Le grande finale!

812 matcher har så här långt spelats i hockeyettan, nu är det bara tre som återstår. Att påstå att det är ett nålsöga att ta sig igenom för att lyckas avancera upp till hockeyallsvenskan är sannerligen ingen överdrift. Med tre matcher kvar, så är det fortfarande tre lag som kan ta klivet. Två lag kommer att få se sitt sista hopp grusas, precis som 37 fått se det grusas tidigare, och bara ett lag får segerjubla efter säsongens sista match.

Vi kan hålla på och älta om att systemet är åt skogen och att fler lag borde få chans att fira ett avancemang, men nu är det systemet som är och det är bara att svälja ner frustrationen och försöka glädjas åt att i alla fall ett lag går upp, vi vet ju alla att får SHL-bossarna bestämma så är det stängda serier som gäller. Men vilket lag blir det?

* Blir det Kristianstad som möter ett stortsatsande Väsby som fick sina förhoppningar grusade i förra omgången?

* Blir det Vimmerby som möter ett svårspelat, men kanske lite tröttkört, Halmstad?

* Blir det Hudiksvall som möter ett formstarkt Piteå?

Det är med andra ord tre matcher där tre lag som är inblandade i toppstriden möter tre lag som inte har mer än äran att spela för. Tre matcher där det normala hade varit att argumentera för att de med mest att spela för givetvis också bör vinna. Men i en sista match där allting ställs på sin spets så är det så mycket mer än klass på spelare och motivation som avgör. Det är framför allt ett tungt mentalt spel.

På papperet så borde Kristianstad kunna vinna mot ett Väsby som måste vara superbesvikna sedan de förlorat sitt sista hopp så sent som förra matchen, efter ett Vimmerbymål i matchens absolut sista sekund. De har ju också bäst utgångsläge med bäst målskillnad. Men samtidigt måste man då komma ihåg att Kristianstad redan missat två matchbollar att avgöra kvalserien. För första gången denna säsong i princip så har man visat sig mänskliga, och det i ett läge när man kan avgöra allt. Är det nerver? Jag inbillar mig att det inte kommer vara mindre nervöst att spela dagens match, där man har allt att förlora i princip, de flesta har ju redan räknat in den allsvenska platsen för deras del. För Väsbys del så är läget tvärtom, det är redan kört och nu kan de för första gången denna säsong spela helt utan press, innebär det att de kan spela avslappnat och få det att lossna spelmässigt?

För Vimmerbys del så har de gjort en riktigt fin andra halva av kvalserien. De har nu fyra raka vinster, bland annat mot de två toppkonkurrenterna, och möter nu jumbon på hemmaplan. Det är klart att de ska köra över ett Halmstad som tröttnat efter en fin inledning på kvalserien och nu har fyra raka förluster. Men det är samma sak här att det kan bli ett mentalt spel. Vimmerby har för första gången denna säsong något att förlora. De är nu så nära en allsvensk plats att de kan känna lukten av den. Och det för ett lag och spelare som inte ens varit nära det tidigare. Pallar de pressen att leverera när förväntningarna är så höga?  För leverera måste de, Halmstad är ett lag som kommer till jobbet varje dag, de må kanske vara lite mentalt slitna, men stämplar in lär de göra, och det håller inte att ha stela handleder eller tveksamheter i spelet om man vill vinna.

För Hudiksvalls del är utgångsläget sämst. De är en poäng bakom de andra två topplagen och de har antagligen det allra tuffaste motståndet i eftermiddag av dem alla. Piteå har två raka segrar och har inte lagt sig ner och dött bara för att deras chanser tidigt var rökta. De kommer kunna spela helt utan press och vill säkert ge tränare Aro en sista kraftansträngning innan han flyttar till finare jaktmarker. Men samtidigt kan kanske Hudiksvall spela med minst press av de tre topplagen. Det är egentligen ingen som förväntar sig att de ska gå upp nu, verkligen alla resultat måste ju gå deras väg för att det ska bli så. Så för dem blir detta mer en ”vanlig” match, där de ska gå ut och göra sitt utan några större krav på sig.

Vilka tar det då? Jo man måste väl ändå säga att Kristianstad ÄR favoriter. Kan de bara vara med från start så tror jag de fixar det, men jag skulle inte satsa alla mina surt förvärvade slantar på det. Det mentala spelet har vält större lass än så tidigare.

Lämna ett svar