De tyngsta tappen i södra

Jag har i en tidigare artikelserie listat de bästa nyförvärven så här långt, men tyvärr så är det ju inte bara på plussidan under en silly season, utan alla lag drabbas också av spelartapp. Men vilka är de tyngsta tappen i respektive lag? Detta blir mitt nya uppdrag att lista, och idag har turen kommit till den södra ettan.

Alvesta

Alvesta gjorde stor succé som nykomling när man nådda playin, men trots det så har man inte tappat så många spelare som väntat. Tappet av Viktor Kembel kan man lätt komma över, men det har ändå blivit två betydligt tyngre tapp. Det handlar om interna poängligavinnaren Victor Lindman, som lite överraskande gick till Grästorp, samt veteranbacken Måns Hermansson som betydde massor för lagets stabilitet defensivt. 31-åringen, som var kapten i laget, lägger skridskorna på hyllan.

Borås

Klubben kallades lilla Finland i slutet av säsongen som gick då de hade hela 8 finnar när säsongen avslutades. Men de flesta kommer inte återfinnas i Boråströjan kommande säsong, bland annat så lämnar överlägsna interna poängligavinnaren Niko Ahoniemi för tyska tredjeligan. Niko gjorde nästan dubbelt så många poäng (47) som tvåan (Albin Storm, 24). Även sena värvningarna Jesper Ahlgren (Tyringe) Jaako Harti (Kiekko-Vanta) får lämna. Utöver dessa tre finnar så lämnar även backen David Rosander och powerforwarden Robin Höglund för två seriekonkurrenter (Dalen resp Västervik), båda får betraktas som rätt tunga tapp.  

Bäcken

Det har varit oväntat mycket stiltje kring nykomlingen Bäcken. Tre nyförvärv och ett frånfall är allt man kan läsa om på eliteprospects så här långt. Enda tappet är Philip Lönn, en av två målvakter som delade på ansvaret säsongen som gick. Jag antar att man söker en mer etablerad målvakt för att stärka upp på den viktigaste positionen i ett lag.

Ettans kanske bästa målvakt, Jacob Crespin, lämnar för Kalmar. Foto: Halland i fokus

Halmstad

Halmstad har haft glädjen att få ha Jacob Crespin som sista utpost i sex säsonger nu, men nu lämnar ”Creepy” till slut för allsvenskan och Kalmar. Det är givetvis ett blytungt tapp för Halmstad, men tyvärr är inte det det enda kännbara tappet. Backgiganten Jonatan Lundgren lämnar för Almtuna, och genombrottsmannen Lukas Sjöblom spelare nästa säsong i Karlskrona. Dessutom så lämnar en annan poängstark herre, nämligen förstakedjans Viktor Bernhardtz. Vart han tar vägen återstår dock att se.

Tim Fridén fick inte förlängt. Foto: Leif Svensson, Kristianstad

Karlskrona

Karlskrona har gjort en ordentlig utrensning efter ännu ett fiasko och tolv spelare har antingen fått foten eller har lämnat av egen vilja. Att välväxte backen Martin Fransson skulle spela allsvenskt efter sin magiska säsong överraskar väl ingen, Björklöven var det som lockade mest. Men man blir också av med tre andra backar som alla håller bra klass: Gustav Berglund (som jag avslöjade går till Väsby), Jesper Solomon Frisell och Christoffer Rasch (båda ny klubb ej klar) är alla backar som skulle kunna gå in högt upp i backhierarkin i de flesta ettanlag. Offensivt så hade man nog gärna behållit skridskostarke poängspelaren Jesper Emanuelsson som istället återfinns i AIK till hösten. Om man ville behålla Linus Lööf vet jag inte, men det är en center med hög högstakapacitet och en förmåga att vara som bäst i slutspel. Tvillingarna Fridén och Mikael Roslund fick dock silversnöret då det passade dem illa att spela långt ner i hierarkin.   

Krif

Krifs ekonomiska problem har gjort att de verkar skeppa allt som går för att spara på kostnader. Tio spelare har redan lämnat och fler lär det bli. Av de som redan är klart att de försvinner så finns det några som det smärtar extra att tappa. Jag snackar då framför allt om trotjänaren och väldige yttern Sebastian Magnusson som lägger skridskorna på hyllan. Men även tappet av Jesper Hultberg som lämnar för Tranås är inte rolig att åka på, han var viktig för Krif. Men man blir också av med skicklige burväktaren Emil Cederlund (Tingsryd), stabile backen Niklas Dahlberg (Visby) och Magnussons gamla buffelkollega Daniel Andersson (ny klubb ej klar). Det kommer vara ett minst sagt brandskattat Krif som kommer till spel till hösten.  

Kristianstad

Kristianstad var snubblande nära allsvenskan men föll i tre raka matcher på slutet och missade därmed med liten marginal. Men man nådde så långt tack vare en våldsam satsning, och det verkar som att resurserna för en sådan satsning inte finns ännu en säsong. Det har gjort att man fått släppa 4 spelare och fler kan det bli. Skicklige centern Georg Weigelt gjorde stor succé under säsongen och fick nu kontrakt med Oskarshamn. Ettans kanske snabbaste spelare Kevin Engvall åkte snabbt som sjutton till Mariestad och powerforwarden Elliot Ekefjärd kommer också lämna, oklart dock vart han hamnar. Häromdagen kunde man också läsa att trygga sista utposten Wictor Ragnewall antagligen lägger skridskorna på hyllan, något mer spela i Sverige lär det i alla fall inte bli.

Sebastian Magnussons väldigt hydda har skymt sin sista målvakt. Foto: Halland i fokus

Mörrum

Under fem år nu så har ettans mest meriterade spelare spelat för Mörrum, men nu är legendaren Marcus Paulssons hockeyresa framme vid slutdestinationen. Hans betydelse för Mörrum under de här åren går inte att överskatta, och det går givetvis inte att ersätta honom och det han står för. Men samtidigt går det inte blunda för att hans zenit låg några år tillbaka och det kanske ändå var dags att ta beslutet och poängen han gjorde går det nog hitta en annan som kan göra i alla fall. Poängmässigt blir det tuffare att ersätta Adam Bäckstrand som nu får chansen i Almtuna.

Troja

För andra säsongen i rad så blir det i stort sett intakt backsida, medan det blir stor ombyggnation på forwardssidan. Men ett tungt backnamn försvinner ändå i form av Kalle Bartholdsson, Västervik blir ny klubbadress för den skridskostarke backen. Offensivt så får man vinka adjö till 8 spelare, och några hade man säkert velat att de skulle stanna. Jag tänker då på spelare som interna poängligatvåan Emil Ekholm och skicklige Lukas Macklin. Macklin spelar för Tyresö/Hanviken kommande säsong, var Emil tar vägen vet man inte ännu. Men man blir också av med tre riktiga veteraner i form av Carl-Johan Sjögren, Mattias Persson och William Romfors, rutin som kommer bli svår att ersätta. De två förstnämnda lägger skridskorna på hyllan, medan Romfors lär hamna i Dalen.

Tyringe

Tyringe har skiljts från tre spelare som är av typen spelare man gärna velat ha kvar. Speedige Axel Björnkvist flyttar till Karlskrona medan backen Elias Svensson Dervall och yttern Robin Ericsson återfinns i Alvesta kommande säsong. Framför allt tappet av Elias känns tungt.  

De tio tyngsta tappen i södra

  1. Jacob Crespin, mv från Halmstad till Kalmar
  2. Martin Fransson, b från Karlskrona till Björklöven
  3. Georg Weigelt, c från Kristianstad till Oskarshamn
  4. Niko Ahoniemi, f från Borås till Herner
  5. Wictor Ragnewall, mv från Kristianstad till slutar
  6. Adam Bäckstrand, c från Mörrum till Tingsryd
  7. Jesper Emanuelsson, f från Karlskrona till AIK
  8. Jesper Hultberg, f från Mörrum till Tranås
  9. Marcus Paulssons, från Mörrum till slutar
  10. Emil Cederlund, mv från Krif till Tingsryd

Lämna ett svar