Sportchefsintervjun – Väsby

Väsby har gått samman med hamburgerkedjan Brödernas och sitter nu på en ansenlig spelarbudget. Men hur har sportchefen Tom Tärnström tänkt när han använt pengarna? Hur tacklar man den tuffare pressen på att leverera? Och ligger det någon sanning i ryktena om Christian Sandberg till Väsby?

Ni gick inför säsongen in i ett samarbete på A-lagsnivå med Brödernas och marknadsför er numer enligt namnet Brödernas/Väsby. Hur tycker du att samarbetet startat?

– Nu har vi inte ens börjat säsongen, så det är svårt att säga sportsligt såklart, men bakom kulisserna funkar det jättebra. Men det är för tidigt att säga vad det gett som helhet innan vi börjat spela hockey. 

Målsättningen med samarbetet är SHL 2030, hur ser du på det, är det realistiskt?

– De här killarna startade inte fem restauranger och var nöjda med det, utan fortsatte gasa och har 100 restauranger idag, deras mindset är att inte sätta begränsningar. Men målet är såklart att ta upp oss i Hockeyallsvenskan, det är steg 1 och mitt fulla fokus, men de vill inte sätta några begränsningar. De fick höra att det var en mättad marknad med hamburgerrestauranger när de klev in där, men nu är de störst i Sverige. Så jag gillar deras mindset! Man ska aldrig säga aldrig, och jag har alltid haft som mål att klättra med Väsby, så det är roligt när det sätts höga mål. 

Sammanslagningen har också inneburit ett antal fräscha miljoner in i klubben. Hur har det förändrat ditt arbete?

– Främst skulle jag säga att tidigare så var det som så att gör man det bra som spelare i Väsby, så går man någon annanstans, där man får 3-4 gånger mer betalt. Vi har inte kunnat sätta emot något utöver kanske trivsel och Stockholmsfaktorn. Men nu har vi kunnat behålla allt som vi velat utom Wassenius, det är den stora skillnaden att förlängningar har legat mer i våra händer. Att jag kunnat forma truppen efter hur jag vill ha det och inte rätta mig efter hur andra lag bygger och vilka de vill ta från oss. Att bygga långsiktigt och kunna bygga vidare på något över tid. 

Jag vet inte om du lyssnar på Mjörnbergs trashtalk, där uttalade sig målvakten Robin Wallin och sa att du var ettans särklassigt bästa sportchef. Har du ambitioner att pröva dina vingar i större klubbar?

– Oj, Det var snällt sagt. Smickrande, Robin är en fin kille. Jag vill bara göra så bra saker som möjligt här i Väsby sen får vi se vart det tar mig. Jag har inga tankar kring det utan har fullt fokus här och nu, men jag har höga ambitioner personligen och kommer rätt möjlighet upp och allt känns bra stänger jag inte några dörrar.

Du började med att sätta en grundtrupp med förlängningar för att sedan plocka in pusselbitar som komplement. Hur tycker du arbetet gått?

– Det har gått enligt plan. Dels första målet var att få ha kvar det som funkat bra i år, så vi inte behövde börja om, utan bygga vidare på det som fungerade bra. Sedan identifierade vi där vi hade lite svagheter, och det var främst i de bakre leden där vi ville kunna spela oss ur mer med pucken på ett kontrollerat och bra sätt. Sedan ville vi också ha lite mer stadga så att säga, lite mer kraft och rutin. Så det har vi prioriterat samtidigt som vi varit noga med att vi inte ska tumma på spelare som ger oss det hårda jobbet. Förra säsongen hade vi spelare som jobbade väldigt hårt åt båda håll och det var en nyckel för oss. Vi hade skickligheten men vi hade också bästa fjärdelinen i ligan, det var den helheten som tog oss långt. Vi kunde mala ner motståndarna, det vill vi absolut inte tumma på inför kommande säsong. Så vi har inte bara letat skickliga spelare, utan vi vill behålla det faktum att vi var väldigt jobbiga att möta. 

Jag tänkte att vi ska gå igenom lagdel för lagdel. Vi börjar med målvaktssidan där du behåller Viktor Olsson och Linus Ryttar. Det är ett målvaktspar du var nöjd med?

– Ja absolut, Ryttar vet vi vad han går för, det är en toppmålvakt i ligan och en matchvinnare. Viktor var borta hela grundserien och kom in först i mitten av Allettan, men gjorde det fantastiskt bra i träningsmatcherna och riktigt bra sett över den tiden han var hel, han stod i sista avgörande matchen mot Kalmar vilket säger ganska mycket om den tilltron vi har till honom. Han kom in i Kalmarmatchen med en bakgrund utan att ha spelat matcher av den kalibern – helt avgörande, fullsatt läktare och alla ögon på sig ändå påverkades han inte alls vilket jag tycker är en storhet, det är en coming man om han får hålla sig hel över tid. Jag tror mycket på våra målvakter. 

På backsidan släpper du Mikael Lengmo, Fredrik Stridlund och Lucas Torstensson. Där kanske många är förvånade av att du släppte Lucas som ju var en stark bidragande kraft offensivt. Hur gick dina tankar där?

– Jag vill inte gå in på specifika spelares situationer och varför vi valt en viss väg, men vi gick på annat helt enkelt. 

Du har istället lockat till dig Ludvig Georgsson, Sebastian Walfridsson och så går det rykten om att Linus Rotbakken ska in med. Om vi börjar med Rotbakken, stämmer ryktena? 

– Vi har haft en dialog så vi får se vad det mynnar ut i tids nog.

Blir det mer Väsbyjubel i vinter? Foto: Mats Tjernström

Vad får du in för kvaliteter i de nya du inte hade tidigare?

– Walfridssson är en back jag haft koll på sedan allsvenska tiden, och var nära att ta in redan då när han var i Södertälje. Där och då spelade han väldigt kompromisslöst, gick ut i varje situation och gjorde det till 110%. Sedan spelade han väldigt enkelt och effektivt med pucken och var stark defensivt. Efter det och i Hockeyettan tycker jag det varit en otydlighet i hans spel, jag tror inte riktigt han själv vetat vad han ska göra och inte. Nu har vi en väldigt tydlig plan och roll för honom vilket jag tror kommer ge oss en riktigt bra back. Sedan är det en Stockholmskille som kommer hem vilket är kul, vi ska vara ett lag baserat på mestadels killar från denna region. 

– Georgsson är ett av de absolut största utropstecknen vi mötte under säsongen som gick. Han var sjukt bra när vi mötte dem, och väldigt lik Hammarlund i spelsättet. Tittar man på underliggande siffror, så är han nästan identisk med Hammarlund i vissa nyckeltal. Det är en spännande back som har storleken och rörligheten, men han kan också sätta stopp i spelet. En skicklig, stor back som jag ser enorm potential i. 

Hur ser du på din backsida?

– Jag tycker den känns stabil med tyngd, skicklighet och rutin – så den ser bra ut tycker jag. 

Offensivt så lämnar Nils Bolin, Jesper Andersson och Carl Wassenius. Wassenius är väl det tyngsta tappet, hur mycket kommer ni sakna honom?

– Det är en jätteskicklig spelare, faller det på plats för honom så har han en skicklighetsnivå som är närmare SHL än Hockeyettan. Han har en extrem potential även i Allsvenskan om han får en topproll och får spela sitt spel. Jag vet att Almtuna har en plan för honom så det ska bli jättespännande att se, jag hoppas och tror att det kommer gå bra för honom. Men det är klart att han är ett tapp, sedan kan man ersätta med spelare som har andra kvaliteter vilket gör helheten lika bra, men skicklighetsnivån är väldigt hög hos ”Wasse” och svår att ersätta. 

Henrik Rommel hämtas in från Troja. Foto: Halland i fokus

Henrik Rommel, Gilbert Gabor, Joni Nikko och Fredrik Forsberg är nya in. Berätta vad de får ut av dem!

– Det är spelare som kommer in och ska höja nivån på truppen direkt. Sedan på olika sätt givetvis, men de ska bidra från start och göra laget bättre. 

Christian Sandberg fick inte förlängt med AIK, är han aktuell för er eller är ni klara med forwardssidan?

– Han är inte aktuell, jag har sett ryktet men det ligger inget i det.

Har ni ettans starkaste forwardsuppställning nu?

– Ja det tycker jag rent personligen, sedan finns de säkert de där ute i andra lag som inte håller med och tycker att deras forwardsbesättning är bättre:) Men jag tycker vi har en intressant bredd, att vi lagt krut på att inte bara ha två flashiga topplines, utan fyra starka enheter, där ser jag vår största styrka.

Du har också nya tränare i Marcus Odén och Jesper Kemi, vad för förändringar spelmässigt hoppas du få ut av detta?

–  Vi tar med oss det som har varit bra men kommer också göra lite ändringar. 

Hur vill du att Väsby ska spela?

– För mig är det viktigaste att vinna, det är a och o. Men Väsbypubliken jublar lika högt efter en hård tackling eller täckt skott som ett mål, det är vårt DNA, det ska vara jobbigt att komma till Vilunda och vi ska nå framgång som ett lag, en enhet. Det ska vi aldrig tumma på. 

Ni lär få leva med ett väldigt tungt favoritskap på era axlar, hur ska ni tackla det?

– Det är vi inte ensamma om, det är flera som kommer få leva med det. Men vi har valt spelare som inte är brydda om press och vad som sägs utifrån. Vi ska vara ett lag som gillar det, det är roligare att vara ett lag som folk bryr sig om än ett lag som ingen noterar. Men pressen lär inte vara mindre på Karlskrona eller Hudiksvall till exempel, vi har haft press på oss förr och är vana att hantera det. 

Vad är er målsättning?

– Målet är att gå upp, det vore dumt att säga annat tycker jag. Sedan ska såklart mycket klaffa och det finns fler lag med samma målsättning som är väldigt kompetenta, så det kommer bli tufft men det är vad vi går för.

Vilka ser du som era största utmanare?

– Det är de vanliga. Boden, Hudik, Karlskrona, Troja, Mariestad. Kristianstad blir bra också tror jag. Sedan är det alltid något lag som överraskar. I slutändan blir det nog likt föregående säsonger med 3-4 lag som slåss om det i absolut sista omgångarna av kvalserien, så jämnt är det. 

Till sist: Hur ser du på licenshärvan?

– Först och främst känns det som något är galet i systemet att det ska behöva bli så här år efter år. Jag är av åsikten att vi behöver en bredare Hockeyallsvenska, jag tror det skulle göra skillnad och underlag finns. Kolla nu när Nybro och Kalmar gått upp, det är klubbar som kan hävda sig där uppe på sikt, samma med Östersund som nyligen gick upp. Här i ettan finns flertalet lag som skulle klara sig en nivå upp rent intresse, arena och organisationsmässigt typ Boden, Karlskrona, Kristianstad, Troja med flera. Så öka antalet lag och gör en norra och södra Allsvenska, underlaget finns. Det finns flertalet lag i Hockeyallsvenskan som är SHL-mässiga som likväl hade kunnat vara där uppe också. Jag tror inte att kvaliteten skulle bli nämnvärt sämre genom att öka antalet lag i ligorna, däremot skulle intresset öka är min tro. Med en norra och södra Allsvenska så hade man inte behövt vara iväg tisdag till söndag som vi gjorde i Hockeyallsvenskan med matcher uppe i norrland onsdag-fredag-söndag. Det är enormt mycket pengar som går med hotell, mat, aktiviteter, istider, buss och allt runt omkring på en sådan turné, det är inte konstigt att pengarna äts upp snabbt och det är tufft för de mindre klubbarna. Allsvenskan har blivit så skiktad på senare år, ett gäng lag med riktigt bra förutsättningar som gasar och sedan i andra änden en drös med lag som har problem, något fel är det. Svensk hockey är mer än topp 2 serierna, och där nedanför mår man inte särskilt bra. Eller egentligen mår nästintill halva allsvenskan och nedåt inte jättebra men uppåt mår man jättebra. Jag skulle gärna se en utökning, större rörelse med upp/nedflytt och till sist en lite jämnare fördelning av TV-pengarna, som det är idag blir klyftorna alldeles för stora. 

Det är för jäkligt rent ut sagt, att det bara finns en plats upp för 40 lag att slåss om i vår liga, det skulle bli mycket mer intressant om det fanns fler platser uppåt och nedåt i samtliga ligor. Det behöver finnas mer rörelse, två som åker ur direkt och tredje sist kvalar, förstå vilka levande och roliga serier vi skulle få. Fallet blir inte lika jobbigt heller om det finns en realistisk chans att gå upp direkt om man gör rätt saker, då tror jag inte att det skulle bli samma katastrof och kapprustning som vi ser idag. I Hockeyettan kunde Allettan segrarna gå upp direkt och resten fick spela playoff om en tredje plats där man mötte tredje sista laget i Hockeyallsvenskan. Det skulle ju bli så att Hockeyallsvenska laget blir kvar 99 fall av 100 ändå, men det är ju drömmarna och förhoppningarna vi spelar för, det är det som intresserar folk och vad allt handlar om i mitt tycke.

Lämna ett svar