Sportchefsintervju: Kristianstads Christoffer Malm!

Silly season är en svettig tid för alla sportchefer runt om i landet när de ska bygga ett lag som förhoppningsvis toppar förra säsongens bygge. Men vad har de att säga om säsongen som gick, hur tänker de när de bygger sina nya trupper och vad är målsättningen med säsongen? Kmhockey.se ringer upp sportchefer i ettanklubbar runt om i landet för att höra deras syn. Först ut är Kristianstad IK:s sportchef, Christoffer Malm, vars lag länge såg ut att ståta överst när säsongen summerades, men som snubblade på mållinjen.

Hur tänkte du när du i juli förra året stod med en helt tom roster och skulle fylla en hel trupp på bara några veckor?

– Det viktigaste innan jag sa ja till att köra var att jag samlade de allsvenska spelarna som inte skrivit på något annat kontrakt och frågade om de ville vara med på resan, för hade det varit helt blankt hade det aldrig gått. De tittade på varandra och undrade nog om det var någon som skulle hoppa på. Sedan pratade de ihop sig om att köra och en stor orsak till det var nog att Dennis (Svensson) sa ja, och efter det så fick vi en stark stomme att bygga ifrån.

Då hade du en stomme, vad var nästa steg?

– Sedan gick jag igenom spelare jag kände till så man sparade tid och inte behövde scouta så mycket, och då var det killar som gått igenom Rögle där jag varit tidigare, eller spelare vi mött. Jag letade spelare som var unga och hade driv och ville ta nästa steg. Så då började jag fylla på med dem. Sedan valde vissa att vänta ett tag, som jag sa så letade vi killar som vill vidare så vissa väntade längre med att ge besked, som Elliot Ekefjärd och Georg Weigelt som ville till allsvenskan. Anton Davidsson kände jag väl till och Wiggo Weinö och Nils Juntorp, som hade Röglebakgrund. Ratkovic var en kille som ville testa utlandsspåret först. Sedan var vi tunna fram till jul, då tog vi in Oscar Lundin från Djurgården som stärkte backsidan, även Filip Persson som jag hade bra koll på då jag mött honom. Sedan försökte jag toppa i slutet. Jag kände Christian Lindberg sedan tidigare, så han visste vi skulle komma, det handlade bara om när hans polska klubb skulle släppa honom. Med honom så kände vi att det var den sista pusselbiten och tillsammans med ett bra målvaktspar så kände vi hade alla verktyg för att kunna nå hela vägen och det tycker jag visade sig också.

Ja ni hade i princip tre matchbollar, men vad hände?

– Den enkla förklaringen är att det är hockey, och det vet vi sedan gammalt att det kan vända snabbt i sporten vi alla älskar. Fast man leder med fem poäng så måste det delas ut poäng. Mot Vimmerby hemma så fick vi en dålig start, där tre misstag gav tre mål i baken. Ibland kan man känna att det var ett misstag, men att släppa tre samma match är mycket. Sedan ska jag inte ta ifrån Vimmerby något, för det sa jag redan tidigt under säsongen att det var det bästa laget vi mött. De fick matchen dit de ville, sedan hade vi lägen att komma ifatt på slutet där vi hade powerplay som vi varit völdigt lyckosamma med tidigare, men vi fick inte in den. Sedan mötte vi Hudiksvall och ledde med 4-2, men där kom för första gången rädslan för att förlora fram, och den blev på något vis större än att viljan att vinna. Vi hade 19 spelare födda på 00-talet, Väsby hade 7, det är mycket sånt som spelar in med. Att spela viktiga matcher är viktigt att ha erfarenhet av. Nu kommer de ha nytta av detta i framtiden, men denna gången blev vi tillbakadragna och backade hem. Sedan är Hudiksvall ett skickligt lag, så det var inte något konstigt att de vann, men sista 5 minuterna var sämre från vår del. Sedan sista matchen mot Bröderna visste vi skulle bli en tuff match, det hade det varit redan i första mötte, de är stora och starka och har många äldre spelare. Samtidigt så bytte Halmstad målvakt och skulle möta Vimmerby, så det var inte mycket som hjälpte oss heller. Vi hade ett läge när vi gör 3-2 mot Brödernas, då tittar tränarna på bänken mot mig, men då gör Vimmerby 6- och 7-0 på 12 sekunder, så då insåg vi att det var kört.

Du måste se tillbaka på säsongen med blandade känslor, jag kan tänka mig att det handlar både om stolthet och bitterhet?!

– Ja det är klart att man alltid vill vinna och är bitter över det. Det som gör mest ont är när man går in i omklädningsrummet och ser att hälften av spelarna gråter och den andra hälften är besvikna på sitt sätt, den tomheten som är. Det är så små marginaler mellan att få fira och inte få fira. Vi hade 20 fantastiska killar som känner att detta var sista matchen med gänget. Sedan är jag stolt över alla spelare som hoppade på. Jag tänker på samtalen man fick när man precis hoppat på detta, som undrade om vi ens skulle få ihop ett lag, då svarade man givetvis att det får vi men jag var långt ifrån säker på det själv. Sedan svider det när man förlorar och det är det man mest kommer ihåg.

Vad var det som gjorde att ni var så starka?

– Det är gruppen som på ett fantastiskt sätt tog hand om sig själva. Det trillade in spelare hela tiden, men de blev omhändertagna av gruppen på en bra sätt och alla trivdes bra tillsammans. Sedan när vinsterna kommer så tänds en gnista att vi kan vara med och kriga om detta. Dessutom med spelare som alla vill framåt, som jag sa till de 11-12 vi var i början. Att alla vill uppåt, men ni har störst chans om vi gör det tillsammans. Lyckas vi så blir det 14-15 som får gå upp, annars blir det bara 5-6 stycken. Sedan var det en revanschlust bland spelarna som följde med ner från allsvenskan med. Så vi hade en otroligt sammansvetsad gupp som kämpade tillsammans hela vägen.

Ni gjorde en ordentlig satsning på att gå upp säsongen som gick, blir det samma satsning ekonomiskt också kommande säsong?

– Det beror på hur man ser det, vi ska givetvis försöka vinna alla matcher vi är med och spelar, det gäller nog alla lag, sedan måste ekonomin följa med, och där blir det justeringar, vi skär ner i spelarbudget och organisationen, så det kommer bli lite justeringar.

Hur går tankarna inför kommande lagbygge?

– Helst av allt hade jag tagit med detta laget och testat igen, men den möjligheten finns inte riktigt, några har ju redan lämnat oss. Men i stora drag var jag nöjd med truppen och människorna bakom hjälmarna. Sedan måste vi anpassa oss efter en stramare spelarbudget. Det har tagit lite tid att sätta nya budgeten och få oss ledare på plats. Nu börjar arbetet och jag har pratat med alla spelare som är kvar och sedan får se vilka spelare som vill följa med och sedan blir det att titta på spelare utifrån vad vi behöver fylla på med.

Innebär den krympta budgeten att du kommer få släppa spelare du helst vill behålla?

– Jag hade hoppats svara nej på den frågan, men när spelare gjort det bra så har deras skyltfönster blivit större och att de erbjuds bättre kontrakt. Så ett antal kanske väljer en sportslig eller ekonomiskt bättre vardag.

Hur är känslan annars, vill alls stanna?

– När vi summerat säsongen så har den sista veckan etsat sig fast hos många, men kan man zooma ut lite så hade nog alla en bra tid i Kristianstad och klubben, och de trivdes med varandra. Så jag tror många sagt att de velat stanna, sedan måste ekonomin gå ihop med, och med mindre spelarbudget så innebär det sänkta löner och då får spelarna ta ställning till om de kan köpa det, men jag hoppas givetvis att vi får med oss en hel del spelare.

Är det ett handikapp att ni ännu en gång fått en lite sen start?

– Det är klart att man velat komma igång tidigare, men man vinner inget på att titta bakåt. Samtidigt så hoppas man att det vi gjorde sprider sig och att det kan göra att fler spelare vill till oss för att de ser att vi är seriösa och att spelare tar steg hos oss. Så att man har en annan vinning i det. Vi har flera spelare som inte skrivit kontrakt ännu, förra gången kom vi igång 20:e juli, så nu känns det nästan som att man har hur mycket tid som helst på sig.

Vad letar du för spelare, hur vill du spela ishockey?

– Vi vill spela med en fart och en rakhet i spelet, men samtidigt så måste vi kunna hantera pucken, så att kunna hantera pucken i hög fart är viktigt. Vi ska vara skridskostarka och jobbiga att möta, så det är det som står högst upp.

Ni har tappat en del spelare, svider det?

– Det är klart det svider, men samtidigt är det det vi sa, att vi vill att spelarna tar kliv när de kommer hit, och jag är glad över att spelare fått ta steg upp i hierarkin, det är det vi vill och det ger ringar på vattnet, det är ett bra mål att ha som klubb.

Georg Weigelt, en av spelarna som lämnat.

Hur snart hoppas du komma igång med lagbygget, än så länge så är det bara ett namn klart, Dennis Svensson..?

– Ju tidigare desto bättre. Jag ska gå igenom befintlig trupp och se om de är intresserade eller inte och ge dem som är intresserade ett förslag som de får ta ställning till. Det har som mål att vara klara med denna vecka och sedan fyller vi på med pusselbitarna utifrån sedan.

Har du redan börjat höra dig för med spelare utifrån?

– Ja det har man ju, man är lite miljöskadad när man jobbar med detta, innan man ens blev klar så pratar man alltid med agenter, och på samma sätt hör sig agenter för med spelare som kan passa hos oss, så det finns en skiss på vad som kan finnas tillgängligt. Det är därför det är viktigt att snart bli klara med befintlig trupp så vi vet vad vi ska ersätta så vi inte tappar båda spåren.

Innebär sänkt spelarbudget sänkt målsättning?

– Förra säsongen delade vi upp det, det första målet var att ta oss till en alletta, sedan satte vi oss ner efter den serien och la upp nya mål, så vi kommer göra samma sak i år igen.

Fotocred: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar