Fallskärmen!

Förra säsongen såg vi Kristianstad göra en jättesatsning, i år är det Västerviks tur att slå på stort. Då det inte finns någon fallskärm likt den som SHL-lagen får när de ramlar ner till allsvenskan, så har jag och säkert många med mig funderat på var de båda lagen som ramlade ur allsvenskan egentligen får sina pengar ifrån till sina hårdsatsningar? Och visst det finns ingen egentlig fallskärm i form av omfördelade TV-pengar till föreningen, men det finns något som absolut skulle kunna kallas en fallskärm ändå!

Det var när jag lyssnade på dagens avsnitt av Mjörnbergs trashtalk som polletten föll ner. För när Västerviks sportchef Victor Öhman får frågan om de får ersättning för spelare som blir kvar i allsvenskan blen svaret ja. Det kanske inte låter så konstigt, Västervik spelar ju i hockeyettan säsongen som kommer och då ska de väl ha ersättning på samma sätt som övriga ettanklubbar får från allsvenskan? Jo så kan man givetvis se det, men samtidigt är det ju inte spelare som går från ettan till allsvenskan, det är spelare som går från allsvenskan till allsvenskan. Sker det mellan två allsvenska lag ges inte en krona i övergångssumma, men nu blir det faktiskt rätt stora pengar som lagen kan räkna in.

En spelare som går från ettan till allsvenskan genererar i runda slänger 100 000 kr till föreningen. Det gav med andra ord Kristianstad en extra intäkt på 1,2 miljoner kronor för de 12 spelare som blev kvar i allsvenskan, pengar de inte sett röken av om de hängt kvar i allsvenskan. Dessutom gick två spelare till SHL, och de genererar ännu mer pengar, 600 000 kr styck. Med andra ord så fick Kristianstad in 2,4 miljoner kronor extra i spelarförsäljningar säsongen som gick, pengar som gick till satsningen på ett snabbt återtåg.

Hur mycket detta genererar till Västervik är ju för tidigt att säga, men då de ser ut att släppa än fler spelare än vad Kristianstad gjorde, så är en kvalificerad gissning att de får in mellan 1,5 och 2 miljoner i extra intäkter, intäkter de inte skulle fått om de spelade allsvenskt. Frågan är om de ens VILL skriva kontrakt med sina gamla spelare? 100 000 kr räcker rätt långt för att få in en spetsspelare, och då har du inte betalat en krona i lön som du kommer få göra om du behåller en spelare.

Rätt eller fel låter jag er läsare bedöma, men där är i alla fall förklaringen till att lagen som ramlar ur allsvenskan har en klar fördel gentemot ettanlagen: De har helt enkelt miljonbelopp extra att lägga på sina spelartrupper.

Lämna ett svar