Så slutar kvalserien till hockeyallsvenskan, plats 4-6!

40 lag har en ynka avancemangsplats att strida om, vilket givetvis är alldeles för få. Men efter att ha lyckats ta sig igenom det ena nålsögat efter det andra så har det i alla fall kokats ner till sex lag som fortfarande har chansen. Sex lag som fortfarande kan kalla sig allsvenska nästa säsong, så länge man bara vinner kvalserien till allsvenskan.

Det är givetvis ingen enkel sak att göra. För kvar finns de fem tuffaste motståndarna, fem lag som alla brinner för samma sak, som kommer göra allt för att vara de som står högst upp när stridsdammet lagt sig. Så vill man var just det laget så måste allt stämma, man kommer inte ha råd att bjuda bort några poäng eller råka ut för allt för många skador och sjukdomar. Så små marginaler är det.

Speciellt i år. Visst har det varit otroligt jämnt i kvalserien två år i rad nu, men inför kvalserierna så har det ändå alltid funnit en eller ett par favoriter som stuckit ut lite extra. Så är det inte i år. Visst har det värvats friskt och vasst och lag som Väsby och Hudiksvall har på förhand målats upp som favoriter. Men under säsongen har prestationerna varit väldigt mycket upp och ner, någon stabilitet hos de båda har inte riktigt funnits där. Det där trygga grundspelet har saknats. Då är det istället uppstickare som Kristianstad, Vimmerby, Piteå och Halmstad som varit jämnare i prestationen. Men nu handlar det om att leverera under en kort period, vem vet vilket lag som prickar en formtopp? För den som gör det kan mycket väl vara längst upp när det summeras, se bara på Troja för några säsonger sedan.

Att sia om hur kvalserien kommer att sluta är därför otroligt svårt. Alla lag har givetvis försökt bygga en formtopp, men vilket lag lyckas bäst? Den som på förhand kan räkna ut det förtjänar en plats som Nobelpristagare, på den nivån (minst) ligger svårighetsnivån på detta uppdrag. Men ett tips ska jag givetvis komma med, men då jag inte är Nobelpristagare så får det bli på magkänsla och lite erfarenhet från tippande jag får gå på. Det har i alla fall funkat väldigt bra hittills!

Idag tänkte jag avslöja vilka jag tror kommer att komma på plats 4-6 i kvalserien, för att sedan avslöja topp 3 imorgon. Men nog tjatat, nu till det ni alla väntat på, själva tippningen!

6. Piteå

Placering i grundserien: 1
Placering i allettan: 2
Slutspelssegrar: Boden 3-2

Betyg: 18

Målvakter: 3
Backar: 3
Forwards: 3
Betyg tränare: 5
Betyg special teams: 4

Piteå genomgick en stor generationsväxling inför säsongen när spelare som Magnus Isaksson, Joakim Högberg och Jesper Ylivainio försvann, och istället plockade man in unga talanger som Carl Holmner Härgestam och Gustav Marnetoft, så är man också kvalseriens klart yngsta lag. Förväntningarna på laget var därmed inte speciellt höga, men Mikael Aro har uträttat storverk med det unga laget. Han har satt ett spel som är solitt över hela isen och en rollfördelning som alla köpt till 100%. Nu har det burit till kvalserien för andra säsongen i rad för Piteås del. Förra säsongen plockade man ynka 4 poäng, men i år så blir man inte någon slagpåse, i alla fall inte av det jag sett. Laget är trygga defensivt och har ett vasst omställningsspel, det kommer ge en hel del poäng in på kontot, speciellt på hemmaplan där motståndarna kommer ha en lång resa i benen. Jag har dock svårt att se att de ska kunna räcka till över hela serien, de har ju nackdelen av långa resor i samtliga bortamatcher som sliter givetvis. Orutinen talar också emot laget, hårdheten som kommer krävas när det blir tuffa matcher varannan dag i en månads tid brukar inte finnas hos så orutinerade spelare som många av Piteås spelare ändå är. Men de kommer absolut inte göra bort sig!

5. Halmstad

Placering i grundserien: 3
Placering i allettan: 3
Slutspelssegrar: Strömsbro 3-2, Karlskrona 3-1

Betyg: 18+

Målvakter: 5
Backar: 3
Forwards: 3
Betyg tränare: 4
Betyg special teams: 3+

Som vanligt så tvingades Halmstad ställa ett budgetlag på benen, och som vanligt så spelar det ingen roll, man levererar ändå. Mot alla tippare och förstå-sig-påare, och jag antar att det mycket väl kan bli så att jag tippar dem för långt ner som vanligt också här. Men Halmstad trivs ju bäst med att slå ur underläge, så egentligen borde de tacka mig, ja till och med anordna en swishinsamling som tack! 😉 Skämt åsido, Halmstad är ett lag som lika gärna kan ta hem hela skiten. För tränare Jens Berggard har verkligen byggt ett lag där delarna tillsammans är större än de är enskilt. Med ettans vassaste sista utpost i form av Jacob Crespin, och med kanske ettans allra bästa spelare och ledare i form av Robin Dahse, och ett lag runt dessa båda där alla verkligen får chansen att göra precis det de är bra på, och där alla gör sitt yttersta för laget snarare än för jaget, så finns det liksom ingen begränsning. Problemet är bara att det finns fler lag i serien som också är otroligt bra hockeylag. I en grundserie så kan man vinna matcher genom att kriga mer än motståndarna, och på det är Halmstad mästare. Men i en kvalserie så kommer alla spelare, i alla lag, att göra sitt yttersta, och då finns inte den trumfen längre för Halmstad att plocka fram. Det gör att jag tror att Halmstad kommer säkert inte vara många poäng från förstaplatsen, men likt förbannat så når man inte ända fram. Vilket kanske är tur samtidigt, för har man ekonomin verkligen för att ta klivet upp?

4. Vimmerby

Placering i grundserien: 4
Placering i allettan: 2
Slutspelssegrar: Troja 3-0

Betyg: 18+

Målvakter: 4
Backar: 4
Forwards: 4+
Betyg tränare: 4
Betyg special teams: 2

Vimmerby har verkligen gjort en resa under tränaren Hampus Sylvegård. Ni vet den nya tränaren som efter grundserien förra året hade gjort fiasko med laget som missade allettanspel med bred marginal. Men han fortsatte tro på sin idé, och efter en magisk vår så var man nära att nå kvalserien bakvägen redan förra säsongen. Någon bakväg har det inte varit tal om denna gång, för Vimmerby har imponerat under hela säsongen och tog sig nu äntligen till kvalserien efter en finfin andraplats i allettan södra. Laget ser också riktigt brett och komplett ut, med två bra målvakter, en backsida som visserligen är lite försvagad sedan Oscar Lindgren lämnat för Tingsryd mitt under säsongen, men som ändå har många vassa verktyg och en forwardssida som inte bara förlitar sig på firma Karlsson-Karlsson-Levin som varit fallet tidigare år. Dessutom har man en stabilitet i spelet, med ett grundspel som ger en fartfylld offensiv samtidigt som man spelar tajt defensivt. Ja det finns mycket som talar för laget, men orutinen av kvalseriespel gör det inte, och speciellt powerplay lämnar en hel del i övrigt att önska. Det gör att jag inte tror att man räcker hela vägen denna gång, men långt efter kommer man inte att vara!

Lämna ett svar