Truppbyggena från Kalix till Örnsköldsvik

Då är det dags att redovisa mitt omdöme om de sista åtta lagbyggena så här långt. Det handlar om lag från norr om Stockholm, och lag som har minst sagt varierande förutsättningar. En del är klara med sina lagbyggen, andra har ett tiotal spelare att värva fortfarande. Men nu kör vi!

Blir det mer Kalixjubel i vinter?
Foto: Oliver Åström, Kalix

Kalix

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 4 backar och 7 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2

Värvningen av Linus Marcko under slutet av förra säsongen innebar succé och han blir nu också kvar i Kalix. Det borgar för ett tryggt målvaktsspel. Offensivt ser det inte heller så pjåkigt ut, där man har kvar de båda transatlanterna Mack Keryluck och Stevi O´Connor, samt Filip Ekervhén Lindbäck och succémannen Albin Säteri. Nej frågetecknet är backsidan där det tyngsta tappet är Alfred Hjälm som provar lyckan i Tranås. Dessutom saknar man ännu kontrakt med åldermannen Johan Pettersson. Visst är värvningen av Emil Andersson från Surahammar en helt ok defensiv back, men det räcker inte långt tyvärr, mer spelskicklighet måste in på backsidan.

Trotjänaren Philip Kemi blir viktig för Kiruna också i vinter. Foto: Oliver Åström, Kalix

Kiruna

Spelare under kontrakt:
3 målvakter, 7 backar och 11 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 3-

Kirunas lagbygge är mer eller mindre intakt sedan förra säsongen. Då fick man spela allettan, men väl där så kom man nia och missade slutspelet. Det stora plusset under sillyn är givetvis värvningen av Matej Galbavy, han lär göra en hel del poäng under säsongen. Samtidigt saknar man Matias Mustonens signatur, och utan honom ser offensiven bakom ledande duon Siironen och just Galbavi väldigt klen ut. Defensivt så har man ändå en bra mix med offensiva backar med Philip Kemi i spetsen och mer resoluta som Eddie Ahlmark. I mål så blir Ludvig Christoffersson förstavalet, ett tryggt sådant.

Lindlöven

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 6 backar och 12 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 3

Lindlöven gjorde en riktig kanonsäsong och gick hela vägen till semifinalspel, där man dock föll emot Väsby. Sånt brukar sätta djupa spår i en trupp hos en klubb som inte har den största spelarbudgeten, men man har ändå lyckats behålla en riktigt bred och stark stomme. Målvakten William Kias, backen Filip Forsmark och forwardsen Isak Jonsson (ettans mest underskattade spelare?), Lukas Johansson och Emil Norberg blir alla kvar. Visst tappar men tunga namn som Tobias Sjökvist och Filip Halvordsson, och målvakten Jonathan Frykholm har ännu inte skrivit på, men samtidigt har man också plockat in några intressanta namn. Kanske inte som kan ersätta dem rakt av, men ändå bidra till att göra tappen mindre kännbara. På backsidan så känns värvningen av Elias Lustig riktigt bra, och unga talangen Erik Brenkle ska bli spännande att se. Offensivt så kan Gustav Arvidsson säkert bidra med fart och hårt jobb, precis som han gjorde i Borås och Amill Andersson var kapten i Skellefteås juniorer säsongen som gick, de brukar ha bra skolade juniorer. Det ska bli spännande att se hur nya tränaren Lennart Hermansson kan förvalta lagbygget.

Piteå har ett par framgångsrika säsonger under Mikael Aaro, hur går det med ny tränare?
Foto: Oliver Åström, Kalix

Piteå

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 3 backar och 7 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2+

Piteå kvalserieplats för andra säsongen i rad har gjort att lagets spelare blivit attraktiva. Eller det är i alla fall min gissning då laget inte har så många spelare under kontrakt ännu. Officiellt så är det bara Linus Hedman som lämnat (för Tingsryd), men även Oscar Eriksson är klar för Visby och flera av spelarna som inte sajnat har anbud från andra klubbar att ta ställning till, bland annat ryktas Fredrik Granberg till Hudiksvall. Dessutom lämnar succélånet Theo Keilin. De som ändå skrivit under kontrakt är spelare lite längre ner i hierarkin (Petter Mäkitalo undantagen), och det nya som tillkommit är ungt och oprövat på seniornivå. Dock ser såväl Oskar Lundkvist och Viggo Nordström ut som två riktigt talangfulla ynglingar, kan man få dem att blomma likt man lyckades med exempelvis Keilin? Johannes Sundström är en bra målvakt, men nya Albin Edlund känns inte lika stark som John Vestermark som han ska ersätta. På backsidan så har man rutinerade Fredrik Bergdahl och Henrik Claesson under kontrakt, två trygga defensiva pjäser, men man behöver ha in offensiv kraft. Bland forwards är Mäkitalo givetvis viktig och Joakim Landkvist en nyttig rollspelare, men mer spets måste in om nya tränaren, oprövade Sebastian Fuchs, realistiskt ska kunna sikta mot en ny kvalserie.

Strömsbro

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 8 backar och 12 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2+

Målvaktssidan är helt intakt och backsidan är i stort sett intakt. Laget som förra säsongen tog sig till playin känns med andra ord igen rätt mycket. Det är istället på forwardssidan mest saker har ändrats, där tappet av interna poängligavinnaren Matej Galbavy är tungt. Dessutom har tvåan Emil Lindgren ännu inte skrivit på. Men samtidigt så får man in Lucas Ekholm från Linden som är en helt ok poängproducent, och Färjestadsjunioren Albin Sterner får lovord av folk jag pratat med som har insyn. Dock känns forwardssidan försvagad, men kanske kan man få lite bättre leverans från backsidan där man förstärkt med Ö-viksbacken Oscar Byström? Nye tränaren Magnus Eriksson var assisterande förra säsongen och kan säkert bygga vidare på kontinuiteten.

Sundsvall

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 5 backar och 11 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 3-

Jonas Lindström har tagit över efter Alexander Steen som sportchef, och har alltså dubbla rolller då han också är tränare. Fokus för hans del verkar ha legat på att förlänga med spelare från föregående säsong, för så här långt ståtar man med ett enda nyförvärv, målvakten Jonathan Reinholdt som kommer från en säsong i en amerikansk liga en bit ner i systemet. Där måste man hitta ett vassare kort om säsongen ska bli lång, då man blir av med förra säsongens genombrottsmålvakt Christof von Burg. På backsidan blir man av med klippan Algot Landin och Linus Millner Westberg som gjorde en bra första seniorsäsong, där behöver man också ha in ersättare. Offensivt har man lyckats förlänga med spetsarna Sebastian Kaijser och Johan Lindholm, det är två klasspelare som betyder massor för laget. Dock tappar man Joel Nyman till Forshaga och succéspelaren Filip Wiberg har ännu inte sajnat. En ersättare av klass är dock på väg in, förrförra säsongens poängligavinnare i ettan, Emil Lindblom är klar och med honom in i laget så är betyget kanske lågt satt.

Surahammar

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 8 backar och 14 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 2-

Med tanke på att Surahammar var oerhört nära konkurs för bara några månader sedan så tycker jag att Surahammar mönstrar ett rätt intressant lag. Visst har man blivit av med stora delar av laget och spetsen. Framför allt känns tapen av 25-målsskytten Adam Karlsson (till Mariestad), poängtrean Filip Jakobsson (till Huddinge), målvakten Linus Marcko (till Kalix) och backklippan Christoffer Udd (slutar).  Ersättarna är inte lika etablerade, men Lukas Henze (Enköping), Felix Filipsson (Örnsköldsvik) och Hampus Sjölund har ändå producerat ok på ettannivå. Dessutom har man ett par nyförvärv som levererat riktigt bra i tvåan i Albin Pettersson (Grums) och Viktor Greveback (Kumla). Tre backförvärv hämtas också från tvåan, medan det fjärde hämtas från J20 Nationell, känslan är att backar normalt har lite tuffare att ta steget upp en nivå dock. Av kort som stannar märker man målvakten Jonas Eneroth, det är en bra ettanmålvakt, skarpskytten Lukas Söderlund, speedige yttern Marcus Wahlgren samt duktige tvåvägscentern William Otter. Kan nya tränaren Jonas Norgren bara få laget att kriga för varandra så finns potential för att hänga kvar i alla fall.

Örnsköldsvik har fått behålla en stomme med spelare för första gången på länge.
Foto: Oliver Åström, Kalix

Örnsköldsvik

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 5 backar och 11 forwards

Betyg på lagbygget så här långt: 1

En målvakt, två backar och sju forwards har förlängt med Örnsköldsvik, när hände det senast att de lyckats behålla en så stor stomme? Laget brukar ju byta i stort sett hela laget mellan säsongerna, men i år så finns det en stomme att bygga runt. Sedan kanske det inte är den starkaste stommen, men Örnsköldsvik kanske ändå kan lyfta sig lite tidigare än typ i januari-februari som man brukar göra då de äntligen fått ihop spelet. Men visst har de tappat viktiga spelare, förstamålvakten Alec Rajalin Scharp återfinns i Sollentuna, viktige backen Oskar Byström spelar för Strömsbro och Oskar Håkansson snackar norska i vinter. Ersättarna är no-names från ettan och från tvåan vilket gör att det lär bli bottenstrid även i vinter.

Lämna ett svar