Grästorps tränare i lång intervju om avancemanget!

Grästorps tränare Andreas Appelgren har nu varit med om att ta klivet upp i SHL, allsvenskan och ettan, även om avancemanget till ettan kom igår via en ersättningsplats snarare än ett klassiskt avancemang. Nu väntar bråda dagar för den rutinerade tränaren, men han tar sig ändå tid för en intervju med kmhockey,se.

När började ni ana att ni skulle få en fråga?

Egentligen kände man det ganska snabbt, redan i kvalserien förstod man att det handlade om att placera sig så bra som möjligt. Sedan vill man givetvis gå upp av egen kraft så man får fira den sista matchen, men man förstod att det skulle bli rockader och med Skövdes konkurs så blev det uppenbart att det skulle bli något mer lag upp.

Har ni haft det i bakhuvudet när ni värvat laget också?

Nej det har vi inte, känslan har funnits att det kan bli en fråga, men vi kände att vi inte kunde hoppas och tro bara på att gå upp utan att vi måste jobba med den verklighet vi var i, så vi byggde ett lag för att vara ett topplag i tvåan med sikte på att gå upp.

Såväl Bäcken som Pantern som avancerar från tvåan har lite problem med ekonomin, hur ser Grästorps ekonomi ut, är det risk för bakslag där med?

Nej ekonomin är väldigt god, så det finns inga risker för det utan det är god marginal i klubben.

Nu när ni till slut blivit ett ettanlag, vad behöver ni jobba med framöver för att göra er ettanmässiga?

Vi har en trupp på 15 forwards, 3-4 målvakter, och 6 backar, så egentligen behöver vi bara leta efter 1-2 backar. I övrigt har vi sagt att vi spelar med laget vi har, så framför allt letar vi en stabil och bra defensiv backpjäs. Vi tror på killarna vi har, de har ett jäkla driv och målet har ju varit ettan hela tiden, så vi kommer spela med laget vi har. Sedan får man ha respekt för att vi går upp en division och det är ett tufft steg att ta. Vårt mål är inte att vara ett topplag direkt, utan vi måste ha som mål att lära oss varje dag och ha som mål att vi ska fortsätta spela i ettan flera år framöver.

Du är ju en etablerad tränare med rutin hela vägen från tvåan till SHL, vad kommer bli er utmaning tror du?

Att vi går från att vara ett offensivt och kreativt lag som lag som haft mycket tid i offensiv zon, och där har vi varit skickliga. Men nu ska samma spelare ställa om och spela lika mycket i försvarszonen som vi tidigare varit i offensiv zon, den mentala omställningen kommer vara det stora och att vi får till försvarsspelet kommer bli en nyckel. Det handlar även om att vi kanske inte får så många chanser i offensiv och då handlar det om att vara vassa när vi väl får offensiv tid. Såna saker kommer ta tid att lära, det är inte bara att trycka på en knapp. Så att spela försvarsspel innan man sticker till anfall kommer kanske bli den stora utmaningen.

Hur pass klass håller ni?

Det är svårt att säga, för jag var imponerad av hur bra lagen var i alltvåan, det var många vassa lag. Sedan har jag sett dåligt med ettanhockey säsongen som var, så det är lite svårt att avgöra, det får bli lite träningsmatcher och matcher i serien innan man kan uttala sig. Men av erfarenhet vet man att det är ett stort steg att ta ett kliv upp. Men vi har skickliga spelare och en hunger som kommer bära frukt på sikt, men jag behöver se de andra lagen lite mer innan jag uttalar mig hur vi står oss.

Vid sidan av isen, vad har ni för utmaningar där?

Målet när jag valde gå till Grästorp var att vi skulle spela ettanhockey, så vi har byggt en organisation med tränare, mv-tränare, fystränare, medical team, materialare, sportgrupp och allt annat runt laget, och vi har även tränat lika hårt som ettanlagen gör, både on och off ice, så där är vi inkörda. Utmaningen blir att gå från att vinna 90% av matcherna till att vi kommer åka på betydligt fler förluster, man måste ha respekt för och att det blir tuffa perioder och då gäller det att stå stadigt som förening och vara beredd på det. Publiken vill se vinster med och har höga förväntningar givetvis, och då är det viktigt att man förankrar bra i föreningen och laget att det kommer tuffa perioder och att då ändå stå upp för laget när det blåser lite tufft.

Vad sätter du och föreningen för mål med säsongen?

Det är svårt innan man vet klassen exakt, men målsättningen är att etablera oss på ettannivå, så huvudmålet är att vara ett ettanlag efter säsongen. Sedan får man dela upp säsongen i delar, rullar det på bra så får man sätta en målsättning, går det trögare en annan. Men vi ska lära oss allt eftersom, det är många som inte spelat på ettannivå, men även en del som spelat där, så vi har en bra mix. Det tar tid att bli ett hockeyettanlag, så vi kommer behöva utveckla spelarna till att bli ettanspelare, och det det är det vi har som mål att göra. Sedan vill folk se ett lag som vinner matcher, men det kommer tider när vi förlorar med, då måste man vara stark och fortsätta tro på spelare och laget och att sedan växa in i det.

Många kanske kan se det som en lärperiod fram till jul och att det sedan efter jul hadlar om att börja leverera, hur ser du på det?

Det skulle kunna vara så, men får se hur det ser ut först innan man vet var man står, så man inte planerar för långt i förväg, Jag vet vad mina killar går för och tror på dem, men de har också en del att lära i försvarsspelet och spelet utan puck, offensivt klarar vi oss, även om det handlar om att göra det i tuff omgivning, men jag vill se under resans gång vad vi kan ha få mål och hur långt det går att nå.

Du har ju sett Bäcken och Pantern spela, vi som inte har så bra koll på de lagen, vad kan du säga om dem?

Bäcken är ju ett frejdigt lag som tutar och kör. De har många spelare som kan spela på högre nivå, men vill bo i Göteborg. De är skickliga, jämnbra med bra skridskoåkning spetsat med lite skills, som Alexander Esbjörs, han skulle garanterat kunnat spela i allsvenskan. Pantern bygger mer på en riktigt bra förstakedja med Holmkvist, Mäkitalo och Liechti, de gjorde samtliga mål mot oss. Sedan har de några rutinerade backar som spelat på högre nivå med De är kanske inte samma starka och breda lag som Bäcken, men de har en otroligt bra spets och ett bra powerplay. Storstadslagen har ju den fördelen att de kan ramla på spelare gratis tack vare att de finns i stora städer, spelare som inte vill lämna storstäder men som inte får plats i lag högre upp.

Det har varit en hel del cirkus med lag som tackar nej, lag som inte får licens och gör konkurs och så vidare, hur ser du på hela cirkusen?

Jag tycker man varit med så länge och ändå upplever jag att det varit otroligt rörigt. Men när det är som rörigast så fokuserar man inte på det riktigt, utan det går visa sig hur det blir när det lägger sig. Men sedan kan jag personligen tycka att man ska minska antalet lag i SHL till kanske 10 lag och sedan 14 allsvenska och 20 lag i ettan, att alla serier borde spetsas till lite grann. Det blir för stora skillnader mellan topp och bott, minskar man antalet lag i serierna så blir det lite mer logiskt var man hamnar utifrån ekonomi. Nu blir det för stor spridning mellan topp och bott, det skulle bli bättre kvalitet på ligorna och det skulle ge sig självt lite enklare var man hamnar beroende på hur man sköter sin ekonomi då.

Till sist: Hur mycket har du sett fram emot att träna ett lag i ettan igen?

Min stora anledning till att det blev Grästorp var att ta laget till hockeyettan och det har vi gjort nu och det känns jäkligt bra. Det är ju roligare ju högre upp man är och det är ett väldigt stort steg mellan tvåan och ettan. Sportsligt, medialt och hirerarkimässigt, ettan hör till förbundet och tvåan är en regional serie, så det är roligt att kunna erbjuda sponsorer och publik ettanhockey igen, och även spelarna som haft det som mål hela tiden.

Lämna ett svar