Press på favoriterna direkt

Jag hoppas att ni tog rygg på mina speltips igår, för ännu en gång så lyckades jag pricka in alla vinnare, även om Halmstads seger kom först efter sudden. Lite kul när man kan pricka in tre ”skrällar” (de hade iaf högre odds) på det sättet, det är inte alltid så enkelt att sia om, speciellt i inledningen av en serie. Men det är också kul att det i och med skrällarna att kvalserien blir ännu mer öppen och oviss, och det ger ju extra krydda till spänningen. Och framför allt så sätter de ju en press på favoriterna direkt, nu måste de nästan vinna nästa match för att inte hamna på efterkälken.

Vi börjar väl med Halmstads skräll mot hela seriens favoriter, Kristianstad. Jag såg den första perioden innan jag var tvungen att bege mig till påskfirande och så långt ledde Halmstad klart rättvist. Halmstad gav inte Kristianstad någon tid att få de ytor de vill ha för att bygga fart, och då blir Kristianstad ett betydligt mer mänskligt lag. För det är farten de bygger hela sitt spel på, och när Halmstad då effektivt låg nära och styrde ut hemmalaget mot kanterna där de sedan kunde avväpna dem så såg Kristianstad klart mänskliga ut. Av vad jag läst mig till så såg period två likadan ut, medan Kristianstad sedan lyckades snirkla sig ur Halmstads grepp bättre i tredje så de lyckades både reducera och kvittera. Men att Halmstad 4-3-vann efter sudden var helt i sin ordning (av vad jag förstått). Halmstad imponerade verkligen och kan de spela lika bra hemma så blir det definitivt att räkna med i denna kvalserie. För Kristianstads del så är det långt ifrån kört, men nu krävs det nästan att det blir seger borta mot Piteå för att ta igen de tappade hemmapoängen.    

***

Jag har också i efterhand sett den första perioden av Väsby-Hudiksvall och sett till de första sju minuterna så var det ju bara Väsby. De kom ut med bra energi och fart och hade 3-4 riktigt vassa målchanser, med två ramträffar bland annat, innan en tappad puck i Väsbyzonen snappades upp av Karl Umegård som kliniskt satt upp den i krysset. Det gav Hudiksvall luft under vingarna samtidigt som Väsby helt plötsligt såg mer tveksamma ut i sitt agerande och när Anton Brandhammar sedan missar en till synes enkel brytning så kom också 2-0. Efter det blev det rejält grinigt, och Väsby kunde reducera i ett av alla powerplay. Sista två har jag inte sett, men av rapporter att döma så vann Hudiksvall rättvist, men jag är övertyga om att Väsby med en ledningspuck de första sju hade vunnit matchen. Ledningsmål betyder så sjukt mycket i jämna matcher, och denna gång så var det Hudiksvall som fick energi av det. Nu väntar en ny tuff uppgift för Väsby då man möter Halmstad borta imorgon. Vid förlust där så kan man vara sex poäng från serieledning, det kan bli svårt att ta ikapp. För Hudiksvalls del så var det givetvis en kalasstart, ska det bli deras säsong i år (till slut)?

***

Visst skrev jag att jag höll Piteå som favoriter mot Vimmerby, men att de skulle fullständigt köra över dem med 7-1 fanns inte i min kartbok. Men Piteå verkar ha fått matchbilden precis dit de ville, man låg defensivt rätt i banan för att sedan blixtsnabbt slå om och göra mål på spelvändningar. När sedan dessutom Vimmerbymålvakten Robin Christoffersson hade en mardrömsdag på jobbet så rann siffrorna iväg. Som jag också skrev inför seriestart så kommer Piteå definitivt inte bli något stryklag denna kvalserie, men efter en sådan härlig seger så höjs givetvis svansföringen rejält hos norrlaget. Det gäller dock att behålla ödmjukheten, för imorgon så väntar en tuffare uppgift i form av Kristianstad, där måste omställningsspelet funka lika bra om man ska vinna. För Vimmerbys del så väntar Hudiksvall på bortaplan, då måste man nästan vinna för att inte ramla ur seriesegerdiskussionen.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar