De främsta värvningarna i södra

Silly season är i full gång och varje dag fylls det på med nya spännande spelare i lagen. Men vilka är de främsta? Jag har gjort en genomgång av söderlagens alla värvningar och skrivit lite om vilka jag tycker ser mest spännande ut i respektive lag. Jag har dessutom gjort en topp 10-lista över de värvningar jag tycker ser allra vassast ut totalt sett i serien.

Karlskrona

Karlskrona kommer göra en ordentlig översyn av sin trupp och en hel del spelare har redan släppts och fler kan det bli. Det finns med andra ord en hel del platser att fylla, och så här långt är det fyra spelare som plockats in. Det kanske vassaste så här långt är värvningen av Lukas Sjöblom. Lukas fick ett stort genombrott i slutet av säsongen med sitt Halmstad, då han under slutspel och kvalserie gjorde hela 18 poäng på de 19 matcherna, med det var han faktiskt näst bäst av alla. Lukas är en riktig late bloomer, 24 år gammal och förra säsongen gjorde han bara 9 poäng på hela säsongen. Det ska bli spännande att se om den rappe yttern kan fortsätta där han slutade, eller om svårt att följa upp en sådan succé. En annan vass skridskoåkare är Axel Björnkvist som plockas in från Tyringe. En kille som åker och åker i hög fart, men som inte fått ut så mycket av det. Förra säsongen så gjorde han dock 21 poäng, så kanske det lossnat lite för honom nu. Men antagligen är han värvad för en plats längre ner i hierarkin. Om vi är inne på snabba och rappa (det verkar som att Hampus Melén är ute efter att ha spelare med mer fart) så är det också kännetecknet för det tredje nyförvärvet, Liam Engström. Det är en juniorlandslagsmeriterad ung kille som kommer från en säsong i NCAA, som är en toppliga för juniorer i Nordamerika. Ett annat kännetecken för honom är att han gör fler mycket fler mål än assist, så han är mer en avslutare än en spelfördelare. Det sista nyförvärvet, Nils Bolin är en klassisk målskytt. Inte så snabb och rapp som de övriga tre, mer tung och utrustad med ett bra skott. Han bör spela i en producerande lina om han ska få ut sitt spel bäst, frågan är om han det finns plats i en topp 2-lina för honom?

Kristianstad

Kristianstad har än så länge inte ett enda nyförvärv, ja faktiskt inte ett enda namn i truppen. Beror det på osäkerhet gällande ekonomin månne?

Halmstad

Halmstad blir av med Jacob Crespin, förra säsongens allra bästa målvakt i ettan. Det är med andra ord stora skridskor att fylla för nya målvakten Felix Tengvall, men att han är en bra ettanmålvakt har han visat. Jag är nyfiken på vad ett stabilt Halmstadsförsvar kan göra för Tengvall, innebär det att han blir lika bra som ”Creepy”, att det med andra ord kanske är försvaret som gjort honom bättre än vad han egentligen är, eller om det var han som gjorde försvaret bra.

Krif

Inga nyförvärv gjorda, ekonomin är minst sagt svag och jag tror att innan man fått klart för sig hur illa det är vågar man inte värva något.

Troja

Troja har gjort tre nyförvärv, varav två är värda att lyfta fram. Det första är Jonathan Andersen, en välväxt center som gjorde hela 31 matcher med Färjestad säsongen 22/23. Förra säsongen tillbringades i norska Ringerike, som spelar i norska andraligan. Där sprutade han inte direkt in poäng, men en bra tvåvägscenter kan man nog få i Jonathan. Idag gjorde man dessutom klart med Carl-Henrik Edwardsson från Västervik. Det var lite överraskande att Västervik inte ville förlänga med honom,  så pass bra är han att han skulle kunna axla en bra roll i ettan, men istället blir det nu alltså Troja för hans del. Ett Troja han var utlånad till under 19 matcher säsongen som gick, så där vet de verkligen vad de får.  

Alvesta

Alvestas trupp innehåller just nu nio namn, varav fyra är nya. Tre av dem tror jag kommer tillföra bra till laget. Den främsta värvningen är värvningen av Elias Svensson Dervall,en spelskicklig back som gick något av ett genombrott säsongen som gick då han gjorde fina 19 poäng på 32 matcher. Med det kom han tvåa i interna poängligan, och han var dessutom assisterande kapten, så han kan säkert bidra även vid sidan av isen. En annan backvärvning är Erik Fernhall, han var mer utfyllnadsback i Vimmerby men i Alvesta tror jag han kan ta en större roll. Det tredje nyförvärvet hämtas likt Elias från Tyringe. Det är deras näst bäste målskytt, Robin Ericsson, som förhoppningsvis kan ersätta en del av alla poäng som flyktade Viktor Lindman tar med sig.  

Borås

Borås tog tid på sig att komma igång med sitt lagbygge, men så pang, smällde man upp fem nyförvärv igår. Och det är inte nyförvärv som skäms för sig heller. Jesper Andersson var en av Skövdes allra bästa spelare säsongen som gick, och snittade nästan en poäng per match. Tommi Laakso kanske inte är en poängspruta men med tanke på Borås tränare är finne så har han säkert stenkoll på Mestisfinnen, som beskrivs som en hårt arbetande spelare. De resterande tre nyförvärven är extra spännande då det är tre spelare som kommer från ganska svaga säsonger efter att tidigare ha levererat bra. Vincent Reimer gjorde 17 mål i Krif innan han flyttade till Mariestad, men där blev det betydligt mer beskedliga 10. Tvillingarna Tom och Martin Fridén sprutade in poäng i Mörrum innan de gjorde den ”förbjudna” flytten till KHK. Där hamnade de dock långt ner i hierarkin och fick en grinderroll som inte alls passade dem. Poängskörden minskade också drastiskt, och att de inte skulle få förlängt i Karlskrona överraskade därmed inte. Det är med andra ord tre spelare med stark revanschlust, kan det få dem att lyfta i Borås? Ska de göra det lär de dock alla behöva få en topproll, får de det?

Mörrum

Mörrum har gått ut med att ”nu kör vi!”. Jag tolkar det som att man kommer att satsa mer pengar på a-laget igen, och det tycker jag man kan se på ett par av nyförvärven. Elias Andersson gjorde en riktigt bra grundserie för Skövde, som då vann serien, men skadade sig och kom inte tillbaka förrän i slutet av allettanspelet. Vem vet om han med sitt kraftfulla spel kunnat vara skillnaden som gjorde att Skövde tog de där poängen som innebar slutspel? I Mörrum kommer han definitivt vara en spets. Det kommer även backen Leo Klavhed vara. Han har en lite brokig bakgrund, då han egentligen tillhört Karlskoga med nästan uteslutande har han varit utlånad till Lindlöven och Huddinge. Där har han visat upp ett resolut backspel, med bra skridskoåkning. Han kommer tillföra stabilitet i laget.  

Tyringe

Inget lag tror jag värvat lika mycket som Tyringe har. Hela åtta nya spelare har kontrakterats, men det är två som jag förutser kommer tillföra mer än de andra. Den ena är en intressant målvakt vid namn Kalle Andersson som tillbringat sju säsonger i Nordamerika men som nu väljer att flytta hem igen. Han har bra stats i NCAIII som visserligen inte är en toppuniversitetsliga, men det finns bra lag i den ligan med. Det är en välväxt herre som ska bli spännande att se, det kan bli en hit. Den andra värvningen värd att tas upp är givetvis återkomsten av Jesper Ahlgren. Han hade ju en kanonsäsong i Tyringetröjan innan han lämnade klubben inför förra säsongen till förmån för Krif. Där blev det ingen större succé, och han tradades till Borås, där han snittade nästan en poäng per match. Kan han göra det också kommande säsong så kan det innebära intern poängligaseger.

Bäcken

Nykomlingen Bäcken har värvat några spelare från före detta tvåanrivaler, men behöver givetvis få in etttanrutin också. Det har man gått i backen Victor Kembel som gjorde en bra säsong med Alvesta.

De tio främsta värvningarna så här långt i mina ögon…

  1. Lukas Sjöblom (LW/RW), från Halmstad till Karlskrona
  2. Felix Tengvall (G), från Skövde till Halmstad
  3. Elias Andersson (C/RW), från Skövde till Mörrum
  4. Jesper Andersson (C/LW), från Skövde till Borås
  5. Elias Svensson Dervall (D), från Tyringe till Alvesta
  6. Jonathan Andersen (C/LW), från Ringerike till Troja
  7. Nils Bolin (LW), från Visby till Karlskrona
  8. Jesper Ahlgren (RW), från Borås till Tyringe
  9. Leo Klavhed (D), från Karlskoga till Mörrum
  10. Vincent Reimer (C/LW), från Mariestad till Borås

Lämna ett svar