De tyngsta tappen i norra

Jag har i en tidigare artikelserie listat de bästa nyförvärven så här långt, men tyvärr så är det ju inte bara på plussidan under en silly season, utan alla lag drabbas också av spelartapp. Men vilka är de tyngsta tappen i respektive lag? Detta blir mitt nya uppdrag att lista, och idag har turen kommit till den norra ettan.

Boden

Boden har bestämt sig för att bygga om lite och framför allt att inte betala överpriser för spelare längre ner i hierarkin. Det har gjort att man gått delad med med fyra spelare så här långt (officiellt, Emil Lindblom är ännu et namn som kommer lämna men som ännu inte är offentliggjort). Hugo Haas tycker man inte blev den målvaktssuccé man hoppades på och lämnar för Vallentuna. Bröderna Joel och Max Wahlgren gjorde en klart sämre andra säsong i Boden och anses för dyra för att behålla, ny klubb är ej klar. Den enda spelare man absolut ville ha kvar som lämnat är backbjässen Max Kardewall som också han går till Vallentuna. Det är annars en defensiv jätte som man absolut kommer sakna.  

Clemensnäs

Tre spelare har så här långt lämnat Clemensnäs och ett sticker verkligen ut i beteckningen tungt. Det är den tidigare kaptenen och trotjänaren Pontus Burström som bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan. En viktig pådrivare och spelare för laget. Även tappet av förstamålvakten Albin Edlund som vänder åter till Piteå svider säkert en del.  

Hudiksvall

Hudiksvall har haft förmånen att ha en stark ekonomi som gjort att man kunnat behålla en stark stomme under många år. Men till i år så valde ändå flera av dem att söka sig vidare för spel högre upp. Ettans bästa spelare (enligt spelarundersökning) Christoffer Jansson lämnar för Karlskoga medan en av ettans bästa backar, William Eckmyhl, hamnar i Kalmar. Även skicklige Samuel Eriksson söker sig vidare, ryktet placerar honom utrikes. Det är tre riktiga toppspelare som lämnar ett stort tomrum efter sig, det ska bli spännande att se hur man ska lyckas ersätta dem.

William Eckmyhl var på väg bort redan inför förra säsongen, men nu gör han slag i saken och går till Kalmar. Foto: Oliver Åström, Kalix

Kalix

Kalix har ovanligt få spelare som lämnat denna silly season, men de två som ändå har gjort det är båda av nyckelspelarkaraktären. Den ena är målvakten Anton Hjalmarsson som plockas av en tjockare plånbok i Boden, den andra är bästa backen Alfred Hjälm som styr kosan söderut till Tranås. Linus Marcko kan nog ersätta tappet av Hjalmarsson, men tappet av Hjälm blir inte lätt att täcka upp lika bra.  

Kiruna

Markus Runnkvist och Felix Fjälkeborn är de två spelare som så har långt lämnat Kiruna, och det är egentligen bara tappet av Felix Fjälkeborn som kan klassas som tungt. Det är en nyttig energispelare och poängspelare i ett, och det ska bli spännande att se var han dyker upp i vinter. Blir de månne en återkomst i Huddinge?

Piteå

En succésäsong brukar ge spelarflykt, och visst sillyn är långt ifrån över än, men det är ändå överraskande att bara ett namn (plus lånespelare då) lämnat så här långt. Det är å andra sidan inte ett litet tapp, utan poängkungen och succévärvningen Linus Hedman som lämnar för Tingsryd. Med sina 26 mål och 53 poäng säsongen som gick och därtill ett imponerande hårt jobb så var han en nyckelspelare i Piteå.

Sundsvall

Sundsvall har rätt många tapp, sju spelare är redan klara att de inte återfinns i Sundsvallströjan kommande vinter. Men alla är givetvis inte lika tunga, men fyra av dem tror jag att man gärna velat ha kvar. Det handlar bland annat om målvakten Christof von Burg som ÄNTLIGEN fick sitt genombrott säsongen som gick. Han återvänder till Schweiz för spel i deras andraliga. Två andra är backarna Linus Millner Westberg som gjorde en kanonbra första seniorsäsong (går till Norge), och skicklige Algot Landin som väljer att varva ner i tvåan. Den fjärde är tvåan i interna skytteligan Joel Nyman, en förstaårssenior som piskade in 17 mål under säsongen. Han fick hemlängtan till Värmland och spelar kommande säsong för Forshaga.

Strömsbro

Strömsbros enda spelartapp är ett riktigt tungt sådant. Det är den poängstarke Matej Galbavy som snittade över en poäng per match och vann den interna poängligan som flyttar norrut, till Kiruna. Han blir inte lätt att ersätta!

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik har som vanligt inga pengar att ta till när andra ettanlag kommer och vill ha deras spelare, vilket leder till att de varje säsong blir av med flera av sina bästa spelare. Så också i år. Tappet av Oskar Håkansson är givetvis tyngst, det är en riktigt bra spelare som var en av orsakerna till att laget lyfte under slutdelen av säsongen sedan han återvänt från Borås. Han spelar i Nidaros kommande säsong. Men även tappet av Erik Andersson (till Vallentuna) måste betraktas som tungt.

De tio tyngsta tappen i norr!

  1. Christoffer Jansson, f från Hudiksvall till Karlskoga
  2. William Eckmyhl, b från Hudiksvall till Kalmar
  3. Linus Hedman, f från Piteå till Tingsryd
  4. Samuel Eriksson, f från Hudiksvall till ej klart
  5. Christof von Burg, mv från Sundsvall till Wintherthur
  6. Matej Galbavy, f från Strömsbro till Kiruna
  7. Linus Millner Westberg, b från Sundsvall till Stjernen
  8. Alfred Hjälm, b från Kalix till Tranås
  9. Max Kardewall, b från Boden till Vallentuna
  10. Joel Nyman, f från Sundsvall till Forshaga

Lämna ett svar