-backen egentligen då vi spelade med forwards i övrigt. Men någon ska fylla upp den rollen med och vi har en offensiv back klar. Men självklart, Elias har varit här i flera år, vi känner honom bra, men han ville prova på något nytt.

Du tror backsidan håller samma nivå ändå?

– Det hoppas jag. Vi var fruktansvärt nöjda förra säsongen, men jag tror att vi blir lite puckskickligare i år. Men tyngden vi hade, när Mariestad mötte oss tog de sig knappt in på kassen, ja de hade svårt att ta sig in i zon ens. Vi kan inte tro att vi blir sämre, vi ska vara minst lika bra, Vi hade en stark backsida med välväxta backar, nu tappar tyngd vi tyngd men hoppas på rörlighet och puckorienterade backar. Det var extremt viktigt att Halvordsson, en av de bästa backarna i hela västra ettan trots ljumskproblem säsongen som gick, blir kvar. Han kom rätt från trean och hade för dålig träningsbakgrund in i säsongen, men nu har han tränat stenhårt, så hoppas att han slipper de problemen.

Då ska vi fortsätta till forwardssidan och där presenterade ni en riktigt spännande värvning häromdagen i Sebastian Falk. Vad kan du säga om den värvningen?

– Jag har haft koll på honom sedan juniortiden i AIK, och har varit på honom många gånger, men ville spela allsvenskan med AIK och Vita Hästen. Men sedan de konkade sent så var jag på honom igen. Han är en riktigt spetsig spelare, snabb och stark på pucken och med bra spelsinne. Jag har jobbat hårt för att få en förstacenter och det är han given som.

Vad säger du om övriga nyförvärv, jag ser bland annat Emil Norberg som en bra värvning…

– Ja det är en etablerad ettanspelare som hade en lite tyngre säsong förra, jag har varit på honom fyra år nu. En stor, tung och jobbig spelare att spela mot, som är stark på pucken, han räknar jag med kan vara en spelare högt upp i hierarkin. Men vi har också mycket spännande juniorer in, Lukas Johansson som smällde in 21 baljor i superelit, William Lindgren och Isak Hammar från Mora är två aggressiva och fysiska spelare. Vi har byggt för att bli jobbiga att spela emot med mycket fysik.

Ja förra säsongen var det en riktigt fysisk backsida, men nu siktar ni alltså på en fysisk forwardssida?

– Ja tittar man på spelarna vi tagit in så är Brännvall också fysisk, Knut Köhler är fysisk och bra med puck, han är ofta bortglömd i förhandssnacket, en väldigt bortglömd värvning från allsvenskan. Han har många strängar på lyran, bra med pucken också. Sedan har vi kvar Kiriiki och Anrén som också är fysiska. Vi ska inte bli lätta att spela mot, det ska vara tråkigt att komma till Lindehov i vinter. Edvin Lindström är en annan allsvensk värvning, men han hade en trasig axel, men nu har han opererat sig och ska vara spelklar till premiären. Han är tuff och en bra tekare och bra i det fysiska spelet. En ledare i laget. Han var här hos oss för tre säsonger sedan och gjorde det kanon, men har haft skadeproblem, nu har man fått flytta en sena i axeln och är ruggigt taggad, det ska bli roligt att följa honom när han är frisk. Forwardssidan känns ny och spännande, där har vi fyllt på med intressanta spelare.

Apropå intressanta spelare, det var väl skönt att Tobias Sjökvist valde att stanna istället för att gå till Norge…

– Absolut, han är otroligt viktig för oss. Ett superproffs i allt han gör. Tobbe är väldigt viktig för oss, en vass målgörare och man får det man önskar av Tobias. Långt fram i fysen, långt fram på träningen och en riktigt bra spelare. Jag tror han stannar för han behöver trygghet, det fick han här, han och Barklund fick vara stjärnan och båda gjorde det med bravur, så ruggigt viktig.

En annan spelare som fick ett riktigt genombrott med många viktiga mål var Isak Jonsson!

– Han kom för två säsonger sedan och hade det jobbigt första säsongen och kom inte till sin rätt, men han gnuggade på och slutförde säsongen och tränade hård sommarträning och han är där när matcherna står och väger. Det märkte ju ni i Mariestad och det var inte enda matchen, han har ett jädra bra skott och nosar till sig målchanser, han är lätt att glömma annars. Han och Knut Köhler, två skickliga och snabba spelare med bra skott.

Men ni har också tappat ett par tunga offensiva pjäser i Barklund och Jämsén…

– Barklund visste jag redan innan han kom att han skulle försvinna, han var här på lånad tid. Men han var tydlig med att han ville ha en säsong i Lindlöven först innan han spelade allsvenskt och jag och jag såg ingen i västra som var bättre egentligen, lite som Jesper Lindén som ju varvat ettan för länge sedan, Barklund var här på lånad tid. Jämsén fick mycket gratis av Filip, men jag önskar honom all lycka i Mariestad, han är både en bra spelare och människa. Jämsén hade jag tänkt bygga laget på i år, men han valde Mariestad, får se hur det fungerar där. Han är en duktig och klok spelare, ligger rätt i banan, är duktig på att fördela puck, en bra lirare. Men han fick spela med Filip och fick mycket draghjälp av honom, och även med Isak Jonsson. Men klart jag ville ha kvar honom, även Widmark som spelade center i andra ville jag ha kvar, men nu fick jag in Falk och Köhler som ersättare, Falk hoppas jag som en mer än fullvärdig ersättare. Nu ska det gnuggas ihop ett nytt lag. Vi kan inte köpa spelare vi vill ha, utan man ska komma hit och utvecklas och ta klivet vidare, det är vår roll. Jag snokar upp fynd i J20, sedan gillar jag inte att skicka spelare i sidled, men det är något jag får acceptera då vi inte har plånboken. Men de yngre spelarna brinner för att ta sig till allsvenskan och det skickar vi rätt ofta, det är den fisken i dammen vi är just nu.

Det är Dufåker som leder styrkorna också nästa säsong?

– Ja Dufåker och Ola Östergren, vi har skrivit på ett kontrakt på två år till med ”Duva”, han gör det bra. Tävlingsinriktad och jobbar otroligt hårt. Väl förberedd och Lindlöven som lag har alltid ett solitt grundspel och det är Jonas stor grund till. Ola är mer en bra taktiker och finurlig, de kompletterar varandra bra.

Som du var inne på så har ni inte samma plånbok som flera andra lag, men ändå får ni in flera spelare med allsvensk bakgrund, hur lockar du dit dem?

– Spelarna ser att man tar sig härifrån, sedan är jag mer tålmodig jag sätter upp laget som de ska ha och sedan får de spela där, jag berättar vad jag förväntar mig och vilken roll de ska få. Sedan är det inte alltid pengar de spelar för, här är de närmare till allsvenskan. Vi lånar gärna ut spelare för att de ska kunna visa upp sig och ta steg dit. Spelare ser att man kan gå till allsvenskan. Så är det inte i Mariestad, ta Lindén igen som exempel, det är ett mirakel att han inte vill gå vidare, han och flera till blir kvar, de har det för bra, bra betalt, men de kommer inte iväg, men det gör de härifrån. Det är en fördel för oss.

Hur ser du på konkurrenterna?

– Den är likvärdig sen förra året, inga stora förändringar. Mariestad ser bra ut, Dalen ser bra ut, Tranås sitter och ruvar på något säkert, Surahammar har ett bra lag. Skövde ser starkare ut, de var jobbiga att spela mot redan förra säsongen, det är laget som jag ser som har en annan approach, med fler högprofilerade spelare, så det kommer bli tajt där uppe. Sedan kommer Falun som nya, de har landat ett par tunga nya, Borlänge är alltid att räkna med, det kommer vara svårt att avgöra vilka fem som ska spela allettan. Titta förra året så var Mariestad en minut ifrån att missa allettan, jag tror på liknande dynamik i år, man får inte torska för många matcher i rad, för det kommer att bli extremt tajt.

Vad är er målsättning?

– Självklart ska vi spela allettan, vi har byggt lag efter det med. Sedan blir det stentufft, det lär inte skilja många poäng.

Och om du kikar vidare, vilka lag tror du blir att räkna med långt in i säsongen?

– Det är de vanliga lagen. Hudiksvall som missat allsvenskan precis två år i rad, en del lag i söder med givetvis, norrut så är det Piteå och Boden som tar nytag med Fagervall som tränare som kommer bli livsfarliga, östra kanske Huddinge studsar till i år med en ny, kravställande tränare. Väsby givetvis, finns inte annat än att spela allsvenskan för dem, Visby är starkare än på länge, det finns många vassa lag, det kommer bli ett getingbo. Sedan är söderettan lite försvagad om Kalmar kliver upp och Nybro som redan gått upp, men det är svårt att vet vad som händer där.

Ja hur ser du på licenshärvan?

– Det har jag sagt under flera år att man får vara glad om en ettanförening kan gå runt. Men ska ekonomin öka varje år så har vi inget ettanlag kvar. Sedan är det inget bra med sena besked. Ska lag sparkas ut ur allsvenskan så ska folk veta det i januari. Kalmar har ett kanonlag i ettan men de är inte byggda för allsvenskan. Det är klart att de kan studsa till och köpa spelare, det har de ekonomi till, men de får inte rätt förutsättningar.

Lämna ett svar