Väldigt uppseendeväckande resultat!

När jag intervjuade Felix Karlsson så ställde jag en fråga som jag funderat länge på, och som han bekräftade, nämligen att domarnivån skiljer väldigt mycket mellan serierna. Det fick mig att börja tänka, kan man bevisa detta också med siffror? Jag hade en stark känsla av att domarna i västra ettan har en betydligt lägre nivå än domarna i söder, och därför tog jag fram siffror för utvisningar i snitt för två lag från den västra ettan som också spelat i den södra allettan, nämligen Mariestad och Skövde. Jag tittade på utvisningsminuter per match de fem senaste säsongerna, och så här blev resultatet.

GS=Grundserie AE=Allettan

Som ni kan se är skillnaden inte bara någon enstaka minut, utan framför allt är skillnaden för Mariestad enormt stor. I den västra ettan så har man de senaste fem säsongerna dragit på sig i snitt 14,99 min/match, medan man i den södra allettan endast dragit på sig 10,72 min/match. En skillnad på hela 4,27 minuter per match, eller mer än två tvåminutare mer per match! För Skövdes del är skillnaden också stor, 3,14 minuter per match.

Jag kan tycka detta är ett problem som domarna borde prata ihop sig bättre om. Förra säsongen fick Mariestad enormt mycket enkla domslut emot sig, vilket bidrog till att man sånär missade allettan. Man satt utvisad i snitt en period per match! I allettan så mer än halverades utvisningsminuterna, vilket indikerar att det inte riktigt finns en jämlikhet mellan bedömningarna. Man önskar ju att spelarna ska få spela om det, och att det inte ska avgöras av domare.

***

SHL-lagen är minst sagt olika i hur de hanterar sina närliggande hockeyettanlag. HV lånar ofta och gärna ut sina juniorer till Dalen, och Växjö låter Alvesta låna Vida arena i sin match mot Troja den 15/11. Det kostar inte SHL-lagen en spänn samtidigt som de stärker småklubbarna.

Men så finns det andra exempel. Brynäs, som ju ramlat ner i allsvenskan nu, tycker fortfarande att man är för fina för att möta lokallaget Strömsbro. Man unnar inte direkt Brynäs framgång när de behandlar sina grannar så styvmoderligt!

Detsamma kan sägas om Modo och Björklöven, som vägrar möta Sundsvall i SCA-cupen då ”det är för dåligt motstånd”! Anmäler man sig till en cup så möter man lagen som spelar där, annars kan man stanna hemma!

Lämna ett svar