Truppgranskning från Boden till Hudik!

Efter beslutet om att det blir fyra serier och inte fem som jag trodde så föll min ranking av lagbyggena just nu, för där rankade jag lagen utifrån ett femserieperspektiv. Men då alla lag inte fått en genomgång så vill jag ändå ge lagens supportrar min syn på hur deras lagbyggen ser ut, så nu sker genomgången av de resterande lagen i bokstavsordning. I denna genomgång kommer 8 av de 15 lag som återstår, lagen från Boden till och med Hudiksvall i bokstavsordning. Hoppas det är läsbart trots att det saknar ordning på lagrankingen!

Max Kardewall är en av flera som fått lämna, och något riktigt vasst nytt har ännu inte kommit in.
Foto: Oliver Åström, Kalix

Boden

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 4 backar och 7 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2

Boden har gjort ett omtag i sitt lagbygge, där man släppt några av de som var tänkta att leda laget. Jag tänker på spelare som tvillingarna Wahlgren och Emil Lindblom. Även backen Max Kardevall fick gå vilket kanske var extra överraskande med tanke på hur viktig han varit för laget. Dessutom så verkar det ännu oklart om veteraner som Pontus Johansson och Christians Nyman får bli kvar. Man har dessutom släppt Hugo Haas till förmån för Kalixvärvningen Anton Hjalmarsson, i mina ögon inte ett uppbyte i alla fall. Det man just nu har under kontrakt är mer breddspelare och Nils Thomasson som gjorde en riktigt bra säsong. Merparten av spetsen återstår dock att få in, så just nu så har nya tränaren Arto Sirviö ett ganska blekt manskap till sitt förfogande med Bodenmått mätt.

Borlänge

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 5 backar och 13 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 1+

Borlänge har undan för undan dragit ner på spelarbudgeten och har med det gått från att vara ett kvalserielag flera säsonger till att numer ha ett lag som slåss på den nedre halvan. I år verkar neddragningarna fortsätta, av de 20 spelarna man har under kontrakt är det en enda spelare som är äldre än 22 år. Det är med andra ord ungt och oprövat, och det är svårt att hitta spelare att lyfta fram. Emil Ranehamn är dock en helt ok målvakt, och på backsidan så blir Henning Rothsten viktig. Offensivt så blir Casper Östberg frontfiguren, men han är ärligt talat mer en allroundspelare än en offensiv spets. Nya tränaren (också han ung) Liam Wallström kommer få ett styvt jobb att hålla lag bakom sig.

Clemensnäs

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 6 backar och 13 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2

Clemensnäs var en pigg nykomling säsongen som gick, även om det kanske gick lite trögt inledningsvis. Till denna säsong så har man fått behålla det mesta, enda tunga tappet är veteranen Pontus Burström, samt att man ännu saknar signatur med viktiga backen Ludwig Stenwall. Nyförvärven ser kanske inte så där jätteimponerande ut, men samtidigt så har truppen nu en säsongs rutin från ettanspel vilket gör att man startar på en högre nivå än förra säsongen. Liam Nilsson och bröderna Warg kommer bli tongivande i offensiven, men med så många unga spelare i laget så brukar också någon av dem kliva fram.

Enköping

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 6 backar och 11 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2-

Enköping har haft svårt att leverera i flera år, de har varit lite för bra för att åka ur, men det är också allt. Till denna säsong så ser lagbygget till stora delar identiskt ut, med ledande spelare som backarna Mattias Eklund och Robin Nilsson och forwardsen Lucas Lagerstedt och Tobias Smids i spetsen. Men man har ändå gjort några bra i Alfred Aalto, Sebastian Ehrenkrona, Alex Korpela och Adam Lidström, så kanske kanske man kan lyfta ett litet snäpp i år?

Falun hade många skäl att jubla i vintras!
Foto: Sebastian Rönnholm, Falun

Falun

Spelare under kontrakt:
0 målvakter, 7 backar och 10 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2

Trots att laget inledde sin nya ettansejour med tio raka förluster så stod Falun för en imponerande första säsong i ettan. Laget tog sig hela vägen till playin, det är det inte många nykomlingar som lyckas med. Därför är det fullt logiskt att man nu siktat på att behålla så många spelare som möjligt. Visst blir man av med stortalangen Charlie Forslund samt båda sina målvakter, och risken är väl stor att man även blir av med succéamerikanen Hunter Godmere, men i övrigt så har man fått behålla det man velat. Patrik Elfsberg är en viktig stöttepelare, och bröderna Oscar och Gustav Haglund pålitliga poänggörare. På backsidan så förlängde både Philip Hasselgren och Filip Hedberg som kommer från starka säsonger. Till detta har man även adderat några intressanta namn, och allra intressantast är givetvis värvningen av Gustav Karlsson. Den draftade forwarden var med och spelade upp Vimmerby i allsvenskan och det är en fjäder i hatten att man lyckats locka till sig en sådan stor talang. Han kan säkert blomma i vinter. Men jag är också nyfiken på vad Borlängevärvningen William Danielsen kan få ut i ny omgivning.

Tobias Björklund blir inte kvar i Forshaga, men laget ser minst sagt intressant ut ändå!
Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Forshaga

Spelare under kontrakt:
3 målvakter, 8 backar och 12 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 3

Förra säsongen så satsade Forshaga på en fyrling spetsiga värvningar i form av Linus Skager, Tobias Björklund, Andreas Bosson och Jonathan Ström. Det gav laget ett lyft fram till Linus Skager lämnade, efter det så hade man inte den där riktiga spetsen och laget tappade mycket. Nu är man på värvningsstråk igen, där samtliga fyra nyförvärv från förra säsongen inte är ´kvar, men istället så har man byggt ett lag som känns bredare men inte utan spets ändå. Eric Forsberg vänder hem och där har man en bra sista utpost. På backsidan smäller man till med en riktigt spetsvärvning i form av Karlskronas Christoffer Rasch, en backhärförare som kommer bidra massor med rutin och offensiva kvaliteter. Det ryktas också om att man ska ha in ytterligare en bra backvärvning, om än inte av samma klass som Rasch. Offensivt har man också plockat in några guldkorn. Pelle Hedlund vänder hem till Värmland igen efter några år i allsvenskan och utomlands, en spetsvärvning givetvis. Joel Nyman gjorde massor med mål för Sundsvall säsongen som gick, men vänder också han hem till Värmland. Lukas Smith är en riktigt nyttig tvåvägscenter som hämtas från Skövde, och från Hudiksvall hämtar man en av ettans allra skickligaste defensiva centrar i Lukas Enkvist. Detta är spetsar till en ändå helt ok bredd som fanns tidigare. Det känns verkligen som Forshaga har något riktigt bra på gång i år!

Hudiksvall är vana att vinna mycket, men ska de göra det i vinter måste ny spets in.
Foto: Oliver Åström, Kalix

Hudiksvall

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 0 backar och 4 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2-

Hudiksvall verkar vara det lag som mest utnyttjar att spelare stämplar, för de är alltid sent ute med att släppa sina trupper. Denna säsong så handlar sillyn mest om spelare som man tappar. Några av de allra främsta i lagbygget har dragit vidare för andra jaktmarker. Tyngsta tappen är givetvis toppcentern Christoffer Jansson och skicklige backen William Eckmyhl. Men även Lukas Feuk, Samuel Eriksson och Lukas Enkvist är spelare av hög klass som nu lämnar. Även målvaktsduon lämnar, men här har man i alla fall uppgraderat är känslan, i och med meriterade Adam Ohres intåg. Marcus Limpar Lantz, Axel Olsson, Filip Sjöberg och Jesper Wiberg är utespelarna under kontrakt, och visst är det bra spelare, men inte de där spetsarna som man nu blivit av med. Pengar finns alltid i Hudiksvall, som är en stark sponsor i Morgan Persson som pumpar in flermiljonbelopp i föreningen varje säsong, så visst finns det resurser att köpa in ny spets, men vad det blir återstår att se.  

Lämna ett svar