Avgörs det ikväll?

Ikväll ställs det verkligen på sin spets: Är det nu det avgörs, eller kommer hoppet om en allsvensk plats dö för de lag som jagar serieledande Kristianstad? För med bara tre matcher kvar att spela så kan spänningen helt dö vid ”fel” resultat i dagens omgång.

Kristianstad har satt sig i ett förnämligt utgångsläge med hela fem poäng ner till de tre närmast jagande lagen med tre matcher kvar. Man har tagit poäng i samtliga matcher, en stabilitet som inget annat lag förmått hålla. I sina bästa stunder så kan de tre jagande lagen: Vimmerby, Väsby och Hudiksvall spela minst lika bra ishockey, men att leverera match efter match efter match likt Kristianstad gör, den jämnheten saknar de. Jag tror att hemligheten är det trygga grundspelet. Även en dålig dag med trötta ben och huvuden, har Kristianstad ett spel de litar på och kan utföra i sömnen nästan. Man får absolut ingenting gratis av skåningarna, utan man måste göra en riktigt bra egen prestation för att kunna slå hål på dem. De har strukturen och framför allt tålamodet att orka göra det enkla, samtidigt som man när läge ges också kan göra det svåra. Dock utan att riskera något, för det svåra görs när det är läge för det, när man har täckning bakåt, när en tappad puck inte behöver innebära en farlig spelvändning. De har också spetsen som kan göra det oväntade, som kan slå sin gubbe i man-mot-man-duellerna, som kan göra ett mål från ingenstans.

Ikväll ställs man mot ett annat lag med trygg struktur, men som kanske inte har riktigt samma tålamod, inte riktigt samma spets, och inte riktigt samma förmåga att avgöra när man ska spela svårt och när man ska spela enkelt. Men Vimmerby är ändå ett lag som har en hög högstakapacitet, och spelar man på topp kan man absolut vinna. Problemet är bara att Kristianstad så här långt under säsongen inte har låtit Vimmerby spela på topp. De är experter på att döda Vimmerbys normala fartfyllda speluppbyggnad redan i mittzonen. Gång på gång så kör de fast i Kristianstads mittzonsnät. Ska Vimmerby ta livsviktiga poäng så måste Vimmerbytränaren Hampus Sylvegård ha hittat något nytt motmedel mot Kristianstads defensiva struktur, annars lär det bli en sjätte raka seger för Kristianstad, och då talar i stort sett allt för att det är Kristianstad som spelar allsvenskt nästa säsong.

***

Väsby och Hudiksvall lär säkert hålla både en och två tummar på en Vimmerbyseger så att hoppet lever för dem också in i slutomgångarna. Men ska de ha chans måste de också själva vinna sina matcher ikväll. Väsby har åkt till Norrland och Piteå för att försöka bryta sin trend med varannan vinst varannan förlust. Piteå är ingen enkel motståndare, och Väsby har haft oerhört svårt att hålla någon form av jämnhet i sitt spel. Om vi pratar om att Kristianstad är trygga i sitt grundspel, så är inte fallet så i Väsby. På något annat sätt går det inte tolka deras oförmåga att få till någon form av vinstrad. Spetsen finns i laget absolut, men lika strålande som man kan spela i en match, eller kanske till och med en period, lika uselt och tafatt kan det se ut i nästa match/period. Laget får förlita sig på att powerplay fortsätter att leverera.

***

Hudiksvall har inte någon enklare uppgift de. Halmstad verkar dock ha tappat lite av skärpan de hade i inledningen av kvalserien, säkert ett resultat av tufft matchande på tunt manskap. Samtidigt är också Hudiksvall ojämna, frågan är vilken sida man vaknat på idag. Seger är ett måste, innebär det att de är mer bestämda än det stundtals lite loja Hudiksvall vi sett stundtals? Det kommer krävas, annars så kan Hudiksvall definitivt vinka adjö till det allsvenska tåget.

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar