Ranking av lagbyggena just nu – Serie D

Dags att göra ännu en avstämning av lagbyggena så här långt, och denna gång så tänkte jag ranka lagen serie för serie. Och då det mesta verkar peka på att det blir 5 serier med 8 lag i varje, så kör jag på det. Det innebär att ni kommer få fem genomgångar, en av varje serie. Igår fick ni den allra sydligaste, idag tittar vi på de åtta lagen som ligger precis norr om dem, i det jag kallar D-serien.

Oskar Blomgren murade igen fullständigt vissa matcher i Dalentröjan, han är lagets allra största tapp.
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

1.      Dalen

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 7 backar och 12 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3+

Dalen har ett i stort sett komplett lag redan på plats och i mina ögon så ser det MINST lika starkt ut som säsongen som gick. Och ni vet alla hur bra de gick då, de var ett lag för övre halvan av den södra allettan fram till de släppte spelare på slutet. Visst, de har kanske inte de stora fixstjärnorna, men Dalen är ett kollektiv, där summan av delarna är större än de enskilda delarna tillsammans. De hann inte ersätta tappen av Erik Thorwalls och Kalle Holm under slutet av förra säsongen (och tappar dem nu definitivt), men man har gjort ett bra jobb med att fylla igen luckorna under denna sillyn. Liam Svensson är en minst lika stor talang som Erik Thorwalls var, och på forwardssidan har man också lyckats skriva fast de lyckade lånet Alexander Sandberg, som nu har mer seniorrutin innanför västen. En annan mycket lovande yngling är Hampus Sandahl, just en sådan HV-talang som Dalen brukar få bra utväxling på. Man saknar ännu underskrift av Karl Smedberg, men får man in honom på sista forwardsplatsen så har man fått behålla allt av värde och då är forwardssidan i mitt tycke förstärkt. Defensivt så är tappet av Kalle Holm givetvis tungt, men man har istället fått in nyttig rutin och stabilitet i form av David Rosander, och Västerås J20-värvade backen Petter Eriksson ser väldigt intressant ut dessutom.  Det stora tappet är istället på målvaktssidan, där man tappar utropstecknet Oskar Blomgren som betydde massor för laget förra säsongen. Honom har man inte alls lyckats ersätta, utan har istället plockat in en tvåanmålvakt från Mölndal. Frågan är om man nöjer sig med honom och Hampus Hedman, det skulle vara en stor försvagning i så fall, eller om man återigen kommer låna från HV:s J20.

Västervik ramlade ur allsvenskan förra säsongen, men siktar på snabb comeback.

2.      Västervik

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 3 backar och 7 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3+

Västervik gick ut stenhårt och värvade tidigt Tranås succékanadicker George Diaco och Kalvyn Watson, klassmålvakten Viktor Kokman och talangen Helmer Styf. Det var ett riktigt statement, och sedan dess har man förstärkt klokt med vettiga rollspelare. Robin Höglund och Oscar Ståhl tillför attityd och hårt jobb, i Christian Axelsson får man nyttig secondary scoring och på backsidan har skickliga pjäser som Kalle Bartholdsson, Filip Halvordsson och August Hansson tillkommit. Nu har man visserligen bara kommit halvvägs ungefär med lagbygget, men rykten går om att Emil Öhrvall och Hugo Styf är klara för klubben och fler stora namn lär tillkomma, och fortsätter det på inslagen väg så kan mycket väl Västervik vara laget att slå när det drar ihop sig fram i april. Men just nu får man nöja sig med 3+.

Jesper Lindén är ensam kvar av ettans starkaste kedja sedan Ludwig Wistén och Oscar Tellström lämnat för allsvenskan.
Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

3.      Mariestad

Spelare under kontrakt:
6 backar och 9 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3

Mariestad var inte nöjda med säsongen som gick och har både rensat av egen vilja, men även blivit av med några tunga namn i Ludwig Wistén, Oscar Tellström (båda till allsvenskan) och backen Johan Frick (slutar). Dessutom hade man nog velat behålla backen Andreas Thelander. På backsidan har man dock täckt upp på ett intressant sätt. Där verkar man ha sökt rörliga och spelskickliga backar, och i Viktor Nilsson Westlund har man gjort en riktigt vass värvning, och Marwin Wedemo och Felix Bergkvist är intressanta talanger. Offensivt så har man plockat in tre riktiga spetsar. Adam Karlsson gjorde näst flest mål i ettan tillsammans med Jesper Lindén (25) säsongen som gick och ska nu bli lagkamrat med honom. Ettans rappaste skridskoåkning lär ett annat nyförvärv, Kristinstadvärvningen Kevin Engvall ha, det är en spetsegenskap som kan bli guld värd, och han har dessutom utvecklat rätt mycket attityd under senaste säsongen, han är verkligen inte blyg för att smälla på. Och i kontroversiella värvningen av Skövdes spetsspelare Emil Smedberg så har man fått en puckstark spelare som också har attityd. Nyckelspelaren Jesper Lindén blir dessutom kvar, precis som ettans målfarligaste back, Anton Blomberg. Nu återstår att sajna med skicklige burväktaren Tobias Sandberg och backen Tobias Aronsson, samt att man siktar på i alla fall tre forwards till för topp 2-linorna ytterligare.

Phil Horsky fick Tranås att lyfta, men nu har man tappat åtskillig spets, ska man ändå kunna göra en ny lyckad säsong?
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

4.      Tranås

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 4 backar och 9 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3-

Tranås succé under säsongen som gick har gett konsekvenser på årets lagbygge, när spelare efter spelare lämnat. Fem av topp sex i poängligan har lämnat: Ettan, hela ettans målkung Markus Ruuskanen samt trean Oscar Gustafsson och sexan Martin Skärberg gick alla till allsvenskan, succétransatlanterna Diaco och Watson till Västervik och femman, backen Viktor Nilsson Westlund gick till Mariestad. Addera dessutom att viktige Pontus Eklöf lämnar (antagligen för Norge) så inser man att det finna många hål att fylla. På backsidan har man dock fått in ett starkt nyförvärv i form av Alfred Hjälm, som varit en klippa i Kalix de senaste åren, och Skövdevärvningen Karl Jonsson är inte så pjåkig han heller. Dessutom lyckades man behålla Gustaf Malmkvist, det var viktigt. Men nog behöver man få in något vasst ytterligare på backsidan för att den inte ska anses som klart försvagad, helst två. Offensivt är värvningen av Jesper Hultberg riktigt bra, men någon spets i övrigt står inte att finna, mer nyttiga lagspelare. Det behöver med andra ord vara spets på de sista fyra forwardsplatserna för att inte Tranås ska anses försvagad även på forwardssidan. Den enda lagdel som känns förstärkt så här långt är målvaktssidan, där värvningen av Scott Hector är riktigt bra, och jag tror att Philip Aldenrud är en perfekt backup som kan ge Scott en lagom kamp om det.

Borås bygger nytt efter fiaskosäsongen, blir det bättre lycka denna gång?
Foto: Anders Gustavsson

5.      Borås

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 4 backar och 8 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3-

Borås säsong går inte kalla för något annat än fiasko, och det har man också tagit konsekvenserna av och man har rensat rejält bland flopparna. Istället har man plockat in flera riktigt spännande spelare som inte fått förlängt med andra allettanlag, inte för att de nödvändigt var dåliga, men för att de inte riktigt fick en roll som passade dem och då inte heller levererade. Jag tänker främst på tvillingarna Tom och Martin Fridén som efter en stark säsong i Mörrum inte fick till det i Karlskrona, men även på Vincent Reimer som blev avpolletterad av Mariestad men som hade en stark säsong i Krif dessförinnan. Det blir med andra ord en revanschfylld forwardssida, speciellt om man adderar Henrik Eriksson som får en ny chans, och Jesper Andersson som ansluter från som vanligt alletanfloppande Skövde. Det är fyra riktigt spännande forwardsförvärv och en veteran som vi alla vet vad vi kan, och en bra start på det offensiva garnityret. Defensivt så behåller man Axel Eriksson och William Svensson, samt sena värvningen Adam Samuelsson, men man behöver få in mer spets, framför allt offensiv sådan, för att man ska bli att räkna med i en tuff söderserie. Målvaktssidan kanske är den starkaste lagdelen, där Konstantin Barulin kanske är lite på dekis, men vi vet alla vad han kan. Han kompletteras med löftet Viggo Andrén, som kanske inte fått det där riktiga genombrottet på seniornivå många räknade med. Får han det i år?

Mjölby höll sig kvar som nykomlingar förra säsongen, det lär vara målet även denna.

6.      Mjölby

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 8 backar och 13 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 2-

Mjölby har en full trupp redan och det ör en till stora delar identisk trupp med förra säsongens, då man var nykomlingar i serien och klarade sig kvar, men inte så mycket mer än så. Ett par spännande nyförvärv har man dock gjort, och det handlar dels om målvakten Mike Sjöberg som jag tror kan bli en lyckad sådan. Det andra är backvärvningen Christopher Lynch, där har man fått en backgeneral jag tycker att man saknade förra säsongen. Backsidan känns överlag lite förstärkt, även Ludvig Hendén och Adam Lindblad tillför värdefull ettanrutin. Offensivt är det status quo med undantag av två spännande juniorer, William Nestun och David Lindholm, som båda gjorde rätt bra med poäng i J20 Nationell. Totalt sett är det alltså ett lite vässat Mjölby till kommande säsong, men visst har man en bit upp ändå.

Bäcken behöver få in mer ettanrutin om sejouren ska bli annat än ettårig.

7.      Bäcken

Spelare under kontrakt:
3 backar och 7 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 1

Jag ska erkänna direkt att jag känner dåligt till Bäckens spelare, då jag inte sett dem spela alls, med undantag av enda ettavärvningen så här långt, Victor Kembel (Alvesta). Det är med andra ord ett tvåanlag man ställer på benen så här långt och det brukar inte räcka. Men så ör man inte så långt komna i sitt lagbygge heller, så de där 7-8 spelarna med ettanrutin som man bör få in åtminstone kanske kommer.

Det är långt ifrån några jubelscener i Skövde just nu. Spelar de ens ettan kommande säsong?
Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

8.      Skövde

Spelare under kontrakt:
1 forward

Betyg på truppbygget så här långt: –

Skövde står och hänger över stupet ekonomiskt just nu. Ska man falla ner och gå i konkurs, eller ska man lyckas rädda upp situationen på något mirakulöst sätt och till och med få ettanlicens? Just nu har man bara en enda spelare under kontrakt, övriga spelare utifrån har redan lämnat medan Skövdekillarna avvaktar. Med bara en spelare i truppen är det omöjligt att sätta betyg.

Lämna ett svar