Ett första steg mot nykterhet?!

Skövde IK har gjort många fel vad gäller det ekonomiska i många år nu. Lite som en alkoholist så har man försökt hålla skenet uppe att allt är som det ska, men med jämna mellanrum så har problemen lyst igenom: Det har varit löner som inte kunnat betalas i tid, hyror som inte betalats eller en skatteskuld som inte reglerats i tid och så vidare. Satsningen har dock fortsatt och när de ifrågasatts så har de försvarat sig med att ekonomin är god, det är mest likviditeten som varit svag.

Men igår hände något som kan vara ett första steg mot ett liv i nykterhet, eller förlåt, i ekonomisk medvetenhet. För igår la nämligen klubben fram, helt öppet för alla att läsa, en redovisning över alla de skulder de egentligen besitter. Närmare 3,1 miljoner ligger de på, ruskigt stora pengar för en förening som inte ens har nio miljoner i omsättning. Samtidigt är just sjukdomsinsikten, att man står framför alla och säger ”Hej jag heter Skövde IK och jag är alkoholist” (eller ja, kan inte sköta min ekonomi), ett första steg till att kunna styra upp sitt ”liv”. Det är först när man erkänner för sig själv att man har problem som man kan ta tag i dem. Det var med andra ord ett stort steg i rätt riktning, och ett steg man ska ha stor cred för!

Nu är nästa steg att verkligen ta tag i dem. Klubben fick en chans för inte så många år sedan att göra det när man genomgick en rekonstruktion, då man hade skulder på närmare 4 miljoner kronor och var snubblande när konkurs. Då gick en viss Mikael Fahlander, svindlaren som numer sitter i fängelse för ekobrott, in och räddade föreningen. Rekonstruktionen gav Skövde en nystart, en nystart man alltså inte ser ut att ha tagit vara på alls, då man nu några år senare sitter i i stort sett samma knipa igen.

För utåt sett så har klubben hela tiden agerat och uttalat att några skulder finns inte, det är bara likviditetsproblem. I årsredovisningen förra säsongen så stod man i princip på plus minus noll, nu har man alltså skulder på över 3 miljoner. De flesta av dem är givetvis gamla, men de har bevisligen inte synts i redovisningarna. Ett liv i förnekelse för att få licens eller för att man inte vill kännas vid att det är så illa som det verkligen har varit.

Men tillbaka till gårdagens sjukdomsinsikt. Förhoppningsvis är det ett verkligt steg i rätt riktning, att man nu vädjar till alla medlemmar att tillsammans hjälpas åt att få rätsida på en vanskötta ekonomin. Att man nu rättar munnen efter matsäcken, och tar tag i problemen man har genom att se inåt. Att de ställer frågan: Vad behöver VI ändra på för att komma till rätta med situationen? Att inte försöka peka finger mot andra (läs kommunen och skatteverket), och säga att det är deras fel att ekonomin är vanskött. Alltså det vanliga som alkoholister brukar göra, det är alltid andras fel att man dricker, eller faktorer man inte rår för som är orsaken till problemen. Gör man det så kommer man aldrig bli nyktra och få rätsida på något.

Lämna ett svar