Skillnad i bedömningsnivå!

Jag har kollat väldigt mycket ettanhockey under de senaste åren och i mina ögon är det solklart: Bedömningsnivåerna mellan serierna skiljer väldigt mycket! Det kunde jag även visa i min sammanställning ”Så olika dömer domarna!” där det framgick tydligt att domarna i den västra ettan har den lägsta ribban för utvisningar, medan den östra ettan tillåter mest. För medan östlagen åker på klart fler utvisningar efter jul, så åker västlagen på klart färre.

Men varför denna återblick? Jo jag satte mig och tittade på matchen mellan Väsby och Vallentuna och då jag sett matchen mellan Borlänge och Mariestad innan så undrade man om domarna ens bedömde samma sport. För medan västdomaren blåste för allt, så blåste östdomaren knappt för något. Nej nu överdriver jag, för det vart ett gäng utvisningar även i östmatchen, men hade domarnivån varit densamma så hade det varit dubbelt så mycket i matchen Väsby-Vallentuna. För att tydliggöra så ger jag här några exempel.

Väsbyspelaren Christian Hägg kommer här fri och får ett par hakningar i byxlinningen på sin åkning fram mot mål. I väst hade det varit utvisning åtta dagar i veckan, här blundar man.

Här trycker Väsbyspelaren en Vallentunaspelare i ryggen någon meter från sargen. I väst hade detta mycket väl kunnat bli ett matchstraff, i öst inte ens två minuter.

I denna sekvens så ser det ut som en rätt solklar bentackling, i väst tar de denna konsekvent, här ingen reprimand överhuvudtaget.

Det fanns ytterligare en sekvens (orkade inte leta reda på den igen) där en Vallentunaspelare dumpar pucken på ena sidan Väsbyspelaren och går på den andra och då Väsbyspelaren efter någon sekund tacklar omkull Vallentunaspelaren. I väst är det förbjudet att tackla en spelare som dumpat pucken redan, i öst är det helt ok.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jag vet inte, jag vill inte säga att domarna i ena serien tar mer korrekta domslut än i den andra, men nog hade man kunnat önska lite mer likhet inför lagen? Och detta är inte den enda matchen jag sett detta i, det är konsekvent så bedömningar görs i de olika serierna. Det gör också att domarna håller olika nivå när de sedan möts efter jul, och då är det också svårare inbillar jag mig för domarna att få respekt, då östlagen kommer tycka domarna är för petiga medan västlagen tycker domarna släpper för mycket. Så det borde även ligga i domarnas intresse att försöka få en mer likvärdig bedömning.

***

Matchen i övrigt? Den slutade 3-2 till Väsby efter sudden, och det var i sin ordning. Väsby var det klart spelförande laget, men hade svårt att omsätta sitt övertag i klara målchanser. Det var lite för runt, lite för lite speed. En av få i Väsby med riktig fart i benen var Jeremias Lindewall, nyförvärvet från Kalmar, som såg riktigt pigg ut. Honom kommer Väsby få stor nytta av.

***

Man kan ju inte skriva om gårdagens matcher utan att ta upp Trojas mangling av Borås med 10-1. Ett Troja som haft otroligt svårt för att göra mål gjorde nu alltså tvåsiffrigt mot ett lag som kanske ska ses som Trojas främsta utmanare i en våretta. Jag har inte sett matchen, men det är lätt att dra slutsatsen att pressen på Troja släppte i och med att det stod klart att man missar allettan. Och kan man spela utan press och bara släppa loss så kommer vårettan kunna bli en enda lång triumffärd för Troja.

För Borås del så måste väl detta ändå innebära punkten för Fredrik Eriksson tid som tränare för laget? Man har konsekvent underpresterat, och antingen får man rensa ordentligt i spelarleden och ta in nya, eller så får man ta den enklare vägen och kicka tränaren och hoppas att nästa kan få ut den höga potential som finns i laget. För rullar det på som nu är detta en helt förlorad säsong för Borås som hade höga förväntningar på säsongen.

***

Sundsvall säkrade en allettanplats när man körde över Strömsbro med hela 7-2. Det tillhör inte vanligheterna denna säsong med så stor siffror mellan två lag som är grannar i tabellen, men av det jag såg så var det fullt rättvist. Sundsvall var större, starkare, hade en tydligare gameplan och följde den bättre. Nu har Strömsbro två chanser kvar att greja de poäng som behövs för att hålla Kiruna bakom sig, och de båda lagen möts i nästa omgång. Snacka om nyckelmatch!

Lämna ett svar