Nu avgörs det!

Kristianstad, Vimmerby, Halmstad och Väsby är redan klara för kvalserien, idag avgörs det vilka de två sista lagen i kvalserien blir. Piteå eller Boden, Hudiksvall eller Tranås är frågorna? De femte och avgörande matcherna känns helt öppna!

Hudiksvall gick in med ganska klart favoritskap till matcherna mot Tranås, Hudiksvall är ett lag som ”alltid” tar sig till kvalserien medan Tranås haft svårt för att lyckas när matcherna blir tuffare. Det var också Hudiksvall som tog ett klart grepp om semfinalserien inledningsvis, då man tog ledningen med 2-0 i matcher sedan man vunnit båda på hemmaplan. Men när det blev Tranås tur att spela hemma så har de först tack vare en storstilad insats av Viggo Andrén i kassen och sedan en riktig laginsats nu kvitterat till 2-2, och här är vi nu i en vinna eller försvinna-match.

Det är lite häftigt att läsa att det blir ett 30-tal Tranåssupportrar som åker de sex busstimarna upp för att stötta laget, och fint av klubben att sponsra bussen. Att vi supportrar betyder mycket för laget och kan vara en avgörande faktor bekräftas ytterligare av det initiativet. Att Tranås har supportrar på plats hjälper givetvis laget, och hjälp kan laget behöva när så mycket står på spel. För jag tror på en knallhård historia, där Tranås Phil Horsky verkar allt mer ha kartlagt ett på papperet starkare hemmalag. För offensivstarka Hudiksvall körde fast gång på gång i Tranås styrspel, och där kommer nyckeln till dagens match att ligga. Kan Algeman i Hudiksvallsbåset ha hittat några nycklar för att låsa upp den borg som Tranås försvar är? Jag tror som sagt på en mycket jämn historia där det mycket väl kan avgöras i sudden. Slutspelsrutinen gör ändå att jag tror att där kommer Hudiksvall dra det längsta strået, men det är inget jag satsar mina surt förvärvade kronor på.

***

Matchserien mellan Piteå och Boden har varit häftig att följa. Det har varit fullt av kamp både på och vid sidan av isen, när adrenalinet och tuppfäktningen mellan två klubbar som älskar att hata varandra drabbat samman. Det är två av ettans allra mest meriterade tränare (Mikael Aaro och Joakim Fagervall) som basar över var sitt lag, två herrar som har en stenhård kamp mellan sig hur de taktiskt ska manövrera ut sin motståndare. Så här långt har de tagit var sin hemmaseger och bortaseger, ikväll är det Piteå som har hemmaplan. Men även Boden kommer ha ett starkt stöd, två bussar med supportrar ska försöka hjälpa Boden till sin första kvalserie sedan säsongen 18/19. Även Piteå lär ha bra uppslutning vilket borgar för en kamp även på läktarna, förhoppningsvis utan att det urartar, det har ju gjort det flera gånger tidigare.

Hur det slutar? Inför semifinalerna så tippade jag 3-2 i matcher till Piteå, och jag får väl stå fast vid det. Piteå har det något speedigare laget, det handlar för deras del om att få till spelvändningarna för att nyttja det. Boden å sin sida är tyngre, senaste matchen, som Boden vann, så lyckades de få stopp på Piteås fart genom att hela tiden ligga nära. Kan de krypa under skinnet på Piteå igen? Jag tror även här på en stenhård fajt, men Piteå får till slut min röst med 3-2.

Foto Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar