En syn på formtabellerna

Nu när det börjar dra ihop sig till avslutning så börjar man givetvis snegla på tabellen och spekulera i hur den kan tänkas sluta. I en tidigare artikel så kikade jag på hur återstående spelschemat ser ut för lagen södra ettan, (den serie som är mest oviss kring strecket), denna gång tänkte jag titta på det ur en annan synvinkel, nämligen hur formen är hos lagen. Och då jag har mer tid till förfogande så slår jag på stort och inkluderar alla serier i min genomgång. Jag börjar med att visa en bild över hur tabellen ser ut just nu, följt av en formtabell jag tagit fram (med reservation för ev felavläsningar/summeringar) över de fem senaste matcherna. Till sist kommentarer om varje lag.  

SÖDRA ETTAN

Tabellställning i den södra ettan just nu.
Formtabell senaste fem matcherna.

1. Troja 12 poäng +12 i målskillnad

Troja inte bara leder serien, man är formstarkast i den södra ettan också. Framför allt gör man mycket mål framåt. Men man är inte obesegerbara, Formstarka Mörrum lyckades betvinga Trojanerna på deras egen hemmarink.

2. Mörrum 12 p 20-14 i målskillnad

Mörrum har fått upp ångan riktigt ordentligt och har endast en förlust senaste fem matcherna. Det har gjort att man plockat in sex poäng mot tre av rivalerna kring allettanstrecket (Nybro, Halmstad och Vimmerby). Kan man fortsätta på inslagen väg har man allettanplatsen i en liten ask.

3. Krif 12 p 13-8 i målskillnad

Också Krif har en riktigt stark form, mycket grundat i ett solitt och starkt försvarsspel. Laget har släppt in minst mål i hela södra ettan. Då spelar det inte så stor roll att man haft lite svårare att hitta rätt framåt. Nu jagar man en allettanplats, och kan man fortsätta som man gjort det senaste så lär man ta sig dit.

4. Karlskrona 12 p 14-10 i målskillnad

Karlskrona har fyra segrar de senaste fem matcherna och har med det lämnat allettanstrecket nedanför sig med en bra marginal. Man kan spela avslappnat sista matcherna, allettan är säkrad i praktiken.

5. Halmstad 6 p 15-14 i målskillnad

Halmstad har varit lite upp och ner på slutet med några överraskande förluster (Borås, Tyringe). Det har gjort att den tidigare så rätt givan allettanplatsen inte alls är så klar längre. Vill man nå en alletta MÅSTE man öka poängsnittet de sista matcherna.

6. Nybro 6 p 13-12 i målskillnad

Nybro inledde serien urstarkt men har tappat mycket på slutet. Nu har man visserligen ett par matcher färre spelade, men det kommer inte att hålla att plocka 1,2 poäng per match i snitt. Framför allt skulle man behöva göra lite fler mål.

7. Vimmerby 6 p 12-13 i målskillnad

Vimmerby var ett topplag innan man började trampa lite vatten. Man ligger fortfarande fyra, men marginalerna neråt är små, näst intill obefintliga. Nu måste man börja vinna matcher regelbundet igen.

8. Tyringe 6p 11-13 i målskillnad

Tyringe har börjat vinna matcher och ligger inte längre sist. Man får passa på att skaffa lite självförtroende nu inför vårserien.

9. Kalmar 5 p 18-18 i målskillnad

Kalmar snittar en poäng per match på slutet, precis som man gjort hela säsongen. Det är för mycket för att ligga i absoluta botten, men för lite för att utmana uppåt.

10. Borås 4 p 10-23 i målskillnad

Borås har släppt in alldeles för mycket mål (23) för att plocka speciellt mycket fler poäng. Laget måste få ordning på defensiven.

11. Tranås 3 p 8-29 i målskillnad

Att som ett tippat topplag endast ta en seger på fem matcher är för dåligt. Laget verkar ha tappat både offensivt och defensivt, inget verkar funka. Undrar hur länge tränare Högberg har ledningens förtroende.

12. Hanhals 1 p 10-24 i målskillnad

Hanhals inledde serien riktigt piggt men rasar nu i tabellen. Framför allt läcker man bakåt. Det måste man få ordning på, annars kan vårserien bli jobbig.

VÄSTRA ETTAN

Tabellen just nu
Formtabell senaste fem matcherna

1. Mariestad 13 poäng 17-6 i målskillnad

Västra ettans formstarkaste lag är med knapp marginal Mariestad. De har tagit fem raka segrar varav två efter sudden. Framför allt är man väldigt täta bakåt (släppt in minst mål i hela ettan), offensivt är man bara trea. Med tanke på den fina formen borde man fixa allettan utan problem.

2. Dalen 13 poäng 19-9 i målskillnad

Dalen har redan fixat allettanplatsen och visar fortsatt fin form. 6-3-segern senast mot Lindlöven imponerar, och med Martin Thörnberg som ny sniper in i laget så har man ett sylvasst hot framåt.

3. Forshaga 12 p 16-4 i målskillnad

Lite förvånande för många kanske, men Forshaga har visat på stark form på slutet och är trea i formtabellen med fyra trepoängare de senaste fem matcherna. Defensiven har varit vattentät, endast fyra insläppta på fem matcher! Kan laget fortsätta vinna matcher i samma takt så är man absolut ett hot mot lagen ovanför. Man har tagit in sex poäng på fem matcher på Borlänge och Skövde, och med den takten på slutet så kan man mycket väl gå om. Snittpoängen på 2,6 senaste fem matcherna pekar på en slutpoäng på drygt 38 poäng.

4. Köping 9 p 20-17 i målskillnad

Köping har tre raka segrar det sista, en svit som inleddes mot nuvarande tabellfemman Skövde. Nyförvärvet Janne Kivilahti har stor del i det med sju poäng sedan han nyligen anslöt. Innan dess hade laget dock två förluster, så många mer har man inte råd med om man ska utmana lagen ovanför strecket.

5. Lindlöven 9 p 16-15 i målskillnad

Lindlöven har helt ok form, form nog för att man borde kunna hålla undan för de jagande lagen utanför allettanplatsen. Men man har tappat tre poäng gentemot Forshaga, så man ska inte ropa hej än. Framför allt vore det fint att skärpa till defensiven.

6. Kumla 7 p 14-15 i målskillnad

Kumla hade en stark poängsvit innan man förlorade hemma mot Mariestad och sedan tappade poäng mot Malung. Nu ser vägen upp ut att vara för lång för att man realistiskt ska kunna drömma om en alletta.

7. Borlänge 6 p 15-14 i målskillnad

Borlänge har hamnat i en ovanlig svacka med endast två segrar de senaste fem matcherna. Mycket kanske beroende på att Markus Persson missat några av matcherna. Antalet gjorda mål per match har sjunkit rejält för det normalt målglada gänget. Nu behöver man börja plocka poäng i raskare takt om man inte ska behöva bli nervösa på slutet. I alla fall om Forshagas fina form håller i sig. Med nuvarande 1,2 poäng i snitt per match så kommer man hamna på 37 poäng till slut, alltså lägre än Forshagas projicerade poäng.

8. Skövde 6 p 15-15 i målskillnad

Skövde har också en sviktande form med endast två segrar och nu har den tidiga serieledaren rasat ner till en femteplats. Man har visserligen fortfarande få matcher spelade och en bra marginal neråt, men man har inte råd att plocka färre poäng i snitt på slutet än vad man gjorde de senaste fem. Med nuvarande snitt hamnar man liksom Forshaga på dryga 38 poäng.

9. Grums 5 p 11-18 i målskillnad

Grums har en svag form och chansen till en alletta är mikroskopisk. Framför allt har laget haft väldigt svårt att göra mål, men man släpper också in ovanligt många för att vara Grums.

10. Malung 4 p 16-23 i målskillnad

Malung har tappat lite form på slutet, men man är ändå med i matcherna och tar en del poäng. Framför allt bjuder man på mycket mål i sina matcher, både offensivt och defensivt.

11. Surahammar 4 p 13-21 i målskillnad

Surahammar är inget stryklag längre, man är med i matcherna och plockar en del poäng.

12. Linden 0 p 9-31 i målskillnad

Linden har en rent ut sagt usel form, faktum är att man är formsvagast i hela ettan. Inte en poäng, svaga framåt och genomusla bakåt. Märkligt att ett lag som har samma spelare plus lite förstärkningar kan gå så mycket bakåt från en säsong till en annan.

NORRA ETTAN

Tabellställning just nu.
Formtabell senaste fem matcherna.

1. Östersund 15 poäng 20-8 i målskillnad

Östersund har som ett av endast två lag i ettan tagit full pott. Man har bland annat besegrat serieledande Boden och har framför allt visat upp ett riktigt stabilt försvarsspel. Men det har också lossnat offensivt sedan man fått in tre rutinerade nyförvärv. Att man ska hinna ifatt Boden känns dock långsökt, även om poängsnittet antyder att det kan bli jämnt.

2. Boden 12 p 26-10 i målskillnad

Boden har bara förlorat mot Östersund, i övrigt har det blivit idel segrar. Framför allt är man effektiva framåt, Boden har gjort flest mål av alla hockeyettanlag.

3. Kalix 8 p 19-14 i målskillnad

Kalix har varit ett jagat byte på femteplatsen men man har svarat bra på den pressen och har dragit ifrån de jagande med någon poäng de senaste fem matcherna. Men det skiljer väldigt lite, så det ser ut som att denna serie kommer leva in i slutomgången.

4. Teg 7 p 22-16 i målskillnad

Vill man se mål i norra ettan ska man kolla på en Tegmatch, detta då man är det lag som är inne på isen vid flest mål. Laget tappar en del mot de andra topplagen, men håller jämna steg med lagen under allettanstrecket, så de ska lugnt klara sig vidare.

5. Vännäs 7 p 11-12 i målskillnad

Vännäs jagar Kalix femteplats men just nu är det en förlorad kamp. Laget måste öka poängsnittet för att nå om och knipa allettanplatsen. Ett bra sätt att göra detta är att försöka göra mer mål, 11 mål på fem matcher är för lite för att nå en alletta.

6. Kiruna AIF 6 p 18-15 i målskillnad

AIF:s byte av tränare har inte gett någon tydlig effekt, även om poängsnittet har ökat något jämfört med de första sju matcherna. Men inte tillräckligt för att man ska kunna drömma om en allettanplats.

7. Kiruna IF 6 p 13-16 i målskillnad

Kiruna IF skulle ha behövt ha ett högre poängsnitt än de 1,2 man har de senaste fem matcherna för att kunna rubba lagen ovanför i slutändan. Nu har man bara fyra matcher kvar att spela och det räcker antagligen inte ens om man tar full pott, vilket är svårt att se med nuvarande form.

8. Piteå 6 p -4

Piteå har en svag form, men man har skaffat sig tillräcklig marginal neråt sedan tidigare för att slippa oroa sig. Det ska räcka med nuvarande poängsnitt för att klara sig till en alletta.

9. Örnsköldsvik 5 p 17-24 i målskillnad

Örnsköldsvik chanser att nå en alletta lever fortfarande, men ska man nå dit så måste poängsnittet upp rätt mycket. En nyckel till det är att släppa in färre mål. 24 insläppta på fem matcher är mycket, då blir det svårt att vinna.

10. Sundsvall 5 p 8-21 i målskillnad

Sundsvall startade serien väldigt piggt som nykomlingar, men nu börjar poängen komma in med allt glesare mellanrum. Ska man nå över allettanstrecket så måste man få det att lossna offensivt, åtta mål på fem matcher ger ett målsnitt på 1,6, då har man bara råd att släppa in max ett mål för att avgå med segern.

11. Lejon 2 p 6-27 i målskillnad

Lejon plockar in spelare till höger och vänster, men några större poängskördar hämtas inte in ändå. Hopplöst sist, man har både svårt att göra mål och att hålla tätt.

ÖSTRA ETTAN

Tabellställning just nu.
Formtabell de senaste fem matcherna.

1. Huddinge 15 poäng 26-11 i målskillnad

Hela ettans formstarkaste lag. Man fullständigt kör över den östra ettan. Man gör flest mål av alla ettanlag och släpper också in rätt få.

2. Visby 13 p 13-7 i målskillnad

Visby startade serien ovanligt svagt men nu har man fått upp ångan ordentligt. Speciellt så har man lyckats defensivt med endast 8 insläppta. Nu är marginalen neråt betryggande stor.

3. Enköping 12 p 20-15 i målskillnad

Enköping har också en stark form. Att man tar sig till en alletta är givet.

4. Hudiksvall 10 p 22-9 i målskillnad

I Hudiksvall har tränarbytet gett effekt med betydligt högre poängsnitt efter. Man både gör mycket mål och släpper in få, en bra kombination. Nu ska mycket till för att Hudiksvall ska missa en alletta.

5. Tyresö/Hanviken 9 p 22-17 i målskillnad

Den stora överraskningen Tyresö Hanviken har tagit mer poäng än lagen som jagar de senaste fem matcherna. Det gör att man just nu ligger på en allettanplats, imponerande! Framför allt är man duktiga offensivt. Defensiven finns det dock utvecklingspotential på.

6. Vallentuna 8 p 19-17 i målskillnad

Vallentuna topptippades då man plockade in stjärnspelare efter stjärnspelare. Men poängen har inte trillat in i önskvärd mängd, och vill man till en alletta måste man visa upp bättre form än man gjort på slutet. Framför allt behöver man släppa in färre mål.

7. Strömsbro 6 p 23-20 i målskillnad

De sex poängen kommer från de två senaste matcherna, så Strömsbros form är på uppåtgående. Axmans inträde har givetvis hjälpt dom med detta. Nu får man hoppas den trenden håller i sig, för man har tre poäng att ta ifatt för att nå en alletta.

8. Segeltorp 4 p 15-21 i målskillnad

Segeltorp börjar plocka lite poäng och har lyft sig från sistaplatsen. Nu är man med i matcherna på ett helt annat sätt än i inledningen av seriespelet.

9. Nyköping 3 p 15-14 i målskillnad

Nyköping var med i allettanstriden länge, men de senaste fem matcherna har man kammat in endast 3 poäng. Det räcker inte om man ska vara med i en allettanstrid.

10. Hammarby 3 p 8-17 i målskillnad

0,6 poäng per match har Hammarby de senaste fem matcherna, och det är där man legat under hela seriespelet. Lite för svagt för att undvika bottenplaceringarna.

11. Wings 3 p 10-21 i målskillnad

Wings låg länge på en allettanplats, men nu har man rasat ihop rejält. Det är inte kört med en allettanplats i teorin, men med sådan dålig form man visat upp på slutet så känns chansen väldigt avlägsen.

12. Sollentuna 0 p 8-24 i målskillnad

Sollentuna är för svaga. Bara tre poäng totalt så här långt och inte en poäng senaste fem matcherna.

Lämna ett svar