Så olika dömer domarna!

Ibland så föder en tanke nya. Gårdagens intervju med domaren Felix Karlsson gav mig idén att undersöka hur Skövdes och Mariestads utvisningsminuter förändrats från grundserien till allettan, något som resulterade i detta inlägg. Då fick jag frågan om det inte bara var på grund av att det blev mindre utvisningar i en alletta, vilket jag givetvis gav mig i kast med att undersöka. Och inte bara det, jag tog ett större grepp och involverade i stort sett alla allettanlag, och inte bara i den södra allettan, utan även i den norra. Då det var så många olika lag som gått till den norra allettan från västra/östra, så begränsade jag mig till det bästa och det sämsta lagen resultatmässigt i den norra allettan. I östras fall var det Hudiksvall som var det bästa laget alla år, utom senaste säsongen, då de tillhörde norra. Så de siffrorna tillhör egentligen Väsby, som var det bästa östlaget förra säsongen. Men så här ser sammanställningen ut!

GS=grundserien AE=allettan Lagen som står under är vilket lag som hamnade bäst/sämst, så det är deras siffror som redovisas för säsongen.
Är det tomt så spelade de inte i allettan den säsongen.

Vad kan vi då dra för slutsatser?

Om vi börjar med den södra allettan, så kan vi se att det delas ut något mindre utvisningsminuter i den södra allettan kontra grundserien. För söderlagen är minskningen dock blygsamma 0,57 minuter per match, medan den för västlagen skiljer hela 3,71 minuter per match. För enda östlaget ökade istället utvisningsminuterna med 2,5. Detta tyder på att söderlagen får ungefär samma bedömning i allettan, medan västlagen bedöms mildare än i grundserien och östlaget bedöms hårdare.

Om vi då går vidare till den norra allettan, så kan vi se att norrlagen får i snitt 0,5 utvisningsminuter färre i allettan kontra grundserien, med andra ord nästan exakt skillnaden som söderlagen har i allettan kontra grundserien. För västlagen är skillnaden större, de slipper undan i snitt 1,25 utvisningsminuter mer jämfört med grundserien. Medan det åter en gång blir fler minuter för östlagen, i snitt drygt 4 minuter mer utvisningar åker de på.

Om vi då lägger ihop slutsatserna till en större, så kan vi konstatera följande:

  • Domarna med klart högst toleransnivå finner vi i den östra ettan.
  • Domarna med klart lägst toleransnivå finner vi i den västra ettan.
  • Den norra och södra ettan är det i stort sett status quo, där är skillnaden liten.

Vad kan då detta bero på? Kan det vara att det är en ojämnare serie, att man spelar på ett annat sätt eller någon annan förklaring? Jag har svårt att tro på någon sådan förklaring i och med att mönstret är så generellt. Det spelar ingen roll vilken spelstil laget har i västra, de får ändå fler utvisningar i grundserien. På samma sätt så är spelstilen egal för östlagen, de får ändå färre utvisningar i grundserien. Det spelar heller ingen roll om laget är överlägset eller spelar många jämna matcher, det blir fler utvisningar i grundserien i västra och färre i den östra. Det måste helt enkelt handla om vilken ribba som sätts av domarna i de olika serierna. Man ser mer mellan fingrarna i den östra, medan man i den västra hellre fäller än friar.

Jag ser detta som ett problem. Jag tror att det kan leda till svårigheter att anpassa spelet efter miljön, vilket ger ett handikapp. Det kan också vara en delförklaring till att sydlagen alltid får färre utvisningar i allettan, de är vana vid nivån och vet därför var ribban ligger. Därför tror jag att det skulle vara bra om domarna fick fortbildning, inte bara distrikt för distrikt, utan även ha ett utbyte mellan distrikten för att på så sätt hitta en gemensam nivå.

***

Till sist en regeländring: Från och med denna säsong kan inte domare döma match penalty, straffet som gav en matchs avstängning automastiskt och eventuellt mer om disciplinnämnden tyckte så. Istället ska ALLA matchstraff gå till disciplinnämnden, så får de sedan ta beslut. EDIT! Gäller antagligen endast SHL och allsvenskan´!

Lämna ett svar