Reflektioner efter helgen

Lite reflektioner från de olika serierna efter helgens sammandrabbningar.

NORRA ETTAN

I den norra ettan blir Piteå allt mer indraget i kampen om att inte missa allettan. Detta sedan man tappat en 2-0-ledning till en 2-3-förlust mot Östersund. Visserligen är man på sin fjärdeplats fortfarande sju poäng före såväl femman Kalix som sexan Vännäs, men man har tre matcher fler spelade än Kalix och två fler än Vännäs. Faktum är att läget kunnat vara ännu mer prekärt för allettanprenumererande Piteå om inte Östersund också slagit Vännäs i en målsnål tillställning med 0-1.  Också Kiruna IF har en liten chans att blanda sig i striden om allettanplats sedan man besegrat Lejon med 5-1. Även Sundsvall och Örnsköldsvik kan inte helt räknas bort, men i nuläget så har Kalix och Piteå bäst utgångsläge.

VÄSTRA ETTAN

I en intervju med lokalpressen menade Skövdes stjärnback Adam Thilander att de hade haft oförtjänt mycket tur i inledningen av serien och vunnit matcher man inte förtjänat vinna, men nu verkar turen ha tagit slut. För efter elva raka matcher med poäng så har man nu tre förluster på de senaste fyra matcherna, fyra de senaste sex. I helgen var det Lindlöven som kunde vinna en målmässigt jämn match, (just en sådan match Skövde skulle vunnit i början), med 2-1. Det gör att laget nu rasar ner till en femteplats, dock med färre matcher spelade än lagen ovanför i tabellen.

Två av lagen som numer befinner sig före Skövde i tabellen är Mariestad (tvåa) och Borlänge (fyra). De möttes i en rätt välspelad match i högt tempo men där Bois ändå vann klart välförtjänt med 3-1. Man skapade fler klara målchanser och spelade smart i egen zon. Skaraborgarna har en brant stigande formkurva. Borlänge saknade poängkungen Markus Persson, med honom på isen kanske det hade slutat annorlunda.

Eskilstuna Linden har haft ett långt speluppehåll på grund av Corona. När man nu var tillbaka i spel så fortsatte den kräftgång laget haft också innan speluppehållet. Första förlorade man mot Malung med 1-3 och sedan blev man pulveriserade av Köping med 9-1! Linden har i och med det sämst målskillnad av alla lag och är bara en poäng före Surahammar. Frågan är om inte tränare Joakim Lundholm, trots hög status, börjar hänga löst.

För Köping ser det dock betydligt bättre ut. Nu börjar man få häng på lagen ovanför allettanstrecket, man är endast fem poäng efter Skövde och sex efter Borlänge. Visserligen har Skövde två färre matcher spelade, men större under har skett.

Kumla tappade en viktig poäng i sin jakt när man tappade en fyramålsledning mot Malung till 5-5. Man bärgade dock bonuspoängen, men nu är man sju poäng bakom Skövde på femteplatsen och det känns mycket.

ÖSTRA ETTAN

Hanviken! Ja Hanviken förtjänar att lyftas fram och de förtjänar ett stort utropstecken. När jag lät supportrar på fb-gruppen Hockeyettansupportrar tippa serien så tippade ingen Tyresö/Hanviken högre än åtta, men nu med en bra bit över halva serien spelad ligger laget femma och innehar en allettanplats! I helgen besegrade man två av lagen som jagar: Först topptippade Vallentuna med 5-4 och sedan Wings med klara 5-1. Man kan slå ur underläge och slipper all press och när segrarna sedan kommit har det gett ett självförtroende som kan försätta berg. Felix Liljegren och Dennis Nordström leder laget på ett ypperligt sätt och kan laget bara hålla nere förväntningarna och inte börja titta neråt i tabellen så är det mycket som talar för att de ska kunna  hålla undan.

Strömsbro som är laget som närmast jagar gick på en ordentlig mina när man förlorade mot Segeltorp i fredags med 4-5. Det kan visa sig vara dyra poäng i slutändan. Dock repade man mod och körde över Sollentuna med 7-2 i lördags.

Visby/Roma börjar få upp ångan mer och mer och i helgen vann man match sju och åtta på raken. Att man skulle besegra Hammarby var kanske tippat, men man vann också mötet med topprivalen Enköping med 4-3 efter straffar.

Vallentuna tog två poäng mot Segeltorp igår. Men med tanke på att Hanviken bara fortsätter att vinna så hade man nog gärna sett en seger redan under ordinarie tid för att inte lämna för stort avstånd uppåt. Nu har man det fortfarande i egna händer då man är åtta poäng efter med 3 matcher färre spelade, men felmarginalerna blir mindre och mindre.

SÖDRA ETTAN

I den södra ettan spelades bara två matcher, de flesta blev inställda pga Corona. Men de matcher som ändå spelades kan komma att bli viktiga i kampen om allettanplats. För de båda allettanjagande lagen Halmstad och Tranås kom båda att förlora. Halmstads förlust mot serietvåan Karlskrona kanske inte är så förvånande, men att Tranås förlorar mot bottenlaget Tyringe är en riktigt skräll som inte ska få hända ur Tranåsperspektiv. Men det har jag skrivit mer om HÄR.

De som uppskattade helgens resultat utöver KHK- och Tyringefans, är supportrar till Vimmerby, Krif, Mörrum och Nybro, som därmed får bättre chans till att spela i finrummet efter jul.

Lämna ett svar