Kamikazetipset södra!

Det blev alltså fyra serier även kommande säsong. Därmed så föll mitt kamikazetips från 19/5 då det utgick ifrån att det skulle bli fem serier. Därför är det på sin plats att sticka ut hakan rejält på nytt, denna gång med vetskapen om vilka lag som placeras var. Jag börjar med den vassa söderserien, som jag tror kommer bli rätt tudelad.

1.       Västervik

Det är bara att titta på satsningen de gör och vilka spelare de plockat in. Speciellt den viktiga centersidan är outstanding i ettan med George Diaco, Tatu Kokkola, Anton Johansson, Helmer Styf, Erik Olhans Lind och Tim Almgren. Det är alltså sex centrar av bra klass och tre av dem är av toppklass i ettan. Målvaktssidan med Kokman i spetsen håller också hög klass, och backsidan är inte så pjåkig den heller med Alex Brännstam, Kalle Bartholdsson, August Hansson och Filip Halvordsson i spetsen. Det enda som egentligen saknas är några yttrar, men det kommer, var så säkra.

2.       Karlskrona

Karlskrona har tagit ett steg tillbaka och byggt om laget från grunden. Visst har man behållit några av de spetsigaste spelarna, men det längre ner i hierarkin har ersatts med nytt och fräscht. Det långsamma, omständliga och runda Karlskrona ska bli snabbare, rakare och kraftfullare. Det tror jag är rätt väg att gå, och spelare som Axel Björnkvist, Liam Engström, Nils Bolin och inte minst Lukas Sjöblom kommer att lyfta laget. Carl Malmkvist visade att han håller bra klass redan förra säsongen, och Marcus Björk och Hugo Wendt är starka backar. På forwardssidan så behåller man nyttig rutin i Alexander Bergström och Filip Cruseman, och nog lär Victor Crus Rydberg och Philip Norberg också förlänga. Det ger en bra mix med ungdomlig entusiasm och speed, blandat med skicklighet och rutin som blir svårslaget.

Gustav Lindberg är ett vasst nyförvärv. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

3.       Kristianstad

Efter den snöpliga avslutningen på förra säsongen så har Kristianstad fått börja om, och det märks att det är med en mindre plånbok då flera av de vassaste korten lämnat. Men målvaktssidan känns ändå bra med lovande Ian Blomqvist som ny bredvid Oliver Tornerefelt, och även om det bara är två backar under kontrakt så skäms inte Anton Davidsson och Christian Lindberg för sig, och fler lär ansluta. Offensivt så fick man behålla viktige Dennis Svensson och några nyttiga rollspelare, och därtill har man fått in ett par bra nyförvärv i Gustav Lindberg och David Karlström. Kristianstad blir inte lika bra som förra säsongen, men inte sämre än att man kanske kan utmana om en kvalserieplats ändå.  

Felix Tengvall i Skövdedressen. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

4.       Halmstad

Visst ser det ut att (som vanligt) vara ett brandskattat Halmstad denna säsong, men denna gång tänker jag inte räkna bort dem ändå. För trots tapp av tunga pjäser som Jacob Crespin, Lukas Sjöholm och Viktor Bernhardtz så lär ändå Halmstad bli att räkna med när det summeras ändå. Felix Tengvall axlar Crespins mantel, och det tror jag han kommer lösa bra, om än inte lika bra som ”Creepy”- Backsidan behåller några viktiga kuggar som gjort det bra i flera år, med Andreas Andersson, Ludwig Wulff och Elias Dynell. Offensivt saknas ännu Robin Dahse, men det blir väl en sen signatur som det brukar bli. Gagic är dock redan klar, liksom nyttiga pjäser som Melker Iversen och Alexander Klarin, och nya unga spelare står på tur att få genombrott, nyförvärven Alexander Artursson och Otto Stahre kan vara två av dem.

5.       Troja

Trojas debacle säsongen som gick har inte avspeglat sig på målvakts- och backsidan, den är så gott som identisk, och framför allt backsidan är inte fel att behålla då den håller hög ettanklass. Det som felade var offensiven, och det är också där som man ser de största förändringarna. Carl-Johan Sjögren och Mattias Persson lägger av, medan Emil Ekholm och William Romfors letat nya äventyr. Tillkommit har Mikael Roslund som kommer bli otroligt nyttig med sin rutin, men även bröderna Joel Och Max Wahlgren är tilltänkt ny spets. Sedan har man några unga lovande spelare in också, Carl-Henrik Edvardsson, Jonathan Andersen och Fabian Hellström ska bli spännande att se.

6.       Mörrum

Mörrum andas morgonluft igen, och ställer ett klart intressant lag på benen. Målvaktssidan håller toppklass med Didrik Jansson och David Otter och forwardssidan känns väldigt spännande. Där har man fått behålla nyckelspelare som Khalid Ibrahim, Mathias Kemppi och Samuel Wälimaa. Dessutom lyckas man behålla genombrottsmännen Hugo Frylén och Vilmer Stahmann, vilket gör att forwardssidan ser rätt intressant ut, trots tappen av Marcus Paulsson och Adam Bäckstrand. Svagheten finns istället på backsidan, där Leo Klavhed och Karl Persman är stabila pjäser, men i övrigt är det rätt tunt.

7.       Alvesta

Alvesta har drabbats av några riktigt tunga spelaförluster i poängkungen Viktor Lindman, rutinerade backarna Måns Hermansson och William Wennström och attitydspelaren Otto Henell som betydde massor för laget. Att laget kommer tappa i slagstyrka känns därmed rätt uppenbart. Målvaktspositionen är dock inte försämrad och det finns ett par bra backvärvningar med i Elias Svensson Dervall och Erik Fernhall. Offensivt så saknar jag den där riktiga spetsen, men Hampus Andréen är i alla fall med från start och förhoppningsvis kan det bli bra utväxling på värvningarna av Joakim Nilsson, Robin Eriksson och Gabriel Melin.

8.       Krif

Krif såg länge ut att knappt få ett lag men senaste veckorna har det börjat ticka in spelare. Man har dock tvingats skilja sig från trotjänare som Sebastian Magnusson och Andreas Nordfeldt, och även andra tunga namn som Emil Cederlund, Niklas Dahlberg, Daniel Andersson, Oliver Glenmar och Jesper Hultberg. Det som tillkommit är yngre och mer oprövat, men Martin von Schoultz är i alla fall en ok målvakt och Martin Ekström en rutinerad backpjäs. I övrigt är backsidan svag dock, och offensivt så saknas ännu många spelare. Dock har man fått in ett par intressanta värvningar i Viktor Fridolfsson och Marcus Kivelä Carlzon. Men det blir svårt att hävda sig med så neddragen spelarbudget.

9.       Tyringe

Tyringe tar ansvar för sin ekonomi och spenderar inte mer än de har råd med, det ska de ha cred för. Men då man har dåligt med folk på läktarna och är en liten kommun så blir också börsen begränsad. Med tanke på det så får man ändå ihop ett ovanligt bra lag, där målvaktssidan är oprövad på ettannivå men ändå spännande. Backsidan är dock riktigt svag, med undantag för unga talangen Oskar Tängerby. Offensivt ser det lite bättre beställt ut, där kedjan med Jesper Ahlgren, Ludvig Jansson och Heikki Harju nu återförenas. Men där bakom är det rätt tomt på etablerade namn, utan man måste nog hoppas att några av de yngre talangerna kan ta kliv under nye tränarens, rutinerade Mats Lusth, ledning.

10.   Pantern

Pantern hade ett riktigt bra lag säsongen som gick när man kom tvåa i södra kvalserien till ettan och därmed fick en förfrågan när lag hoppade av. Men redan under fjolåret så var det si och så med uppslutningen, på jobbiga bortamatcher så kunde laget få ställa upp med två femmor, medan man hemma kunde mönstra fyra. Detta berodde på att många av spelarna spelar mest för att det är skoj och inte vill lägga ner tiden som krävs. Risken är därmed stor att många nu hoppas av ettansatsningen och att Pantern kommer stå med ett betydligt svagare lag säsongen som kommer. Så här långt har man ett enda namn i rostern och jag tror att man kommer få svårt att hävda sig med en svag ekonomi och sen start på truppbygget.

Lämna ett svar