Sillyläget i södra del 2

Med silly season i full gång så tänkte jag gå igenom hur långt lagbyggena har kommit så här långt och lite omdömen om dem. Hur vasst är det? Vad behöver tas in? Hur tunga är tappen? Idag med fokus på fem lag i den södra ettan.

KRIF

Truppen just nu

Andreas Nordfeldt (C)

1 forward

Tapp

Emil Cederlund (G), till Tingsryd

William Petersson (D), ny klubb ej klar

Niklas Dahlberg (D), till Visby

Daniel Andersson (C), ny klubb ej klar

Emil Eriksson (LW/RW), ny klubb ej klar

Kommentar

Att Krif har ekonomiska problem har väl inte undgått någon, och det avspeglar sig i truppen. Det är endast trotjänaren Andreas ”Notan” Nordfeldt som står under kontrakt då han skrev på ett tvåårskontrakt inför förra säsongen. Fem spelare har lämnat, och det är några av de tyngre pjäserna som lämnat. Skicklige burväktaren Emil Cederlund lämnar för allsvenskan, och tunge backen Niklas Dahlberg för Visby. Dessutom så lämnar rutinerade Daniel Andersson och skicklige yttern Emil Eriksson. Mycket talar för att det ekonomiska stålbadet kommer innebära att Krif får ställa ett betydligt mindre namnstarkt lag på benen kommande säsong, om man ens kommer till spel.

Kristianstad

Truppen just nu

Saknar spelare under kontrakt!

Tapp

Kevin Engvall (LW), till Mariestad

Elliot Ekefjärd (RW/LW), ny klubb ej klar

Georg Weigelt (C), ny klubb ej klar

Kommentar

Även Kristianstad omgärdas av rykten om ansträngd ekonomi, man undra om det kanske är därför truppen just nu är helt tom. Det enda som kommunicerats är att tre spelare lämnar, och det är tre skickliga sådana. Allra tyngsta tappet är givetvis Georg Weigelt som kom att bli deras bästa spelare säsongen som gick, mycket talar för att han nu tar chansen i allsvensken. Men även speedkulan Kevin Engvall och tunga forwarden Elliot Ekefjärd var nog spelare man velat behålla. Det finns dock en hel del klasspelare kvar att förlänga med, och kan man som tränaren Peter ”Piva” Johansson uttryckte förhoppningar om i Kristianstadsbladet behålla merparten, så blir man givetvis att räkna med också kommande säsong.  

Mörrum

Truppen just nu

Hugo Blomberg (D)

Leo Klavhed (D), ny från Karlskoga

Khalid Ibrahim (LW/RW)

Samuel Wälimaa (C)

2 backar, 2 forwards

Tapp

Marcus Paulsson (LW), lägger skridskorna på hyllan

Adam Bäckstrand (C/RW), till Almtuna

Joel Kinnander (C), till Örnsköldsvik

Kommentar

Att ikonen och klasspelaren Marcus Paulsson lägger av är givetvis riktigt tungt för Mörrum, och tappet av Adam Bäckstrand är inte mycket mindre tungt det. Men man har ändå säkrat upp trotjänaren Khalid Ibrahim och skicklige Samuel Wälimaa två tunga offensiva kort, och man har dessutom fått in starke Leo Klavhed på backpositionen, han håller hög ettanklass. Så helt hopplöst ser det inte ut, och de lite kaxiga orden man gått ut med att ”nu växlar vi upp” kanske har lite substans ändå.

Troja

Truppen just nu

Carl Ehrnberg (D)

Dennis Fröland (D)

Valter Johansson (D)

Daniel Karlsson (D)

Carl Wäng (D)

Jonathan Andersen (C/LW), ny från Ringerike

Fabian Hellström (LW), ny från Växjö Lakers J20

Axel Håkansson (LW)

Lucas Johansson Käkelä (C)

Oscar Nordin (C/LW)

Jonathan Wikström (LW)

5 backar, 6 forwards

Tapp

Rasmus Åkerblad (D), ny klubb ej klar

Petter Sjöcrona (D), ny klubb ej klar

Mattias Persson (LW/RW), lägger skridskorna på hyllan

Carl-Johan Sjögren (LW), lägger skridskorna på hyllan

Emil Ekholm (W), ny klubb ej klar

Kommentar

Troja har kommit ganska långt redan i sitt truppbygge, och som vanligt ser de ut att få behålla stora delar av sin rutinerade och starka backuppsättning. Ehrnberg, Fröland, Karlsson och Wäng är backar som skulle få en framskjuten roll i alla ettanlag. Att man släpper Petter Sjöcrona och Rasmus Åkerblad är inte konstigt, de växte aldrig ut till att bli så bra som man hoppades på. Offensivt så hade man förra säsongen en betydligt mindre meriterad och rutinerad uppsättning, och nu verkar det som att det som ändå fanns försvinner. Såväl Mattias Persson som Carl-Johan Sjögren lägger av, och med dem så tappar man många hundra matchers erfarenhet. Dessutom ryktas det att William Romfors också försvinner. Emil Ekholm kanske inte har samma rutin men är ändå ett tungt tapp, han var ju tanken att vara en ledande producerande spelare redan förra säsongen. Kvar av spets finns Oscar Nordin, som klev fram och var poängstarkaste forward säsongen som gick, och även Jonathan Wikström bör lyftas fram. De två nyförvärven offensivt känns spännande men kanske inte riktigt ”färdiga” ännu, även om jag tror att Jonathan Andersen framför allt kan bli ett riktigt utropstecken i vinter. Tränare/sportchef Jens Gustavsson har gått ut i media och sagt att det är spetsen offensivt som är kvar att plocka in, och klassen på den kommer avgöra om Troja blir att räkna med länge i vinter.

Tyringe

Truppen just nu

Erik Burwall (D), ny från Växjö J20

Hugo Dengg (D), ny från Orsa

Mads Christian Hanneborg (D)

Johan Höglund (D)

Oskar Johansson (D), ny från Mora J20

Max Kroon (D)

Simon Sundqvist (D)

Liam Almlund Ek (C), ny från Orsa

Algot Blomdahl Arnoldsson (C/W), ny från Tingsryds J20

Liam Blomqvist (C/LW)

Samuel Hansen (C), ny från Orsa

Marcus Molin (RW)

6 backar, 5 forwards

Tapp

Axel Björnkvist (C), till Karlskrona

Robin Ericsson (RW), till Alvesta

Kommentar

Tyringe har kommit långt i sitt lagbygge och som vanligt så saknas kanske de där riktiga spetsarna. Nu blir man dessutom av med Axel Björnkvist till Karlskrona, han var annars en ledande spelare med sin inställning och fina skridskoåkning. Tappet av Robin Eriksson är också inte het enkelt att ersätta. Värvningarna av Liam Eklund och Samuel Hansen från Orsa känns väl som de två mest intressanta, de har producerat bra i tvåan, men då i den västra, och den är rätt svag så jag är inte säker på att det blir succé. Man behöver med andra ord ha in spets framöver, gärna också förlängningar med WElias Svensson Dervall, Ludvig Jansson och Heikki Harju. Rykten gör gällande att Tyringe är på väg att plocka in en rätt vass keeper vid namn Kalle Andersson som gjort det bra under flera säsonger i Nordamerikanska NCAA III. Om det innebär att Anton Svensson inte kommer bli kvar vet jag dock inte.

Lämna ett svar