De främsta värvningarna i norr

Det verkar som att norrlagen inte riktigt insett att silly season börjat, för det är inte många stora övergångar som skett ännu. Storlagen Boden och Hudiksvall har knappt börjat sina lagbyggen, och Piteå enbart inriktat sig på förlängningar. Men några övergångar har ändå skett och här är de jag tycker är de vassaste i respektive lag.

Hudiksvall

Hudiksvall snubblade för jag vet inte vilken gång i ordningen på målsnöret till att gå upp i allsvenskan. Men då har man gjorde det med i stort sett samma manskap. Nu verkar det som att man får göra en ordentlig ombyggnation då många lämnar. Det märker man dock ännu inte på lagbygget, där det bara finns tre namn, varav ett enda nyförvärv. Det skäms å andra sidan verkligen inte för sig, då det är målvakten Adam Ohre med ett antal allsvenska säsonger i ryggen som ansluter. Känslan är att man sett att det kanske varit målvaktssidan man fallit på tidigare, och att man därför har letat fram ett namn som antagligen är överkvalificerat för ettan, just för att ha en målvakt som kan bära dem hela vägen.

Boden

Boden verkar vänta med att plocka i nyförvärv och tunga pjäser tills de har en ny sportchef/tränare på plats, för än så länge så saknar man nyförvärv.

Sundsvall

Sundsvall gjorde en rätt bra säsong och därför så är det kanske inte så konstigt att man i stort sett bara fokuserat på att få behålla nyckelspelarna från säsongen som gick. Ett nyförvärv finns det: Det är målvakten Jonathan Reinholdt som skolades i Luleås juniorled men som förra säsongen stod i den Nordamerikanske ISHL-ligan. Där var statsen kanske inte så superimponerande, så jag antar att Jonathan kommer vara andravalet i vinter. Dock så har han varit uttagen till U18-landslaget, så visst är det en talang.

Piteå

Det finns ingen anledning för Piteå att leta så mycket nytt efter sin kanonsäsong, så har man också bara ett enda nyförvärv så här långt. Det är Albin Edlund som återvänder till föreningen efter en ettårig utflykt till Clemensnäs där han gjorde det helt ok men kanske inte så mycket mer än så.

Kiruna

Kiruna har även de ett enda nyförvärv, och det är en spelare man känner till sedan tidigare. Danske Henrik Mærsk gjorde 16 matcher med klubben säsongen 19/20 och stod då för 8 poäng. Nu återkommer han alltså till klubben efter några poängsvaga säsonger i danska högstaligan. Så förvänta er inga sprudlande siffror, mer en hårt arbetande forward.

Strömsbro

Strömsbro har varit aktiva på marknaden och har redan 14 spelare under kontrakt. Fyra av dem är nyförvärv, och alla fyra tror jag kommer att tillföra. William Eriksson är en back man känner väl till. Han spelade nämligen för klubben säsongen 22/23 med bra facit, innan han värvades till Borås inför föregående säsong. Där gick det inte lika bra, vilket gjorde att han lämnade för Lindlöven mitt under säsongen, men inte heller där blev det succé och nu återvänder han alltså till hemstaden Gävle och Strömsbro. Oskar Byström är en annan back som jag tror kommer kunna tillföra en hel del, och då offensivt. Han vann interna poängligan för backar och är en back med bra pass. Sedan kanske han. I Örnsköldsvik så kanske han inte är lika stabil bakåt, men med rätt backkomplement så blir det nog bra. De två sista nyförvärven är forwards, och det handlar dels om Lucas Ekholm och del Albin Sterner. Ekholm hade en kanonsäsong 22/23 där han var ett stort utropstecken med bland annat 16 mål, och han inledde också förra säsongen starkt med 11 poäng på 10 matcher. Men så drabbades han av en skada och missade i stort sett resten av säsongen. Nu ska han vara fit for fight igen, och här tror jag att Strömsbro gjort ett riktigt fynd.  Det andra nyförvärvet är Albin Sterner, och det är en kille som fått mycket lovord för sina säsonger i Färjestads J20. En hårt arbetande forward med ett bra skott.

Kalix

Kalix värvningsstrategi är rätt tydligt: Fem av de nio i truppen är förlängningar med nyckelspelare, de andra fyra är nyförvärv som säkert är tänkta att lyfta laget en nivå till. I två av fallen så tror jag också att man lyckats med den ambitionen. Det handlar dels om backen Emil Andersson som är en riktigt stabil och bra defensiv back. Han kommer säkert inte synas i poängprotokollet speciellt ofta, men storlek, fysik och defensiv kommer han leverera desto mer av. Det andra är nyförvärvet som jag tror på är Filip Runbjer, en spelare som varit Huddinge trogen i alla år men nu alltså flyttar norrut. Det är en skridskostark och intensiv spelartyp som jag tror kan bli väldigt nyttig, det skulle också inte förvåna om han kan bidra med en hel del poäng.  

Clemensnäs

Har 14 spelare under kontrakt redan, men det är idel förlängningar så det finns inget nyförvärv att skriva om.

Vännäs

Inga spelare under kontrakt ännu, frågan är om laget ens kommer till spel?

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik har inte pengarna att slåss om några större namn, men fyra nya spelare har i alla fall tillkommit och tre av dem känns ändå lite spännande. Tamás Antek är en spelare som hämtas från Sollefteå i tvåan. Jag ska erkänna att jag inte har speciellt koll på honom, men han har representerat det ungerska juniorlandslaget på JVM så visst måste det finnas viss potential i honom. Andreas Rådberg bidrar med vettig ettanrutin, han har en säsong i Kalix och senast en säsong som delades mellan Huddinge och Linden. Han kommer säkert få en rätt framskjuten roll. Till sist Filip Wiberg som snittade över en poäng per match i Teg säsongen som gick. Har faktiskt spelat i Örnsköldsvik tidigare, säsongen 22/23 gjorde han sex matcher och noterades få för fyra poäng.  

Då det tyvärr inte värvats speciellt hårt och bra ännu i norrettan, så väljer jag att bara utse de åtta värvningar jag tycker är bäst.

  1. Adam Ohre (G), från Herlev Eagles till Hudiksvall
  2. Lucas Ekholm (LW/RW), från Linden till Strömsbro
  3. Oskar Byström (D), från Örnsköldsvik till Strömsbro
  4. Albin Sterner (RW), från Färjestads J20 till Strömsbro
  5. William Eriksson (D), från Lindlöven till Strömsbro
  6. Filip Runbjer (RW/C), från Huddinge till Kalix
  7. Emil Andersson (D), från Surahammar till Kalix
  8. Albin Edlund (G), från Clemensnäs till Piteå

Lämna ett svar