Sportchefsintervjun – Mjölby

Anders Tingman är sportchefen som ständigt svävat mellan hopp och förtvivlan, mellan att inte kunna göra något och helt plötsligt få massor att göra. För Mjölby har i allra högsta grad varit inblandad i den soppa som licenshärvan fört med sig. Men hur har tankarna gått hos honom? Vad säger han om hur det hela gått till? Och hur ska han bygga ett lag som ska kunna göra sig gällande i hockeyettan?

Jag tänkte vi ska börja med lite bakgrund. Mjölby var ett ettanlag fram till 2014 då ni ramlade ur. Hur har tiden i tvåan varit för er?

– Vi har kämpat för att ta oss tillbaka, vi var i princip tillbaka när man dribblade bort oss, vi föll på straffar efter förlängning som blev 10 minuter istället för de 5 min det skulle vara så vi missade den svängen. Sedan har vi byggt med egna produkter fram till för 4 år sedan då jag kom, och plockade då bland annat hem David Bremer som varit ute på vift och även Victor Jigmalm. Sedan har vi byggt vidare på det, vi har kvalat uppåt tre av fyra år och nosat på det. Vi skulle ha tagit steget ifjol men föll, men planen var egentligen att vi skulle tagit det nästa säsong enligt vår plan, men nu fick vi friplatsen och kände vi ville ta steget, både förening, styrelse och spelartrupp kände att vi kör. Jag var med i Mjölby som sportchef när Mikael Qwarnström, som numer är sportchef i Mariestad, tränade 2010 till 2013, det var en rolig tid med Hästen och Tranås som spelade samma serie, riktiga publikfester.  

Ni snubblade på mållinjen i kvalspelet men fick nu chansen att gå upp ändå på Köpings bekostnad. Beskriv känslorna!

– Det var som att bli getingstucken efter slutsignalen i kvalserien, man var bedövad ett par veckor. Men sedan fick man hoppet tillbaka, men vi hade sämre målskillnad så flera lag låg före och vi bara trea, så då tänkte man att då blir det väl inget. Så vi släppte tanken om avancemang och byggde för tvåan, så laget är byggt för tvåan. Men vi tycker att vi har spetsen för att kunna vara med i mitten av den västra etta, men jobbet ska göras med.

Vad gjorde att ni kunde tacka ja?

– Att gruppen var beredd att ta steget, det var avgörande, hade de varit tveksamma så hade det varit en ickefråga.

Har du kunnat förbereda något på förhand efter första beskedet, eller har du fått avvakta det definitiva?

– Vi låg i startgroparna när det började ryktas, då var jag tidig att ta kontakt med Jens Brändström. Han bor inte långt från Mjölby och vi kände det kunde vara en lösning. Vi träffades innan det var definitivt med Köping och tittade på olika scenarion om vad som kunde hända, så när vi fick beskedet var det i stort sett bara att göra klart, så det gick snabbt.

Hur ser du på förutsättningarna ni fått?

– De är som de är. VI vet att det kommer bli tufft. Vi kommer fylla på med spelare med. Vi hade en trupp spikad med två målvakter, sex backar och tio forwards, så vi har två backplatser och två forwardsplatser att fylla, plus juniorer. Det är viktigt att fylla på med egna juniorer med, så vi inte tar in nya spelare bara för att, utan att de ska ha klubbkänsla. Det kan ju gå illa så vi åker ur, och då är det viktigt med egna spelare. Så telefonen går varm, här nu, även om jag inte har något att presentera just nu, men det känns bra. Viktor Johansson tillbaka som assisterande tränare. Han har spelat för oss tidigare, är skolad i LHC, har varit i USA och Österikiska andraligan, han presenterades igår via hemsidan. Målvaktstränare är klar och staben är klar, så vi börjar komma i mål nu.

Ledarteamet är med andra ord spikat, men du ville ha in två backar och två målvakter sa du?

– Ja det stämmer!

Har ni ekonomin till det?

– Vi har en budget att följa, och den är satt för div 2. Sedan har vi ett nätverk av sponsorer som varit kanon tidigare och klivit in och hjälpt till när vi gått till kval och så. Då har man behövt hjälpas åt och där hoppas vi kunna få hjälp ytterligare nu. Känslan är att stämningen på stan är att detta ska bli kul, så jag räknar med att få hjälp att täcka upp en del. Men vi ska inte hamna i sitsen som vi hade för 5-6 år sedan då vi var på randen till konkurs. Så illa får det inte gå utan vi måste ha kolla på ekonomin.  

Igår plockade ni in Jens Brändström som tränare, som alltså räknade med att träna Köping i ettan, men sedan mistade platsen men nu ändå får chansen att träna ett ettanlag. Vilken berg- och dalbana han måste gått igenom!

– Ja herregud, ha ett jobb, sedan mista det och få ett nytt, det har nog varit tufft det tror jag. Men det var skönt för båda parter att vi kunde hitta en lösning så snabbt.

Hur ser du på honom som tränare?

– Fördelen med Jens är att han varit utomlands, i akademi och på seniorsidan. Han är även en av tre kandidater att ta förbundskaptensjobbet för Rumänien som ska spela B-VM, det skulle vara en merit både för oss och för Jens. Han har rätt ålder och drivet. Han gjorde ett bra jobb i Lindesberg i ettan och har tagit SM-guld i SDHL, det ska man inte förringa. Han är väldigt rak och ärlig, han går inte som en katt runt het gröt utan det är raka rör, och det uppskattar jag och spelarna med tror jag.

Om vi går igenom lite lagdel för lagdel: På målvaktssidan har ni en rutinerad Simon Zurawski som har gjort en hel del ettanmatcher, samt Hugo Kullander som gjorde tre matcher med Östersund för några år sedan. Vad säger du om målvaktspositionen?

– Det är de vi gått in med och tror på, sedan får tiden visa hur det kommer se ut. Det är ett stort steg, kanske inte för Simon, men för Hugo. Men det är en vältränad och inspirerad herre. De tror vi på, annars skulle de inte var där. Hugo hamnade högst i statsligan på hösttvåan för ett par säsonger sedan, bättre än Barulin, så det finns skills där, det handlar om att komma dit igen.

Är Simon tilltänkt etta?

– Det är fel att peka ut någon, målvakter på den här nivån är ett team, de sporrar varandra och ska vara polare vid sidan av samtidigt som de ska kriga om det, det känns fel peka ut någon utan det får de visa så ger det sig.

Vilka ser du som era nyckelpjäser på backsidan?

– Där har vi sedan ifjol Anton Kellman och Alexander Skoglund, Hannes Rydin Irebro, Alwin Rosén och Ludwig Strand. Rosén är en 04:a som spelade varanatt byte i sista kvalmatchen, där har vi en oslipad diamant. Ludvig är egen produkt som kommer få kriga. Hugo är en reslig rightback med bra skott som jag tror han kommer många med. Hannes är en solid back. Skoglund är skridskoskicklig med ett bra förstapass men kanske inte har fysiken. Kellman kommer från Karlskrona och är rutinerad. Men vi siktar på att fylla på med rutin och olika kvalitetet som Jens vill ha in i truppen.

Offensivt så återfinner vi en riktig räv i David Bremer, kommer han följa med upp?

– Han kommer följa med upp. Tittar man på poängligan så ligger han i topp och det gör han oavsett serie. Visst, han är 30 år och nybliven pappa, men han kommer betyda mycket. Hoppas poängen trillar in, han är viktig för oss både på isen och omklädningsrummet.

– Sedan har vi Philip Dimitrén som är vår kapten och som går in på över 400 seniormatcher i klubben, det är det inte många som gör på tvåannivå.

– Sedan hade vi en kedja med (William) Strand, (Edvin) Lundkvist och Christoffer Rapp som var väldigt nyttig för oss. Rapp kommer från Tranås, de andra är egna produkter som gjort det bra. Sedan Emil Rooth som är en solid center som jag håller högt, han har en hög arbetskapacitet, sedan gör han inte poängen som borde trillat in kanske, men arbetsinsatsen går aldrig att klaga på. Vi har också (Andreas) Nelly som är en tung forward, det behöver vi. Johannes Andersson är ny från Boro, han är kompis med Tom Eriksson, en av våra poänggörare som kanske kan klicka tillsammans. Albin Pousett, har en hög potential, det är många superelitklubbar som ville ha honom, men stannar. Det är fw -sidan just nu, men vi kommer fylla på med ett par till och ha try outer på egna juniorer.

Du säger ni ska ha in två forwards till, hur ser krav-specen ut där?

– Det är den krav-specen Jens sagt, hårt jobbande men även spets. Gärna lite ettanerfarenhet med, både på back och forwardsidan.

Vad ser du för målsättning med säsongen?

– Nummer ett är att växa in i det. Lagen vi möter känner inte till oss och vi inte dem. Sedan vet man hur Mariestad spelar på bortaplan, jag har ändå sett dem spela, och det gäller att få laget att växa in i det, och inte se på poängen som trillar in bara. Visst vill vi vinna alla matcher, men vi måste växa in i det och sikta på att ha vuxit in i det efter nyår. Det är jag, Jens och gruppen överens om, men vägen dit är en process med.

Vad blir det stora steget att ta tror du?

– Tävlingen! I ettan tävlar man i alla lägen, att komma in på kasse, att vinna dueller längs med långsargen, att tävla om det i alla delar i spelet. Det är där vi har att lära. I kvalserien mötte vi Alvesta och Pantern som är starka lag. Vi hade tålamodet och tävlingen, men det behöver förstärkas för att lyckas hemma och borta. Hemma vill vi ju ha en borg dit det är jobbigt att komma, att komma till Pro train arena ska inte vara en enkel historia, utan vi ska inte ge bort en millimeter, men att få den inställningen är det som kommer vara utmaningen.

Hur väl känner du till konkurrenterna?

– Tranås vet vi, vi lånade ut spelare till dem, även om jag inte kollat på dem dagligen. Men de spelar med hög fart och intensivt. Sedan har jag ingen jättekoll på Mariestad, men i Skövde har vi en Mjölbyspelare, Lukas Smith, deras tredjecenter. Dalen har vi mött mycket på juniorsidan. Men jag ska erkänna att Jens nog vet mer, men de vet ju inte mycket om oss heller, så det kan väga upp.

Om ni nu ska få kriga om det, vilka kommer ni slåss med tror du för att hänga kvar?

– Vi ska ha två lag bakom oss i fortsättningsserien, vi måste vara realistiska och kan inte ha mål att spela allettan. Vi kommer hamna i fortsättningsserien och där handlar det om att ha två lag bakom oss, vilka det är kommer inte spela någon roll.

Du som varit inblandad i soppan, hur ser du på licenshärvan?

– Det är något måste hockeysverige måste lära sig, att vara i tid och ge besked i tid. Oavsett vem det drabbar, så måste det bli bättre. Varför det är så vet jag inte, men de som jobbar med detta måste se över hur man kan göra det bättre för inblandade lag så man får bättre förutsättningar.

Lämna ett svar