Sportchefsintervjun – Dalen

Man är laget som med små resurser har utmanat de stora drakarna i hockeyettan i flera säsonger nu. Efter varje säsong tappar de sin spets, men lyckas ändå utmana nästa säsong. Lite samma stuket är det också inför kommande säsong, finns förutsättningarna ändå för att utmana? Jag intervjuade Dalens sportchef Oscar Josefsson för att höra hans syn.

Ni har ett flitigt utbyte med HV71, hur ser samarbetet ut egentligen?

Det är varken uttalat eller inte, det har bara funnits. Egentligen tog det fart under Coronasäsongen 2020, då började vi nosa på allettan och det drog ut så HV J20 la ner säsongen, och då fick vi låna spelare därifrån. Efter det ser man i HV att Dalen är mer intressant att låna ut till, så det har utvecklats med Dalens utveckling. Vi kommer få se ett gäng intressanta ansikten från HV i år med, vi har ett samarbete som fortsätter och kommer utökas vad det lider.

Men ni har också ett samarbete med Malmö eller?

Egentligen tappade vi Oskar Malm och fick in Oskar Blomgren, men det är inget uttalat, men vi har givetvis inget emot att ta emot Malmös bästa talanger, det är ett tecken på att vi gör något bra att de vill sätta talanger hos oss.

Framför allt är det backtalanger ni kunnat utveckla, vad är hemligheten?

Vi skolar dem i att leva som proffs utan att vara det, det är bra för utvecklingen. Backarna har vi byggt på tunga och rejäla backar, så de som är spelskickliga får utrymme hos oss. Sedan är vi ett lag som är grinders i grund och botten, vi spelar mycket på offensiv blå, och har vi då Calle Holm, Anton Johannesson, Jakob Stridsberg med flera så får de mycket tid i anfallszon så de offensivt kan ta steget. Defensivt har vi en idé hur de ska utvecklas, en tydlig idé att jobba efter. Vi har bra defensiva backar så de kan ta steg där med. Så vi bedriver det som en proffsverksamhet utan att det är det.

Du fick ta över mitt under brinnande säsong då Pelle Gustavsson lämnade, hur var det?

Jag har faktiskt aldrig varit invovlerad innan, jag la av som spelare 2021 och har stöttat Pelle och Danne sedan dess, så det föll sig naturligt då jag tyckt det varit kul. Men visst var det en omställning, man ska knyta nya kontakter, scanna av laget, hur vi ska göra. Så sammanfattningsvis jäkligt kul att ta vidare det som byggts upp de senaste åren.

Vad säger du annars om er säsong?

Med tanke på kvalseriesäsongen så tappade vi egentligen all spets, det är så det brukar vara. Så med de förutsättningarna gjorde vi en jättebra säsong fram till playoff. I playoff blev vi synade av Vimmerby som scoutat oss bra och våra offensiva brister blev blottade. Så det har vi tagit lärdom av inför nästa säsong. Men en godkänd säsong även om var tråkigt att åka ut.

Känslan är att ni tappar flera av era rutinerade pjäser, är det en slump?

Det är en slump. Kristian och Andreas Röykås Marthinsen flyttar hem till Norge. Ek fick ett bra jobb i Stockholm, Eidstedt har också fått ett nytt jobb som inte går att kombinera med hockeyn. Så det var en slump, de har varit en stomme i många år. Det är bra spelare, det är inget att hymla om.

Hampus Hedman blir kvar i Dalenmålet. Foto: Halland i fokus

Vi ska gå igenom lagbygget, vi börjar med målvakterna. Rutinerade Oscar Malm slutar, istället kommer lovande 18-årige Malmötalangen Oskar Blomgren in medan Hampus Hedman är kvar. Vad kan du säga om målvaktsförändringarna?

Till att börja med om Hedman, som varit här ett par år, så är det en mycket lovande målvakt, siffrorna han hade förra säsongen speglar inte hans prestation. Malm var en av ettans bästa målvakter, men det ska bli spännande med Blomgren som komplement till Hedman, han har alla möjligheter att bli hur bra han vill, det har han visat i alla lag han spelat i, och han är en kompetent målis. De kan komplettera varandra bra. Det är två bra människor med som vi hoppas kan utveckla varandra i samarbete med Elmgren, vår målvaktstränare. Men det är klart att tappet av Malm är tungt, en toppmålvakt i ettan, men vi har ett målvaktspar i toppen av ettan med paret vi ställer på benen med.

Jag vet att Dalen brukar förorda delat målvaktsansvar, blir det så i år med?

Ska man gå långt så spelar man otroligt många matcher och då måste man dela upp det. Samtidigt som man gör det till en kamp, så båda målvakterna utvecklas. Så vi ska inte ha en uttalad förstamålvakt, utan ha två fräscha målvakter.

På backsidan så lämnar viktiga backar som Andreas Röykås Marthinsen, Axel Eidstedt och Anton Johannesson. Hur tunga är de tappen?

Det är klart de är tunga. Johannes var exceptionellt duktig, det såg alla från första matchen. Eidstedt och Andreas var rejäla backar och tunga tapp. Vi har försökt ersätta dem, men vi vill inte gå ifrån vår kärna med jobbiga och rejäla backar, som är tunga att möta. Men vi har försökt komplettera det med spelare som kan vara passningsskickliga dessutom, så vi kan ta det ett steg framåt, men utan att tumma på fysiken. Som Linus Jacobsson från Linden, han är rejäl samtidigt som han har offensiva kvaliteter. Simon Lindblom är tänkt att bli en offensivt bärande back. Tillsammans med Calle Holm så står vi oss bra, vi har en mycket bra backsida, lite mindre prövad, men det är där vi är i näringskedjan och där vi vill vara med.

Du säger ni vill fortsätta vara fysiska, det är väl dem egenskapen ni hoppas få ut av Joebe Martin

Ja men precis, han en del i att komplettera det vi tappar. Han kan smälla på riktigt ordentligt, men han har också spel i sig som inte visats i Strömsbro, men vi har koll på honom innan. Han kan kombinera det tunga spelet med skicklighet i spelet, hoppas han visar det under try outen så vi kan signa upp honom.

Ni har kvar viktiga pjäser i Kalle Holm, Sebastian Ehrenflod och Gustav Särenborg. Vad kommer de betyda för er?

Jättemycket, som personer är det ledare i gruppen, de har mycket erfarenhet och ska dra loket. De har varit en del av stommen, och får än tydligare roller nu. Det är rejäla pjäser och är väl förknippade med Dalenspelet, de ska sätta stolthet i det. Sedan var vi väldigt glada över att vi fick behålla Kalle Holm med, vet vi vad bra han är.

Är backsidan klar?

Initialt ja. Joebe har try out, så vi har sju backar på kontrakt och egna J20-killar som kan få chansen och det finns även HV-juniorer som kan vara aktuella.

Offensivt är väl de tyngsta tappen Andreas Röykås Marthinsen, Gustav Salmi Lilja och Alex Ek. Vad har de betytt för er?

Jättemycket, de drog loket förra året, även Colton Kalezic som smög under radarn förra säsongen. Dessa bar laget förra säsongen och jag hade gärna haft kvar dem. Men vi gjorde mycket av lite förra säsongen, flera av dem var oprövade inför säsongen men formades av vår verksamhet. Vi har försökt ersätta dem och hoppas på att de som är kvar, som Erik Thorwalls och Hugo Rostedt, som är talangfulla och som vi är övertygade kommer pratas om efter säsongen. Vi vet vad vi har att jobba med och är trygga med att de ska kunna ta kliven som de andra gjorde under säsongen. Kul med Salmi (Gustav Salmi Lilja) till allsvenskan och Colton till ECHL.

Hugo Rostedt och Felix Lidgren ska leda offensiven. Foto: Halland i fokus

Robin Uhr, Charles Eklund och ev Love Green finns på plussidan. Vad är dina förväntningar på dem?

Charles är mest meriterad, han har bevisat i allsvenskan och i Borlänge i ettan att han är en toppspelare. Uhr är en Dalenkille som levererat i tvåan i flera år. Han behöver jobba med skridskoåkningen, men det har vi satt en plan för, men han kommer göra bra saker i vinter. Love bidrar med energi och att vara laglojal, det ska i och för sig alla göra. Men det är Uhr och Charles som sticker ut. Sedan hoppas vi att det sena nyförvärvet förra säsongen, Hampus Pettersson, ska gå att kräma mer ur. Sedan har vi Kalle Hult som är rutinerad och Felix Lidgren med som bevisat sig innan.

Vilka ska leda offensiven i vinter?

Vi har Karl Smedberg och Hugo Rostedt, två centrar som ska ta ett stort ansvar med Charles Eklund, så det finns intressanta spelare som vi tror kommer ta chansen.

Ska det in något mer?

Vi letar inte aktivt men vi kommer eventuellt under hösten plocka in en spetsforward till. Vi får se om vi har något innan vi går på is om 1½ vecka, vi letar inte aktivt men det kan dyka upp något, det är kopplat till samarbetet med HV.

Vad är målet med säsongen?

Tråkigt svar, men bättre än förra säsongen. Vi tar med oss det vi gjorde bra och även det som inte funkade mot Vimmerby, så vi har lite nya idéer kring offensiven, mot lag som spelar som Vimmerby- Där var vi inte nöjda med playoff 1-spelet utan vill ta ytterligare kliv. Vi kommer jobba med offensiven och ta ytterligare kliv där.

Vad ser du för konkurrenter i serien?

Det är klart att Mariestad, Skövde, Tranås och Lindlöven ser bra ut, Surahammar med. Så jag tycker det finns ett gäng spännande lag i västra ettan, det känns ganska öppet och tajt som det brukar vara. Så det är de lagen som sticker ut. Mariestad har värvat riktigt bra under våren och där ska vi vara med.

Om du kikar vidare ut efter jul och fram i vår. Vilka konkurrenter ser du då?

Det är många lag som ser bra ut: Troja, Kristianstad, Hudiksvall, Mariestad, Karlskrona, Väsby… Ja jag skulle kunna hålla på ett tag. Det är kul för ligans status att det finns konkurrens och det spelas rolig hockey. Roligt att få in Mjölby i västra med. Så generellt sett roligt med många lag som satsar.

Då touchade du lite vid sista frågan, din syn på licenshärvan?

Jag ska inte uttala mig, jag är lite tråkig där. Men man ska spela i ligan om man har ekonomin med sig, och det förutsätter jag att det är något som inte funkar när man inte får licensen. Sedan lever vi i tuffare tider nu, så det är tufft att få det att gå runt med företag som drar in sponsring och folk som drar åt svångremmen.

Lämna ett svar