Sportchefsintervjun: Trojas Jens Gustavsson

Silly season är i full gång och det är många frågor som vi alla undrar över kring lagbyggena. Hur ser satsningen ut?, Vad har utvärderingen av säsongen gett?, Vad ska in? och så vidare. Kmhockey.se ringer runt till ettans sportchefer för att få svar, denna gång gick samtalet till Trojas Jens Gustavsson.

En misslyckad höst följdes av en mer lyckad vår, eller hur skulle du vilja summera er säsong?

– Det var en bra kort summering du gör tycker jag. Sedan sa jag redan från start att jag inte var så säker på att vi kommer ha så mycket sämre lag i mars än vad vi hade säsongen innan, och det visade sig ju när vi åkte ut mot laget som gick till allsvenskan till slut. Men visst tog det lite längre tid att få ihop grejerna än vad jag trodde att det skulle göra. Sedan fanns det orsaker till det med: Carl Ernstig anslöt sent och (Carl) Ernberg, ”Trucken” (Daniel Karlsson Törnros) och (Carl) Wäng var skadade periodvis, så vi fick spela med många unga backar när allt skulle avgöras under hösten. Det var en match mot Krif när de vann med 4-1 sedan de gjort fyra powerplaymål i första perioden, där vi spelade med 4 juniorer. Men samtidigt så var vårettan en bra väg för oss i och med att vi hade många yngre spelare som kunde växa in i seniorhockeyn på ett bättre sätt än om vi gått till allettan. Sedan har jag bara erfarenhet från spel i allettan tidigare, och jag låter lite kaxig kanske, men jag väl väldigt negativt överraskad över att det var så mycket sämre ishockey i vårettan.

Vad var skillnaden?

– Kvaliteten helt enkelt, spelet var mycket sämre. Sämre spelare individuellt och sämre lagmässigt, det var vi, Borås, Alvesta och Mörrum som var rätt överlägsna. Jag trodde mer om lag som Forshaga och Huddinge, att de var bättre än de var.

Skulle du ändå säga att det totalt sett var en godkänd säsong?

– Jag vet inte vilka kriterier man går efter, men att vi inte gick till allettan är givetvis inte godkänt. Men vi hade andra kriterier för säsongen, vi har fått tillbaka publiken och en levande klack och restaurangen som lockar folk, det var det som var lite målet med säsongen, så sett till det så var det godkänt, men det är inte godkänt att missa allettan.

Nu går ni in på år två av femårsplanen, vad innebär det för målsättningen?

– Att i år vill vi till kvalserien. Vi har fått behålla många backar och har en av ettans stabilaste backsidor. Sedan har vi saknat lite offensiv spets och målskytte, det vi ska skruva på i år för att få in mer offensiv spets. Så det är ett glasklart mål att gå till kvalserien.

Vad söker du för egenskaper på spelare du vill ha in, är det mer rutin eller ungdomlig entusiasm, eller vad?

– Jag har sagt det till lokalmedia att vi vill ha killar mellan 23 och 28 som gjort några säsonger i ettan. Så vi söker rutinerat på så vis, men de ska ändå vara i en ålder då de fortfarande vill framåt. Sedan söker vi spelare som gillar att vara runt mål och som vill spela lite rakare. Så det behöver inte vara det ena eller det andra. Sedan är det bättre att få spelare som levererat på ettannivå än att ta en allsvensk fjärdelinesspelare som inte är vana att producera. Vill man gå upp i allsvenskan så behöver man bara möta ettanlag, så det räcker att ha de bästa ettanspelarna, vi behöver inte allsvenska spelare.

En spelare som stämmer rätt bra in på sin beskrivning är Mikael Roslund som också blir er supporterspelare, hur viktig är den signaturen?

– Ja så är det ju, vi har även haft ett tydligt mål att finns det spelare som är bra nog och har koppling till Troja så vill vi gärna ha tillbaka dom och ”Micke” är en sådan med familj i staden och så vidare. Så han passar bra in i profilen. Så var det lite förra året med, Mattias Persson hade koppling till klubben med och skulle flytta hem. Så det är klart att vi vill ha bra spelare, men väljer jag mellan en spelare med koppling till Ljungby och en utan så väljer jag den med Ljungbykoppling först alla dagar i veckan om de är lika bra.

Då har vi snackat lite om de ni vill ha in, men vi måste också prata lite om spelare som lämnat. Mattias Persson och Carl-Johan Sjögren slutar, medan William Romfors och Emil Ekholm lämnar för spel i andra klubbar. Det är några tunga tapp det!

– Så ser branschen ut, spelare kommer och spelare går. Sedan vet jag inte om det är så tunga tapp, Emil är klart att det är tungt, han vår bästa målskytt två säsonger i rad, men han går till allsvenskan och det är inte mycket att göra åt. Det var en egenfostrad kille som gick till Tyringe och fick fart på målskyttet, det var kul att det gått så bra för honom. C-J får en ny roll i föreningen, så jag har haft en del i att skola om honom. Han har en enorm erfarenhet och rutin, men får vi in Roslund så har han det med, så det går jämnt ut. Mattias visste vi om när han skrev på att det bara var för en säsong. Romfors är klart det är ett tapp, det är en rutinerad och nyttig spelare, men när spelarna kommer upp i åren, och är klar med utbildning och så blir det så att de rör på sig. Han har en bostadsrätt i Jönköping som han måste ta hand om och förmodligen kommer han väl spela med Dalen antar jag. Men så är det, vi måste rätta munnen efter matsäcken med, vi har inte pengarna som vi haft tidigare, och spelare som kommit upp i 27-28 årsåldern kan inte leva på en halvtidslön, då är det svårt att få det att gå runt. Vi vill träna efter lunch, då blir det mindre arbetstid, och mindre pengar. I andra klubbar, som ditt Mariestad till exempel, jobbar spelarna heltid och då får de kanske 30 000 från jobbet och 8 000 från klubben, medan här kan de bara jobba halvtid och får kanske 13 000 från oss, då kommer de tjäna kanske 10 000 mer i Mariestad ändå med jobb plus ersättning från klubben. Så det glömmer folk bort när man snackar löneläget. Sedan har vi varit i toppen av spelarbudgetar i ettan, men är inte det längre.

Emil Ekholm är ett tungt tapp för Troja. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Inför förra säsongen så tappade ni en hel del forwards, nu tappar ni i stort sett det ni hade fått behålla. Det innebär mindre Trojarutin offensivt…

– Ja samtidigt är det där vi har velat möblera om, vi har velat byta ut forwards och nu har vi möjlighet till det. Samtidigt så kanske det inte blir så orutinerat, vi letar spelare som gjort 3-4-5 säsonger i ettan, så det behöver inte vara orutinerat för det. Men se på Romfors, Sjögren och Mattias, det är inte så vi tappar en massa poäng, erfarenhet ja, men inte poäng. Det är Ekholm som vi tappar en del mål med. Sedan hade vi gärna behållit Macklin med, han ville komma närmare flickvännen i Stockholm, det var inget vi kunde konkurrera med. Han ska skaffa jobb och ta hand om flickvännen, så där var det inte ekonomi som spelade in, han längtade hem helt enkelt.

Om jag ska vara lite vass tyckte jag det var lite bekvämt förra säsongen, det var skönt att ligga på utsida och hålla puck, ingen hade riktigt hungern för att ta stryk för att trycka in pucken. Kan det vara bra att få in lite mer hunger?

– Precis den analysen gjorde vi med, vi vill ha forwards som spelar lite rakare och som också brinner för att spela grundserie. Jag ska inte säga att våra rutinerade spelare var lata, men när vi spelade slutspel så är de våra bästa spelare, det var de långt ifrån i grundserien, de hade lättare tända till då mer står på spel, så var det.

Innebär ombyggnationen att ni ändrar spelsätt på något vis?

– Nej det kommer vi inte göra, vi ska äga mycket puck precis som förra säsongen, men det handlar om att förvalta det också. Att bli rakare, så det handlar inte om spelsystemet vi ändrar på, det handlar mer om spelarna vi tar in.

En reflektion jag gjort är att det är lite mindre pengar i föreningarna denna säsong, tror du det blir mer lågmälda satsningar i ettan kommande säsong?

– Ekonomiskt ja, men inte sportsligt. Se på Vimmerby, de har inte haft mest pengar, men spelat fin hockey. Karlskrona har av det jag hört legat väldigt högt och ska de kapa 20% som det sägs så kommer de fortfarande ligga i topp i ettan, men visst är det många klubbar som drar ner lite grann.

Innebär det att det blir lite mer klubbarnas marknad?

– Nej det är fortfarande många spelare som fortfarande har en skev bild av vad de kan tjäna. Men om ett par år så kan det absolut bli så. Det är bara att tacka nej och inte gå med i budgivningsracena.

Till sist: har du någon hälsning till alla Trojasupportrar om lagbygget?

– Vi ska till kvalserien, det har vi varit tydliga med, det vet fans och sponsorer och de har visat under året att vi fått tillbaka en bra stämning i hallen, nu ska vi lyfta det sportsliga med så det går hand i hand.

Omslagsfoto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar