Kamikazetipset: Så slutar hockeyettan 24/25!

Lagbyggena är långt ifrån klara, serieindelningen är en månad bort och vissa lag har antagligen inte ens spikat spelarbudgetena. Att då tippa hur ettanserierna kommer sluta, eller ens se ut, är givetvis mission impossible. Men det är ändå precis det jag ska försöka göra för vem minns en fegis? Dessutom tror jag det kan bli kul läsning, både nu och efter säsongen för att se vad man prickade rätt och vad man var ute och cyklade om.

Lägger jag örat mot rälsen så pekar en hel del på att det blir 5 serier med 8 lag i varje, och då det är indelningen jag tror det blir så kör jag på det spåret. Och då med den indelningen jag gjorde i detta inlägg. Där räknar jag med att Tumba kommer tacka ja till platsen som blir efter Vännäs frånfälle. Jag vet att indelningen kommer att sticka i ögonen på många då klassen mellan serierna är minst sagt varierande, men det är så det blir när man delar in på 5*8. Men nog snackat, nu kör vi!

A-serien (längst norrut)

1.      Sundsvall

Sundsvall har till skillnad från övriga topplag i norr fått behålla sin starka stomme, med Johan Lindholm och Sebastian Kaijser i spetsen. Men inte bara det, man har dessutom en riktigt tung värvning på ingång i form av Emil Lindblom som ytterligare kommer stärka laget. Just kontinuiteten är ett stort plus när serien drar igång, för de andra topplagen bygger nytt i olika aspekter och kommer på så sätt behöva en längre startsträcka innan spelet sitter. Därmed så tror jag att Sundsvall ror hem serien.

2.      Hudiksvall

Visst har man tappat många tunga kuggar, bland annat Christoffer Jansson, William Eckmyhl och Samuel Eriksson, men det spelar liksom ingen roll. För inget lag (Karlskrona och Västervik undantagna möjligen) kan så bekymmersfritt strössla med pengar i jakten på spets till laget. Det var genom att höja budet både en och två gånger man fick behålla en annan nyckelpjäs, Adam Byström Johansson, och det kommer ändå finnas gott om pengar att hitta ersättare för de flyktade stjärnorna. Med värvningen av Adam Ohre så säkrar man dessutom en stabil sista utpost, något man saknat de senaste åren. Att Hudiksvall blir ett topplag råder inget tvivel om, men i och med att det blir mycket nytt in så tror jag det kommer ta ett tag innan man hittar rätt i spelet, och därför tror jag inte att de vinner serien.

3.      Piteå

Piteå gjorde succé säsongen som gick och det är givetvis roligt, men det innebär också att ens spelare blir attraktiva på spelarmarknaden. Succéspelarna Linus Hedman och Theo Keilin har redan lämnat och rykten gör gällande att Carl Holmner Härgestam, Fredrik Granberg och Oscar Eriksson är på väg bort också. Adderar man dessutom att demontränaren Mikael Aaro lämnar för allsvenskan och ersätts av en 27-årig nykomling på seniornivå så förstår man att det kan bli en betydligt tuffare säsong för Piteå. Men laget har skaffat sig ett gott rykte och ett bra samarbete med Luleå och kan säkert bygga ett starkt lag också kommande säsong. Men med stor omsättning så brukar det ta tid att sätta spel, speciellt om tränaren är ny dessutom, så så mycket högre än en tredjeplats blir svår att nå.

4.      Boden

Tränaren Joakim Fagervall lämnar för norska Ringerike och det ser överlag ut att bli ett ombygge i Boden. Bröderna Wahlgren lämnar, Max Kardewall lämnar och Emil Lindblom kommer lämna, och frågan är om det inte blir fler som inte kommer få förlängt. Det verkar överlag som Boden tänkt om med mindre fokus på a-lag och snabb framgång och mer fokus på långsiktighet och tålamod. Mot det pekar att man valt att plocka upp tre egna juniorer till a-laget, och just att man släppt en del tunga pjäser. Men visst kommer man säkert ha en del spets att låta de unga pjäserna ta rygg på, så en topp 4-placering är minst sagt rimlig.

5.      Kiruna

Kiruna gick till allettan för andra säsongen i rad säsongen som gick, men väl där så har det tagit stopp. Nu laddar man om med en till stora delar intakt trupp, men med tunga nyförvärvet Matej Galbavy som krydda. Kan man också förlänga med skicklige finnen Matias Mustonen så har man ett något förstärkt lag och då är det inte omöjligt att man kan ge topplagen en strid om allettanplatsen om de tar för lång tid på sig med sina ombyggnationer.

6.      Kalix

Kalix har varit i en negativ spiral de senaste säsongerna med en ekonomi som varit riktigt svag och lagbyggen av allt mindre slagkraftig natur. Men nog känns det ändå lite som att Kalix kanske stoppat den nu? För man har lyckats förlänga med de två nyckelimporterna Mack Keryluk och Stevie O’Connor och succévärvningen Alblin Säteri, och dessutom fått in ett par fina nyförvärv i form av Linus Marcko, Filip Runbjer och Filip Åström. Det är med andra ord skäl för lite gryende optimism för alla Kalixanhängare, men steget till att utmana om en plats topp 4 (som kanske innebär allettanplats) känns något för stort.

7.      Clemensnäs

Jag tyckte Clemensnäs såg ut som en riktigt spännande nykomling säsongen som gick, men de förhoppningarna kom kanske lite på skam, även om de var för bra för att riskera nedflyttning igen. Nu väntar det tuffa andraåret, och man gör det med till stora delar samma trupp. Men konkurrenterna är antingen vässade eller hade för stort försprång redan från start, så jag tror att det blir svårt att komma så mycket högre än en sjundplats.

8.      Örnsköldsvik

Som vanligt blir Örnsköldsvik brandskattade på flera av sina vassaste pjäser och några andra har ännu inte förlängt vilket gör att det är ovisst om de blir kvar.  Det gör att Örnsköldsvik får bygga om inför varje säsong och det brukar ta tid innan de får ihop det. Det gör att placeringen i grundserien brukar bli svag, men lagom till våren brukar de ändå få ihop det bättre och lösa kontraktet, det kan mycket väl bli samma visa även i år.

Serie B (lagen mellan A-serien och Stockholm)

1.      Lindlöven

Lindlöven gjorde en grym säsong där man kom trea i allettan norra och gick hela vägen till semifinal i slutspelet. En sådan succé brukar innebära en massa tunga spelartapp, och visserligen har Tobias Sjökvist lämnar för Karlskoga och Filip Halvordsson för Västervik, men i övrigt så har man ändå fått behålla det mesta av det bästa. Dessutom har man fått in en vass back i Elias Lustig samt någrta intressanta talanger så nog finns det fog för optimism. Frågetecknet är vad tappet av duktige tränaren Jonas Dufåker betyder, men kan man få in ett bra namn där så kommer Lindlöven få bära favoritskapet i B-serien.

2.      Forshaga

Forshaga hade en mellansäsong säsongen som gick, man tappade väldigt mycket när Linus Skager försvann. I år så tar man dock ett litet omtag och har fått in (med deras mått mätt) tunga nyförvärv i form av Pelle Hedlind, Eric Forsberg, Lukas Smith och Lukas Enqvist. Dessutom ryktas det som att flera fina namn är på väg in. Det finns med andra ord fog för optimism, och man kan mycket väl bli en allvarlig utmanare om seriesegern.

3.      Strömsbro

Strömsbro ser ut att få behålla stora delar av det lag som vann den norra vårettan förra säsongen. Dock tappar man skicklige Matej Galbavy, men där har man fått in Lucas Ekholm som kan ersätta en del av de tappade poängen i alla fall. Nye tränaren Magnus Eriksson med bakgrund i Brynäs kanske kan locka till sig lite mer Brynäsjuniorer? Att Strömsbro når en allettanplats känns väldigt rimligt.  

4.      Falun

Efter en ursvag säsongsinledning så bytte nykomlingen Falun tränare och vips så fick man ordning på spelet och man var sedan en positiv överraskning. Det verkar ha gett blodad tand, för nu har man inte bara lyckats behålla det mesta av det bästa, man har dessutom förstärkt med intressanta nyförvärv som Oliver Pentler och Gustav Karlsson. Då kanske tappet av genombrottsynglingen Charlie Forslund inte blir så tungt ändå?

5.      Wings

Wings har lite större spelaromsättning än vad de brukar ha är känslan, och flera av tappen måste betraktas som rätt tunga. Men man har fått in en riktig spetsvärvning i Alex Ek och flera unga talanger, vilket gör att jag tror att man blir främsta utmanare om en topp 4-placering.

6.      Surahammar

Ekonomiska problem följde Surahammar under säsongen som måste betraktas som ett misslyckande. Så har också omsättningen av spelare varit hög, där man tappar tunga namn som Linus Marcko, Christoffer Udd och Adam och Erik Karlsson. Nyförvärven kommer till stora delar från tvåan, men jag tycker ändå att lagbygget inte ser helt hopplöst ut. Man fick behålla Lukas Söderlund och flera av nyförvärven var tongivande i sina tvåanlag och kan säkert leverera även i en rätt svag ettanserie.

7.      Enköping

Enköping må ha några intressanta spelare med spelare som Robin Nilsson, Lucas Lagerstedt och Tobias Smids, men säsong efter säsong underpresterar laget. Nu är laget kopierat ännu en gång, och jag har svårt att tro att det lyfter denna säsong heller.

8.      Borlänge

Med en konstant mindre och mindre spelarbudget så blir Borlängelagen bara yngre och yngre och anonymare och anonymare. Nu består laget i stort sett uteslutande av spelare som är 21 år eller yngre och utan några stjärnor. Hoppet står till att Casper Östberg och Henning Rothsten kan stå på huvudet, eller att det blir ett par riktiga spetsar på de sista platserna. Annars så får nya tränaren oprövade Liam Wallström ett styvt jobb att undvika sistaplatsen.

Serie C (Stockholmsserien)

1.      Väsby

Väsby har en av ettans mest väl tilltagna spelarbudgetar, och när man därtill har förmånen att ligga i Stockholm där lönerna inte behöver vara lika stora (många som vill bo där), så förstår man att Väsby kan bygga starka trupper. Än så länge så är det rätt tyst om lagbygget, men förlängningen med Carl Wassenius är riktigt tung och värvningen av Gustav Berglund är bra. Jag tror att man tar hem serien tämligen komfortabelt.

2.      Tyresö/Hanviken

Tyresö/Hanviken andas harmoni. Man tar kliv säsong för säsong och får fin utveckling på sina spelare och når bättre och bättre resultat. Nu börjar man dessutom få ett så pass gott renommé att spelare av bra klass söker sig dit, vilket märks när man kan knyta till sig spelare som August Hedlund och Lukas Macklin trots att spelarbudgeten är minst sagt begränsad. Man har inte heller blivit av med så många spetsar som man brukar bli, så det finns med andra ord förutsättningar för att bli ännu en lyckad säsong för Tyresö/Hanviken.

3.      Visby

Med ett hallbygge i startgroparna och flera starka sponsorer på ingång så har Visby börjat ladda upp för en riktig satsning mot att nå allsvenskan, De riktigt stora pengarna är väl inte på plats ännu, men en klart utökad spelarbudget finns ändå att tillgå och den har sportchef André Lundholm börja med att spendera på att förstärka förra säsongens akkilleshäl, backsidan. Man slantade upp rejält för att knyta till sig Mariestads Andreas Thelander, och även Niklas Dahlberg är en vass värvning. Offensivt är nyförvärven Pontus Karlsson och Niko Lahtinen att benämna som spetsvärvningar, och pekar ut riktningen mot ett klart vassare Visby jämför med de senaste säsongerna. Dock så tror jag att det med många nya in kan ta ett tag att få ihop det, så man får nöja sig med en tredjeplats i mitt grundserietips.

4.      Vallentuna

Vallentuna tog stora kliv under Jussi Salos ledning och nådde kvartsfinal efter en åttondeplats i norra allettan. Det laget ser man sedan ut att ha förstärkt ytterligare med intressanta nyförvärv som Hugo Haas, Axel Blom och Erik Andersson. Tappen känns inte alls lika tunga, och det ska bli väldigt intressant att se vad Salo kan få ut med en starkare och bredare trupp.

5.      Huddinge

Huddinge har två raka fiaskosäsonger och kan inte tåla en tredje. Nu har tränaren/sportchefen Fredrik Mälberg gjort en rejäl ombyggnation av truppen, där han plockat in ett helt koppel spelare som kanske inte är riktig spets, men ändå intressanta spelare med potential. Jag tror inte det räcker för att utmana om en allettanplats, men man är ändå klart starkare än lagen jag placerar efter.

6.      Tumba

Tumba har ännu inte tackat ja till platsen, men jag räknar med att de kommer att göra det. Det vore konstigt annars, då de uppger att de bygger ett lag för att gå upp kommande säsong, hur trovärdigt är det om de inte tackar ja till att gå upp? De har också redan en trupp som jag tror inte skulle komma sist i en etta heller. De har en hel del ettanrutin i laget och spelare som Dennis Finn Olsson, Eric Winbergh, André Nordstrand och Robin Carneholm är spelare som visat att de håller bra klass när de spelat i ettan.

7.      Nyköping

Nyköping har stora ekonomiska problem och det märks i spelartruppen. Inga av stjärnorna har skrivit under ännu, och flera har redan sajnat med andra klubbar. De som står under kontrakt är till stora delar unga och oprövade, men Oscar Cederqvist är ändå ett intressant nyförvärv. Nu tror jag att man kommer få signerat med ett par av trotjänarna som Christian Axelsson och Albin Ivarsson Hamberg, men att det ska ge dem någon stor skjuts uppåt i tabellen har jag svårt att se.

8.      Sollentuna

Sollentuna är åter i ettan igen efter några år i tvåan. Men laget har inte ekonomin för att satsa speciellt hårt, och nyförvärven känns inte direkt som vassa. Jag tror laget kommer få det svårt att hävda sig.

Serie D (de nordligaste av lagen från region syd)

1.      Västervik

Västervik ramlade efter år av ekonomiska problem till slut ur allsvenskan och vips verkar den ekonomiska verkligheten vara en helt annan. Man har så här långt radat upp spetsvärvning på spetsvärvning och ser ut att vara den givna favoriten för hela ettan så här långt. Tranås spetsar George Diaco och Kalvyn Watson ska bli andrakedjespelare med en lön som är 10-15000 högre än vad de hade i Tranås (som långt ifrån har dåliga ettanlöner), det indikerar vad bygget kostar och spetsen man kommer knyta till sig.  

2.      Mariestad

Mariestad hade en förstakedja som var ruskigt stark säsongen som gick, men inte så mycket där bakom. Addera dessutom att försvarsspelet fallerade så förstår man att säsongen inte alls blev så lång som alla Boisare hoppats. Det har gjort att Bois valt att ta ett rejält omtag, man hade dock säkert gärna velat ha kvar till allsvenskan flyktade Ludwig Wistén och Oscar Tellström från förstakedjan, men viktigaste kuggen Jesper Lindén blir kvar och man siktar nu på att få en bredare forwardssida än den man hade säsongen som gick, och på en till stora delar ny backsida med fler spelskickliga backar. Värvningar som Viktor Nilsson Westlund, Kevin Engvall, Emil Smedberg och Adam Karlsson är spets på ettannivå och mer ska in. Om det blir bättre är för tidigt att säga, men visst ser det intressant nog ut för att räcka till att bli ett topplag i D-serien.

3.      Dalen

Dalen hade en bra säsong men bensinen tog slut på slutet när man tappade lite spets i form av Erik Thorwalls och Kalle Holm. Man blir även av med säsongens succékeeper Oskar Blomgren men i lvrigt så har man fått behålla spetsen. Adderar man dessutom att man fått in några bra nyförvärv i David Rosander och Liam Svensson så känns Dalen som ett i alla fall lika bra lag kommande säsong, och det räcker en bra bit.  

4.      Tranås

Tranås säsong var en succé, och man tog starka Hudiksvall hela vägen till en femte och avgörande match i semifinalspelet. Men succé kostar som jag skrivit om tidigare, och det gör ont att läsa alla starka kort som lämnat laget. Topp 6 i interna poängligan har alla lämnat: George Diaco och Kalvyn Watson till Västervik, Markus Ruuskanen, Martin Skärberg och Oscar Gustavsson går alla till allsvenskan medan starke backen Viktor Nilsson Westlund lämnar för Mariestad. Dessutom går klubbikonen Pontus Eklöf antagligen till Norge, att han lämnar är i alla fall klart. Det är klart att såna tapp kommer märkas, men Tranås har ekonomin för att ersätta med bra klass också. Värvningen av målvakten Scott Hector är bra, och backvärvningen Alfred Hjälm kan mycket väl ersätta något av backtappen. Och det ryktas även om kanadensare på väg in, kan man få samma träff denna säsong på värvningar därifrån så kanske det blir en fin Tranåssäsong också säsongen som kommer.

5.      Borås

Borås fjolår kan inte kallas annat än ett misslyckande, men nu tar man nya tag och har redan landat ett helt koppel med intressanta spelare. Vincent Reimer hade en kanonsäsong i Krif innan han denna säsong inte riktigt kunde följa upp det i Mariestad, tvillingarna Fridén kommer från en misslyckad säsong i Karlskrona men gjorde det bra i Mörrum innan dess. Jesper Andersson är en annan spelare med stor uppsida, precis som Adam Samuelsson. Det finns med andra ord hög potential, men då gäller det att man får spelarna att komma upp i sitt bästa jag. Mer spets från Finland ryktas in, tränaren Christer Nylund lär ju känna till lagen där bra.

6.      Mjölby

Mjölby har ett till stora delar identiskt lag som man hade säsongen som gick, då man ändå höll sig kvar som nykomling, trots att man fick sent besked om platsen. Men värvningarna av Mike Sjöberg och Christoffer Lynch är ändå bra och det är spelare som jag tror kommer vässa laget. Men i den tuffa konkurrensen så tror jag det blir svårt att komma så mycket högre.

7.      Bäcken

Nykomlingen Bäcken har fokuserat på att förlänga med nyckelspelarna från säsongen som gick, och utöver Victor Kembel så har inget ettanförvärv gjorts. Det ser med andra ord ut att vara en tvåantrupp laget kommer ta sig an ettan med, och då blir det svårt att hävda sig.  

8.      Skövde

Frågan är om Skövde ens kommer till spel? Med en ekonomi i spillror så kommer laget få skära ordentligt i spelarbudgeten om man nu spelar, det lär bli egna juniorer och tvåanspelare spetsat med någon enstaka trotjänare som väljer att stanna kvar utan ersättning. Det mesta talar dock för att det blir spel i lägre serie.  

Serie E (Sydligaste lagen)

1.      Troja

Efter en fiaskosäsong så har Troja ett gyllene läge att få till en riktig omstart. Man gör det med en intakt backlinje och förstamålvakt, och kan istället inrikta sig på att få till ett fungerande anfallsuppställning, det var också den svaga punkten förra säsongen. Ut har rutinerade spelare som Mattias Person, Carl-Johan Sjögren och William Romfors gått, medan man ännu till stor del säker ny spets. Värvningen av Carl-Henrik Edvardsson är dock bra, och Jonathan Andersen kan mycket väl bli ett lyckat drag. Mer spets kommer att komma in, Troja har öppnat lädret jämför med förra säsongen, så Oscar Nordin och Jonathan Wikström kommer få nya hungrigare lekkamrater,  det tror jag kommer bli bra!

2.      Halmstad

Åter igen så blir Halmstad av med flera tunga namn. Jacob Crespin, Jonathan Lundgren, Viktor Bernhardtz och Lukas Sjöblom är alla förlorade redan, och det ryktas om att fler är på väg bort. Men inget lag kan skaka av sig tapp så lätt för att sedan sömlöst plocka in nya anonyma spelare som kliver fram och tar för sig. Gagic blir kvar, mycket talar väl för att Dahse blir det med, och där har man en spets som tillsammans med övriga stomspelare kommer borga för ännu en fin säsong. Värvningarna av Felix Tengvall och Alexander Artursson känns som precis såna där värvningar som Halmstad får bra utväxling av. Nej jag tror att Halmstad blir att räkna med också kommande säsong!

3.      Karlskrona

Ännu ett fiasko gjorde att Mikael Sundlöv till slut fick gå. In har Hampus Melén kommit, ny i rollen som sportchef, men att han brinner för det går inte ta miste på. Han har en mindre spelarbudget att jobba med, men ändå en av ettans allra största, och har som mål att få både en tydligare hierarki och ändå en bättre bredd. Han har så här långt förlängt med helt rätt spelare, samtidigt som flera av nyförvärven är av kategorin beprövade men fortfarande hungriga, spelare som vill utvecklas. Det lovar gott för säsongen, men med många nya så tror jag det tar ett tag att få allt att falla på plats, men nog räcker det till allettan.

4.      Kristianstad

Tänk att vara så nära och sedan falla på upploppet! Ja Kristianstad hade tre matchbollar men tappade samtliga och missade avancemang tillbaka till allsvenskan. Den våldsamma ekonomiska satsningen räckte inte riktigt hela vägen. Nu så har man fått dra i bromsen och minska sin spelarbudget, men nog kommer man fortfarande ha en budget som är högre än i alla fall 80% av ettanlagen. Några tunga tapp kommer man dock att få, och har redan fått, och det kommer behövas bygga om en hel del. Det gör att jag tror att man kommer få en lite mer tillbakadragen placering i grundserien, men nog kommer man säkert bli att räkna med i en alletta.

5.      Mörrum

Mörrum känns lite på g igen! Efter ekonomiska vedermödor och budgetlagbyggen så verkar man satsa mer pengar denna säsong. Det har gjort att man fått behålla genombrottsspelare som Hugo Frylén och Vilmer Stahmann, och givetvis blir även Khalid Ibrahim och Samuel Wälimaa kvar. Visserligen har man tappat Adam Bäckstrand och Marcus Paulsson, men samtidigt har man fått in fina nyförvärv i Leo Klavhed och Elias Andersson, så nog känns lagbygget spännande?! Men till en placering på övre halvan har jag svårt att se att det ska räcka till.

6.      Alvesta

Alvesta blir visserligen av med toppcentern Victor Lindman, men i övrigt ser man ut att få behålla det man velat behålla. Dessutom har man fått in några intressanta nyförvärv i backarna Erik Fernhall (Vimmerby) och Elias Svensson Dervall (Tyringe) samt forwarden Robin Eriksson (Tyringe med). Det ser med andra ord ut att bli ett minst lika starka Alvesta säsongen som kommer, och ni vet alla vilken fin första säsong i ettan de gjorde.

7.      Tyringe

Nya tränaren Mats Lusth verkar få ett ovanligt starkt Tyringe att basa över. Visserligen tappar man några tunga namn i Axel Björnkvist (KHK), Robin Ericsson och Elias Svensson Dervall (båda Alvesta), men plussidan känns ändå starkare. De får ett nytt spännande målvaktspar i Kalle Andersson och Adam Ingelfeldt, Jesper Ahlgren återvänder efter en säsong i Krif/Borås och Liam Almlund Ek känns som ett spännande nyförvärv. Och mer sägs vara på g in, och med Lusth som tränare så kan det också ge en positiv effekt. Det ska bli spännande att se hur långt det räcker!

8.      Krif

Krifs ekonomi verkar vara på fallrepet och lagbygget står helt still med undantag av kontrakt med tre egna juniorer som mer understryker läget man befinner sig i. Det lär bli ett ungt, oprövat och tunt Kriflag säsongen som kommer, och jag har svårt att se att de ska kunna hamna någon annanstans än på jumboplats.

Lämna ett svar