Krisen i hockeyettan och parodi!

Igår så höll Surahammars IF ett stort möte med sponsorer, fans och andra engagerade i och runt föreningen. Under det framkom att föreningen har stora ekonomiska utmaningar och behöver ha in 700 000 kr för att ens kunna spela vårettan efter jul. Det är stora summor för en liten förening och i nuläget ser det ut som att vi har ett nytt Kiruna AIF-fall i hockeyettan, alltså en förening som tvingas dra sig ur mitt under en säsong.

Det är riktigt tråkiga nyheter. Surahammar är en anrik förening med en rik historia där man fostrat spelare som Sura-Pelle, Tommy Salo, Daniel Rydmark och Johan Hult med flera. En förening som efter ett antal år där man konstant var sist i serien de senaste åren lyft sig och utmanat om allettanplatserna.

Men det har bevisligen kostat på. Nu står man med skulder och inför ett läge där man alltså kanske tvingas hoppa av mitt under säsongen. Det är lätt att peka finger och klaga på att man levt över sina tillgångar, men det är tyvärr så här hockeyettan ser ut så här i sviterna av pandemin och de tuffa ekonomiska tiderna vi är i efter den. Sponsorerna står inför tuffa tider och drar ner, och publiken stannar hemma för att spara pengar. Surahammar är inte ensamma. I dagens SLA så står det om Skövdes stora publiktapp, nästan 500 åskådare färre per match jämfört med förra säsongen, och då spelar man ändå den bästa hockeyn man gjort på många år. Risken är stor att det kommer vara flera lag som hänger på gärdsgården inom kort. Det kan till och med vara så illa att det kommer reas ut spelare både till höger och vänster innan säsongen är över, när lag behöver spara in de kronor de kan för att inte gå under. Jag tror att det kommer vara mindre feta kontrakt på spelarborden framöver.

Kommer Lukas Söderlund tvingas leta ny klubb snart? Foto: Oliver Åström, Kalix

***

Apropå spelarövergångar så måste jag ännu en gång få reagera på alla lån. De senaste dagarnas lånehysteri går över alla gränser, nu ska det lånas in spelare så fort en eller två spelare är borta. Värdelöst för statusen på serien, för rivaliteten mellan klubbarna, för oss fans som vill ha spelare att se upp till och identifiera oss med. Ett lag är inget bibliotek där vem som helst kan gå och låna vad som helst och hur som helst när det passar en! Att som Krif låna in spelare när man redan är klar för allettan, vad finns det för mening med det?! Kostar bara pengar och skickar helt fel signaler till de egna juniorerna som borde fått chansen istället. Eller som Troja som lånade ut en back när de själva hade match som var deras sista chans till att nå allettan. Hur tänker man där?! Nej inför lånebegränsingar nu!

***

Till sist de mest sevärda matcherna idag:

Strömsbro-Sundsvall: Den sista streckkampen står i norr där vinnaren i denna match tar ett stort steg mot allettan.

Väsby-Vallentuna: Möte mellan två allettanlag i östra, där Jussi Salos Vallentuna möter laget han blev kickad av. Det skulle säkert vara en skön revansch för Jussi med seger här.  

Nyköping-Tyresö/Hanviken: Toppmöte i öst, lyckas Tyresö/Hanviken behålla serieledningen?

Skövde-Dalen: Skövde gick upp i serieledning senast, ska de behålla den när de nu möter tabellfyran?

Vimmerby-Krif: Prestigemöte mellan två allettanlag.

Borås-Troja: Dags att pinka in revir inför vårettan!

Lämna ett svar