Hur får man idén att bli domare?

De är en otroligt viktig del i ishockey, utan dem blir det ingen match. Samtidigt så finns det nog ingen yrkeskategori som får lika mycket skit som domarna. Hur kan man frivilligt utsätta sig för det spott och spe det ändå ofta innebär? Jag ringde upp Felix Karlsson, domare, som berättar om det och en hel del annat, bland annat regelnyheter för säsongen.

Hur får man idén att bli domare?

– Jag har spelat hockey ganska länge och varit intresserad av att döma. Det var det som gjorde att jag började döma, och nu har jag dömt i snart tio år, säsongen 14/15 var den första.

Vad är det bästa med att vara domare?

– Det bästa är lagen och spelarna. Jag är även föreningsdomare i Nybro. Jag dömer på ungdomsnivå, och att få lära dem hur de ska spela, hockeykulturen, att ta snabba beslut.

Blir det mycket adrenalin?

– Ja det blir det ju när tränare och spelare står och skriker, är det rätt eller fel? Då får man stå för felaktiga beslut och erkänna om det blivit fel, men då vet man till nästa gång. Man har bara 2-3 sekunder på sig att bestämma sig, så det ska gå snabbt och då kan det bli fel.

Hur mäktar man med all skit man ändå får som domare?

– Det går till en viss gräns, och eftersom jag hållit på ganska länge så tar ett tag innan man blir förbannad. Men då får man visa ut till slut, Men som Daifare så får man se hur föräldrar står och skriker på nya domare, och då kanske de inte vågar döma igen, vilket är väldigt synd. Man måste förstå att det är en träning för domare och spelare.

Hur ser karriärvägen ut som domare?

– Du börjar på ungdomsnivå, sedan distrikt och sedan trean vidare uppåt serie för serie. Vill man så finns alltid jobb som domare.

Hur ser ersättning ut?

– Vi får ersättning för det vi dömer och åker jag från Nybro till Växjö till exempel så får man rörlig bensinersättning, det ändras efter hur dieselpriset är per mil. Man har en tabell att gå efter.

Lär man känna spelarna man dömer?

– Det gör man på förenings- och distriktsnivå, då dömer man samma lag hela tiden och då skapar man en relation och då är det lättare att förklara, då köper de det lättare. Det är när man inte känner som de kan få panik. Som ny domare i en ishall så har man ingen relation och vet inte hur tränarna reagerar, om de börjar skrika eller så, så man får förklara i god ton.

Det måste vara en svår balansgång mellan att vara en auktoritet och att vara en som går att snacka med. Hur går dina tankar kring det?

– Ja men så är det ju, vissa domare vill inte ha diskussion alls, men jag vill ha en diskussion där vi får förklara hur vi bedömer. Att har inte vi sett en utvisning så måste vi förklara att vi eller linjedomarna inte sett det, och då spelar det ingen roll om man kan se det efter på film. Då får man förklara att man inte kan döma i efterhand, utan är det en huvudtackling eller så får de anmäla det på egen hand.

Min känsla är att det är olika nivåer på bedömningar i olika serier. Kan det vara så?!

– Absolut! Det stämmer. Det har vi också märkt när vi dömer. Skulle jag döma 15-16-17-åringar är jag inte lika hård som om jag dömer 10-åringar, men det skiljer också mycket mellan olika serier. Visst, det är samma regler, men det handlar om hur man väljer att döma, vissa har en högre nivå medan andra har en lägre, så det finns skillnad absolut.

Hur ser du på fyradomarsystem?

– Jag säger att det borde finnas i alla serier, då har man oftast koll på allt. Det borde flyttas ner till ettan, men det är domarbrist, så SHL tar från allsvenskan, allsvenskan från ettan, ettan från tvåan och så vidare, sedan blir det slut på domare till slut. Det är en stor domarbrist, det är synd, för jag hade velat ha det från ettan och uppåt. Jag vet att Nybro Vikings sa till om det på mötet inför slutspelet, att de ville ha fyradomarssystem i slutspelet och det var väldigt positivt. Så från och med säsongen som kommer kommer det vara fyra domare i playoffspelet. Sedan kostar det en del. Det kostar klubben 10 000-tals kr för bara två huvuddomare, så förstår om inte klubbar har råd, men det behövs.

Vad finns det för regler du skulle vilja ändra på, och varför?

– Det jag har är filmning, är det uppenbara filmningar så borde man kunna stänga av spelaren. I dagsläget är det bara böter i SHL och allsvenskan, och inget i hockeyettan, där borde man kunna stänga av en person. Det är den jag vill ändra på.

Vad finns det för nya regler inför säsongen? (Vi samarbetade lite i denna fråga då kursen om detta ännu inte hållits.)

– Till att börja med så ska det vara samma regler för alla serier, hela vägen från SHL och neråt.

– Blir det dubbelutvisning innebär det spel 5 mot 5 istället för spel 4 mot 4.

– Förra säsongen var det tuffare att få match penalty, jag vet inte om det ska skärpas ytterligare.

– Domare att man inte får röra, de skärper den regeln lite.

– Centern kan bytas vid tek.

– Roughing kan ge 5 min och game, fighting match penalty, det grövsta.

Har du någon till supportrar från domarhåll?

– Inte mer än att jag hoppas på en hörlig säsong och jag önskar alla lagen lycka till!

DAIF=DomarAnsvarigIFöreningen, har hand om domarna i en förening.

Lämna ett svar