Skämskudde!

Om jag har lyckats bra tidigare i mina tips så var det igår dags att ta fram skämskudden. För tre av fyra matcher lyckades jag pricka fel i, och det är långt ifrån ok och något jag aldrig brukar ”lyckas” med. Men jag överskattade ett par av favoriterna, och i norrderbyt lyfte sig Boden på ett sätt jag inte trodde de skulle lyckas med.

Men jag börjar med den enda matchen jag lyckades pricka rätt i, och den match jag kollade på själv, nämligen mötet mellan Sundsvall och Kristianstad. Och när jag siade att Kristianstad skulle lyfta sig jämfört med onsdagens möte så var jag helt rätt på det. För det var Kristianstad som styrde och ställde på isen. Med hög forechecking gav man Sundsvall lite tid att bygga upp några vettiga anfall, och man vann mycket puck och hade på så sätt både längre och vassare anfall än hemmalaget. Att det slutade oavgjort efter 60 minuter var mer frukten av Sundsvalleffektivitet än av att det var en jämn match. Men till slut avgjorde ändå Linus Pettersson med ett urtjusigt mål och därmed är Kristianstad klara för kvalserien till allsvenskan. Cred dock till Sundsvall som verkligen gav dem en match. Speciellt tycker jag Mathias Wikudd visade överraskande bra takter under matchen. I Kristianstad tycker jag Emil Öhrvall gjorde sin bästa match jag sett honom göra i den gröna dressen. Nu håller jag Kristianstad som en av de stora favoriterna i kvalserien.

***

Men nu får jag väl bära ris till min egen rygg. Jag trodde ju att Tranås skulle få det tufft att upprepa sin seger mot Hudiksvall och kvittera i matchserien. I match tre vann man ju mycket på att tidigare rätt darriga Viggo Andrén storspelade. Men igår behövde han inte det, för Tranås var det bättre laget, och man lyckades framför allt med att få stopp på Hudiksvalls frejdiga offensiv. 3-2 vann man med till slut, men 3-1-målet föll med bara två sekunder kvar, så det kändes lugnare än vad siffrorna antyder av det jag såg (slutminuterna och sporadiska inhopp).

***

Apropå ris: Karlskrona kan inte förtjäna så mycket annat med tanke på att de igår förlorade mot budgetlaget Halmstad och därmed får ta sommarledigt. Halmstad har bara en bråkdel (ca 1/9-del) av Karlskronas spelarbudget och förpassar ändå ur dem med 3-1 i matcher. Där visar man vad lagmoral och att alla köper sina roller kan betyda. I mina ögon är KHK säsongens stora flopp, och jag tror att de behöver göra ett rejält omtag till kommande säsong. I år hade de stjärnor i alla kedjor, nästa säsong så måste det till att se förbi namn och titta på roller istället. Bröderna Fridén är till exempel inga brunkare som ska agera städgummor och energispelare, men i den tuffa konkurrensen som fanns i årets KHK så var det den rollen de fick ta. Då finns det betydligt bättre spelare att axla de rollerna, dessutom har de antagligen inte samma löneanspråk. Men även i de producerande kedjorna har det funnits en obalans med för många spelare som suger lite väl mycket på pucken. Hade jag varit sportchef så skulle jag inte letat spets till kommande säsong, där kan man behålla utvalda spelare, utan istället letat hårt arbetande spelare, no namers, som stämplar in på jobbet varje dag utan att gnälla över lite istid eller en otacksam roll. Det finns väldigt många duktiga ettanspelare som skulle brinna för att spela i KHK, men som kanske inte har de största namnen.

Halmstad då? Jo efter en svag förstaperiod så körde man mer eller mindre över Karlskrona på ett imponerande sätt. Halmstad VAR det bättre laget och kan man spela som man gjorde mot Karlskrona så ska man absolut inte räknas bort i kampen om en allsvensk plats.

***

Till sist norrderbyt, där jag tyvärr inte såg så många minuter. Men av det jag fått berättat så var det långt ifrån orättvist att Boden vann med 2-1, man var mer påkopplade och vann mer närkamper som de sedan kunde kapitalisera på. Nu väntar en ny och oviss femte och avgörande match i övermorgon i Piteå. Vem som vinner då? Det ber jag att få återkomma om!

Lämna ett svar