Shit, det vart fyra serier!

Jag håller örat mot marken rätt tätt och lyssnar efter hur det snackas om hockeyettan med många kontakter, inte bara det som står i tidningar eller annan media. Och precis allt jag läst och hört har tytt på att det skulle bli fem serier med åtta lag i. Men så kom dagens besked: Det blir fortsatt fyra serier! Jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta, för den som tog beslutet verkar vara totalt tondöv för vad klubbarna önskar och även vad supportrarna önskar. För visst hade det varit intressantare med lite ny indelning? Jag såg det lite som en nytändning för ettan, där det inte bara rullar på utan något nytt sker, och dessutom med betydligt intressantare match-ups i serierna med.

Vad innebär då beslutet? Jag förutspår kaos. Och då tänker jag inte bara på att det blir dyrare resor med 4*10 för alla lag, särskilt i norr. Nej jag tänker på den process som nu kommer ta vid, jag tänker i första hand på Falun. För det blir ju dom som sitter med Svarte Petter och blir nästa lag att förflyttas till den norra ettan nu när Vännäs drar sig ur. Vad jag förstått så finns det inga sjöar med pengar att ösa ur i Faluntrakten, risken är överhängande att de kommer tacka nej till erbjudandet och begära sig ner i tvåan. Då blir det Borlänges tur, och där kan vi ju se på lagbygget att resurser till att lägga en extra miljon på resor inte finns. Begär de sig ner i tvåan så går turen till Surahammar som stod på randen till konken så sent som under säsongen, efter det blir det Enköpings tur att få förfrågan. Osv, osv. Lag på lag kan mycket väl begära sig ner en division, till slut så kanske vi sitter där med en nedbantad serie ändå! För vilka lag ska plockas upp och ersätta lagen? Redan nu verkar det ju inte direkt vara så som att lagen från kvalserien upp till ettan står i kö för att få ta klivet upp. Och för varje lag som nekar, så kommer det behövas betänketid, kommer vi ens veta vilka lag som spelar ettan när serien drar igång?! Det kommer skrivas många kilometer innan denna soppa är utredd, det är min profetia!

***

Med detta så faller också min påbörjade artikelserie där jag rankar lagbyggena just nu, den byggde ju på fem serier. Men för att jag ändå ska ge de lagbyggen som ännu inte fått ett betyg en chans att synas, så kör jag ut det jobbet som redan var klart (C-serien) och sedan får A- och B-serielagen en genomgång utan ranking senare. Hoppas att det kan funka för er. Här kommer iaf C-serien!

1.      Tyresö/Hanviken

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 6 backar och 11 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 4

Tyresö/Hanviken blir bara bättre och bättre säsong för säsong, och i mina lgon har man redan tagit kliv framåt denna säsong med, även om det saknas någon back och ett par forwards fortfarande. Om vi börjar bakifrån så blir man visserligen av med stortalangen Carl Lidö som lämnar för Mora, men ersättaren August Hedlund är ingen dålig sådan. Backsidan har varit lagets styrka de senaste säsongerna, och där har man behållit de flesta, även om man ännu saknar signatur med lagkaptenen Pelle Carlsson. Jag misstänker att det är han som man vill ha in på sista backplatsen. Man tappar även Filip Pilö, men man har också fått in ett par nya. Den vassaste är nog Edvin Isén som ansluter från Segeltorp. Han var deras ledande back, och det är en back som jag tror man kan få att växa ännu mer. Det är offensivt man fått sig ett lyft, och det mycket tack vare värvningen av Lukas Macklin. Där har laget en färdig spetsspelare, något man aldrig inlett säsongen med tidigare. Dessutom har man fått in ett par spännande talanger i form av Henrik Hallberg (Tyringe) och Mika Ounasvuori (Kalmar). De fick kanske det inte att lyfta säsongen som gick, men potential finns. Dessutom ryktas Joel Thulin vara på väg tillbaka, och med honom i laget så känns man väl rustat i alla tre lagdelar. 

2.      Väsby

Spelare under kontrakt:
1 målvakter, 4 backar och 8 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3+

Visst har man många pusselbitar kvar att lägga, men man kan redan konstatera att Väsby blir att räkna med också kommande säsong. Man har rensat ut en hel del från den nedre hierarkin i laget (9 spelare) men har fått behålla det man velat behålla och dessutom börjat fylla på med nytt och hungrigt. Victor Olsson är kvar som sista utpost, en helt ok målvakt men kanske ingen som tar upp ett lag till allsvenskan. Han ska kompletteras med en riktigt vass keeper är tanken. På backsidan så behåller man Rasmus Sörgardt som spets, sedan plockar man in Huddinges bäste back, lovande Nils Strandberg Sarén. Men här lär man jaga tre riktigt vassa pjäser till för att vara redo att ta klivet, bland annat har jag avslöjat att Karlskronas Gustav Berglund är klar. Offensivt så har man redan gjort klart med poängspelare som Carl Wassenius, Henrik Rommel och Nicklas Nousiainen och även speedkulan Jeremias Lindewall, talangen Filip Barklund och grindern Erik Aterius blir kvar. Dessutom så snor man talangerna Jacob Samuelsson från Huddinge och Ludwig Laband från Moras J20, han gjorde det bra på slutet när han lånades in. Ytterligare spets ska dessutom in. Så visst, man kanske inte är en färdig utmanare redan, men grunden man satt är minst sagt både stabil och med potential.

3.      Visby

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 4 backar och 11 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3

Att Visby har starka sponsorer på väg in i och med det kommande hallbygget kan man redan se i årets lagbygge. Man vann en budgivning mot Mariestad med bred marginal om Andreas Thelander, och man har dessutom lyckats knyta till sig stabile backen Nicklas Dahlberg och har därmed redan förstärkt upp akkilleshälen backsidan jämfört med förra säsongen. Och då ska ändå två ytterligare klassbackar tillkomma, meriterade Daniel Gunnarsson och starke Oscar Eriksson, och med dessa in så kanske man har hela ettans bästa backsida. Adderar man dessutom att man får ha kvar skicklige burväktaren Filip Lindblad och många av sina defensivt starka forwards, så inser man att det kommer bli jobbigt att möta Visby i vinter. Spetsen framåt kanske inte är så vässad ännu dock, men Pontus Karlsson är en bra värvning och Niko Lahtinen kan bli en hit, men även här kommer säkert ett par spetsar in ytterligare, breddspelare har man redan så det räcker.

4.      Vallentuna

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 8 backar och 13 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3-

Jussi Salo har gjort ett riktigt bra jobb under silly season med begränsade medel. Han gjorde en bra första säsong där han tog laget till allettanspel, och laget han byggt i år ser vässat ut. Truppen är redan klar, och man ser starkare ut i två av tre lagdelar. På målvaktssidan ersätter Hugo Haas August Hedlund, där hade Hedlund mer rutin, men Haas har högre potential, så kanske ett nollsummespel. Backsidan är klart vässad, speciellt sedan den senaste värvningen av Max Kardevall. Max fick mycket överraskande inte förlängt med Boden, trots att han gjorde stor impact där, och kommer få en stor roll i laget. En annan bra backvärvning är Hugo Lindman Gustafsson, från Mörrum. En spelskicklig rightback som kommer lyfta powerplayet. Offensivt så är namnen kanske inte så stora, men det finns flera spännande namn i samlingen: Axel Blom visade framfötterna i Segeltorp och vann deras interna poängliga och Erik Andersson gjorde det riktigt bra i Örnsköldsvik. Enda som saknas egentligen är signaturen med kaptenen Marcus Andersson.

5.      Huddinge

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 5 backar och 11 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3-

Huddinge gör en så gott som total makeover efter sin andra raka fiaskosäsong. Några pengar till att göra dyra värvningar finns inte, men de har ändå ett intressant lagbygge. Detta då man lyckats plocka spelare som kanske inte fått det där stora genombrottet ännu, men ändå spelare som står på gränsen till ett, och som vill mycket med sin hockey. Lukas Dahlbeck var kapten i Segeltorp säsongen som gick och hade en ledande roll också i poängproduktionen som back han är. Offensivt så är Michael Talan en riktigt spännande värvning, han gjorde det grymt bra i Borlänge säsongen som gick. En annan intressant värvning med Huddinge-koppling är Adam Helldén, som var en av få som kunde komma från Linden med högburet huvud sedan de ramlat ur. En annan spännande spelare är Hugo Pettersson som ansluter från Mariestad. Han har haft två skadefyllda säsonger men har en stor uppsida när han får vara skadefri. Filip Jakobsson är en annan spelare med potential att blomma.

6.      Wings

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 6 backar och 12 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 2-

Wings har klarat sig rätt bra från tapp, men visst måste Oscar Pentler (till Almtuna) och Mateusz Szurowski (till Nidaros) svida lite. Man har dock fått in en riktigt vass ersättare i Alex Ek, en spelare som är god för åtminstone en poäng per match. Säsongen som gick hade man svårt att få till det offensivt och där kommer han få en viktig roll, men det har även tillkommit en intressant junior i Oscar Bramberg. Kvar finns viktige Dennis von Walden och trygge sista utposten Oscar Fröberg. Det gör att man har ett lag som inte lär riskera att ramla ur, men jag tror det blir svårt att räcka så långt som till allettanspel.

7.      Sollentuna

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 9 backar och 13 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 1+

Sollentuna aviserade upp i tvåan utan att ha speciellt många som spelat på ettannivå tidigare, det var mer laget som gjorde det än de enskilda spetsarna. Och det är på samma sätt man nu byggt årets trupp. Visst har man plockat in en handfull spelare med ettanrutin, men inga stora stjärnor, utan mer breddspelare som ska ge lite rutin och vara en del av ett kollektiv. Det är en klok väg att gå om man saknar pengar, men frågan är hur långt det räcker?

8.      Nyköping

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 5 backar och 9 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 1+

Att det är tuffa ekonomiska tider i Nyköping råder inget tvivel om, och nu har man rättat munnen efter matsäcken. Det innebär mindre stjärnfyllt och fler yngre och anonymare spelare. Förhoppningsvis kan Sebastian Wagner komma upp i den höga nivå han hade innan den säsongslånga skadan senaste säsongen. På backsidan så får Adam Wagner dra ett stort lass, kanske tillsammans med Trojavärvningen Petter Sjöcrona? Offensivt ser det tunt ut, men Mariestadsvärvningen Oskar Cederqvist har definitivt potential.  

Lämna ett svar