Lång intervju med Bodens nya tränare/sportchef!

Joakim Fagervall lämnade Boden efter bara en säsong som tränare/sportchef vilket lämnade en dörr öppen för ett nytt namn. Arto Sirviö blev klubbens val, en minst sagt rutinerad herre som varit tränare och ledare för lag i över 25 år på olika nivåer i Sverige och Finland. Nu blir det alltså Sverige igen, och det alltså för topplaget Boden. Kmhockey.se ringde upp den 62-årige finländaren för att höra hans tankar om laget, hockeyettan och spelet.

När jag får tag i Arto Sirviö har han precis kommit hem från en golftävling som han arrangerade berättar han…

Du har fullt upp hör jag!

Vi har kommit överens jag, Boden och min arbetsgivare att jag ska jobba färdigt här innan jag kör igång för fullt med Boden. Men jag har en passion för hockeyn, så det känns som att man kommer hem när man får den tillbaks.

Då har du inte börjat ditt jobb med Boden ännu alltså?

Jo lite vid sidan om, lite kvällsjobb. Jag har pratat med killarna från truppen för att stämma av med dem, lite miniscouting. Att få en bild av hur de tänker och hur de upplever att det gick förra året. Vad spelarna själva tycker att de ska göra för att bli bättre, så den typen av dialog har vi haft med alla spelare vi haft avtal med. Sedan finns det några spelare som vi bollar med, även lite juniorer som eventuellt kan få avtal. Sedan ringer det massvis med agenter ifrån Sverige, Finland, Europa och även några från Nordamerika som vill skicka sina spelare till Boden. Sedan är det egentligen bara att hitta de rätta spelarna. Samtidigt ska man planera lite inför säsongen med, det fanns några träningsmatcher redan inbokade, men vi ska ha in ett par till. Men det blir fram i september. Sedan kommer vi också köra internmatcher då vi plockar upp lite juniorer så man har två backpar och tre kedjor i varje lag, det ger också mycket tycker jag. Så det handlar om att hitta lösningar, rätt spelare och en trupp som tränar bra och ledare för juniorerna och så vidare.

Om vi pratar dig, så hade du enligt eliteprospect uppehåll från hockey förra säsongen, hur kommer detta sig?

Nej det stämmer inte, jag har varit i bakgrunden och har haft hand om ungdomslag. Sedan har jag haft en arbetsgivare så jag har inte kunnat vara headcoach, utan har mer fungerat som sportchef. Även assisterande coach eller skillscoach, men jag har inte jobbat heltid. Men jag har hela tiden hållit på med hockey, jag kommer inte ifrån den, det känns bra. Jag har haft bra chefer på företagen jag jobbat, och har varit öppen med att jag vill hålla på med hockey, och frågat om det är ok att göra det på fritiden och det har jag fått ok för.

Hur kommer det sig du hoppar på ett huvudtränaruppdrag nu då?

Jag har varit med som hjälptränare och har sett vad som händer inom hockeyn. Den blir allt intensivare och fartfylld. Finska ligan har spelat fartfylld ishockey, även SHL och allsvenskan är riktigt intensiv och rolig hockey, och även ettan har bra fart och bra spelare. Så att få vara med där som headcoach och sportchef är en möjlighet att få komma tillbaks till hockeyn som heltidsanställd, det har jag väntat på. Sedan när man jobbar inom idrotten som jag gjort hela livet, det är inte så svårt, det är mest att man inte håller fast vid den hockeyn man hade förr, utan är medveten om att hockeyn ändras. Det är mycket unga spelare som vill snabbt framåt, sedan behöver de hjälp av erfarna spelare och coacher med att säga att det där håller inte, du måste steppa upp. Det är intressant, jag gillar utmaningar, det är alltid härligt att komma till en sådan miljö man inte känner, några kanske man känner, men man vill dit, när allvaret sedan börjar så blir det en härlig resa.

Det låter som att du vinnlagt dig om att hänga med i hockeyutvecklingen, att det inte spelas samma hockey som när du började som tränare…!

Nej det är verkligen inte samma, red line offside försvann och det blir bara mer och mer fart. Det innebär också att alla spelare måste vara väldigt bra tränade för att orka, det handlar om att äta rätt också. Sedan handlar det om att träna hårdare vissa perioder och mindre hårt andra för att orka. Klarar vi av detta spelet eller gör vi det inte är också en aspekt man måste ta hänsyn till, detta ska bli väldigt intressant.

Hur ligger du till med lagbygget?

Det finns förhoppningar från fansen och klubbens sida att vi ska hitta bra spelare, men vi ska inte jaga spelare, utan man måste analysera alla spelare, se vad man känner till om dem och om man har någon nytta av dem, kortsiktigt och långsiktigt, Var kommer de ifrån? Hur vana är de vid att spela hockeyettan? Det är skillnad på allsvenskan och hockeyettan, men ettan är intressant för många agenter och spelare. Det är en bra serie som producerar många bra spelare.

I och med att du verkat i Finland så är det många som tror at det kommer bli en del finska nyförvärv med, hur går tankarna där?

Ja det finns det möjlighet till, det finns finska spelare i Mestis, men det är inte alltid så att de passar bra i hockeyettan. Finsk hockey har en brytpunkt nu, där Tammerfors som tidigare spelat väldigt defensivt men nu under Richard Grönborg spelar betydligt mer offensivt, som i Schweiz och i Sverige, det är smartness i spelet och full fart hockey. Så finska spelare kanske börjar bli vana vid det också, så man kan plocka såna, men det är inte något måste, utan vi letar spelare som är redo att ta nästa steg. Är de tillräckligt snabba med fötterna, händerna och huvudet? Man skulle ha haft en maskin som kunde mäta det där, då hade det varit enkelt, men så funkar det inte. Vi har många spelare som vill utvecklas ytterligare. Jag har också diskuterat med spelarna i truppen hur de vill spela. Det är inte bara jag som bestämmer, utan vi tillsammans, vi-andan är viktig, det är typisk svenskt det med och jag gillar det, även om det givetvis är en utmaning också.  

Om jag kikar på truppbygget så här långt så är känslan att ni föryngrat lite, är det en medveten plan?

Så tänker inte jag, vissa av våra rutinerade spelare har varit med ett tag, och sedan finns det spelare som vill komma till oss med, så jag tänker inte åldersstruktur, utan har du spelare som brinner och orkar träna och dessutom är egna spelare från bygden så är det positivt. Sedan kommer vi sajna några rutinerade spelare som spelat tidigare men även några nyförvärv utifrån. Vi har 1½ månad på oss, så det är ingen panik.

Hur stor trupp vill du ha?

Jag hoppas att vi har några try out-spelare som vi funderar på och även vårat J20 har en viktig roll, tanken är att man ska kunna gå mellan J20 och a-lag. Men vanligtvis så vill du ha 2+1 målvakt, en J20 och 2 stycken som är a-laget, åtta backar och 14 forwards eller om man har riktigt bra J20-killar då kan det vara någon mindre. Sedan spelar vi internmatcherna med där man får mycket information, hur juniorerna reagerar när de ställs mot mer erfarna spelare som spelat 4-5 år och kan alla tricks.- Men känner de unga att de kan klara det så kan de också ta steg och ta för sig även i a-lagssamanhang sedan. Så jag känner inte att vi ändrar åldersstrukturen, det är upp till spelarna som sajnat med oss, alla spelare kan avgöra hur mycket istid de får beroende på hur de presterar. Det är en positiv känsla för en idrottsutövare.

Hur noga har du följt hockeyettan?

Ganska noga då jag tränat hockeyettanlag tidigare. Jag har följt den via statistik och även sett en del highlights så, det är hockey hela vägen. Svenska mallen med en proffsliga och sedan allsvenskan och sedan hockeyettan som uppfostrande liga är väldigt intressant, så jag har sett tillräckligt mycket. Sedan hur vi kommer spela beror på vilka spelare vi har i slutändan. Spelsystem a eller b eller c kan ingen säga, det beror på vilka man möter, så det är möjlighetens värld egentligen.

Så du har ingen fast plan att så här vill jag spela?

Det finns en fundering kring hur jag vill spela, men har du en helhet som du tänker och inte spelare som kan spela så, varför då stänga påsen? Utan istället måste du låta påsen få luft och utvecklas under säsongens gång. Även spelarna ska ha påverkan på hur vi ska lösa situationer. Visst kan vi ha kommit överens om hur vi ska agera, men det kanske inte alltid funkar. Vi vill spela en vinnande hockey, sedan kan man ändra under resans gång. Man kan behöva göra ändringar, låser man fast sig vid ett spelsätt har man skjutit sig själv i foten. Alla har ett system, men även ett andra och ett tredje som backup när man tänker hockey.

Letar du efter egenskaper hos spelare, att en back vill jag har de här och de här egenskaperna, en center dessa och forwards dessa?

Ja det gör man ju alltid, när man spelat i samma liga eller högre upp, hur den producerat och så. Videoanalyser hjälper, men har du ett tomt papper som du ska bygga från scratch så måste man börja någonstans. 2+1 bra målvakter och de har även hjälp av målvaktstränare, spelare måste ha tränare som kan hjälpa dem med, de är inte färdiga spelare. I gamla tider pratade man om offensiv ishockey, hur man kan producera målchanser och mål, men det är önsketänkande. Visst, det är bra att du kan producera mål, men har du inte spelare som kan klara defensiven så kan du släppa in 7 när du gör 6 framåt. Så du måste ha båda delar, du måste ha alla spelartyper. I de tre högsta serierna måste alla klara av att spela hockey, har du fler skickliga spelare som kan passa och spela fysiskt så kan du göra mer underverk, annars måste du utveckla spelarna, ge dem chansen att misslyckas och försöka så de att lära sig så de kan bidra till att hjälpa oss att vinna matcher.

Hur väl insatt är du hur Boden har spelat?

Jag har haft bra kontakt med Fagervall och pratat med honom om hur spelet sett ut och hur de jobbat. Det är bra information att få, sedan är det så att när laget blir färdigbyggt, sedan kan du ventilera det igen. Att säga att så har vi spelat tidigare och sedan bolla spelidén med spelarna. Ni har spelat så här tidigare och det tyckte ni var bra, att ta det när alla är på plats så bygger man sedan upp vi-andan, att detta vill VI, så här vill VI spela,  så bygger man upp det. Alla runt laget är med och tycker till, då kan man utveckla spelare på isen. Sedan behöver vissa mer styrka, andra mer snabbhet osv, olika saker som man kan hjälpa dem med under träningarna.

Boden är ett etablerat topplag i hockeyettan, vad har du för förväntningar på säsongen?

Hockeyettan har sitt system med 4*10 lag och sedan allettan, så visst ska vi vara med i allettan. Sedan när den är färdigspelad så har man fått mycket information om spelarna man har och lagen man mött, så då vet man mer. Sedan skrivs det ofta att vi ska vara i allsvenskan det och det året, men det är fina ord på ett papper bara, det är vardagen som avgör vilka som går upp, det är det vi kan jobba med för att lyckas. Att måla en bild att vi ska göra si eller så är alldeles för tidigt, jag har inte penseln och färgen ännu, utan verkligheten visar när det kan komma. Men gör man bra saker så ger det möjligheter att lyckas och det har jag gjort några gånger nu. Man behöver inte rita allt nytt, men på ett annorlunda sätt, den resan är härlig.

Boden har en trogen fanbase, och som alla supportrar så vill de gärna ha starka nyförvärv och helst redan idag. Hur ser du på den pressen?

Den har alla, sedan har det stått i media att det är många lediga spelare i hockeyettan, så jag känner ingen panik. Jag förstår fansen och uppskattar verkligen deras engagemang, det är superviktigt. Men det finns ingen is ännu, vi kan köra fys, men någon panik känner jag verkligen inte. Jag håller med dig om att fansen har rätt att tycka och tänka och gissa vilka som ska fortsätta och inte, det ger en bra surr, det måste finnas. Sedan vet inte fansen hur många spelare vi vill behålla, det är egentligen bara en bra boost med så härliga fans som är villiga att hjälpa och stötta laget, det är bästa budskapet, ha tålamod, det kommer bli bra.

Har du själv något mål när laget ska vara klart?

Jag kommer inte ihåg hur länge man får värva, om det är slutet januari eller mitten av februari, men så länge vi har dörren öppen så länge kan du ändra strukturen i laget. Det kan ge positiva signaler att få in nya spelare sent. Men det kan dyka upp spelare tidigare med, men som har andra alternativ som han tar, men sedan kanske blir ledig fram i december igen och då kan man plocka in honom då istället. Men att sätta ett datum när vi är färdiga finns det ingen mening med, så länge det finns möjlighet att värva, så länge ska det vara öppet.

Om du kikar på spelarna som ni har under kontrakt, vad ser du för kvaliteter då?

Det vi bollat med och gjort videojobb med så hade vi bra spelare förra året och det finns intresse för att träna bra. Alla var med på att träna bra, det finns möjlighet att spela golf, men även fysträningar och löpträninar och lite tävlingar ska de göra. Men killarna har skickat info om vad de blir bättre av, förra säsongen kanske de någon skavank, men alla har tyckt till om de måste bli snabbare eller starkare eller annat. Andra kanske jag lyfter vad de kanske behöver förbättra. Puffa dem att det är en ny säsong och nya möjligheter, positiva tankar och positiva träningar. Sedan kanske ge dem ledigt i juli och vill de bli bättre så tränar de givetvis även den månaden.

När ansluter du och tar hand om träningar och sånt själv?

Efter semestern. Målet är att när vi är på is den 5 eller 6/8 så ska jag vara på plats, då kör vi igång med hela truppen och de intressantaste J20-spelarna. J20-tränarna är också nyfikna på hur deras spelare står sig, så det ska bli mycket intressant att sätta en start och sedan direkt få en intressant match mot Luleå, det ska bli spännande för såväl fans som spelare att få möta ett sånt motstånd. Sedan finns det lite öppningar med träningsmatcher, jag ska försöka hitta två matcher till, som vi ska försöka hitta någonstans under de närmaste veckorna.

Hur mycket ser du fram emot det här?!

Det ska bli underbart! Jag brinner för hockey och har varit med så länge och har en gedigen kunskap om hur man tränar och coachar lag Sedan är det inte bara jag, utan det är vi alla: Spelare, tränare och ledare, när man får den där härliga vi-känslan så blir det härligt. Sedan kommer det att komma förluster, men det ska man inte tänka högt om, utan ge killarna möjlighet att spela en bra ishockey och att utvecklas.

Lämna ett svar