Förbundets tävlingschef reder ut licenshärvan

Det är många frågetecken i luften efter licensnämndens besked om att Teg och Köping mister sin elitlicens och degraderas till tvåan. Igår försökte jag reda ut det lite grann i detta inlägg, idag har jag lyckats få tag på hockeyförbundets tävlingschef Magnus Mårtensson för att reda ut det ytterligare. Hur ser förbundet på härvan?

Kan du ge oss en liten nulägesbild av hur det ser ut för Köping och Teg och elitlicensen?

– Vi kan börja med att Teg och Köping har inte beviljats licens då de inte skickat in några papper, och får man inte in några papper på hur ekonomin ser ut är det omöjligt att bedöma om de klarar någon licens. Sedan kom Köping in med resultat och balansräkning, men det är fortfarande långt ifrån vad som kärvs för att kunna göra bedömningen. Så de beviljades inte licens. Sedan har de på samma sätt som Kristianstad rätt att överklaga, och innan dess kommer vi inte agera överhuvudtaget, domarna måste vinna laga kraft först. Sedan gäller detsamma som för Kristianstad, vi går på ranking när vi tittar på ersättare. När domen vunnit laga kraft går budet till lag som står näst i tur rankingmässigt. Falun har reda fått en plats, sedan står Vännäs som nummer två och sedan Mjölby och som trea Sollentuna., Serierna är dock spikade, så det blir inga omkastningar i serierna. Så jag ställer en fråga till det lag som står på tur, är det fler lag som ska erbjudas plats så anpassar vi givetvis frågan efter geografin.

Så om det blir två platser så erbjuds Vännäs platsen i norra och Mjölby platsen i västra?

– Ja precis!

Kalmar har uppgett att de fått lite förhandsvarning om att de ska förbereda sig för att de kommer erbjudas plats i allsvenskan, kommer du ta kontakt med Vännäs och Mjölby och förvarna dem med?

– Om vi tar Kalmar som exempel så har vi haft en dialog under våren, det är alltid bra att ha en dialog med våra föreningar och vi har fört en dialog fortlöpande om allehanda frågor. Men vi har inte på samma sätt sådan dialog med lag i förbundsserierna, den administreras inte av oss. Så vi har ingen naturlig dialog med tvåanklubbarna, men vet man att man är näst på tur, så borde man förstå att man är näst på tur och att det är dags att börja fundera på det.

Hur lång tid har de sedan på sig att tacka ja om de får en förfrågan?

– Det finns ingen stipulerad tid så, utan det kommer vi få ha en dialog kring, vi och klubbarna. Så jag kommer sätta ett datum i samarbete med klubbarna när beslutet måste in. Men det ligger i allas intresse att det ska gå så fort som möjligt givetvis, för allas skull.

Hur lång tid har klubbarna som degraderats på sig att överklaga, hur lång tid kan det dra ut?

– De har två veckor på sig och sedan ska appellationsnämnden ha ett möte där man tar beslut, Nu är det lite dumma tider med semester och så, men vi är redo för att ha ett sammanträde. Kristianstad ligger lite före om de överklagar, de ligger en vecka före, så vårt maskineri igång.

Om det blir ett nytt lag, tar den över det petade lagets plats i spelschemat?

– Vi har inte kommit så långt, men vi vill rucka så lite som möjligt, så ja teoretiskt blir det så, men vi kan behöva ta hänsyn till förbehåll, att någon hall är upptagen eller så.

Om ni nu får nej tack från tvåorna i kvalserierna, kan det bli aktuellt att erbjuda treorna plats istället, eller kommer serien då att spelas på ett lag kort?

– Den svarar jag inte på idag, det måste tävlingsutskottet och hockeyettan föra en dialog kring, så det kommer tävlingsutskottet att få avgöra vad som känns bäst. Det är inte helt schysst att skicka upp lag som inte är redo för det heller och vi måste stänga serien någon gång. Men det får som sagt var tävlingsnämnden avgöra.

Så det kan bli nio lag…?

– Ja har vi inte tillräckligt med lag så…

Till sist: Innebär detta att övriga lag har fått elitlicens nu?

– Nej så är det inte, alla lag är inte klara. Jag vet inte vilka, men de som klarat sig har fått besked om det, men det finns fortfarande lag som ska komplettera sina handlingar och det har de fått besked om. Men två har inte fått licens, och det är ett gäng som har fått besked att de måste skicka in kompletteringar. Sedan behöver det inte vara något drastiskt så, det kan vara missar där man glömt skicka med papper, men alla lag är inte klara.

Lämna ett svar