De tyngsta tappen i västra

Jag har i en tidigare artikelserie listat de bästa nyförvärven så här långt, men tyvärr så är det ju inte bara på plussidan under en silly season, utan alla lag drabbas också av spelartapp. Men vilka är de tyngsta tappen i respektive lag? Detta blir mitt nya uppdrag att lista, och jag börjar i den västra ettan.

Borlänge

Man skulle ju givetvis kunna peka ut på de två sena värvningarna av Johan Skinnars och Martin Janohls och säga att de var de tyngsta tappen. Och visst de gjorde det bra, men de var bara inne en kort tid och alla visste att det bara var en tillfällig lösning, så de tycker jag nästan man kan räkna bort. Istället så vill jag peka på en fyrling som var tongivande under hela säsongen, nämligen Marcus Kivelä Carlzon, Adam Bäckehag, Elias Lustig och Mikael Taylan. Bäckehag växte ut och blev en riktigt ledande back med mycket poäng men också klokt tvåvägsspel. Kivelä Carlzon och Taylan var de kreativa krafterna offensivt. Elias Lustig var lagkapten och nyttig tvåvägsback. Det är fyra spelare man inte lyckats ersätta.  

Dalen

Dalen har inte gjort så många tapp alls, speciellt inte om man räknar bort de blytunga tappen av Erik Thorwalls och Kalle Holm, men de lånades ju ut redan under slutet av säsongen och det var väl ingen som räknade med att de skulle återvända efter deras succéer i sina allsvenska lag? Men visst, tunga tapp är de definitivt. I övrigt är det bara en enda spelare ytterligare som lämnat, och det är Charles Eklund. Han kom efter en riktigt stark säsong i Borlänge och fick höga förväntningar på sig, förväntningar som han inte alls levde upp till. Så han lär inte ha fått förlängt.

Falun

Falun har mest ägnat sig åt att sajna spelare, men ett riktigt tungt tapp har man. Det är den 17-årige supersuccén Charlie Forslund som noterades för en poäng per match sedan han fått chansen efter jul. Den välväxte 17-åringen fick omedelbart ögonen på sig från diverse storklubbar och hamnar nu i Mora. Frågan är om han inte kommer lånas ut därifrån, tillbaka till Falun, han har ju bevisligen visat att han fixar att spela på seniornivå och varför ska han då spela J20 i Mora? Eller får han chansen i a-laget direkt? Frågan är också om man får behålla målskytten Hunter Godmere i laget? Än så länge är inget kommunicerat om hans framtid.

Forshaga

Forshaga har varit offensiva på spelarmarknaden och har inte bara värvat bra, man har också sett till att behålla sina viktigaste spelare. Så här långt är det endast tre spelare som lämnat, och det är två breddspelare och andremålvakten Gustav Griborn. Då man fått in Eric Forsberg i laget så känns inte det tappet speciellt tungt alls. Sedan får man se om Tobias Björklund och Jonathan Ström blir kvar, men än så länge är det inte sagt att de ska lämna i alla fall.

Lindlöven

Lindlöven har så här långt tappat sex spelare, men det är två som är klart tyngre än de övriga. Den första är Tobias Sjökvist, den offensiva motorn som låg bakom det mesta av det Lindlövens succégäng skapade förra säsongen. Nu får han chansen att visa upp sitt kunnande i allsvenskan med Karlskoga. Den andra är den supertrygga defensivbacken Filip Halvordsson, som med sin fysik var en nyckelspelare i försvarszonen. Västervik blir hans nya klubbadress.

Oscar Tellström går till storklubben Björklöven. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Mariestad

Mariestad har rensat ut rejält ur sin trupp, men man har också tappat spelare man helst velat behålla. Då är det främst tre jag tänker på: Lagkaptenen, trotjänaren och den defensiva klippan Johan Frick som lägger skridskorna på hyllan. De andra två var viktiga kuggar i ettans allra vassaste enhet, nämligen Ludwig Wistén och Oscar Tellström. Wistén var playmakern, trollkarlen med pucken som var näst intill omöjlig att få fast. Tellström kraften, farten och det vassa skottet. Att båda skulle få anbud från högre upp förvånar ingen, Tellström går till Björklöven och Wistén till Vimmerby (ej officiellt).

Mjölby

Mjölbys tradelista innehåller tre namn, men vare sig Samuel Lidström eller Kevin Kallonen blev någon succé. Det blev dock det tredje namnet: Aleksenteri Heiskanen, ”The greatest showman you’ll see” var verkligen spektakulär sedan han anslöt efter jul. 92,4 i räddningsprocent i ett bottenlag är riktigt bra siffror, och frågan är var han dyker upp i vinter?

Emil Smedberg tar det förbjudna klivet mellan Skövde och Mariestad. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Skövde

Med sina ekonomiska problem så har Skövde tappat hela laget skulle man kunna säga. Spelare måste söka sig nya klubbar då det är ovisst om klubben ens kommer finnas så länge till. De tyngsta tappen skulle jag ändå säga är SHL-meriterade centern Kristoffer Söder, som lägger skridskorna på hyllan, och nyttige poängspelare Emil Smedberg (till Mariestad). Smedberg avslutade visserligen säsongen spelandes halvskadad, men i full form är det en toppspelare i ettan. En av få som inte lämnat är Adam Thilander, en back av spetskvalitet i ettan, frågan är var han dyker upp?

Surahammar

Surahammar har tappat hela 12 spelare i följderna av den svaga ekonomin, och flera av de är riktigt tunga. På backsidan är det tyngsta tappet trotjänarbacken Christoffer Udd, som egentligen la av redan inför förra säsongen men som ändå snörade på sig skridskorna igen för att hjälpa laget. En bra ettanback. Det särklassigt tyngsta tappet är dock det offensiva esset Adam Karlsson. Han vann i överlägsen stil både lagets målliga (25 mål, tvåan Lukas Söderlund hade 10) samt poängliga (42 poäng, tvåan Söderlund 24). Mariestad får glädje av hans fina skridskoåkning och måltjuvskvaliteter den kommande säsongen.

Tranås

Jag undrar om Tranås sportchef Stefan Fransson gråter sig till sömns på kvällarna, för det är ingen rolig läsning att se alla spelare som lämnat efter lagets succé. Fem av topp sex i interna poängligan plus den vanligtvis poängstarke Pontus Eklöf har alla lämnat. Mest svider nog tappet av Markus Ruuskanen, som med sina 26 mål gjorde flest mål av alla i hela ettan. Hans nya adress blir Tingsryd. Men även tappen av succékanadensarna George Diaco och Kalvyn Watson till Västervik är inget roliga, och defensivt så tappar man två tunga backnamn i Viktor Nilsson Westlund (Mariestad) och Martin Skärberg (Tingsryd).

De tio tyngsta tappen i västra ettan så här långt:

  1. Ludwig Wistén, c från Mariestad till Vimmerby
  2. Markus Ruuskanen, f från Tranås till Tingsryd
  3. Oscar Tellström, f från Mariestad till Björklöven
  4. George Diaco, f från Tranås till Västervik
  5. Kalvyn Watson, f från Tranås till Västervik
  6. Viktor Nilsson Westlund. B från Tranås till Mariestad
  7. Gustav Lindberg, f från Skövde till Västervik
  8. Johan Frick, b från Mariestad till slutar
  9. Tobias Sjökvist, f från Lindlöven till Karlskoga
  10. Martin Skärberg, b från Tranås till Tingsryd

Omslagsfoto: Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar