Vem ska man skylla på?

Det är lätt att börja peka ut syndabockar när det sker så stora händelser som att fyra lag ej får licens att spela ettanhockey. Och visst finns det många som har del i ansvaret, men som jag brukar försöka lära mina elever när det blir bråk: Vad är din del i detta? Och det finns anledning för en hel del att titta sig i spegeln efter fredagens nyheter.

Många pekar finger mot förbundet. Och visst, Anders Larsson och hans organisation har väl inte direkt slitit ihjäl sig för att skapa drägliga förutsättningar för hockeyettan. När han tittar sig i spegeln så ser han nog en knähund som sitter i SHL-lagens knä, glatt viftande på svansen åt alla SHL-lagens nycker.

Man kan också skylla på orimliga licenskrav. Jag håller med om att 10% av omsättningen i eget kapital är alldeles för mycket pengar för en liten klubb, ingen annan idrott har såna krav, och mycket talar också för att man kommer sänka kraven redan under säsongen.

Men det är långt ifrån enbart Anders Larsson och licenskraven som är orsak till att fyra klubbar sitter där de sitter. För hur det än är så kan en klubb som Örnsköldsvik, med idel långa och skitdyra resor, och med under 100 personer på läktarna i snitt, ändå få sin verksamhet att gå runt. Sedan har de en trupp som kostar noll och inget, men så har de också rättat mun efter matsäck. När Örnsköldsvik ser sig i spegeln så ser de en strävsam arbetshäst som gör jobbet varje dag men som sällan vinner några race. Men nog kan man ana en viss stolthet, med rätta, där i spegelbilden?

Ändå är det söderlag, med kortast resor och betydligt bättre publiksnitt som sitter i skiten. (Nåja, Strömsbro med, men det är ju att de sitter i en alliansförening som sänkt dem). Bäcken sägs ha gått en miljon back, i tvåan! Hur gick det till?! De kan inte ha använt någon spegel överhuvudtaget.

Krif har väl varit på minus i i alla fall närmare 10 år, medan KIK haft röda siffror i fyra. Visst kan de skylla på orimliga förbund och orimliga licenskrav, men faktum är ju att de också borde se sig i spegeln. Hur kan de fortsätta att satsa på lag som konkurrerar i toppen trots att de inte har råd? Hur tänkte KIK när de valde att möta Sundsvall och få en dyr resa när de lika gärna kunde åkt bil till Troja för att spara pengar? De verkar inte ha dragit någon som helst lärdom av förra sommarens degradering, utan skyller bara på en elak licensnämnd och ett ännu dummare förbund. Att rätta mun efter matsäck finns inte. När tänker de stanna upp, titta sig i spegeln, och reflektera över att de faktiskt har del i att de sitter där de gör? För inte är de som barnen som aldrig gjort något, utan där det alltid är någon annans fel?

Jag kan faktiskt inte låta bli att dela ut en uppmaning till, och denna gång till ett lag som faktiskt fick licens. Via lite siffertrixande så löste Västervik licensen på något märkligt vis. Men det är ändå läge för dem att stanna upp och titta i sin spegel. Vad ser de där? Är det en klubb som kan sätta sin existens på spel för att nå snabb framgång? Då finns det ännu tid att ändra den bilden, att bli ansvarstagande och sätta föreningens bästa först, snarare än a-lagets. För annars så är risken stor att även de sitter där nästa sommar och skyller på någon annan för sina egna tillkortakommanden efter missad licens och kanske till och med konkurs.

Lämna ett svar