Ranking av lagbyggena just nu – Serie E

Dags att göra ännu en avstämning av lagbyggena så här långt, och denna gång så tänkte jag ranka lagen serie för serie. Och då det mesta verkar peka på att det blir 5 serier med 8 lag i varje, så kör jag på det. Det innebär att ni kommer få fem genomgångar med start idag i den sydligaste serien, den jag kallar E.

Emil Ekholm, en av många forwards som försvunnit från Troja under sillyn. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

1.      Troja

Spelare under kontrakt:
7 backar och 11 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3+

Troja har, som vanligt höll jag på att skriva, en i stort sett intakt backsida. Det är en stark uppstättning som vinner på att kontinuiteten finns där, backarna lär vara väldigt trygga med varandra. Offensivt är det desto mer omsättning. Rutinerade pjäser som Carl-Johan Sjögren och Mattias Persson lagt av och stomspelare som William Romfors och Emil Ekholm försvunnit. Ersättarna är i mångt och mycket unga, men lovande, och man har även fått in en nyttig lagpappa och spets i form av Mikael Roslund. Han lär göra enorm nytta. Men mer spets bör plockas in, och jag misstänker att det är just det man är ute efter för de sista 2-3 forwardsplatserna. Målvakter saknas ännu, men rykten går om att Jesper Eliasson kommer få förlängt.

Karlskrona vill bli att räkna med hela vägen denna säsong, och visst ser man intressanta ut.
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

2.      Karlskrona

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 2 backar och 8 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3

Nya sportchefen Hampus Melén har startat sitt uppdrag på ett helt annat sätt än vad den gamle, Michael Sundlöv, gjorde. Istället för stora namn och starka poänggörare, så verkar fokus ligga på att hitta rollspelare som kan göra sin roll på bästa sätt. Ett annat fokus verkar vara att få in mer åkstyrka i laget. Spelare som Axel Björnkvist och Lukas Sjöblom är speediga samtidigt som de lägger ner det hårda jobbet. Sjöblom är dessutom en stark poänggörare, precis som Nils Bolin, en annan värvning, är. Alla dessa tre hade näppeligen fått kontrakt under Sundlöv, då namnen inte är de flashigaste, men i mina ögon är det ändå riktigt bra värvningar. En indikation på att laget vill bli speedigare är också dagens besked i BLT att man väljer att köpa sig loss från kontraktet med John Henrion. Detta ska också frigöra pengar från en klart minskad spelarbudget, pengar som sedan kan användas till att plocka in ny spets offensivt. Visserligen lär Alexander Bergström, Victor Crus Rydberg och Philip Norberg Aspnäs få förlängt, men ytterligare ett par platser återstår ändå att fylla på forwardssidan. Backsidan får sig dock en stor makeover. Markus Björk och Hugo Wendt är dock en stark duo att bygga på, och det ryktas även om att Krifs Lukas Fredin ska vara klar. Men ytterligare pjäser är givetvis ett måste, det ska bli intressant att se klassen på dessa. Att Gustaf Malmkvist fick förlängt var en no-brainer, han gjorde en kanonsäsong och lär väl vara uttalad etta på målvaktspositionen i vinter.

Hugo Frylén fick ett stort genombrott säsongen som gick, kan han ta ytterligare steg i Mörrumtröjan i vinter?
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

3.      Mörrum

Spelare under kontrakt:
5 backar och 8 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3

Mörrum kör! Lagbygget ser så här långt klart intressant ut, där man har förlängt med förra säsongens genombrottsmän och dessutom adderat några riktigt spännande nyförvärv. På backsidan så är värvningen av Leo Klavhed riktigt bra, och man har lyckats förlänga med stabile Karl Persman. Offensivt är förlängningarna med trotjänaren Khalid Ibrahim viktig, men man har även fått behålla succéspelaren Hugo Frylén, Mathias Kemppi, Vilmer Stahmann och Samuel Välimaa, spelare som alla håller bra klass. Dessutom har man gjort en riktigt bra värvning i Elias Andersson, Då ska man nog kunna axla att Marcus Paulsson lägger av och att Adam Bäckstrand lämnar för allsvenskan. Men nog skulle man behöva ha in ett par spelskickliga backar, och dessutom måste målvaktssidan fyllas sedan Martin von Schoultz lämnat.  

Kommer Tom Johansson bli kvar för att jubla med sina lagkompisar i vinter?
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

4.      Halmstad

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 3 backar och 8 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 3-

Förra säsongens bästa målvakt i ettan, Jacob Crespin, lämnar givetvis ett stort hål efter sig, men ersättaren Felix Tengvall är också det en riktigt bra målvakt, som kanske kan växa när han får ett stabilt försvar framför sig. På backsidan blir man av med Jonathan Lundgren, den väldige backen kommer göra det bra i allsvenskan är jag övertygad om. Tre backar har man dock under kontrakt, tre habila backar som gör jobbet. Frågan är om man får behålla Tom Johansson, som ryktas till Karlskrona? Dit har redan Lukas Sjöblom gått, och det finns även rykten om att Viktor Bernhardtz är på väg dit. Det är ett par tunga forwardstapp i så fall, men här har man ändå signerat med viktiga spelare som Victor Gagic och Albin Blomberg, och återvändande Melker Iversen är en tung signatur. Även värvningen av Otto Stahre kan mycket väl visa sig bli en guld-värvning. Prio lär framöver ligga på att signa Robin Dahse, med honom i laget blir man att räkna med också i vinter, trots några tunga tapp.

Kaptenen Måns Hermansson lägger skridskorna på hyllan, men målvakten Sebastian Eriksson blir kvar.
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

 

5.      Alvesta

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 5 backar och 9 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 2+

Alvesta har förlängt med stora delar av den trupp som gjorde succé som nykomlingar under förra säsongen. Otto Henell är den tyngsta förlängningen, han lär inte ha saknat anbud från mer celebra klubbar. Några tunga tapp har man dock åkt på: Veteranen Måns Hermansson lägger skridskorna på hyllan, interna poängligavinnaren Victor Lindman går till Grästorp och Ebbe Fjellström flyttar hem till brorsan i Lidköping. Men man har också gjort några intressanta nyförvärv: Elias Svensson Dervall är en spelskicklig back som kommer kunna axla en powerplayroll, medan Erik Fernhall är en defensiv klippa. Algoit Persson ska ge Sebastian Eriksson en kamp om målvaktsspaden, vilket gör att den positionen ser rätt stark ut.

Axel Björnkvist lämnar Tyringe för Karlskrona, innebär det ett genombrott?
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

6.      Tyringe

Spelare under kontrakt:
2 målvakter, 8 backar och 10 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 2-

Visst känns det som att Tyringe steppat upp lite? Jag tänker då på att målvaktssidan med nya Kalle Andersson och Adam Ingelfeldt som ser riktigt spännande ut, men även på att förrförra säsongens succékedja med Jesper Ahlgren, Heikki Harju och Ludvig Jansson återförenas. Men i övrigt är det dock väldigt tunt, och framför allt backsidan ser väldigt klen ut när nyckelbacken Elias Svensson Dervall lämnat. Det ska bli spännande att se vad nya tränaren Mats Lusth kan få ut av det unga laget.

Vem kommer vakta buren i vinter i Kristianstad nu när Wictor Ragnewall lämnar?
Foto: Lars Svensson, Kristianstad

7.      Kristianstad

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 2 backar och 2 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 1+

Det är svårt att ge en trupp som består av blott fem spelare så mycket högre betyg. Men samtidigt är det fem spelare av bra ettanklass, där speciellt Dennis Svensson och Christian Lindberg är riktigt tunga förlängningar. Anton Davidsson är en skicklig offensiv back och Simon Andersson en riktig grinder.   Tappet av Wictor Ragnewall är dock tungt, han kan bli svår att ersätta, och detsamma gäller Oskarshamnsflyktade Georg Weigelt. Då är yttrar lättare att hitta, så tappen av Kevin Engvall och Elliot Ekefjärd kanske är lättare att ta. Men väldigt mycket återstår, och frågan är om Kristianstad kommer vara den maktfaktor man var under säsongen som kommer, eller om den åtdragna svångremmen gör att man får ta ett kliv tillbaka?

Emil Cederlund tar klivet upp i allsvenskan, ett tungt tapp givetvis.
Foto: Halland i fokus

8.      Krif

Spelare under kontrakt:
1 målvakt, 3 backar och 5 forwards

Betyg på truppbygget så här långt: 1

Krif har tvingats dra i nödbromsen ordentligt och såg fram till häromdagen ut att bli ett rent juniorbygge i princip. I stort sett allt av klass har lämnat: Jesper Hultberg för Tranås, Emil Cederlund för Tingsryd, Niklas Dahlberg för Visby medan ikonen Sebastian Magnusson lägger skridskorna på hyllan. Bland annat. Men i fredags så fick man ändå ett bra nyförvärv i Marcus Kiveläs Carlzon, som gjorde en riktigt bra säsong i Borlänge, och igår så anslöt Viktor Fridolfsson från Nyköping. Viktor fullkomligt sprutade in mål under hösten då han spelade för Linden, men gick trögare under våren i Nyköping. Men mer klass måste in om man ska ´kunna hävda sig i den tuffa E-serien. Har Krif pengar till det?

Lämna ett svar